Top 10 beste vormen van passief inkomen

Persoonlijke ontwikkeling

Wat zijn nu de beste vormen van passief inkomen verdienen?

Als je op zoek bent naar manieren om passief inkomen te verdienen, dan zijn er talloze opties om uit te kiezen. Of je nu op zoek bent naar extra inkomsten om je huidige salaris aan te vullen, of je wilt jezelf uiteindelijk volledig onderhouden met passief inkomen, er zijn diverse mogelijkheden om uit te kiezen.

Passief inkomen klinkt mooi. Sterker nog heel mooi! Maar zoals altijd zijn dingen die te mooi klinken om waar te zijn dat in de praktijk helaas ook. Dus wat zijn nu de beste manieren om een passief inkomen op te bouwen??

In deze blog post ga ik het volgende behandelen:

Wil je liever de video bekijken (deel 1)?

Wil je liever de video bekijken dan de blog post lezen? Hieronder de link naar de video:

Bron: Vastgoedmentor.com

Wat is passief inkomen?

Laten we zoals altijd beginnen met het begin. Passief inkomen is geld dat je verdient zonder dat je er dagelijks actief aan hoeft te werken. Het is een inkomen dat voortkomt uit een eerdere inspanning of investering, waardoor je geld verdient zonder dat je er actief tijd en moeite in hoeft te steken. Het is daarom een vorm van inkomen die vaak als “passief” wordt beschouwd, omdat je niet actief hoeft te werken om het te verdienen.

Het idee van passief inkomen opbouwen is dat je na verloop van tijd niet meer hoeft te werken om toch maandelijks te passief inkomen op je rekening te krijgen. Als je maandelijkse passieve inkomen hoger is dan je het bedrag dat je maandelijks nodig hebt voor de vaste lasten en als je andere kosten ben je financieel vrij ?.

Waarom passief inkomen opbouwen?

waarom

Passief inkomen opbouwen naast je normale baan zorgt ervoor dat je een extra inkomstenbron hebt. Deze extra (passieve) inkomsten zorgen voor meer stabiliteit en dienen als een vangnet in het geval je hoofdinkomen wegvalt (door bijvoorbeeld ontslag of ziekte).

Verder kunnen deze passieve inkomsten je helpen om meer tijd te besteden aan de dingen die jij leuk vindt en je leven te leiden zoals jij dat wilt ?. Als je passieve inkomsten hoog genoeg zijn, hoef je zelfs helemaal niet meer te werken als jij dat niet wilt.

Hierover heeft Warren Buffett de volgende pakkende uitspraak gedaan:

If you don’t find a way to make money while you sleep, you will work until you die

Door: Warren Buffett

Het is echter belangrijk om te onthouden dat passief inkomen niet betekent dat er geen inspanning verbonden zijn aan het genereren van deze inkomsten. Sterker er gaat eerst flink wat werk inzitten om op termijn een passief inkomen te genereren. Daarnaast kan het enige tijd duren voordat je daadwerkelijk inkomsten ziet.

Beste vormen van passief inkomen?

Ok nu is het dus duidelijk waarom het hebben van passieve inkomsten zo fijn is. Wat zijn dan de beste vormen van passief inkomen en welke vormen van passief inkomen zijn eigenlijk helemaal niet passief. Laten we snel beginnen met mijn ultieme top 10 van beste vormen van passief inkomen ???.

#10 Geld verdienen met YouTube

Laten we eerst maar beginnen met een aantal mythes te ontkrachten. Passief inkomen mbv YouTube is helemaal hot. Overal zie je op Social Media mensen die cursussen verkopen over hoe je geld kan verdienen met “YouTube automation” of zogenaamde “YouTube cashcow channels“.

Laat het duidelijk zijn dat ik er niet aan twijfel of je geld kan verdienen met een YouTube kanaal. De YouTube kanalen van Mr Beast en Graham Stephan zijn mooie voorbeelden dat je heel veel geld kan verdienen met een populair YouTube kanaal. Maar er zit super veel werk in deze YouTube kanalen. Dat zijn fulltime banen met een heel team erom om de video’s van zulke hoge kwaliteit te maken ?.

YouTube cashcow channels

passief inkomen opbouwen mbv YouTube cashcow channel

Maar die “YouTube cashcow channels” dan? Als je een beetje gaat zoeken op Fiverr of UpWorks vind je letterlijk honderden of wel duizenden freelancers die voor een $50 tot $150 per video voor jou een YouTube kanaal willen opzetten. Deze YouTube kanalen zouden jou dan $5.000 tot $20.000 per maand opleveren ?. Klinkt mooi toch? Maar als het zo makkelijk is waarom maken al die freelancers dan niet zo’n YouTube kanaal voor zichzelf ??

Kortom je kan zeker geld verdienen met YouTube, maar dat is keihard werken ? en vaak voor veel minder dan een normale baan. Alleen de echt grote YouTubers verdienen goed met YouTube en die pakken het ook aan als een echte baan. Verder moet je je realiseren dat je content van hoge kwaliteit moet blijven uploaden op YouTube om je views en inkomsten te houden. Dus al met al is dit wat mij betreft geen passieve vorm van inkomen.

#9 Inkomsten uit royalties

Dan door naar de royalties. Royalties zijn weldegelijk een vorm van passief inkomen! Daar is geen twijfel over mogelijk. Al sinds 1994 bestaat er geen Kerst meer zonder Mariah Carey’s grootste hit ooit. En al bijna 30 jaar later zingen we allemaal nog steeds mee met deze klassieker.

Mariah Carey verdient volgens schattingen maar liefst tussen de $600.000 en $3.000.000 per jaar met ‘All I Want For Christmas’! Hieronder nog even de link naar deze klassieker. Elke keer als jij erop klikt verschijnt er een glimlach op het gezicht van Mariah ?.

Mariah Carey’s grootste hit All I Want For Christmas

Verschillende soorten royalties

Als je muzikant bent, kun je dus royalties verdienen door de verkoop van je muziek op platformen zoals Spotify of iTunes. Als je schrijver bent, kun je royalty’s verdienen door de verkoop van je boeken. Hier is J.K. Rowling de schrijfster van Harry Potter een mooi voorbeeld van. Daarnaast kan je ook royalties ontvangen voor patenten of computergames of ontwerpen.

Als je met royalties tot wel 30 jaar nadat je het werk geleverd hebt nog steeds bakken met geld kan verdienen, waarom staat het dan zo laag in mijn top 10? Mijn voornaamste reden is dat geld verdienen met royalties voor slechts een heel kleine groep is weggelegd. Dit is niet even een “side hustle” die je opbouwt in een paar uurtjes in de avond en het weekend.

#8 Affiliate marketing

Affiliate marketing is een manier om passief inkomen te verdienen door het promoten van producten of diensten van andere bedrijven. Je ontvangt een commissie voor elke verkoop die je via je affiliate link genereert. Je kunt affiliate marketing toepassen door bijvoorbeeld een blog of social media-account te gebruiken om producten of diensten te promoten die bij jouw niche passen.

Maak ik zelf gebruik van affiliate links voor vastgoedmentor.com? Jazeker. Echter inmiddels nog maar minimaal. De reden hiervoor is dat het nagenoeg niks opleverde en het altijd een beetje ongemakkelijk voelde. Regelmatig krijg ik verzoeken van bedrijven die willen samenwerken en dat ik een product of dienst promoot en het standaard antwoord is “nee, ik doe niet aan affiliate marketing“.

Ook hier weer geldt dat affiliate marketing hard werken is voor relatief weinig geld. Er zijn natuurlijk genoeg voorbeelden van sites die veel verdienen met affiliate marketing. Denk aan independer.nl / bellen.com / pricewise.nl.

Het grote voordeel van affiliate marketing is dat het weinig geld kost om mee te beginnen. Dus heb jij veel tijd en geen geld dan is affiliate marketing wellicht is voor jou. Echter voor de meeste mensen zal dit veel werk zijn voor weinig.

#7 Staking inkomsten uit crypto / rente van spaarrekening

passief inkomen dmv staking uit crypto

Een andere populaire vorm van passieve inkomsten zijn de zogenaamde staking inkomsten uit crypto. Met crypto staking haal je een klein passief inkomen uit je crypto munten, zonder dat je hiervoor munten hoeft te verkopen.

Rente op spaarrekening

Je kunt het zogenaamde “staken” het vergelijken met geld dat je op een spaarrekening hebt staan. Wanneer je geld op een spaarrekening zet, leent de bank dat geld dit geld uit aan anderen. In ruil hiervoor ontvang jij van de bank, ontvang een jij een deel van de rente die wordt verdiend met het uitlenen. Momenteel zijn de spaarrentes weer wat gestegen en liggen de hoogste spaarrentes zo tussen de 1,5% en 2% per jaar.

Rente dmv staking

Op dezelfde manier zet je met crypto staking je crypto munten vast om deel te nemen aan het runnen van de blockchain. In ruil daarvoor verdien je een beloning in de vorm van “staking rewards” (ofwel rente). Deze rendementen zijn vaak een hoger dan de rente die banken bieden op hun spaarrekening.

Zie hieronder de rente die je ontvangt bij Bitvavo voor verschillende crypto munten. Het fijne hiervan is ook nog eens dat je elke week naar rato de staking rewards krijgt uitgekeerd bij Bitvavo.

Crypto muntStaking rewards
Bitcoin (BTC) ~0.77%
Cardano (ADA) ~4.25%
Cosmos (ATOM)~10.0%
Solana (SOL)~5.0%
Tether (USDT)~6.1%
Waves (WAVES)~5.5%
Bron: Bitvavo

Rente ontvangen op je spaarrekening is super passief, maar je gaat jezelf nooit rijk sparen. De spaarrente is namelijk altijd lager dan de inflatie ?.

Net zoals rente ontvangen op je spaarrekening is staking ook super passief. Je koopt crypto munten en als ze voor staking in aanmerking komen krijg je hier elke week je staking rewards over uitgekeerd. Je kan 10% of meer aan staking rewards per jaar ontvangen, echter hoe hoger de rente hoe exotischer (en dus risicovoller) de crypto munt.

Kortom naar mijn mening leuk, maar niet echt een passief inkomen.

#6 Reclame rijden op je auto

reclame rijden op je auto
Bron: Wrap & Drive

Het is mogelijk om geld te verdienen met het plaatsen van reclame op je auto. De adverteerder plaats dan stickers met reclame op je auto, waar jij dan maandelijks geld voor krijgt. Hoe gaat dit in zijn werk?

Proces van geld te verdienen met autoreclame

 • Stap 1; Zoek een bedrijf dat reclame rijden aanbiedt. Het is belangrijk om te onderzoeken of het bedrijf betrouwbaar is en of de voorwaarden en vergoedingen redelijk zijn. Voorbeelden zijn Car Cash en Wrap & Drive
 • Stap 2; Nadat je een bedrijf hebt gekozen, moet je je aanmelden en een profiel aanmaken. Het bedrijf zal je vragen om informatie over jezelf, je rijgedrag en het type auto dat je rijdt. Deze info wordt gebruikt om te bepalen of je in aanmerking komt voor autoreclame. Let op: Soms moet je ook een kleine inschrijfvergoeding betalen
 • Stap 3; Als het autoreclame bedrijf besluit dat je in aanmerking komt, zullen ze je een aanbod doen. Het aanbod kan bestaan uit een vergoeding voor het plaatsen van reclame op je auto, of je kunt bijvoorbeeld korting krijgen op je private leasekosten
 • Stap 4; Als je het aanbod accepteert, zal het autoreclame-bedrijf reclame op je auto gaan plakken of of zoals ze zelfs zeggen “wrappen”
 • Stap 5; Zodra de reclame op je auto zit, kun je je auto blijven gebruiken zoals normaal en je kilometers blijven maken
 • Stap 6; Maandelijkse vergoeding ontvangen (leukste stap ?)

Het is belangrijk om te weten dat de vergoedingen voor autoreclame variëren, afhankelijk van het bedrijf en de hoeveelheid reclame die je plaatst. Wat verder gelijk opvalt is dat de meeste sites die “reclame rijden” aanbieden niet meer online zijn. Op dit moment lijken alleen Car Cash en Wrap & Drive nog actief hun diensten aanbieden.

Voorwaarden voor reclame rijden

Dit zijn de voorwaarden die Wrap & Drive hanteert voor “reclame rijden”:

 • Auto mag niet een ouder bouwjaar hebben dan 2010
 • Je auto mag geen zichtbare schade hebben
 • Het maakt niet uit waar je woont, als je maar veel kilometers rijdt
 • Je moet de gereden kilometers bijhouden in de wrap & drive app

Wat kan je verdienen met reclame rijden op je auto?

Zoals eerder aangegeven variëren de bedragen nogal. Car Cash is het meest transparant wat betreft de mogelijke verdiensten. Hieronder een overzicht van de indicatieve vergoedingen:

vergoedingen voor rijden met reclame op je auto
Bron: Car Cash

Bij Wrap & Drive geven ze aan op hun website dat je elke maand tot wel €250 bij kunt verdienen door simpelweg te rijden met je eigen auto. Dit klinkt allemaal mooi, maar als ik zo de ervaringen lees op social media dan verwacht ik dat je in de meeste gevallen max zo’n €100 gaat verdienen (meestal nog minder).

Reclame rijden is naar mijn mening vooral interessant voor mensen die een auto leasen via hun werkgever en tegen een korting op de leaseprijs met het bedrijfslogo of bestickering rond rijden. Maar goed ik moet eerlijk gezegd toegeven dat ik dit niet uit eigen ervaring weet. Dus ik hoor graag in de comments als jij hier zelf ervaring mee hebt ?.

Wil je liever de video bekijken (deel 2)?

Wil je liever de video bekijken dan de blog post lezen? Hieronder de link naar de video:

Bron: Vastgoedmentor.com

#5 Verkoop digitale producten (E-books / Apps / Cursussen)

passief inkomen verdienen met online cursus

Dan door naar de nummer 5 van mijn top 10! Digitale producten kunnen een uitstekende manier zijn om passief inkomen te verdienen, mits je uiteraard een waardevol digitaal product aanbiedt ?. Het meest voorkomende digitale product in de online cursus.

Stappen om passief inkomen te verdienen met een online cursus

 • Stap 1; Kies een onderwerp waar je veel over weet en waar vraag naar is. Dit kan bijvoorbeeld een vaardigheid zijn waar je goed in bent, een vakgebied waarin je veel ervaring hebt of een hobby waarin je veel kennis hebt opgebouwd
 • Stap 2; Ontwikkel een waardevolle online cursus rond jouw vaardigheid en kennis. Zorg ervoor dat de cursus inzicht biedt in het onderwerp en dat deze praktische tips en adviezen bevat die de cursist kan toepassen in de praktijk.
 • Stap 3; Kies een platform waarop je je online cursus kunt aanbieden, bijvoorbeeld LearnDash, Teachable of Coursera. Dit zijn platforms waarop je je cursus kunt verkopen en waarop cursisten kunnen deelnemen.
 • Stap 4; Promoot je online cursus. Gebruik social media, e-mailmarketing en andere marketingkanalen om je cursus onder de aandacht te brengen bij je doelgroep
 • Stap 5; Zorg ervoor dat je online cursus goed vindbaar is in zoekmachines zoals Google. Gebruik de juiste zoekwoorden in de titel, omschrijving en tags van je cursus.
 • Stap 6; Blijf je cursus verbeteren en up-to-date houden. Pas de inhoud aan als dat nodig is en voeg nieuwe informatie toe als je nieuwe inzichten hebt

Hoeveel geld kan je verdienen met het verkopen van digitale producten?

Als je de bovenstaande stappen volgt en een waardevolle online cursus ontwikkelt, kan dit een uitstekende manier zijn om passief inkomen te verdienen. Hoeveel geld je kan verdienen hangt helemaal af van de prijs van je digitale product en hoeveel je ervan verkoopt.

Het verkopen van digitale producten is heel schaalbaar. Hierdoor zijn je inkomsten ook heel schaalbaar ?. Dus je inkomsten kunnen slechts een paar honderd euro per maand zijn, maar ook vele tienduizenden euro’s. Houd er wel rekening mee dat het ontwikkelen van een online cursus tijd en moeite kost en dat je veel geduld moet hebben voordat je er echt passief inkomen mee kunt verdienen.

#4 Huurinkomsten uit residentieel vastgoed

Vastgoed is een van de meest populaire manieren om “passief inkomen” te verdienen. Het is een investering die over het algemeen waardevaster is dan andere beleggingen. En je kan stabiele maandelijkse huurinkomsten krijgen als je je beleggingspand gaat verhuren (lees meer hierover in de volgende blog post).

Echter ik weet uit eigen ervaring dat het verhuren van een appartement “geen passief inkomen” oplevert. Ik dacht lange tijd dat ik de enige was die investeren in vastgoed toch minder passief vond dan wat ik gehoopt had. Maar gelukkig is er nog de Mr Ramsey show ?.

Het klopt inderdaad dat je huurders je elke maand de huur aan je betalen. Hiermee kan jij de verhuurhypotheek aflossen en houd je (als je het goed doet) elke maand vrije cashflow over. Dat is elke maand weer een fijn moment ?. Verkijk je alleen niet op het werk / zorgen die er bij komen kijken.

Met welke werkzaamheden moet je rekening houden?

Investeren in een beleggingspand levert je maandelijkse cashflow en op termijn waardestijging van je pand. Echter dit komt er bij het verhuren van een woning kijken:

 • Nieuwe huurders zoeken – Kan je uitbesteden, maar kost geld
 • Bezichtigingen doen met potentiele huurders – Kan je uitbesteden, maar kost geld
 • Sleuteloverdracht doen – Kan je uitbesteden, maar kost geld
 • Klachten van buren over je huurders
 • Klachten van je huurders over de buren
 • Bijwonen VVE vergaderingen
 • Verhelpen van reparatieverzoeken (lekkages / uitgevallen elektra / etc) – Kan je uitbesteden, maar kost geld
 • Woning weer verhuurklaar maken nadat de huurders vertrokken zijn – Kan je uitbesteden, maar kost geld
 • Mogelijk wanbetalende huurders

Dus puur vanwege het feit dat het verhuren van een woning niet echt passief is staat het slechts op plaats nummer 4 in deze lijst.

#3 Huurinkomsten uit garageboxen

Bron: Vastgoedmentor.com

Dan zijn we nu aangekomen bij de ultieme top 3 van beste vormen van passief inkomen ?. Naast investeren in een beleggingspand voor de verhuur kan je ook investeren in garageboxen. Verhuur van garageboxen leveren je elke maand namelijk ook cashflow op. Echter het is mijn ervaring dat investeren in garageboxen een “passiever inkomen” oplevert dan investeren in een woning voor de verhuur.

Zoals al eerder aangegeven was mijn initiële doel van investeren in vastgoed om een passief inkomen op te bouwen naast mijn werk. Ik heb geen ambitie om zelf werkzaam te zijn binnen de vastgoedwereld. Met slechts één beleggingspand merkte ik al dat ook tijdens het verhuren er best nog wel wat werk bij komt kijken.

De exploitatie van garageboxen is daarentegen simpel en kost minder tijd dan de exploitatie van een woning of appartement. Aan de andere kant geeft ook een garagebox je die maandelijkse cashflow die investeren in vastgoed zo interessant maakt.

Voordelen van investeren in garageboxen

Dit zijn wat mij betreft de voordelen die investeren in garageboxen zo interessant maakt:

 • Als eerste minder binding; Een ander persoonlijk punt wat voor mij meespeelt is de binding met het vastgoedobject. Bij aanvang van de huur probeer ik alles netjes en in goede werkende en nette staat op te leveren aan nieuwe huurders. Na het vertrekken van huurders uit een woning doet het mij dan toch altijd wel pijn hoe de woning er uitziet. Dit is met een garagebox toch anders. Aan een garagebox kan weinig kapot gaan en kan snel weer verhuurd worden zonder grote renovatie.
 • Als tweede is investeren in een garagebox is een laagdrempelige vorm van investeren in vastgoed. Je kan al vanaf zo’n €15.000 een garagebox aankopen voor de verhuur. Hierdoor is investeren in een garagebox voor veel meer mensen toegankelijk dan investeren in residentieel vastgoed
 • Als derde voordeel heeft het een beter verhuurrendement; Het Bruto Aanvangsrendement (de zogenaamde BAR) voor het verhuren van een garageboxen ligt tussen de 7% en 9%. Dat is flink hoger dan je voor een beleggingspand krijgt
 • En als laatste voordeel een duidelijk overheidsbeleid; Dagelijks zijn er in de media berichten over (mogelijke) nieuwe beperkende maatregelen die de overheid wil invoeren om (particuliere) vastgoedbeleggers verder te weren van de woningmarkt. Dit speelt gelukkig niet bij investeren in garageboxen en daardoor weet je goed waar je aan toe bent

Nadelen van investeren in garageboxen

Zijn er dan helemaal geen nadelen aan investeren in garageboxen? Zeker wel! Hier volgen de belangrijkste nadelen:

 • Als eerste beperkte waardestijging; De waarde van garageboxen kan in de loop der tijd minder snel stijgen dan residentieel vastgoed. Over het algemeen stijgt de waarde maximaal mee met de inflatie
 • Als tweede beperktere financiering mogelijkheden; Dit kan een investering in garageboxen minder aantrekkelijk maken, vooral als je afhankelijk bent van een financiering voor de aankoop. Hierdoor is het ook moeilijker om gebruik te maken van een hefboom voor de financiering
 • Als laatste het maandelijks factureren voor de huur; Als je een garagebox verhuurt inclusief BTW dan moet je elke een factuur sturen om de huur te innen. Hierdoor moet je ook elk kwartaal een BTW aangifte doen. Dat is allemaal niet super veel werk, maar dit maakt de maandelijkse huurinkomsten wel minder passief dan de huur van een beleggingspand waar je geen factuur voor hoeft te sturen

Meer informatie over investeren in garageboxen kan je lezen in de blog post “Hoe beginnen met investeren in garageboxen“.

#2 Investeren in crowd funding

Dan door naar de nummer 2 van deze lijst en dat is crowd funding ?. Maar wat is crowd funding eigenlijk precies? Het woord crowdfunding zegt het al: de crowd (een grote groep mensen) zorgt samen voor de financiële middelen die nodig zijn om een “project” te financieren. Een “project” kan vastgoed, een onderneming of een herfinanciering zijn.

Waarom staat crowd funding voor mij dan op nummer 2 van deze top 10 van beste vormen van passief inkomen? Dit zijn mijn belangrijkste redenen:

 • De belangrijkste reden is dat het super passief inkomen is. Je kiest een project op één van de vele crowd funding platformen en kan beginnen met investeren
 • De volgende belangrijke reden is dat het niet alleen super passief is, maar dat je er ook nog een mooi rendement mee kan behalen
 • Als bijkomende voordeel van investeren in crowd funding is dat je al met kleine bedragen kan beginnen met investeren in crowd funding
 • Verder vind ik het leuk dat je in verschillende projecten kan investeren. Denk aan allemaal verschillende vastgoed objecten en verschillende bedrijven

Hoeveel kan je passief verdienen met investeren in crowd funding?

Met investeren in crowd funding liggen de rendementen zo tussen de 5% en max zo’n 10% per jaar. Daar gaat nog een kleine beheervergoeding van af, maar dat geeft je dus een netto rendement van gemiddeld zo’n 7 tot 8% per jaar.

En daar hoef je verder niks voor te doen ?. Je hebt geen klagende buren, geen reparatieverzoeken, geen funderingsproblemen. Je krijgt gewoon elk kwartaal je geld gestort op je rekening.

Zoals altijd gaan rendement en risico hand in hand. Dus hoe hoger het rendement, hoe meer risico je loopt met je investering. Als jij interesse hebt ik investeren in een crowd fund project dan kan je kijken bij One Planet Crowd, Samen in Geld of Collin Crowdfund.

#1 Dividend uitkering uit aandelen

Dan mijn favoriete vorm van passief inkomen verdienen! En dat is inkomen uit de dividend uitkering van aandelen of ETF’s. Als je investeert in aandelen koop je feitelijk een klein stukje van een bedrijf. Vervolgens keren de bedrijven waarin je investeert regelmatig een deel van hun winst uit in de vorm van een dividenduitkering aan hun aandeelhouders (aan jou dus ?).

Het is belangrijk om te investeren in stabiele bedrijven met een track record van regelmatige dividenduitkeringen. Ook zijn er zogenaamde “hoog dividend aandelen” of ETF die beleggen in bedrijven die gemiddeld genomen veel dividend uitkeren.

Voordelen van passief inkomen uit dividenduitkering aandelen

Alle voordelen die ik zojuist noemde voor investeren in Crowd Funding gelden ook voor investeren in aandelen of ETF’s. Echter voor investeren in aandelen of ETF’s zijn nog een paar extra voordelen die het nog krachtiger maken:

 • Als eerste kan je maandelijks bijkopen (ofwel Dollar Cost Averaging toepassen). Dit betekent dat je elke maand voor een vast bedrag aan aandelen of ETF’s bijkoopt. Hierdoor koop je meer in als de koers laag staat en minder in als de koers hoog staat. Hierdoor zal je rendement omhoog. Bij de meeste banken of brokers kan je dit ook nog eens automatisch laten uitvoeren.
 • Als tweede kan je de dividenduitkering automatisch laten herbeleggen. Hierdoor maak je maximaal gebruik van het rente-op-rente effect met als resultaat dat je vermogen nog sneller zal groeien. Als je bijvoorbeeld belegt in een accumulerende ETF dan zal je dividenduitkering automatisch herbelegt worden. Jij betaalt dan geen dividendbelasting en je dividend wordt weer gelijk aan het werk gezet ?

Het is ook belangrijk om te onthouden dat de waarde van dividend aandelen kan fluctueren en dat er geen garantie is dat de bedrijven hun dividend zullen blijven uitkeren. Maar als je geduld hebt en investeert in ETF die een wereldwijde index volgt is dat wmb de beste vorm van passief inkomen ?.

Eindoordeel

Zo we zijn aangekomen bij het einde van deze lange blog post ?. Van deze top 10 van beste vormen van passief inkomen heb ik er van 8 zelf gebruik gemaakt. Hopelijk geeft mijn ervaring je een goed beeld van wat er mogelijk is en kan je zelf een keuze maken welke “side hustle” het beste bij je past.

Het hebben van een “side hustle” is wmb helemaal niet noodzakelijk. Echter het maakt je minder kwetsbaar voor financiële tegenslagen en je kan hierdoor sneller financieel onafhankelijk worden. Uiteraard is de keus aan jou of je daar nu tijd en moeite in wilt steken om daar vervolgens later de vruchten van te plukken.

Ben ik nog een vorm van passief inkomen vergeten? Graag hoor ik in de comments van je welke dat zijn en dan zal ik die nog toevoegen aan deze blog post.

Plaats een reactie