Levert vastgoed passief inkomen op?

Basiskennis investeren

Levert investeren in vastgoed passief inkomen op?

Over passief inkomen zijn alleen al tientallen of misschien wel honderden Nederlandse blogs.

Veel mensen zijn geïnteresseerd in passief inkomen en hier wordt dus veel naar gezocht op internet. Dit maakt passief inkomen een erg populair onderwerp voor bloggers.

De blog “Huis kopen om te verhuren” gaat over alles wat er bij het investeren in vastgoed komt kijken. Voor mij is het doel van investeren in vastgoed het bereiken van financiële onafhankelijkheid. Ofwel niet meer werken voor een baas of werken voor je geld, maar dingen doen die je zelf leuk en nuttig vindt.

Regelmatig krijg ik de vraag; Levert investeren in vastgoed passief inkomen op? Het antwoord hierop is niet zo zwart / wit een simpel ja of nee.

Bij het investeren in vastgoed komt namelijk veel kijken. Als je het goed doet kan je financiële vrijheid bereiken, maar als je het verkeerd aanpakt kan je in de problemen komen.

In de blog post ga ik op zoek naar het antwoord op de vraag; “Levert investeren in vastgoed passief inkomen op?”.

Passief inkomen lijkt wel de heilige graal waar iedereen op zoek naar is. Dus ook voor de blog “Huis kopen om te verhuren” zal ik daar een post aan moeten wijden…

De volgende onderwerpen zal ik in deze blog post behandelen:

Wat is passief inkomen WEL?

wat is passief inkomen WEL

Eerst even wat achtergrond informatie. Wat is passief inkomen nu eigenlijk precies? Als je op internet gaat zoeken vind je hier verschillende definities voor. De definitie die ik zelf het best vind is de volgende:

Een passief inkomen is een inkomen waar jij niet jouw tijd ruilt voor geld, maar waar je wekelijks of maandelijks inkomen krijgt dat niet meer direct afhankelijk is van jouw inspanning.

Bron: Jouwbetereleven.net

Het hele principe van passief inkomen komt erop neer dat je maandelijks geld blijft ontvangen voor een (grote) inspanning die je eerder gedaan hebt. Nadat je eenmaal een process / systeem hebt opgezet levert je dit (in de ideale wereld) voor de rest van je leven inkomen op.

Dat is behoorlijk cool toch? Niet gek dat bijna iedereen op zoek is naar het krijgen van passief inkomen!

Wat zijn nu verschillende soorten passief inkomen? Hieronder een paar voorbeelden:

 • Royalties uit bijvoorbeeld verkochte boeken, muziek, etc.
 • Dividend uit aandelen / beleggingsfondsen
 • Rente uit spaargeld

Voordat we gaan kijken of investeren in vastgoed passief inkomen oplevert, wil ik eerst nog duidelijk maken wat passief inkomen duidelijk NIET is.

En wat is passief inkomen NIET?

wat is passief inkomen NIET

Laten we eerst eens wat fabels uit de wereld helpen. Het is namelijk ook belangrijk om duidelijk te krijgen wat passief inkomen NIET is. Hieronder een paar fabeltjes die je op verschillende websites ziet langs komen.

Passief inkomen kan je snel opbouwen

Opbouwen van passief inkomen is niet iets dat je even snel doet. Er is geen formule voor die je snel rijk maakt! Helaas, want als die er wel was had ik daar ook graag gebruik van gemaakt…

Waarom zijn er dan zoveel websites die vertellen dat je via hun training of e-book wel snel rijk kunt worden? Dat komt omdat de personen achter deze websites geld verdienen aan deze producten en hier dus rijk van worden. Jij niet…

Passief inkomen opbouwen is gewoon keihard werken, het gaat langzaam, maar als je doorzet kan je hiermee wel het ultieme doel van financiële onafhankelijkheid bereiken.

Het gaat niet snel, maar de aanhouder wint!

Door passief inkomen word je snel rijk

Ook hier is het antwoord helaas “NEE” op. Door passief inkomen word je niet snel rijk. Zeker in het begin zal maar heel weinig passief inkomen verdienen. De hoeveelheid passief inkomen zal je gaandeweg moeten gaan opbouwen.

Passief inkomen kan je opbouwen met bitcoins

kan je passief inkomen verdienen met bitcoins

Beleggen in bitcoins heeft niks te maken met opbouwen van passief inkomen. Beleggen in bitcoins is speculeren in de hoop dat je je bitcoins met winst kan verkopen. Nadat je voor bijvoorbeeld voor €10.000 aan bitcoins hebt gekocht krijg je daarna niet maandelijks rente of dividend uitgekeerd. Ja je kunt er geld mee verdienen, maar dat bereik je alleen bij koerswinst.

*O ja deze foto van een bitcoin zal de enige foto van een bitcoin zijn die je in deze blog gaat tegenkomen… Daar zijn al genoeg andere blogs over.

Wat komt er allemaal kijken bij investeren in vastgoed?

investeren in vastgoed is hard werken

Investeren in vastgoed wat komt daar allemaal bij kijken? Of wel komt het overeen met de definitie van passief inkomen zoals hierboven beschreven?

In het begin zit er heel, maar dan ook heel veel, werk ik het investeren in vastgoed. Dit komt dus zeker overeen met wat je voor alle soorten passief inkomen moet doen. Eerst hard werken en daarna de vruchten plukken.

Bij investeren in vastgoed doorloop je de volgende fasen:

 1. Oriënteren van naar geschikte regio / wijk voor je beleggingspand
 2. Aankopen van een beleggingspand
 3. Renoveren of verhuur klaar maken van je beleggingspand
 4. Verhuren van je beleggingspand
 5. Innen van je huur (is dit passief inkomen???)

Fase 1 – Oriënteren van naar geschikte regio / wijk voor je beleggingspand

De eerste fase is de oriëntatiefase. Dit is voor de meeste vastgoedbeleggers een onschuldige fase waar nog geen kosten gemaakt worden. Lekker een beetje op funda.nl kijken of kijken op beleggingspanden.nl. Hier blijft het voor de meeste potentiële vastgoedbeleggers helaas ook bij… Of wel zij kijken wel naar interessante beleggingspanden, maar durven uiteindelijk niet echt te gaan investeren.

Als je dit goed wilt doen gaat er best wat tijd in zitten. Als je al weet in welke regio of buurten je wilt gaan beleggen dan ben je snel door deze fase heen.

Fase 2 – Aankopen van een beleggingspand

Na de oriëntatie fase komt de aankoop fase. Hier gaat het echte werk beginnen! Nu moet je serieus geld gaan uitgeven en is het zaak dat je een goede investering doet! De aankoopfase bestaat uit de volgende werkzaamheden:

 • Zoeken van een interessant beleggingspand (gaat zeker tegenwoordig veel tijd in zitten)
 • Bieden en aankopen van je beleggingspand
 • Financiering regelen voor de aankoop van je beleggingspand
 • Overdracht regelen bij de notaris

Als je je eerste beleggingspand gaat aankopen is de hulp van een goede aankoopmakelaar aan te raden!

Lees meer over hoe je een interessant beleggingspand kunt vinden in de blog post “Hoe vind je een interessant beleggingspand?“.

Fase 3 – Renoveren of verhuur klaar maken van je beleggingspand

Nu heb je eindelijk een beleggingspand gekocht en ben je officieel vastgoedbelegger. Gefeliciteerd! Echter juich niet te vroeg, want je moet nog heel wat werkzaamheden verrichten voordat je ook echt je eerste huurinkomsten hebt. Fase 2 is het renoveren of verhuurklaar maken van je beleggingspand. Dit is de moeilijkste fase en het meeste werk. Althans dat is mijn ervaring…

Deze fase bestaat uit de volgende werkzaamheden:

 • Plan voor de renovatie maken
 • Klusjesmannen / aannemers regelen
 • Zelf klussen en naar de bouwmarkt rijden
 • Veel gezeik van de verschillende aannemers en klusjesmannen aan horen…
 • Zelf klussen en naar de bouwmarkt rijden
 • Veel gezeik van de verschillende aannemers en klusjesmannen aan horen…
 • Had ik al gezegd; Veel klussen en naar de bouwmarkt rijden

Lees meer over hoe te beginnen met investeren in vastgoed in de blog post “Hoe beginnen met investeren in vastgoed?“.

Fase 4 – Verhuren van een beleggingspand

Nadat je beleggingspand verhuurklaar gemaakt is komt het leuke deel van investeren in vastgoed. Namelijk het verhuren! Hier heb je al dat werk voor verzet. Gaan er eindelijk binnen afzienbare tijd de eerste huurpenningen binnen komen. Maar let op ook bij zoeken naar een geschikte huurder komt best nog wat werk kijken.

Fase 5 – Innen van je huur (is dit passief inkomen???)

Zo je beleggingspand is eindelijk verhuurd. Nu kan je gaan genieten van je maandelijkse huurinkomsten. Geen werk meer gewoon elke maand lekker de huurpenningen in ontvangst nemen. Maar is dit ook echt zo?

Maandelijkse huurinkomsten

Als we naar de definitie van passief inkomen kijken zouden we nu niks meer hoeven te doen voor de maandelijkse inkomsten. Hieronder een opsomming van “werkzaamheden” die ik afgelopen jaar heb moeten laten uitvoeren terwijl mijn beleggingspand verhuurd was:

 • Lekkage in de keuken verhelpen
 • Combi magnetron in de keuken werkte niet meer (viel onder de garantie)
 • Afzuigkap werkte niet meer (viel onder de garantie)
 • Schade aan het keukenblad verhelpen
 • Vouwgordijnen in de woonkamer werken niet
 • Oplossen van klachten van benedenburen over geluidsoverlast
 • Oh en ik krijg net een mailtje dat de deur van de vaatwasser los zit…

In een paar gevallen moest ik dus ook naar het beleggingspand rijden, naar de bouwmarkt rijden en weer naar huis rijden. De klachten over geluidsoverlast heb ik telefonisch kunnen afhandelen.

Ik ontvang elke maand leuke huurinkomsten, maar de huurders hebben een jaarcontract. Dat loopt bijna af, dus dan kunnen ze elke maand de huur opzeggen en kan ik op zoek naar nieuwe huurders… Dan moet ik dus weer een verhuurmakelaar inschakelen om mijn beleggingspand weer verhuurd te krijgen.

Eindoordeel

In de blog post zou ik antwoord geven op de vraag; “Levert investeren in vastgoed passief inkomen op?”

Zoals je misschien zelf ook hebt kunnen beoordelen levert investeren in vastgoed mijn inziens niet volledig passief inkomen op. Ook als je eenmaal je beleggingspand hebt verhuurd blijft er nog steeds werk te doen (al is het niet erg veel). Natuurlijk kun je een makelaar het beheer laten doen. Echter als kleine vastgoedbelegger wil je niet al te veel rendement inleveren. Ik doe dus alles zelf en voor mij levert investeren in vastgoed leuke maandelijkse huurinkomsten op. Echter dit is niet passief inkomen waar je helemaal niks voor hoeft te doen.

Let op: Pas op met teveel zelf doen. Je wilt namelijk dat je vastgoed belegging blijft vallen in Box 3. Als je actief bezig bent met je beleggingspanden, dan zal je voor de Belastingdienst in Box 1 vallen. Lees in de blog post “Huurinkomsten in Box 1 of Box 3?” wat voor impact dat kan hebben.

Waarom ik toch een grote fan ben van investeren in vastgoed? Dat is voor mij heel simpel. Helemaal passief inkomen is er mijn inziens simpelweg niet. Vastgoed geeft mij het beste middel om financiële onafhankelijkheid te bereiken. Het kost wat tijd en moeite maar het gaat zeker lukken. Nu jij nog!

Heb jij hier een andere mening over? Of het je goed tips hoe je het werk zoveel mogelijk kunt beperken (zonder alles uit te besteden) dan hoor ik dat graag van je!

Laat je reactie hieronder achter om dit met de anderen te delen.

4 gedachten over “Levert vastgoed passief inkomen op?”

 1. Beste HKOTV, ik werk nu een aantal jaar als ZZP’er en wil graag gaan investeren in vastgoed om pensioen op te bouwen. Ik heb inmiddels voldoende eigen middelen gespaard om 20% aanbetaling voor een beleggingspand te doen. Hoe kan ik dat het beste aanpakken? Bij voorbaat dank voor je tips.
  Met vriendelijk groet, Maarten

 2. Leuke blog heb je! Zelf ben ik ook bezig met het opbouwen van passief inkomen door een eigen franchise bedrijf op te zetten. Elke franchise nemer betaalt mij maandelijks een percentage van de omzet. Nu is mijn bedrijf nog klein maar ik hoop over 5 jaar niet meer te hoeven en alleen nog maar te mogen werken.

  Eén tip van mijn zijde. Zorg ervoor dat je blog hoger scoort in Google. Je blog is nu moeilijk te vinden en dat is jammer. Heb je wel een Instagram en Facebook account? Ik kan je daar namelijk niet op vinden. Zo kan je namelijk makkelijk meer bezoekers krijgen voor je blog. Dat gebruik ik ook voor mijn eigen bedrijf en dat werkt heel goed is mijn ervaring.
  Groetjes, Serena

  • Serena, dank dat je de tijd hebt genomen om zo uitgebreid te reageren! Dat kan ik zeker waarderen. Ik weet dat mijn blog “Huis Kopen om te Verhuren” helaas (nog) niet goed scoort in Google en slecht te vinden is. Op dit moment heb ik geen Instagram account of Facebook account. Wellicht moet ik daar toch eens aan gaan beginnen om mijn blog beter vindbaar te maken. Voorlopig blijf ik me echter focussen om het maken van (hopelijk) goede kwaliteit blog posts. Hopelijk ga ik na verloop van tijd wat beter ranken in Google. Nou ja we gaan het zien. Dank idg voor je tips!

Plaats een reactie