Financiën op orde met de Cashflow Kwadrant

Basiskennis investeren

Hoe je financiën op orde krijgen met behulp van de cashflow kwadrant?

De rode draad van de blog “Vastgoedmentor” is informatie delen over hoe jij, door slimme aanpassingen in je dagelijkse leven, langzaam uit de “ratrace” kan stappen. Eigenlijk draait alles om het delen van kennis, want kennis is macht.

Naast de klassieker “Rich Dad Poor Dad“, die de meest meeste mensen inmiddels wel kennen, heeft Robert Kiyosaki ook het boek “Rijke Pa’s Cashflow Kwadrant” geschreven. Dit boek is misschien iets minder bekend maar de inhoud is niet minder belangrijk.

De inhoud van beide boeken geven je namelijk super krachtige tools om financieel onafhankelijk te worden. Onlangs heb ik “Rijke Pa’s Cashflow Kwadrant” (weer) gelezen en in deze blog post ga ik de belangrijkste lessen uit dit boek met je delen. Dus doe er je voordeel mee!

In deze blog post ga ik het volgende behandelen:

Liever de video bekijken?

Wil je liever de video bekijken dan de blog post lezen? Hieronder de link naar de video:

Bron: Vastgoedmentor.com

Boek Rich Dad Poor Dad

Voor veel mensen is het boek “Rich Dad Poor Dad” van Robert Kiyosaki de aanleiding om iets te gaan doen aan hun eigen financiële situatie. “Rich Dad Poor Dad” is een boek over hoe je je financiële intelligentie (of te wel je financiële IQ) kunt verhogen. Als je je financiële IQ verhoogt zal je meer geld verdienen en, nog belangrijker, meer geld overhouden.

In “Rich Dad Poor Dad” legt Robert Kiyosaki het verschil uit tussen een “asset” en een “liability”. Een “asset” is iets wat je structureel geld oplevert, dus iets wat constant elke maand meer geld in het laatje brengt dan dat het kost. Een “liability” is gedefinieerd als iets wat je constant geld kost. In de blog post “Verschil tussen activa en passiva?” lees je hier meer over.

Het boek “Rich Dad Poor Dad” is een absolute klassieker die je gelezen moet hebben en is nog steeds de onbetwiste nummer één wat betreft verkochte aantallen. Echter met alleen het verschil weten tussen “assets” (activa) en “liabilities” (passiva) ben je er nog niet. Als je financieel onafhankelijk wilt worden dan ontbreekt er nog een puzzelstukje. Dit ontbrekende puzzelstukje staat beschreven in “Rijke Pa’s Cashflow Kwadrant“.

Boek Cashflow Kwadrant

Rijke Pa’s Cashflow Kwadrant” of kortweg “Cashflow Kwadrant” is het op één na best verkochte boek van Robert Kiyosaki. Ook dit boek is simpel geschreven en toegankelijk.

Ook het boek “Cashflow Kwadrant” gaat al heel wat jaartjes mee. Het werd voor het eerst in 1998 uitgegeven en inmiddels is de Nederlandse versie bezig aan de 7de druk. Dit boek in 2020 volledig herzien en geactualiseerd en de boodschap is nog steeds krachtig en relevant.

Waar gaat Cashflow Kwadrant over?

Net als het boek “Rich Dad Poor Dad” gaat Cashflow Kwadrant over de jonge jaren van Robert Kiyosaki. Robert had in zijn jeugd twee vaders. Zijn echte vader, ofwel “Poor Dad”, had een academische graad en een goed betaalde baan aan de universiteit.

Zijn echte vader was niet arm omdat hij weinig verdiende, hij had namelijk een riant salaris, maar hij was arm door zijn denken en zijn doen. Daarnaast had Robert de vader van zijn jeugdvriend Mike als tweede vader. Deze vader had nooit de middelbare school had afgemaakt en geloofde in totale financiële zelfredzaamheid. Dit was zijn “Rich Dad” die altijd zei “ik werk niet voor geld, geld werkt voor mij!”.

Het boek “Cashflow Kwadrant” beschrijft waarom sommige mensen minder werken, meer verdienen, minder belasting betalen en financieel vrij zijn geworden.

Kortom belangrijke informatie die ook wij weer zouden moeten delen met onze kinderen.

In welk kwadrant zit je?

Het Cashflow Kwadrant is een manier om mensen in te delen op basis van waar hun geld vandaan komt. Dit is door Robert Kiyosaki in de zogenaamde “Cashflow Kwadrant” als volgt schematisch weergegeven:

rijke pa cashflow kwadrant
Bron: Vastgoedmentor.com (gebaseerd op “Rijke Pa’s Cashflow Kwadrant“)

Ieder van ons bevindt zich in minstens één van deze vier kwadranten van het Cashflow Kwadrant. Waar je zit in het Cashflow Kwadrant wordt bepaald door waar je inkomsten vandaan komen. Ieder kwadrant is uniek en de mensen in ieder kwadrant hebben gemeenschappelijke eigenschappen.

In het boek wordt het Cashflow Kwadrant in drie delen gebruikt om je te ontwikkelen naar financiële vrijheid. Laten we deze drie delen in meer detail bekijken.

Deel 1: Het Cashflow Kwadrant

Deel 1 gaat over de basisverschillen tussen mensen in de vier kwadranten. Hierin legt Robert Kiyosaki uit waarom bepaalde mensen naar bepaalde kwadranten getrokken worden. Deel 1 gaat over bepalen waar je nú zit en waar je over vijf jaar wilt zijn!

Verschillende kwadranten, verschillen mensen

Zoals aangegeven heeft Robert Kiyosaki de maatschappij in vier kwadranten opgedeeld. De meeste mensen werken braaf als werknemer voor een baas. Later in hun carrière nemen ze wellicht de stap om als zelfstandige (ZZP-er) aan de slag te gaan.

Daarnaast heb je mensen die een eigen bedrijf opbouwen en feitelijk andere mensen voor hen laten werken. Als laatste categorie heb je de investeerders. Investeerders laten geld voor zich werken. Hieronder het overzicht van de vier kwadranten:

Linker kwadrantRechter kwadrant
E – Employee / WerknemerB – Business owner / Bedrijfseigenaar
S – Self employed / Zelfstandige zonder personeel (ZZP-er)I – Investor / Investeerder
Bron: Rijke Pa’s Cashflow Kwadrant

Waar komt het geld vandaan?

Het belangrijkste verschil tussen de vier kwadranten is waar de inkomsten vandaan komen. Hieronder een korte toelichting voor de verschillende kwadranten.

Werknemer / ZZP-er
werknemers en ZZPer in het E en S kwadrant

Van zowel de werknemer als van de ZZP-er verloopt de geldstroom min of meer hetzelfde. Je verkoopt je eigen tijd voor een vast salaris (in het geval van een werknemer) of een bepaald uurtarief (in het geval van een ZZP’er). Als werknemer moet je tot je 67ste doorwerken. Vaak loop je als werknemer je hele leven achter de feiten aan.

Over het algemeen zijn werknemers niet tevreden over hun salaris, het is namelijk nooit genoeg. Vaak leef je als werknemer naar wat je verdient. Ofwel je past je uitgavenpatroon aan op basis van de hoogte van je salaris.

Er worden hier geen of te weinig “assets” opgebouwd die je maandelijks geld opleveren.

Bedrijfseigenaar
McDonalds als voorbeeld van B kwadrant

Iemand die in het B-kwadrant zit bezit een systeem en huurt bekwame mensen in die dat systeem besturen. Als ultieme voorbeeld gebruikt Robert Kiyosaki het bedrijf McDonalds. De meeste mensen kunnen zelf misschien betere hamburgers bakken dan McDonalds. Echter er zijn weinig mensen die een beter business systeem kunnen opzetten dan McDonalds. En dat is precies de kracht van een goed business systeem!

Investeerder
super belegger Warren Buffett

Als laatste van de vier kwadranten heb je de investeerder. Als beste kun je investeerder worden, dat is namelijk de beste positie om in te zitten. Er zijn veel verschillende manieren om te investeren. Dat je als investeerder van niks een heel groot vermogen kan opbouwen heeft Warren Buffet bewezen. Als investeerder heeft Warren Buffet een vermogen van $84.6 miljard bij elkaar verdiend door middel van slim investeren. Dit heeft hem één van de rijkste mensen ter wereld gemaakt.

Verschil in geldstromen

Hieronder zie je schematisch het verschil van de geldstroom van een werknemer / ZZP’er die werkt voor een baas of opdrachtgever en een bedrijfseigenaar / investeerder:

verschillen in geldstroom voor cashflow kwadrant
Bron: Vastgoedmentor.com (gebaseerd op “Rijke Pa’s Cashflow Kwadrant“)

Veiligheid boven vrijheid

Volgens Robert Kiyosaki zoeken de meeste mensen de zekerheid van een vaste baan, omdat ze dit op school en thuis geleerd is. Als je naar de Cashflow Kwadrant kijkt zie je dat de linkerkant gemotiveerd is door zekerheid en de rechterkant door vrijheid.

zekerheid versus vrijheid
Bron: Vastgoedmentor.com (gebaseerd op “Rijke Pa’s Cashflow Kwadrant“)

Robert Kiyosaki stelt dat als je hard werkt aan de linkerkant van het kwadrant, dat je voor altijd hard zal blijven werken. Als je hard werkt aan de rechterkant, heb je een kans om financiële vrijheid te bereiken.

Kortom zit je nu nog in het E of S kwadrant, zorg er dan voor dat je nieuwe vaardigheden leert om ook succesvol te worden in het B en I kwadrant!

De vijf niveaus van investeerders

Investeren is dé sleutel tot financiële vrijheid. Veel mensen krijgen advies waarin ze moeten investeren van mensen die zelf geen succesvolle investeerder zijn. Daarom is het volgens Robert Kiyosaki ook zo belangrijk om zelf te leren om je een goede investeerder wordt. De volgende quote van Warren Buffett vat dat mooi samen:

Wall Street is the only place that people ride to in a Rolls Royce to get advice from those who take the subway.

Bron: Warren Buffett

Succes of falen, rijkdom of armoede, hangt uitsluitend af van hoe slim de investeerder is. Er zijn vijf typen investeerders in het I-kwadrant:

Niveau 1: Het nul-financiële-kennis niveau

In Amerika, een van de rijkste landen ter wereld, zit meer dan 50% van de bevolking op het onderste niveau van het I-kwadrant. Ofwel deze mensen hebben helemaal niks te investeren! En daar komt nog eens bij dat alles wat mensen van niveau 1 kopen neemt in waarde af of kost hen geld.

Niveau 2: Het spaarders-zijn-verliezers niveau

Veel mensen denken dat sparen slim is. Tegenwoordig zijn spaarders echter de grootste verliezers. Je krijgt geen rente op je spaarrekening of moet zelfs betalen. Je betaalt vermogensbelasting als je boven het heffingsvrij vermogen uitkomt en dan is er ook nog een een steeds hoger wordende inflatie. Daarom zijn spaarders volgens Robert Kiyosaki de grootste verliezers.

Lees hier meer over in de blog post “Hoe vermogen beschermen tegen inflatie“.

Niveau 3: Het ik-ben-te-druk niveau

Dit is de investeerder die te druk is om zelf iets te leren over investeren en blijft liever financieel naïef. Ze geven gewoon hun geld aan een expert en hopen dan dat hun expert echt een expert is. Het grootste probleem van dit type investeerder is dat ze niet leren van hun fouten, omdat ze niet weten welke fouten er gemaakt zijn ?.

Niveau 4: Het ik-ben-een-professional niveau

Dit zijn veelal investeerders vanuit het S-kwadrant. Veel gepensioneerden worden een “niveau 4-investeerder”. Met een goede financiële opleiding zullen een aantal “niveau 4-investeerders” naar het volgende niveau stijgen.

Niveau 5: Het kapitalisten niveau

De niveau 5-investeerder is een bedrijfseigenaar uit het B-kwadrant die in het I-kwadrant investeert. Dit is het rijkste-mensen-ter-wereld niveau!

Het is vervolgens belangrijk om van jezelf te weten wat voor soort investeerder jij zelf bent! Je hoeft geen niveau 5-investeerder te worden, maar het is belangrijk dat je zelf kiest welke niveau investeerder je wilt zijn.

Geld zie je met je verstand

Als laatste belangrijke les van deel 1 deelt Robert Kiyosaki dat geld in feite een idee is, dat je beter met je verstand dan met je ogen ziet. Als jij schuld op je neemt en risico loopt, dan zou jij hier betaald voor moeten worden. Het geheim van het kapitalisme is wat Robert Kiyosaki betreft: wie heeft bij wie schulden?

Als je bijvoorbeeld naar je eigen huis kijkt dan is dit voor de jezelf een “liability”, maar voor de bank juist een “asset”. Zie hieronder de balans:

cashflow kwadrant - jouw balans versus balans van de bank
Bron: Vastgoedmentor.com (gebaseerd op “Rijke Pa’s Cashflow Kwadrant“)

Deel 2: Haal het beste uit jezelf

Het tweede deel van “Rijke Pa’s Cashflow Kwadrant” gaat over persoonlijke verandering. Ofwel hoe je van de linkerkant naar de rechterkant van de Cashflow Kwadrant kan komen.

Robert Kiyosaki’s rijke pa zei altijd: “Geld is een drug“, omdat hij mensen had gezien die gelukkig waren als ze geld hadden en chagrijnig als ze geen geld hadden. En “als je eenmaal verslaafd bent aan geld, dan is het heel moeilijk om van die verslaving af te komen.

Met name hoe je aan je geld bent gekomen. Als je geld als werknemer hebt ontvangen, ben je geneigd om gewend te raken aan die manier van geld verdienen en ontvangen. De wereld van het geld is volgens Robert Kiyosaki één groot systeem:

  • Een E werkt voor het systeem
  • Een S is het systeem
  • Een B creëert, bezit en/of controleert het systeem
  • Een I investeert in het systeem

De makkelijkste manier om van de linkerkant naar de rechterkant van de Cashflow Kwadrant te komen is om een systeem te bouwen rond je passie.

Hoe word je rijk?

invloed particuliere beleggers woningmarkt

Het antwoord hierbij is simpel: “door als kind Monopoly te spelen.” Voor mensen aan de rechterkant van het Cashflow Kwadrant is het leven echt een spelletje Monopoly.

Het is niet zozeer wat je doet dat moet veranderen. Eerst moet hoe je “denkt” veranderen. Volgens Robert Kiyosaki is van de linkerkant van de Cashflow Kwadrant naar de rechterkant gaan niet zozeer een kwestie van doen, maar van zijn.

Wees de bank, niet de bankier

In deel 2 leer je verder hoe je zelf voor bank kunt spelen. De rijken op deze aarde creëren namelijk geld door de rol van bankier te spelen. Als voorbeeld gebruikt Robert Kiyosaki hiervoor een huis dat $100.000 waard is en dat hij voor $80.000 kocht (dus $20.000 onder de marktwaarde). Hiervoor gebruikte hij $10.000 aan eigen geld als aanbetaling en een hypotheek van $70.000. Het huis verkocht Robert Kiyosaki op basis van een “huurkoopcontract” voor $100.000. Ofwel een schuldbekentenis van $100.000.

Dan ziet de transactie er als volgt uit:

cashflow kwadrant - voorbeeld van voor bank spelen
Bron: Vastgoedmentor.com (gebaseerd op “Rijke Pa’s Cashflow Kwadrant“)

Op deze manier heeft Robert Kiyosaki dus in één keer netto $30.000 aan zijn activa kolom toegevoegd. Volgens Robert Kiyosaki het volgende super belangrijk! Als je persoonlijk krediet neemt, zorg er dan voor dat het weinig is. Als je persoonlijk krediet neemt, zorg er dan voor dat het weinig is. Als je veel krediet neemt, zorg er dan voor dat iemand anders ervoor betaalt.

In het jargon van de B en I-Kwadrant heb je zo het “risico” afgedekt, dat wil zeggen dat je het risico “gehedged” naar een andere koper. Dit is hoe het spel in de financiële wereld wordt gespeeld!

Deel 3: Hoe word je een succesvolle B en I

We zijn nu aangekomen bij het derde en laatste deel. In het derde deel legt Robert Kiyosaki uit hoe je succesvol kunt worden aan de rechterkant van de Cashflow Kwadrant.

De weg van het linker kwadrant naar het rechter kwadrant is een lange weg. Het is voor een lang proces belangrijk om kleine stapjes te nemen en, nog belangrijker, om daadwerkelijk actie te nemen. Volgens Robert Kiyosaki is de belangrijkste reden dat mensen uit het E en S-kwadrant zo’n moeite hebben om naar het B en I-kwadrant is dat ze bang zijn om fouten te maken.

Zeven stappen voor het vinden van jouw financiële snelweg

In derde deel worden de zeven stappen beschreven die je moet zetten om van de linkerkant naar de rechterkant van de Cashflow Kwadrant te komen. Ook hiervoor is het weer belangrijk om kleine stapjes te nemen.

Maar, als je echt financiële vrijheid wilt bereiken, is het allerbelangrijkste dat je daadwerkelijk begint. De bekende slogan “Just Do It” van NIKE verwoordt dit het beste.

NIKE_Just Do It Slogan
Bron: Nike

Dit zijn de zeven stappen die je moet nemen om vanuit het E of S-kwadrant de oversteek te maken naar het B-kwadrant:

  • Stap 1: Het wordt tijd om voor je eigen zaken te zorgen
  • Stap 2: Zorg dat je grip op je cashflow krijgt
  • Stap 3: Ken het verschil tussen risico en riskant
  • Stap 4: Besluit wat voor soort investeerder je wilt zijn
  • Stap 5: Zoek mentoren
  • Stap 6: Maak van teleurstelling je kracht
  • Stap 7: De kracht van geloof

Kortom, kom in actie en neem de eerste stap en ga nieuwe geldstromen bouwen om jou en je gezin te onderhouden!

Conclusie

Is het boek “Cashflow Kwadrant” het waard om aan te schaffen?

De Nederlandse versie van het boek “Rijke Pa’s Cashflow Kwadrant” kost €22,50. Dat vind ik zelf best een schappelijke prijs. Zeker als je ziet hoeveel nuttige informatie je kunt halen uit dit boek. Eerlijk gezegd vind ik Rijke Pa’s Cashflow Kwadrant een completer boek dan “Rijke Pa Arme Pa“.

Als je dan toch een boek gaat kopen om je financiële intelligentie te verhogen zou ik gaan voor “Rijke Pa’s Cashflow Kwadrant“. Daar zit namelijk ook de belangrijkste informatie uit van “Rich Dad Poor Dad” en dus ook alle informatie over de Cashflow Kwadrant. En dit boek is ook nog eens €7,50 goedkoper ?.

Mijn enige punt van kritiek is dat, ondanks dat dit een herziene en geactualiseerde versie is, er nog steeds wat gedateerde info in staat. Robert Kiyosaki schrijft bijvoorbeeld regelmatig “de meeste banken betalen tegenwoordig minder 5% voor je spaargeld“. Ik bedoel ik kan me de tijd eigenlijk niet eens meer herinneren dat je zoveel rente kreeg op je spaarrekening. Al vele jaren is de maximale spaarrente nagenoeg 0%.

Eindoordeel

Misschien is dit niet nieuws mensen die al in het B en I-kwadrant zitten, toch gaf het boek “Rijke Pa’s Cashflow Kwadrant” mij nieuwe inzichten over mijn eigen valkuilen en weg die ik nog te gaan heb. Zelf blijf ik de boodschap van Robert Kiyosaki erg krachtig vinden en geeft het je inzicht waar je aan moet werken om daadwerkelijk financiële vrijheid te bereiken.

Wist jij van jezelf al waar je zat in de Cashflow Kwadrant? Ben jij tevreden met waar je nu zit in de Cashflow Kwadrant of heb je de ambitie om van kwadrant te wisselen? Laat je reactie hieronder achter om het te delen.

Wil je nu echt actie gaan ondernemen en gaan investeren in vastgoed? Lees dan eerst de eerste de blog post “Hoe beginnen met investeren in vastgoed?“.

2 gedachten over “Financiën op orde met de Cashflow Kwadrant”

  1. Bedankt voor je duidelijke en mooie bespreking Ewoud, van beide boeken van Kiyosaki! Echt heel mooi, mijn complimenten.
    Ik weet nog dat ik zijn Rich dad, poor dad rond 2004 las, en dat ik toen erg onder de indruk was van het begrip ‘asset’ en dat je doelstelling moest zijn juist assets te verwerven. Voor mij was dat concept toen volslagen nieuw, maar het duurde (achteraf helaas) jaren voordat ik er ook echt iets mee ging doen.
    Als vastgoedinsteerder die daarnaast in loondienst is (nog wel!) bevind ik me zowel in het E-kwadrant als het I-kwadrant. Denk dat dat voor een groot deel van de FIRE community geldt.
    Na jouw blog denk ik dat ik toch ook nog maar ns zijn tweede boek ga lezen, dank nogmaals!

    • Goedenavond Pieter,

      Ten mijn dank dat je de tijd hebt genomen om een reactie achter te laten! Goed om te horen dat je de boek review waardevol vond.
      Zelf heb ik het boek “Rijke Pa’s Cashflow Kwadrant” met veel plezier gelezen. Stonden toch wel weer interessant inzichten in en het leest lekker weg. Natuurlijk staan er weer veel herhalingen in zoals we van Robert Kiyosaki gewend zijn. Desalniettemin een prima boek wat echte basiskennis bevat en je goede tools geeft om je financiële situatie te verbeteren.
      Echter alle credits gaan natuurlijk naar de enige echte Robert Kiyosaki. Zou mooi zijn als er nog een paar mensen bijkomen! Maar dat is en blijft de verdienste van Robert Kiyosaki.

      Veel succes en (wellicht) veel leesplezier!

      Grt,

      Ewoud

Plaats een reactie