Waarom spouwmuurisolatie beste investering is?

Eigen woning

Waarom spouwmuurisolatie de beste investering is voor huiseigenaren en vastgoedbeleggers.

Iedereen is tegenwoordig op zoek naar rendement voor zijn spaargeld. Niet gek toch? Eén ding is namelijk zeker op je spaarrekening krijg je geen rente meer of moet je er soms zelfs voor betalen.

Dus waar kan je tegenwoordig nu nog wel een goed rendement mee behalen?

Het antwoord hierop is makkelijker dan je misschien denkt. En ook nog eens een hoog rendement en dichterbij dan je wellicht denkt. Een niet geïsoleerde spouw laten na-isoleren is namelijk een investering die je in 3 tot 5 jaar hebt terugverdiend.

Daarnaast heeft spouwisolatie grote voordelen voor zowel huiseigenaren als vastgoedbeleggers. Wat deze voordelen zijn ga ik in deze blog post uitleggen.

In deze blog post ga ik het volgende behandelen:

Liever de video bekijken?

Wil je liever de video bekijken dan de blog post lezen? Hieronder de link naar de video:

Bron: Vastgoedmentor

Wat is een spouwmuur?

Zoals altijd beginnen we bij het begin. Dus wat is een spouwmuur precies? Volgens wikipedia is een spouwmuur als volgt gedefinieerd:

Een spouwmuur is een muur die uit twee evenwijdige delen bestaat, een buiten- en binnenmuur, ook wel buiten- en binnenblad genoemd. De open ruimte tussen de beide muren wordt de spouw genoemd. De spouw voorkomt vochtdoorslag van buiten naar binnen en heeft ook een isolerende functie. Voor extra warmte-isolatie kan in de spouw isolatiemateriaal zijn aangebracht.

Bron: Wikipedia

In Nederland werden woningen vanaf rond 1920 standaard uitgevoerd met een spouwmuur. Woningen gebouwd voor 1920 hebben dus meestal geen spouwmuur. Mocht je toch twijfelen of je woning van voor 1920 wel een spouwmuur heeft dan kan je dit het beste laten checken door een isolatiebedrijf.

Wat is spouwmuurisolatie?

Het doel van spouwmuurisolatie is om de vrije spouw op te vullen met isolatiemateriaal. Ondanks dat de lucht in de spouw een isolerende werking heeft is de isolerende werking daarvan minimaal. Een spouw van 5cm gevuld met alleen lucht heeft net zo’n isolerende waarde als 0,5cm isolatiemateriaal. Kortom er is veel verbetering te halen door de spouw na te isoleren!

Spouwmuurisolatie is het na-isoleren van de lege ruimte tussen de binnenmuur en buitenmuur (dus de spouw) van een woning. Hoe het aanbrengen van spouwisolatie in de praktijk gaat kan je zien in de volgende video. De volgende video is al 10 jaar oud, maar is nog steeds de beste video die ik kon vinden over het aanbrengen van spouwmuurisolatie.

Bron: NUON

Dat ziet er best simpel uit, maar niet elke woning is geschikt voor het na-isoleren van de spouw. Voor welke woningen is spouwmuurisolatie dan wel interessant?

Voor welke woningen is spouwmuurisolatie interessant?

Spouwmuurisolatie is niet geschikt voor alle woningen. Als eerste moet je woning een spouwmuur hebben, dat is logisch. Dus woningen gebouwd voor 1920 vallen in principe af voor spouwmuurisolatie. Hieronder een overzicht van de mogelijkheden voor de verschillende bouwjaren:

 • Bouwjaar 1920 tot en met 1975; Bij woningen met een bouwjaar van 1920 tot en met 1975 levert spouwmuurisolatie het meeste op. Deze woningen hebben wel een spouw, maar nog geen isolatie. Let wel dat woningen gebouwd tussen 1920 en 1940 soms een heel nauwe spouw hebben. Als de spouw te nauw is, ofwel minder dan 3,5cm breed, dan is spouwmuurisolatie niet aan te raden
 • Bouwjaar 1976 tot en met 1990; Woningen gebouwd tussen 1975 en 1990 hebben vanuit de bouw al een geïsoleerde spouw. Toch is het bij woningen uit deze periode vaak nog interessant om de spouw verder te na-isoleren. De vanuit de bouw aangebrachte isolatie is namelijk nog niet optimaal. Een isolatie expert kan na inspectie van de spouw adviseren of na-isoleren zinvol is
 • Bouwjaar 1991 en later; Woningen die gebouwd zijn na 1990 hebben vanuit de bouw al een goed geïsoleerde spouwmuur. Hier is verder geen winst te behalen met na-isoleren van de spouw

Soorten isolatiemateriaal voor spouwmuurisolatie

Het na-isoleren kan met verschillende isolatiematerialen gebeuren en hangt af van onder andere hoe breed de spouw is en of er vervuiling in de spouw aanwezig is. De meest voorkomende isolatiematerialen zijn:

 • (Glas)wol; (Glas)wol is het meest voordelige en gebruikte materiaal om een spouwmuur mee na te isoleren. Een veel gebruikt product is Knauf Supafil
 • EPS Parels; EPS parels is ook een zeer goed isolerende materiaal dat steeds vaker wordt gebruikt voor spouwmuren. Wel duurder dan glaswol, maar weer goedkoper dan PUR schuim
 • PUR schuim; PUR schuim wordt vaak gebruikt bij een smalle spouw. Na-isoleren met behulp van PUR schuim is de duurste optie

De isolatie expert zal afhankelijk van jouw specifieke situatie advies geven over welk soort isolatiemateriaal het meest geschikt is.

Meer informatie over spouwmuurisolatie kan je vinden op spouwmuurisolatie-info.nl.

Waarom spouwmuurisolatie laten aanbrengen?

waarom

Een woning verliest veel warmte via de zogenaamde “schil” van het huis. Met de “schil” van het huis wordt het dak, de muren, de ramen en de vloer van een woning bedoeld. Door het isoleren van een huis pak je het als het ware in. Op deze manier wordt de warmte beter in het huis gehouden. Hierdoor kan je aanzienlijk besparen op je gasverbruik. Verder is dit natuurlijk goed voor het milieu!

Hoeveel gas verbruikt een gemiddeld huishouden in Nederland eigenlijk per jaar?

Gasverbruik in Nederland

Volgens de cijfers van het CBS (zie volgende rapport) verbruiken we in Nederland steeds minder gas en elektriciteit per huishouden. Voor 2020 is de prognose van het CBS dat een gemiddeld huishouden zo’n 1.200 m3 gas per jaar verbruikt. Dat is een flink stuk lager dan 10 jaar geleden. In 2010 was verbruikte een gemiddeld huishouden ruim 1.600 m3 gas per jaar. Zie hieronder de dalende trend van het gas- en elektriciteitsverbruik.

gemiddeld gas- en elektriciteitsverbruik woningen in Nederland
Bron: CBS

Het afnemende gasverbruik komt doordat er steeds meer goed geïsoleerde woningen bijkomen. Verder zie je ook een trend dat de winters steeds zachter worden in Nederland.

Subsidie voor spouwmuurisolatie

Zelf is 2021 is het nog mogelijk om subsidie te krijgen voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie. Eigenlijk wel gek aangezien het slechts een kleine investering is die je als huiseigenaar in 3 tot 5 jaar weer terugverdiend. Maar zolang er subsidie is moet je daar natuurlijk wel gebruik van maken! Hieronder een overzicht van hoeveel subsidie je krijgt voor de verschillende isolerende maatregelen:

subsidiebedragen en isolatiewaardes
Bron: RVO

Om voor subsidie in aanmerking te komen moet je (uiteraard) aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zie hieronder de belangrijkste.

Voorwaarden subsidie voor spouwmuurisolatie

 1. Alleen voor huiseigenaren. Dus als vastgoedbelegger kan je geen subsidie aanvragen voor een beleggingspand
 2. Je komt alleen in aanmerking voor subsidie als je minimaal twee isolerende maatregelen laat uitvoeren
 3. De isolerende maatregelen moeten uitgevoerd worden door een erkend bedrijf. Je kunt dus geen subsidie aanvragen voor het aanbrengen van isolerende maatregelen die je zelf uitvoert 

Hiernaast zijn er nog een aantal voorwaarden. Kijk voor alle voorwaarden die gelden voor subsidie voor isolerende maatregelen op de site van de Milieu Centraal.

Besparingen spouwmuurisolatie

Hoeveel je kan nu besparen door het aanbrengen van spouwmuurisolatie? Hoeveel precies hangt af van het soort woning dat je hebt en de breedte van de spouw die je laat na-isoleren. Hieronder de geschatte besparingen volgens Milieu Centraal:

Type woningEénmalige kostenEénmalige subsidieJaarlijkse besparing energiekostenJaarlijkse besparing gas
Tussenwoning€900€200€260320m3
Hoekwoning of 2-onder-1-kap€2.400€500€650850m3
Vrijstaande woning€3.800€750€9601.260m3
Bron: Milieu Centraal

Zoals je kunt zien zijn de jaarlijkse besparingen best behoorlijk te noemen. Zelfs zonder subsidie is het eigenlijk nog steeds interessant om te doen.

Waarom interessant voor huiseigenaren?

Laten we beginnen met waarom spouwmuurisolatie interessant is voor huiseigenaren. Voor huiseigenaren is er namelijk het meeste voordeel te behalen. Hieronder alle voordelen voor huiseigenaren op een rijtje:

Voordelen van spouwmuurisolatie

 • Snelle en goedkope ingreep; Aanbrengen van spouwmuurisolatie gebeurd binnen één dag, zonder grote verbouwing of rommel in huis. Verder kan je de spouw van een tussenwoning al laten isoleren voor minder dan €1.000 (inclusief BTW)
 • Terugverdientijd van 3 tot 5 jaar; Dankzij een lager energieverbruik in combinatie met de subsidie verdien je na-isoleren van je spouwmuur al in 3 tot 5 jaar terug. Dit is vergelijkbaar met een rendement van 20% tot 30%!
 • Meer comfort in huis; Door het na-isoleren van de spouw heb je minder toch in je woning en blijft het lekker warm in de winter. Verder blijft je woning langer koel in de zomer
 • Verhoging van woningwaarde; Het laten na-isoleren van je spouwmuur levert je een beter Energielabel op. Over het algemeen geldt dat woningen met een beter Energielabel sneller verkocht worden en een hogere verkoopprijs opleveren. Zie het volgende artikel voor meer info

Waarom interessant voor vastgoedbeleggers?

Als eerste belangrijke punt de subsidie mogelijkheden. Je hebt als vastgoedbelegger geen recht op subsidie. Verder merk je er zelf weinig van als het wooncomfort van je beleggingspand is verbeterd.

Waarom is spouwmuurisolatie dan toch zo interessant voor vastgoedbeleggers?

Nou dat komt door het aantal huurpunten dat je als verhuurder krijgt voor een goed Energielabel.

energielabel verbeteren dmv spouwmuurisolatie
Energielabel verbeteren door middel van spouwmuurisolatie (Bron: MVOpro)

Vanaf 2021 is het Energielabel en de Energie-Index komen te vervallen en moet je als verhuurder de huurders informeren over de “energieprestatie” van je beleggingspand. Ook hier geldt weer hoe beter de “energieprestatie” van je beleggingspand, hoe meer huurpunten je krijgt (en hoe hoger de huurprijs is die je mag vragen). Lees meer over de “energieprestatie” op de site van de Rijksoverheid.

Over het algemeen geldt dat het uitvoeren van één energiebesparende maatregel je één trede beter energielabel oplevert. Vanuit dat oogpunt is het laten na-isoleren van de spouwmuren van je beleggingspand een goede investering!

Verder zullen je huurders uiteraard blij zijn met meer wooncomfort en een lagere energierekening. Alhoewel dat veel vastgoedbeleggers waarschijnlijk niet de belangrijkste redenen zijn om de spouwmuren te laten isoleren…

Stappenplan en tijdslijn isoleren spouwmuur

Welke stappen komen er kijken bij het laten uitvoeren van spouwmuurisolatie? Of je nu de spouw van een eigen huis of een beleggingspand gaat isoleren de stappen zijn hetzelfde. Zie hieronder:

 • #1 Afspraak met de isolatie expert
 • #2 Inplannen van een afspraak
 • #3 Uitvoeren van werkzaamheden
 • #4 Factuur betalen
 • #5 Terugvragen subsidie

Hieronder zal ik de stappen één voor één toelichten.

#1 Adviesgesprek met de isolatie expert

De eerste stap is een (kosteloos) adviesgesprek met de isolatie expert bij je thuis of bij je beleggingspand. De isolatie expert komt dan een kopje koffie drinken en zal van de woning een snelle scan maken wat betreft isolatie mogelijkheden.

In dit geval gaat het om het na-isoleren van de spouw. Hiervoor zal hij of zij hiervoor de breedte van de spouw gaan opmeten. Verder is het belangrijk om ook de binnenzijde van de spouw te inspecteren om er zeker van te zijn dat de spouw schoon is van binnen. Bij de oudere woningen komt het af en toe voor dat de spouw vol zit met puin of bouwafval.

Opmeten en inspecteren van de spouw

Hieronder zie je een foto van het opmeten van de spouw en de camera inspectie van de binnenzijde van de spouw.

opmeten en inspecteren spouw
Opmeten van spouw (links) – Inspectie van spouw (rechts)

Voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie moet de spouw minimaal 3,5cm breed zijn. Een baksteen is 10cm breed, dus bij de bovenstaande foto heb je ongeveer een spouw van 6cm breed. Dat is een prima breedte voor het aanbrengen van spouwmuurisolatie heb ik me laten vertellen door de isolatie expert!

Nadat je weet of de spouw breed genoeg is zal de isolatie expert door hetzelfde gat de binnenzijde van de spouw inspecteren. Om er zeker van te zijn dat de spouw overal breed genoeg is zal er meestal op meerdere plekken aan de voorzijde en achterzijde gemeten en geïnspecteerd worden.

Opmeten van het te isoleren oppervlakte

Als laatste zal de isolatie expert opmeten hoeveel m2 er in totaal geïsoleerd moet gaan worden. Aan de hand hiervan zal je een prijsindicatie krijgen van de kosten en terugverdientijd.

Advies voor mogelijk andere isolerende maatregelen

Als je als huiseigenaar gebruik wilt kunnen maken van de subsidieregeling moet je minimaal twee isolerende maatregelen laten uitvoeren. Dus het is verstandig om de isolatie expert ook gelijk te laten kijken naar andere mogelijke isolerende maatregelen zoals: vloerisolatie, vlieringisolatie en / of dakisolatie.

#2 Inplannen van afspraak

Nu weet je dus of spouwmuurisolatie en mogelijk andere isolerende maatregelen mogelijk zijn. Als je akkoord gaat met de offerte kan er meestal op korte termijn al een afspraak ingepland worden. Bij mij zat er zo’n 2 weken tussen de afspraak met de isolatie expert en de datum dat de spouwmuur geïsoleerd kon worden. Kortom het kan snel gaan!

#3 Spouwmuurisolatie aanbrengen

Op de dag dat ze bij je komen om de spouwmuur te isoleren is het handig als je zorgt dat ze met het busje voor je deur kunnen parkeren. Bijna nog belangrijker is dat je zorgt voor koffie en dat je snel bij kan zetten!

koffie voor de isolatie expert
Zorg voor voldoende koffie! En dat je snel genoeg kunt bij zetten. Ze zijn namelijk klaar voor je het door hebt…

Afhankelijk van de dikte van de spouw zal het isolatiebedrijf voor (glas)wol, EPS parels of PUR schuim kiezen voor het na-isoleren.

In mijn geval is de spouwmuur geïsoleerd met Knauf Supafil isolatie materiaal (minerale wol). Bij een spouw van 6cm levert na-isoleren met Knauf Supafil je een isolatiewaarde R op van 1,8 (m2*K/W). Zie onderstaande foto van een Knauf Supafil isolatie pak.

knauf supafil tbv spouwmuurisolatie
Knauf Supafil isolatie voor de spouwmuur (links) – Isolatiewaarde Knauf Supafil bij verschillende diktes (rechts)

Een isolatiewaarde van 1,8 (m2*K/W) is een grote verbetering. Hoewel dit nog niet zo goed is als hedendaagse nieuwbouwwoningen, moet het gasverbruik aanzienlijk omlaag gaan.

Ventilatiegaten voor kruipruimte en gaten boren voor inblazen Knauf Supafil

Voordat dat begonnen werd met het inblazen van de spouwmuren met Knauf Supafil moeten er eerst gaten geboord worden in de voegen van de buitenmuur. Ook zal er op een aantal plekken een gat geboord worden voor ventilatie van de kruipruimte.

boren ventilatiegaten kruipruimte en isoleren spouw
Boren ventilatiegaten kruipruimte (links) – Isoleren spouw met Knauf Supafil (rechts)

Bij mij thuis werd het werk door drie man uitgevoerd. Eén persoon ging gaten boren aan de voorzijde en een andere aan de achterzijde. De derde persoon ging vervolgens de spouwmuur inblazen met Knauf Supafil.

Het totaal geïsoleerde oppervlak was bij mij thuis 32m2. Om 07.30 uur waren de werkzaamheden begonnen en om 09.30 uur waren ze klaar.

#4 Factuur betalen voor isolatiewerkzaamheden

Na het uitvoeren van het na-isoleren van de spouwmuren krijg je uiteraard de factuur toegestuurd. Meestal hoef je geen aanbetaling te doen en krijg je een factuur voor het hele bedrag na uitvoer van de werkzaamheden. Dat was bij mij ook het geval.

Je moet eerst de gehele factuur betalen. Als je minimaal twee energiebesparende maatregelen heb laten uitvoeren kan je als huiseigenaar subsidie aanvragen. Let op dat je als vastgoedbelegger dus niet in aanmerking komt voor subsidie!

#5 Terugvragen subsidie

Om in aanmerking te komen voor de subsidieregeling moet je dus minimaal twee isolerende maatregelen laten uitvoeren. Behalve de spouwmuurisolatie heb ik ook nog het dak laten isoleren, dus kom ik in aanmerking voor de subsidieregeling.

In mijn geval kon je via het isolatiebedrijf de subsidie aanvragen. Wel zo makkelijk! De subsidie heb ik nog niet ontvangen, maar zodra die binnen is zal ik de blog post updaten.

Wat gaat spouwmuurisolatie opleveren?

Volgens mijn jaarrekening verbruikten wij thuis vorig jaar 1143 m3 gas. Dat is nog niet eens zo slecht voor een tussenwoning. Zie hieronder het jaarlijkse gasverbruik en welke energiebesparende maatregelen er aanwezig zijn.

JaarSoort woningIsolatiemaatregelenJaarlijks gasverbruik
juni 2019 – mei 2020TussenwoningDubbel glas
Vloerisolatie
1143 m3
juni 2020 – mei 2021TussenwoningDubbel glas
Vloerisolatie
1302 m3
juni 2021 – mei 2022TussenwoningDubbel glas
Vloerisolatie
Spouwmuurisolatie
Dakisolatie
Volgt juni 2022…
Bron: Vastgoedmentor

Kosten voor het inblazen van de spouwmuren was €899 (inclusief BTW). Hier krijg ik dan €160 subsidie voor terug (32m2 x €5 per m2 = €160). Volgens Milieu Centraal zou ik per jaar €210 – €260 moeten besparen op de gasrekening. De spouwmuurisolatie is net na de wintermaanden aangebracht, dus volgend jaar weet ik wat onze besparing ongeveer is.

Het rendement van deze investering is dan: €210 / (€899 – €160) = ~28%

Ik ben benieuwd hoeveel ons gasverbruik daadwerkelijk gaat dalen door het aanbrengen van de spouwmuurisolatie en dakisolatie! De bovenstaande getallen zal ik aanvullen zodra ik die heb.

Wat moet je niet doen?

Ga nou niet zelf lopen kloten! Dit is nu echt een klus die je moet laten uitvoeren door een goed isolatiebedrijf. Zelf doen is een heleboel werk en levert je uiteindelijk alleen maar ellende op. Voor een gemiddelde tussenwoning betaal je zo’n €900 tot €1.000 (inclusief BTW). Dus lekker laten doen en in ongeveer 3 tot 5 jaar heb je deze investering terug!

Eindoordeel

Zoals je hebt kunnen lezen in deze blog post is het aanbrengen van spouwmuurisolatie de meest voordelige manier van isoleren. Het laten aanbrengen van spouwmuurisolatie is een goede investering voor zowel huizenbezitters als vastgoedbeleggers.

Als huiseigenaar verdien je de investering in spouwmuurisolatie in 3 tot 5 jaar terug. Verder levert het je meer wooncomfort op. Voor vastgoedbeleggers is het laten aanbrengen van spouwmuurisolatie één van de makkelijkste en snelste manieren om je energielabel van je beleggingspand te verbeteren.

Naast de financiële voordelen voor huiseigenaren en vastgoedbeleggers is het milieu de andere grote winnaar. Kortom neem eens contact op een aantal isolatiebedrijven om te checken of spouwmuurisolatie kan en wat het je gaat kosten.

Heb jij ook spouwmuurisolatie laten aanbrengen? Dan hoor ik graag je ervaring hiermee! Hoeveel aan besparing op je gasverbruik heeft het je opgeleverd? Zijn er ook mensen die negatieve ervaringen hebben met spouwmuurisolatie? Laat je reactie hieronder achter!

Wil jij weten welke verbouwingen nog meer waarde toevoegen aan je beleggingspand? Lees de blog post “Hoe beste beleggingspand verbouwen?” voor meer informatie.

Disclaimer

Ik ben geen bouwkundige of isolatie expert (wat kan ik eigenlijk wel vraag ik me wel eens af…). Deze blog post heb ik gemaakt gebaseerd op de informatie die ik gekregen heb van de isolatie expert die advies kwam uitbrengen voor spouwmuurisolatie. Verder heb ik spouwmuurisolatie laten uitvoeren door een professioneel isolatiebedrijf. Laat je goed adviseren voor je eigen specifieke situatie!

Plaats een reactie