Hoe kalk verwijderen van natuursteen?

Eigen woning

Hoe kalk verwijderen van natuursteen?

Stoor jij je ook zo aan die kalkaanslag op je mooie natuurstenenvloer? Wil jij kalk verwijderen van natuursteen?

Heb je inmiddels ook al voor honderden euro’s aan schoonmaak artikelen gekocht om de kalk te verwijderen, maar lijkt het alleen maar erger te worden?

Nou dan weet je in ieder geval hoe ik me gevoeld heb…

Ik heb een mooie natuurstenen vloer liggen in de badkamer, alleen door de kalkaanslag zijn de tegels helemaal dof geworden. Afgelopen jaar al alles geprobeerd om de kalkaanslag te verwijderen, maar tot nu toe zonder resultaat.

Dus hoe kan je nu het beste kalkaanslag verwijderen van natuursteen?

In deze blog post ga ik mijn lange zoektocht naar het antwoord op die vraag met je delen.

Laten we snel beginnen!

Wat is natuursteen?

Laten we beginnen met het begin. Wat is natuursteen eigenlijk? Volgens encyclo.nl is natuursteen als volgt gedefinieerd:

Natuursteen is in de bouwkunde en civiele techniek een gesteente, dat in de natuur wordt aangetroffen en dat na een eventuele bewerking, geschikt is als bouwmateriaal. Natuursteen treft men aan in vele variëteiten. Tegenwoordig wordt gesteente uit de hele wereld naar Nederland en België gehaald.

Bron: www.encyclo.nl

Natuursteen is het hoofdbestanddeel van de aardkorst waarop wij leven. De vorming van natuursteen is een continu geologisch proces dat zo oud is als de aarde.

Soorten afwerking van natuursteen

Natuursteen wordt meestal glanzend bewerkt (polijsten en zoeten). Dat is volgens mij ook de afwerking die de natuurstenen vloer in de badkamer heeft. Althans de natuurstenen vloer tegels buiten de douchecabine zijn er nog netjes mat glanzend uit…

Hier enkele veel gebruikte afwerkingen van natuurstenen:

  • Glanzend; gezoet, gepolijst
  • Dof; gezaagd, geschuurd, oud gemaakt
  • Ruw; gefrijnd, gestraald, gebouchardeerd, gevlamd, splijtoppervlak

Mocht je meer achtergrond informatie over natuursteen willen dan kan je dat vinden op deze site.

Wat is kalkaanslag?

Kalkaanslag wordt veroorzaakt door calciumcarbonaat. Calciumcarbonaat noemen we in de volksmond kalk en is van nature in water aanwezig. Kalkaanslag ontstaat als water verdampt, na het verdampen van het water zie je een lichte witte waas. Als er telkens op dezelfde plekken water ligt dat later verdampt, gaat hier de kalkaanslag langzaam aangroeien.

Dus hoe langer je wacht met het verwijderen van de kalkaanslag hoe moeilijker het zal gaan.

Helaas hadden de vorige bewoners van mijn huis nooit de moeite genomen om de ontstane kalkresten te verwijderen. Nu heeft de mooie natuurstenen vloer in de badkamer dus een heleboel lelijke kalkaanslag…

Zie hieronder de natuurstenen vloer binnen de douche voorafgaand aan de werkzaamheden:

Op de foto kan je goed zien dat alle tegels witte vlekken hebben. In de hoeken en aan de randen zie je dat er een grauwe waas met kalkaanslag zit. Verder zitten er ook wat lelijke andere vlekken op de vloer.

Dit stoort me al langer en nu ga ik dit eindelijk aanpakken.

Wat moet je in ieder geval nooit doen?

Zoals iedereen wellicht al weet is kalkaanslag moeilijk schoon te maken. Voor het verwijderen van kalkaanslag zijn veel verschillende schoonmaakmiddelen te koop. Schoonmaakmiddelen om kalkaanslag te verwijderen werken bijna allemaal met zuren om de kalk te verwijderen.

Met bijvoorbeeld schoonmaakazijn kan je kalkaanslag van de meeste oppervlakken nog redelijk makkelijk verwijderen.

Het vervelende van natuursteen is echter dat natuursteen zelf (bijna altijd) kalkhoudend is. Als je dus een schoonmaakmiddel gebruikt om kalkaanslag te verwijderen mbv van een zuur, dan los je niet alleen de klakaanslag op maar beschadig je dus ook je natuurstenen oppervlak.

Regulier schoonmaakazijn heeft echt desastreuze gevolgen voor kalkhoudende natuurstenen vloeren. De werking van het schoonmaakazijn houdt namelijk niet op nadat het de kalkaanslag heeft weggewerkt. De natuurstenen tegels van de vloer worden ook aangetast en verliezen hun glans en kleur!

Pas hier dus goed mee op!

Polijsten van natuurstenen vloer

Ik hoopte dat er een middeltje te koop was waarmee je gemakkelijk kalk van natuursteen kan verwijderen. Helaas heb ik dit niet kunnen vinden. Uiteraard heb ik veel verschillende reinigingsmiddelen geprobeerd zoals “kalk van natuursteen”, “kalkweg” en andere dure reinigingsmiddelen.

Mijn conclusie is dat al die reinigingsmiddelen uiteindelijk niet werken om de kalkaanslag van het natuursteen af te krijgen.

Na wat verder zoeken op internet vond ik interessante informatie over het polijsten van natuursteen. Dit leek me een grovere en geschikte methode om de (heftige) kalkaanslag van de natuurstenen vloer in de badkamer te verwijderen.

Dus heb ik besloten om de reinigingsmiddelen maar te laten voor wat het is en proberen de natuurstenen vloer in de badkamer weer mooi te krijgen mbv polijsten!

Handmatig of machinaal polijsten van natuursteen?

Polijsten kan je op verschillende manieren doen. Je kan het handmatig doen of machinaal. Handmatig polijsten is een goed mogelijkheid voor de wat kleinere oppervlakken en lichte kalkaanslag. Wil je nu grotere oppervlakken of zeer heftige kalkaanslag verwijderen dan zal je dit machinaal moet gaan doen.

Om de kosten te beperken ben ik maar begonnen met handmatig polijsten. Op internet lees je dat dit met succes door verschillende mensen is gebruikt om kalkaanslag van natuursteen te verwijderen.

Hopelijk gaat het lukken om de toch best heftige kalkaanslag van de natuurstenen badkamer vloer te krijgen!

Handmatig polijsten van natuursteen

Hieronder zal ik de stappen die ik heb doorlopen toelichten.

Stap 1 – Kopen van materialen voor handmatig polijsten

Als eerste stap ben ik begonnen met het zoeken naar polijstschijven / handpads die ik handmatig kon gebruiken. Via internet had ik handpads gevonden bij Bol.com en daar heb ik de volgende handpads gekocht die geschikt waren voor het polijsten van natuursteen:

  • KGS Handpad Geel-400
  • KGS Swiflex QS Handpad Wit-500
  • KGS Handpad Blauw-1500
  • KGS Handpad Oranje-3000

De handpads kosten allemaal zo’n €20 tot €30 per stuk (zie hier een link voor een enkele pad). Best prijzig moet ik toegeven… In totaal hebben deze handpads me bijna €100 gekost! Zie hieronder de handpads na aflevering:

handmatig polijsten van natuurstenen vloer

Behalve bij Bol.com kan je natuurlijk ook bij andere online shops de polijstpads kopen. Het nadeel hiervan vind ik dat je vaak best nog een aardig bedrag voor transportkosten moet betalen. Maar goed ik zou zeker even zoeken op internet voor de beste deals.

Stap 2 – Handmatig polijsten met korrel 400

Nu de handpads binnen zijn is het tijd om aan de bak te gaan! Ik vind het zelf best spannend om de natuurstenen vloer te gaan polijsten, omdat ik toch bang ben dat ik de vloer beschadig. Aan de andere kant ziet de vloer er nu zo slecht uit door alle kalkaanslag dat het toch niet slechter kan worden.

Dus maar langzaamaan begonnen met polijsten met de grofste schuurspons. De eerste keer heb ik de tegels droog met de handpad 400 gepolijst. Zie hieronder de situatie bij aanvang:

handmatig polijsten met korrel 400

Je merkt goed dat je bij het droog polijsten na verloop van tijd in je eigen “slijpsel” zit te polijsten. Als je de tegels een beetje nat maakt werkt het makkelijker. Het polijsten heb ik steeds per tegel gedaan. Na het polijsten kan je de tegel dan even schoonvegen met een handdoek.

Ik moet zeggen dat de kalkaanslag nog steeds niet makkelijk te verwijderen is. Blijft hard werken om de kalkaanslag ook echt weg te krijgen.

Na een uurtje poetsen heb ik alle tegels gepolijst met de handpad met korrel 400.

Stap 3 – Handmatig polijsten met korrel 500

Op naar de volgende handpad dan maar. Nu alle tegels polijsten met de handpad met korrel 500. Hieronder zie je de natuurstenen vloer na het polijsten van de handpad met korrel 400:

handmatig polijsten met korrel 500

Wederom werk ik van de tegels één voor één af. Het gaat het makkelijkste als je eerste de tegels vochtig maakt en daarna met de handpad de tegel polijst. Na het polijsten de tegel weer droog en schoon maken met een handdoek.

Ik moet zeggen dat de handpad met korrel 500 eigenlijk weinig lijkt te doen. Ben dan wel druk aan het polijsten en er staat zweet op mijn rug, de vloer word er niet echt mooier van…

Nou ja alle tegels toch maar het de handpad met korrel 500 gepolijst en nu door met de volgende handpad.

Stap 4 – Handmatig polijsten met korrel 1500

De volgende stap is om alle tegels te gaan polijsten met een korrel van 1500. Dit is al een heel fijne korrel, dus als je nog kalkaanslag hebt op je vloer zal je dat er niet met deze handpad vanaf krijgen.

Hieronder de situatie na het polijsten met de handpad met korrel 500:

Wederom het zelfde proces doorlopen, maar nu met de handpad met een korrel van 1500. Tijdens het polijsten met deze handpad merk je ook duidelijke dat er heel weinig gebeurd.

Ik had bijvoorbeeld nog best wat plekken waar de kalkaanslag niet goed verwijderd was, maar dat ga je er niet af polijsten met korrel 1500.

Voor de volledigheid heb ik netjes alle tegels gepolijst met korrel 1500 en daarna allemaal schoon en droog gemaakt.

Stap 5 – Handmatig polijsten met korrel 3000

De laatste stap is aangebroken! Dat gezegd hebbende valt me op dat de natuurstenen tegels er eigenlijk nog steeds niet echt mooi uit zien. Hieronder de situatie na het polijsten met korrel 3000:

Ook voor de laatste stap werk ik weer van tegel naar tegel. Eerst de tegel een beetje nat maken en daarna goed polijsten / schuren en daarbij proberen om gelijkmatige druk te gebruiken. De handpad met korrel 3000 lijkt opeens wel weer effect te hebben. Nadat ik alles weer gepolijst heb met de handpad met korrel 3000 de vloer goed droog maken en het eindresultaat bekijken.

En het eindresultaat valt best tegen… Heb er nu ruim een halve dag handmatige polijsten op zitten en alle tegels die ik heb gepolijst zijn nu dof geworden. Verder kan je nu ook goed zien dat nog lang niet alle kalkaanslag is verwijderd.

Best een teleurstellend resultaat voor een halve dag werk!

Machinaal polijsten van natuursteen

Ik denk dat er toch grover geschut nodig is om de natuurstenen vloer weer mooi te krijgen. Heb dan ook besloten om toch de vloer maar machinaal te gaan polijsten…

Zelf heb ik geen polijstmachine, dus ben ik eerst op zoek gegaan naar bedrijven waar ik eventueel een polijstmachine kon huren. Helaas zat er geen verhuurbedrijf bij mij in de buurt die ook polijstmachines voor natuursteen verhuurde. Dus maar verder zoeken naar iets dat je zelf kan doen op bijvoorbeeld een boormachine.

Stap 1 – Kopen van materialen voor machinaal polijsten

Tijdens mijn zoektocht naar polijstschijven voor machinaal polijsten kwam ik ook weer bij Bol.com terecht. Bij Bol.com kon ik polijstschijven kopen die ik via een adapter op mijn boormachine kon bevestigen. Bij Bol.com heb ik het volgende setje gekocht. Dit setje bevat het volgende:

  • Adapter van M14 naar 8 mm
  • M85 Backing plate Medium Density M14 125 mm
  • -Diamant polijstschijven kit (korrel 30-50-100-400-800-1500-3000)

Deze complete set koste me nog eens bij €50. Hieronder een foto van de polijstschijven van Bol.com. Hier kan je ook goed de status van de natuurstenen vloer zien na het handmatige polijsten. Je ziet duidelijk de kalkaanslag nog zitten en de vloer ziet er dof uit.

hoe kalk verwijderen van natuursteen - machinaal polijsten natuurstenen vloer

Nu maar hopen dat het lukt om de natuurstenen vloer mbv machinaal polijsten weer mooi te krijgen!

Let op: Ik heb hierbij alleen de polijstschijven met korrel 800, 1500 en 3000 gebruikt, aangezien ik met de hand al met grove polijstpads in de weer ben geweest. Wil namelijk niet mijn natuurstenen vloer beschadigen, dan ben ik nog verder van huis…

Stap 2 – Machinaal polijsten met korrel 800

Bij het machinaal polijsten ben ik begonnen met korrel 800 als grofste korrel. Ik was toch bang dat ik met een grovere korrel de natuurstenen vloer wellicht zou gaan beschadigen. Zeker gezien het feit dat ik nog nooit een natuurstenen vloer zelf het gepolijst…

Dus de eerste stap is gaan polijsten met korrel 800. Hieronder zie de status:

hoe kalk verwijderen van natuursteen - machinaal polijsten met korrel 800

Bij het machinaal polijsten is het belangrijk dat je de tegels goed nat houdt. Anders krijg je krassen op je vloer en dat zou zonde zijn.

Stap 3 – Machinaal polijsten met korrel 1500

Het polijsten met de boormachine gaat redelijk makkelijk. Nog steeds polijst ik de tegels één voor één. Eerst de tegel die je gaat polijsten goed nat maken, vervolgens in twee richtingen polijsten en daarna de tegel droog maken met een handdoek.

Na de polijstschijf met korrel 800 ga ik gelijk door met korrel 1500. De polijstschijf met korrel 1500 is een heel fijne korrel en dus echt voor polijsten bedoelt. Ik merk dat zelf machinaal het moeilijk is om de kalkaanslag te verwijderen.

Achteraf denk dat ik toch een grovere korrel had moeten nemen om de kalkaanslag weg te krijgen. Maar ja nu eerst maar de tegels met korrel 1500 polijsten en daarna korrel 3000.

Stap 4 – Machinaal polijsten met korrel 3000

Nu aangekomen bij korrel 3000. Nu zou de glans van de natuurstenen vloer weer moeten terug komen. Helaas is dat bij mij niet helemaal het geval… Na weer een halve dag polijsten is de kalkaanslag is er ook met machinaal polijsten niet helemaal vanaf gekomen.

De vloer ziet er nu als volgt uit:

hoe kalk verwijderen van natuursteen - resultaat na machinaal polijsten met korrel 3000

Stap 5 – Nogmaals handmatig polijsten met korrel 400, 500, 1500 en 3000

De status is nu dat de vloer egaal mat is geworden en dat er bij de randen nog steeds kalkaanslag op de natuurstenen tegels zit. Ik merkte dat het handmatig polijsten met handpad met korrel 400 het meest effectief was om de kalkaanslag te verwijderen.

Dus toch nog maar eens proberen om de kalkaanslag bij de randen weg te krijgen mbv de handpad met korrel 400. Hieronder zie je dat de handpad met korrel 400 redelijk goed werkt om de kalkaanslag te verwijderen. Ik was denk ik toch de eerste keer iets te “soft” geweest.

hoe kalk verwijderen van natuursteen - nogmaals met de hand polijsten met korrel 400

Nadat je met korrel 400 in de weer bent geweest, zal je toch ook weer alles moeten gaan polijsten met korrel 500, 1500 en 3000. Ik ben dus weer een paar uur in de weer geweest om alle tegels weer dezelfde glans / matheid te geven.

Stap 6 – Eindafwerking

Na nogmaals een halve dag polijsten met de handpads ziet de vloer er inmiddels weer netjes uit. Het is niet helemaal perfect geworden, maar ik ben toch wel tevreden met het resultaat.

hoe kalk verwijderen van natuursteen - resultaat na nogmaals handmatig polijsten

De natuurstenen vloer is nog wel een beetje mat. Bij de onderhoudsshop heb ik Moeller HMK P323 Slijtvaste Zijdeglans gekocht. Dit kost bijna €35, maar zou de natuurstenen vloer zijn glans moeten terug geven. Na het aanbrengen van het zijdeglans middel ziet de natuurstenen vloer en zo uit:

eindafwerking - resultaat na aanbrengen van zijdeglans

Hoe kan je kalkaanslag op natuursteen voorkomen?

Nu wil ik uiteraard voorkomen dat ik nog eens een hele week op mijn knieën de natuurstenen vloertegels moet gaan polijsten. Dus voordat de douche weer gebruikt gaat worden wil ik eerst een permanente oplossing vinden om kalkaanslag op natuursteen te voorkomen.

Dus welke opties zijn er om kalkaanslag op natuursteen te voorkomen 🤔?

Optie 1 – Kies het juiste type natuursteen voor je vloer

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar doe het toch nog een keer… “Renoveren begint met een goede basis.”

Een badkamer is een intensief gebruikte ruimte binnen ieders huishouden. Tijdens het douchen komt er nog al wat vervuiling op de tegels in de vorm van huidvetten, zeepresten, kalkzeep en kalk. Voor natuursteen in je badkamer is het belangrijk dat je kiest voor het geschikte natuursteen. Kies je voor kalkhoudend natuursteen in je badkamer dan wordt je badkamer een ruimte vol ergernis (zoals ik uit ervaring weet…).

Dus als je natuursteen wilt in je badkamer kies dan voor een niet kalkhoudend gesteente.

Helaas was dit voor mij geen optie aangezien de badkamer gerenoveerd was door de vorige bewoners.

Optie 2 – Na het douchen de vloer gelijk droog maken

Ik ga dus niet de vloer uit de badkamer slopen! De goedkoopste optie is dan om gelijk na het douchen de natuurstenen vloertegels droog te maken. Dat klinkt makkelijk, maar vraagt wel discipline van iedereen die de douche gebruikt. Als niet iedereen na het douchen netjes de badkamer droog maakt, gaat er toch weer kalkaanslag ontstaan. Zeker met jonge kinderen is dit een hele opgaaf.

Mijn ervaring is dat het niet gaat lukken om na elke douchebeurt de natuurstenen tegels droog te maken.

Optie 3 – Water ontharden mbv waterontharder

Als je ziet wat een werk het heeft gekost om de badkamer vloer weer netjes te krijgen, lijkt een waterontharder me geen overbodige luxe. Nu heb ik ruim €185 uitgegeven aan polijstschijven, handpads en onderhoudsmiddel. Daarnaast heeft het polijsten me ruim een week aan tijd gekost! Wat een gigantisch werk is dit geweest!

Je kan al een waterontharder kopen vanaf zo’n €159. Als je de waterontharder direct na de hoofdaansluiting plaatst heb je in je hele huis geen last meer van hard water en dus ook geen kalkaanslag meer!

Als een waterontharder idd kalkaanslag op natuursteen kan voorkomen (of verminderen) dan lijkt het me een “no brainer” om dit aan te schaffen. Dat is zeker iets waar ik me de komende tijd in ga verdiepen.

Eindoordeel

Dus na heel veel poetsen en tobben is het gelukt om de natuurstenen vloer er weer netjes uit te laten zien. Eerlijk gezegd ben ik nog niet helemaal tevreden, maar het is wel een wereld van verschil 🤔.

Kalkaanslag op natuursteen is te verwijderen, maar dat is geen makkelijke klus. Hiervoor geldt dus dat voorkomen beter is dan genezen. Mijn voorkeur gaat uit naar het gebruik maken van een waterontharder. Als je kijkt naar de investering van een waterontharder en naar de kosten die ik nu gemaakt heb om de kalkaanslag te verwijderen dan heb je de investering binnen 1 jaar terug verdiend!

Dan neem ik nog niet eens de tijd mee die het me gekost heeft om de natuurstenen vloer weer kalkvrij te krijgen.

Hopelijk vond je deze blog post nuttig. Graag hoor ik van je als jij een betere / goedkopere manier weet om kalkaanslag van natuursteen te verwijderen. Laat je reactie hieronder achter om het met ons te delen!

Vind je dit soort blog posts interessant? Kijk dan eens onder Eigen Woning voor meer blog posts over klussen in je eigen woning.

Plaats een reactie