Hoe voorzetwand plaatsen buitenmuur?

Duurzaam wonen

Hoe moet je een voorzetwand plaatsen buitenmuur?

Deze post gaat verder met de klus van het ombouwen van een garage tot een net kantoor. De garage heeft heeft niet alleen een ongeïsoleerd dak maar ook ongeïsoleerde buitenmuren. Om van het nieuwe kantoor een behaaglijke plek te maken is goede isolatie noodzakelijk. Isoleren levert namelijk veel comfort op en het bespaart energie en is dus goed voor je portemonnee.

In deze blog post ga ik een beschrijving geven van het isoleren van de buitenmuur met behulp van een voorzetwand. Als isolatiemateriaal achter de voorzetwand gebruiken we glaswol platen. De voorzetwand wordt daarna afgewerkt met gipsplaten.

Zie ook de blog post “plat dak isoleren” voor een beschrijving van het isoleren van het dak van de garage.

Stappenplan voor isoleren van muur van garage

Bij het plaatsen van een voorzetwand komt best het een en ander kijken. Er zijn verschillende klusbeschrijvingen te vinden op internet. Wij gaan de muur van de garage isoleren aan de hand van de volgende Gamma klusbeschrijving:

Voor deze klus gaan we de volgende stappen doorlopen:

 1. Muur voorbereiden
 2. Materiaal inkopen
 3. Houten frame van de voorzetwand maken
 4. Glaswol op maat snijden en plaatsen tussen het houten frame
 5. Dampremmende folie aanbrengen & naden afplakken
 6. Plaatsen van gipsplaten
 7. Afwerken (stucen en schilderen)

Het is handig om deze klus met 2 personen uit te voeren. Dat maakt het net wat makkelijker om het houten frame van de voorzetwand netjes & recht te plaatsen.

Stap 1 – Muur voorbereiden

Zoals altijd begint ook deze klus het uitvoeren van de voorbereidingen. In dit geval zijn er bijvoorbeeld 3 extra wandcontactdozen nodig in de muur. De PVC elektrabuizen kunnen netjes achter de voorzetwand wergewerkt worden. Ook de nieuwe wandcontactdozen kan je mooi wegwerken in de voorzetwand. Voor aanvang van het na-isoleren ziet de garage muur er als volgt uit:

Garage muur voor aanvang na isoleren

Stap 2 – Materiaal inkopen

Meten is weten… Dus eerst maar beginnen met het opmeten van hoogte en lengte van de de buitenmuur die geisoleerd moet worden. De afmetingen zijn als volgt:

 • Lengte van de garage is 5000mm
 • Hoogte van de garage is 2550mm

Behalve de hoofdmaten van de buitenmuur is het belangrijk om vooraf te bepalen hoe ver de voorzetwand van de buitenmuur af moet komen. Over het algemeen geldt: hoe dikker het isolatiemateriaal, hoe beter de isolatiewaarde. Aan de andere kant wil je niet onnodig veel ruimte van je binnenruimte verliezen. In dit geval kiezen we voor een dikte van 8cm. Dat geeft een goede isolatiewaarde en neemt niet te veel ruimte in beslag.

ISOVER glaswol isolatieplaat 8cm dik

Voor het maken van de voorzetwand en het isoleren van de buitenmuur dak zijn de volgende materialen nodig:

 • ISOVER glaswol isolatieplaten (80mm dik): Rd 2.15
 • Vurenhouten balken met kopmaat 44x 44mm –> Voor de verticale staanders
 • Vurenhouten balken met kopmaat 44 x 94mm –> Voor de horizontale balk op de grond
 • Houtschroeven met lengte van 50mm
 • Stalen hoekbeugels
 • Montagekit
 • ISOVER klimaatfolie
 • ISOVER Vario KB1 tape
 • Gipsplaten (9.5mm dik)
 • Gipsplaatschroeven met lengte van 35mm

Om te besparen op de kosten voor bouwmaterialen kan je die het beste kopen bij de Hornbach of bij Bouwbestel is mijn ervaring.

Stap 3 – Houten frame van de voorzetwand maken

Laten we beginnen met de voorzetwand plaatsen!

Dit is verreweg het meeste werk van deze hele klus. Zoals aangegeven komt er 8cm dikke glaswol isolatieplaten achter de voorzetwand te zitten. Het houten frame plaatsen we op 9cm vanaf de buitenmuur. Zo blijft er nog een kleine lucht spleet tussen de glaswol isolatieplaten en de buitenmuur.

We beginnen in de hoek met het plaatsen van de vurenhouten balk met kopmaat van 44 x 94mm op de grond. Deze balk dient als referentie voor de hele voorzetwand en dient dan ook precies geplaatst te worden. De buitenzijde van de balk komt op precies 9cm van de buitenmuur en deze word met lijm vastgezet op de grond.

Om zeker te zijn dat deze balk goed vast blijft zitten, zetten we de balk ook nog vast met een paar hoekbeugels. Nu kan de verticale staander in de hoek de plaatst worden en gelijk de vurenhouten balk tegen het plafond gelijmd worden.

Hieronder het resultaat van het begin van het houten frame van de voorzetwand:

maken van houten frame van voorzetwand

Plaats de rest van de staanders op een hart-hartafstand van 600mm. Dit geldt voor alle staanders, behalve de staanders aan de uiteinden van de wand. Om de voorzetwand een beetje meer stevigheid te geven, lijmen we wat houten balkjes achter de staanders. Zie hieronder een foto te verduidelijking:

maken van houten frame van voorzetwand_2

Tip: Gebruik een strook gipsplaat van 600mm breed om de hart op hart afstand tussen de houten staanders exact te bepalen. Een meetfout is snel gemaakt heb ik gemerkt…

Stap 4 – Glaswol op maat snijden en plaatsen tussen het houten frame

Nadat het houten frame van de voorzetwand is gemaakt is het meeste werk gedaan. Nu kunnen de isolatieplaten tussen de verticale staanders geplaatst worden. Snij de laatste isolatieplaat met een isolatiemes op maat en vul hiermee de strook netjes op..

eerste glaswol platen geplaatst tbv voorzetwand plaatsen

Tip: Zorg ervoor dat je bij het plaatsen van de glaswol platen goede handschoenen, een stofkapje en een veiligheidsbril draagt. Er komen namelijk glasvezels vrij bij het snijden en plaatsen van de glaswol platen die irritatie aan de luchtwegen en ogen veroorzaken!

Als je het houten frame van de voorzetwand netjes hebt gemaakt gaat het plaatsen van de glaswol platen lekker snel. Binnen een uur is de hele muur voorzien van glaswol platen. Dit is het resultaat:

hele muur voorzien van glaswol platen

Stap 5 – Dampremmende folie aanbrengen & naden afplakken

Het dampremmende folie kan je in stroken over de hele lengte van de muur aanbrengen. Het is het handigste als je het folie eerst op maat knipt (met ~20cm overlengte). Daarna kan je het er met 2 personen snel vast nieten op het houten frame.

Laat het dampremmende folie aan de randen ongeveer 100mm uitsteken. Laat de stroken dampremmend folie elkaar circa 100mm overlappen. Plak de naden van de folie stroken af met de ISOVER Vario KB1 tape. Hieronder het eindresultaat na het aanbrengen van het dampremmende folie:

dampremmend folie geplaatst over glaswol platen

Stap 6 – Plaatsen van gipsplaten

Nu is het zaak om de gipsplaten te gaan plaatsen. De eerste gipsplaat gaat lekker makkelijk, zie hieronder het resultaat:

eerste gipsplaat geplaatst tegen het houten frame

Aangezien de verticale houten staanders slechts 44mm breed zijn komt het erg nauw uit wat betreft het plaatsen van de gipsplaten. Nu merk je snel genoeg of het houten frame van de voorzetwand netjes geplaatst is. Is de hart op hart afstand niet precies 600mm dan zal je na een paar gipsplaten de gipsplaten er niet meer op geschroefd krijgen…

halverwege het plaatsen van de gipsplaten

Gelukkig blijkt het houten frame netjes geplaatst te zijn. Alleen de laatste 2 stroken van de gipsplaten zijn moeilijk te plaatsen. Deze gipsplaten krijg je alleen nog maar geplaatst met behulp van het scheef inschroeven van extra lange gipsplaatschroeven.

Als alle gipsplaten zijn geplaatst hoef je alleen nog maar het overtollige folie aan de randen afsnijden met een scherp mes. 

Stap 7 – Afwerken (stucen en schilderen)

Als de hele muur netjes is afgewerkt met gipsplaten kan je op zoek naar een (goedkope) goede stucadoor. Zelf besteed ik dit soort werk altijd uit via Werkspot. Vooral stucen is een mooie klus om op Werkspot te zetten. Er zijn altijd voldoende geïnteresseerde stucadoors en je krijgt er een scherpe prijs.

Hieronder een foto van het eindresultaat na het stucen:

resultaat na stucen van voorzetwand

Niet mijn beste foto moet ik toegeven…

Tot slot

De garage is nu voorzien van een goed geïsoleerde buitenmuur. Nu alleen nog een mooie laminaat vloer erin en het kantoor kan gebruikt worden.

Graag hoor ik van je of deze klusbeschrijving duidelijk is. Mochten er nog op- of aanmerking zijn laat dan reactie achter. Ik zal hier zo snel mogelijk op reageren.

Vind de beste deal!

Wil jij tot wel 33% besparen op je isolatie werkzaamheden en precies weten wat je kunt besparen?

Ontvang dan gratis en vrijblijvende offertes van isolatie bedrijven bij jou in de buurt. Binnen 2 dagen krijg je de offertes al opgestuurd. Dat maakt kiezen wel zo makkelijk!

12 gedachten over “Hoe voorzetwand plaatsen buitenmuur?”

 1. Hoi,

  Als ik de instructie zie van gamma dan doen zij eerst folie tegen de muur aan. Ik zit met een enkelsteens buitenmuur en wil deze ook isoleren. is het dan raadzaam om daar damp doorlatende folie te spannen of toch niet?

 2. Ik vind het een goed artikel maar mis alleen hoe het resultaat is geworden met de glasblokken (raampjes) die je op sommige foto’s ziet. Ik wil mijn garage ook isoleren en heb aan twee kanten deze glasblokken. Ik zat eraan te denken om op het houten framewerk nogmaals dezelfde glasblokken te plaatsen om zo een betere isolatie te creëren.
  In beschrijving lees ik hier niets over en ook niet of je de dampremmende folie voor de ramen kan wegsnijden? Het lijkt mij, als er voor de glasblokken niks komt veel kou naar binnenkomt en ook meer kans op vochtproblemen. Kunt u aangeven wat het beste is. Alvast bedankt voor uw reactie!

  • Beste Alex, ten eerste mijn dank voor je reactie! Ik heb inderdaad de glasblokken niet verder geïsoleerd. Geen gek idee om daar eventueel nog een 2de laag glasblokken voor te plaatsen. Dat zal het zeker beter isoleren. Let wel op dat je voorzetwand dan waarschijnlijk wel meer naar voren moet komen.
   Ik begrijp niet helemaal je vraag wat betreft het wegsnijden van het folie voor de glasblokken. In mijn geval heb ik uiteraard het folie voor het glas weggesneden. Achter de voorzet wand zitten er op een aantal plaatsen nog sleuven in de muur om te kunnen ventileren. Tot nu nu bevalt het prima!

  • Arjan, dank voor je reactie. Dat klopt inderdaad. Er zaten in de buitenmuur op verschillende plekken ventilatieroosters die door de stootvoegen heen voor ventilatie zorgden.
   Die hebben we gebruikt om te zorgen dat er voldoende ventilatie achter de voorzetwand is om het eventuele vocht af te voeren. Goede toevoeging! Ik zal dit voor de duidelijkheid nog aan de blog post toevoegen. Veel succes met je klus!

 3. Ik wil ook graag mijn garage ombouwen tot een kantoor. Ik ben sinds kort zzp’er en werk daarom meestal vanuit huis. Goed om te weten dat ik door middel van voorzetwanden mijn garage beter kan isoleren.

 4. Even een vraagje. Moet er niet een dampdichte folie tussen de buitenmuur en de isolatie geplaatst worden om te voorkomen dat er vocht vanuit de buitenmuur in de isolatie kan trekken?

  • Beste Alexander,

   Dank voor je reactie. Ik heb de volgende klus beschrijving van de Gamma gebruikt voor deze klus: https://www.gamma.nl/klusadvies/isoleren/stappenplan/buitenmuur-isoleren

   Hierbij word er tussen de voorzetwant en de buitenmuur ~1cm ruimte gehouden om vochtdoorslag te voorkomen.

   Het dampdichte isolatie folie plaats je vervolgens over de isolatieplaten heen (dus direct onder de gipsplaten). Hiermee voorkom je dat de warme lucht van de kamer (die veel vocht bevat) in contact komt met de koude buitenmuur. Wanneer de warme (vochtige) lucht namelijk in contact komt met een kouder oppervlak dan kan de warme lucht het water niet meer vasthouden en zal het condenseren op het koudere oppervlak (buitenmuur dus). Als de vorming van condens vaker op dezelfde plek plaatsvindt dan gaat het schimmelen.

   Kijk ook eens op de volgende sites voor extra info:
   https://kennis.greenhome.nl/spouwmuurisolatie/muur-isoleren-vanaf-de-binnenkant/

   Hopelijk geeft dit antwoord op je vraag.

   Veel succes nog met klussen!

   • Daar heb je helemaal gelijk in. De dampremmende/dampdichte folie moet net voor de gipsplaten. De buitenmuur doet het werk als een damp doorlatende folie.

Reacties zijn gesloten.