Top 5 van duurste huizen van Nederland in 2022

Woningmarkt

Top 5 van duurste huizen van Nederland in 2022.

Veel mensen hebben als doel om financieel onafhankelijk te worden. Maar waar wonen de echt extreem rijke mensen eigenlijk in Nederland?

Wat voor vastgoed kopen de extreem rijken en wat zijn de maandlasten als je een hypotheek afsluit voor een extreem dure villa?

In deze blog post ga ik kijken naar de duurste woningen die er in 2022 in Nederland te koop staan. Ook kijk ik terug naar de duurste woningen van 2021 om te checken of deze woningen inmiddels verkocht zijn en hoe lang ze te koop hebben gestaan.

Ik ben verder benieuwd of de gestegen hypotheekrente invloed heeft op de vraagprijzen van de top 5 van duurste huizen in Nederland in 2022.

In deze blog post ga ik het volgende behandelen:

Wil je liever de video bekijken?

Wil je liever de video bekijken dan de blog post lezen? Hieronder de link naar de video:

Bron: Vastgoedmentor.com

Status duurste huizen van Nederland in 2021

Oktober 2021 had ik ook een blog post gemaakt over de duurste woning van Nederland in 2021. Het is nu ruim 6 maanden later dus dit is een mooi moment om eens te kijken naar de status van de duurste woningen van 2021.

Hieronder een overzicht van de top 5 van duurste te koop staande woningen in oktober ’21.

Status oktober 2021Status juni 2022
Nummer 5: Dam in Amsterdam (link)
Vraagprijs€10.500.000 k.k.€ 10.500.000 k.k.
Te koop aangeboden /verkocht sinds>6 maanden te koopNog steeds te koop
Nummer 4: Heinsbergenstraat in Biltswijk
Vraagprijs€11.000.000 k.k.Verkocht voor?
Te koop aangeboden / verkocht sinds>6 maanden te koopOnbekend
Nummer 3: Oranje Nassaulaan in Amsterdam
Vraagprijs€13.800.000 k.k.Verkocht voor?
Te koop aangeboden / verkocht sinds>6 maanden te koopOnbekend
Nummer 2: Bentveldsweg in Aerdenhout (link)
Vraagprijs€15.700.000 k.k.Verkocht voor?
Te koop aangeboden / verkocht sinds18 november 201918 november 2021
Nummer 1: Biltseweg in Bosch en Duin
Vraagprijs€18.000.000 k.k.Verkocht voor?
Te koop aangeboden / verkocht sinds>6 maanden te koopOnbekend
Bron: Vastgoedmentor.com

Zoals je kan zien in de bovenstaande tabel staat de nummer 5 van duurste woningen van 2021 ook midden 2022 nog te koop. De vraagprijs is nog steeds €10.500.000 k.k. Dat dit penthouse nog steeds te koop staat is een dure grap voor de verkoper. Alleen de VVE kost je namelijk al €2.728,00 per maand.

De nummers 4, 3 en nummer 1 van de lijst uit 2021 zijn niet meer te vinden op Funda.nl. Dit betekent meestal dat de woning verkocht is (of van de markt gehaald is omdat het niet te verkopen is voor de vraagprijs ?).

Van nummer 2 op de lijst kan je wel terug vinden dat deze woning inmiddels verkocht is. Deze woning heeft precies 2 jaar te koop gestaan. De vraagprijs was €15.700.000 k.k.. Wat de uiteindelijke verkoopprijs kan je via Funda.nl helaas niet achterhalen.

Duurste woning van Nederland in 2022

Dan nu door naar 2022. Wat zijn op dit moment de duurste en meest exclusieve villas die er in Nederland te koop staan?

In deze blog post ga ik kijken aan de hand van Funda.nl wat op dit moment de duurste te koop staande woningen zijn in Nederland. Voor deze lijst heb ik alleen gekeken naar woningen (of eigenlijk villa’s) die op dit moment nog beschikbaar zijn.

Dus mocht je interesse hebben in één van deze woningen, check dan snel of die er nog beschikbaar is. Zorg wel dat je een hele dag uittrekt voor een bezichtiging aangezien je heel wat woonoppervlakte en kamers moet bekijken ?.

Laten we snel gaan kijken met de eerste woning van deze top 5!

Nummer 5: Boulevard in Noordwijk

nummer 5_boulevard in Noordwijk
Bron: Funda.nl

Als eerste de nummer 5 van deze lijst. De nummer 5 is een nieuwbouw appartement aan de boulevard in Noordwijk. De locatie direct aan de boulevard van Noordwijk is natuurlijk één van de mooiste plekken van Nederland. Elke zomer stroomt het strand van Noordwijk vol met toeristen en dagjesmensen.

Kortom dit is zoals aangegeven een top locatie. Wat ik zelf wel een nadeel vind is dat je zodra het mooi weer is erg moeilijk met de auto van de snelweg bij de boulevard kan komen. Dus het zal niet makkelijk zijn voor jezelf of visite om je mooie penthouse te bereiken als het zonnetje schijnt.

Belangrijkste kenmerken

 • Bouwjaar; Als bouwjaar voor dit nieuwbouw penthouse staat 2022. Het penthouse zal dus in 2022 opgeleverd gaan worden
 • Woonoppervlakte; Het woonoppervlakte van dit penthouse is 516 m2. Dat zijn heel wat m2 die je moet stofzuigen ?
 • Buitenoppervlakte; Naast het riante woonoppervlakte heeft dit penthouse nog 196 m2 aan buitenruimte (dakterras)
 • Vraagprijs per m2; Met een vraagprijs €8.250.000 v.o.n. en een woonoppervlakte van 516 m2 geeft dit een vraagprijs van net geen €16.000 per m2
 • Aantal kamers; Dit penthouse heeft in totaal 6 kamers (waarvan 4 slaapkamers), 2 luxe badkamers en 2 aparte toiletten
 • Luxe extra’s; Bewoners van het penthouse kunnen in Hotel van Oranje genieten van maar liefst 2.700 m2 aan wellness-faciliteiten, inclusief beauty- en massagesalons, hairstudio, sauna’s, stoombad, jacuzzi, solarium en het grootste golfzwembad van Europa. Kortom “Live the Luxury Life!”

Geschatte maandlasten

De geschatte maandlasten voor dit nieuwbouw penthouse in Noordwijk zijn een dikke €37.000 per maand. Hieronder een overzicht van Funda.nl dat je krijgt als je klikt op “Wat worden mijn maandlasten?”.

top 5_ duurste huis van nederland in 2022_maandlasten nummer 5
Bron: Funda.nl

Het voordeel dat je natuurlijk hebt als je een nieuwbouw woning koopt is dat je geen “kosten koper” hoeft te betalen. Toch zijn de maandelijkse lasten natuurlijk erg hoog. Meer over de voor- en nadelen van nieuwbouw en bestaande bouw kan je lezen in de blog post “Wat is beter nieuwbouw of bestaande bouw?“.

Verder valt op dat de hypotheekrente flink gestegen is tov van de hypotheekrente van 2021. Deze stijging van de hypotheekrente zie je gelijk terug in de hogere maandlasten.

Nummer 4: Meentweg in Naarden

nummer 4_meentweg in Naarden
Bron: Funda.nl

Laten we snel doorgaan met nummer 4 op de lijst van duurste huizen in Nederland. Nummer 4 staat aan de Meentweg in Naarden en heeft een vraagprijs van precies €10.000.000 k.k.

Volgens de verkooptekst van Funda is deze villa een echt meesterwerk te noemen. Kijkend naar de foto’s op Funda.nl moet ik toegeven dat dit is wat ik versta onder een exclusieve villa. De inrichting en afwerking zijn echt van topniveau!

Wat krijg je dan allemaal als je bereid bent om de vraagprijs van €10.000.000 k.k. neer te leggen?

Belangrijkste kenmerken

 • Bouwjaar; Deze villa is in 1911 gebouwd
 • Woonoppervlakte; Het woonoppervlakte van deze villa is ruim 1.344m2 groot
 • Perceeloppervlakte; Deze villa is gelegen op een perceel van 21.872 m2. Uiteraard is al deze grond eigen grond
 • Vraagprijs per m2; Met een vraagprijs €10.000.000 k.k. en met een woonoppervlakte van 1.344 m2 geeft dit een vraagprijs van €7.440 per m2. Eigenlijk valt dat nog best mee…
 • Aantal kamers; Deze villa heeft in totaal 11 kamers (waarvan 5 slaapkamers), 3 luxe badkamers en 3 aparte toiletten
 • Luxe extra’s; De villa heeft een prachtig binnenzwembad. Aangrenzend aan de villa is er nog een zeer ruime expositieruimte van circa 550 m2 voorzien van een vijf sterren waardige bar. Hier kan je bijvoorbeeld wat van je oldtimers exposeren (althans als je die hebt ?)

Geschatte maandlasten

Heb je serieuze interesse voor deze villa dan kan je je maandlasten checken via Funda.nl. In het geval je de vraagprijs van €10.000.000 betaalt, dan worden je bruto maandlasten bijna €46.000 bruto per maand. Hieronder de indicatie van van je maandlasten.

top 5_ duurste huis van nederland in 2022_maandlasten nummer 4
Bron: Funda.nl

Zoals je kunt zien zijn deze maandlasten voor een annuïtaire hypotheek van 10 jaar vast en een hypotheekrente van 3,66%. Vooral door de gestegen hypotheekrente zijn de maandlasten nu ook een stuk hoger dan een jaar geleden.

Uiteraard kan je nog wel gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek. Dat dan weer wel…

Nummer 3: Dam in Amsterdam

nummer 3_dam in Amsterdam
Bron: Funda.nl

Dan door naar de nummer 3 op de lijst van duurste huizen van Nederland. Niet verrassend maar nummer 3 staat in Amsterdam. Ondanks dat dit niet het duurste huis is van Nederland is het wel gelijk het duurste te koop staande appartement!

Het appartement ligt aan de Dam in Amsterdam en heeft momenteel een vraagprijs van €10.500.000 k.k. Dit is niet zomaar een appartement maar een penthouse dat de gehele negende (top)verdieping van het complex omvat. Het penthouse is gelegen op de meest prestigieuze locatie van Amsterdam aan de dam met een prachtig uitzicht op het Koninklijk Paleis en het Nationaal Monument op de Dam.

Dit appartement is een bekende op de lijst van duurste woningen van Nederland. In 2021 stond dit appartement ook te koop en was toen nummer 5 van de lijst. Dus dit penthouse staat al heel wat tijd te koop aangeboden.

Laten we eens kijken wat je krijgt voor de vraagprijs van €10.500.000 k.k..

Belangrijkste kenmerken

 • Bouwjaar; Dit penthouse is volgens Funda.nl nieuwbouw opgeleverd in 2019. Wel gek want dit is volgens mij ook het appartement dat Justin Bieber in eind 2016 voor €24,5 miljoen zou hebben gekocht. Volgens dit krantenartikel van het AD.nl kocht Justin Bieber dan wel een appartement op de 7de, 8ste en 9de verdieping. Dus dat zijn 3 verdiepingen in plaats van nu “alleen” maar de 9de verdieping…

Of de eerste eigenaar hier überhaupt gewoond heeft of dat het sinds de oplevering te koop staat is me niet bekend. Het staat in ieder geval al langer dan 6 maanden te koop, aangezien je op YouTube deze video kunt vinden die 28 februari 2021 is geüpload. Verder was de vraagprijs begin 2021 nog €11.0000.000 k.k., dus echt makkelijk verkoopt deze penthouse niet…

Bron: Pure Luxe

Vervolg belangrijkste kenmerken…

 • Woonoppervlakte; Het woonoppervlakte van deze prachtige penthouse 305m2 en het heeft een zonneterras van zo’n 100m2
 • Perceeloppervlakte; Bij het penthouse zitten 2 valet parkeerplekken. Dat is wel echt pure luxe!
 • Vraagprijs per m2; Met de vraagprijs €10.500.000 k.k. en met een woonoppervlakte van 305 m2 geeft je dit een m2 prijs van €34.426. Dat is zelfs voor Amsterdam extreem duur en de hoogste prijs per m2 van alle woningen in deze top 5!
 • Aantal kamers; Het penthouse heeft 4 kamers (waarvan 3 slaapkamers) en 3 badkamers
 • Luxe extra’s; Uiteraard is alles super de luxe afgewerkt (kijk zeker even de video van Pure Luxe want het is echt een strak appartement), daar komt nog bij dat de complete inrichting bij de koop zitten. Hopelijk is de kunst die aan de muren hangt wel bijzonder…

Geschatte maandlasten

Mocht je interesse hebben in dit prachtige penthouse dan zijn je maandelijkse hypotheeklasten ruim €47.208 per maand voor hypotheek van 10 jaar vast bij een rente van 3,51%.

top 5_ duurste huis van nederland in 2022_maandlasten nummer 3
Bron: Funda.nl

Ondanks dat de vraagprijs tov 2021 gelijk is gebleven zijn de bruto maandlasten met ruim €10.000 per maand omhoog gedaan door de gestegen hypotheekrente. In 2021 van de rente namelijk nog 1,34% voor 10 jaar vast.

Let op dat daar dan ook nog €2.728,00 per maand bijkomt voor de VVE bijdrage.

Aan de andere heeft het penthouse een energielabel A, dus de maandelijkse energiekosten vallen wellicht mee… Dat dan weer wel.

Laten we snel doorgaan naar nummer 2.

Nummer 2: Diepenbrockstraat in Amsterdam

nummer 2_Diepenbrockstraat in Amsterdam
Bron: Funda.nl

Dan door naar de een na duurste woning van Nederland in 2022. De nummer 2 van de lijst ligt ook in Amsterdam aan de Diepenbrockstraat en heeft een vraagprijs van €12.500.000 k.k.

Dit riante woonhuis met buitenzwembad ligt aan het water van het Beatrixpark in Amsterdam Zuid met een verbinding naar de Zuid-As en het centrum van Amsterdam. De foto’s op funda zien er zeker mooi uit, maar als ik eerlijk bent ziet en voelt dit toch een beetje als een “normaal huis”.

Laten we eens kijken naar de belangrijkste kenmerken om een beter beeld te krijgen wat je allemaal krijg voor de vraagprijs van €12.500.000 k.k.

Belangrijkste kenmerken

 • Bouwjaar; Dit woonhuis heeft een bouwjaar van 1952
 • Woonoppervlakte; Het woonoppervlakte van deze villa is 496 m2, Daarnaast heb je meer dan 120 m2 aan buitenruimte
 • Perceeloppervlakte; Deze villa is gelegen op een perceel van 862 m2. Eigenlijk is dat een heel bescheiden perceeloppervlak. Voor Amsterdamse begrippen is het natuurlijk veel grond, maar vergeleken met de andere villa’s op deze lijst valt het mee. Daar komt nog bij dat het geen eigen grond is maar dat de woning gelegen is op gemeentelijke erfpacht. Wel is de erfpacht eeuwigdurend afgekocht, maar loopt de einddatum van de erfpacht 28-02-2063 af. Of je vanaf die datum weer moet gaan betalen voor de erfpacht is me niet duidelijk. Dat zou wel een groot minpunt zijn als dat het geval is!
 • Vraagprijs per m2; Zoals aangegeven is de vraagprijs €12.500.000 k.k. en met een woonoppervlakte van 496 m2 geeft dit een vraagprijs van €25.202 per m2. Dat is best een pittige prijs per m2. Zeker als je bedenkt dat de gemiddelde vraagprijs in deze buurt €8.239 per m2 is
 • Aantal kamers; Deze villa heeft in totaal 10 kamers, hiervan zijn er 6 een slaapkamer
 • Luxe extra’s; Deze villa beschikt over een buitenzwembad, poolhouse, en buitendouche. Daarnaast heeft dit woonhuis ook nog een eigen fitnessruimte en sauna

Geschatte maandlasten

Mocht je dit prachtige woonhuis in Amsterdam willen kopen dan moet je rekening houden met bruto maandlasten van ruim €57.000. Ook dit is weer bij een hypotheekrente van 10 jaar vast met een rente van 3,46% en je kan nog gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek.

top 5_ duurste huis van nederland in 2022_maandlasten nummer 2
Bron: Funda.nl

Laten we snel doorgaan met de absolute nummer 1 op de lijst van duurste huizen in Nederland!

Nummer 1: Kavel in Hillegersberg in Rotterdam

nummer 1_Hillgersberg in Rotterdam
Bron: AD.nl

Er is een klein probleempje. Het duurste huis van Nederland is nog niet eens gebouwd en staat dus ook niet op Funda.nl

Ik kan dus helaas weinig foto’s laten zien van het duurste huis van Nederland. Het gaat in dit geval om een kavel van miljonair Michel Perridon. De kavel is een privé-eiland, in de Rotterdamse rijkenenclave Hillegersberg.

Het was ooit de droom van Michel Perridon om op dit eiland zijn eigen fabuleuze villa te bouwen. Voor de kavel van 6.502 m2 betaalde hij in 2020 iets meer dan €18 miljoen. Hiervoor gebruikte hij een hypotheek van €30 miljoen vanuit zijn eigen beheer bv.

Hoe dan ook; de droom om in Hillegersberg zijn eigen paleis te bouwen, is de afgelopen tijd verwaterd. Perridon zelf kwam niet verder dan het aanleggen van de fundering en het aanvragen van een bouwvergunning.

nummer 1_fundering is gereed
Bron: AD.nl

Nu gunt Michel Perridon het iemand anders om hier alsnog een ware woondroom te verwezenlijken, met ruimte voor een inpandig zwembad, grote wellness, botenhuis, een home-office en parkeergelegenheid voor meerdere auto’s.

Lees hier de het hele artikel op AD.nl.

Belangrijkste kenmerken

De belangrijkste kenmerken kan je vinden in deze verkoopvideo van Christie’s The Hill Estate.

Bron: Christie’s The Hill Estate

Samenvattend gaat deze exclusieve villa de volgende kenmerken krijgen (als de koper ook daadwerkelijk het huidige ontwerp laat bouwen).

 • Bouwjaar; De fundering ligt er al, maar er is zeker nog 2 jaar bouwtijd nodig om deze villa af te bouwen. Dus de vroegste oplevering is ergens eind 2024
 • Woonoppervlakte; Het huidige ontwerp van deze villa heeft maar liefst 1.775 m2
 • Perceeloppervlakte; De kavel is 6.502 m2 groot en ligt op een privé eiland
 • Vraagprijs per m2; Als ik ervan uit ga dat de totale prijs van de kavel en het bouwen van deze villa uitkomt op €30.000.000 dan levert dit een prijs op van €16.901 per m2. Dat is natuurlijk een boel geld, maar zeker niet de hoogste m2 prijs uit deze top 5
 • Aantal kamers; Deze villa beschikt over meer dan voldoende kamers en meerdere super luxe badkamers…
 • Luxe extra’s; Een grote wijnkelder, inpandig zwembad, inpandige garages voor in totaal 7 grote auto’s, personeelsverblijf, gastenverblijf, grote wellness en fitnessruimte, botenhuis en een lift. Kortom aan luxe extra’s geen gebrek!

De volledige beschrijving kan je vinden op de site van Christie’s International Real Estate. De kavel sinds juni ’22 te koop. Mocht je nog interesse hebben in de duurste woning van Nederland? Meld je dan snel bij de verkopende makelaar.

Geschatte maandlasten

Aangezien op dit moment alleen de kavel met fundering te koop staat voor zo’n €20.000.000 en de geschatte bouw- en inrichtingskosten ook nog eens tot wel €10.000.000 bedragen komen de totale kosten uit op pak en beet €30.000.000.

Je bruto maandlasten bij een hypotheek van €30.000.000 zijn ongeveer € 137.407 per maand. Ook hier heb ik weer een hypotheekrente van 3,66% genomen voor 10 jaar vast. Ruim €137.000 per maand aan hypotheekrente en aflossing dat is geen kattenpis! Kortom dit is alleen maar weggelegd voor extreem rijken. Maar als je dit bedrag uitgeeft heb je wel de duurste woning van Nederland!

Verschillen 2021 en 2022

Dit waren op de 5 duurste huizen die momenteel te koop staan in Nederland. Al deze woningen waren stuk voor stuk prachtig en ik zou er eerlijk gezegd het liefst een keer zelf gaan willen kijken. Wat me wel opvalt is dat er best een groot verschil zit tussen de duurste woningen die te koop stonden in 2021 en 2022. Hieronder een overzicht met de top 5 van 2021 en van 2022.

20212022
Vraagprijs nummer 5€10.500.000 k.k.€8.250.000 v.o.n.
Vraagprijs nummer 4€11.000.000 k.k.€10.000.000 k.k.
Vraagprijs nummer 3€13.800.000 k.k.€10.500.000 k.k.
Vraagprijs nummer 2€15.700.000 k.k.€12.500.000 k.k.
Vraagprijs duurste woning€18.000.000 k.k.€30.000.000 k.k.
Hypotheekrente (annuïtair 10 jaar vast)~1,6%~3,6%
Bron: Vastgoedmentor.com

Wat opvalt is dat alle woningen uit de top 5 van 2022 goedkoper waren dan de top 5 van 2021. Behalve de nummer 1 van deze lijst, maar de nummer 1 van 2022 is op dit moment alleen een kavel met een fundering.

Verder is natuurlijk de hypotheekrente zo’n 2% hoger dan een jaar geleden. Dit zie je ook terug in de geschatte maandlasten. Ondanks dat de huizenprijzen in 2022 lager zijn dan in 2021, zijn de geschatte maandlasten een stuk hoger. Of dit de reden is dat de top 5 van duurste huizen van Nederland in 2022 gemiddeld een lagere vraagprijs hebben durf ik niet te zeggen.

Eindoordeel

Dit waren dus de top 5 duurste huizen die er op dit moment in 2022 te kopen staan in Nederland. Het maken van deze blog post vond ik vooral leuk om te doen. Ik vind het interessant om te zien wat extreem rijke mensen met hun geld doen. Wat mij betreft heeft dit niks te maken met investeren in vastgoed. Mensen die zulke dure woningen kopen doen dat puur voor henzelf en niet als vastgoed investering.

Graag hoor ik van je van je van deze blog post vindt? Heb je nog op of aanmerkingen? Laat dan een reactie achter in de comments.

Wil jij nu ook eindelijk gaan beginnen met het opbouwen van vermogen? De meest laagdrempelige manier is investeren in ETF’s. Lees hier meer over in de blog post “Waarom beleggen in ETF’s?“.

Plaats een reactie