Educatief speelgoed voor jong en oud

Persoonlijke ontwikkeling

Wat is nu leuk educatief speelgoed voor jong en oud? Je wilt namelijk een keer een kado geven waar je ook nog eens wat van leert. Iets waar kinderen belangrijke lessen van leren over geld.

Je kent hoogste waarschijnlijk wel het volgende gezegde:

Jong geleerd is oud gedaan

Bron: Oud Hollands gezegde

Dat is een oud gezegde en gaat nog steeds op! Dus als je op een leuke manier kinderen kan leren hoe je met geld moet omgaan leg je een basis waar ze hun hele leven de vruchten van plukken.

Jong leren hoe je assets (bijvoorbeeld vastgoed) kan opbouwen die je de rest van je leven cashflow opleveren.

Dus is deze blog post gaan ik antwoord geven op de vraag wat voor soort leuk educatief speelgoed er op de markt is en wat je hier van kan leren.

In de blog post ga ik het volgende behandelen:

Waarom een educatief spel?

waarom educatief speelgoed

Ben je op zoek naar een leuk kado voor de familie? Waarom zou je dan gaan zoeken naar “educatief speelgoed”? Als ik eerlijk ben klinkt dat een beetje saai… Ik kan me goed voorstellen dat veel mensen er zo over denken (en zelf dacht ik er eerst ook zo over).

Het antwoord is simpel!

Educatief speelgoed kan gewoon heel leuk zijn (als je het goede speelgoed koopt uiteraard)! En ja zoals de naam doet vermoeden is het daarnaast ook nog eens leerzaam! Een win-win situatie zou ik denken. Wat wil je nog meer?

Kortom educatief speelgoed is een ideaal kado als je “niet weer geld wilt geven als kado“.

Daarnaast leer je op school geen goede lessen over hoe je met geld moet omgaan. Lessen over hoe je moet investeren in assets. Wat het verschil is tussen assets en liabilities. Allemaal belangrijke zaken die ik zelf pas veel te laat hebt geleerd. En zeker veel te laat ben gaan toepassen. Echt zonde en helemaal niet nodig.

Als je ook nog eens optimaal gebruik wilt maken van de kracht van het rente op rente effect is jong beginnen helemaal een must! Lees alles over de kracht van het rente op rente effect in de blog post “Kracht van het rente op rente effect?“.

Top 5 educatieve spellen

In mijn top 5 educatieve spellen staan geen computerspellen. Kinderen (en volwassenen…) zitten namelijk al veel te lang achter een scherm geplakt. In deze top 5 staan alleen maar spellen die je samen met anderen moet spelen (zonder scherm).

Dit is mijn top 5:

 1. Cashflow; Het Cashflow bordspel is ontworpen door Robert Kiyosaki en bedoeld om financiële lessen te leren. Een ideaal spel om te leren hoe financiële onafhankelijkheid op te bouwen. Er is geen vergelijkbaar spel op de markt!
 2. Monopoly; Deze klassieker kent iedereen en moet dus in deze top 5 staan! En staat hij dus ook in deze top 5…
 3. Levensweg Elektronisch Bankieren; Kies je levensweg en je stapt in een spel boordevol avontuur, gezinsleven en onverwachte verrassingen. Als iedereen gepensioneerd is, wint de rijkste speler
 4. Hotel; Koop grond op en bouw luxueuze hotels over de hele wereld. Het doel van het spel is om de meest gerespecteerde en beste vastgoedmagnaat van de wereld te worden
 5. Familie poen; Familie Poen lijkt een beetje op het Pesten of Uno. Niet een spel waar je direct veel leert over het opbouwen van assets maar je kan het al spelen met kinderen van jonge leeftijd 

Hieronder zal ik de top 5 van educatief speelgoed één voor één toelichten. Laten we snel beginnen!

Cashflow

Het kon niet missen… Het Cashflow bordspel moet wel in dit overzicht staan!

Dit is voor mij het beste educatieve spel dat er op de markt is. Het is het duurste educatieve spel in deze top 5, maar het is zijn geld zeker waard.

Het bordspel Cashflow is ontworpen door Robert Kiyosaki en bedoeld om financiële lessen te leren. Op de blog “Vastgoedmentor” verwijs ik regelmatig naar Robert Kiyosaki en dan specifiek naar zijn boek Rich Dad Poor Dad. Het Cashflow spel is gebaseerd op zijn boek Rich Dad Poor Dad.

Het Cashflow spel bevat twee fasen, de eerste fase is de ‘Rat Race’, deze fase vertegenwoordigd de financiële situatie van 95% van de mensen in Nederland (en helaas ook nog mijn situatie…). Het is een situatie waarin uitgaven en inkomen ongeveer gelijk zijn en er geen financiële mogelijkheden zijn.

De tweede fase van het spel bereik je door aan de ‘Rat Race’ te ontsnappen. Dan kom je in de zogenaamde fast track waar de kansen die zich voordoen groter zijn. Het doel van het Cashflow spel is om te leren hoe je zo snel mogelijk uit de Rat Race kunt ontsnappen, niet alleen in het spel maar ook daarbuiten.

Kortom dit sluit naadloos aan bij mijn doel!

Wil je meer te weten komen over Robert Kiyosaki? Kijk dan eens op de site www.richdad.com

Speleigenschappen

educatief speelgoed - cashflow bordspel

Hieronder de belangrijkste speleigenschappen:

Aanbevolen leeftijd14 – 99 jaar
Aantal spelers2 tot 6 spelers
Speeltijd180 minuten
TaalEngels
Batterijen nodigNee

Wat zeggen andere mensen over het Cashflow bordspel?

Reviews

Het viel me op dat er op Bol.com niet veel reviews zijn voor het cashflow bordspel. Het cashflow bordspel heeft 3 reviews gekregen met de maximale score van 5.0 sterren. Zie hieronder:

reviews voor cashflow bordspel

De reviews die zijn gegeven zijn allemaal erg positief.

Zelf vind ik het jammer dat het cashflow bordspel geen Nederlandse variant heeft. Aan de andere kant is het spel geschikt voor kinderen met een leeftijd vanaf 14 jaar en dan is Engels prima te doen.

Kortom het Cashflow bordspel is mijn nummer 1 van educatief speelgoed!

Monopoly

Wie kent het spel Monopoly nu niet?

Bijna iedereen heeft dit spel wel eens gespeeld. Bij veel mensen zal dit spel nostalgie opwekken, maar het is ook nog steeds een fantastisch spel om voor de eerste keer te spelen.

Monopoly is het beroemde vastgoedspel wat je goed de kracht vastgoed laat zien!

Het doel van Monopoly is om groot te worden door straten te kopen, huizen en hotels te bouwen. Wat ik zelf altijd leuk vind zijn de Nederlandse straten die het een heel herkenbaar spel maken.

Koop de Grote Markt in Groningen, de Kalverstraat in Amsterdam of Blaak in Rotterdam.

Je merkt al snel tijdens het spel dat als je veel vastgoed hebt je vanzelf steeds rijker gaat worden. Van het geld dat je huizen aan huurinkomsten opleveren kan je weer meer huizen kopen. Dat is precies de situatie waar je in het echte leven ook naar toe moet werken als je financieel onafhankelijk wilt worden.

Het Monopoly bordspel leert je dit principe al op jonge leeftijd!

Speleigenschappen

educatief speelgoed - monopoly bordspel

Hieronder de belangrijkste speleigenschappen:

Aanbevolen leeftijd8 – 99 jaar
Aantal spelers2 tot 6 spelers
Speeltijd60 minuten
TaalNederlands
Batterijen nodigNee

Wat zeggen andere mensen over het Monopoly bordspel?

Reviews

De reviews over het Monopoly bordspel op Bol.com zijn lovend. Ruim 200 reviews met een gemiddelde score van 4.8 van de maximale 5 sterren. Zie hieronder:

reviews voor monopoly bordspel

Ik kon slechts één review vinden op Bol.com met maar één ster en dat is de volgende review:

Ik wilde 4 sterren geven maar het systeem is sneller dan ik

Bron: Review op Bol.com

Monopoly is een echte klassieker en staat al jaren garant voor veel speelplezier met familie en vrienden. Kortom Monopoly is een leuk educatief bordspel waar je goed de kracht van investeren in vastgoed van kan leren!

Levensweg Elektronisch Bankieren

Zelf heb ik alleen maar de oude versie van Levensweg gespeeld. Levensweg vind ik zelf een leuk spel, wat je goed leert om de juiste keuzes te maken om succesvol te worden in het leven.

Bij Levensweg Elektronisch Bankieren is hetzelfde als de oude versie van Levensweg alleen gebruik je nu pasjes om mee te betalen. Geen cash geld, maar bankpasjes dus!

Het doel van Levensweg is dat je met zoveel mogelijk geld het einde van het spel bereikt. Bij het begin van Levensweg heeft iedereen een autootje met een eigen poppetje erin. De jongste speler mag beginnen. Je mag het rad om de beurt draaien en dan verplaats je jezelf over het speelbord.

Bewaar je miljoenen op je bankpasje en rij met je auto van start tot pensioen. Kies je levensweg en je stapt in een spel boordevol avontuur, gezinsleven en onverwachte verrassingen. Als iedereen gepensioneerd is, wint de rijkste speler!

Speleigenschappen

educatief speelgoed - levensweg bordspel

Hieronder de belangrijkste speleigenschappen:

Aanbevolen leeftijd6 – 99 jaar
Aantal spelers2 tot 4 spelers
Speeltijd120 minuten
TaalNederlands
Batterijen nodigJa

Wat zeggen andere mensen over het Levensweg bordspel?

Reviews

De reviews over het Levensweg bordspel op Bol.com zijn positief. Ruim 200 reviews met een gemiddelde score van 4.6 van de maximale 5 sterren. Zie hieronder:

reviews voor levensweg bordspel

Het leuke van het Levensweg Elektronisch Bankieren zijn de digitale bankpasjes. Het is een leuk educatief spel voor jong en oud. Wel jammer dat je het spel slechts met maximaal 4 personen kunt spelen. Verder leer je niet echt hoe je moet investeren in assets ipv liabilities.

Hotel

Hotel is een bordspel dat veel lijkt op Monopoly. Ook bij Hotel is het de bedoeling om rijk te worden door het opbouwen van vastgoed. Bij Hotel moet je proberen zoveel mogelijk hotels te komen en zo een rijke hoteleigenaar te worden.

Net als Monopoly laat ook Hotel je goed de kracht van vastgoed zien. Hoe meer hotels je bezit, hoe meer geld je elke beurt binnen krijgt. Met dit geld kan je vervolgens weer nieuwe hotels kopen.

Verwelkom vriendelijk je gasten en probeer ze zo lang mogelijk te laten verblijven, net zolang totdat ze de rekening niet meer kunnen opbrengen. De spelers die het het langst volhoudt is de winnaar!

Speleigenschappen

educatief speel - hotel bordspel

Hieronder de belangrijkste speleigenschappen:

Aanbevolen leeftijd8 – 99 jaar
Aantal spelers2 tot 4 spelers
Speeltijd40 minuten
TaalNederlands
Batterijen nodigNee

Wat zeggen andere mensen over het Hotel bordspel?

Reviews

De reviews over het Hotel bordspel op Bol.com zijn gematigd positief. Bijna 70 reviews met een gemiddelde score van 4.3 van de maximale 5 sterren. Zie hieronder:

reviews voor hotel bordspel

Van alle educatieve bordspellen vind ik Hotel het minste spel. Dan kan je mijn inziens beter Monopoly kopen. Monopoly is namelijk leuker en afwisselender dat Hotel.

Familie Poen

Bij Bol.com staat Familie Poen is een poenig kaartspel!”

De spelers proberen zo snel mogelijk alle kaarten kwijt te raken. Wie dit als eerste doet, kan van de andere spelers geld verwachten. Wie met geluk en tactiek als eerste z’n kaarten kwijtraakt wint veel geld! De kassa rinkelt, want de verliezers betalen contant.

Speleigenschappen

educatief speelgoed - familie poen kaartspel

Hieronder de belangrijkste speleigenschappen:

Aanbevolen leeftijd5 – 8 jaar
Aantal spelers2 tot 4 spelers
Speeltijd20 minuten
TaalNederlands
Batterijen nodigNee

Wat zeggen andere mensen over het Familie Poen kaartspel?

Reviews

De reviews over het Familie Poen kaartspel op Bol.com zijn erg positief. Ruim 80 reviews met een gemiddelde score van 4.7 van de maximale 5 sterren. Zie hieronder:

reviews voor familie poen kaartspel

Het Familie Poen kaartspel is voor wat jongere kinderen geschikt en niet echt educatief speelgoed. Het spel gaat misschien over geld, maar leert je niet echt de basis over hoe je financieel onafhankelijk kan worden.

Eindoordeel

Zelf heeft het boek Rich Dad Poor Dad mijn ogen geopend wat betreft hoe je financiële vrijheid kunt bereiken. Vandaar dat ik zelf een fan ben van het Cashflow bordspel. Dat leert je op een leuke manier hoe echt iets, namelijk hoe je “assets” kunt gaan opbouwen en financieel onafhankelijk kunt worden.

Dus als je op zoek bent naar echt goed educatief speelgoed is het Cashflow bordspel een goede keus!

Graag hoor ik van je of jij nog andere leuke educatieve spellen of speelgoed kent. Mocht jij nog een leuk educatief spel weten laat dan een reactie hieronder achter!

Wil je meer weten over het verschil tussen assets en liabilities? Lees dan de bog post “Verschil tussen activa en passiva?“.

4 gedachten over “Educatief speelgoed voor jong en oud”

 1. Beste, leuk artikel. Ideaal voor tijdens de coronacrisis… Je moet er toch het beste van maken als je met de hele familie moet thuis werken en de kinderen kunnen niet naar school. Wij spelen nu ‘s avonds weer met de hele familie monopoly! Gezellig en leerzaam. Groetjes, Laura

 2. Leuke blog post! Jong geleerd is inderdaad oud gedaan. Ik heb een educatief bordspel (Monopoly) gekocht als Kerstkado voor de kinderen. Was een succes.

  Succes nog met je blog.

  Groetjes, Femke

Plaats een reactie