Nieuwe regels voor kamerverhuur in Rotterdam

Woningmarkt

Nieuwe regels voor kamerverhuur in Rotterdam.

Naast de landelijke politiek zijn ook de gemeentes in Nederland steeds bezig met het aanpassen van de regels voor de verhuur.

Vorig jaar waren deze plannen al aangekondigd door de gemeente Rotterdam en vanaf 1 juli ’21 zijn de nieuwe regels een feit. Dit betekent dat de gemeente Rotterdam vanaf 1 juli ’21 voor bepaalde wijken geen nieuwe vergunningen meer afgeeft voor kamerverhuur. Doel hiervan is voorkomen dat meer woningen worden gesplitst in kamers voor de verhuur waardoor ze niet meer beschikbaar zijn voor gezinnen. Verder wil de gemeente Rotterdam voorgang geven aan zorgpersoneel, leraren en politieagenten bij het toewijzen van huurwoningen.

Al deze nieuwe regels zijn onderdeel van het Actieplan Goed Huren en Verhuren Rotterdam dat misstanden op de particuliere woningmarkt moet tegengaan.

In deze blog post ga ik het volgende behandelen:

Oorsprong van nieuwe regels

Even een korte stap terug in de tijd. Oktober 2020 kwam de Gemeente Rotterdam met een “Actieplan Goed Huren en Verhuren in Rotterdam“. In het voorwoord van het actieplan licht de wethouder van Rotterdam (Bart Kurvers) toe waarom Rotterdam met dit actieplan is gekomen. Hieronder een tweetal citaten uit het voorwoord:

Op verschillende plekken in de stad gaat het niet goed op de particuliere woningverhuurmarkt. Door de enorme druk op de woningmarkt en het idee dat ze toch niet gepakt worden, verhuren particuliere verhuurders en verhuurmakelaars hun woningen in het sociale segment voor absurd hoge prijzen. Daarnaast betalen huurders vaak forse inrichtingskosten, worden panden niet onderhouden en zijn VvE’s niet actief.

Slecht verhuurderschap van malafide eigenaren en verhuurmakelaars is niet iets om trots op te zijn en het is tijd hoog tijd om in te grijpen. Want ook al is het huren en verhuren van particuliere woningen een privaatrechtelijke aangelegenheid waarbij de gemeente in principe geen partij is, de negatieve effecten zijn groot voor zowel de Rotterdammers als de stad. Daarom geef ik met dit actieplan invulling aan een nieuwe rol van de gemeente: die van marktmeester op de particuliere woningverhuurmarkt.

Met dit actieplan pakken we de komende jaren stadsbreed de excessen op de particuliere woningverhuurmarkt aan: als een markmeester die er bovenop zit. Natuurlijk kan de gemeente dit niet alleen. We hebben de sector hard nodig. Graag nodig ik dan ook de particuliere verhuurbranche uit om met ons mee te doen.

Bron: Actieplan Goed Huren en Verhuren in Rotterdam

Tot nu toe lijken de overheidsmaatregelen alleen maar averechts te werken. Dus maar eens kijken hoe deze nieuwe regels gaan uitpakken.

Dus wat gaat er per 1 juli ’21 allemaal veranderen in gemeente Rotterdam?

#1 Beperkingen voor kamerverhuur

beperking kamerverhuur in Rotterdam
Bron: Actieplan Goed Huren en Verhuren in Rotterdam

Kamerverhuur wordt gezien als één van de boosdoeners voor de overspannen woningmarkt in Rotterdam. Zeker in wijken waar veel kamers worden verhuurd zijn er klachten over zogenaamde “overbewoning” (te veel bewoners in een woning). Vandaar de extra regels om kamerverhuur in Rotterdam tegen te gaan.

Vergunning nodig voor kamerverhuur

Vanaf 1 juli ’21 is er in de gemeente Rotterdam een vergunning nodig voor kamerverhuur aan drie bewoners in één woning. Voor de invoering van de nieuwe regels had je pas een vergunning nodig voor kamerverhuur aan vier of meer bewoners. Woon je als eigenaar zelf ook in de woning, dan mag er maximaal één kamer aan een kamerbewoner worden verhuurd. In het verleden mocht je nog in deze situatie nog aan twee kamerbewoners verhuren.

Beperking nieuwe vergunningen

Naast de verscherping van de regels voor de kamerverhuur zijn er meer beperkingen ingevoerd. De gemeente Rotterdam geeft vanaf 1 juli ’21 namelijk geen nieuwe vergunningen meer af voor kamerverhuur in de wijken; Oud Charlois, Carnisse, Tarwewijk, Bloemhof, Hillesluis en Oud Mathenesse.

Doel van deze maatregel is prijsopdrijving en overlast door overbewoning voorkomen. In een aantal andere wijken, zoals Oost- en West-Kralingen, geeft de gemeente Rotterdam sinds vorig jaar al geen vergunningen meer af voor nieuwe situaties van kamerverhuur.

Kansen voor gezinnen

kansen voor gezinnen
Bron: Actieplan Goed Huren en Verhuren in Rotterdam

De belangrijkste groep die de gemeente Rotterdam wil beschermen zijn de gezinnen. Door invoering van de nieuwe regels voor kamerverhuur wil de gemeente Rotterdam voorkomen dat meer woningen worden opgedeeld in kamers voor verhuur. Als woningen eenmaal zijn opgedeeld voor kamerverhuur dan zijn ze niet meer beschikbaar zijn voor gezinnen.

Er geldt een overgangsregeling tot september 2022. Dit om te voorkomen dat woonsituaties die tot nu toe legaal waren door de nieuwe regels illegaal zouden worden.

#2 Voorrang toewijzen huurwoningen

De tweede grote verandering is dat de gemeente Rotterdam zorgpersoneel, leraren en politieagenten voorrang gaat geven bij het toewijzen van huurwoningen. De Rotterdamwet biedt drie mogelijkheden om huurwoningen gericht toe te wijzen aan bepaalde doelgroepen:

  1. Voorrang op basis van inkomen uit werk (artikel 8); De gemeente kan voorrang verlenen op basis van een inkomenseis. Dit gold voor Bloemhof, Carnisse, Hillesluis, Oud-Charlois en Tarwewijk. Echter daar is de situatie verbeterd en is de inkomenseis niet langer nodig. De gemeente Rotterdam gaat deze maatregel nog maar in een beperkt aantal straten laten doorlopen
  2. Voorrang op basis van “sociaal-economische” kenmerken (artikel 9); Vanaf 1 september ’21 wil de gemeente Rotterdam in bepaalde straten verspreid over de stad met voorrang een huurwoning aanbieden aan mensen met een maatschappelijk beroep. Hieronder vallen bijvoorbeeld zorgpersoneel, leraren en politieagenten. Dit geldt voor huurwoningen van woningcorporaties en particuliere verhuurders
  3. Beperken van overlast en crimineel gedrag (artikel 10); Als laatste wil de gemeente Rotterdam vanaf 1 juli 2021 in 71 straten, verspreid over heel de stad, huurders screenen op het veroorzaken van woonoverlast

Lees meer achtergrondinformatie in het artikel “Gemeente Rotterdam beperkt kamerverhuur” van VVE 010.

Dan naar het laatste punt dat de gemeente Rotterdam heeft ingevoerd.

#3 Startersleningen

De starterslening is voor starters tussen 18 en 35 jaar uit Rotterdam die voor het eerst een huis kopen in Rotterdam. Starters kunnen vanaf de tweede helft van 2021 een lening krijgen van maximaal €30.000 voor een woning met een koopprijs tot de grens van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG garantie is momenteel €325.000). Via de website www.rotterdam.nl maakt de gemeente bekend vanaf welke datum exact de starterslening is aan te vragen.

Een starterslening is een aanvullende lening bovenop de hypotheek voor starters die voor het eerst een huis kopen. Deze lening overbrugt het verschil tussen de aankoopprijs van de woning en de maximale hypotheek. De eerste 3 jaar betaalt een starter geen rente en aflossing.

Lees hier meer achtergrondinformatie over de starterslening.

Eindoordeel

Op zijn de nieuwe regels voor kamerverhuur van de gemeente Rotterdam begrijpelijk. Voor zowel de huurders als verhuurders is het een goede zaak dat misstanden worden aangepakt. Uiteindelijk heeft iedereen baat bij een gezonde woningmarkt.

Helaas pakt het ingrijpen van overheid op de woningmarkt vaak averechts uit. Hopelijk hebben de nieuwe regels voor kamerverhuur van de gemeente Rotterdam het beoogde effect!

Wat is jou mening over de nieuwe regels voor kamerverhuur die per 1 juli ’21 zijn ingevoerd in gemeente Rotterdam? Laat je reactie hieronder achter om het te delen.

Wil jij als starter op de woningmarkt weten wat je moet doen om zo’n goed mogelijke start te maken? Lees dan de blog post “Hoe als starter een huis kopen?“.

Plaats een reactie