Is investeren in een garagebox interessant?

Garageboxen

Is investeren in een garagebox een interessant alternatief voor residentieel vastgoed?

Investeren in vastgoed kan op veel verschillende manieren. De bekendste en wellicht populairste manier is investeren in een woning voor de verhuur. Het is echter steeds moeilijker om als vastgoedbelegger een goed renderend beleggingspand te vinden.

Geld op je spaarrekening zetten levert niks op of daar betaal je zelfs een negatieve rente voor! Dus waar kan je nog meer in investeren wat je ook die maandelijkse cashflow oplevert die investeren in vastgoed zo interessant maakt?

Eén van de alternatieven is investeren in een garagebox. In deze blog post ga ik deze vorm van investeren in vastgoed verder uitdiepen. Daarnaast ga ik kijken naar de voor- en nadelen en wat je het uiteindelijk kan opleveren.

In deze blog post ga ik het volgende behandelen:

Interview met GaragePark

Zelf heb ik (nog) geen garageboxen voor de verhuur. Deze blog post heb ik gemaakt op basis van mijn eigen onderzoek op internet. Verder heb ik gebruik gemaakt van de specialistische kennis van Rogier de Mildt van GaragePark. Rogier de Mildt heeft >20 jaar ervaring in het vastgoed waarvan de laatste 4 jaar bij GaragePark. Rogier de Mildt heb ik geïnterviewd over investeren in garageboxen. Dit om een zo realistisch mogelijk beeld te krijgen van de mogelijkheden en valkuilen. Hieronder de video van het interview:

Bron: Vastgoedmentor

GaragePark Nederland

Inmiddels is GaragePark een gevestigde naam in de wereld van de garageboxen, maar GaragePark zelf bestaat nog niet zo heel lang. Laten we eerst even een stap terug in de tijd nemen en kijken naar de historie van GaragePark.

Historie

GaragePark is in 2007 opgericht. Het concept van aanbieden van “logistiek vastgoed” was toen nieuw. GaragePark is hun eerste locatie gestart in Zeewolde met 90 garageboxen. Inmiddels heeft GaragePark zo’n 35 locaties in heel Nederland en zijn er alweer meerdere nieuwe locaties in ontwikkeling. Bij de ontwikkeling en de bouw wordt gewerkt met vaste partners, met een ruime ervaring en een hoog kwaliteitsniveau.

Lees hier meer informatie over wat een GaragePark is.

Wat is een garagebox?

Behalve wat te weten komen over GaragePark is het ook wel handig om te begrijpen van een garagebox precies is. Dus wat is een garagebox eigenlijk?

De basis voor het concept van de garageboxen van GaragePark is de behoefte van ondernemers naar kleine bedrijfsruimtes. Een garagebox is een multifunctionele bedrijfsruimte, die voorziet in deze behoefte naar kleinschalige, flexibele bedrijfshuisvesting. Hieronder een “artist impression” van garageboxen op de begane grond en op de 1ste etage op een GaragePark:

artist impression van garagepark
Bron: GaragePark

GaragePark speelt hierop in door garageboxen aan te bieden met afmetingen van 12m2 tot en met 70m2 waar mensen veilig kunnen werken en waar ze 24 uur per dag bij kunnen.

De garageboxen van GaragePark komen prefab uit Duitsland en worden op een onderheide fundering geplaatst. Alle nieuwe GarageParken worden voorzien van zonnepanelen om zo de maandelijkse kosten laag te houden.

Meer informatie over garageboxen kun je vinden op de site van GaragePark.

Waar zitten de GarageParken in Nederland?

De vraag naar deze kleine bedrijfsunits is met name groot in de randstad. De meeste GarageParken zitten dan ook in de buurt of in een grote stad. Zoals aangegeven zijn er inmiddels 35 GarageParken verspreid in bijna heel Nederland. Hieronder een overzicht van de verschillende locaties:

investeren in garageboxen - locaties GarageParken in Nederland
Bron: GaragePark

Bekijk via de volgende link de interactieve kaart met alle locaties van GaragePark.

Huidige aanbod van garageboxen

In totaal heeft GaragePark momenteel zo’n 4.000 units ontwikkeld. Deze grofweg 4.000 garageboxen staan dus verspreid over 35 garageparken door heel Nederland. Als je zoekt op de site van GaragePark naar beschikbare (koop) garageboxen dan valt op dat er (momenteel) weinig aanbod is. Wel zijn er op een aantal locaties nog huur garageboxen beschikbaar.

Ontwikkeling van nieuwe locaties

Op de site van GaragePark kan je niet vinden welke nieuwe GarageParken er momenteel allemaal in ontwikkeling zijn. Hierover heb ik contact opgenomen met GaragePark en de volgende locaties staan op de planning om ontwikkeld te worden:

 • Venray
 • Elst
 • Nijmegen
 • Nieuwegein

Voor het aantal units van een nieuw te ontwikkelen GaragePark wordt er grofweg uitgegaan van ongeveer 1 unit per 1.000 inwoners van de stad of verzorgingsgebied.

Hoe werkt de verhuurgarantie?

Als je bij GaragePark voor meer dan €150.000 investeert kan je gebruik maken van een zogenaamde “verhuurgarantie”. Hiervoor zal je dus minimaal meerdere garageboxen in één keer moeten aanschaffen als investeerder. Deze verhuurgarantie geldt voor een periode van één jaar. Gedurende deze periode garandeert GaragePark de oorspronkelijke kale huurprijs van de garageboxen. Dit betekent dat je als investeerder gelijk een maand na oplevering van de garagebox een factuur kunt sturen naar GaragePark voor die betreffende garagebox.

Zodra GaragePark een huurder heeft gevonden voor één van de garageboxen waar je in investeert dan vervalt de verhuurgarantie voor die desbetreffende garagebox. In dit geval teken je namelijk een huurcontract met de huurder van minimaal één jaar en ben je op deze wijze zeker van je huurinkomsten.

Op zich is deze “verhuurgarantie” natuurlijk mooi voor investeerders. Aan de andere kant geldt de verhuurgarantie slechts één jaar. Verder is het best een hoog bedrag wat zeker niet voor iedereen is weggelegd.

Aanschaffen van een garagebox

Stel dat je nu als belegger / investeerder een garagebox wilt aanschaffen. Hoe gaat dat dan in zijn werk? Er zijn veel overeenkomsten tussen investeren in residentieel vastgoed en een garagebox. Toch zijn er weldegelijk verschillen tussen beide vormen van investeren in vastgoed. Grofweg moet je de volgende keuzes maken:

 • Nieuwbouw of bestaande bouw; De eerste keuze die je als investeerder moet maken is kiezen voor nieuwbouw of een al bestaande garagebox
 • Locatie; Of je voor nieuwbouw of bestaande bouw gaat bepaalt min of meer bij welke locatie je uitkomt. Voor nieuwbouw kan je alleen terecht bij nieuw te ontwikkelen locaties. Voor aanbod van bestaande bouw ben je afhankelijk van wat er toevallig te koop staat
 • Afmetingen garagebox; De volgende stap is kiezen voor de afmetingen. De afmetingen van garageboxen variëren van 12 m2 tot 80 m2. Hier kan je kiezen tussen verschillende afmetingen qua lengte, breedte en hoogte
 • Begane grond of etage; Als laatste moet je een keus maken of je een garagebox op de begane grond of of de 1ste etage wilt. Dit maakt best wel wat uit voor de koopsom en huurprijs

Laten we hier stap voor stap doorheen lopen. Dus wat zijn de verschillen tussen het aankopen van nieuwbouw en bestaande bouw?

Nieuwbouw

Net als bij residentieel vastgoed koop je een nieuwe garageboxen vrij op naam (v.o.n.). Daarentegen verschilt het aanschaffen van een garagebox wel met het kopen van een nieuwbouwwoning. Over het aankoopbedrag van de garagebox wordt door GaragePark 21% BTW in rekening gebracht. Dat is namelijk een wettelijke verplichting (zie hier meer informatie over de juridische achtergrond).

De betaalde BTW kan je zowel als particuliere investeerder en als zakelijke investeerder terugvragen van de Belastingdienst.

Meerwerkopties bij nieuwbouw

Als je ervoor kiest om een nieuwe garagebox aan te schaffen zijn er meerdere meerwerkopties. De belangrijkste meerwerkopties zijn: een vloercoating, krachtstroom, een extra groep, of een oplaadstation voor een elektrisch voertuig. De meerwerkopties kan je het beste bespreken met een verkoopadviseur van GaragePark.

Daarentegen kan je ook een al bestaande garagebox kopen. Hoe gaat dat precies in zijn werk?

Bestaande bouw

funda in business - garagebox te koop aangeboden
Bron: Funda in Business

Uiteraard kan je ook een bestaande garagebox kopen. Bestaande garageboxen kan vinden via bijvoorbeeld de site van GaragePark, maar ook bijvoorbeeld op Funda Business. Ook hier zal je opvallen dat het aantal beschikbare garageboxen niet erg groot is.

Bij het aankopen van een bestaande garagebox, moet er over de koopsom kosten koper (k.k.) betaald worden van 8%. Verder maakt het uit of je een bestaande garagebox koopt van een particulier (die geen gebruik gemaakt heeft van BTW teruggaaf) of een ondernemer (iemand die wel gebruik gemaakt heeft van de BTW teruggaaf).

Hoe een garagebox financieren?

Een garagebox staat bekend als een “goedkope” manier om direct te investeren in vastgoed. Desondanks gaat het nog steeds om grote bedragen die niet iedereen op zijn spaarrekening heeft staan.

Dus welke mogelijkheden zijn om een garagebox te financieren? Hieronder een overzicht van de verschillende opties:

 • Volledig financieren uit eigen middelen; De makkelijkste optie is uiteraard volledig financieren met eigen (spaar) geld. Vanaf iets minder van €20.000 kan je al een nieuwe garagebox aanschaffen. Dus heb je zo’n €20.000 aan spaargeld dan kan je gelijk beginnen
 • Overwaarde gebruiken; De volgende optie is gebruik maken van opgebouwde overwaarde in je eigen woning. Vaak is dit de gunstigste manier van geld vrij maken
 • Herfinanciering gebruiken; Mocht je al één of meerdere beleggingspanden in bezit hebben, dan kan je hier ook vaak geld uit vrij maken. Door middel van een herfinanciering kan je opgebouwd vermogen mbv verhuurhypotheek vrij maken
 • Externe financiering gebruiken; Als laatste optie kan je natuurlijk ook om een (vastgoed)hypotheek / externe financiering gebruiken. Hier zitten wel wat haken en ogen aan. Een beleggingspand bestemd voor particuliere verhuur is bijvoorbeeld aantrekkelijker te financieren dan garageboxen. Uiteindelijk is het zeker mogelijk om een (vastgoed)financiering te krijgen. Echter het is verstandig om de mogelijkheden en voorwaarden te bespreken met een intermediair. Bijvoorbeeld de Beleggershypotheek doet ook financieringen van garageboxen

Lees meer over de hoe je vastgoed kunt financieren in de blog post “Hoe beleggingspand financieren?“.

Hoe huurders vinden?

hoe huurder vinden

Als belegger koop je een garagebox voor de verhuur. Dus dat betekent dat je op zoek moet naar huurders voor je garagebox(en). Hoe kom je dan aan deze potentiële huurders?

 1. Huurder via GaragePark; GaragePark voert een actief marketing- en salesbeleid om huurders aan te trekken. Je garagebox komt in het “huur volgorde systeem” en zo kom je via GaragePark aan nieuwe huurders. GaragePark rekent €330 ex BTW per garagebox voor het vinden van een nieuwe huurder
 2. Zelf een huurder zoeken; Je hoeft geen gebruik te maken van GaragePark voor het vinden van een nieuwe huurder. Dit kan je ook door een gespecialiseerde verhuurmakelaar of eventueel zelf doen. Let wel op dat de huurders van een garagebox meestal kleine ondernemers zijn. Je moet dus wel een goed netwerk hebben om deze (potentiële) huurders te vinden

Nadat je een huurder hebt gevonden kan je beginnen met verhuren. Dan is de volgende stap om te bepalen of je het beheer zelf doet of dat je dat gaat uitbesteden.

Exploitatiekosten garagebox

Welke zogenaamde exploitatiekosten heb je voor een garagebox? De exploitatiekosten van van een garagebox bestaan uit de volgende kostenposten:

Laten we deze kostenposten één voor één bekijken.

Beheer van garagebox

Het beheer van een garagebox kan je, wederom net als residentieel vastgoed, zelf doen of uitbesteden. Zie hieronder de verschillen tussen beide opties:

 • Zelf beheer doen; Het voornaamste werk van het beheer van een garagebox zit wat mij betreft in het regelen van de maandelijkse betaling. In tegenstelling tot een woning die je verhuurt moet je elke maand een factuur sturen naar de huurder van je garagebox. Op de factuur moet je ook 21% BTW meenemen. Aangezien je BTW in rekening brengt aan de huurder van je garagebox, moet je vervolgens elk kwartaal BTW aangifte doen
 • Beheer uitbesteden; Het beheer kan je uiteraard ook uitbesteden aan een beheerder. Via GaragePark kan je het beheer uitbesteden. GaragePark maakt gebruikt van 365Beheer als partij die het beheer van de garageboxen regelt. Kosten hiervoor zijn €9,50 ex BTW per huurcontract

Kies je ervoor om het beheer zelf te doen dan heb je hier geen kosten aan. In dit geval kost het je alleen tijd. Besteed je het beheer wel uit dan ben je dus elke maand een kleine €10 kwijt per garagebox.

Welke kosten heb je verder nog aan je garagebox?

Onderhoudskosten garagebox

De onderhoudskosten voor een garagebox zijn minimaal. Eens in de 15 jaar moet er wellicht een nieuw dak op je garagebox. Verder zou ik eerlijk gezegd niet weten welke onderhoudskosten je hebt aan een garagebox. Wellicht als ik zelf een garagebox heb dat ik dan ervaar dat er weldegelijk andere onderhoudskosten zijn. De meeste onderhoudskosten zullen vallen onder de VvE en dat is gelijk de volgende kostenpost!

Kosten voor de VvE

De kosten voor de VVE zijn wel kosten om rekening mee te houden. Als eerste moet je als nieuwe eigenaar eenmalige toetredingskosten betalen aan de VvE van €115,-. De opbouw van de maandelijkse kosten van de VvE bestaat uit twee delen.

Als eerste de bijdrage eigenaarsdeel

De kosten van het eigenaarsdeel komen, zoals de naam als aangeeft, voor rekening van de verhuurder. Deze kosten worden berekend op basis van het breukdeel van de garagebox en bestaan uit:

 • Opstalverzekering
 • Reserve voor groot onderhoud
 • VvE beheer

Als tweede de bijdrage gebruikersdeel

De kosten van het gebruikersdeel zijn voor rekening van de huurder van de garagebox. Deze kosten kan je als verhuurder dus door berekenen aan de huurder van je garagebox en bestaan uit:

 • Schoonmaakkosten
 • Onderhoud terrein
 • Elektra algemene voorzieningen (beveiliging, verlichting, lift, etc)

Hoe hoog is de VvE bijdrage?

Om wat voor bedragen gaat het dan bij een garagebox? Hiervoor heb ik gebeld met GaragePark aangezien ik op de site niet kon vinden hoe hoog de kosten voor de VvE daadwerkelijk zijn. Hieronder een grove schatting van de maandelijkse kosten voor de VvE:

BreukdeelMaandelijkse kosten
Eigenaarsdeel€20 tot €25 p/m
Gebruikersdeel€20 tot €25 p/m
Bron: Vastgoedmentor

Gemiddelde duur huurcontract

Een huurcontract wordt altijd afgesloten voor een periode van één jaar. Na dit eerste jaar wordt het huurcontract omgezet in een contract voor onbepaalde duur. Nadat het huurcontract is omgezet naar een contract voor onbepaalde duur heeft de huurder een opzegtermijn van 3 maanden. Je hebt als verhuurder dus 3 maanden om weer een nieuwe huurder te vinden voor je garagebox.

De meeste huurders van een garagebox zijn kleine ondernemers. De reden voor het opzeggen van de huur is vaak dat ondernemers uit hun garagebox groeien. Vervolgens gaan deze ondernemers op zoek naar een andere oplossing voor hun bedrijfsactiviteiten. Zelf heb ik geen (nog) geen ervaring in het verhuren van een garagebox. Op basis van feedback die ik gekregen heb ga ik ervan uit dat je gemiddeld elke 2 jaar op zoek moet naar een nieuwe huurder.

Alternatieven voor GaragePark

Als je de blog post zo leest dan lijkt het bijna alsof ik reclame maak voor GaragePark. Dat is eigenlijk niet mijn bedoeling (althans ik krijg er niet voor betaald…). Voornaamste reden dat ik het voornamelijk over GaragePark heb is dat ik een interview had over dit concept met Rogier de Mildt (zie link naar het interview).

Maar zijn er dan geen alternatieven?

Zeker wel en ik raad aan om ook daar eens te gaan kijken als je interesse hebt om te gaan investeren in een garagebox. Hieronder zal ik de voornaamste concurrenten / alternatieven toelichten.

Boxcomplex

Boxcomplex is met 19 complexen één van de grotere spelers in de deze markt. Boxcomplex zit meer in de zuidelijke en oostelijke regio’s van Nederland. Het concept dat Boxcomplex aanbiedt is gelijk aan GaragePark. Verder lijken zelfs de teksten op de site van Boxcomplex op die van GaragePark.

Boxcomplex geeft op hun site aan dat hun garageboxen een rendement opleveren van 7,5%. Verder geeft Boxcomplex aan dat hun garageboxen een waardestijging kennen van circa 3% tot 5% op jaarbasis, over de lange termijn.

Kortom Boxcomplex is een prima alternatief voor GaragePark. Enige verbeterpunt is hun website. De website van Boxcomplex ziet er eerlijk gezegd een beetje amateuristisch uit.

Multicomplex

Dan is het volgende alternatief Multicomplex. Multicomplex is weer een stukje kleiner dan Boxcomplex. Momenteel heeft Multicomplex garageparken op 5 verschillende locaties.

Ook voor Multicomplex geldt weer dat het concept hetzelfde is als dat van GaragePark en Boxcomplex. Het bruto aanvangsrendement zit volgens Multicomplex rond de 8% per jaar. Daarnaast kan je als als eigenaar nog profiteren van de mogelijke waardestijging van de garageboxen. Kortom ook een prima alternatief voor GaragePark.

XLBox

garagebox op XLBox
Bron: XLBox

Als laatste alternatief heb je nog XLBox. XLBox heeft momenteel 4 locaties in Nederland. Wederom is het concept precies gelijk aan dat van GaragePark, Boxcomplex en Multicomplex.

Wel zie ik een verschil in hoe het garagepark is opgebouwd. Bij XLBox heb je namelijk niet alleen garageboxen op de begane grond en eerste verdieping. Er zijn ook garageboxen op de tweede en derde verdieping van hun garageparken. Verder biedt XLBox een overkapte opslagplaats aan bij hun garageparken.

Volgens XLBox behaal je een mooi bruto aanvangsrendement van ruim 9%.

Vergelijking kosten verschillende garageparken

Het concept van de garageparken is voor GaragePark, Boxcomplex, Multicomplex en XLBox allemaal min of meer hetzelfde. De verschillen zitten met name in de kosten en de voorwaarden. Hieronder een overzicht van de kosten voor de VvE, het beheer en het vinden van een nieuwe huurder:

GarageParkBoxcomplexMulticomplexXLBox
Kosten toetreding VvE€115€100 tm 25m2 €200 > 25m2€100€100
T/m 25m2:
Bijdrage VvE (p/m)
Eigenaar:
€20 – €25
Gebruiker:
€20 – €25
Eigenaar:
€4,16-€13,39
Gebruiker:
€10,22
Eigenaar:
Niet bekend
Gebruiker:
Niet bekend
Eigenaar:
€7,50
Gebruiker:
€12,50
Vanaf 26m2:
Bijdrage VvE (p/m)
Eigenaar:
€20 – €25
Gebruiker:
€20 – €25
Eigenaar:
€22,80
Gebruiker:
€20,44
Eigenaar:
Niet bekend
Gebruiker:
Niet bekend
Eigenaar:
€12,50
Gebruiker:
€17,50
Kosten beheer€9,50 per huurcontract (p/m)Niet bekend€7,- of €17,50 per huurcontract
(p/m)
Maand huur (eenmalig)
Kosten nieuwe huurder€330Niet bekend€150 (light)
€325 (full)
Niet bekend
Bron: Vastgoedmentor

Zoals je in de bovenstaande tabel kunt zien zijn niet alle kosten te vinden op de verschillende sites. Verder verschillen de VvE bijdrages best wel wat. Dit komt onder meer doordat elke partij een andere manier heeft om de VvE bijdrages te bereken. Het is dus verstandig om ook zelf contact op te nemen met de verschillende partijen over de precieze kosten en voorwaarden.

Rendement investering

Zo dan zijn we nu aangekomen bij hetgeen waar het bij investeren uiteindelijk om draait. Het rendement! Dus wat is nu het bruto aanvangsrendement (BAR) en het netto aanvangsrendement (NAR) van een investering in een garagebox?

Voor de berekening van kijk ik naar verschillende scenario’s. Een conservatief en een optimistisch scenario. Om correcte getallen te gebruiken voor de VVE kosten en belastingen maak ik gebruik van het rendementsvoorbeeld op de site van GaragePark (zie link).

Garageboxen voor rendementsberekening

Voor de rendementsberekening ga ik uit van de aankoop van 3x een XXL garagebox op GaragePark Den Haag. De afmetingen van de XXL garagebox is hieronder weergegeven:

garagebox XXL op garagepark den haag
Bron: GaragePark

In 2020 was de aanschafprijs van een garagebox XXL een kleine €58k. Best een flink bedrag, maar dit is ook een flinke garagebox met een verhuurprijs van €440 per maand. Zie hieronder een overzicht van de kosten per garagebox en voor de gehele investering (dus voor 3x een XXL garagebox).

Per garageboxTotale investering
Type XXL box€57.990€173.970
Verhuurprijs€440 p/m€1.320 p/m
VvE kosten€20,34 p/m€61,02 p/m
WOZ-belasting€51,32 p/j€153,96 p/j
Bron: Vastgoedmentor

Conservatieve scenario

Voor het conservatieve scenario ga ik ervan uit van een leegstand voor elke box van één maand per jaar. Dit “kost” je dus €1.320 p/j aan huurinkomsten. Daarnaast rekent GaragePark €330 per garagebox voor het vinden van een nieuwe huurder. Dit kost je dus €990 p/j. Zie hieronder:

Conservatief scenarioPer garagebox
Leegstand (alle 3 de boxen, voor 1 maand per jaar)€1.320 p/j
Kosten nieuwe huurder (elke box elk jaar nieuwe huurder)€990 p/j
Bron: Vastgoedmentor

Optimistische scenario

Voor het optimistische scenario ga ik ervan uit dat je elk jaar voor slechts één garagebox een nieuwe huurder moet vinden. Dit kost je dus €330 p/j. Voor de leegstand ga ik er dan vanuit dat één garagebox één maand per jaar leegstaat. Dit “kost” je dan €440 p/j

Optimistische scenarioPer garagebox
Leegstand (1 box, voor 1 maand per 1 jaar)€440 p/j
Kosten nieuwe huurder (1 box per jaar nieuwe huurder)€330 p/j
Bron: Vastgoedmentor

Wat leveren het conservatieve en optimistische scenario dan op voor rendement op de huurinkomsten?

Bruto aanvangsrendement

Het bruto aanvangsrendement berekenen is simpel aangezien ik hier geen rekening houd met leegstand of andere bijkomende kosten. Er is dus ook geen verschil tussen het conservatieve- en optimistische scenario. Het bruto aanvangsrendement is dan:

bruto huurinkomsten (€15.840 p/j) / totale investering (€173.970) = 9,1%

Geschat netto aanvangsrendement

Voor het netto aanvangsrendement ga ik uit van de maandelijkse kosten voor de VVE, belasting en de leegstand volgens het conservatieve- en optimistische scenario.

bruto en netto aanvangsrendement voor verhuur garageboxen
Bron: Vastgoedmentor

Aan de hand van deze rendementsberekening lijkt een netto aanvangsrendement van tussen de 7% en 8% haalbaar. Waar je wel rekening mee houden is dat hoe meer kleine garageboxen je verhuurt, hoe hoger de beheerkosten in verhouding worden. De beheerkosten zijn namelijk €9,50 per huurcontract. Dus vanuit dat oogpunt is het gunstiger om minder, maar grotere garageboxen te kopen en verhuren.

Waardeontwikkeling garagebox

Voor de waardeontwikkeling lees ik op de site van Multicomplex dat zij uitgaan van een waardestijging van circa 3% tot 5% op jaarbasis (zie link). Zelf lijkt me dat best hoog voor een garagebox. Zelf denk ik dat de waarde van een garagebox min of meer mee stijgt met de inflatie. Met een conservatieve stijging van 1,0% per jaar en optimistische stijging van 3,0% per jaar zou dit de volgende waardeontwikkeling opleveren na 10 jaar:

waardeontwikkeling van garageboxen na 10 jaar
Bron: Vastgoedmentor

Wat betreft waardeontwikkeling scoort residentieel vastgoed naar mijn idee simpelweg beter. Een garagebox moet naar mijn mening je kopen voor de maandelijkse cashflow en niet voor de toekomstige waardeontwikkeling.

Zoals al vaker aangegeven moet je wat mij betreft voor een beleggingshorizon hebben van minimaal 10 jaar als je gaat investeren in vastgoed. Dus dus ook voor garageboxen. Ga je namelijk voor de korte termijn <5 jaar investeren dan kan je wel eens verlies hebben als je de garageboxen wilt gaan verkopen.

Risico’s van investeren in een garagebox

Zoals altijd gaan rendement en risico hand in hand. Ook voor garageboxen geldt weer het bekende gezegde: “There’s No Such Thing as a Free Lunch on Wall Street”.

Dus wat zijn de risico’s van investeren in een garagebox?

#1 Leegstand van garagebox

Het grootste risico van investeren in een garagebox is simpel en dat is leegstand. Dit is misschien een open deur intrappen, maar het is wel zo. De doelgroep van een garagebox is slechts een kleine groep ondernemers, dus houdt er rekening mee dat je van tijd tot tijd enige tijd geen huurder hebt voor je garagebox.

Blijkbaar heeft de coronacrisis geen impact gehad op verhuurbaarheid van garageboxen. Er was tijdens de coronacrisis namelijk niet meer leegstand. Dus in die zin is investeren in een garagebox een mooie spreiding als je dit naast investeren in een woning voor de verhuur doet.

#2 Verlies bij verkoop garagebox

Het tweede risico dat te maken heeft met het eerste risico is een verlies bij verkoop. Voor investeren in vastgoed is een termijn van minimaal 10 jaar verstandig. Stel dat jij als investeerder een nieuwe garagebox (dus vrij op naam) koopt. Als je deze garagebox binnen een paar jaar weer wilt verkopen, dan heb je kans dat je niet al je geld terug krijgt. De volgende koper zal namelijk ook kosten koper van 8% moeten betalen. Verder heb je veel concurrentie van nieuwe garageboxen die op de markt komen.

#3 Schade aan garagebox

Gelukkig zijn garageboxen onderhoudsarm en kunnen ze tegen een stootje. Toch kan er altijd schade ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan de overstromingen onlangs in de regio Limburg. In dit geval moet je hopen dat je opstalverzekering alle schade aan je garagebox en het GaragePark netjes vergoed.

Eindoordeel

Zelf denk ik dat investeren in een garagebox een interessant alternatief kan zijn voor investeren in residentieel vastgoed. Je zal naar mijn mening vooral moeten gaan investeren in een garagebox voor de maandelijkse huurinkomsten (cashflow) en niet voor de waardeontwikkeling. Zelf denk ik dat de waarde van een garagebox met de inflatie mee stijgt. Echter de waardeontwikkeling van een garagebox zal niet gelijk zijn aan residentieel vastgoed.

Verder is het financieren en later herfinancieren van een garagebox minder gunstig dan residentieel vastgoed. Echter alles heeft voor- en nadelen. Al met al kan je met een aantal garageboxen zeker een mooie maandelijkse cashflow toevoegen aan je passieve inkomen.

Ik ben benieuwd hoe jij aankijkt tegen investeren in een garagebox. Zie jij dit als een goed alternatief voor investeren in residentieel vastgoed? Of heb je een andere goed alternatief? Laat je reactie hieronder achter om het te delen! Ik ben benieuwd.

Wil je meer te weten komen over investeren in een vakantiewoning in Spanje? Lees dan de blog post “Investeren in vakantiewoning in Spanje” voor meer informatie.

Plaats een reactie