Plaatsen van een nieuw deurkozijn

Eigen woning

Hoe moet je een nieuw deurkozijn plaatsen in een appartement uit 1916?

Zoekend op internet is het nog niet eenvoudig om hier een duidelijk stappenplan voor te vinden. Ook het plaatsen van een werkopdracht op werkspot leverde geen geïnteresseerde aannemers op.

Dus uiteindelijk toch maar zelf een poging wagen om het bestaande onafgewerkte deurkozijn te upgraden naar een mooi deurkozijn.

In deze blog post ga ik het volgende behandelen:

Situatie bij aanvang

Hieronder een foto van hoe het deurkozijn er voorafgaand aan de klus uitzag.

deurkozijn voorafgaand aan renovatie
Bron: Vastgoedmentor.com

Op een of andere manier heeft dit deurkozijn andere afmetingen dan de andere deurkozijnen. Aangezien het hier een jaren 20 appartement betreft heeft het appartement een mooie hoog plafond van ruim 305cm hoog. Ook de deurkozijnen en paneeldeuren zijn met een hoogte van 223cm lekker hoog. Echter dit ene deurkozijn is slechts 195cm hoog en oogt erg slordig.

Kortom het is tijd om dit deurkozijn gelijk te gaan maken met de andere deurkozijnen om zo het gehele appartement een uniforme uitstraling te geven.

Authentieke “4-vlaks” paneeldeur vinden

Voordat de deuropening op maat gemaakt kan worden is het eerst zaak om een geschikte authentieke paneeldeur uit de jaren 20 te vinden. Alle andere paneeldeuren zijn zogenaamde “4-vlaks” paneeldeuren wat veel gebruikt werd in de jaren 20 van de vorige eeuw. Op internet kan je bij “Oude Deur” in Nieuwkoop of bij “Mammoet Oude Bouwmaterialen” in Den Haag oude gebruikte paneeldeuren vinden.

Aangezien er nu toch een nieuwe (gebruikte) paneeldeur in gaat, wil ik ook gelijk een passende “4-vlaks” paneeldeur plaatsen. Bij Mammoet Oude Bouwmaterialen in Den Haag een vergelijkbare “4-vlaks” paneeldeur gevonden die lijkt op de andere paneeldeuren in het appartement en past dus perfect in het appartement.

De afmetingen van de nieuwe (gebruikte) zijn iets groter dan nodig, dus die kan mooi op maat gemaakt worden zodat deze precies in het nieuwe deurkozijn past.

Paneeldeur Nr 1183 bij mammoet oude bouwmaterialen
Bron: Vastgoedmentor.com

Oude deurkozijn weghalen en nieuw deurkozijn kopen

Nu er een nette “4-vlaks” paneeldeur gevonden is moet de deuropening op maat gemaakt gaan worden. Dit is een klus waar ik al lange tijd tegenaan zit te hikken. Moet er nu dan toch aan gaan geloven…

De eerste stap is weghalen van het oude deurkozijn. Dit gaat redelijk makkelijk en nadat het oude deurkozijn is weggehaald kan je precies de dikte van de muur opmeten. De muur is gemiddeld zo’n 13cm dik, wat betekent dat er helaas geen standaard deurkozijn in past.

De standaard binnendeurkozijnen die je bij de bouwmarkt kan kopen zijn geschikt alleen geschikt voor een muur dikte van 7cm of 9cm…

dikte van de muur in de deuropening
Bron: Vastgoedmentor.com

Bij de Hornbach een “KONSTA Meranti binnendeurkozijn stomp wit 56×90 mm” gekocht. Prijs van dit standaard binnendeurkozijn is €59.95. Ik zag dat je bij Bouwbestel nog eventueel goedkopere binnendeurkozijnen kan kopen. Dus dat is ook een goede optie om bouwmaterialen te kopen.

Dit deurkozijn heeft een totale breedte van 9cm en dat wil ik aan een zijde gelijk aan de muur plaatsen en aan de andere zijde opvullen met een houten blak met kop maat van 44x44mm. Dat zou dan mooi de gehele deuropening moeten opvullen.

Deuropening op maat maken

Volgende stap is het aftekenen van de maat van het nieuwe deurkozijn op de muur. Aftekenen aan beide zijden van de muur gedaan, met de gedachte dat je dan de muur van beide zijde kan gaan uitbreken. Ik was eigenlijk van plan om de muur uit te gaan breken mbv van een haakse slijper, maar de muur is zo dik dat ik hier niet met de haakse slijper doorheen kan komen.

uitbreken van deuropening woonkamer
Bron: Vastgoedmentor.com

Eerst maar de buitencontouren van het nieuwe deurkozijn met de haakse slijper aan beide zijden inslijpen. Daarna beetje bij beetje de muur eruit proberen te slopen. Wat het makkelijkste gaat is eerst met de haakse slijper kleine blokjes in te slijpen en deze er vervolgens met een beitel uit slaan / tikken.

Let op dat je wel iets op de vloer legt om de grote broken steen op te vangen. Langzamerhand krijg je de smaak te pakken er gaat het steeds makkelijker en je moet oppassen dat er niet te grote stukken muur naar beneden vallen. Na ruim een uur slopen is dit de status. Het is geen fijne klus, maar het lijkt te doen.

uitbreken van deuropening woonkamer_2
Bron: Vastgoedmentor.com

Wij zijn er nog niet, maar het lukt. Kortom gewoon rustig door gaan op de ingeslagen weg. Eerst de muur inslijpen met de haakse slijper en dan eruit hakken met de beitel. Na nog een paar uur zweten is dit het eindresultaat:

uitbreken van deuropening woonkamer_3
Bron: Vastgoedmentor.com

Plaatsen van nieuwe deurkozijn

Nu de deuropening is uitgebroken moet het nieuwe kozijn erin. Eerst geprobeerd het deurkozijn in de deuropening in elkaar te zetten en dat werkt niet ?. Vervolgens het volgende proberen; eerst het deurkozijn op de grond in elkaar gezet en daarna het complete deurkozijn in de deuropening plaatsen.

assembleren van binnendeurkozijn
Bron: Vastgoedmentor.com

Dit werkt en het deurkozijn zit nu (los) in de deuropening. Nu is het zaak het binnenkozijn aan een zijde vlak met de muur te leggen en het zo goed mogelijk waterpas te plaatsen. Vervolgens het binnenkozijn met lange kozijnschroeven vastzetten in de muur.

deurkozijn plaatsen in de deuropening
Bron: Vastgoedmentor.com

Opvullen van deurkozijn met houten balken

Nu zit het deurkozijn aan een zijde zetjes gelijk met de muur en aan de andere zijde is er nog een gat van ongeveer 4cm dat opgevuld moet worden met de 44x44mm houten balken. Voorafgaand leek het me moeilijk om dit mooi gelijk opgelijnd te krijgen met het deurkozijn, maar aangezien je de houten balken aan het deurkozijn kan vastschroeven gaat het oplijnen redelijk makkelijk.

Na een beetje passen en meten is dit de status na deze stap:

deurkozijn opvullen met 44x44mm balken
Bron: Vastgoedmentor.com

Er zitten nu nog allemaal kieren tussen het nieuwe deurkozijn en de deuropening. Opvullen met PUR lijkt me de makkelijkste manier om dit netjes “kierdicht” te krijgen. Hiervoor een hele PUR spuitbus gebruik en met “beleid” de rondom de kieren opgevuld. Achteraf heb ik blijkbaar een beetje teveel PUR gebruikt, maar dit snij je daarna weer makkelijk weg. Let op dat je bij de Toolstation.nl goedkoop PUR kunt kopen! Voordeel van bij Toolstation.nl je PUR kopen is dat Toolstation.nl vanaf een bestelling van €20,- het gratis bij je thuis bezorgd.

Nadat je het binnenkozijn rondom van PUR hebt voorzien weet je in ieder geval dat het “kierdicht” is en niet meer los komt…

opvullen van kieren van deurkozijn met PUR
Bron: Vastgoedmentor.com

Plaatsen van deurlijsten en neuten

Nu zit het deurkozijn netjes in de deuropening en moet het nog afgewerkt worden. Eerst maar alle overtollige PUR wegsnijden bij het kozijn en dan op zoek naar deurlijsten in de jaren 20 stijl. Bij Mooie DeurLijsten.nl kan je online MDF deurlijsten kopen in verschillende stijlen. Hier zijn ook deurlijsten te koop in de “jaren 1920 stijl”. Deze “jaren 1920 stijl” deurlijsten lijken op de deurlijsten die zitten bij de andere deurkozijnen.

1920 deurlijst en neut
Bron: Vastgoedmentor.com

In totaal kosten de MDF deurlijsten en de bijbehorende neuten €84,- incl BTW en leverkosten wat best veel geld is voor een paar MDF deurlijsten, maar goedkoper kon ik niet vinden. Daarnaast is het afwerken met mooie deurlijsten echt een must aangezien het deurkozijn er anders nog steeds niet uit ziet. Nadat de MDF deurlijsten en neuten geplaatst zijn ziet het deurkozijn er zo uit:

mdf deurlijsten plaatsen om deurkozijn
Bron: Vastgoedmentor.com

Wist je dat je MDF lijsten trouwens ook prima kunt gebruiken voor het afwerken van de dagkanten van een raamkozijn? Lees hier meer over in de blog post “Hoe dagkanten raamkozijn afwerken?“.

Het eindresultaat van het nieuwe deurkozijn

Na het plaatsen van de deurlijsten moet alles netjes afgekit worden met acrylaatkit zodat het netjes in de verf gezet kan worden.

Let op dat je de MDF deurlijsten die nog niet in de grondverf zitten eerst goed in de grondverf zet. MDF heeft namelijk de eigenschap dat het je normale verf zo opzuigt en dat is zonde van je schilder werkzaamheden.

Als alles is afgekit en in de grondverf zit kan je alles aflakken in de gewenste kleur. Ik heb gekozen voor RAL 9010 zijdeglans verf aangezien die kleur goed past bij dit type deurkozijn en paneeldeur.

Dit is vervolgens het eindresultaat gezien vanuit de woonkamer:

eindresultaat na plaatsen nieuw deurkozijn
Bron: Vastgoedmentor.com

Vanuit de hal gezien ziet het deurkozijn er zo uit:

deurkozijn gezien vanuit de hal
Bron: Vastgoedmentor.com

Eindoordeel

Het was toch nog een flinke klus, maar ik ben tevreden met het eindresultaat.

Graag hoor ik of deze klusbeschrijving duidelijk is en of andere mensen deze klus ook zelf zouden uitvoeren of dat al gedaan hebben.

Wil jij weten welk woonoppervlakte het beste is voor de verhuur? Lees dan de blog post “Beste oppervlakte voor de verhuur“.