Hoe huis verhuren aan expats?

Beleggingspand verhuren

Een tweede huis verhuren aan expats? Lijkt je dat wat? Veel mensen lijkt dat in ieder geval wel wat!

Veel beginnende vastgoedbeleggers willen namelijk graag hun eerste beleggingspand verhuren aan expats. Expats staan namelijk bekend als de “ideale huurders”. Hier heb je geen zorgen mee, je kan een hoge huur vragen, ze laten je appartement heel en vertrekken na 3 tot 4 jaar weer. Klinkt best goed (al zeg ik het zelf…).

Maar is dit ook zo?

Kan je met het verhuren aan expats inderdaad een hoger rendement behalen uit de verhuur van de beleggingspand? Waar moet je opletten als je gaat verhuren aan expats?

In deze blog post ga ik antwoord proberen te geven op alle bovenstaande vragen!

In deze blog post ga ik het volgende behandelen:

Liever de video bekijken?

Wil je liever de video bekijken dan de blog post lezen? Hieronder de link naar de video:

Bron: Vastgoedmentor

Wat zijn expats?

Laten we beginnen met het begin. Wat zijn expats eigenlijk voor mensen? Expat is een afkorting van het Engelse woord “expatriate“. Eerlijk gezegd kon ik geen definitie vinden van het woord “expat” dat de lading helemaal goed dekt.

De volgende definitie vond is het beste passen:

Een expat is iemand die tijdelijk in een land werkt met een andere cultuur dan waar hij of zij in is opgegroeid. Onder expats verstaan we meestal hoogopgeleide mensen. Het verblijf in het buitenland kan permanent zijn, maar is over het algemeen tijdelijk.

Bron: ensie.nl

Mocht jij nu een betere definitie hebben van “expats” door hoor ik dat graag van je!

Wat zijn de kenmerken van expats?

Eigenlijk belangrijker dan de definitie van het woord “expats” zijn de kenmerken van de expat! Als je namelijk weet wat de belangrijkste kenmerken van een expat zijn kan je hier als vastgoedbelegger op inspelen.

Hieronder een korte opsomming van de kenmerken van expats en enkele veelgehoorde vooroordelen…

#1 Expats zijn niet geboren in Nederland

Dit is misschien een open deur intrappen en duidelijk voor iedereen, maar een expat is per definitie geboren in een ander land.

Verder is een expat niet opgegroeid in Nederland (dus ook geen lagere of middelbare school gevolgd in Nederland). De expats die in Nederland wonen komen op volwassen leeftijd hier naar toe. Expats spreken dus geen Nederland en zijn niet of minder bekend met de Nederlandse cultuur en gewoontes.

#2 Expats “verdienen meer” dan reguliere werknemers

Dit is een van de veel gehoorde vooroordelen. Zelf kan ik de salarisstrookjes van de expats hier niet op controleren, maar de meeste expats die ik ken ontbreekt het in ieder geval aan niets.

Het is niet zo dat het bruto jaarsalaris van expats veel hoger is dan dat van reguliere werknemers, maar voornamelijk de vergoedingen die de gemiddelde expats naast zijn of haar salaris krijgen.

Veel expats krijgen de kosten voor huisvesting en internationale school voor de kinderen bijvoorbeeld geheel door hun werkgever vergoed. Dus ondanks dat dit geen salaris is gaat het hier om grote bedragen die aan de expat worden uitgegeven.

Housing allowance

Hoeveel een expats aan zogenaamde “housing allowance” van zijn werkgever krijgt verschilt uiteraard per geval. Kijkend naar de huurwoningen die speciaal voor expats worden aangeboden zit dit op zo’n €1.500 tot wel €5.000 per maand!

Kosten internationale school voor kinderen

De kosten per kind voor The British School (internationale basisschool) bedragen alleen al tussen de €15.000 en €20.000 per jaar! Daar komt dan nog even €2.000 inschrijfgeld bij per kind!

Andere vergoedingen

Je zou denken dat het hiermee wel voldoende zou zijn voor de expats, maar niets is minder waar! Naast de bovengenoemde (riante) vergoedingen, krijgen expats ook vaak nog één of meer van de volgende vergoedingen:

 • Relocatievergoeding; Vaak ontvangen expats relocatievergoedingen om de kosten te dekken van de verhuizing Nederland en terug
 • Autovergoeding; Een auto is vaak noodzakelijk om de kinderen naar de internationale school te brengen. Dus krijgen expats vaak een vergoeding auto aan te schaffen of om een auto te huren / leasen
 • Vliegtickets; Expats leven voor hun werk tijdelijk in het buitenland (Nederland dus in dit geval). Om de banden met familie goed te houden mogen expats vaak één of twee keer per jaar op kosten van de werkgever naar het thuisland vliegen
 • Studievergoeding voor partner; “If the wife ain’t happy, nobody is happy”. Ofwel zorg ervoor als werkgever dat ook de partner het naar haar / zijn zin heeft! Speciaal hiervoor is er regelmatig een studievergoeding voor de partner.

Kortom het totale kostenplaatje van een expat is veel hoger dan een reguliere werknemer. Met name door alle vergoeding die expats vaak krijgen is hun besteedbaar netto inkomen hoger dan van andere werknemers.

#3 Expats werken voor een multinational of internationale organisatie

Expats werken inderdaad meestal voor een multinational of een internationale organisatie. Dat is op zich ook niet zo gek als je kijkt wat het een bedrijf kost om een expat naar Nederland te halen en hier te laten werken. Als daar vergelijkbare Nederlandse kandidaten voor zouden zijn dan zou er geen expat voor nodig zijn… Lijkt me logisch toch?

Veel expats werken voor bedrijven als Shell, Siemens, ESA Estec, Johnson & Johnson, KPMG, European Patent Office of het internationale gerechtshof in Den Haag.

#4 Expats zijn hoogopgeleid en doen specialistisch werk

Expats komen naar Nederland voor werk waar in Nederland niet de juiste mensen of voldoende mensen heeft. Expats zijn dus hooggekwalificeerd personeel.

Ofwel expats bezitten bepaalde vaardigheden die essentieel zijn voor de werkgever. Deze vaardigheden komen door een hoge opleiding of soms zelf promotieonderzoek in een bepaald vakgebied. Voor deze specifieke kennis en kunde is de werkgever bereidt om flink in de buidel te tasten.

#5 Expats blijven tijdelijk in Nederland

Expats worden vaak voor een beperkte periode of op projectbasis uitgezonden naar Nederland. De meest gangbare periode is voor de duur van 3 tot 5 jaar. Bij Shell is de standaard periode dat een expat naar het buitenland wordt uitgezonden bijvoorbeeld 4 jaar.

Na deze periode, of na afronding van hun project, vertrekken expats weer naar hun thuisbasis of land van herkomst. Of zoals Shell expats vaak zeggen “naar hun volgende uitzending“.

In welke sectoren werken expats?

Niet in elke sector werken evenveel expats. Daarentegen zijn er bepaalde sectoren waar en verhoudingsgewijs veel expats werken. De Amsterdamse Zuidas, grote technologiebedrijven, internationale instituten en ambassades zijn plekken waar de meeste expats werken.

Hieronder een overzicht van de sectoren waar verhoudingsgewijs veel expats werkzaam zijn.

Informatie- en communicatie technologie sector

Een schoolvoorbeeld van expats die in de ICT werken zijn Indiase IT-ers. Indiase ICT-ers worden als expat naar Nederland gehaald om complexe computersystemen op te zetten of te beheren. Veel ICT-ers werken in Amsterdam aan de Zuidas.

Energiesector

Een aantal jaar geleden zou ik dit de “olie en gas industrie” noemen. Tegenwoordig heet dit de energiesector. Dit komt omdat er een aantal spelers op de energiemarkt zijn bijgekomen die hun energie halen uit hernieuwbare bronnen. Vattenfall en Ørsted zijn beide grote spelers die energie uit (offshore) wind aanbieden.

Naast de traditionele energiebedrijven zoals Shell en Total halen ook Vattenfall en Ørsted expats vanuit het buitenland hier naar toe.

Verder worden medewerkers van bijvoorbeeld Nederlandse baggerbedrijven (Van Oord / Boskalis) en maritieme dienstverleners (AllSeas / Heerema / Seaway 7) over de hele wereld werkzaam gesteld en komen er dus ook expats vanuit het buitenland naar Nederland.

Ruimtevaartindustrie

Huh “ruimtevaartindustrie” denk je misschien. Hebben wij in Nederland dan ruimtevaartindustrie?

Jazeker. In Noordwijk ligt ESA Estec waar research and development werk voor de Europese Ruimtevaart organisatie (ESA) wordt gedaan. Hier werken zo’n 1.300 professionals in vaste dienst waarvan er zo’n 90% tot 95% expat zijn. Dus een simpel rekensommetje leert ons dus dat er bijna 1.200 expats wonen in de omgeving van Noordwijk (deze expats kan je vinden in bijvoorbeeld Wassenaar, Leiden, Den Haag of Voorschoten).

Bio Sience industrie

kenmerken van expats

In Leiden ligt het Bio Sience Park en het LUMC. Leiden is voor mensen met een biomedische opleiding een heel interessante plek om te werken. Het Bio Science Park is een hub waar werkenden uit dezelfde sector elkaar vinden.

Op het Bio Sience park werken nu zo’n 20.000 hoog opgeleide professionals. De verwachting is dat dit aantal de komende 10 jaar zal toenemen tot rond de 28.000 mensen.

Ben je in de biotechnologie werkzaam dan heeft het Bio Sience Park grote aantrekkingskracht. Op het Bio Sience Park gebeurt het namelijk! Het is dus niet gek dat bedrijven op het Bio Sience Park veel talentvol personeel uit het buitenland trekken.

Hierdoor werken er op het Bio Sience park relatief veel expats. Veel van deze expats wonen in Leiden en de omgeving van Leiden (denk aan Oegstgeest, Wassenaar of Voorschoten).

Waarom kiezen expats Nederland?

waarom kiezen expats voor nederland

Vaak hoor je veel mensen die in Nederland wonen over van alles en nog wat klagen. Er wordt geklaagd over het slechte weer, de dure zorg, de boeren staken, de leraren staken en ga zo maar door. Toch staat Nederland bekend als een populair land voor expats om zich te vestigen.

Er staan bijvoorbeeld drie Nederlandse steden (#9 Den Haag, #32 Rotterdam en #48 Amsterdam) in de top 82 van het City Ranking Report 2019 voor de beste steden om in te leven voor expats. Zie hier de link naar het volledige rapport.

Dus waarom is Nederland zo populair onder expats?

Nederland heeft een hoge levensstandaard

Misschien zijn wij inmiddels allemaal gewend aan hoe goed we het hebben in Nederland, maar dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Voor expats in de hoge levensstandaard namelijk een reden dat zij hier graag naartoe komen.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan het goed georganiseerde openbaar vervoer, de goede gezondheidszorg, veiligheid en de vrijheid van meningsuiting.

Verder spreekt in Nederland eigenlijk iedereen goed Engels. Dit maakt het voor expats makkelijk om zich in te burgeren. Ook zijn er goede internationale scholen voor de kinderen van de expats.

Diverse voordelige financiële regelingen

Een ander punt waar Nederland goed op scoort is het aantal voordelige financiële regelingen waar expats gebruik van kunnen maken.

Zo kunnen expats gebruik maken van de zogenaamde “30 procent regel”. Deze regeling maakt het voor expats mogelijk om 30% van hun bruto salaris belastingvrij ontvangen. Dat is in een land dat bekend staat om zijn hoge belastingdruk natuurlijk een heel fijne regeling! Daar zouden jij en ik ook wel gebruik van willen maken!

Daarnaast hebben expats (net als jij en ik) recht op hypotheekrenteaftrek. Hypotheekrenteaftrek is in Nederland misschien heel normaal, maar voor buitenlanders is dit heel bijzonder!

Verder hoef je als expat geen belasting te betalen over je netto vermogen. Ook een mooi voordeeltje!

Zoals je zult begrijpen maken deze financiële regelingen Nederland extra aantrekkelijk voor expats.

Hoeveel expats wonen er in Nederland?

Veruit de meeste expats wonen in de Randstad. Dat is niet zo gek aangezien de meeste expats via hun werkgever naar Nederland zijn gehaald.

Maar hoeveel expats wonen er momenteel in Nederland?

Exacte getallen zijn helaas niet beschikbaar. Het CBS houdt namelijk pas sinds dit jaar de afkomst van expats apart bij. Mijn zoektocht op internet naar het aantal expats leverde verschillende getallen op.

De schattingen van het aantal expats in Nederland lopen uiteen van 60.000 tot ongeveer 200.000 expats. Zoals gezegd zijn dit schattingen. Als ik kijk naar de cijfers die de verschillende gemeentes op hun website hebben over expats denk ik dat het aantal expats in Nederland dichter in de buurt van de 200.000 ligt dan bij de 60.000.

De beste bron voor goede cijfers blijft het CBS. Aangezien het CBS de aantallen expats in Nederland de komende jaren in kaart gaat brengen zal ik deze blog post updaten zodra er betere getallen bekend zijn.

Laten we eens kijken naar een aantal gemeentes waarvan bekend is dat er veel expats wonen.

Waar wonen de meeste expats in Nederland?

Zoals aangegeven wonen de meeste expats in de Randstad. Binnen de randstad zijn er een aantal steden waar naar verhouding veel expats wonen.

De meest populaire steden voor expats om te wonen zijn Amstelveen en Wassenaar. Deze steden hebben het hoogste percentage expats per inwoner in hun gemeente.

Hieronder zal ik de verschillende steden die populair zijn onder de expats kort toelichten.

Amstelveen

Amstelveen is na Wassenaar de stad met het hoogste percentage expats per inwoner. Ongeveer 7,5% van de inwoners van Amstelveen is een expat. Van de totale ongeveer 90.000 inwoners zijn er dus ongeveer 6.750 expats.

Amstelveen is gunstig gelegen (net onder Amsterdam) en heeft de bewoners meer ruimte en groen te bieden dan Amsterdam.

Wel is Amstelveen een erg dure gemeente om als particuliere vastgoedbelegger een huis voor de verhuur aan te kopen.

Als je hier een huis hebt dat je (tijdelijk) wilt verhuren aan expats zit je goed. Echter zou ik hier niet als particuliere vastgoedbelegger instappen om specifiek te gaan beleggen in woningverhuur aan expats. Reden is simpel, te hoge instapdrempel en te laag rendement.

Amsterdam

in amsterdam huis verhuren aan expats

In onze hoofdstad is de huizenmarkt eigenlijk altijd booming gebleven. Met de Zuidas en alle internationale banken die gevestigd zijn in Amsterdam is het logisch dat er veel expats wonen in Amsterdam.

In de regio Amsterdam wonen naar schatting tussen de 50.000 en 100.000 expats. Dat is verreweg het meeste in absolute aantallen van alle gemeentes in Nederland!

Amsterdam is een prachtige stad om een huis of appartement te verhuren aan expats. Je zal geen last hebben van leegstand en een mooie huurprijs kunnen vragen.

Echter de instap drempel om in Amsterdam in een geliefde buurt een leuk huis of appartement aan te kopen is erg hoog.

Met de hoge woningprijzen in Amsterdam is het hoe dan ook de vraag of je in Amsterdam een beleggingspand kan vinden met een hoog bruto aanvangsrendement.

Zelf laat ik als particuliere vastgoedbelegger Amsterdam in ieder geval links liggen.

Den Haag

huis verhuren aan expats in Den Haag

In Den Haag wonen ongeveer 60.000 expats en misschien wel belangrijker het aantal expats blijft groeien in Den Haag.

Den Haag is rijk aan internationale organisaties zoals het Internationale Gerechtshof, Europol, de Nato, de VN en het Joegoslavië Tribunaal en alle Ambassades. Ook zijn er diverse multinationals als Shell, McDermott, Nationale Nederlanden, Siemens en Total halen veel expats naar Den Haag.

Den Haag biedt nog steeds een mooi aanvangsrendement op je huurinkomsten. Kortom als je bezig bent met oriënteren op een leuk beleggingspand voor expats, ga dan ook kijken in Den Haag!

Rotterdam

huis verhuren aan expats in Rotterdam

De laatste jaren kan Rotterdam rekenen op een groeiend aantal nieuwe banen door de komst van buitenlandse bedrijven. Dit vertaalt zich ook in een toenemend aantal expats. Momenteel wonen er naar schatting tussen de 25.000 en 30.000 expats in Rotterdam.

De populariteit van Rotterdam resulteerde ook in een groei van het aantal expats. In 2018 werden 2.212 nieuwe expats ingeschreven, dit is bijna een verdubbeling van het aantal in 2017.

Het voordeel van investeren in Rotterdam is dat de huizenprijzen nog enigszins betaalbaar zijn. Verder heeft Rotterdam veel nieuwbouwwoningen (iets wat expats fijn vinden). Rotterdam is voor mij een favoriete stad om te investeren in vastgoed. Hier kan je in 2019 en 2020 nog steeds een goed rendement op je huurinkomsten behalen!

Utrecht

in utrecht huis verhuren aan expats

Is Utrecht eigenlijk wel een geliefde stad voor expats? Het ligt namelijk niet in de omgeving van de andere steden waar veel expats wonen. Utrecht is inderdaad niet een traditionele expats hub. Daarentegen is Utrecht zeker wel een goede stad om een huis te verhuren aan expats!

Ik heb geen schattingen gevonden van het aantal expats dat in Utrecht woont. Echter Utrecht is een populaire stad en de verwachting is dat Utrecht de snelste groeier is van de grote steden. Utrecht krijgt er naar schatting tot 2035 ruim 20 procent meer inwoners.

Wassenaar

in wassenaar huis verhuren aan expats

Wassenaar ligt ten noorden van Den Haag en is één van de steden met het grootste percentage aan expats per inwoner. Het percentage expats is maar liefst ruim 8%! Wassenaar heeft ruim 26.000 inwoners, waarvan er dus ruim 2.000 expats zijn.

Wassenaar is na Bloemendaal de duurste gemeente van Nederland. Het is voor particuliere vastgoedbeleggers dan ook geen gemakkelijke stad om een huis te kopen om te verhuren aan expats.

Waarom is het verhuren aan expats populair?

Als je op internet zoekt naar de zoekterm “huis verhuren aan expats” zal merken dat dit een heel populaire zoekterm is. Maar waarom is je huis verhuren aan expats zo populair onder particuliere vastgoedbeleggers?

Hieronder mijn belangrijkste redenen om je huis te verhuren aan expats:

 • Een expat verblijft tijdelijk in Nederland; Gemiddeld blijft een expat tussen de 1 en 4 jaar in Nederland. Dit geeft je de zekerheid dat je huurders na maximaal zo’n jaar of 4 je beleggingspand weer verlaten. Dan kan jij de huurprijs weer verhogen, of bijvoorbeeld je beleggingspand verkopen
 • Werkgever van expat betaalt de huur; In veel gevallen vergoedt de werkgever van de expat het Nederlandse huurhuis. Dit geeft je meer zekerheid dat je elke maand netjes je huur ontvangt!
 • Expats zijn nette huurders; Expats zijn hoog gekwalificeerde en gewaardeerde werknemers van een hoog niveau
 • Hoger bruto aanvangsrendement (BAR); Een huis verhuren aan expats geeft je vaak een hoger BAR dan verhuur aan andere doelgroepen. Dit komt deels doordat expats graag een gemeubileerd huis huurt en deels doordat expats vaak in de betere woonwijken / woningen willen wonen, waardoor je een hogere huurprijs kunt vragen

Hoe moet je je woning aanbieden?

Als je specifiek de “expats” als doelgroep voor ogen hebt zal je daar ook je beleggingspand voor klaar moeten maken. Alle makelaars die ik gesproken hebben zijn heel specifiek over hoe je je woning of appartement moet aanbieden voor expats.

Gemeubileerd verhuren

stoffen bank op tapijt vloer met gordijnen warm aangekleed

Gemeubileerd verhuren is de beste optie als je wilt beginnen met het verhuren van je huis aan expats! Althans dat is mij verteld door mijn verhuurmakelaar en dat is ook wat je ziet om de verschillende sites die woningen aanbieden voor expats.

In Nederland zoeken de meeste expats namelijk een gemeubileerde woning of appartement! Dus zorg ervoor dat je de expats een huis kunt aanbieden waar ze naar op zoek zijn.

Zorg dat je beleggingspand huiselijk is! Het huis of appartement moet gelijk uitnodigen om er te willen wonen. Een goed ingerichte woning “verkoopt” zichzelf als de makelaar een bezichtiging doet met een potentiële huurder is mijn ervaring.

Zorg voor neutrale en lichte kleuren en koop niet maar standaard IKEA spullen. Kijk eens op Marktplaats voor een leuk vintage kastje als eye catcher. Dit kost je bijna niks en kan je appartement net dat kleine beetje karakter geven!

Verder is het heel belangrijk dat je de woning volledig gemeubileerd is. Dus zorg er ook voor dat er bestek, handdoeken kussens er dergelijke aanwezig zijn.

Lukt het om een strak, maar huiselijk sfeer te creëren, dan is je beleggingspand zo verhuurd!

Lees meer over hoe je het beste je huis / appartement kunt verhuren in de blog post “Hoe het beste je appartement verhuren?

Gestoffeerd verhuren

Als een expat met zijn of haar gezin naar Nederland komt er hier voor lange tijd blijft (periode van rond de 4 jaar), dan kunnen zij de voorkeur hebben om hun eigen spullen mee te laten verhuizen. De inboedel gaat dan met een zeecontainer deze kant op.

Voor deze expats is de een gestoffeerde woning hetgeen waar ze naar op zoek gaan. Dit heeft als voordeel dat je niet de complete inrichting voor je beleggingspand hoeft te kopen. Zorg er bij het stofferen minimaal voor het volgende:

 • Nette harde vloer; Zorg voor een harde vloer, zoals hout, laminaat of een pvc vloer. Vloerbedekking wordt snel lelijk en wordt door expats als onhygiënisch gezien. Verder is een harde vloer is beter schoon te houden
 • Vouwgordijnen en verduistergordijnen; Koop goede gordijnen tegen inkijk en verduister gordijnen voor een goede nachtrust
 • Strak afgewerkte muren; Expats gaan NIET klussen! Dus zorg ervoor dat de muren strak afgewerkt zijn (liefst in lichte kleur behang of muurverf)

Je huis gestoffeerd verhuren aan expats is zeker mogelijk is mijn ervaring. Echter de meeste expats die naar Nederland komen zijn op zoek naar een gemeubileerde woning.

Volgens mijn verhuurmakelaar is zo’n driekwart van de expats op zoek naar een gemeubileerde woning en maar ongeveer een kwart naar een gestoffeerde woning. De markt voor het gestoffeerd verhuren aan expats is dus zeker kleiner. Houdt hier rekening mee!

Een parkeerplaats

expats willen huis huren met parkeerplaats

Een parkeerplaats is goud waard! Zelf wil je ook niet dat je je auto niet bij je huis kan parkeren. Een expat ook niet… Dus een parkeerplaat is echt een hele grote meerwaarde als je je huis wilt verhuren aan expats! Het hoeft niet eens een eigen garage te zijn als je maar voor de deur kunt parkeren.

Modern met een lift

Meestal willen expats in een modern appartement wonen. Dit hoeft niet eens nieuwbouw te zijn, als alles maar nieuw en modern is. Verder merk ik dat expats vaak iets tegen trappen hebben. Daarom zal een expat sneller kiezen voor gelijkvloerse appartementen met een lift.

Verhuur inclusief internet

inrichting huis tbv verhuren aan expats

Dit is echt een must. Snel internet is tegenwoordig echt een eerste levensbehoefte geworden. Dus wil je een expat echt gelukkig maken? Zorg dan voor een goede en snelle internetverbinding (die al werkt vanaf dag één dat de expat je woning huurt!). Dat is gelijk punten scoren.

Verhuur inclusief gas/water/licht

Volgens mijn verhuurmakelaar kan je het beste je huis verhuren aan expats inclusief gas/water/licht. Zelf ben ik daar niet zo’n voorstander van… Dit ivm het risico om met een hoge energierekening opgezadeld te worden. Zelf heb ik mijn appartement dus, tegen het advies van mijn verhuurmakelaar, verhuurd exclusief gas/water/licht.

Het argument van de makelaar is vaak dat het afsluiten van een energiecontract voor een expat best een administratieve klus is. Dus door je huis inclusief gas/water/licht te verhuren bewijst je de expat een grote dienst!

Verhuur ook voor een kortere periode 

Veel verhuurders willen het liefst het beleggingspand voor een langere periode verhuren. Het kan echter interessant zijn om je juist te richten op zogenaamde “Short Stay” appartementen. De periode hiervoor liggen tussen de 3 maanden en 12 maanden. De groep expats die voor een periode wilt huren die korter is dan een jaar is namelijk best groot. Een ander voordeel is dat je voor een “Short Stay” appartement een hogere huurprijs kunt vragen.

Vaak blijven de expats toch langer zitten dan in eerste instantie het plan was. Dan heb jij gelijk een langere periode een expat in je woning en ook nog eens tegen een hogere huurprijs. Dus een mooie win-win situatie!

Hoe het huis verhuren aan expats?

Ga je je beleggingspand zelf verhuren of schakel je hiervoor een goede verhuurmakelaar in?

Zelf verhuren

Zelf je beleggingspand verhuren is mogelijk. Je kan je beleggingspand op verschillende manieren zelf verhuren.

Begin eerst met het maken, of nog beter laten maken, van goede foto’s! Beknibbel hier nu niet op, want slechte foto’s leveren minder geïnteresseerde huurders en een lagere huur op. Goede foto’s zijn echt super belangrijk!

Heb je goede foto’s dan kan je je huis / appartement aanbieden op LinkedIn o wellicht Facebook. Zelf vind ik dit niet professioneel overkomen, maar het is mogelijk. Let wel op dat je dan dus ook zelf de bezichtiging van je appartement moet doen! Daarnaast zul je ook zelf een huurcontract moeten gaan opstellen en de intake met je nieuwe huurders moet doen. Kortom er komt nog best wat bij kijken. Vergis je daar niet in!

Ik heb zelf nog nooit een woning verhuurd zonder gebruik te maken van een verhuurmakelaar. Ben wel benieuwd of er lezers zijn die dat wel hebben gedaan.

Kortom zelf verhuren is mogelijk. Echter om je beleggingspand voor een goede huurprijs te verhuren aan expats heb je mijn inziens een goede verhuurmakelaar nodig.

Verhuren mbv een verhuurmakelaar

Voor het verhuren van je beleggingspand moet je eerst op zoek naar een goede verhuurmakelaar die de lokale markt kent.

Heb je een goede verhuurmakelaar gevonden dan zullen zij ook eerst professionele foto’s van je beleggingspand gaan nemen. Vervolgens zal je beleggingspand aangeboden worden op Funda.nl en Pararius.nl. Althans dat zijn de beste platforms om je woning op aan te bieden.

Zowel Funda.nl en Pararius.nl hebben een heel groot bereik (ruim 2,5 miljoen bezoekers per maand!).

Uitbesteden kost je wel één keer de kale huur (plus 21% btw), echter voor het verhuren aan expats zal je de “investering” van een goede verhuurmakelaar dubbel en dwars terug verdienen.

Daarnaast zorgt de verhuurmakelaar ervoor dat je een juridisch correct huurcontract hebt met je huurders. Kortom wees verstandig en zoek een goede verhuurmakelaar!

Check de splitsingsakte!

Heb je een appartement dat je wilt kopen om te gaan verhuren? Zorg ervoor dat je zelf of je aankoopmakelaar het huishoudelijk reglement van de Vereniging van Eigenaren (of eigenlijk de splitsingsakte!) checkt of die verhuren toestaat. In het huishoudelijk reglement staat namelijk of er beperkingen gelden of dat je alleen een meldplicht hebt.

De splitsingsakte die bij de bouw is opgesteld is leidend! Bij oudere appartement zit je meestal wel goed, omdat er bijna nooit iets in staat over verhuren. Bij nieuwbouw of nieuwere appartementen staat er vaak wel het een en ander in de splitsingsakte.

Dit is een veel gemaakte fout waar beginnende vastgoedbeleggers vaak achter komen als ze hun beleggingspand willen gaan verhuren. Ja dan is het te laat…

Eindoordeel

Verhuren aan expats kan je zeker een mooi rendement opleveren. Je moet echter wel een woning in de juiste stad en de juiste buurt hebben om aan deze doelgroep je beleggingspand te kunnen verhuren.

Expats wonen voornamelijk in de randstad en dan nog eens in de omgeving van grote internationale instellingen of bedrijven. Dit zijn vaak duurdere woningen, dus het is zeker voor beginnende vastgoedbeleggers niet de makkelijkste doelgroep.

Echter er is tegenwoordig veel mogelijk wat financieringen van beleggingspanden betreft. Dus ben je je serieus aan het oriënteren op de aankoop van je eerste of volgende beleggingspand? Lees dan de blog post “Hoe een beleggingspand financieren?“.

Graag hoor ik van je of jij al ervaring hebt met het verhuren aan expats. Heb je tips hoe dit aan te pakken dan hoor ik dat graag van je! Laat je reactie hieronder achter.

24 gedachten over “Hoe huis verhuren aan expats?”

 1. Interessante website! Leuk om een artikel te lezen over verhuren aan expats.

  Zelf woon ik in Veldhoven, bedrijven uit de buurt zoals ASML gaan de komende jaren flink uitbreiden. Oftewel interessant om vastgoed te hebben en te verhuren aan expats.

  Ik heb zelf momenteel een ton gespaard en ben mezelf aan het orienteren om een beleggingspand te kopen. Vanuit mij de vraag of dat je adviseert om bij je eerste pand meer dan 50% van de waarde zelf meteen in te leggen? Een gemiddeld huis met 3/4 kamers kost hier ongeveer 2,5 tot 3 ton. Het gebeurt hier veel dat ze een huis verhuren aan 2/3 expats. Met een huurprijs rond de 700 euro kan dat dus een mooi inkomen zijn.

  Ik ben een beetje zoekende of dat ik eerst verder zal sparen of dat het voordeliger is om een pand te kopen met het spaargeld wat ik nu heb. Alvast bedankt voor je advies!

  • Beste Meurs, ten eerste mijn dank dat je de tijd hebt genomen om te reageren! Het is altijd leuk om te horen dat je ook interesse hebt in investeren in vastgoed.

   Veldhoven lijkt me inderdaad een ideale plek om te gaan investren in vastgoed. Zowel ASML, maar ook Philips en DAF zitten in die regio, dus lijkt me de vraag van expats in die regio prima. Wellicht dat de huidige coronacrisis het aantal expats enigzins terug brengt, maar nog steeds zal dit op de langere termijn een prima locatie zijn.
   De huurprijs die je aangeeft is dat de huurprijs per expat? Dus in jou voorbeeld 2 tot 3 expats is dat dan een huurprijs van €1.400 tot €2.100 per maand? Als dat het geval is dan is het zeker interressant.

   Denk dat het in jou situatie goed is om voor een aantal mogelijke beleggingspanden echt de rendementsberekening te maken. Dan kom je er snel genoeg achter of je nu moet instappen bij een interessant beleggingspand of dat je nog beter kunt door sparen. Verder zou ik ook adviseren om een voorstel voor een vastgoedhypotheek op te vragen. Dan weet je goed waar je aan toe bent en kan je op basis van zo goed mogelijke getallen de keuzen maken wat voor jou het beste is. Lees ook eens de blog post “Wat is de waarde in verhuurde staat?” voor meer achtergrond info over hoeveel eigen inleg je nodig hebt.

   Veel succces met je plannen!

 2. Goedemorgen,

  Omdat wij plannen hebben om binnen niet al te lange tijd ons definitief te vestigen in Oost-Duitsland, overwegen wij om ons pand in Schiedam te gaan verhuren aan expats. Schiedam ligt onder de rook van Rotterdam en ons huis heeft een eigen garage, ligt aan het water en heeft uitzicht op in ieder geval vier van de grootste molens van de wereld. Plus op enkele minuten van het openbaar vervoer en snelwegen. Zou dit een interessant pand voor verhuur kunnen zijn? Overigens zouden wij van onze hypotheekverstrekker niet mogen verhuren. Hoe doen andere huizenbezitters dit?
  Ben benieuwd naar je reactie.

  Vriendelijke groet,
  Julia

  • Beste Julia, ten eerste mijn dank voor je reactie! Mooi avontuur zijn jullie van plan om te gaan ondernemen.

   Jullie huidige woning is zeker interessant voor de verhuur. De huurprijzen in Schiedam liggen niet zo hoog als in Rotterdam, maar de ligging is zeker gunstig. Ik weet niet of expats de ideale doelgroep zijn voor jullie woning in Schiedam. Neem eens contact op met een aantal verhuurmakelaars bij jullie in Schiedam en jullie weten snel genoeg wat de beste doelgroep is en wat een marktconforme huurprijs is.

   Het klopt dat je bij een normale hypotheek je woning vaak niet mag verhuren. Ik zou gewoon jullie verhaal eerlijk aan de hypotheekverstrekker voorleggen. Eerst zou ik dan wel met een aantal verhuurmakelaars om de tafel gaan zitten en dan jullie plan voorleggen aan jullie hypotheekverstrekker. Vaak kom je er samen wel uit en eerlijkheid duurt het langst.

   Veel succes met jullie avontuur in Duitsland. Het ga jullie goed!

 3. Beste HKOTV,
  Ik wil graag gaan investeren in vastgoed. Hier ben ik me al langere tijd op aan het oriënteren. Sinds het uitbreken van de coronacrisis twijfel ik of expats wel de juiste doelgroep zijn. Ik verwacht namelijk dat er minder expats naar Nederland komen door de coronacrisis. Wellicht is kamers verhuren aan studenten dan een betere keuze? Er is namelijk altijd een te kort aan studentenkamers.
  Hoe zie jij dit?
  Ga zo door met je blog! Bedankt vast.
  Groetjes Rosalie

  • Beste Rosalie, ten eerste mijn dank voor je reactie. Altijd leuk als lezers reageren op de blog post / aanvullingen hebben.
   Ik zou gewoon aan je plan vasthouden. Het klopt inderdaad dat de coronacrisis waarschijnlijk gevolgen zal hebben voor het aantal expats dat naar Nederland komen. Zie ook dit recente nieuwsbericht.
   Echter er zijn en zullen nog steeds expats naar Nederland komen. Als wij in Nederland het coronavirus onder controle kunnen houden (wat momenteel in andere landen helaas niet lukt) kan het ook zomaar omslaan. Kortom kijk naar de lange termijn en voor de lange termijn blijft Nederland een interessant land voor expats. Ook de aankomende Brexit kan Nederland interessanter maken dan het nu al is.
   Mocht het toch niet lukken om je woning/ appartement te verhuren aan expats dan kan je altijd nog overwegen om het te gaan verhuren aan studenten. Lees in de blog post “Hoe kamers verhuren aan studenten?” meer informatie hoe dit aan te pakken.
   Hopelijk kan je hier verder mee. Veel succes!

 4. Dag HKOTV,
  Bedankt voor je informatie. Binnenkort beschikken wij over een nieuw appartement midden in het Groene hart. 30 minuten van alle grote steden. Het beschikt over twee parkeerplaatsen en ligplaats voor een sloep. Grootte is tussen de 85 en 170 m2. Zou dit interessant kunnen zijn voor deze doelgroep? En zon ja, zijn er verhuurmakelaars die in deze regio werken?
  Bvd,
  Erik

  • Beste Erik, dank voor je reactie. Dat is een mooie locatie en een mooi object! Dat kan zeker interessant zijn voor expats denk ik zo. Ik ben zelf niet bekend in die regio dus kan je geen makelaar aanbevelen in die regio. Ik zou zelf eens een makelaar zoeken via makelaarzoeker. Die hebben ongetwijfeld een goede verhuurmakelaar die jullie kan helpen.
   Hopelijk kan je hier verder mee. Veel succes ermee!

 5. Waw, eindelijk eens een site waar je geen verhuurmakelaar voor nodig hebt, ben ik blij dat dit gevonden heb. Alleen maar luisteren naar je makelaar heeft ook geen zin want die hebben natuurlijk een hoop belang voor zichzelf. Top Site. Thanks!

  • Cor, dank voor je reactie. Zelf is mijn ervaring dat je voor het verhuren van een woning aan expats bijna niet zonder een verhuurmakelaar kan. Sterker nog ik denk dat een goede verhuurmakelaar je een hogere huurprijs kan opleveren en betere huurders. Uiteraard kan je ook alles zelf doen, maar pas dan op dat je beleggingspand nog wel in box 3 blijft vallen.

 6. Eindelijk eens een goed artikel dat niet weer door een makelaar is geschreven om zieltjes te winnen! Ik hoop dat de coronacrisis niet te veel de markt voor expats verpest… We hebben 3 panden die we verhuren in Amsterdam aan expats, waarvan de eerste expats teruggaan naar hun thuisland. Nu op zoek naar nieuwe expats. We zien wel hoe dat gaat nu tijdens de coronacrisis…

  • Dag Pieter Paul, Dankjewel voor het delen van jouw opmerking. Wij zijn ook druk op zoek naar een goed gelegen appartement in de binnenstad (rondom Vondelpark) om te verhuren aan expats. Heb jij inmiddels je derde pand weer verhuurd aan expats? Zo niet, verwacht je dat de tijd waarin wij zitten ongunstig is om in te stappen met het verhuren van een appartement? Hartelijke groet, Madeleine

  • Dank je wel Ellemieke! Goed om te horen dat je wat aan de blog post hebt gehad. Ik ben me ervan bewust dat de blog “Huis Kopen om te Verhuren” helaas nog niet makkelijk via Google te vinden is. Hopelijk gaat dat langzaamaan beter zoals ik maar blogs blijf plaatsen waar mensen wat aan hebben. De toekomst zal het leren!

  • Stef, uiteraard mag je dat weten. Ik heb in Den Haag gebruik gemaakt van The Hague Real Estate voor het verhuren aan expats. Hier heb ik idg goede ervaringen mee. Wel zou ik aanraden om meerdere makelaars langs te laten komen. Een verhuurmakelaar is namelijk best prijzig en je moet er zelf wel een goed gevoel bij hebben. Er zitten toch nog best wel wat verschillen tussen wat de verhuurmakelaars aan diensten aan bieden en welke huurprijs zij denken te kunnen krijgen voor je beleggingspand. Ik zou dus gewoon even kijken via makelaarzoeker.nl om een goed beeld te krijgen van de verschillende makelaars.

   Zeker in Den Haag is er keus genoeg dus maak daar gebruik van!

  • Dennis, ik heb goede contacten met verhuurmakelaars in Den Haag, maar niet in Almere en Rotterdam. Ik zou zelf via makelaarzoeker op zoek gaan naar een goede makelaar. Bij mij werkte dat prima. En dan gewoon een paar verhuurmakelaars laten langs komen en naar hun verhaal luisteren. Dan weet je vaak gelijk genoeg om een goede verhuurmakelaar te vinden. Veel succes!

 7. Hi, nuttig artikel! Zelf hebben wij ons huis een aantal jaren verhuurd aan expats. Mijn ervaring is dat het goed verhuren erg afhangt voor de verhuurmakelaar. Onze eerste verhuurmakelaar had niet de juiste contacten en het duurde allemaal heel lang. Daar zijn we na 3 maanden mee gestopt… De tweede verhuurmakelaar had ons huis binnen 2 weken verhuurd voor een mooie huurprijs! Kortom zorg ervoor dat je een goede makelaar neemt die de lokale expat markt kent. Succes nog met de website! Groet, Andrew

  • Andrew, dank voor je reactie! Ik ben het met je eens dat je voor het verhuren aan expats inderdaad een goede verhuurmakelaar nodig hebt. Expats zijn een interessant doelgroep om aan te verhuren, maar het is niet de makkelijkste groep. Kortom zorg dat je juiste mensen inschakelt en het gaat goed komen.

Plaats een reactie