Huizenmarkt koelt af in 2019

Woningmarkt

De huizenmarkt koelt af.

Huh wat zeg je?

De huizenmarkt is aan het afkoelen.

Althans dat is wat je in maart en april van 2019 in diverse media en nieuwssites kunt lezen.

Ik vind het altijd gek om te zien hoe dat soort zaken gaan. Als het slecht gaat met de huizenmarkt dan denken mensen dat het alleen maar slechter zal gaan. Gaat het daarentegen goed met de huizenmarkt dat lijkt de “sky de limit” en denkt iedereen dat de huizenprijzen altijd alleen maar stijgen.

Uiteindelijk bereikt vraag en aanbod altijd weer een nieuw evenwicht. De huizenprijzen kunnen niet maar blijven stijgen, omdat na verloop van tijd er simpelweg geen mensen meer zijn die een woning kunnen kopen.

Zowel een stijgende als dalende huizenprijzen brengen kansen met zich mee voor vastgoedbeleggers. Nu is er dus een fase aangebroken van een afkoelende woningmarkt.

In deze blog post ga ik op zoek naar een antwoord op de volgende vragen:

Wat voor kansen biedt een afkoelende huizenmarkt aan de particuliere woningbelegger?

En wat moet je doen als particulier woningbelegger als de woningmarkt gaat afkoelen?

In deze blog post het volgende:

De cijfers van de huizenmarkt

In juni 2013 bereikte de huizenprijzen hun dieptepunt en sindsdien vertonen de huizenprijzen een stijgende lijn. Volgens het CBS was in mei 2018 de prijsindex van bestaande koopwoningen voor het eerst hoger dan het recordniveau in augustus 2008. Begin 2019 bereikte de prijsindex zelfs het hoogste niveau ooit.

Verder blijkt uit de cijfers van het CBS dat vergeleken met het dal in juni 2013 de huizenprijzen in februari 2019 ruim 35 procent hoger lager.

De onderstaande grafiek van het CBS laat de prijsstijging van de afgelopen jaren goed zien:

prijsindex bestaande koopwoningen

Er lijkt echter wel een eind gekomen aan de trend van stijgende huizenprijzen. De Nederlandse woningmarkt lijkt is namelijk aan het afkoelen. Het aantal woningverkopen neemt af en de woningprijzen stijgen minder snel.

Verder zie je ook dan andere zogenaamde “woningmarktindicatoren” een ander beeld laten zien. Er is namelijk angst dat de hypotheekrente langzaam weer gaat stijgen, de betaalbaarheid, van woningen is afgenomen en er is de afvlakkende economische groei.

Dit zijn allemaal signalen die de afkoelende woningmarkt ondersteunen.

Effect van afkoelen huizenmarkt

Wat is nu het effect van dat huizenmarkt afkoelt?

De afkoelende huizenmarkt kan veel verschillende effecten hebben. Laten we hieronder de verschillende effecten één voor één bekijken.

Huizenprijzen stijgen minder snel of gaan dalen

De huizenprijzen zijn dus de laatste jaren alleen maar verder gestegen. Voor iedereen is het moeilijk om in de huidige woningmarkt een leuke (betaalbare) woning te vinden.

Ook voor particuliere woningbeleggers is het de laatste tijd steeds moeilijker om een leuk appartement te kopen dat een goed aanvangsrendement geeft. We vissen nu eenmaal allemaal in dezelfde vijver waar nog maar een paar interessant visjes in zwemmen.

Nu met de eerste signalen van een afkoelende woningmarkt licht het voor de hand dat de huizenprijzen gaan stabiliseren (of in elk geval minder snel gaan stijgen).

Overwaarde neemt af

Doordat de huizenprijzen minder hard gaan stijgen of zelfs gaan dalen, zal je als huiseigenaar / vastgoedbelegger minder overwaarde opbouwen.

Voor vastgoedbeleggers is overwaarde op je beleggingspanden erg belangrijk. Overwaarde maakt het namelijk mogelijk om je bestaande beleggingspand te herfinancieren en zo weer geld vrij te maken voor de aanschaf voor een nieuw beleggingspand.

Neem de overwaarde af, dan zal je meer eigen middelen moeten meebrengen om de financiering rond te krijgen.

Huizen staan langer te koop

Een volgend effect dat redelijk voor de hand licht is dat huizen langer te koop zullen staan. Hier komt als bij effect dan bij er er weer mensen die gaan verhuizen in de situatie gaan komen dat zij tijdelijk met twee woningen zitten. Dit kan grote financiële gevolgen hebben als je langere tijd de hypotheeklasten van twee woningen moet ophoesten.

Vertrouwen in de woningmarkt neemt af

Dit is een heel ongrijpbaar, maar erg belangrijk, punt. Het vertrouwen dat kopers en verkopers in de woningmarkt hebben. Als het goed gaat denken mensen dat het altijd maar beter gaat en als het slecht gaat denken mensen dat het alleen nog maar slechter zal gaan.

Vroeg of laat zal je weer gaan zien dat mensen het vertrouwen in de woningmarkt gaan verliezen. Dat is altijd een gevaarlijk iets, omdat bij gebrek aan vertrouwen het sentiment plotseling kan omslaan. Ofwel mensen kunnen opeens weer gaan denken dat het slecht gaat met de woningmarkt en dat het alleen maar slechter zal gaan.

Dit biedt de woningbelegger echter kansen! Dus zorg dat je er klaar voor bent.

Sta in de startblokken

Het blijft moeilijk om zinvolle voorspellingen te doen over de ontwikkeling van de huizenprijzen. Het enige dat je zelf in de hand hebt is je eigen (financiële) situatie. Zorg er dus voor dat je alles klaar hebt om toe te kunnen slaan als er zich een kans op de woningmarkt voordoet.

Neem de volgende stappen om zeker te zijn dat je klaar bent voor het geval er zich kansen aandienen:

#1 Doe je huiswerk

Begin met het begin. Dus doe je huiswerk en zorg dat je weet in welke regio / buurt je wilt gaan investeren in vastgoed. Zorg dat je een helder beeld hebt van je doelgroep waar je een be

  • Regio / buurt; Kies je regio / buurt waar je wilt gaan investeren in vastgoed
  • Doelgroep; Zorg dat je weet wie je doelgroep is voor wie je een beleggingspand gaat aanschaffen. Dan kan je al je inspanningen hier op richten en een zo hoog mogelijk rendement behalen
  • Aankoopmakelaar; Als je onzeker bent voor de aanschaf van je (eerste) beleggingspand, zorg er dan voor dat je vast een aankoopmakelaar hebt opgelijnd voor het geval je wilt gaan aankopen
  • Bezichtigingen; Doe vast een aantal bezichtigingen voor woningen / appartementen die je interesse hebben. Van elke bezichtiging leer je beter waar je naar moet kijken

#2 Heb je financiën op orde

Maak gebruik van de tijd die je nog hebt voordat je een beleggingspand aankoopt en bouw eigen vermogen op. Nog steeds geld dat “cash is king!”. Je zal zeker zo’n 20% – 30% van de aankoopsom moeten financieren uit eigen middelen. Zorg er dus voor dat je voldoende eigen vermogen hebt om dit te kunnen doen.

Lees alle details over hoe je een beleggingspand kunt financieren in de blog post “Hoe een beleggingspand financieren?“.

#3 Sta klaar om toe te slaan

Nu is het afwachten op het juiste moment! Laat je niet gek maken. Raak niet in paniek. Er gaan nog genoeg mooie kansen komen om een leuk beleggingspand te kopen dat je een goed bruto aanvangsrendement (BAR) geeft!

Als jij alles goed geregeld hebt zal je efficient kunnen toeslaan wanneer het moment daar is!

Lees in de blog post “Hoe beginnen met investeren in vastgoed?” alles over wat er bij investeren in vastgoed komt kijken.

Samenvatting

Sinds het dal van de woningmarkt in 2013 zitten de huizenprijzen alweer ruim 5 jaar achter elkaar in de lift. Nu is het moment aangekomen dat deze trend lijkt te gaan veranderen. De huizenmarkt koelt af!

Dit biedt woningbeleggers weer kansen om een leuk beleggingspand aan te schaffen dat een goed BAR heeft!

Als je het mij vraagt draait nu alles erom dat je zelf klaar bent om in te kunnen stappen als er zich een mooie kans aandient.

Geduld is een schone zaak! Als je zelf maar alles op order hebt. Het is namelijk erg frustrerend als je een mooi beleggingspand ziet, maar je krijgt de financiering niet rond.

Hoe zie jij de afkoelende woningmarkt? Als een bedreiging of als een kans? Ik ben benieuwd! Laat je reactie hieronder achter.

Als je besluit te gaan investeren in vastgoed zorg dan wel dat je deze beginnersfouten voorkomt…

4 gedachten over “Huizenmarkt koelt af in 2019”

  1. Hi, bedoel je nu dat de prijzen zullen gaan dalen en dat dát de reden is om te kopen? Wat in feite het achterliggende principe is bij alles waar je in kunt beleggen, dus in tijden van neergaande prijzen gaan kopen – liefst op het dieptepunt – en dan wachten tot de markt na een aantal jaren weer aantrekt en dan je beleggingspand weer verkopen?

    • Beste Frank, dank voor je reactie! Ik denk inderdaad dat de huizenprijzen de komende tijd minder snel zullen gaan stijgen of zelfs gaan dalen. Dat hoeft niet gelijk te betekenen dat je een tweede huis moet gaan kopen. Van elk mogelijk interessant beleggingspand zal je mijn inziens altijd een goede analyse moeten maken of je ook daadwerkelijk een goed rendement kan behalen op je huurinkomsten. Dat is het allerbelangrijkste (want dat levert je cashflow op!). Een eventuele waardestijging van je beleggingspand bij verkoop is uiteraard mooi meegenomen, maar niet mijn doel bij het investeren in vastgoed.
      Hopelijk geeft dit antwoord op je reactie. Fijne avond nog!

Plaats een reactie