Kastombouw maken voor groepenkast

Eigen woning

Hoe kun je nu een kastombouw maken voor een groepenkast?

Heb je een mooie kast en is het eerste wat je ziet als je de kast open doet een lelijke groepenkast?

Heb je dat ook thuis? Zonde en helemaal niet nodig!

Hiervoor kan je een kastombouw maken die de groepenkast uit het zicht haalt en die je gelijk extra opbergruimte geeft. Zo sla je 2 vliegen in 1 klap.

In deze blog post ga ik het volgende behandelen:

Situatie bij aanvang

Bij aanvang van deze klus ziet de groepenkast er al niet al te fraai uit. Alles ziet er “houtje touwtje” uit en er zijn verschillende vernieuwingen geïnstalleerd op de oude elektra.

Om gelijk een goede basis te creëren wil ik eerst de groepenkast zelf aanpakken. Zie ook mijn eerdere post “Renoveren begint met een goede basis“. Voorafgaand aan deze klus heeft de groepenkast “slechts” 5 groepen en geen hoofdschakelaar. Tegenwoordig moet een groepenkast een hoofdschakelaar hebben en verder wil ik netjes alle grote stroomverbruikers (wasmachine / wasdroger / combi magnetron / etc) op een aparte groep zetten.

Nadat de elektra is gemoderniseerd kan je beginnen met het ontwerpen en maken van de kastombouw. Hieronder zie je de situatie bij aanvang:

groepenkast voor renovatie
Bron: Vastgoedmentor.com

Moderniseren groepenkast

In dit geval is de eerste stap de elektra weer laten voldoen aan de huidige normen. Denk aan het plaatsen van een hoofdschakelaar, voldoende Aardlekschakelaars (ALS) en zorgen voor voldoende groepen. Aanpassingen van de elektrische installatie zou ik altijd laten uitvoeren door een gekwalificeerde elektricien. Het werk is misschien niet heel moeilijk, maar je moet weten wat je doet. Verder is werken met elektriciteit is altijd een risico.

Ik heb in totaal 8 groepen laten plaatsen en daarbij 2 aardlekschakelaars. Verder is er een hoofdschakelaar geplaatst, zodat de groepenkast weer voldoet aan de laatste normen. De groepenkast ziet er nu als volgt uit:

groepenkast met hoofdschakelaar en 2x ALS
Bron: Vastgoedmentor.com

Plaatsen van een Slimme Meter

Er zit nu nog steeds een oude “dag en nacht” schakelaar in het elektrische schema. Verder ziet het er nog steeds niet echt netjes uit. Onlangs had ik een brief gehad van Stedin met de melding dat zij een Slimme Meter willen komen plaatsen. Lijkt me handig om voordat de kastombouw staat eerst de Slimme Meter te laten plaatsen. Dan ben je gelijk af van al die andere oude spullen.

plaatsen van Slimme Meter
Bron: Vastgoedmentor.com

Kastombouw maken

Nu de elektra gemoderniseerd is en de Slimme Meter is geplaatst, kan je beginnen met het maken van de kastombouw. Laten we hier stap voor stap door heen lopen.

Stap 1 – Ontwerp maken

Voor de kastombouw begin je met het maken van een simpel ontwerp. De eerste stap is inspiratie op doen voor wat voor soort kastombouw je wilt gaan maken. Dit kan je doen door op internet te gaan “googlen”, naar de bouwmarkt te gaan of door woon magazine te lezen. Voor deze specifieke kastombouw heb ik gebruik gemaakt van de klusbeschrijving op de Karwei website.

De maten van mijn meterkast zijn anders, maar hiervoor kan ik makkelijk het ontwerp aanpassen.

Stap 2 – Kopen van materialen

De kastombouw heeft een esthetische functie en kan gebruikt worden voor het creëren van extra opbergruimte. Hiervoor heb je de volgende materialen nodig:

  • MDF plaat
  • Montagekit
  • Acrylaatkit
  • Hoekprofieltjes
  • Opleg scharnieren
  • Grondverf
  • RAL 9010 zijdeglans verf

Mocht er een Horbach bij je in de buurt zitten dan zou ik alles daar kopen. Hier heb je de veel keus en een scherpe prijs.

Wil je al je bouwmaterialen voor je deur afgeleverd krijgen en de allerscherpste prijs dan zou ik bij Bouwbestel de materialen inkopen. Zelf heb ik mijn bouwmaterialen voor deze klus bij Bouwbestel gekocht.

Stap 3 – Plaatsen frame van de kastombouw

Voor de kstombouw ben ik begonnen met het plaatsen van een stevig frame. Dit frame is de basis en vanuit hier kan je verder werken. Aangezien dit frame de referentie is voor de rest van het timmerwerk moet je ervoor zorgen dat dit waterpas staat.

frame maken voor kastombouw
Vastgoedmentor.com

Stap 4 – Plaatsen planken

Vanuit het frame kan je nu de planken gaan plaatsen. Afhankelijk hoeveel extra opbergruimte je wilt, kan je hier meer of minder planken voor gebruiken. Zelf heb ik de kastombouw beperkt tot 4 extra planken. De planken maak ik vast aan de muur door eerst een klein strookje MDF op de muur te lijmen. Het MDF strookje aan de andere zijde kan je in de verticale plank schroeven met houtschroeven. Het MDR strookje aan de muur zijde kan je vervolgens op de goede hoogte waterpas krijgen door dit een beetje te verschuiven met de waterpas er naast als referentie. Nadat alle 4 de planken geplaatst zijn ziet het er als volgt uit:

plaatsen planken van de kastombouw
Bron: Vastgoedmentor.com

Stap 5 – Plaatsen van deurtjes

Nu is de basis van de kastombouw klaar. Volgende stap is het plaatsen van de kastdeurtjes. Hiervoor kan je hetzelfde soort hout gebruiken als voor de kastombouw. Meet de maat van je deurtje op en zaag dit uit met een cirkelzaag. Probeer dit niet met een decoupeerzaag te doen zonder geleiding anders past je kastdeurtje niet strak in je kastombouw. Dat is zonde van al je werk!

Als de kastdeurtjes erin zitten kan je een handvat naar keuze op je deurtje monteren. Verder nog even een rubbertje aan de binnenzijde van je deurtjes plakken en je deurtjes sluiten geruisloos.

plaatsen kastdeurtjes voor kastombouw
Bron: Vastgoedmentor.com

Stap 6 – Schilderen van de kastombouw

Als je de kastombouw af hebt kan je het best eerst de kieren aan de randen afkittten met acrylaatkit. Na het afkitten zal je zien dat alles er meteen een stuk strakker uitziet. Volgende stap is het afplakken van de muren en beginnen met alles in de grondverf te zetten. Zorg dat als het kale houtwerk goed in de grondverf zit voordat je begint met het aflakken. Dit lijkt misschien meer tijd kosten, maar je zal merken dat bij het aflakken je minder lagen verf nodig hebt.

Voor het aflakken heb ik gekozen van RAL 9010 zijdeglans verf. Ook met het aanbrengen van een laag grondverf is het nog steeds nodig om 2 lagen zijdeglans verf aan te brengen. Hier geldt dat je beter 2 dunne lagen verf kan aanbrengen dan 1 (te) dikke laag. De volgende foto laat je het resultaat zien na het aanbrengen van de eerste laag zijdeglans verf.

schilderen van kastombouw
Bron: Vastgoedmentor.com

Eindresultaat

Nadat alle verf droog is kan je de afplaktape weghalen en is de kastombouw klaar! Nu zit de “lelijke” groepenkast netjes weggewerkt achter een deurtje. Dat is niet alleen netter maar ook veiliger. Daarnaast heb je gelijk extra opbergruimte gemaakt. Hieronder het eindresultaat.

eindresultaat van de kastombouw
Bron: Vastgoedmentor.com

Graag hoor ik van je of dit een duidelijke klusbeschrijving was. Als je nog informatie mist hoor ik het ook graag.

Vond je dit een interessant blog post? Lees dan ook eens de blog post “Kast voor wasmachine en droger maken“.

Plaats een reactie