Hoe koof voor afzuigkap maken?

Eigen woning

Hoe kan je nu een koof voor een afzuigkap maken?

Heb jij ook namelijk van die lelijke afvoerbuis van de afzuigkap in het zicht? Wil je die ook graag wegwerken?

Ik wel althans dat was wat mij stoorde nadat de keuken helemaal strak was geworden en er nog een lelijke afvoerbuis van de afzuigkap in het zicht was.

Dus hoe moet je nu een koof voor een afzuigkap maken?

In deze blog post ga ik een stappenplan met je delen voor het maken van een koof voor de afzuigkap. Dit stappenplan kan je zelf aanpassen aan de hand van je eigen situatie.

In deze blog post ga ik het volgende behandelen:

Wat voor type afzuigkap moet ik nemen?

De eerste vraag die ik had was wat voor type afzuigkap ik moest nemen. Dus welke verschillende opties afzuigkap heb je?

In hoofdlijnen zijn er drie verschillende manieren om de vieze kooklucht uit je keuken te verwijderen. Je hebt een luchtafvoer afzuigkap, een motorloze afzuigkap die je moet aansluiten op het centrale afzuigsysteem en een recirculatie afzuigkap.

Zie hieronder een korte uitleg van alle drie de opties.

Luchtafvoer

Bij een luchtafvoersysteem worden kooklucht direct via de afzuigkap naar buiten afgevoerd. Afzuigkappen met dit systeem beschikken over een motor waardoor grote hoeveelheden kooklucht kan worden afgevoerd. Dit type afzuigkap had min voorkeur aangezien het de meeste effectieve manier is van het afvoeren van de kooklucht.

Als je een afzuigkap met een luchtafvoersysteem bestelt moet je meestal zelf de afvoerbuis nog kopen. De afvoerbuizen kan je verkrijgen met een diameter van 12 cm of 15 cm. Hier geldt dat voor de beste prestatie je het beste kunt kiezen van de afvoerbuis met de grootste diameter.

Let op: Afzuigkappen met een luchtafvoersysteem kan je niet aansluiten op een centraal afzuigsysteem!

Ik heb zelf voor mijn keuken een RVS wandschouw afzuigkap gekocht.

Recirculatie

Heb je geen mogelijkheid om lucht af te voeren naar buiten? Dan kun je kiezen voor een afzuigkap met recirculatiesysteem. Dit scheelt je ook weer een lelijke afvoerbuis die je moet wegwerken!

De kooklucht wordt dan gefilterd en als “schone lucht” terug in je keuken geblazen. Deze afzuigkappen hebben naast een vet filter ook een koolstoffilter die je regelmatig moet vervangen.

Recirculatie afzuigkappen zijn geschikt voor elk type woning. Zelf ben ik niet zo’n grote voorstander van een recirculatie afzuigkap omdat je de vieze kooklucht (met waterdamp) toch in je keuken blijft rond blazen. Daarnaast zijn de koolstoffilters best duur en moet je ze regelmatig vervangen. Niet ideaal dus als je het mij vraagt.

Centraal afzuigsysteem

Als derde optie heb je nog een motorloze afzuigkap. Een motorloze afzuigkap sluit je aan op het centrale afzuigsysteem van je woning.

Met deze variant wordt de kooklucht via hetzelfde mechanische kanaal afgevoerd als de lucht uit de badkamer en het toilet. Een afzuigkap zonder motor is meestal relatief stil en goedkoop. Echter het centrale afzuigsysteem is lang niet zo krachtig als de motor van een afzuigkap. Mijn ervaring is dat dit type afzuigkappen minder effectief de kooklucht wegzuigen. Dus dat is wel iets om in je achterhoofd te houden.

Aansluiten van afzuigkap op de buitenlucht

Ik heb ervoor gekozen om een afzuigkap te kopen die de kooklucht direct naar buiten blaast. Dus een afzuigkap met luchtafvoer. Hiervoor moet je dus zorgen dat je een verbinding krijgt met de buitenlucht. Dit kan je doen door je afzuigkap aan te sluiten op het centrale afzuigsysteem.

In mijn geval zou er dan een buis over de volle breedte van mijn keuken lopen. Een snellere manier was om een gat in de buitenmuur te boren en hier de afzuigkap op aan te sluiten. Zie hieronder de situatie van de afvoerbuis van de afzuigkap naar de muur:

aansluiten afvoer afzuigkap op gat buitenmuur

Alle benodigde materialen voor deze klus heb ik gekocht bij Bouwbestel.

Ontwerp maken voor de koof

Als je afzuigkap netjes is geplaatst in de keuken en de verbinding met de buitenlucht is gemaakt kun je gaan beginnen met het maken van een ontwerp voor je koof.

Hierbij is het belangrijk om voor jezelf te bepalen hoe je de koof wilt gaan afwerken. Wil je de koof laten stucen? Dat kan, maar dan zal je de koof moeten afwerken met gipsplaten of stucplaten. Wil je de koof in een favoriete kleur afwerken? Dat kan ook, maar dat zal je het beste de koof kunnen afwerken met houten zijpanelen.

Kortom hou er bij het maken van het ontwerp van je koof rekening mee hoe je de eindafwerking wilt doen. Dan kan je hier ook rekening mee houden in wanneer je bijvoorbeeld je keuken laten stucen (voor het geval je de koof wilt mee laten stucen bijvoorbeeld).

Frame maken voor de koof

Het liefste wilde ik de koof zo strak mogelijk om de afvoerbuis van de afzuigkap plaatsen. Dit om zo min mogelijk ruimte te verliezen in mijn keuken aan de koof. Aan de andere kant zit de koof vaak in de buurt van je plafond, dus zo nauw komt het ook weer niet…

Hoe je je frame maakt hangt uiteraard af van je keuken en hoe je afvoerbuis van de afzuigkap loopt. Voor het frame heb ik vuren houten balken gebruikt met een kopmaat van 44mm x 44mm. De balken van het frame wil je maken van redelijk dikke balken, zodat je daar later makkelijk de zijpanelen op kunt schroeven.

Eén gedeelte van het frame kon ik mooi vastschroeven in de keukenmuur. Deze blak zit dus goed vast en is een mooie basis om vanuit verder te werken. Ik heb ook een balk nodig op het plafond en die heb ik mbv montagekit aan het plafond gelijmd. Zie hieronder de foto van de situatie na het lijmen:

frame maken voor koof van afzuigkap_1

Alle materialen voor deze klus heb ik gekocht bij Bouwbestel. Dat is meestal de goedkoopste optie en ze leveren ook nog goede service.

Isoleren van afvoerbuis

Om het geluid van de afzuigkap zoveel mogelijk te minimaliseren heb ik besloten om de afvoerbuis te isoleren met Rockwool. Ik had namelijk op internet gelezen dat het isoleren van de afvoerbuis geluidsoverlast kan tegen gaan. Het Rockwool isolatie materiaal heb ik gekocht bij Bouwbestel.

Nu ik er nog bij kan is het isoleren van de afvoerbuis een kleine moeite. Hier dacht ik aan het oud Hollandse gezegde:

Baat het niet dan schaadt het niet

Bron: Oud Hollands gezegde

Zie hieronder de situatie na het plaatsen van het Rockwool om de afvoerbuis heen:

isoleren van afvoerbuis met glaswol

Plaatsen van zijpanelen van de koof

Als je een solide frame hebt geplaatst en de afvoerbuis hebt geïsoleerd kan je beginnen met het plaatsen van de zijpanelen. Zoals eerder aan gegeven in deze blog post hangt de keuze van de zij panelen af van hoe je de koof wilt gaan afwerken.

Als je de koof wilt gaan laten (mee) stucen met de rest van de keuken dan zal je voor de zijpanelen gipsplaten of stucplaten moeten gaan gebruiken. Bij mij was net alles al netjes gestuct, daarom heb ik ervoor gekozen om het afwerken van de koof mbv houten zijpanelen de doen. De houten zijpanelen kan je daarna in elke gewenste kleur afwerken.

Voor de zijpanelen heb ik gekozen voor MDF platen die al in de grondverf gezet zijn. Dit maakt het verven van de koof veel makkelijker. Als eerste stap heb ik het zijpaneel van de koof tegen het houten frame geschroefd. Dit zijpaneel zet ik er waterpas tegenaan en gebruikt ik als basis voor de rest. Zie hieronder de situatie:

zijpanelen van koof afzuigkap plaatsen op frame

Volgens kan je de andere zijpanelen op maat zagen en tegen het frame aan monteren. Zie hieronder de status van de koof na het plaatsen van de MDF zijpanelen:

alle zijpanelen van koof voor afzuigkap geplaatst

Afwerken van de koof

De koof is nu netjes geplaatst om de afvoerbuis van de afzuigkap. Nu kan je beginnen met het afwerken. Aangezien ik gekozen heb voor houten zijpanelen die ik vast geschroefd heb op het frame ga ik eerst de schroefgaten plamuren. Verder ga ik de kopse kanten van de MDF platen voor behandelen met grondverf. MDF heeft namelijk een stark zuigende werking, dus als je het niet voorbehandeld met grondverf blijf je niks meer zien van je verf.

Zie hieronder het resultaat na het plamuren en gronden van de kopse kanten:

plamuren en in de grondverf zetten van koof voor afzuigkap

Afkitten van de randen

Voor het verven van de koof heb ik de randen afgekit met acrylaatkit. Op deze manier zie je geen kiertjes meer tussen de koof en het plafond. Dit geeft een strakker eindresultaat.

Verven van de koof

Als laatste stap moet je de koof gaan verven. Ik wil de koof zo min mogelijk laten opvallen, dus kies dezelfde kleur verf voor de koof als de kleur die gebruikt is voor het plafond en de keukenmuur.

Eerst even de koof licht opschuren en dan twee keer in de RAL 9010 zijdeglans verf zetten. Uiteraard kan je ervoor kiezen elke andere kleur te gebruiken die je zelf mooi vindt. Zie hieronder het resultaat na het verven van de koof:

koof afzuigkap verven met RAL 9010 zijdeglans verf

Plaatsen van de RVS sierkoof

Bij de afzuigkap die ik gekocht heb werd ook een nette RVS sierkoof geleverd voor de afwerking van de afzuigkap naar de zelf gemaakte koof toe. Het is een beetje friemelen om deze RVS sierkoof te plaatsen, maar als hij eenmaal zit is deze klus echt helemaal af. Zie hieronder het eindresultaat:

plaatsen RVS sierkoof als eindafwerking

Eindoordeel

Het maken van een koof voor een afzuigkap is een klus die je zelf goed kan uitvoeren. Het kost je een paar dagen van passen, meten en timmeren maar het moet zeker lukken!

Heb je nu geen zin om zelf een koof te gaan maken? Dan kan je deze klus natuurlijk ook op Werkspot plaatsen. Dit is namelijk een leuke klus voor een vakman om je een scherpe aanbieding voor te doen. Zelf heb ik goede ervaringen met klussen die ik via Werkspot heb laten uitvoeren. Dus het is zeker een poging waard. Mochten de prijzen van de vakmannen via Werkspot je niet bevallen, dan kan je altijd nog besluiten het zelf te gaan doen.

Heb je nog vragen of handige tips die je wilt delen? Laat dan je reactie hieronder achter.

Heb je nu helemaal de smaak te pakken van het klussen? Lees dan ook eens de blog post “Kastombouw maken voor groepenkast” om inspiratie op te doen voor je volgende klus!

Veel succes met klussen en maak er wat moois van!

Plaats een reactie