Verschil tussen activa en passiva?

Basiskennis investeren

Activa en passiva, wat is het verschil tussen beide? Of “assets” en “liabilities” zoals de Engelsen zouden zeggen?

Ik weet dat iedere “hoe word je financieel onafhankelijk blog” hier al een blog post aan gewijd heeft.

Waarom dan toch deze blog post over activa en passiva?

Het verschil weten is absolute basiskennis voor iedere vastgoedbelegger. Dus ook op de blog “Huis kopen om te verhuren” moet er minimaal één blog post gaan over activa en passiva.

Als je alles al weet over activa en passiva dan kan hoef je deze blog post zeker niet te gaan lezen. Dan kan je beter één van de vele andere (hopelijk interessante…) blog posts van “Huis kopen om te verhuren” gaan lezen.

Voor de mensen die wel doorlezen let goed op!

Als je namelijk het verschil weet tussen activa (ofwel “assets”) en passiva (ofwel “liabilities”) kan je dit in je voordeel gebruiken om financieel onafhankelijk te worden.

Wat ga ik in deze blog post allemaal behandelen?

Verschil tussen activa en passiva

Het woord “assets” is het Engelse woord voor “activa“. Het woord “liability” is het Engelse woord voor “passiva“. Op de blog “Huis kopen om te verhuren” zal ik de Engelse termen blijven gebruiken. Is misschien niet Nederlands correct, maar dat is hoe ik er aan gewend ben via de vele informatie die ik hieronder heb gelezen.

Het verschil tussen activa en passiva (assets en liabilities) kan ik het beste uitleggen aan de hand van het boek Rich dad, poor dad van Robert Kiyosaki.

Waarschijnlijk heb je het boek Rich dad, poor dad al gelezen, heb je dat nog niet gedaan, dan raad ik je zeker aan om dit boek te gaan lezen. Dit is een absolute must read! Je kan dit boek en andere boeken van Robert Kiyosaki makkelijk bestellen via Bol.com.

Het is een boek over hoe je je financiële intelligentie (financiële IQ) kunt verhogen. Als je je financiële IQ verhoogt zal je meer geld verdienen en, nog belangrijker, meer geld overhouden.

Zoals je weet is kennis absoluut macht! Als je kijkt naar de meest rijke mensen op aarde, zijn dat mensen die (natuurlijk) ook wel hard werken, maar met name veel meer kennis hebben dan de mensen met minder geld en dat is natuurlijk de realiteit.

Als je Rich dad, poor dad leest heeft Robert Kiyosaki het in feite over twee dingen: het verschil tussen een “asset” en een “liability”. Een asset is iets wat je structureel geld oplevert, dus iets wat constant elke maand meer geld in het laatje brengt dan dat het kost. Een liability is gedefinieerd als iets wat je constant geld kost.

Wil je nog meer weten over Robert Kiyosaki kijk dan op www.richdad.com

Cashflow quadrant

Hoe is de huidige maatschappij opgezet?

Robert Kiyosaki heeft de maatschappij in vier categorieën opgedeeld. De meeste mensen werken braaf als werknemer voor een baas. Later in hun carrière nemen ze dan wellicht de stap om als zelfstandige (ZZP-er) aan de slag te gaan. Daarnaast heb je mensen die een eigen bedrijf opbouwen en feitelijk andere mensen voor hun laten werken. Als laatste categorie heb je de investeerders. Hieronder het overzicht van de vier categorieën:

 • Werknemer
 • Zelfstandige zonder personeel (ZZP-er) / freelancer
 • Bedrijfseigenaar
 • Investeerder

Dit is door Robert Kiyosaki in de zogenaamde “cashflow quadrant” als volgt schematisch weergegeven:

cashflow quadrant
Bron: www.richdad.com

Het belangrijkste verschil tussen de vier categorieën is hoe de geldstroom loopt. Dat zal ik hieronder voor de verschillende categorieën toelichten.

Werknemer / ZZP-er

Van zowel de werknemer als van de ZZP-er verloopt de geldstroom min of meer hetzelfde. Als werknemer moet je tot je 67ste doorwerken. Vaak loop je als werknemer je hele leven achter de feiten aan.

Over het algemeen zijn werknemers niet tevreden over hun salaris, het is namelijk nooit genoeg. Vaak leef je als werknemer naar wat je verdient. Ofwel je past je uitgavenpatroon aan op basis van de hoogte van je salaris.

Er worden hier geen “assets” opgebouwd die je maandelijks geld opleveren.

Bedrijfseigenaar / investeerder

Als bedrijfseigenaar zit aan de goede kant van de cashflow quadrant! Je bedrijf levert een product of dienst en je laat andere mensen doen het werk voor je doen. Uiteraard is je bedrijf afhankelijk van klanten. Die zal je moeten blijven werven en blijven zorgen dat je klanten tevreden zijn zodat ze terugkomen. Verder moet je blijven investeren in nieuwe producten en diensten. Echter op termijn word je bedrijf steeds meer waard en zal je het kunnen verkopen.

Als laatste van de vier categorieën heb je de investeerder. Als beste kun je investeerder worden, dat is namelijk de beste positie om in te zitten. Er zijn veel verschillende manieren om te investeren. Dat je als investeerder met van niks een heel groot vermogen kan kan opbouwen heeft Warren Buffet bewezen. Als investeerder heeft Warren Buffet, één van de rijkste mensen ter wereld, een vermogen van $84.6 miljard bij elkaar verdiend door middel van slim investeren.

Hieronder zie je schematisch het verschil van de geldstroom van een werknemer die werkt voor een baas en een investeerder:

verschil tussen activa en passiva adhv cashflow voor baan en investeerder
Bron: www.richdad.com

Zoals je ziet, gaat er bij de geldstroom van de werknemer het hele inkomen naar de uitgaven van de “liabilities” en de dagelijkse boodschappen. Er worden geen “assets” opgebouwd en houd je inkomen op als je stopt met werken.

Bij de investeerder zie je dat de “assets” zorgen voor het maandelijkse inkomen. Hier werkt het geld dus voor het inkomen! Belangrijk is dat de inkomsten uit de “assets” deels weer worden geïnvesteerd in het opbouwen van nieuwe “assets”. Hierdoor neemt het vermogen en de maandelijkse cashflow elke maand toe.

Dit is dus de situatie waar je als zo snel mogelijk in terecht wilt komen.

Is je eigen huis een “asset”?

is je eigen huis een asset of een liability

Een hardnekkig misverstand dat bestaat over het hebben van een eigen huis is dat het wordt beschouwd als een “asset”.

Je eigen huis met een hypotheek is geen investering, dus geen “asset maar een “liability”. Je betaalt namelijk elke maand hypotheek rente en aflossing aan de bank. Daarnaast betaal je elke maand voor verzekeringen, voor de energierekening. Kortom je eigen huis kost je elke maand geld.

Je eigen huis verandert pas in een asset zodra het je structureel geld oplevert.

Bijvoorbeeld je gaat tijdelijk naar het buitenland verhuizen en in die tijd verhuur je je huis. Als je huurinkomsten hoger zijn dan je maandelijkse kosten is je huis een “asset” geworden.

Er zijn vastgoedgoeroes zoals bijvoorbeeld Grant Gardone die zegt:

Own what you can rent and rent where you want to live!

Bron Grant Gardone

Kort door de bocht zegt Grant Gardone dat je beter je huis waar je woont kunt huren. Daar ben ik het dan weer niet mee eens. Je moet toch ergens wonen? Dan woon ik liever ergens wat langzaamaan van mezelf word, dan dat ik elke maand huur aan de huisbaas betaal.

Maar duidelijk is wel dat je eigen huis geen “asset” is.

Hoe kan je financieel onafhankelijkheid worden?

Simpel. Vergroot je “assets” en verklein je “liabilities”. Als je maar genoeg “assets” hebt die je maandelijkse cashflow uitkeren ben je financieel onafhankelijk.

Van dat moment hoef je namelijk niet meer te werken voor geld. Dan werkt het geld voor jou en kan jij doen wat je leuk vindt!

Dit is precies hoe rijke mensen steeds rijker worden. Rijke mensen herinvesteren namelijk het geld dat van hun “assets” binnenkomen weer in nieuwe “assets”.

Het is heel belangrijk dat je niet in de valkuil trapt dat je bij een hoger inkomen door je cashflow uit je assets ook je levensstandaard gaat verhogen. Als je dat doet zal je helaas nooit financiële onafhankelijkheid gaan bereiken.

Kortom hou vast aan de gedachte van de cashflow quadrant en herinvesteer je inkomsten uit je “assets” in nieuwe assets!

Samenvatting

Misschien is dit niet nieuws voor de ervaren vastgoedbeleggers, maar deze basiskennis mag niet ontbreken op een blog die gaat over het opbouwen van assets.

Wist jij al het verschil tussen een “asset” en een “liability”? Graag hoor ik van je wat je denkt van deze theorie. Laat je reactie hieronder achter om het te delen.

Wil je nu echt actie gaan ondernemen en gaan investeren in vastgoed? Lees dan eerst de eerste de blog posts in de categorie “Beleggingspand kopen” en “Beleggingspand verhuren“.

Dan maak je een vliegende start en voorkom je de beginnersfouten die ik gemaakt heb!

2 gedachten over “Verschil tussen activa en passiva?”

 1. Kijk goed om deze informatie te delen. Dit is natuurlijk al op meerdere plaatsen beschikbaar op internet, maar deze info is zo belangrijk dat je het niet vaak genoeg kan delen.
  Zelf die ik best veel mensen in mijn eigen omgeving die geen financiële opvoeding hebben gehad. Die denken dat je “verplicht” moet werken tot je 70ste. Maar elke keer als ze salarisverhoging krijgen gaan ze ook meer uitgeven (meestal aan onnodige dingen). En wel blijven klagen dat ze elke maand geen geld overhouden.
  Pak een spiegel zou ik zeggen en kijk daarin en je weet de oorzaak…
  Ga idg zo door!

Plaats een reactie