Hoe vind je een interessant beleggingspand?

Beleggingspand kopen

Hoe vind je nu als (beginnende) particuliere vastgoedbelegger een interessant beleggingspand?

Dit voelde voor mijzelf aan als het zoeken naar een speld in een hooiberg…

Altijd had ik het gevoel om naast het net te vissen. Het gevoel dat makelaars elkaar de leuke woningen toeschoven.

Ik vroeg me af; Is er nog een heel “grijs circuit” waar makelaars elkaar interessante woningen gunnen?

Kortom er zijn voldoende vragen te beantwoorden over dit onderwerp. Al deze vragen ga ik proberen te beantwoorden in deze blog post!

Het vinden van een interessant beleggingspand dat je een goed Bruto Aanvangsrendement (BAR) geeft is een (leuke) uitdaging. Zelf vind ik dit eigenlijk het leukste van het beleggen in vastgoed.

Je kan namelijk helemaal zelf je “beleggingsportefeuille” samenstellen en je aankoop is iets tastbaars wat je (hopelijk) eind van de rit met winst kan verkopen.

Om de blog post niet onnodig lang te maken zal ik het in deze post beperken tot hoe je nu een interessant beleggingspand kunt vinden. Lees de blog post “Hoe een beleggingspand financieren?” voor meer informatie over het financieren van een beleggingspand.

De volgende onderwerpen ga ik in deze blog post behandelen:

Wat is een beleggingspand?

Een beleggingspand. Dat woord komt vaak voor in mijn blog posts. Maar wat is een beleggingspand eigenlijk?

Dit is misschien een beetje een open deur, maar toch belangrijk om dit helder te hebben.

Om dit te verduidelijken hieronder de definitie van een beleggingspand:

“Een beleggingspand is een pand dat je hebt voor de verhuur, met als doel om er positief rendement op te maken. Je kunt het pand verhuren als zelfstandige woonruimte, kantoor-, bedrijfs- of winkelpand. De huurwaarde en waardeontwikkeling zijn afhankelijk van de vastgoedmarkt, de economie maar ook van de locatie. Voor beleggen geldt altijd dat rendement en risico met elkaar verbonden zijn, dus hoe hoger het rendement hoe hoger het risico.”

Bron: ING Personal Banking

Zelf investeer ik alleen in “panden” ofwel woningen die ik koop voor de verhuur. Ik heb geen ervaring met het investeren in kantoor-, bedrijfs-, winkelpanden of garageboxen.

Deze blog post beperkt zich dan ook tot het vinden van een interessante woning met als doel deze te verhuren.

GRATIS 12 STAPPENPLAN"Hoe te beginnen met investeren in Vastgoed"

Kopen van verhuurd of onverhuurd vastgoed?

Als je op zoek gaat naar een interessant beleggingspand zijn er 2 opties waar je uit kan kiezen. Je kan kiezen uit:

 • Aankopen van verhuurd vastgoed; Ofwel dit is een beleggingspand dat je aankoopt met een huurder erin. Je neemt van de verkopende partij het lopende huurcontract over. In Nederland is de grootste site die verhuurd vastgoed aanbiedt Beleggingspanden.nl.
 • Aankopen van onverhuurd vastgoed; Dit zijn woningen / appartementen die leeg opgeleverd worden. Nadat je de woning hebt gekocht, maak je de woning klaar voor de verhuur. Daarna ga je op zoek naar een geschikte huurder. Dit is de meest gangbare manier van het aan kopen van een beleggingspand. Hier moet je denken aan alle woningen die op sites als Funda.nl en Jaap.nl worden aangeboden.

Voor- en nadelen van het aankopen van verhuurd vastgoed

Je moet eerst voor jezelf bepalen of je een beleggingspand in verhuurde of onverhuurde staat koopt.

Om je te helpen een keuze te maken hieronder de voor- en nadelen van beide opties.

Voordelen van het aankopen van verhuurd vastgoed:

 • Is al verhuurd; Een beleggingspand word verkocht in verhuurde staat. Je neemt dus het bestaande huurcontract over en hoeft dus niet zelf op zoek naar een huurder
 • Bruto Aanvangsrendement (BAR) bij aanvang al bekend; Meestal word de BAR of factor van het pand al aangegeven op de website. Kortom geen verrassingen
 • Lagere aankoopprijs; Verhuurd vastgoed is in de regel zo’n 20% goedkoper dan dezelfde woning of appartement in lege staat. Je kan hier dus je voordeel meedoen en een interessant beleggingspand aankopen scherp aankopen. Zodra de zittende huurders vertrekken kan je hier mooie overwaarde realiseren. Let op: Je weet alleen niet wanneer de zittende huurders weg gaan…

Nadelen van het aankopen van verhuurd vastgoed:

 • Is al verhuurd; Ja klinkt misschien gek, maar dit voordeel is voor veel vastgoedbeleggers (en voor mezelf) juist een groot nadeel. Vaak zie je dat de huurcontracten een lage huur hebben. Dit kan je niet zomaar verhogen en hier zit je min of meer aan vast totdat de huurder(s) er uit gaan. Verder weet je ook niet wat voor huurders het zijn!
 • Je weet niet wat je koopt; Ok ik ben geen vastgoedbelegger zoals Prins Bernard Jr en heb niet honderden belegggingspanden. Toch is dit voor mij de reden dat ik liever geen verhuurd vastgoed koop. Ik blijf het gek vinden dat vastgoedbeleggers een goed verhuurd beleggingspand met een hoog rendement te koop aanbieden. Zijn er misschien problemen met de huurder? Of is er iets anders aan de hand?
 • Bezichtiging niet of maar beperkt mogelijk; Doordat de woning verkocht word met huurders erin kan je vaak niet of maar beperkt de woning bezichtigen
 • Beperkte keus; Er is een veel beperkter aanbod van verhuurd vastgoed

Voor- en nadelen van het aankopen van onverhuurd vastgoed

Naast het verhuurde vastgoed het je het onverhuurde (leegstaande) vastgoed. De meeste beleggingspanden als onverhuurd vastgoed aangekocht, daarna opgeknapt en verhuurd.

Voordelen van een het aankopen van onverhuurd vastgoed:

 • Is nog niet verhuurd; Je kunt zelf je huurder zoeken en een marktconforme huurprijs vragen
 • Waarde opbouw realiseren; Als je een klusappartement koopt kan je waarde toevoegen door bv het Energielabel te verbeteren
 • Je weet wat je koopt; Voor onverhuurde woningen kan je (meerdere) bezichtigingen doen en eventueel een bouwkundige keuring laten uitvoeren

Nadelen van een het aankopen van onverhuurd vastgoed:

 • Hogere aankoopprijs; Woningmarkt is weer booming. Dus de prijs trekt aan en een mooi (leeg) courant pand zal een hoge aankoopprijs hebben
 • Veel concurrentie; Niet alleen woningzoekende maar ook particuliere en professionele vastgoedbeleggers vissen allemaal in dezelfde markt
 • Nog een huurder vinden; Je moet nog een huurder vinden om je verwachte huurrendement ook echt te gaan halen. Na de overdracht staat je woning leeg en ontvang je ook geen huurinkomsten

Beleggingspand zoeken mbv van makelaar

Dit is de methode die ik zelf gevolgd heb om een appartement te kopen voor de verhuur. Ik ben hiervoor bij verschillende makelaars geweest.

Bij alle (aankoop) makelaars waar ik geweest ben was het eerste wat ze deden de Funda site openen en samen met mij op Funda zoeken naar een geschikte woning voor de verhuur. Niks geen woningen die aangeboden werden “buiten het formele circuit” of nog voordat ze op Funda stonden.

Uiteindelijk ben ik in zee gegaan met een makelaar die gespecialiseerd is in het kopen van een huis voor de verhuur.

Ik had de makelaar ingeschakeld om het gehele traject van aankoop tot en met verhuur te begeleiden. Hiervoor betaalde ik een vast tarief van € 2.000 ex BTW. Dus in totaal koste dit me € 2.420 incl BTW. Dit was verreweg de scherpste aanbieding en de makelaar had een goed track record, maar blijft toch een boel geld…

Zelf een beleggingspand zoeken

Wellicht is het zelf uitkiezen en kopen van een huis voor de verhuur niet iets wat je doet voor je eerste beleggingspand. Toch is het mijn inziens absoluut noodzakelijk om zelf goed de vastgoedmarkt te kennen waar je een huis wilt kopen voor de verhuur.

Wellicht had ik het niet super getroffen met de aankoopmakelaar, maar ik vond het eerlijk gezegd niet het geld waard.

Dus hoe pak ik het nu aan voor de aankoop van mijn volgende beleggingspanden?

Dat is simpel… Zelf zoeken!

Zoekopdracht maken op Funda

Tegenwoordig maak ik mijn eigen zoekopdracht aan in Funda en krijg ik elke ochtend een mailtje van Funda zodra er een nieuwe woning voldoet aan deze zoekopdracht.

Ik zal de stappen die ik doorloop hieronder één voor één doorlopen, zodat je dat zelf ook kunt opzetten.

Uiteraard kan je ook gebruik maken van tools of websites die

Stap 1 – Bepaal de stad waar je een beleggingspand wilt kopen

Persoonlijk denk ik dat de komende jaren Rotterdam nog mooie huurrendementen kan opleveren. In de andere grote steden (Amsterdam / Utrecht en Den Haag) zijn de koopprijzen inmiddels zo erg gestegen dat het moeilijk is om woningen te vinden waar je een BAR kan halen van 9%.

Dus laten we dit voorbeeld toepassen op Rotterdam.

Mijn favoriete prijs range ligt tot max € 200.000. Als vanaf prijs vul ik altijd € 50.000 in om te voorkomen dat je garageboxen of andere oncourante objecten bij je zoekresultaten krijgt.

Zie hieronder de start van het opzetten van de zoekopdracht:

opzet zoekopdracht funda.nl

Let op: Zorg dat je je zoekopdracht opslaat in je Funda account. Anders ben je alles na het afsluiten van je computer weer kwijt…

Stap 2 – Details van beleggingspand invullen

Vervolgens kun je de details invullen van je voorkeur voor je beleggingspand. Ik vul altijd het “gebruiksoppervlak” in met een oppervlak van 60m2 tot 200m2. Verder vind ik het fijn als er alleen maar woningen worden getoond die “beschikbaar” zijn en niet al “in onderhandeling zijn”.

Op deze manier kan je zoveel mogelijk het kaf van het koren scheiden.

Laatste belangrijke stap is dat je alle buurten in Rotterdam waar je interesse naar uitgaat invult.

Dan ziet je zoekopdracht in Funda er ongeveer zo uit:

zoekdetails zoekopdracht funda.nl

Als je vervolgens sorteert op “datum” heb je bovenaan de laatst toegevoegde woningen staan en is het een kwestie van je zoekopdracht opslaan.

Vanaf nu krijg je elke ochtend een mailtje van Funda als er een nieuwe woning wordt aangeboden die voldoet aan jouw zoekopdracht.

Het enige nadeel van het opzetten van een zoekopdracht in Funda is dat je dit maar voor één stad kunt instellen.

Dat is jammer, want zo kun je natuurlijk nog steeds een interessante woning missen die net in een andere buurt ligt of bijvoorbeeld niet in Rotterdam, maar in Delft ligt.

Hier is een simpele “work around” voor die ik toepas.

Stap 3 – Check wekelijks mbv de kaart de omliggende gemeenten

Om nu te voorkomen dat ik interessante woningen mis die in een andere stad / gemeente liggen check ik ongeveer eens per week mijn zoekopdracht mbv de “kaart” optie.

Dan blijf je nog steeds alleen maar woningen zien die aan je eerder ingestelde zoekopdracht voldoen, echter nu zie je alle woningen in heel Nederland.

Zie hieronder hoe de “kaart” optie je zoekopdracht laat zien:

functie zoeken op kart funda.nl

Om nu te voorkomen dat je elke keer weer op alle woningen moet klikken om te checken of het wat is zal je zien dat woningen die je al eens bekeken hebt een blauwe kleur krijgen.

Zo zie je dus in een oogopslag of er nog veranderingen zijn.

Mijn ervaring is dat deze methode verreweg het beste resultaat oplevert. Verder voorkom je zo een dure aankoopmakelaar en krijg je snel een goed gevoel voor de lokale woningmarkt.

Mocht je nu echt een woning gezien hebben die je wilt aanschaffen, dan kan je altijd nog een aankoopmakelaar via internet benaderen die je helpt bij de bezichtiging en het bieden. Dit kost ongeveer € 600 ex BTW.

Stap 4 – Lijst maken van interessante woningen en BAR uitrekenen

Aan de hand van stap 1 tot met met 3 hou ik zelf een lijst bij van interessante woningen die op Funda verschijnen. Via de Pararius site of de Funda site kan je snel checken wat de gemiddelde huur voor een vergelijkbare woning gestoffeerd of gemeubileerd is.

Zodra een woning een BAR heeft van >9% is het voor mij een woning die ik zou willen aankopen.

Zoekopdracht maken in de “vastgoedtool”

Bovenstaande stappen kan je ook min of meer automatisch doen in de zogenaamde Vastgoedtool. Hieronder het startscherm met de invoervelden:

zoekopdracht maken in vastgoedtool

Het idee achter de Vastgoedtool is prima. Zelf heb ik daar ongeveer een jaar geleden regelmatig gebruik van gemaakt, maar mijn ervaring was dat het mij niet de resultaten gaf die ik zocht.

Mijn eigen methode met behulp van een zoekopdracht via Funda vond ik beter en betrouwbaarder werken.

Ik moet toegeven dat ik de Vastgoedtool al meer dan een jaar niet gebruikt heb. Wellicht dat nu de database en de functionaliteit verbeterd is. Echter ik blijf vasthouden aan mijn eigen methode omdat ik daar tot nu toe mooie resultaten mee behaald heb.

Eindoordeel

Zoals je in deze blog post kan lezen zijn er veel manieren om aan interessante beleggingspanden te zoeken.

Zoals je wellicht gemerkt hebt ben ik niet ingegaan op het kopen van een beleggingspand op een executieveiling. Daar heb ik een aparte blog post “Hoe koop je een huis op de veiling?” voor gemaakt.

Welke methode je ook kiest zal je merken dat er veel concurrentie is. Mijn advies is om zelf zoveel mogelijk je te verdiepen in de woningmarkt waar je in wilt gaan investeren. Dat betaalt zich namelijk altijd terug en neemt tegelijkertijd een stuk onzekerheid weg. Hierdoor zal je merken dat je slagvaardiger gaat handelen.

Ik ben erg benieuwd of er mensen zijn die een andere methode gebruiken? Verder hoor ik ook graag van mensen die recente ervaring hebben met de Vastgoedtool.

Laat je reactie hieronder achter en ik zal hier zo snel mogelijk op reageren!

Heb je nu een interessant beleggingspand gevonden maar zit je niet in de vrije sector? Lees dan de blog post “Hoe je beleggingspand in de vrije sector krijgen?” voor handige tips om dit te realiseren.

16 gedachten over “Hoe vind je een interessant beleggingspand?”

 1. Mooi en duidelijk artikel, alleen vroeg ik met het volgende af:

  In het artikel zeg je dat zodra een pand een BAR heeft van > 9% je het pand koopt (indien mogelijk natuurlijk).

  Het lijkt me echter sterk dat het BAR > 9% je enige selectie criteria is? Wat zijn andere (tastbare) criteria waaraan een “goed” pand volgens jou aan moet voldoen?

  Groetjes Daan

  • Beste Daan,
   Dank voor je reactie! Leuk dat je daar de tijd hebt genomen.

   Wat betreft je vraag / opmerking daar heb je inderdaad gelijk in. Deze blog post heb ik eind 2018 geschreven en als ik dat nu weer na lees zijn er wel een aantal punten wat achterhaalt.
   Een BAR van >9% is niet (meer) heilig en zeker niet het enige selectiecriterium. Andere criteria zijn bijvoorbeeld:

   – Locatie; Uiteraard blijft de locatie een (zeer) belangrijk gegeven. Een wijk in opkomst is altijd fijn. Wellicht kan je daar nog iets kopen wat nog betaalbaar is, wat met de jaren in waarde toeneemt
   – Woonoppervlakte; Het woonoppervlakte is het volgende belangrijke selectiecriterium. Je hebt voldoende m2 nodig om in de vrije sector te komen. Verder geeft meer m2 je ook meer mogelijkheden. Zelf vind ik het minimale woonoppervlakte toch wel zo’n ~65m2. Lees hier meer over in de blog post “Beste woonoppervlakte voor de verhuur?
   – Aantal kamers; Het aantal kamers gaat hand in hand met het woonoppervlakte. Vaak hebben verhuurmakelaars een voorkeur voor een appartement (of huis) met 2 (of meer) slaapkamers. Dus het aantal kamers van je beleggingspand is ook een belangrijk gegeven. Voorkeur voor mij een appartement met minimaal 2 slaapkamers
   – Bouwjaar; Hoe nieuwer, hoe minder groot onderhoud en laag (of verwaarloosbaar) risico op funderingsproblemen. Aan de andere kant haal je meestal een hoger rendement als je gaat voor een kluswoning
   – Bestaande bouw of nieuwbouw; Keuze tussen bestaande bouw of nieuwbouw. Zeker nu met de verhoogde overdrachtsbelasting kan nieuwbouw interessanter worden voor vastgoedbeleggers. Lees hier meer over in de blog post “Wat is beter nieuwbouw of bestaande bouw?

   Kortom alleen een BAR is zeker niet het enige. Het gaat uiteindelijk om het totaalplaatje. Hopelijk plaatst dit antwoord deze blog post in perspectief.

  • Beste Martijn, leuk dat je de tijd hebt genomen om te reageren. Mijn ervaring met mijn aankoopmakelaar was helaas niet super positief. Mijn aankoopmakelaar zat wel in de regio Rotterdam, maar ga ik je dus niet aanbevelen.

   Ik zou zelf gewoon via Makelaarzoeker een aantal makelaars langs laten komen en aan de hand van jullie gesprekken een keuze maken op het totaal pakket dat zij je aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan: hebben ze ervaring met het aankopen van beleggingspanden (is iets anders and het kopen van een huis waar je zelf in gaat wonen)? bieden ze ook verhuurd vastgoed aan? / kunnen ze ook de verhuur regelen? / in welke doelgroepen zijn ze gespecialiseerd?

   Uiteraard kan je ook via Google een aantal makelaars zoeken en benaderen. Zeker in Rotterdam is er keuze genoeg!

  • Beste Alex, ten eerste mijn dank voor je reactie!

   – BAR van 9% gefinancierd met alleen eigen geld: IS anno 2020 inderdaad een uitdaging. November 2019 had ik de blog post “Minimaal bruto aanvangsrendement van 9%“.
   – BAR van 9% gefinancierd met 20% – 30% eigen geld: Een BAR van 9% is zeker goed haalbaar door het hefboomeffect. Lees hier meer over in de blog post “Hoe hoger rendement door hefboomeffect?

   Mocht je nu geen beleggingspand kunnen vinden met een goed bruto aanvangsrendement dan kan je natuurlijk ook gewoon gaan beleggen. Met beleggen in ETF’s haal je gemiddeld zo’n 7% rendement per jaar.

 2. Heb je ook rekening gehouden met de vermogensbelasting die waarschijnlijk gaat veranderen?
  Daarnaast zie ik in je rendement berekeningen in andere blogs dat je de jaarlijkse kosten aan de fiscus niet mee neemt. Misschien zie ik het over het hoofd.

  Verder zeer leerzaam artikel!

  • Raisa, ten eerste mijn dank dat je de tijd hebt genomen om te reageren!

   Over de (mogelijke) hervorming van de vermogensbelasting in 2022 heb ik een aparte blog post geschreven aangezien daar veel vragen over waren. Zie de volgende blog post “Voorstel vermogensbelasting 2022“.

   Met de jaarlijkse kosten aan de fiscus doel je denk ik op de vermogensbelasting. Aangezien er nu geen verschil zit tussen of je vermogen bestaat uit spaargeld, aandelen of vastgoed laat ik die kosten in mijn rendementsberekeningen achterwege. Die kosten heb je namelijk voor alle soorten vermogen. Het voordeel van vastgoed is nu nog dat je de schuld van de vastgoedhypotheek maf aftrekken van je eigen vermogen. Dus is die zin is investeren in vastgoed gunstiger dan vermogen hebben in spaartegoeden of aandeden.

   Maar je hebt gelijk dat je elk jaar ook nog vermogensbelasting moet betalen. Dus een terecht punt maak je hier.

 3. Wat een gaaf artikel zeg.
  Ben zelf aan het zoeken naar slimme manieren om een (beginnende) stroom aan passief inkomen te genereren.

  Is je aanpak veranderd tussen het schrijven van dit artikel en juni 2020?
  Bijvoorbeeld, is je zoekfunctie veranderd? Is funda voor jou nog steeds een plek waar je zoekt naar nieuwe beleggingspanden?

  Ik kijk uit naar je reactie

  • Niek, dank voor je reactie. Het is altijd goed om te horen als er mensen zijn die de artikelen nuttig vinden.

   Mijn aanpak is niet veranderd tussen het schrijven van dit artikel en nu (juni 2020). Wel merk ik, net als denk ik alle andere particuliere vastgoedinvesteerders, dat het nu (juni 2020) veel moeilijker is geworden om een beleggingspand te vinden met een goed bruto aanvangsrendement. Ik wel en ga mijn aanpak niet veranderen omdat ik het risico voor investeren in vastgoed te hoog vind om met een lager rendement genoegen te nemen. Daarnaast komt er best nog wat werk bij kijken om je beleggingspand verhuurd te houden / contact met huurders / reparaties verzoeken en dergelijke.
   Zolang ik niet een goed rendement kan behalen met investeren in vastgoed richt ik me op investeren in indexfondsen / ETF’s. Bijvoorbeeld de maanden maart / april van 2020 waren hele goede maanden om in te stappen in de beurs.
   Kortom het blijft mijn inziens gewoon een zoektocht naar waar je het beste rendement kunt behalen op je geïnvesteerde vermogen.

   Hopelijk kan je hier wat mee. Veel succes in ieder geval!

 4. Goed artikel! Ik wil toch wel een kanttekening plaatsen. Vraag me namelijk af of het tijdens de coronacrisis nu zo verstandig is om te investeren in vastgoed. De economie zit in een recessie en de werkloosheid loopt op. Denk dat de huizenprijzen hierdoor gaan dalen. Kortom nu niet instappen is mijn devies! Hoe zie jij dat?

 5. Een beleggingspand kopen is een interessante investering. Wel moet je niet uit het oog verliezen dat dit een huisbaas van je maakt met de daarbij behorende verplichtingen. Rotterdam is overigens ook op weg zich uit deze markt te prijzen, al is het nog niet zo erg als de drie andere grote steden.

Plaats een reactie