Hoe dagkanten raamkozijn afwerken?

Eigen woning

Hoe kan je nu het beste de dagkanten van een raamkozijn afwerken?

Heb je eindelijk mooie nieuwe (kunststof) kozijnen laten plaatsen hou je nog die lelijke onafgewerkte raamkozijnen over.

Zelf ben ik in ieder geval best lang bezig geweest met het zoeken naar de beste (en mooiste) manier om de raamkozijnen af te werken.

In deze blog post ga ik de resultaten van mijn zoektocht en het eindresultaat van mijn eigen verbouwing met je delen. Hopelijk geeft het je inspiratie voor je eigen verbouwing!

In de blog post ga ik het volgende behandelen:

Wat zijn dagkanten?

Laten we eerst beginnen met het begin. Wat zijn dagkanten eigenlijk? Zelf had ik deze benaming nog niet eerder gehoord… En om goed te kunnen zoeken via bijvoorbeeld Google moet je wel weten wat je precies zoekt om te vinden wat je zoekt.

Volgens de site van Joost de Vree is een dagkant als volgt gedefinieerd:

De dagkant is een rechte, afgeschuinde of geprofileerde binnenkant van een venster, poort of boog, dwars of nagenoeg dwars op de muur staand. Tegenwoordig altijd loodrecht op de muur (“recht”). Algemeen: de binnenkant van een muuropening waarin de sponning is aangebracht.

Bron: Joost de Vree

De dagkanten van een raamkozijn zijn dus de binnenzijdes van het raamkozijn. Dit is dus inclusief de vensterbank. Het netjes afwerken van de dagkanten van een raamkozijn is absoluut nodig om het gehele raamkozijn een nette uitstraling te geven.

Kortom de eindafwerking van de dagkanten is een belangrijk onderdeel van elke renovatie van raamkozijnen.

Situatie na plaatsen van kunststofkozijnen

Het afwerken van de dagkanten van een raamkozijn was in mijn geval nodig, omdat ik nieuwe kunststofkozijnen had laten plaatsen in mijn appartement. De kunststofkozijnen heb ik gekocht bij KozijnCompany en ik heb de kunststofkozijnen ook laten plaatsen door KozijnCompany.

Het afwerken van de dagkanten kon ik ook laten doen door KozijnCompany (uiteraard tegen extra kosten). Ik heb er echter voor gekomen om de dagkanten van de raamkozijnen zelf af te werken, omdat ik dan gelijk de buitenmuren kon na-isoleren.

Lees de blog post “Hoe gevel jaren 20 appartement isoleren?” om alles te weten te komen over het na-isoleren van de buitenmuur.

Na het plaatsen van de kunststofkozijnen ziet het er als volgt uit:

dagkanten raamkozijn na plaatsen kunststofkozijnen

Zoals je kan zien heb ik de binnenzijde van de buitenmuur al helemaal kaal gehaald, zodat ik die gelijk kon gaan isoleren.

Omdat ik nog niet wist hoe dik de isolatie aan de binnenzijde van de buitenmuur zou worden vond ik het makkelijker om gelijk in één keer alles af te werken.

Dagkanten van raamkozijn na plaatsen kunststofkozijnen

Laten we eerst in detail naar de dagkanten kijken van het raamkozijn nadat de kunststofkozijnen zijn geplaatst. Hieronder de situatie direct nadat de kunststofkozijnen in het raam zijn gezet:

detail van dagkanten raamkozijn in slaapkamer

Op de foto kan je goed zien dat er eerst een zogenaamd stelkozijn geplaatst is in de raamopening. Met behulp van dit stelkozijn kan je dan het kunststofkozijn netjes waterpas stellen. Het stelkozijn is een goede basis om te gebruiken om de afwerking van de dagkanten op te plaatsen.

Aan de onderzijde is een houten balk geplaatst die gebruikt is om de vensterbank aan te bevestigen. De onderzijde van het raamkozijn hoef ik dus niet meer af te werken aangezien daar een vensterbank is geplaatst.

Opties voor het afwerken van dagkanten

Wat zijn nu de verschillende mogelijkheden om de dagkanten af te werken? Als je gaat zoeken op internet of een aannemer belt zal het je verbazen dat er veel verschillende mogelijkheden zijn. Ook kan je ervoor kiezen om de dagkanten gelijk te laten afwerken als je nieuwe raamkozijnen laat plaatsen.

Hieronder een overzicht van de meest gangbare opties voor het afwerken van dagkanten.

Dagkanten raamkozijn afwerken met kunststof profielen

Als je kunststofkozijnen laat plaatsen en de dagkanten ook laat afwerken door de leverancier van de kunststofkozijn dan is de kans groot dat zij dit gaan doen met kunststof afwerkprofielen.

Kunststof afwerkprofielen zijn er in veel verschillende vormen en maten. Er zit bijna altijd wel wat bij dat gelijk past of nog op maat gezaagd moet worden. Zie hieronder een voorbeeld van standaard kunststof afwerkprofielen die je kunt kopen bij bijvoorbeeld Creon Kozijnen:

kunststof afwerkprofielen
kunststof afwerkprofielen_1
kunststof afwerkprofielen_2

Bij Creon Kozijnen kan je ook als particulier standaard kunststof afwerkprofielen kopen. Hieronder de voor- en nadelen van het afwerken van de dagkanten met kunststof afwerkprofielen.

Voordelen van kunststof afwerkprofielen:

 • Snel te plaatsen; Als je de juiste maat koopt dan hoef je de afwerkprofielen alleen maar op maar te zagen en te verlijmen op de dagkanten
 • Goedkoop; Dit is de goedkoopste oplossing om snel dagkanten af te werken
 • Schilderen is niet nodig; Je kan de afwerkprofielen vaak kopen in een paar standaard kleuren (wit / crème wit). Vind je dat een goede kleur dan ben je na het plaatsen gelijk klaar!
 • Vochtbestendig; Kunststof is goed bestand tegen vocht of zelf water. Dit is dus prima te gebruiken oor de afwerking van raamkozijnen

Nadelen van kunststof afwerkprofielen:

 • Ziet er wat goedkoop uit; Althans dat vind ik altijd. Het ziet er niet uit als de meest hoogwaardige afwerking van een raamkozijn
 • Beperkte kleur keuze; De standaard kunststof afwerkprofielen kan je helaas alleen maar krijgen in een beperkte hoeveelheid kleuren. Ik heb de kleur wit en crème wit gevonden. Wil je een andere kleur dan zal je moeten kiezen voor een andere manier van afwerken van de dagkanten

Dagkanten raamkozijn afwerken met hout

Hout is een veelzijdig materiaal en kan je uiteraard ook gebruiken voor het afwerken van de dagkanten van je raamkozijn.

Als je de dagkanten met hout afwerkt geeft dat een meer klassieke uitstraling. Persoonlijk vind ik een jaren 30 uitstraling altijd mooi, maar dan moet je wel een huis hebben dat in de jaren 30 stijl is gebouwd. Hieronder een voorbeeld van houten dagkant afwerking.

dagkanten afwerking met hout

Tegenwoordig zie je veel MDF profielen die je kan gebruiken voor de afwerken van de dagkanten van je raamkozijn. Zelf koop ik mijn bouwmaterialen zoals hout / MDF platen en profielen bij Bouwbestel. Dit is meestal de goedkoopste optie en ze geven daarbij goede service.

Wat zijn nu de voordelen en nadelen van het afwerken van de raamkozijnen met hout?

Voordelen van houten dagkant afwerking

 • Een geheel; Als je de dagkanten en de vensterbank van hout maakt ziet het er als een geheel uit. Zeker als je zowel het vensterbank als de raam omlijsting in dezelfde kleur verft
 • Alle kleuren zijn mogelijk; Hout kan je in werkelijk alle kleuren aflakken. Deze keuze wat kleur betreft is dus bijna oneindig
 • Luxe uitstraling; Zelf vind ik dat een houten afwerking het raamkozijn een luxe uitstraling geeft. Dit is misschien iets persoonlijks, maar wel zie je dat hout vaak gebruikt wordt in luxere huizen met een hoog afwerk niveau

Nadelen van houten dagkant afwerking

 • Kost meer tijd; Je zal na het plaatsen van de houten raamomlijstingen toch nog moeten verven om het af te lakken in de kleur die je wilt.
 • Duurder; Over het algemeen kost een afwerking met hout meer dan een afwerking met kunststof afwerkprofielen. Alhoewel MDF wat prijs betreft ongeveer net zo duur is als kunststof. Wel moet je daarna nog de MDF profielen aflakken
 • Gevoelig voor vocht; Hout en vocht is geen goede combinatie. Zeker MDF is gevoelig voor vocht. Pas daar dus mee op en zorg dat je het MDF (en zeker de randen!) goed in de grondverf zet en aflakt

Dagkanten raamkozijn afstucen

De dagkanten van een raamkozijn kan je natuurlijk ook afstucen. Met stucen kan je ook een strakke afwerking krijgen van je raamkozijnen. Wel moet je er eerst voor zorgen dat het raamkozijn is voorbereid om de stukadoor te kunnen laten stucen.

Bij mijn nieuwe kunststofkozijn zie je bijvoorbeeld nog de kunststof stelkozijnen zitten. Je kan niet over kunststof heen stucen, dus dat zal je eerst “stucklaar” moeten maken. Dit kan je bijvoorbeeld doen door je raamkozijn af te werken met stucplaten of gipsplaten. Het hoeft niet super strak te gebeuren omdat de stukadoor je raamkozijn helemaal glad gaat afwerken.

Wat zijn de voor- en nadelen van het afstucen van je raamkozijn?

Voordelen van afstucen van raamkozijn

 • Snel; Als je het stucen laat doen door een professionele stukadoor hoeft je zelf alleen maar het grove voor werk te doen. Dit houdt in het aftimmeren met stucplaten moet je zelf doen, de rest doet de stukadoor
 • Goedkoop; Als je toch ter plaatse van het raamkozijn moet gaan stucen is het en kleine moeite om ook de dagkanten te laten meestucen.
 • Strak; Als je een goede stukadoor hebt zal hij (of zij) er één strak geheel van maken
 • Alle kleuren zijn mogelijk; Het stucwerk kan je mee schilderen met de rest van de muur. Wel moet je eerst je stucwerk goed voorbehandelen, maar daarna kan je het in elke kleur met muurverf schilderen

Nadelen van afstucen van raamkozijn

 • Kwetsbaar; Stucwerk is mooi, maar blijft redelijk kwetsbaar. Zodra je schade heb ik het ook nog eens moeilijk te repareren (tenzij je zelf goed kan stucen…)
 • Minder luxe uitstraling; Het stucwerk is dan misschien heel strak, toch blijft het raamkozijn er een beetje kaal uitzien als je geen verdere afwerking om je raamkozijn hebt

Afwerken van dagkanten

Nu weten we welke mogelijkheden er zijn voor het afwerken van de dagkanten.

Hoe heb ik zelf de dagkanten van mijn raamkozijn afgewerk?

Zoals je kon zien aan de foto’s aan het begin van de blog post had ik de muur helemaal kaal getrokken. Mijn plan was om naast het plaatsen van nieuwe kunststofkozijnen ook gelijk het appartement goed te gaan isoleren.

Om tot de afwerking van de dagkanten van mijn raamkozijnen te komen het ik het volgende stappenplan door lopen:

Stap 1 – na-isoleren van de buitenmuur

Het appartement heeft geen spouwmuur en om vocht doorslag te voorkomen heb ik de buitenmuren aan de binnenzijde met Multipor geïsoleerd. Voor een volledige klusbeschrijving kan je deze blog post lezen.

Nadat je de hele muur om het raamkozijn van Multipor hebt voorzien weet je gelijk hoe diep je dagkanten van je raamkozijn moeten worden. Dat was voor mij de voornaamste reden om de dagkanten niet gelijk na het plaatsen van de kunststofkozijnen af te werken. Dat komt namelijk nooit helemaal netjes uit…

Hieronder een foto van het plaatsen van de eerste plaat Multipor bij het raamkozijn:

eerste plaat Multipor geplaatst tegen de muur

Stap 2 – Dagkanten afwerken met stucplaat

Nadat de hele muur voorzien is van Multipor isolatieplaten kan je ter plaatse van de dagkanten stucplaten bevestigen aan de kunststof stelkozijnen. Op deze manier krijg je een vlakke ondergrond en een goede basis voor het stucwerk. De dagkanten zien er na het plaatsen van de stucplaten als volgt uit:

afwerken van kozijnen met stucplaat

Ook voor stucplaten geldt dat je die het beste bij Bouwbestel of de Hornbach kunt kopen. Dit kan je een boel geld besparen, zeker als je flink wat stucplaten nodig hebt!

Stap 3 – Stucen van de hele muur (inclusief de dagkanten)

Nadat alle muren zijn geïsoleerd met Multipor isolatieplaten en de dagkanten met stucplaten zijn afgewerkt kan de stukadoor komen! Nu kan de stukadoor in één keer alles glad stucen (inclusief de dagkanten van alle raamkozijnen).

Stap 4 – Afkitten van de randen

Nadat de stukadoor is geweest, moet je het stucwerk eerst goed laten uitharden en opdrogen. Nadat alles goed droog is kan je de “finishing touch” doen door de randen netjes af te werken met een dun randje kit. Dit maakt het net even strakker!

Zie hieronder het eindresultaat:

dagkanten afgestuct

Zelf ben ik tevreden met het eindresultaat. Ik had achteraf gezien ook wellicht nog de dagkanten met hout kunnen afwerken om het geheel er nog strakker uit te laten zien.

Echter nu ziet het er strak uit en zo hou ik weer een verbeterpuntje over voor de volgende klus!

Eindoordeel

Al met al is het afwerken van de dagkanten van een raamkozijn best nog wel een klus. Zelf vind ik het afwerken met houten panelen het mooiste eindresultaat geven. Echter ook kunststof afwerkprofielen of het laten afstucen kan een strak eindresultaat geven.

Het is in dit geval je persoonlijke smaak die je moet volgen om het eindresultaat te krijgen dat je wilt.

Heb jij ervaring met het afwerken van de dagkanten van een raamkozijn? Weet jij wellicht nog een andere manier om de dagkanten strak af te werken? Laat je reactie dan hieronder om dit met ons te delen!

2 gedachten over “Hoe dagkanten raamkozijn afwerken?”

Plaats een reactie