Wijze lessen van superbelegger Warren Buffett

Beleggen

Hoe werd Warren Buffett de succesvolste belegger uit de geschiedenis

Welkom op Wall Street, waar fortuinen in een oogwenk worden gemaakt en verloren. Maar één man is erin geslaagd om tientallen jaren aan de top van het spel te blijven. Zijn naam is Warren Buffett ?.

Warren Buffett wordt beschouwd als een van de meest succesvolle beleggers aller tijden en zijn vermogen wordt geschat op meer dan $100 miljard. Hij is niet alleen een investeerder, maar ook een filantroop en een bekend gezicht in de zakenwereld.

In deze blog post het geheim hoe Warren Buffett dat voor elkaar heeft gekregen. In deze blog post ga ik het volgende behandelen:

Wil je liever de video bekijken?

Wil je liever de video bekijken dan de blog post lezen? Hieronder de link naar de video:

Bron: vastgoedmentor.com

De jonge jaren van Warren Buffett

Warren Buffett, geboren in Omaha, Nebraska in 1930, had al op jonge leeftijd interesse in zaken en beleggen. Hij bezorgde kranten, verkocht kauwgom om wat extra geld te verdienen en begon zelfs een flipperkastbedrijf met een vriend ?! Desondanks was hij net als elke andere jongen en speelde hij graag met vriendjes.

Warrens ouders hadden een grote impact op zijn opvoeding. Zijn moeder leerde hem het belang van eerlijkheid en hard werken. Van zijn vader kreeg hij de liefde mee voor beleggen en een passie voor teruggeven aan de gemeenschap. Zijn oudere zus Doris staat bekend om haar filantropische werk via de Sunshine Lady Foundation, terwijl zijn jongere zus Bertie grotendeels uit de schijnwerpers is gebleven.

Tot op de dag van vandaag woont Buffett nog in Omaha in dezelfde stad waar hij als kind opgroeide. Hier kocht Warren Buffett in 1958 een huis voor $31.000 en ondanks dat hij nu miljardair is woont hij nog steeds in hetzelfde huis.

Hoe begon zijn beleggingscarrière?

Warren Buffett begon zijn beleggerscarrière op jonge leeftijd. Op 11-jarige leeftijd kocht hij van het geld dat hij verdiend had zijn eerste aandelen: drie aandelen Cities Service. Na de middelbare school wilde Warren Buffett gelijk gaan ondernemen. Zijn vader drong er echter op aan eerst te gaan studeren. 

Warren Buffett werd niet toegelaten bij de Harvard Business School omdat ze hem te jong vonden. Hij las verschillende brochures en ontdekte dat de auteur van een van zijn favoriete boeken, Benjamin Graham, een docent was op Columbia University. Dit deed Warren besluiten om te gaan studeren aan de Columbia University.

Benjamin Graham als mentor van Warren Buffett

Graham was een beroemde belegger en auteur van het boek “The Intelligent Investor“, dat vandaag de dag nog steeds als een klassieker wordt beschouwd. Graham’s beleggingsfilosofie was gebaseerd op het idee van “waardebeleggen“. Hierbij ging hij op zoek naar ondergewaardeerde aandelen die een hogere intrinsieke waarde hadden dan de marktprijs.

Buffett was onder de indruk van de filosofie van Graham en begon deze toe te passen in zijn eigen beleggingsstrategie. Hij werkte ook enige tijd voor Graham’s beleggingsmaatschappij, Graham-Newman Corporation. Vervolgens keerde hij terug naar Omaha om zijn eigen beleggingspartnerschap op te richten.

Buffett beschouwt Graham als een van zijn grootste mentoren ?. Hij heeft herhaaldelijk gezegd dat zijn beleggingsfilosofie gebaseerd is op de lessen die hij van Graham heeft geleerd.

Warren Buffett’s Vermogen Door de Jaren Heen

Warren Buffett was niet altijd één van de rijkste mannen ter wereld. Warren Buffett werd zelfs pas miljardair toen hij midden vijftig was. Sterker nog maar liefst 99% van Warren Buffett’s vermogen verdiende hij na zijn 50ste verjaardag ?. Hieronder een mooi overzicht van het vermogen van Warren Buffett in dollars voor de verschillende leeftijden.

Warren Buffett net worth over the years
Bron: Finmasters

Laten we eens kijken hoe zijn investeringsvaardigheden het vermogen van Warren Buffett door de jaren heen hebben laten groeien.

Warren Buffett als twintiger

Het is moeilijk om het exacte netto vermogen van Warren Buffett te bepalen toen hij in zijn twintiger jaren was. Zoals aangegeven weten we wel dat hij op jonge leeftijd begon met investeren en zijn eerste aandelenaankoop deed op 11-jarige leeftijd. Tegen de tijd dat hij afstudeerde van de universiteit, had hij al ongeveer $9.800 verzameld uit verschillende zakelijke ondernemingen en investeringen.

Na zijn afstuderen werkte Buffett als beleggingsverkoper en deed hij enkele succesvolle investeringen. Tegen de tijd dat Buffett 26 jaar oud was, was zijn netto vermogen gegroeid naar $140.000. Als eind twintiger had hij zijn eigen investeringspartnerschap opgericht en beheerde hij geld voor anderen ?.

Warren Buffet als dertiger

Toen Warren Buffett 30 jaar oud was, was zijn netto vermogen $1 miljoen. Dit was een doel dat hij zichzelf had gesteld en dat hij wist te bereiken. In 1962, op 32-jarige leeftijd, had hij een netto vermogen van ongeveer $7,2 miljoen. Warren Buffett kocht in 1965 een meerderheidsbelang van de aandelen in Berkshire Hathaway. Op 39-jarige leeftijd werd het netto vermogen van Warren Buffett geschat op $25 miljoen. Best indrukwekkende cijfers, maar dit was nog maar het begin!

Warren Buffet als veertiger

warren buffett investeerde in american express

Warren Buffett begon echt op te vallen in eind jaren ’60 / begin jaren ’70 toen hij ondergewaardeerde bedrijven begon op te kopen. Een van zijn vroege pareltjes was American Express, dat hij in 1964 kocht nadat het met een schandaal te maken kreeg. Terwijl anderen bang waren geworden, zag Buffett dit als een buitenkansje en verdiende er goed aan.

Op 43-jarige leeftijd was hij al $34 miljoen waard. Echter midden van jaren ’70 kreeg Berkshire Hathawayte maken met een moeilijke periode en daalde zijn netto vermogen naar $19 miljoen ?. Warren Buffett raakte niet in paniek en ging bleef vasthouden aan zijn beleggingsstrategie. Eind jaren 70 was zijn vermogen alweer gestegen tot $67 miljoen. Petje af!

Warren Buffet als vijftiger

Al vijftiger ging Warren Buffett gewoon door waar het gebleven was. In het midden van de jaren ’80 had hij al een aanzienlijk fortuin vergaard. In 1982 was zijn netto vermogen $376 miljoen en het steeg naar $620 miljoen het jaar daarop. Vervolgens, in 1986, op 56-jarige leeftijd, trad Buffett toe tot de miljardairsclub.

Dit alles terwijl hij een bescheiden salaris van $50.000 verdiende bij Berkshire Hathaway. Naarmate hij de 60 naderde, steeg Buffett’s netto vermogen naar een verbluffende $3,8 miljard. Hiermee was hij één van de rijkste mensen op dat moment ter wereld.

Warren Buffett als zestiger

Warren Buffett vermogensgroei door Berkshire Harthaway
Bron: CNBC

Warren Buffett was niet te stoppen als zestiger ?. Zijn vermogen steeg naar nieuwe hoogten begin jaren 90. Volgens schattingen van Forbes zo’n $3,3 miljard. Aanvankelijk had Berkshire Hathaway het moeilijk begin jaren 90. Ondanks deze vroege tegenslag bleef Buffett’s persoonlijke vermogen gedurende het decennium stijgen.

Tegen de tijd dat Buffett 66 jaar werd, was zijn geschatte vermogen gegroeid tot maar liefst $16,5 miljard. Ook hier stopte het niet voor Buffet. In 1999 was zijn vermogen gestegen naar een bizarre $36 miljard ?. Uiteraard dankzij zijn neusje voor goede deals en zijn belang in Berkshire Hathaway.

Warren Buffett als zeventiger

Toen Warren Buffett de zeventig passeerde bleef zijn vermogen explosief doorstijgen ?. In 2006, op 76-jarige leeftijd, was zijn vermogen stegen tot $42 miljard. En in 2010, op 80-jarige leeftijd, was zijn netto waarde gegroeid tot een indrukwekkende $47 miljard.

Warren Buffett als tachtiger en negentiger

Ook op hoogbejaarde leeftijd ging Warren Buffett gewoon door met waar hij goed in is en dat is beleggen. In 2015 werd hij 85 jaar en was zijn vermogen gegroeid tot $58,5 miljard. Fast forward naar 2020, op 90-jarige leeftijd, was zijn vermogen bijna verdubbeld naar $100,4 miljard.

net worth of Warren Buffett in 2023
Vermogen van Warren Buffett op 6 mei 2023 (bron: Forbes)

Op dit moment, 6 mei 2023 om precies te zijn, is het vermogen van Warren Buffett $112,8 miljard. Hiermee is de 92-jarige Buffett de nummer 5 van de Forbes Billionaire List. Ondanks zijn immense rijkdom blijft Buffett zuinig en verdient hij een bescheiden salaris van $100.000 per jaar bij Berkshire Hathaway.

Schenking van erfenis aan goede doelen

Ondanks zijn immense rijkdom is hij geen typische miljardair. Buffett staat bekend om zijn zuinige levensstijl. Hij woont nog steeds in hetzelfde huis dat hij in 1958 kocht en rijdt in een oude Cadillac.

Hij gelooft in een zuinig leven en het vermijden van overdaad. In een interview met Yahoo Finance in 2010 zei hij: “Ik ben niet geïnteresseerd in auto’s en mijn doel is niet om mensen jaloers te maken. Mijn doel is om mensen te laten beseffen dat je veel plezier kunt hebben zonder veel geld uit te geven“.

Door zuinig te leven leiden, heeft Buffett kunnen sparen en zijn geld volgens de methode van Graham Benjamin kunnen investeren. Dit heeft hem heeft hem na verloop van tijd één van de rijkste mensen ter wereld gemaakt ?.

Erfenis voor kinderen en goede doelen

Hoewel zijn kinderen iets van zijn erfenis zullen ontvangen, zullen ze bij lange na niet het grootste deel van zijn fortuin erven. Buffett heeft gezegd dat hij zijn kinderen “genoeg geld wil geven zodat ze zouden voelen dat ze alles kunnen doen, maar niet zo veel dat ze niets zouden kunnen doen.

Warren Buffett heeft beloofd het overgrote deel van zijn fortuin te schenken aan liefdadige doelen via The Giving Pledge.

Top 10 levenslessen van Warren Buffett

Warren Buffett’s beleggingsstrategie heeft hem meer geld opgeleverd dan hij ooit kan opmaken. Dus, wat kunnen we leren van deze slimme investeerder? Hier zijn wat mij betreft de belangrijkste lessen je kunnen helpen met het opbouwen van vermogen:

#1 Investeer in jezelf

Warren Buffett heeft herhaaldelijk benadrukt dat investeren in jezelf de beste investering is die je kunt doen. Dit betekent dat je tijd, geld en energie moet steken in het ontwikkelen van je vaardigheden, kennis en persoonlijkheid.

Door te werken aan je vaardigheden, kennis en persoonlijkheid vergroot je je kansen op succes in je carrière en leven. Bovendien blijft de kennis en ervaring die je opdoet bij het investeren in jezelf je hele leven bij je, waardoor het een waardevolle en duurzame investering is. Kortom, investeren in jezelf is de beste investering die je kunt doen volgens Warren Buffett ?.

#2 Volg je passie

Nummer 2 is het volgen van je passie. Warren Buffett gelooft dat het volgen van je passie een essentieel onderdeel is van succes. Door iets te doen wat je echt leuk vindt en waar je gepassioneerd over bent, krijg je de energie en motivatie om hard te werken en te slagen.

Bovendien zorgt het volgen van je passie ervoor dat je niet snel opgeeft, zelfs als je tegen obstakels aanloopt. Het gaat erom iets te vinden waar je van houdt en waar je goed in bent en er vervolgens volledig voor te gaan. Kortom, volgens Warren Buffett is het volgen van je passie een belangrijke stap om succesvol te worden in het leven.

#3 Leef beneden je stand

Een belangrijke les die Warren Buffett benadrukt, is het belang van “beneden je stand leven”. Ondanks dat Warren Buffett een van de rijkste mensen ter wereld is, geeft hij niet heel veel geld uit. Behalve aan het goede doel dan ?. En zoals eerder aangegeven woont Warren Buffett nog steeds in het huis dat hij in 1958 kocht en rijdt in een eenvoudige auto.

Hij gelooft dat het leven simpel moet worden gehouden en dat het niet nodig is om een extravagante levensstijl na te streven om gelukkig te zijn. Door zuinig te leven, kun je meer geld besparen, investeren in de toekomst en je financiële doelen bereiken.

#4 Begin zo vroeg mogelijk

Dan door naar nummer 3 en dat is zo vroeg mogelijk beginnen met beleggen. Door op jonge leeftijd te beginnen met beleggen, kun je profiteren van de kracht van samengestelde interest en je geld voor je laten werken. Hoe langer je belegt, hoe groter de kans op aanzienlijke winsten.

Daarom is het belangrijk om vroeg te beginnen, zelfs als je nog maar kleine bedragen kunt investeren. Het is de tijd die in je voordeel werkt. Kortom, volgens Warren Buffett is het vroeg beginnen met beleggen een cruciale stap om financiële onafhankelijkheid te bereiken.

De volgende beroemde quote van Warren Buffett vat dat samen in één zin ?:

“Someone is sitting in the shade today because someone planted a tree a long time ago.”

Bron: Warren Buffett

Warren Buffett plaatste als kind al kauwgombal-automaten in verschillende winkels. Het geld dat hij ermee verdiende, investeerde hij in meer kauwgomballenautomaten. Uiteindelijk is het ‘kauwgombal-geld’ een deel van de basis geworden van zijn huidige fortuin ?.

#5 Leer van je fouten (en blijf er niet in hangen)

Warren Buffett is van mening dat fouten maken onvermijdelijk is, maar dat het belangrijk is om niet in je fouten te blijven hangen. Je moet snel leren van je fouten en vooruit gaan ?. Het nemen van risico’s en af en toe falen zijn essentieel voor succes.

Het gaat erom hoe je omgaat met deze fouten en tegenslagen. In plaats van te blijven hangen in zelfkritiek en teleurstelling, moet je jezelf vergeven en doorgaan met nieuwe lessen in het achterhoofd. Kortom, volgens Warren Buffett is het belangrijk om te falen, snel te leren en weer door te gaan om succesvol ? te worden.

#6 Investeer alleen in wat je begrijpt

Warren Buffett raadt aan om te investeren in bedrijven die je begrijpt. Zo voorkom je fouten en kun je betere beslissingen nemen. Begrijpen waar een bedrijf zijn geld mee verdient, wat het aanbiedt en wie de concurrenten zijn is daarbij essentieel.

Voor Buffett geldt: hoe simpeler het bedrijf, hoe beter. Investeringen hoeven niet ingewikkeld te zijn. Het gaat erom een duidelijk begrip te hebben van het bedrijfsmodel en de industrie waarin het opereert. Hij gelooft dat investeren in een bedrijf dat je niet begrijpt, hetzelfde is als een spel spelen zonder de regels te kennen.

#7 Investeer voor de lange termijn

Warren Buffett weet als geen ander dat rijkdom opbouwen een kwestie is van geduld. Hij blijft vaak langdurig in bepaalde investeringen en wacht rustig af totdat de waarde toeneemt. Dit geduldige beleggen heeft hem enorme rendementen opgeleverd en zijn vermogen exponentieel laten groeien.

Buffett begrijpt als geen ander dat vermogen opbouwen geen “quick-fix” is, maar een langdurig proces dat discipline en toewijding vereist. Hij waarschuwt beleggers dan ook om niet in paniek te raken bij dalende markten of onzekerheid en om altijd te blijven focussen op de lange termijn.

#8 Koop wanneer anderen bang zijn

Warren Buffett heeft gezegd dat hij het tegenovergestelde doet van wat de meeste beleggers doen. Buffett gelooft in het profiteren van marktdalingen en het kopen van aandelen wanneer anderen bang zijn. Hij gelooft dat de beste kansen zich voordoen wanneer de markt in paniek is.

Hij gelooft dat de meeste beleggers de neiging hebben om in paniek te raken en te verkopen wanneer de markten dalen en om te kopen wanneer de markten stijgen. Dit kan leiden tot het missen van kansen en het maken van slechte investeringsbeslissingen. In plaats van de menigte te volgen, stelt hij voor om een ​​onafhankelijke denker te zijn en je eigen onderzoek te doen om kwalitatief hoogwaardige bedrijven te vinden die ondergewaardeerd zijn.

#9 Omring jezelf met goede mensen

Warren Buffett is een groot voorstander van het omringen van jezelf met goede mensen. Hij adviseert om mensen te kiezen met integriteit, intelligentie en energie, en omgevingen te vermijden waarin mensen met een negatieve houding of slechte gewoonten de overhand hebben.

Hij gelooft dat je een betere investeerder en persoon kunt worden door om te gaan met mensen die je uitdagen en je laten groeien. Buffett heeft zijn hele carrière samengewerkt met mensen die hij respecteert en vertrouwt, en hij benadrukt dat het vinden van de juiste partner of mentor van onschatbare waarde kan zijn voor je succes.

#10 Reputatie is alles

Warren Buffett gelooft dat een goede reputatie essentieel is voor zakelijk succes en dat het onmogelijk is om een ​​succesvol bedrijf op te bouwen zonder een solide reputatie. Een goede reputatie kan een bedrijf helpen om klanten, investeerders en medewerkers aan te trekken en te behouden.

Klanten zijn vaak bereid om meer te betalen voor producten of diensten van bedrijven met een goede reputatie. Terwijl investeerders eerder geneigd zijn om te investeren in bedrijven die bekend staan om hun betrouwbaarheid en integriteit.

Tot slot benadrukt Buffett dat een goede reputatie niet kan worden gekocht en dat het tijd kost om op te bouwen. Hierover had hij de volgende bekende quote:

“It takes 20 years to build a reputation and five minutes to ruin it. If you think about that, you’ll do things differently.”

Door: Warren Buffett

Kortom het is belangrijk om consistent te zijn in het nakomen van beloften en het respecteren van ethische normen om een goede reputatie te behouden.

Advies voor niet-professionele investeerders

In Buffett’s brief van 2013 aan de aandeelhouders van Berkshire Hathaway merkte Warren Buffett op dat de meeste investeerders niet hoeven te doen wat hij en Munger doen. Buffett wees er terecht op: “In totaal heeft het Amerikaanse bedrijfsleven het in de loop van de tijd geweldig gedaan en zal het blijven doen.

Hij verklaarde dat niet-professionals gewoon moeten investeren in een dwarsdoorsnede van bedrijven en dat “een S&P 500-indexfonds (of ETF) met lage kosten dit doel zal bereiken“. In de volgende video legt Warren Buffett dit uit.

Bron: Freevesting

Hoe serieus nam Buffett deze aanbeveling? Hij legde zelfs soortgelijke instructies vast in zijn testament over hoe zijn geld voor het voordeel van zijn familie moest worden geïnvesteerd. Buffett onthulde dat zijn testament bepaalt dat 90% van het geld moet worden geïnvesteerd in een S&P 500-indexfonds met lage kosten en 10% in kortlopende overheidsobligaties.

Eindoordeel

Over superbelegger Warren Buffett zijn vele boeken geschreven. Deze blog post is slechts een korte samenvatting van wat Warren Buffett bereikt heeft als belegger, maar ook van zijn waarden en normen in het leven.

Al met al blijft het erg indrukwekkend om te zien wat hij allemaal bereikt heeft in het leven. Laten we hopen dat we nog lang van deze prachtige persoonlijkheid mogen genieten.

Wat zijn de belangrijkste lessen die jij geleerd hebt van Warren Buffett? Graag hoor ik dat van je in de comments ?

Wil jij gaan beginnen met beleggen? Open dan een gratis beleggersrekening bij DEGIRO. Wil je meer informatie over wanneer je het beste kan beginnen met beleggen? Lees dan de blog post “Het beste instapmoment om te gaan beleggen?“.

Plaats een reactie