Dakisolatie goede investering door korte terugverdientijd

Eigen woning

De terugverdientijd van dakisolatie is korter dan veel mensen denken.

Onlangs heb ik de volgende blog post gemaakt over het na-isoleren van de spouwmuur. Iedereen is tegenwoordig op zoek naar rendement voor zijn spaargeld. Niet gek toch? Eén ding is namelijk zeker op je spaarrekening krijg je geen rente meer of moet je er soms zelfs voor betalen.

Dus waar kan je tegenwoordig nu nog wel een goed rendement mee behalen? Het antwoord hierop is makkelijker dan je misschien denkt. En ook nog eens met een hoger rendement dan een paar procent. Ik heb het over het aanbrengen van dakisolatie!

Je dak isoleren is namelijk een investering die je in 3 tot 7 jaar terugverdiend. Verder heeft dakisolatie meerdere voordelen voor zowel huiseigenaren als vastgoedbeleggers.

In deze blog post ga ik het volgende behandelen:

Liever de video bekijken?

Wil je liever de video bekijken dan de blog post lezen? Hieronder de link naar de video:

Bron: Vastgoedmentor.com

Welk type dak heeft je huis?

Laten we beginnen met het begin. Als je je dak gaat isoleren is het belangrijk om te weten wat de mogelijkheden zijn van het type dak van je woning.

Dus wat voor soorten daken zijn er? Daken zijn er in vele soorten en maten, maar globaal kan je 2 soorten onderscheiden: platte daken en schuine daken. Laten we beide soorten daken even kort bekijken.

#1 Platte dak

Het platte dak is een van de eenvoudigste soorten daken. Zoals de naam al aangeeft bestaat een plat dak uit één horizontaal dakvlak. Om te zorgen voor voldoende afwatering is een plat dak niet helemaal horizontaal, maar heeft het altijd een kleine hellingshoek van een paar graden.

De meest effectieve methode voor het isoleren van een plat dak, is om je dak langs buiten te isoleren. Een plat dak kan je relatief makkelijker van buiten isoleren dan een schuin dak. Daarnaast is het ook is het mogelijk om een plat dak van binnenuit te isoleren.

Vraag een gespecialiseerd bedrijf welke methode voor jouw situatie de beste is.

#2 Schuine of hellende dak

wat voor type dak heeft je huis

De meest voorkomende dakconstructie voor hellende of schuine daken is het zadeldak. Het zadeldak bestaat uit twee schilden die tegen elkaar geplaatst worden. Deze schilden worden bevestigd aan gordingen. De buitenkant van het zadeldak wordt voorzien van panlatten en afgewerkt met dakpannen.
Ook een zadeldak kan je langs de binnenzijde of buitenkant isoleren. Aangezien aan de buitenzijde de dakpannen zitten, wordt het na-isoleren van een zadeldak eigenlijk altijd vanuit de binnenzijde gedaan.

Omdat het zadeldak verreweg het meest voorkomende type dakconstructie is in Nederland ga ik in de blog post het na-isoleren van een zadeldak behandelen.

Dak of zoldervloer isoleren?

Maar je hoeft niet in alle gevallen je dak te isoleren om toch de warmte in je woning te houden. Als je helemaal niks doet met de zolder of vliering kan je er ook voor kiezen om de vloer van de zolder te isoleren. Het na-isoleren van de zoldervloer is sneller en goedkoper, en je hebt nog steeds recht op de subsidie als je aan de voorwaarden voldoet.

Maak je wel gebruik van de zolder dan kan je het beste het dak na-isoleren. Het dak na-isoleren is wel wat duurder maar isoleert beter en geeft een fijner wooncomfort. Een ander voordeel van dakisolatie ten opzichte van vloerisolatie is dat het ook geluidsisolerend werkt.

Na-isoleren van een zadeldak

Dus laten we gaan kijken naar het na-isoleren van een zadeldak. Als je dak isolatie wilt gaan aanbrengen moet je natuurlijk weten of je dak ongeïsoleerd is. Dus hoe weet je of jouw dak geïsoleerd of ongeïsoleerd is? Dit kan je het snelste bepalen aan de hand van het bouwjaar.

 • Bouwjaar voor 1975; Is je woning voor 1975 gebouwd dan is er bij de bouw geen isolatie aangebracht. Als je niet de eerste bewoner bent kan het natuurlijk zo zijn dat een andere eigenaar het dak heeft geïsoleerd. Echter meestal is dit dunne laag van 3 tot 5 cm die slechts matige isolatie geeft. In dit geval is na-isoleren zeker de moeite waard!
 • Bouwjaar tussen 1975 en 1992; Is jouw woning tussen 1975 en 1992 gebouwd dan heeft het bij de bouw waarschijnlijk matige isolatielaag van 3 tot 5 cm gekregen. Ook in dit geval kan natuurlijk een andere bewoner het dak al goed hebben geïsoleerd. Als dat niet het geval is is na-isoleren van je dak een goede keuze.
 • Bouwjaar van 1992 en later; Dan heeft het bij de bouw redelijke tot goede isolatie meegekregen. Waarschijnlijk zal er dan isolatiemateriaal met een dikte van 8 tot 10 centimeter of meer zijn aangebracht. Deze isolatie hoef je verder niet te verbeteren.

Welke isolatiematerialen zijn er allemaal om je dak mee te isoleren?

Materialen voor na-isoleren van dak

Het na-isoleren van het dak kan met verschillende isolatiematerialen gebeuren en hangt af van de dakconstructie. De meest voorkomende isolatiematerialen zijn:

Glaswol, steenwol, houtvezel of minerale glaswol

De eerste optie is een schuin dak isoleren met glaswol, steenwol, houtvezel of minerale glaswol. Dit is relatief eenvoudig zelf te doen door de isolatieplaten tussen de balken van het schuine dak plaatsen en te voorzien isolatiefolie. Daarna kan je de isolatie met gipsplaten afwerken en bijvoorbeeld schilderen of stucen.

PIR platen

De volgende optie is je schuine dak isoleren met PIR platen. Ook PIR platen kan je (zelf) aanbrengen tussen de balken van het schuine dak. Er zijn PIR platen te koop gipsplaat als toplaag. PIR platen hebben een hogere isolatiewaarde dan glaswol, steenwol en houtvezel, maar is ook een duurder isolatiemateriaal

PUR-schuim opspuiten

De volgende optie is PUR-schuim spuiten tegen het dakbeschot van het hellende dak. Het grootste voordeel van PUR-schuim is de nauwkeurigheid. Het PUR-schuim vult namelijk makkelijk alle hoekjes en gaatjes met als resultaat een volledige isolatie zonder kieren of spleten.

Bron: Isolatie.com

PUR-schuim kan je niet zelf opspuiten, maar moet je laten aanbrengen door een bedrijf gespecialiseerd in isoleren met behulp van PUR-schuim. PUR-schuim droogt zeer snel op (in zo’n 3 minuten) en kan dus snel worden geplaatst. Door de snelle plaatsing is de prijs van het laten aanbrengen van PUR-schuim vaak lager dan laten isoleren met meer traditionele isolatiematerialen.

Minerale glaswol laten inspuiten

Als laatste mogelijkheid kan je minerale glaswol laten inspuiten. Een veel gebruikt product is Knauf Supafil. Ook het inblazen van minerale glaswol zoals Knauf Supafil moet je laten uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf. Je denk misschien hoe kan ik minerale glaswol inspuiten tussen de balken van mijn dak?

Om minerale glaswol in te kunnen spuiten zal het isolatiebedrijf eerst een isolatiefolie spannen over de balken. Hierna kan de gehele ruimte tussen het folie en het dakbeschot opgevuld worden met minerale glaswol.

inblazen minerale glaswol tbv aanbrengen dakisolatie
Bron: Vastgoedmentor

Een isolatie expert zal afhankelijk van jouw specifieke situatie advies geven over welk soort isolatiemateriaal het meest geschikt is.

Waarom dak isolatie laten aanbrengen?

waarom

Een woning verliest veel warmte via het dak, de muren, de ramen en de vloer. Door het isoleren van een huis pak je het als het ware in. Op deze manier wordt de warmte beter in het huis gehouden. Hierdoor kan je aanzienlijk besparen op je gasverbruik. Verder is dit natuurlijk goed voor het milieu!

Hoeveel gas verbruikt een gemiddeld huishouden in Nederland eigenlijk per jaar?

Gasverbruik in Nederland

Hoeveel gas verbruikt een gemiddeld huishouden in Nederland eigenlijk per jaar? Volgens de cijfers van het CBS verbruiken we in Nederland steeds minder energie per huishouden. In 2020 werd door een gemiddeld huishouden zo’n 1.200 m3 gas per jaar verbruikt. Dat is een flink stuk lager dan 10 jaar geleden. In 2010 was verbruikte een gemiddeld huishouden ruim 1.600 m3 gas per jaar.

gemiddeld gas- en elektriciteitsverbruik woningen in Nederland
Bron: CBS

Het afnemende gasverbruik komt doordat er steeds meer goed geïsoleerde woningen bijkomen. Verder zie je ook een trend dat de winters steeds zachter worden in Nederland.

Subsidie voor dak isolatie

Zelf is 2021 is het nog mogelijk om subsidie te krijgen voor het aanbrengen van dakisolatie. Eigenlijk wel gek aangezien het slechts een kleine investering is die je als huiseigenaar in 3 tot 7 jaar weer terugverdiend. Maar zolang er subsidie is moet je daar natuurlijk wel gebruik van maken! Hieronder een overzicht van hoeveel subsidie je krijgt voor de verschillende isolerende maatregelen:

subsidiebedragen en isolatiewaardes voor dakisolatie
Bron: RVO

Dat is best een flink bedrag! Om voor subsidie voor dakisolatie in aanmerking te komen moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. De belangrijkste voorwaarden zijn:

Voorwaarden subsidie voor dak isolatie

 • Je moet minimaal 25m2 en maximaal 200m2 aan dak oppervlakte isoleren. De isolatiewaarde moet minimaal een Rd waarde van 3,5 [m2 K/W] hebben;
 • Subsidie geldt alleen voor huiseigenaren. Dus als vastgoedbelegger kan je geen subsidie aanvragen voor een beleggingspand;
 • Je komt alleen in aanmerking voor subsidie als je minimaal twee isolerende maatregelen laat uitvoeren;
 • Als je kiest voor gespoten PUR isolatiemateriaal dan moet dit zijn aangebracht met HFK-vrij blaasmiddel. Een erkend isolatiebedrijf zal hier aan voldoen;
 • De isolerende maatregelen moeten uitgevoerd worden door een erkend bedrijf.

Hiernaast zijn er nog een aantal voorwaarden. Kijk voor alle voorwaarden die gelden voor subsidie voor isolerende maatregelen op de site van de Milieu Centraal.

Besparingen dakisolatie

Wat zijn de kosten en hoeveel kan besparen door het aanbrengen van dakisolatie? Hoeveel precies hangt af van het soort woning dat je hebt en de dikte van de dakisolatie.

 • Zelf dakisolatie aanbrengen; Als je dak isolatie zelf gaat aanbrengen zijn de materiaalkosten gemiddeld zo tussen de €800 en €1.000.
 • Laten aanbrengen van dakisolatie; Als je de dakisolatie laat aanbrengen door een gespecialiseerd liggen de kosten zo tussen de €40 en €65 per m2 inclusief arbeid en exclusief subsidie teruggaaf. Dus afhankelijk van het aantal m2 dakoppervlak betaal je dus tussen de €1.500 en €3.500 (exclusief subsidie)
 • Besparing tussenwoning; Voor een tussenwoning bespaar je ongeveer €300 aan stookkosten per jaar;
 • Besparing hoekwoning; Voor een hoekwoning of 2-onder-1-kap bespaar je ongeveer €600 aan stookkosten per jaar

Zoals je kunt zien zijn de jaarlijkse besparingen best hoog. Zelfs zonder subsidie is het nog steeds interessant om te doen.

Waarom interessant voor huiseigenaren?

Waarom is het aanbrengen van dakisolatie zo interessant voor huiseigenaren? Dak isolatie heeft de volgende voordelen:

 • Snelle en goedkope ingreep; Aanbrengen van dakisolatie gebeurd binnen één dag, zonder grote verbouwing of rommel in huis. Verder kan je het dak van een tussenwoning al laten isoleren voor minder dan €2.000 (inclusief BTW)
 • Terugverdientijd van 2 tot 7 jaar; Dankzij een lager energieverbruik in combinatie met de subsidie verdien je na-isoleren van je dak al in 3 tot 7 jaar terug. Bij zelf doen zelfs al ik 2 jaar! Dit is vergelijkbaar met een rendement van 14% tot wel 50%!
 • Meer comfort in huis; Door het na-isoleren van het dak heb je minder toch in je woning en blijft het lekker warm in de winter. Verder blijft je woning langer koel in de zomer
 • Verhoging van woningwaarde; Het laten na-isoleren van je dak levert je een beter Energielabel op. Over het algemeen geldt dat woningen met een beter Energielabel sneller verkocht worden en een hogere verkoopprijs opleveren

Waarom interessant voor vastgoedbeleggers?

Je hebt als vastgoedbelegger geen recht op subsidie. Verder merk je er zelf weinig van als het wooncomfort van je beleggingspand is verbeterd. Waarom is het aanbrengen of laten aanbrengen van dakisolatie dan toch zo interessant voor vastgoedbeleggers?

Het na-isoleren van het dak heeft voor vastgoedbeleggers de volgende voordelen.

Energielabel verbeteren door middel van dakisolatie

Vanaf 2021 is het Energielabel en de Energie-Index komen te vervallen en moet je als verhuurder de huurders informeren over de “energieprestatie” van je beleggingspand. Hoe je het ook noemt, nog steeds geldt hoe beter de “energieprestatie” van je beleggingspand, hoe meer huurpunten je krijgt en hoe hoger de huurprijs is die je mag vragen.

energielabel verbeteren dmv spouwmuurisolatie
Energielabel verbeteren door middel van dakisolatie (Bron: MVOpro)

Over het algemeen geldt dat het uitvoeren van één energiebesparende maatregel je een één trede beter energielabel oplevert. Vanuit dat oogpunt is het laten na-isoleren van het dak van je beleggingspand zeker een goede investering!

Verhoging waarde van je beleggingspand

Ook voor een beleggingspand geldt dat een beter Energielabel de waarde van je beleggingspand verhoogd.

Verbetering wooncomfort

Als laatste voordeel zullen je huurders uiteraard blij zijn met meer wooncomfort en een lagere energierekening.

Hoe zelf dak isolatie aanbrengen?

Of je nu het dak van je eigen huis of een beleggingspand gaat isoleren de stappen zijn hetzelfde. De eerste stap is bepalen of je zelf de dakisolatie wilt gaan aanbrengen met bijvoorbeeld glaswol, steenwol of PIR platen of dat je het wilt gaan laten uitvoeren door een isolatiebedrijf. Besluit je zelf om te gaan isoleren dan kan je op internet duidelijke stappenplannen vinden van hoe je dat moet aanpakken.

Bron: Gamma

Het zelf is is best een flinke klus maar prima te doen. Het grote voordeel van zelf je dak na-isoleren is dat je de terugverdientijd kan terugbrengen naar 2 jaar! Let wel op dat je als huiseigenaar dan geen gebruik kan maken van de subsidieregeling.

Als je besluit de dak isolatie door een bedrijf te laten uitvoeren dan zijn dit de stappen die je moet doorlopen.

Stappenplan en tijdslijn isoleren hellend dak

Welke stappen komen er kijken bij het laten uitvoeren van dakisolatie? Of je nu het dak van een eigen huis of een beleggingspand gaat isoleren de stappen zijn hetzelfde. Zie hieronder:

 • #1 Afspraak met de isolatie expert
 • #2 Inplannen van een afspraak
 • #3 Uitvoeren van werkzaamheden
 • #4 Factuur betalen
 • #5 Terugvragen subsidie

Hieronder zal ik de stappen één voor één toelichten.

#1 Adviesgesprek met de isolatie expert

De eerste stap is een (kosteloos) adviesgesprek met de isolatie expert bij je thuis of bij je beleggingspand. De isolatie expert komt dan een kopje koffie drinken en zal van de woning een snelle scan maken wat betreft isolatie mogelijkheden.

Hiervoor zal hij of zij kijken of het dak niet al geïsoleerd is en wat de beste methode is om het dak te isoleren. Wellicht is het bijvoorbeeld interessanter om de zoldervloer te isoleren in plaats van het dak. Verder zal de isolatie expert opmeten hoeveel m2 er in totaal geïsoleerd moet gaan worden. Aan de hand hiervan zal je een prijsindicatie krijgen van de kosten en terugverdientijd.

Als je als huiseigenaar gebruik wilt kunnen maken van de subsidieregeling moet je minimaal twee isolerende maatregelen laten uitvoeren. Dus het is verstandig om de isolatie expert ook gelijk te laten kijken naar andere mogelijke isolerende maatregelen zoals: spouwmuurisolatie of mogelijk vloerisolatie.

#2 Inplannen van afspraak

Nu weet je dus of dakisolatie en mogelijk andere isolerende maatregelen mogelijk zijn. Als je akkoord gaat met de offerte dan is de volgende stap een afspraak inplannen. Meestal kan er op korte termijn al een afspraak ingepland worden voor het uitvoeren van de isolatiewerkzaamheden.

#3 Dakisolatie aanbrengen

Stap #3 is dan de dakisolatie laten aanbrengen; Op de dag dat ze bij je komen om het dak te te isoleren is het handig als je zorgt dat ze met het busje voor je deur kunnen parkeren. Nog belangrijker is dat je zorgt voor koffie en dat je snel bij kan zetten! Ze zijn namelijk klaar voor je het door hebt…

koffie voor de isolatie expert

Afhankelijk jou wensen en de dikte van de dakisolatie zal het isolatiebedrijf voor glaswolplaten, minerale glaswol dat ingeblazen kan worden of PUR schuim kiezen voor het na-isoleren. Als je isolatiemateriaal tussen de dakbalken laat aanbrengen kan je best dik isoleren. Een dikte van rond de 15 cm is niet ongebruikelijk. Dit levert je als je gaat na-isoleren met minerale glaswol van Knauf Supafil een isolatiewaarde R op van >4 (m2*K/W) op.

#4 Factuur betalen voor isolatiewerkzaamheden

Als laatste stap moet je de factuur betalen en de subsidie terugvragen. Meestal hoef je geen aanbetaling te doen en krijg je een factuur voor het hele bedrag na uitvoer van de werkzaamheden. Om in aanmerking te komen voor de subsidieregeling moet je dus minimaal twee isolerende maatregelen laten uitvoeren.

#5 Terugvragen subsidie

Soms biedt het isolatiebedrijf aan om de subsidie voor je aan te vragen. Na het aanvragen van de subsidie staat het bedrag dat je terugkrijgt met een aantal weken op je rekening.

Of je nu besluit zelf je dak te isoleren of het te laten isoleren door een isolatiebedrijf, het is een investering die de moeite waard is. In 3 tot 7 jaar verdien je dit terug. Bij het zelf aanbrengen kan dat zelfs al in 2 jaar zijn!

Wat gaat dakisolatie opleveren?

Volgens mijn jaarrekening verbruikten wij thuis afgelopen jaar 1302 m3 gas. Dat is nog niet eens zo slecht voor een tussenwoning. Zie hieronder het jaarlijkse gasverbruik en welke energiebesparende maatregelen er aanwezig zijn.

JaarSoort woningIsolatiemaatregelenJaarlijks gasverbruik
juni 2019 – mei 2020TussenwoningDubbel glas
Vloerisolatie
1143 m3
juni 2020 – mei 2021TussenwoningDubbel glas
Vloerisolatie
1302 m3
juni 2021 – mei 2022TussenwoningDubbel glas
Vloerisolatie
Spouwmuurisolatie
Dakisolatie
Volgt juni 2022…
Bron: Vastgoedmentor

Kosten voor het inblazen van de dakisolatie was €1.651,20 (inclusief BTW). Hier krijg ik dan €520 subsidie voor terug (26m2 x €20 per m2 = €520). Volgens Milieu Centraal zou ik per jaar €200 – €300 mee moeten besparen op de gasrekening. De dakisolatie is net na de wintermaanden aangebracht, dus volgend jaar weet ik wat onze besparing ongeveer is.

Het rendement van deze investering is dan: €200 / (€1.651,20 – €520) = ~18% (ofwel een terugverdientijd van 3,5 tot 5,5 jaar!)

Ik ben benieuwd hoeveel ons gasverbruik daadwerkelijk gaat dalen door het aanbrengen van de spouwmuurisolatie en dakisolatie! De bovenstaande getallen zal ik aanvullen zodra ik die heb.

Eindoordeel

Als eigen huis eigenaar verdien je de investering in dakisolatie in 3 tot 7 jaar terug. Als je zelf de dakisolatie aanbrengt kan je dit zelfs in 2 jaar terugverdien. Verder levert het je meer wooncomfort op. Voor vastgoedbeleggers is het laten aanbrengen van dakisolatie één van de makkelijkste en snelste manieren om je energielabel van je beleggingspand te verbeteren.

Naast de financiële voordelen voor huiseigenaren en vastgoedbeleggers is het milieu de andere grote winnaar. Kortom neem eens contact op een aantal isolatiebedrijven om te checken of dakisolatie kan en wat het je gaat kosten.

Heb jij ook dakisolatie laten aanbrengen? Dan hoor ik graag je ervaring hiermee! Hoeveel aan besparing op je gasverbruik heeft het je opgeleverd? Laat je reactie hieronder achter!

Wil jij weten welke verbouwingen nog meer waarde toevoegen aan je beleggingspand? Lees de blog post “Hoe beste beleggingspand verbouwen?” voor meer informatie.

Disclaimer

Ik ben geen bouwkundige of isolatie expert (wat kan ik eigenlijk wel vraag ik me wel eens af…). Deze blog post heb ik gemaakt gebaseerd op de informatie die ik gekregen heb van de isolatie expert die advies kwam uitbrengen voor het aanbrengen van dakisolatie. Verder heb ik dakisolatie laten uitvoeren door een professioneel isolatiebedrijf. Laat je goed adviseren voor je eigen specifieke situatie!

2 gedachten over “Dakisolatie goede investering door korte terugverdientijd”

 1. Hi Ewoud,

  Super bedankt voor deze goede informatie. Wij wonen in een oude jaren dertig woning en ons dak is niet geïsoleerd. Je veel de warmte gewoon ons huis uit gaan via het dak.

  Wij gaan toch maar eens een isolatiespecialist laten langskomen om ons dak te laten isoleren. Weet jij toevallig nog een goede partij die we daar voor kunnen inschakelen?

  Ga vooral zo door met je blog. Erg informatie!

  Groetjes,

  Martha

  • Goedenavond Martha,

   Ten eerste mijn dank voor je positieve reactie!

   Zelf heb ik goede ervaringen met Nederland Isoleert (zie link).
   Zie hebben bij mij thuis het dak geïsoleerd. Verder hebben zij ook de subsidie aanvraag gedaan. Al met al dik tevreden en je merkt in huis goed dat het beter geïsoleerd is.
   Nu hopen dat je dat ook terugziet in een (veel) lagere gasrekening. Zeker met de stijgende energieprijzen is het alten aanbrengen van dakisolatie een goede investering!

   Dus ik zou het zeker doen. Dat is een een investering die zijn geld meer dan waard is.

   Veel succes ermee!

   Grt,

   Ewoud

Plaats een reactie