Een huis kopen met bitcoins

Eigen woning

Kan je een huis kopen met behulp van bitcoins?

Het is precies 20 jaar geleden dat de euro werd ingevoerd als chartaal geld in Europa. Een mooi moment om (kort) terug te kijken, maar vooral om vooruit te kijken. Inmiddels zijn er veel cryptomunten in omloop, waarvan bitcoin de bekendste is, en dat zal in de toekomst alleen maar meer worden!

Investeren in crypto’s is heel populair. Naast investeren in crypto worden crypto en met name bitcoins steeds meer gebruikt als digitaal betaalmiddel. In 2021 was El Salvador bijvoorbeeld het eerste land ter wereld dat bitcoin accepteerde als wettig betaalmiddel.

In Nederland zijn cryptomunten (nog) geen wettig betaalmiddel, toch zijn er al een aantal keer huizen te koop aangeboden voor bitcoin. Dus wellicht is het over niet al te lange tijd de normaalste zaak van de wereld om een huis te kopen met bitcoins.

Maar wat komt er allemaal bij kijken als je een huis wilt verkopen of kopen met bitcoins? En is het eigenlijk wel interessant om een huis te kopen met bitcoins? Kortom veel vragen die ik in deze blog post ga beantwoorden.

In deze blog post ga ik het volgende behandelen:

Interview met De Bitcoin Consultant

Laat ik eerlijk zijn en gelijk duidelijk maken dat ik zelf geen expert ben op het gebied van bitcoins. Deze blog post heb ik gemaakt op basis van mijn eigen onderzoek op internet. Verder heb ik gebruik gemaakt van de specialistische kennis van John van Meer van De Bitcoin Consultant. John van Meer is een absolute autoriteit in de wereld van de crypto’s en is inmiddels bijna 5 jaar werkzaam als De Bitcoin Consultant.

John van Meer heb ik geïnterviewd over de mogelijkheden van een huis kopen met bitcoins. Dit om een zo realistisch mogelijk beeld te krijgen van de mogelijkheden en valkuilen. Hieronder de video van het interview:

Bron: Vastgoedmentor.com

Van ruilhandel naar bitcoins

Laten we zoals altijd beginnen met het begin. Inmiddels zijn er zo’n 7.500 cryptomunten in omloop! Echter de euro bestaat nog “maar” 20 jaar en daarvoor betaalden we allemaal gewoon nog met de gulden. Geld heeft door de eeuwen heen een enorme ontwikkeling door gemaakt. Nog langer geleden was alle handel gebaseerd op ruilhandel. Dus eerst een stap terug in de tijd voordat we het heden en de toekomst gaan bekijken.

Een huis kopen met bitcoin crypto
Bron: Vastgoedmentor.com

Handel gebaseerd op ruilen

Ruilhandel was dus de allereerste vorm van handel. Je ruilde iets waar je zelf genoeg aan had (of te veel) tegen iets waarvan een ander veel heeft en jij niet. Dat wil natuurlijk alleen als die ander ook datgenen nodig heeft wat jij kwijt wilt.

De ruilhandel stamt nog uit de Oertijd toen mensen nog geen geld hadden. Mensen ruilden bijvoorbeeld een kip tegen een paar kilo aardappelen. Op deze manier konden beide ‘s avonds kip eten bij de aardappelen.

Dit ruilsysteem liep tegen beperkingen aan, omdat niet alles makkelijk in kleinere porties te verdelen was. Hierdoor was het lastig om met ruilen evenveel waarde te creëren voor de handel. Dit was aanleiding om te gaan betalen met munten, geslagen uit edele metalen als goud en zilver. Het betalen met munten stelde mensen in staat om wisselgeld terug te geven.

Het eerste muntgeld

Volgens Wikipedia is muntgeld op onafhankelijk van elkaar op drie verschillende plaatsen uitgevonden, ruwweg in dezelfde periode. Het eerste muntgeld in China werd gemaakt vanaf circa 770 voor Christus. Deze munten waren symbolen van waardevolle voorwerpen.

Ook in de westerse wereld werden de eerste munten gemaakt in het midden van de zevende eeuw voor Christus. Iets later, maar ook in dezelfde periode werden er ook in India de eerste munten vervaardigd om te gebruiken als betaalmiddel.

Lees hier de hele historie van het ontstaan van het muntgeld op Wikipedia.nl

Historie van geld in Nederland

Dan wat korter terug in de tijd. Volgens Wikipedia gaat de geschiedenis van de Nederlandse gulden terug tot het jaar 1252. De eerste gulden (betekent “gouden”) werd florijn genoemd. Dit verklaart gelijk de herkomst van het altijd gebruikte ƒ-teken voor de gulden, en de aanduiding fl.

geschiedenis van Nederlandse munten
Bron: Wikipedia.nl

De bovenstaande tabel geeft een mooi overzicht van de Nederlandse munten van 1817 tot 2002 (het jaar van de invoering van de euro). Dus nu zijn we aangekomen bij de invoering van de euro.

Invoering van de euro

Ik kan het me nog goed herinneren. Het is inmiddels best lang geleden maar de euro werd op 1 januari 1999 ingevoerd. Hiermee werd de euro de nieuwe valuta van ruim 300 miljoen Europeanen.

De eerste drie jaar zag je de euro alleen maar terug op je bankafschriften. Je saldo stond toen aangegeven in guldens en in euro. Eén digitale euro was precies toen precies 2.20371 digitale gulden. Echter er waren nog geen euro munten of papiergeld in omloop. Op deze manier raakten mensen langzaam bekend met euro.

Pas op 1 januari 2002 werd het zogenoemde chartale geld in omloop gebracht, ofwel de eurobankbiljetten en euromunten. Elke Europeaan die vanaf 1 januari 2002 ging pinnen kreeg opeens eurobiljetten. Op dat moment was het wel even gek, maar inmiddels weten we niet beter.

invoering van de euro

Op dit moment zijn de eurobankbiljetten en -munten een wettig betaalmiddel in 19 van de 27 lidstaten van de Europese Unie. De wat “oude lezers” kennen vast nog wel de afkorting DING FLOF BIPS als ezelbruggetje om te onthouden welke landen de euro gingen invoeren. Daarnaast kan je tegenwoordig ook in de ministaten Andorra, Monaco, San Marino en Vaticaanstad betalen met de euro. In totaal kunnen momenteel 340 miljoen mensen betalen met de euro.

Ontstaan van bitcoins

Dan nu door naar de bitcoin. Oktober 2008 publiceerde een onbekend persoon onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto het whitepaper Bitcoin – A Peer to Peer Electronic Cash System. In dit whitepaper introduceerde Satoshi Nakamoto voor de bitcoin het systeem van blockchain. Dit maakte het mogelijk om de gegevens van de munt (bitcoin) vast te leggen zonder inmenging van een centrale autoriteit. Hiermee was de geschiedenis van bitcoin begonnen.

Volgens minede Satoshi Nakamoto op 3 januari 2009 het eerste blok van 50 bitcoins van het bitcoin-netwerk. Dat eerste blok van 50 bitcoins wordt nu het ‘Genesis Block’ genoemd. Lees hier de uitgebreide historie van de bitcoin.

Eerste betaling met bitcoin

De handel in bitcoin begon april 2010. Bitcoins waren in de eerste maanden van zijn bestaan nauwelijks iets waard. Zes maanden nadat ze begonnen met handelen was de bitcoin minder dan 14 cent waard. November 2010 was de prijs van bitcoin al gestegen naar 36 cent, om uiteindelijk rond de 29 cent te blijven hangen.

De eerste commerciële transactie met bitcoin werd gedaan om twee pizza’s te kopen. Dat gebeurde op 22 mei 2010. Deze dag is onder bitcoin aanhangers inmiddels bekend als “Bitcoin Pizza Day“. De klant kocht twee pizza’s voor 10.000 Bitcoin, wat toen ongeveer $41 waard was.

Bizar om je te realiseren dat de huidige koers van de bitcoin zo’n €31.000 is (koers bitcoin eind januari 2022). Deze 10.000 bitcoins zouden vandaag dus zo’n €310 miljoen waard zijn geweest! Dat is echt bijna niet te bevatten!

Koers van bitcoin

Zoals je al kon zien aan de waarde ontwikkeling van de eerste commerciële transactie met bitcoins is de waarde van bitcoins flink gestegen. Sterker nog, sinds het ontstaan van de bitcoin in 2008 is de koers van de bitcoin geëxplodeerd! Hieronder een grafiek van de koers van bitcoin vanaf pak ‘m beet 2012 tot en met begin 2022.

ontwikkeling van koers bitcoin
Bron: BTC Direct

De koers van bitcoin draait puur om vraag en aanbod. Als veel mensen bitcoins willen kopen, stijgt de vraag en dus de prijs. Mochten mensen er weer van af willen, dan neemt het aanbod toe, en zal de prijs dalen.

November 2021 stond de bitcoin tot nu toe op de hoogste koers ooit. De koers van de bitcoin stond toen toen op €59.583,09. Momenteel (eind januari ’22) staat de koers van de bitcoin rond de €31.000. Wat de koers van de bitcoin over nog eens 10 jaar is weet niemand. De toekomst gaat dit uitwijzen.

Waar is waarde van geld op gebaseerd?

Waar de waarde van geld op is gebaseerd is in de loop van de tijd langzaam verandert. De eerste munten die gebruikt werden als betaalmiddel hadden zelf ook een intrinsieke waarde. Deze munten waren namelijk gemaakt van een edelmetaal (goud of zilver) waarop de waarde gebaseerd was. Het gewicht en materiaal van de munten bepaalde de waarde.

Gaandeweg werd dit systeem vervangen door papiergeld en muntgeld dat ten allen tijde inwisselbaar is voor goud. Als gevolg hiervan was de totale waarde van het uitgegeven geld gelijk aan de totale hoeveelheid goud bij de centrale bank.

Tegenwoordig zijn alle hedendaagse geldsystemen gebaseerd op fiduciair geld. Fiduciair geld heeft geen intrinsieke gebruikswaarde als een fysiek goed. De waarde van het geld is puur en alleen gebaseerd op het vertrouwen dat er producten en diensten mee gekocht kunnen worden. Zie de volgende link voor meer informatie.

Waar is waarde van bitcoins op gebaseerd?

huis kopen met bitcoins

Nog steeds zien veel mensen bitcoins niet als “echt geld”. Toch is de waarde van de bitcoin op precies hetzelfde gebaseerd als de euro. Namelijk vertrouwen dat bitcoins waarde hebben en gebruikt kunnen worden als betaalmiddel voor het kopen van producten en diensten.

Toch is er een fundamenteel verschil tussen de euro en de bitcoin. Centrale banken kunnen onbeperkt euro’s bijdrukken. Dit maakt de geldstroom onvoorspelbaar en hierdoor ontstaat inflatie. Bij bitcoin is dit anders. Er is namelijk een maximum aantal bitcoins dat beschikbaar komt. Momenteel zijn er zo’n 18 miljoen bitcoins in omloop. Dit aantal loopt langzaam op en in 2140 zullen er bijna 21 miljoen bitcoins op de markt zijn.

Voorstanders van de bitcoin zien een voordeel in het feit dat het maximale aantal bitcoin beperkt blijft. Hierdoor blijft de bitcoin schaars en zou het minder gevoelig zijn voor inflatie. Sommige mensen zien bitcoins als het mogelijk toekomstige digitale goud, dat net als goud een waardevast oppotmiddel zou kunnen worden. Zelf weet ik (nog) te weinig van bitcoins om hierover te oordelen.

Zijn bitcoins een wettig betaalmiddel?

Deze vraag is niet eenduidig met “ja” of “nee” te beantwoorden. Of crypto’s worden geaccepteerd als wettig betaalmiddel hangt namelijk af van het land waar je ermee wilt betalen. Sinds 2021 zijn de eerste landen begonnen met het accepteren van bitcoins. Dit maakt dat bitcoins in bepaalde landen inmiddels een wettig betaalmiddel is.

Bitcoins als wettig betaalmiddel in El Salvador

El Salvador was het eerste land dat bitcoins accepteerde als wettig betaalmiddel. Betalen in USD (het andere wettige betaalmiddel) blijft trouwens ook gewoon mogelijk.

Bron: RTL Z

De invoering van de bitcoins als wettig betaalmiddel ging met horten en stoten. Echter begin 2022 lijkt het stof te zijn neer gedaald en zijn de meeste inwoners gewend geraakt aan het feit dat je naast de Amerikaanse Dollar ook kunt betalen met bitcoins.

Laten we later nog eens kijken hoe het gaat in El Salvador!

Bitcoin als wettig betaalmiddel in Tonga

In navolging van El Salvador wil ook Tonga, een eilandengroep met slechts 100.000 inwoners, bitcoin als wettig betaalmiddel gaan accepteren. Op dit moment lijkt het erop dat bitcoins vanaf het derde kwartaal in 2022 een wettig betaalmiddel is in Tonga.

De voornaamste reden voor Tonga om de bitcoin te gaan accepteren is om het betaalverkeer goedkoper te maken. Tonga is een eilandengroep dat geografisch zeer verspreid en versplinterd is. De eigen valuta van het Tonga is de paʻanga. Daarnaast kan je in Tonga betalen met Australische, Nieuw-Zeelandse en Amerikaanse dollars en de Japanse yen.

Voor Tonga zijn internationale betalingen zijn erg belangrijk. De helft van de bevolking van het land woont (gedeeltelijk) in het buitenland. Daardoor is bijna 40% van het bruto binnenlands product (bbp) afkomstig uit het buitenland. Vaak zijn deze betalingen duur, traag en inefficiënt. Banken willen liever geen zaken doen met deze verafgelegen eilanden. Dit is precies waar bitcoins een oplossing bieden!

Lees hier meer onder in het volgende artikel.

Bitcoin geen wettig betaalmiddel in Nederland

Op dit moment wordt de bitcoin of andere crypto munten (nog) niet als wettig betaalmiddel geaccepteerd in Nederland. Wel kan je al op verschillende plaatsen producten en diensten kopen, echter dit betekent niet dat het ook een wettig betaalmiddel is.

De specifieke bepalingen in het Burgerlijk Wetboek die zien een verbintenis tot betaling van een geldsom zijn dan ook niet van toepassing. Dit maakt is in de praktijk dus lastig om de hele koop (of verkoop) van een huis in bitcoins te doen.

Toch zijn er in Nederland al best een aantal huizen te koop aangeboden voor bitcoins in Nederland. Hier volgen een aantal huizen die afgelopen jaren te koop zijn aangeboden voor bitcoins.

Huizen te koop aangeboden voor bitcoin

Het is momenteel (nog) niet gebruikelijk is om een huis te verkopen of kopen met bitcoins. Toch zijn er wel een aantal mooie voorbeelden van huizen die te koop werden aangeboden in Nederland. Hieronder een overzicht van woningen die in Nederland te koop hebben gestaan voor bitcoin.

Penthouse te koop voor 21 bitcoins (april 2021)

huis kopen voor bitcoin in Veghel
Bron: Van De Laar Makelaardij

Het meest recente voorbeeld van een woning dat te koop werd aangeboden voor bitcoin was een penthouse in Veghel. De prijs voor het appartement in het hartje van Veghel was uiteindelijk bepaald op 21 bitcoin (zie link). Dat was tijdens het aanbieden op sites als Funda waren 21 bitcoins nog goed voor een bedrag van omgerekend €1.121.400. De koers van de bitcoin was toen namelijk €53.400.

Uiteindelijk toch niet verkocht voor bitcoins ?

Uiteindelijk is dit penthouse niet verkocht voor bitcoins. Het penthouse werd april 2021 te koop was gezet en kort daarna daalde de koers van de bitcoin naar €33.000. Hierdoor was de vraagprijs van 21 bitcoins niet meer ruim €1,1 miljoen maar nog slechts €693.000. Of omgekeerd, als de verkoper nog steeds €1,1 miljoen wil ontvangen, moest je als koper opeens 35 bitcoins betalen.

Dus uiteindelijk heeft de verkopende makelaar het penthouse verhuurd in plaats van verkocht (het penthouse stond namelijk zowel te koop als te huur). Lees hier meer over in het volgende artikel.

Ruitjeshuis te koop voor 30 bitcoins (aug 2019)

Augustus 2019 zette Tim Hanekamp zijn rijtjeswoning in Eindhoven te koop voor bitcoins. De prijs voor het huis lag tussen de €250.000 en €300.000 en dat stond in die tijd gelijk aan 30 bitcoins. Oftewel de koers van de bitcoin was augustus 2019 zo’n €10.000.

Ondanks dat Tim Hanekamp de voorkeur had voor bitcoins, accepteerde hij ook nog gewoon euro’s als een geïnteresseerde koper zich zou melden. Of Tim Hanekamp uiteindelijk zijn huis heeft verkocht voor bitcoins heb ik helaas niet kunnen achterhalen.

Zie de volgende link voor meer informatie.

Huis in Venlo te koop voor 85 bitcoins (aug 2017)

Dit is verreweg het bekendste voorbeeld van een huis dat te koop stond voor bitcoins in Nederland! De vraagprijs voor de woning in Venlo van Didi Taihuttu bedroeg augustus 2017 85 bitcoin (zie link). Dat is ruim €300.000 tegen de koers van de bitcoin in die tijd.

Didi Taihuttu gaat nu door het leven als “The Bitcoin Family” en heeft een eigen populair YouTube kanaal. De volgende video vertelt dit toch wel unieke verhaal over “The Bitcoin Family”:

Bron: The Bitcoin Family

Inmiddels reist “The Bitcoin Family” de hele wereld over en zijn ze een inspiratie voor heel veel mensen.

Appartement te koop voor 877,5 bitcoins (maart 2014)

Het appartement aan de ‘s-Gravendijkwal in Rotterdam-West niet de eerste woning in Nederland was door voor bitcoins te koop werd aangeboden. Wel was dit één van de eerste woningen en dat zie je duidelijk terug in de vraagprijs.

Dit appartement in Rotterdam-West stond maart 2014 te koop voor 877,5 bitcoins. Dat was in 2014 €314.500 k.k. Oftewel toen was de koers van de bitcoin dus “slechts” zo’n €358. Omgekeerd zouden deze 877,5 bitcoins, tegen de koers van bitcoin januari 2021 van bijna €31.000, dus grofweg €27 miljoen waard zijn geweest! Echt bizar om te zien hoeveel de koers van de bitcoin gestegen is.

Zie hier het volledige artikel van het AD.

Eerste te koop staande woning voor bitcoins (2013)

De eerste Nederlander die zijn woning te koop zette in bitcoins was Capellenaar Ben Verloop in 2013. Drie maanden later stopte hij daarmee omdat hij geen respons kreeg. Meer informatie kon ik helaas niet vinden over de eerste woning die te koop aangeboden werd voor bitcoins.

Ik ben vooral benieuwd of iemand weet voor hoeveel bitcoins deze woning te koop werd aangeboden. Mocht je dat weten laat het dan even weten als reactie op deze blog post ?

Hoe huis kopen met bitcoins?

De kracht van bitcoins is dat een betaling tussen twee personen simpeler (goedkoper) is omdat je tussenpartijen zoals banken kunt elimineren. Voor het kopen van een huis heb je echter bepaalde tussenpersonen nodig die je (nog) niet kunt omzeilen.

Benodigde partijen bij kopen van huis

Op dit moment heb je minimaal de volgende partijen nodig bij het kopen van een huis.

Notaris

Als eerste natuurlijk de notaris. De notaris heeft een belangrijke rol tijdens de verkoop van een woning. Indien een huis verkocht is moet het officieel van eigenaar wisselen bij de notaris. De notaris regelt vervolgens de koopakte, leveringsakte en hypotheekakte.

De betaling van het huis gaat via de notaris. Als koper moet je vaak een aanbetaling van 10% doen van het aankoopbedrag. Deze aanbetaling met je storten op de rekening van de notaris. Vervolgens stort de notaris het geld van klanten op een kwaliteitsrekening bij een bank in Nederland. Bij de meeste notarissen kan dat alleen in euro’s of soms in dollars.

Op dit moment bestaat er (nog) geen kwaliteitsrekening voor bitcoins. Dus heb je voor het betalen van een huis een aparte bitcoin escrow om de bitcoins te bewaren. Dit is best nog wel een dure grap. Dit schijnt tot wel 1% van de koopprijs te kosten. Bij een aankoopprijs van €400.000, kost het je dan zo’n €4.000. Dat is véél meer dan wat de notaris en het kadaster kosten.

De werkzaamheden van een notaris vallen onder de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (WWFT). Een notaris zal dus niet mogen meewerken aan een levering waarbij de betaling gaat via een andere partij.

Hier zal je op dit moment dus toch nog euro’s voor nodig hebben.

Belastingdienst

Dan heb je ook nog de belastingdienst! In Nederland is de koop van een bestaande woning belast met overdrachtsbelasting en bij de koop van nieuwbouw BTW verschuldigd. Ook hier is de notaris weer de partij die bij de koop de notariële akte opmaakt zorgt voor de betaling van de overdrachtsbelasting of BTW aan de belastingdienst.

Op dit moment accepteert de belastingdienst, of beter gezegd de Nederlandse Staat, geen cryptovaluta of bitcoins. De notaris zal de verschuldigde belasting dus moeten betalen in euro’s. Het is dus nog even wachten totdat de belastingdienst / Nederlandse Staat betalingen in bitcoins accepteert.

Andere belangrijke partijen

Naast de bovengenoemde partijen zijn er nog andere belangrijke partij(en) die je kan inschakelen of nodig hebben als je een huis gaat kopen.

Makelaar

Voor de verkoop of het aankopen van een huis kan je gebruiken van een makelaar. Het is dus niet zo dat je een makelaar moet nemen. Echter zeker in de huidige overspannen woningmarkt is het verstandig om een goede aankoopmakelaar te nemen. Dat kan je als koper net dat streepje voor geven om toch een huis te bemachtigen. Lees hier meer over in de blog post “Hoe als starter een huis kopen?“.

Een makelaar betaal je meestal courtage (percentage van de aankoopprijs) of een vaste prijs. Het klinkt misschien gek maar of bitcoins nu een wettig betaalmiddel zijn of niet dat maakt voor het betalen van de makelaar eigenlijk niet uit. Als de makelaar bitcoins accepteert als betaling voor zijn of haar diensten dan kan je de makelaar ook nu al met bitcoins betalen.

Opties om huis te kopen met bitcoins

Ondanks dat bitcoins geen wettig betaalmiddel zijn in Nederland zijn er toch verschillende opties. Welke mogelijkheden zijn er anno 2022 dan om een toch een huis te kopen met bitcoins?

Optie #1: Bitcoin liquideren naar euro en visa versa

De eerste redelijk “straight forward” mogelijkheid is om bitcoins te liquideren naar euro’s en dan met euro’s de koop van de woning te doen. Vervolgens kan de verkopende partij bijvoorbeeld de overwaarde na de verkoop weer omzetten naar bitcoins.

Op deze manier “koopt” de koper een huis met bitcoins en heeft de verkopende partij na de koop een deel van het geld in bitcoins. Eigenlijk vind ik deze optie niet echt een goede optie om een huis te kopen met bitcoins. Aangezien je nu zelfs nog meer stappen moet zetten om de daadwerkelijke transactie te doen.

Optie #2: Geen koop- maar ruilovereenkomst

Volgens de Nederlandse wet is “kopen, leveren en betalen” als volgt gedefinieerd.

Koop is de afspraak dat een partij iets levert en de andere partij daarvoor betaalt met geld. De koop van een huis moet op papier, wat zonder notaris kan.

Bron: Infotaris.nl

De wet in Nederland erkent bitcoins niet als geld (bitcoins zijn geen wettig betaalmiddel) er is dan dus geen sprake van een koopovereenkomst maar een ruilovereenkomst. De rechter bevestigde dit tijdens een uitspraak in 2014. Zie de volgende link.

Optie #3: Bitcoin gebruiken als onderpand

In 2019 was er een primeur, Brock Pierce, een bekende in de cryptowereld, heeft samen met Nexo als eerste een hypotheek afgesloten met bitcoin als onderpand voor de aankoop van vastgoed in Amsterdam.

Nexo is de eerste een kredietverstrekker die met cryptovaluta werkt. Nexo accepteert bitcoins of andere cryptovaluta, slaat het op bij een derde partij, en geven er euro’s voor terug. Zowel de klant als Nexo hebben geen toegang tot de bitcoins die als onderpand dienen.

Volgens dit artikel is het niet goedkoop. Voor een lening van $10.000 moet je $20.000 in bitcoin inleggen. “Je krijgt zo’n 50 cent voor iedere dollar die je inlegt in de vorm van cryptogeld”, vertelt Trenchev. Pierce heeft dus zo’n $2,5 miljoen moeten inleggen om de hypotheek verstrekt te krijgen.

Voor Brock Pierce is het een manier om aan te tonen dat een platform als dat van Nexo een brug kan slaan tussen de “oude wereld van traditioneel geld en de nieuwe wereld die mogelijk gemaakt wordt door blockchain technologie”.

Eindoordeel

Zelf weet ik nog maar relatief weinig over crypto’s en in dit geval de bitcoins. Wel heeft het schrijven van deze blog post me doen inzien dat crypto’s en momenteel voornamelijk bitcoins veel mogelijkheden bieden.

Mijn conclusie is dat momenteel het kopen van een huis met bitcoins duur en omslachtig is. Je hebt altijd een gedeelte in euro’s nodig om de transactie te kunnen laten plaatsvinden. Dit komt met name omdat het (nog) niet past binnen de huidige regels en zorgt hierdoor juist voor meer risico. Wel levert het mooie (gratis) reclame op als je je huis te koop aanbiedt voor bitcoins.

Aan de andere kant zijn bitcoins en dan met name de blockchain technologie zeker interessant. Deze technologie zal op termijn steeds meer gebruikt gaan worden. Ook als betaalmiddel zullen crypto’s steeds vaker geaccepteerd worden. Het is wat mij betreft dus een kwestie van tijd voordat je een huis kunt kopen met bitcoins. Zoals aangegeven is het nu nog omslachtig en duur, echter in de toekomst zal dit (waarschijnlijk) sneller en goedkoper zijn dan betalen met euro’s.

Hoe zie jij bitcoins? Zie jij bitcoins alleen als investering of geloof jij dat bitcoins op termijn ook gebruikt kunnen worden voor het aankopen van een huis? Graag hoor ik van je door een reactie achter te laten via het reactie formulier.

Plaats een reactie