Hoe beginnen met investeren in vastgoed?

Beleggingspand kopen

Hoe beginnen met investeren in vastgoed?

Investeren in vastgoed hoe moet je daar nu mee beginnen? Investeren in vastgoed klinkt als iets dat alleen is weggelegd voor de rijken. Dus hoe kun je nu als starter beginnen met investeren in vastgoed?

Hoeveel geld heb je nodig om je eerste beleggingspand te kunnen kopen?

Hoe kan je geld lenen voor de aankoop van een beleggingspand?

Dit zijn enkele van de vele vragen die ik zelf had toen ik besloten had dat ik wilde gaan beginnen met investeren in vastgoed. In deze blog post ga ik deze vragen proberen te beantwoorden. Mochten er naar aanleiding van de blog post toch nog vragen zijn dan kan je die altijd stellen via het reactie formulier onder aan de blog post.

In deze blog post ga ik het volgende behandelen:

Liever de video bekijken (deel 1)?

Wil je liever de video bekijken dan de blog post lezen? Hieronder de link naar de video:

Bron: Vastgoedmentor

Stappenplan voor aanschaf beleggingspand

Zelf heb ik de volgende stappen doorlopen in aanloop naar de aanschaf van mijn eerste vastgoed belegging:

  1. Basis kennis opdoen over investeren in vastgoed
  2. Oriënteren op de lokale vastgoed markt
  3. Zoeken van een aankoopmakelaar
  4. Lijst bijhouden van de woningen die interessant zijn
  5. Bezichtigingen inplannen
  6. Financiering aanvragen
  7. Bouwkundige keuring laten uitvoeren
  8. Bod uitbrengen op de woning
  9. Overdracht van woning
  10. Starten met klussen
  11. Verhuren
  12. Beheren
GRATIS 12 STAPPENPLAN"Hoe te beginnen met investeren in Vastgoed"

Stap 1: Basis kennis opdoen

Kennis is macht! Dat is een oud gezegde en dat is zeker waar als het gaat om investeren in vastgoed. Kortom als je erover nadenkt om te gaan investeren in vastgoed zorg er dan voor dat je goed ben voorbereid.

Op internet is veel, vaak Engelstalige informatie, te vinden over investeren in vastgoed. Verder kan je in de boekwinkel of op Bol.com veel boeken vinden over investeren in vastgoed. De volgende boeken zijn goed om mee te beginnen:

  • Rich Dad Poor Dad van Robert Kiyosaki; Dit is een echte klassieker die je de basis uitlegt over hoe je financieel onafhankelijk kunt worden. Dit boek gaat niet specifiek over investeren in vastgoed, maar legt je wil de basis uit over het belang van investeren in vastgoed. Kortom dit boek moet je gelezen hebben!
  • The 4-hour workweek (of een werkweek van 4 uur) van Timothy Ferris; Dit boek is inmiddels ook verkrijgbaar in het Nederlands. Het boek gaat niet specifiek over investeren in vastgoed, maar leert je wel hoe je (financiële) vrijheid kunt bereiken. In de meest recente editie zitten ook veel casestudies van lezers die de theorie van Tim Ferris hebben toegepast en daar mooie successen mee behaald hebben
  • How to be a Real Estate Investor van Phil Pustejovsky; Dit boek op de typische “Phil Pustejovsky stijl” geschreven en een echte aanrader voor als je meer wilt weten over investeren in vastgoed. Kijk ook eens op het YouTube kanaal van Phil Pustejovsky!

Kortom het is belangrijk om jong te beginnen met kennis opdoen over investeren in vastgoed.

Jong geleerd is namelijk oud gedaan!”

Lees hier meer over educatief speelgoed waarmee je spelenderwijs aan kinderen kunt leren wat de kracht van vastgoed is.

Bepaal aan de hand van deze kennis of investeren in vastgoed ook echt iets voor je is. Mocht je nu echt willen beginnen ga dan verder naar stap 2.

Stap 2: Oriënteren op de lokale vastgoedmarkt

oriënteren op de lokale vastgoedmarkt

De volgende stap is een stap die lang kan duren. Hier kan een eventuele aankoopmakelaar je bij helpen. Indien je een aankoopmakelaar wilt gaan gebruiken, zou ik aanraden een aankoopmakelaar te kiezen die veel van de lokale huurmarkt af weet. Zelf heb ik deze stap doorlopen zonder de hulp van een aankoopmakelaar. Lees ook eens de volgende blog post om inspiratie op te doen.

Het doel is dat je voor jezelf een regio of stad vindt waar jij graag wilt gaan investeren in vastgoed. Vaak is het handig om op ongeveer maximaal zo’n 30 tot 45 min rijden van je woonplaats te gaan investeren. Je zult in het begin toch regelmatig langs moeten gaan bij je beleggingspand. Dus dan is het wel zo praktisch als je niet elke keer een halve dag aan reistijd kwijt bent.

Vervolgens is het een kwestie van uitzoeken welke woningen een goed bruto aanvangsrendement (ofwel BAR) hebben. Het BAR bereken je als volgt; je deelt de bruto jaarhuur door de totale aankoopsom) x 100%). Afhankelijk van wat je zelf een acceptabele BAR vindt kan je vervolgens een lijstje maken van potentiële beleggingspanden. Let op dat er van je bruto aanvangsrendement best nog wel het eea aan kosten van af gaan voor je bij je netto aanvangsrendement uitkomt! Denk aan de onderhoudskosten (of bij een appartement met een VVE de VVE bijdrage), maar ook leegstand, de kosten voor verhuurmakelaar en gemeentelijke belastingen.

Verder is het uiteraard belangrijk om te bepalen wat voor soort vastgoedbelegger je zelf bent. Wil je niet klussen en lage onderhoudskosten? Dan zal je er het beste aan doen om een redelijk nieuwe woning te kopen in een goede staat van onderhoud. Voor zo’n woning zal je netto aanvangsrendement hoogstwaarschijnlijk lager liggen. Je hebt echter wel minder werk uit te voeren en minder zorgen aan je hoofd.

Stap 3: Zoeken van een aankoopmakelaar

zoeken van aankoopmakelaar

Deze stap is belangrijk. Zelf vond ik het fijn om voor mijn eerste beleggingspand een aankoopmakelaar te gebruiken. Ook hier is het weer handig een aankoopmakelaar in te schakelen die veel weet van verhuurbaarheid van de woning. Een aankoopmakelaar rekent hier courtage (een percentage van de aankoopprijs) voor. Er zijn ook aankoopmakelaars die je begeleiden tijdens het aankoop proces voor een vaste prijs.

TIP: Kijk bij het kiezen van een aankoopmakelaar of je de aankoopmakelaar ook gelijk de verhuur kan laten doen. Dat kan je geld schelen en maakt dat de aankoopmakelaar ook gelijk moet nadenken over de verhuur van je beleggingspand.

De kosten van een aankoopmakelaar zijn best hoog en als ik eerlijk ben was het voor de aanschaf van mijn beleggingspand niet het geld waard. Aan de andere kant had ik zonder aankoopmakelaar niet de stap durven zetten om mijn eerste beleggingspand aan te kopen. Dus neem hier je tijd voor en zorg dat als je met een aankoopmakelaar in zee gaat dat hij/zij zijn geld waard is. Als je een aankoopmakelaar hebt gevonden zal je met je aankoopmakelaar door moeten gaan nemen wat jou wensen zijn. De volgende vragen moet je dan beantwoorden.

  • Waar wil je gaan investeren?
  • Welk rendement wil je minimaal behalen met je beleggingspand
  • Aan welke doelgroep wil je gaan verhuren?
  • Hoe wil je het beleggingspand gaan financieren?

Zorg dat je echt de tijd neemt om deze vragen te beantwoorden en dat je aankoopmakelaar echt voor jou aan het werk gaat. Dus maak een afspraak met je aankoopmakelaar en bespreek al deze punten.

Via Makelaarzoeker kan je de kosten van makelaars gemakkelijk met elkaar vergelijken!

Stap 4: Detail onderzoek beleggingspand

Dit is mijn inziens de belangrijkste stap van het onderzoek om te bepalen of een beleggingspand interessant is of niet. Nadat je tijdens stap 1 bepaalt hebt in welke regio en buurt je een beleggingspand wilt kopen is het nu zaak om de details in te duiken. Het gaat namelijk om (erg) veel geld en je kan je simpelweg geen misstap als beginnende vastgoed belegger veroorloven.

Dus nu moet je echt een lijst gaan maken van interessant beleggingspanden die in de regio liggen die je bij stap 1 hebt bepaald. Zelf heb ik mijn lijst met interessante beleggingspanden gewoon met behulp van de gegevens van de Funda website gemaakt. Het is absoluut een must om van alle interessante beleggingspanden die op je lijst staan de volgende punten te bekijken:

  • Minimaal gewenste BAR; Afhankelijk van je gewenste minimale BAR kan je hier op selecteren
  • Check de gemiddelde prijs per m2. Hiervoor kan je de “Weet Meer” website gebruiken
  • Check of er zelfbewoningsplicht geldt. Dit komt vaak voor bij huurwoningen die door de woningcorporatie verkocht worden
  • Check de WOZ waarde van de woning. Hiervoor kan je “WOZ Waarde Loket” website gebruiken
  • Check het aantal huurpunten dat je krijgt voor de woning. Zorg ervoor dat je in de vrije sector terecht komt als je niet wilt dat je huur gebonden is aan een maximum. Hiervoor kan je de “Huurcommissie” website raadplegen
  • Check de gemiddelde huurprijs voor vergelijkbare woningen in dezelfde buurt. Hiervoor kan je de “Funda” website of de “Pararius” website gebruiken

Als je bovenstaande checks hebt uitgevoerd weet je goed of een mogelijk beleggingspand ook inderdaad een interessante belegging is. Lees blog post “Hoe vind je een interessant beleggingspand?” voor meer achtergrond informatie.

Stap 5: Bezichtigingen inplannen

Als je een aankoopmakelaar hebt ingeschakeld zal hij / zij aan de hand van je zoekopdracht de bezichtigingen aan je voorstellen. Wees wel kritisch op welke woningen je aangeboden krijgt om te bezichtigen. Een aankoopmakelaar heeft namelijk baat bij een snelle aankoop en denkt niet altijd (volledig) aan jouw belangen is mijn ervaring.

De woningmarkt is sinds 2013 langzaam uit een dal geklommen en de laatste jaren oververhit geraakt. Ga in het begin bij zo veel mogelijk beleggingspanden kijken die aan je voorwaarden voldoen. Als je een aantal beleggingspanden alleen of samen met je aankoopmakelaar hebt bekeken weet je steeds beter waar je op moet letten. Probeer bij de bezichtiging de woning of het appartement te bekijken met de ogen van de doelgroep. Het gaat er niet om of jij er graag in zou willen gaan wonen, maar of je toekomstige huurders er graag zouden willen gaan wonen.

Heb je nu geen aankoopmakelaar genomen denk er dan aan dat de verkopende makelaar niet jouw aankoopmakelaar is! Hij of zij kan wel heel behulpzaam zijn, maar hij of zij zal de belangen van de verkopende partij behartigen (en niet die van jou).

LET OP: Zorg ervoor dat je altijd de splitsingsakte van de VVE check om er zeker van te zijn dat verhuur is toegestaan. Als je een aankoopmakelaar hebt dan zal hij dat zeker voor je gaan doen. Check het wel voor de zekerheid met je aankoopmakelaar! Het zou namelijk vervelend zijn als je een beleggingspand aankoopt dat je uiteindelijk volgens de splitsingsakte niet mag verhuren.

Stap 6: Financiering aanvragen

financiering aanvragen

Bij het beginnen met investeren in vastgoed is het verkrijgen van een vastgoed financiering een belangrijke stap.

Indien de regio / woning die je wilt aanschaffen courant is zal je 80% van de waarde van de woning in verhuurde staat gefinancierd kunnen krijgen. Let op dat de normale bank erg terughoudend zijn met het verschaffen van een “vastgoedhypotheek” of “verhuurhypotheek” (een hypotheek voor een woning die gekocht word voor de verhuur).

Zelf heb ik goede ervaringen met het bedrijf Beleggingspanden.nl. Zij zijn intermediair voor banken die vastgoed hypotheken aanbieden en weten goed wat de mogelijkheden zijn voor het verkrijgen va een hypotheek nog voor het indienen van de aanvraag. Verder is er veel informatie aanwezig op het website, zodat je al een goede indicatie krijgt van de maandelijkse lasten.

Zie de blog post “Hoe een beleggingspand financieren” voor meer informatie.

Heb je nu niet voldoende eigen middelen? Lees dan de blog post “Hoe vermogen opbouwen?” om te lezen over hoe je het beste vermogen kunt opbouwen.

Liever de video bekijken (deel 2)?

Wil je liever de video bekijken dan de blog post lezen? Hieronder de link naar de video:

Bron: Vastgoedmentor

Stap 7: Bouwkundige keuring laten uitvoeren

Bij aanschaf van een woning met bouwjaar van >1990 zou ik geen bouwkundige keuring laten uitvoeren. Dat is mijn inziens zonde van je geld.

Echter bij woningen van <1990 kan het raadzaam zijn om wel een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Zeker als het een appartement betreft dat deel uitmaakt van een VVE en de VVE heeft een beperkte financiële reserve. Je wilt namelijk niet zodra je eigenaar bent geworden van je eerste beleggingspand een nieuw dak / de fundering of een andere grote uitgaaf moeten doen.

Hier heb ik in ieder geval een dure les geleerd… Dus bespaar hier niet op! Het kost je zo’n €200 – €250, maar je krijgt er veel rust voor terug.

Stap 8: Bod uitbrengen op de woning

beginnen met investeren in vastgoed - bod uitbrengen

Nu heb je alles op een rijtje om een bod uit te brengen op de woning. In de onderhandelingen kan je uiteraard gebruik maken van de punten die gevonden zijn tijdens de bouwkundige keuring. Of punten uit het Meerjaren Onderhoudsplan van de VVE.

Heb je een aankoopmakelaar dan zal de aankoopmakelaar voor jou de onderhandelingen doen. Spreek voor te voren af wat voor jou de absolute maximale aankoopprijs is. Zorg dat je blijft bij het minimale bruto aanvangsrendement dat je zelf wilt behalen met je investering. Laat je niet gek maken en houd vast aan de maximale prijs die je wilt betalen. Een goede of slechte aankoopprijs zorgt er namelijk voor dat je een goed of slechts matig rendement gaat halen uit je beleggingspand!

Heb je geen aankoopmakelaar in de hand genomen dan zal je de onderhandelingen met de verkopende partij zelf moeten doen. Op zich geen probleem, maar ook dan is het belangrijk dan je vasthoudt aan je eigen maximale aankoopprijs.

Kortom weet welk rendement hoort bij je bod en zorg dat je bij je eigen minimale gewenste rendement blijft.

Stap 9: Overdracht van woning

Gefeliciteerd! Je heb je eerste (of tweede) beleggingspand aangekocht. Nu hoeft je alleen nog maar de formaliteiten te regelen zoals ondertekenen van het koopcontract / goedkeur van je hypotheek en de overdracht van de woning. Vaak zit er nog enige tijd tussen de koop van de woning en de overdracht. Deze tijd kun je goed gebruiken om vast een plan te maken voor de klussen die je wilt / moet uitvoeren in de woning.

Een van de belangrijke punten is tegenwoordig de Energie-Index (EI) van de woning. De EI van de woning is belangrijk voor het aantal huurpunten dat je woning krijgt. Komt je woning met het huidige energielabel of EI niet in de vrije sector dan kan je het EI verbeteren. Kijk eens naar deze post van “Renoveren Doe Je Zo!” voor wat achtergrond informatie en hoe dat aan te pakken.

Stap 10: Starten met klussen

Afhankelijk van de staat van de woning / het aantal huurpunten / de doelgroep zal er waarschijnlijk het een en ander aan kluswerkzaamheden moeten worden uitgevoerd. Zorg dat je een goed stappenplan maakt en dat je een strakke planning hebt. Elke maand dat je namelijk bezig bent met klussen betaal je wel hypotheek en heb je geen huurinkomsten! Dit wil je dus absoluut tot een minimum beperken om financiële problemen te voorkomen.

Lees in de blog post “Wat is de beste keuken voor je beleggingspand?” meer informatie over het kiezen van de beste keuken.

Stap 11: Verhuren

beginnen met investeren in vastgoed - verhuren

Bij het beginnen met investeren in vastgoed hoort ook het verhuren van je eerste beleggingspand!

Voor het verhuren zal je toch een verhuurmakelaar in moeten schakelen. Als je je aankoopmakelaar ook als verhuurmakelaar neemt heb je daar nu verder geen omkijken naar. Het is zaak dat je weet wat je doelgroep is en dat je hier dan ook je woning gericht op gaat aanprijzen. Een goede verhuurmakelaar kan je hier goed mee helpen.

Let op dat een verhuurmakelaar je ongeveer een maand van de huur gaat kosten. Het is dus verstandig om een huurder proberen te kiezen die er zo’n 2 – 3 jaar wil blijven zitten. Dit geeft je namelijk de mogelijkheid om de huurprijs na die 2 – 3 jaar weer marktconform te maken, maar voorkomt dat je elk jaar een maand huur kwijt bent aan de verhuurmakelaar.

Lees de blog post “Hoe het beste je appartement verhuren?” voor meer details over verhuren met een zo hoog mogelijk aanvangsrendement.

Stap 12: Beheren

Als je eenmaal je beleggingspand verhuurd hebt is de laatste stap het “vastgoedbeheer”. Dit klinkt misschien wat ingewikkeld, maar dit is simpelweg zorgen dat je elke maand netjes je huur ontvangt en zorgen voor onderhoud en eventuele reparatieverzoeken.

Het vastgoedbeheer kan je bij je eerste beleggingspand nog prima zelf doen. Dan kun je gelijk zelf ervaren of het vastgoedbeheer iets is dat je zelf wilt blijven doen of dat je dit op termijn gaat uitbesteden.

Belangrijk is wel dat je er vanaf dag één kort op zit. Dus als een huurder te laat betaalt moet je gelijk aan de bel trekken! Zorg ervoor dat er geen huurachterstanden ontstaan!

Verder moet je ook bij reparatieverzoeken zelf handelen om schade aan je beleggingspand en een geïrriteerde huurder te voorkomen.

Lees alles over het vastgoed beheer van je beleggingspand in de blog post “Vastgoedbeheer; Zelf doen of uitbesteden?

Eindoordeel

Zoals je in deze blog post kan zien komt er heel wat bij kijken om te beginnen met investeren in vastgoed. Het kopen van een eerste beleggingspand is een grote stap voor eigenlijk alle vastgoedbeleggers. Zeker de eerste maanden na aanschaf blijven de kosten doorlopen.

Zorg dat je goed weet waar je aan begint dan voorkom je problemen aan het eind van de rit. Aan de andere kant is het na verloop van tijd ook gewoon zaak om te gaan beginnen! Ik heb een boel geleerd van mijn eerste beleggingspand en heb zeker geen spijt dat ik in het diepe ben gesprongen. Dus wacht niet langer en onderneem actie!

Zorg alleen wel dat je deze beginnersfouten die ik gemaakt hebt voorkomt…

Graag hoor ik van je wat je van deze post vindt. Als je nog vragen hebt graag even een reactie achterlaten via de link hieronder.

Opmerking tav reacties

Hierbij een korte opmerking ten aanzien van de reacties van lezers onder deze blog post: de eerste versie van deze blog post was gepubliceerd op 24 augustus 2018. Ik heb deze blog post februari 2021 een update gegeven om weer helemaal actueel te zijn. Reacties hoeven daardoor niet altijd meer relevant te zijn. Je kunt de datum waarop reacties geplaatst zijn terugvinden bij de reactie.

55 gedachten over “Hoe beginnen met investeren in vastgoed?”

  1. Heel erg bedankt voor deze informatie. Alles is duidelijk geschreven.
    Nu heb ik een simpele vraag, want ik ben een absoluut beginner. Je hebt alles in stappen geschreven maar hier merk ik dat je eerst financiering moet aanvragen en daarna een bod plaatsen. Dus het koopprocess hier is niet hetzelfde als het koopprocess van een ‘normale’ woning? Als je een huis voor jezelf koopt, eerst ga je natuurlijk bezichtigen, dan bieden, koopcontract tekenen en dan een hypotheek aanvragen. En hier moet je eerst een hypotheek aanvragen en dan bieden? Hoe gaat dit in zijn werk, please explain. Wat zijn de stappen? Als ik eerst ga een financiering aanvragen, dan houden ze dat geld voor mij apart voor het geval dat mijn bod geaccepteerd wordt? Als het bod geaccepteerd is, dan teken ik het koopcontract en dan aan de slag met de bank? Of begrijp ik het verkeerd? Ik ben zeer benieuwd, want beleggersmarkt is ook verhit, dus als ik een bod ga plaatsen, doe ik dat dan met of zonder voorbehoud van financiering, zoals in een ‘normale huis’ koopprocess? Alvast bedankt voor je reactie.

    • Hi Emina,
      Ten eerste mijn dank dat je de tijd hebt genomen om een reactie achter te laten!

      Eigenlijk is het aankoopproces niet zo veel anders dan voor een eigen woning. Wellicht was dat niet helemaal duidelijk in het stappenplan.
      Alleen kijkt de bank voor de aankoop van een eigen woning naar je salaris of inkomen uit je uit je onderneming en kijkt de bank voor de aankoop van een beleggingspand vooral naar de waarde van het onderpand (dus het beleggingspand dat je wilt gaan aankopen).

      Zoals aangegeven in de blog post kan je grofweg 80% van de waarde in verhuurde staat gefinancierd krijgen. Lees hier meer over in de blog post “Wat is de waarde in verhuurde staat?
      Dus aan de hand van je eigen marktonderzoek moet je een beeld proberen te krijgen van wat een beleggingspand waard is in verhuurde staat. Hiervoor kan je ook een goede verhuurmakelaar inschakelen die gespecialiseerd is in de aankoop van beleggingspanden. Kijk eens op Makelaarzoeker als je er één zoekt in jou regio.
      Vervolgens weet je dus dat je een financiering kan krijgen voor 80% van de waarde in verhuurde staat. Dus stel een woning kost €275.000 k.k. en de waarde in verhuurde staat is €250.000, dan kan je maximaal een verhuurhypotheek krijgen van €200.000 (ofwel 80% x €250.000).
      In dit geval moet je dan het volgende bedrag inbrengen als eigen middelen:

      – Vraagprijs €275.000 x 1,08 (8% overdrachtsbelasting) = €297.000
      – Financiering van 80% van de waarde in verhuurde staat = €200.000
      – Totale inbreng eigen middelen is €297.000 – €200.000 = €97.000 (Let op dat hier ook nog kosten voor het afsluiten van de verhuurhypotheek bijkomen / notaris kosten / etc)

      Dus het begint er mee dat je je eigen financiële middelen kent! Op de volgende site kan je een eenvoudige berekening maken: https://www.financiering-regelen.nl/vastgoed-financiering.php

      Je kan niet al een financiering aanvragen voor een verhuurhypotheek als je nog geen beleggingspand op het oog hebt. Als je een bezichtiging hebt gedaan moet je door een taxateur de woning laten taxeren en de waarde in verhuurde staat laten bepalen. Dat kost je zo’n 2 (misschien 3) weken. Parallel hieraan kan je alle stukken gelijk naar je intermediair sturen voor de aanvraag van je verhuurhypotheek. Vaak is het taxatierapport het sluitstuk voor het rondkrijgen van de verhuurhypotheek. Dus als je je huiswerk goed gedaan hebt sluit het taxatierapport aan bij wat jij / je aankoopmakelaar dachten dat de woning waard is in verhuurde staat en kan je overgaan tot aanschaf van de woning.

      Uiteraard is het tegenwoordig niet zo makkelijk in de oververhitte woningmarkt, maar laat je aub niet gek maken en ik zou aanraden om gewoon te bieden “onder voorbehoud van financiering”. Neem geen onnodige risico’s en laat je goed adviseren als je nog niet alles weet!

      Mochten er geen of weinig interessant beleggingspanden zijn, dan kan je ook je geld aan het werk zetten door maandelijkse te investeren in ETF’s. Lees hier meer over in de blog post “Het beste instapmoment om te gaan beleggen?“.

      Hopelijk geeft dit antwoord op je vraag.

      Grt,

      Ewoud

  2. Beste,

    Ik heb een paar vraagjes, ben me zelf aan het oriënteren op de vastgoed markt. Ik wil een appartement kopen van de overwaarde van mijn woning.
    Kan je een nieuwe hypotheek nemen voor de overwaarde?(. Oude rente is erg hoog)

    En mocht je van de overwaarde van je huidige woning een appartement kopen. En ik verkoop over een tijdje mijn huidige woning. Om in een nieuwe 1ste woning te gaan wonen. Waar wordt je dan belemmert? Alleen met maximale hypotheek, of gaat het dan nog verder?

    Alvast dank

    • Beste Harm,

      Ten eerste mijn dank voor je reactie. Leuk dat je daar de tijd voor genomen hebt!

      Hierbij mijn reactie op je vragen.

      “Kan je een nieuwe hypotheek nemen voor de overwaarde?(. Oude rente is erg hoog)”

      Om de overwaarde van je huidige woning op te nemen moet je een verhoging van je hypotheek aanvragen. Althans zo heet dat bijvoorbeeld bij de Lloyds Bank. Zie hier de link naar het formulier.
      Met het verhogen van de hypotheek vraag je een nieuwe hypotheek aan voor de overwaarde. De bank gaat vervolgens aan de hand van je salaris of inkomen bepalen of je voldoende verdient om de extra lasten te kunnen dragen. Voor deze nieuwe hypotheek gelden dan de huidige (lage) hypotheekrentes. Daarnaast blijf je nog je bestaande hypotheek houden die je nu nog hebt lopen. Voor je bestaande hypotheek kan de bank vervolgens de hypotheekrente iets gaan verhogen aangezien je bij het opnemen van de overwaarde in een andere tariefklasse valt (zie hier de tariefklassen die je bij de Lloyds Bank hebt). Verder hebben banken regels voor hoeveel overwaarde je maximaal kunt opnemen. Bij de Lloyds Bank is dat maximaal 90% van de marktwaarde. Let op: Als je de overwaarde gebruikt om een tweede woning mee te kopen heb je geen hypotheekrente aftrek voor de hypotheekrente van deze hypotheek.

      Ik heb nu als voorbeeld de Lloyds Bank gebruikt omdat ik toevallig bij die bank zit. Ik raad je aan om je bank te bellen waar je nu je hypotheek hebt lopen en te bespreken hoe, en tegen welke voorwaarden, je de overwaarde kunt opnemen.

      “En mocht je van de overwaarde van je huidige woning een appartement kopen. En ik verkoop over een tijdje mijn huidige woning. Om in een nieuwe 1ste woning te gaan wonen. Waar wordt je dan belemmert? Alleen met maximale hypotheek, of gaat het dan nog verder?”

      Ik begrijp eerlijk gezegd je vraag niet helemaal. Zelf zou ik denken dat als je dan je huidige huis verkoopt je beide hypotheken aflost (dus je huidige hypotheek en je nieuwe hypotheek die je gebruikt om de overwaarde op te nemen). Als je overwaarde voldoende is om een tweede woning aan te kopen staat er dan dus geen hypotheek op die tweede woning. Dan zie ik niet in waar je door belemmerd zou worden. Lees hier wat de regels zijn voor de hypotheekrente aftrek.

      Het lijkt me verstandig om een (kosteloos) eerste gesprek te nemen bij De Hypotheker / Hypotheek Visie / Hypotheekshop / Finzie of iets dergelijks. Dan kan je samen met een hypotheekadviseur je plannen door nemen en voorkom je verrassingen achteraf.

      Hopelijk kan je hier verder mee. Veel succes in ieder geval!

  3. Super artikel en dank voor de stappenplan.

    Ik vroeg me af hebben jullie ook een bepaalde WhatsApp groep of Facebook groep waarin jullie ideeën tips/tricks delen met andere beginnende vastgoedhandelaren?

    Ik kom uit de omgeving van Utrecht, als iemand een goede financieel adviseur, aankoopmakelaar + verhuurmakelaar kent, dan zou ik graag hiervan de contactgegevens willen hebben.

    Ik wil namelijk in Q2 van 2021 mijn start maken binnen de vastgoed wereld! Ben me nu dus goed aan het voorbereiden.

    Alvast bedankt!

    • Beste Erik,

      Ten eerste mijn dank dat je de tijd heb genomen om een reactie achter te laten! Fijn om te horen dat je de informatie waardevol vindt.

      Wat betreft je vraag over een WhatsApp groep die is er niet. We zijn met Vastgoedmentor wel actief op Facebook (zie de volgende link).
      Jou vraag over een goede financieel adviseur, aankoopmakelaar + verhuurmakelaar kan je het beste plaatsen in het forum (zie link). Het aantal leden op het forum is nu nog beperkt, maar er is al een lid die zelf als makelaar / taxateur heeft gewerkt. We zijn nu pas een weekje over naar Vastgoedmentor.com dus hopelijk gaat het aantal leden van het forum de komende weken nog groeien en om meer kennis / expertise te krijgen.

      Zelf ken ik Financiering-Regelen.nl en zij zitten in Utrecht. Dit is een financieel adviseur en intermediair voor verhuur- of vastgoedhypotheken speciaal voor vastgoedbeleggers. Zij hebben veel nuttige informatie op hun site en tools om zelf snel een berekening te maken voor een financiering van een beleggingspand. Daar zou ik zeker eens contact mee opnemen om je verder te verdiepen in de financieringsmogelijkheden en de bij komende kosten.

      Goed idg om te horen dat je je aan het inlezen / voorbereiden bent! Een goede voorbereiding is namelijk het halve werk.

      Veel succes de komende tijd! Hopelijk kan je hier verder mee en zien we je terug op het forum.

  4. Hallo, ik wil ook gaan investeren in vastgoed. Waarom lees ik altijd dat je een vastgoedhypotheek moet nemen?
    Als ik kijk naar de rente voor een vastgoedhypotheek is die zo’n 3,5% voor 10 jaar vast.
    Voor mijn huidige hypotheek betaal ik 1,95% voor 30 jaar vast! Dat is wel een flink verschil.
    Misschien een domme vraag maar dat begrijp ik niet.

    Bij voorbaat dank!

    • Beste Leonard,
      Ten eerste mijn dank voor je reactie. Leuk dat je daar de tijd voor genomen hebt!

      Helaas kan je de aankoop van een beleggingspand niet financieren met een ‘normale’ woninghypotheek. Banken staan namelijk zelden toegestaan. In plaats van een ‘normale woninghypotheek’ bieden banken een speciale investerings-, verhuur- of buy-to-let-hypotheek aan. Al dit soort hypotheken zijn eigenlijk allemaal “vastgoedhypotheken” en die hebben inderdaad een hogere rente en andere voorwaarden dan een ‘normale’ woninghypotheek.

      Zelf begrijp ik eerlijk gezegd ook niet waarom banken niet een ‘normale’ woninghypotheek aanbieden voor het aanschaffen van een tweede woning. Mocht jij nu wel een bank vinden die dat aanbiedt dan hoor ik dat graag van je!

      Veel succes ermee en wellicht tot ziens op de blog!

  5. Goed artikel!
    In de inleiding zeg je “Hoeveel geld heb je nodig om je eerste beleggingspand te kunnen kopen?” maar ik zie eigenlijk geen antwoord op deze vraag. Hoeveel eigen vermogen is ongeveer nodig?

    Een tweede vraag: Is het zinnig om zelf in een huurwoning te wonen maar wel huizen te kopen om te verhuren? Ik wil graag in amsterdam wonen maar kopen is voor mij niet betaalbaar.

    • Beste Guy,
      Dank dat je de tijd hebt genomen om te reageren!
      Hierbij mijn reactie op je beide vragen:

      “In de inleiding zeg je “Hoeveel geld heb je nodig om je eerste beleggingspand te kunnen kopen?” maar ik zie eigenlijk geen antwoord op deze vraag. Hoeveel eigen vermogen is ongeveer nodig?”
      Goed punt! Dat is een beetje slordig. Volgens mij had ik dat gedaan om te voorkomen dat ik mensen een verkeerde indruk geef van hoeveel geld je nu precies nodig hebt. Het hangt namelijk heel erg af van hoe courant het pand is en wat de waarde in verhuurde staat is.
      Zoals aangegeven kan je in de regel zo’n 80% van de waarde in verhuurde staat gefinancierd krijgen. Dus bij een woning met een waarde in verhuurde staat van €200.000 zal je ongeveer €40.000 aan eigen middelen moeten inbrengen. Bij een woning met een waarde van €300.000 in verhuurde staat is dat dus ongeveer €60.000.
      Kortom hoeveel eigen middelen je precies nodig hebt hangt af van pand tot pand. Ik zal dit toevoegen aan de blog post!

      “Een tweede vraag: Is het zinnig om zelf in een huurwoning te wonen maar wel huizen te kopen om te verhuren? Ik wil graag in Amsterdam wonen maar kopen is voor mij niet betaalbaar.”
      Dat kan zeker. Ook dan ben je bezig met het opbouwen van “assets” en blijf je zelf flexibel wonen. Let er wel op dat als je op termijn een eigen woning wilt kopen dat je daar tegenwoordig ook eigen geld voor nodig hebt. Je kunt vanaf 2018 nog “maar” 100% van de aankoopsom lenen. De bijkomende kosten zoals voor de kosten voor de makelaar / kosten koper of een verbouwing kan je niet meer mee financieren (verbouwing om de woning te verduurzamen kan je dan wel weer gedeeltelijk meefinancieren). Zie de volgende link voor meer achtergrond informatie.

      Hopelijk geeft dit antwoord op je beide vragen. Veel succes ermee!

      • Dit is zeer nuttig, bedankt!

        Eigen vermogen was wellicht een verkeerde woordkeuze. Ik probeer in te schatten hoeveel geld ik in totaal nodig heb voor een investering, dus niet alleen het eigen deel van de aankoopsom die je hier beschrijft maar ook de overdrachtsbelasting erbij, de gemiddelde kosten om een woning op te knappen, makelaars kosten etc. Is er een minimum bedrag aan spaargeld wat je aanraad om te hebben voordat je een investering maakt?

  6. Hallo, ik ben nieuw in de wereld van investeren in vastgoed.
    Fijn om zo alle informatie over dit onderwerp in één blog te hebben.
    Waar kan ik nu het beste gaan investeren in vastgoed?
    Bij voorbaat dank en ga zo door!

    Groeten,

    Bennie

    • Beste Bennie,
      Ten eerste mijn dank voor je reactie!
      Waar je het beste kunt gaan investeren hangt onder andere af van waar je woont. Vaak is het handig om een beleggingspand te kopen niet al te ver van je eigen woning vandaag.
      Dit ivm de bezoekjes die je toch in het begin wel zal moeten maken naar je beleggingspand. Verder is het verstandig om in een grote stad of in de buurt van een grote stad te gaan investeren. Lees eens de blog post “Waar investeren in vastgoed?” om wat inspiratie op te doen.

      Hopelijk kan je hier verder mee! Veel succes ermee.

  7. Goedemiddag, leuk blog heb je.

    Zelf wil ik ook graag passief inkomen gaan opbouwen. Ik ben me nu aan het oriënteren op investeren in vastgoed, maar de huizenprijzen zijn nu zo hoog dat het me niet verstandig lijkt om nu in te stappen. Daarnaast is de hypotheekrente nu ook nog eens super laag, dus het lijkt me dat de huizenprijzen op korte termijn moeten gaan dalen. Zeker met de huidige coronacrisis erbij. Kortom beter nog even wachten en dan pas instappen als de huizenmarkt in elkaar klapt. Dus nu zoek ik iets waar ik in kan investeren totdat ik kan instappen. Ik zat te denken aan beleggen in aandelen.

    Kan ik nu niet beter gaan investeren in aandelen en pas later gaan investeren in vastgoed?

    Ik hoor graag van je.

    Grt,

    Youri

    • Beste Youri, ten eerste mijn dank voor je reactie! Leuk dat je de tijd hebt genomen om te reageren.

      De huizenmarkt voorspellen blijft moeilijk. Ik waag me er elk jaar aan en eigenlijk nooit heb ik het goed. Wat mijn inziens beter werkt is te kijken naar het bruto aanvangsrendement (BAR) van je beleggingspand. Heb je een hoog BAR dan is de investering ook met dalende huizenprijzen nog steeds rendabel.

      Ik ben het wel met je eens dat de huizenprijzen momenteel hoog zijn. Behalve investeren in vastgoed zijn er ook andere manieren om vermogen en later passief inkomen op te bouwen. Lees hier meer over in de blog post “Hoe vermogen opbouwen?

      Veel succes met het opbouwen van vermogen en passief inkomen. Denk eraan dat de aanhouder wint!

  8. Prachtige blog allereerst! Ik ben een beginnende vastgoedbelegger. Ik heb momenteel 2 huizen die ik voor langere tijd verhuur in Box 3. De huurders zitten inmiddels al een paar jaar in. Ik ben nu aan het sparen voor mijn 3e pand. Ik beheer momenteel nog mijn vastgoed zelf, maar om te voorkomen dat het in Box 1 gaat vallen ben ik er wel voorzichtig mee.

    Adviseer je om het nu al uit te besteden of nog niet? Zo ja, zou ik dit ook aan een particulier iemand kunnen uitbesteden voor een x bedrag per jaar, of moet het echt een vastgoedbeheerder zijn?

    Moet ik trouwens dan ook een verhuurmakelaar inschakelen als er in de toekomst een nieuwe huurder in moet of regelt de vastgoedbeheerder dat, of kan ik dat wel zelf doen?

    Alvast bedankt!

    Groetjes, Yasar

    • Beste Yasar, mijn dank voor je reactie en je positieve feedback.

      Goede vraag die helaas niet eenduidig te beantwoorden is.
      Alles staat of valt met hoeveel actieve werkzaamheden jij zelf verricht met het investeren in vastgoed. Zoals je zelf aangeeft let je er goed op dat je niet veel werkzaamheden zelf doen. Als dat het geval is is het aannemelijk dat je 2 panden gewoon netjes in box 3 vallen (ook als je het beheer niet hebt uitbesteed).
      Lees hier meer over in de blog post: https://vastgoedmentor.com/huurinkomsten-belasting/

      Nieuwe huurders regelen gaat meestal via de verhuurmakelaar. Echter aangezien er ook makelaars zijn die ook het beheer doen kan je zowel het zoeken van nieuwe huurders als het beheer bij één partij uitbesteden.
      Je kan gewoon wat offertes/ prijzen bij verschillende partijen opvragen en de kosten/ diensten met elkaar vergelijken.
      Zo kan je voor jou situatie de beste keuze maken.

      Hopelijk geeft dit antwoord op je vraag. Veel succes ermee!

  9. Bedankt voor je duidelijke blog! Ik heb een vraag over financiering. Ik ben bezig met het onderzoek doen en ook van plan om een beleggingspand aan te schaffen. Maar ook binnen een jaar ongeveer wil ik samen met mijn vrouw een huis privé kopen. Als ik maximaal wil laten financieren, is het dan zo nadat ik mijn beleggingspand in het verhuur heb staan, ook weer maximaal voor mijn privéwoning kan laten financieren op basis van mijn inkomsten? Alvast bedankt!

  10. Hallo! Ik heb met veel enthousiasme uw blogs gelezen. En ik moet zeggen dat ik ze heel erg goed vind! Alle info bijelkaar en echt cursuswaardig. Als je dit doorgenomen hebt, sta je qua kennis op goed niveau. Ik heb zelf ook een aantal panden in de verhuur. Dus ik denk dat ik weet waar ik het over heb. Dank je wel voor het zo duidelijk delen van de info. Jammer dat de site wat moeilijk te vinden is. Wellicht dat u dit in een boekvorm kunt uitgeven. Oké, op sommige artikelen heb ik nog wat aanvullingen of een andere kijk erop, maar dat kan. Ik ga uw site zeker aanbevelen bij andere kandidaat og beleggers.

  11. Behulpzaam artikel!
    Ik heb een overweging die ik graag wil delen. Ik las dat de overheid op bepaalde recreatieparken permanente bewoning gaat toestaan in de aankomende jaren ivm woning tekort.
    Is het nu een slimme investering om een huisje te kopen op zo een soort park met in gedachten dat de huizen prijzen waarschijnlijk gaan stijgen op dit soort parken wanneer permanente bewoning toegestaan is. En op deze manier dus geld te verdienen in een korter tijdsbestek?

    • Beste Mart, dank voor je reactie! Dat vind ik eerlijk gezegd een moeilijke vraag. Klinkt een beetje als speculeren. Dat kan goed uitpakken (hoge winst) of nadelig uitpakken (geen winst of verlies)… Ik geef geen beleggings- of investeringsadviezen en laat alleen weten hoe ik zelf zaken aanpakt en bekijk. Ik heb zeker niet de waarheid in pacht. Kortom hier zal je zelf een keuze in moeten maken.

  12. Goede artikelen! Wat is een goede doelgroep om een appartement in Rotterdam te verhuren?
    O ja je blog is niet zo goed te vinden… Zorg dat je wat hoger in Google komt, want niet veel mensen zullen je blog vinden via Google. Veel succes nog!

    • Tessa, dank voor je reactie! Hoger in Google komen is nog niet zo makkelijk. Google kijkt naar welke site het beste de zoekterm van de gebruiken van Google beantwoord. Kortom ik moet gewoon door blijven gaan en langzaam maar zeker zal ik wat hoger komen in Google. Zolang de blog posts maar waarde toevoegen. Dus hopelijk is mijn blog over een jaar iets beter te vinden!

      Wat betreft je vraag. Je kan een woning in Rotterdam eigenlijk aan elke doelgroep verhuren. Het hangt er van af waar je woning ligt en wat de kenmerken zijn. Maar in Rotterdam kan je een woning prima verhuren aan studenten, expats of woningdelers. Neem gewoon eens contact op met een goede verhuurmakelaar en je weet snel genoeg met welke doelgroep je het beste rendement kunt behalen. Veel succes ermee!

  13. Goedendag,

    Hoe bereken je je bar uit? En hoe weet je nou precies of het vrije sector is of de normale sector?
    Wil graag weten hoe je je huur prijs van een pand/ particuliere huis te verhuren.

  14. Ik ben je zo dankbaar voor alle informatie die je deelt echt niet normaal. Helemaal omdat er online vaak niet duidelijk word uitgelegd hoe en wat. Ik zit nog op school dus het zal nog even duren voordat ik een eerste belegingspand kan kopen maar ik probeer er zoveel mogelijk informatie over te vinden als mogelijk is.
    Gewoon een apreciation post aangezien je echt duidelijke uitleg geeft over hoe en wat. Met vriendelijke groet, Wessel

  15. Duidelijk verhaal, geeft me een zet in de goede richting! Ik ben mezelf aan het oriënteren om een beleggingspand aan te schaffen en het lijkt me fijn om eens telefonisch te sparren met iemand die de stappen doorlopen heeft, sta je hiervoor open?

    In ieder geval alvast bedankt voor het zeer nuttige artikel!

    Groeten
    Stephan

  16. Je hebt het over splitsingsakte vve? Kan je dat uitleggen? En waarom is het belangrijk om de woz waarde te kennen? Is het ook mogelijk dat een bank alles financiert en dat je een aflossingsvrije hypotheek neemt? “Zorg ervoor dat je woning in de vrije markt terechtkomt zodat je niet gebonden bent aan een maximum” kan je dat uitleggen?

    • Ritch, dank voor je reactie! Hieronder mijn antwoorden op je vragen:

      “Je hebt het over splitsingsakte vve? Kan je dat uitleggen?” – Je moet de splitsingsakte checken om te kijken of daar restricties staan over het verhuren voor het appartement dat je wilt kopen om te verhuren. Zou zonde zijn als je na aankoop er achter komt dat je het niet mag verhuren. Als je een aankoopmakelaar hebt zal die dat voor je doen.
      “En waarom is het belangrijk om de woz waarde te kennen?” – Tegenwoordig geeft de WOZ waarde een goed beeld van de waarde van een woning. Dat was een aantal jaar geleden niet het geval, maar tegenwoordig klopt het redelijk goed. Dus is het verstandig om even gratis de WOZ waarde te checken via https://www.wozwaardeloket.nl/
      “Is het ook mogelijk dat een bank alles financiert en dat je een aflossingsvrije hypotheek neemt?” – Voor het financieren van een tweede woning voor de verhuur zal je een vastgoedhypotheek moeten nemen. Hiervoor is een eigen inbreng nodig van minimaal 20%. Neem eens contact op met beleggingspanden.nl voor een financieringsaanvraag en je weet waar je aan toe bent
      “Zorg ervoor dat je woning in de vrije markt terechtkomt zodat je niet gebonden bent aan een maximum” kan je dat uitleggen?” – In de vrije sector ben je niet gebonden aan een maximale huurprijs. Lees hierover alles in de blog post “Hoe beleggingspand in de vrije sector krijgen?“.
      Hopelijk geeft dit antwoord op al je vragen! Veel succes ermee!

      • – “Voor het financieren van een tweede woning voor de verhuur zal je een vastgoedhypotheek moeten nemen. Hiervoor is een eigen inbreng nodig van minimaal 20%.“- Wat nou als je nog geen hypotheek hebt afgesloten voor je eerste woning maar dit wel overweegt om deze woning te verhuren, moet je dan ook nog minimaal 20% inbrengen?

        Gr. Sandro

        • Beste Sando, ten eerste mijn dank voor je reactie. Zie hier onder mijn reactie op je vraag.

          Normale hypotheek:
          Voor een normale hypotheek voor je eerste woning heb je geen eis van een eigen inbreng van minimaal 20%. Dit soort hypotheken is niet bedoelt voor het verhuren van je woning. Vaak is dat ook één van de voorwaarden van de hypotheekverstrekker dat de woning die je koopt voor “eigen gebruik is”. Of wel je moet er zelf gaan wonen.

          Vastgoedhypotheek:
          Mocht je een woning willen kopen voor de verhuur dan heb je daar een zogenaamde vastgoedhypotheek voor nodig (mits je zelf niet voldoende eigen middelen hebt of gebruik wilt maken van het hefboomeffect door met geleend geld te financieren). Voor een vastgoedhypotheek geldt meestal een minimale eigen inbreng van 20% – 30% van de waarde van het beleggingspand in verhuurde staat. Dat is waar ik in deze blog post op doelde.

          Hopelijk geeft dit een antwoord op je vraag. Veel succes ermee!

  17. Nuttig artikel! Ik verwacht dat de huizenprijzen door de coronacrisis de komende maanden gaan dalen. De huizenprijzen zijn nu veel te hoog en de rente is veel te laag. Wmb een gevaarlijke combinatie die wel fout moet gaan!
    Kortom zelf wacht ik nog even met instappen. Hoe denk jij erover om nu te gaan investeren?

    • Clarence, dank voor je reactie. Als je zelf een beetje kunt klussen is dat handig. Kan je veel kosten schelen. Uiteraard kan je alles uitbesteden, maar dat teert wel in op je rendement. Kortom alles kan, maar je moet zelf bepalen hoeveel rendement je wilt inleveren.

  18. Handige blog! Ik ben dit jaar afgestudeerd en werk nu als consultant.. Wel ben ik erg geïnteresseerd om te investeren in vastgoed. Door de jaren heen heb ik veel gespaard dus heb ik ook een mooie start kapitaal van ongeveer 20k. Nu is de vraag, is het lastig om een verhuur hypotheek te krijgen voor starters? Wat zijn de voorwaarden, minimale salaris, financiële achtergrond etc. Dit zou me flink helpen.

    Alvast bedankt!

    • Beste Chris, dank voor je reactie!
      Leuk om te horen dat je interesse hebt in investeren in vastgoed.
      Wat betreft je vraag over het krijgen van een vastgoedhypotheek, dat verschilt een beetje per financier (bank). Ik weet van Domivest en Napster (nieuwe speler op de markt) dat zij geen inkomenseis hebben. Zij kijken naar de huurinkomsten van je eerste beleggingspand en de te verwachten huurinkomsten van je tweede beleggingspand en als de huurinkomsten de rente en aflossing van de vastgoed hypotheek afdekken dan zit je goed. Echter dan moet je natuurlijk al wel een beleggingspand bezitten.

      Bij NIBC hebben ze bijvoorbeeld wel een inkomenseis van minimaal €45.000 bruto per jaar.

      Natuurlijk zijn er nog meer opties zoals bijvoorbeeld crowd funding.

      Kortom het hangt van veel factoren af hoe wat voor soort financiering je kunt krijgen. Ik zou zeggen informeer eens bij Beleggingspanden.nl. Zij kunnen je zeker verder helpen.

    • Goedemiddag Marie, dat hangt helemaal van de situatie af. Is je huis goed verhuurbaar, wat is de huidige verkoopprijs, mag je van je hypotheekverstrekker je huis verhuren, etc., etc. Kortom ik kan geen goed antwoord geven op je vraag omdat er simpelweg te veel factoren meespelen.
      Als je me meer info naar het contact e-mail adres stuurt kan ik er voor je naar kijken en een beter antwoord geven.
      Veel succes in ieder geval!

  19. Nuttig artikel! Wel mis ik hier de voorwaarden voor het verhuurbaar mogen maken. Toestemming VVE, gemeente en geen zelfwoningsplicht.

    Heb je hier ook ervaring mee en dan met name de vergunning van de gemeente?

    Mvg, Joey

    • Joey,

      Dank voor je reactie! Goed om te horen dat je het artikel nuttig vond.
      Hierbij mijn reactie op je input:

      – Toestemming VVE –> Dat is inderdaad een terecht punt wat je aandraagt. De VVE mag de verhuur in principe niet verbieden, mits dat vermeld staat in de splitsingsakte.
      Dat komt echter niet vaak voor. Je moet dus de splitsingsakte goed (laten) checken voor aankoop van je (toekomstige) beleggingspand, zodat je zeker weet dat verhuur is toegestaan. Dit punt zal ik toevoegen aan het artikel!

      – Toestemming gemeente –> Er is, bij mijn weten, geen toestemming nodig van de gemeente om je woning te verhuren. Wel zijn er grenzen voor het maximum aantal huurders. Dit kan per gemeente / wijk verschillen. Uiteraard moet je wel aan de huurprijscheck volgens de puntentelling voldoen. Hier heb ik een apart artikel aan gewijd.

      Er kan wel een omzettingsvergunning nodig zijn als je van plan bent om je appartement als kamers te gaan verhuren. Hier zou ik contact voor opnemen met een goede verhuurmakelaar. Er komt hier namelijk best het eea bij kijken. Ook kan je dit omzeilen door bv meerdere personen op een huurcontract te laten tekenen. Wederom kan een verhuurmakelaar je hier verder mee helpen. Zelf heb ik geen ervaring met het aanvragen omzettingsvergunning.
      Ik zal in de toekomst een apart artikel wijden aan het verhuren aan studenten.

      – Zelfbewoningsplicht –> Goed punt. Mijn ervaring is dat zelfbewoningsplicht vaak duidelijk vermeld staat op Funda. Als je een huis / appartement te koop ziet staan voor minder dan de marktprijs (door een woning corporatie) geldt er bijna altijd zelfbewoningsplicht. Dit punt zal ik ook toevoegen aan het artikel.

      Dank voor het aandragen van deze toevoegingen. Zo wordt de blog steeds beter!

Plaats een reactie