BOEKEN

Boeken over investeren in vastgoed, financieel onafhankelijkheid worden en beleggen verschillen behoorlijk in kwaliteit. Op deze pagina deel ik mijn persoonlijke toplijst met de beste boeken over investeren in vastgoed, financieel onafhankelijk worden en beleggen. Voor ieder wat wils dus!

Waarom boeken lezen?

Weet jij welke gewoonte uiterst succesvolle mensen allemaal gemeen hebben?

Ze lezen boeken. Heel veel boeken!

Warren Buffet

Toen Warren Buffet gevraagd werd naar het feit waarom hij zoveel succes heeft met investeren in aandelen wees hij naar een stapel met boeken en zei het volgende:

Read 500 pages like this every day. That’s how knowledge works. It builds up, like compound interest. All of you can do it, but I guarantee not many of you will do it.

Door: Warren Buffett

Warren Buffet gaat erg ver in hoeveel hij elke dag leest. Buffet gat aan dat hij toen hij begon met investeren in aandelen 600 tot wel 1.000 pagina’s las PER DAG. Nog steeds besteedt Warren Buffet zo’n 80% van zijn tijd op een dag met lezen.

Andere succesvolle zakenmensen die veel lezen

En Warren Buffet is niet de enige uiterst succesvolle zakenman die heel veel leest. Zie hieronder een overzicht van succesvolle zakenmensen en entrepreneurs die veel lezen in hun dagelijkse leven hebben geïntegreerd:

  • Bill Gates; Volgens eigen zeggen leest Bill Gates zo’n 50 boeken per jaar. Ofwel ongeveer één boek per week (zie link)
  • Elon Musk; Ook Elon Musk staat erom bekent dat hij veel leest. Toen aan Elon Musk gevraagd werd hoe hij heeft geleerd een raket te ontwerpen gaf hij als antwoord “ik lees boeken”
  • Mark Zuckerberg; Leest naar eigen zeggen ongeveer één boek per twee weken. Dus zo’n 26 boeken per jaar
  • Oprah Winfrey; Oprah Winfrey stond al bekend als een groot fan van boeken lezen. Met haar Oprah Boekenclub selecteert ze elke maand één boek dat ze leest en met de leden van haar boekenclub bespreekt

De beste boeken over financieel onafhankelijk worden

Regelmatig krijg ik de vraag welke boeken je nu het beste kunt lezen als je financieel onafhankelijk wilt worden. Hieronder mijn selectie van boeken die je gelezen moet hebben.

Rich Dad Poor Dad – Robert Kiyosaki

Het boek Rich Dad Poor Dad (Rijke Pa Arme Pa) is een absolute klassieker. is voor mij het begin geweest om anders te gaan denken over het leven. Dat klinkt misschien een beetje overdreven, maar ik ben ook opgevoed met de mindset van de “arme pa” ofwel ga netjes naar school, krijg een goede baan en werk netjes tot je pensioen. Met de huidige pensioenleeftijd van rond de 70 jaar is dit niet iets wat ik wil…

Het boek Rich Dad Poor Dad leert je de basis van “assets” en “liabilities” en waarom investeren in “assets” zo belangrijk is.

Kortom een “must read”!

Cashflow kwadrant – Robert Kiyosaki

Een andere klassieker van Robert Kiyosaki is het boek Cashflow kwadrant. Dit boek heeft een net iets andere invalshoek dan het boek Rich Dad Poor Dad, maar geeft heel helder weer wat je moet doen om financiele onafhankelijkheid te bereiken.

Het gekke met zowel het boek Cashflow kwadrant als het boek Rich Dad Poor Dad is dat nadat je het gelezen hebt je denkt “ja logisch”, echter toch was ik er niet zelf opgekomen. Kortom een echte “eye opener” die je gelezen moet hebben.

Een werkweek van 4 uur – Timothy Ferris

Wacht niet langer, zeker niet in tijden van economische onzekerheid. En vergeet het achterhaalde idee van werken tot je pensioen. Of je nu die grote wereldreis wilt maken, een maandelijks salaris van vijf cijfers wilt met zo weinig mogelijk inspanning, of gewoon minder wilt werken en meer wilt genieten – Een werkweek van vier uur geeft het antwoord. Dit revolutionaire boek wijst je de weg naar een nieuw leven van weinig werkuren, veel vrije tijd en geld in overvloed, of je nu een overwerkte loonslaaf bent of een ondernemer die klem zit in het succes van zijn bedrijf.

Shoe Dog – Phil Knight

Shoe Dog is niet een boek wat direct gaat over financieel onafhankelijk worden, maar meer over het najagen van je eigen dromen (en die ook realiseren!). Het is een redelijk dik boek van ruim 400 pagina’s en toch had ik dit boek in een paar dagen uit.

Shoe Dog gaat over de beginjaren van Nike en is geschreven door de oprichter van Nike Phil Knight. Met het boek Shoe Dog geeft Phil Knight inzicht in de oprichting van Nike als een onzekere start-up en de ontwikkeling tot een van de meest iconische en winstgevende merken.

Leest lekker weg en na het lezen kan je nooit meer zeggen dat iets niet mogelijk is. Ofwel een mooie reflectie van de Amerikaanse “Dream Big” mentaliteit!

Playing with FIRE (Financial Independence Retire Early) – Scott Rieckens

Dit boek laat zien dat alles in het leven draait om het maken van keuzes. Een paar simpele keuzes in je leven bepalen het verschil tussen altijd maar werken voor je geld of een gelukkig leven zonder om te kijken naar geld.

Het boek Playing with FIRE gaat over een succesvolle entrepreneur Scott Rieckens. Scott Rieckens heeft alles voor elkaar; een gelukkig huwelijk, een 2 jaar oude dochter, een mooie boot en een dikke BMW op de oprijlaan.

Ondanks dit ogenschijnlijk mooie leven was Scott Rieckens diep van binnen niet gelukkig. Hij was depressief, overwerkt door altijd maar te moeten betalen voor hun dure levensstijl. Op een dag luisterde Scott naar een podcast wat zijn leven veranderde. Hij nam ontslag en overtuigde zijn family om te gaan verhuizen en hun uitgaven te halveren! Het boek neemt je mee in deze omslag en hun passie om financieel onafhankelijk te worden met een simpeler leven.

Playing with FIRE is een leuk boek dat laat zien dat er meer in het leven is dan geld en rijkdom! Een simpeler en gelukkiger leven is waar het uiteindelijk om draait. Echt een aanrader!

Let wel op dat het boek Playing with FIRE alleen beschikbaar is in het Engels.

De beste boeken over beleggen

De Intelligente Belegger – Benjamin Graham

Volgens Warren Buffet verreweg het beste boek over beleggen dat ooit is geschreven.

Het meest indrukwekkende aan dit boek is dat de klassieker De intelligente belegger uit 1949 zelfs na ruim 65 jaar nog steeds geprezen wordt als de bijbel die iedere belegger gelezen moet hebben. De filosofie van Benjamin Graham heeft zich door de jaren heen keer op keer bewezen, hij behoedt beleggers voor kostbare fouten en leert ze een succesvolle langetermijnstrategie te ontwikkelen. Omdat Graham niet vertelt wélke aandelen je zou moeten kopen, maar juist een effectieve manier van denken en handelen aanleert, is het boek nog steeds verbazingwekkend actueel. De intelligente belegger is in de loop der jaren in talloze talen vertaald en sinds verschijnen zijn er wereldwijd meer dan 1 miljoen exemplaren verkocht.

Kortom iedereen die wil beginnen met investeren in aandelen moet eerst dit boek lezen!

De beste boeken over vastgoed

The Book on Rental Property Investing – Brandon Turner

Iedereen die wilt gaan investeren in vastgoed of al investeert in vastgoed kent “BiggerPockets” of zou BiggerPockets moeten kennen!

Het boek The Book on Rental Property Investing is een #1 bestseller met meer dan 350,000 verkochte boeken!

Waarom is dit boek zo’n bestseller?

Wel dat is simpel. Elke strategie, tools, tips en technieken die je nodig hebt om succesvol te worden met investeren in vastgoed staan erin beschreven!

Dus of je nu wilt beginnen met investeren in vastgoed of een ervaren vastgoedbelegger bent. Iedereen kan zijn voordeel halen uit uit het boek The Book on Rental Property Investing!

Let wel op dat het boek The Book on Rental Property Investing alleen beschikbaar is in het Engels.

How to Be a Real Estate Investor – Phil Pustejovsky

 

Phil Pustejovsky? Misschien denk je wel “who the f*ck is Phil Pustejovsky”? Wel dan moet je zeker eens zijn naam zoeken op youtube. Zijn video’s over investeren in vastgoed vind ik zelf super goed. Simpel en to the point. Erg inspirerend en leerzaam. Ook het boek How to be a Real Estate Investor is op de typische “Phil Pustejovsky stijl” geschreven en een echte aanrader voor als je meer wilt weten over investeren in vastgoed.

Let wel op dat het boek How to be a Real Estate Investor alleen beschikbaar is in het Engels.