FIRE beweging in Nederland

Persoonlijke ontwikkeling

De FIRE beweging in Nederland.

Steeds meer jonge mensen willen niet meer 40 jaar (of langer) werken tot hun pensioen. Zij willen al op jonge leeftijd met pensioen en hun leven invulling geven zoals zij dat willen. Vandaar dat de zogenaamde FIRE beweging steeds meer aanhangers krijgt van veelal jonge mensen.

In deze blog post ga ik uitleggen leggen wat de FIRE beweging is en hoe je daar gebruik van kan maken om al op jonge leeftijd met pensioen te gaan.

In deze blog post ga ik het volgende behandelen:

Liever de video bekijken?

Wil je liever de video bekijken dan de blog post lezen? Hieronder de link naar de video:

Bron: Vastgoedmentor.com

Wat is FIRE?

Tot een aantal jaar geleden had ik zelf nog nooit gehoord van het woord FIRE. Inmiddels hoor je het woord FIRE steeds vaker in Nederland en wereldwijd zijn er miljoenen mensen die leven volgens het FIRE gedachtengoed.

FIRE in Nederland

Laten we zoals altijd beginnen met het begin. Wat is FIRE? FIRE is een afkorting die staat voor Financial Independence Retire Early. De Nederlandse vertaling van FIRE is dus “financieel onafhankelijk en vroeg met pensioen”.

Of beter gezegd een leven waarbij werken een bewuste keuze is en alleen gedaan wordt wanneer je daar zin in hebt of als je het nuttig vindt. Zoals ik ook al vaak heb gezegd is zou ik zelf ook met nog meer plezier werken als ik niet meer hoef te werken.

Pensioen is niet gebonden aan leeftijd

Volgens de FIRE mindset is pensioen is geen leeftijd maar slechts een financieel getal. Er is geen wet die zegt dat je tot je AOW leeftijd moet werken. Dat is misschien de standaard en wat de meeste mensen doen, maar dat hoeft niet! Je kan namelijk zelf je eigen Doe-Het-Zelf pensioen opbouwen.

Herkomst van de FIRE beweging

Dus waar komt de FIRE beweging vandaan? Om deze vraag te kunnen beantwoorden moest ik toch wel even “Googlen”. Volgens Wikipedia werd de basis voor de FIRE-beweging gelegd in het boek “Your Money or Your Life” uit 1992 van Vicki Robin en Joe Dominguez en het meer recente boek “Early Retirement Extreme” uit 2010 van Jacob Lund Fisker.

Jacob Lund Fisker heeft ook één van de eerste blogs over financieel onafhankelijk worden. Zijn blog “Early Retirement Extreme” is opgericht in 2007 en hier kan je lezen hoe je in relatief korte tijd financieel onafhankelijk kan worden. Klinkt mooi maar dan moet je wel je durven je leven flink om te gooien en deze FIRE levensstijl volledig te omarmen.

Mr Money Mustache blog

De FIRE beweging is echter pas echt populair en “mainstream” geworden door de “Mr. Money Mustache-blog”, die Pete Adeney in 2011 begon. Pete Adeney heeft financiële vrijheid bereikt op 30 jarige leeftijd en is voor veel FIRE aanhangers een echt rolmodel geworden.

Kijk eens naar de volgende YouTube naar de World Domination Summit presentatie uit 2016 van Pete Adeney.

Nog steeds blijf ik deze video van Pete Adeney inspirerend vinden ?. Het zet je aan het denken wat écht belangrijk is. Dus wat kan je leren van “Mr. Money Mustache”? In deze legendarische video presenteert “Mr. Money Mustache” drie ongelooflijke feiten over geld die je rijk maken. 

Ongelooflijke feiten over geld

Deze drie ongelooflijke feiten over geld zijn misschien voor sommige mensen open deuren die ingetrapt worden. Toch denk ik dat bijna iedereen hier wat mee kan.

Feit 1: Iedereen (nou ja bijna iedereen) is slecht met geld

FIRE in Nederland - iedereen is slecht met geld

De essentie van feit nummer 1 is dat volgens “Mr Money Mustache” geld dat je uitgeeft en dat je niet gelukkiger maakt is weggegooid geld. Volgens onderzoek maakt het meeste geld dat we uitgeven ons niet gelukkiger en is dus eigenlijk geld dat we weggooien.

De reden hiervoor is dat de meeste mensen de verkeerde  verwachtingen hebben van de aankopen die ze doen. Volgens “Mr Money Mustache” is het ultieme doel van het leven geluk en mensen denken ten onrechte dat het kopen van (onnodige) luxe consumptiegoederen ook extra geluk opleveren.

Echter volgens “Mr Money Mustache” leveren “nuttig werk”, “vriendschap”, “leven in een fijne gemeenschap”, “mensen helpen” en “gezondheid” pas echt geluk op.

Feit 2: Stoppen met werken kost gemiddeld slechts 10,9 jaar

Rijk genoeg worden om te stoppen met werken kost gemiddeld slechts 10,9 jaar. Feit nummer 2 vind ik persoonlijk het meest interessante feit dat “Mr Money Mustache” presenteert.

Eigenlijk is de basis voor feit nummer 2 heel simpel. Het enige dat bepaald wanneer je met pensioen kan is je spaarquote! Afhankelijk van je spaarquote kan je na zoveel jaar met pensioen:

 • Spaarquote van 5%; Bij een spaarquote van 5% kan je na 66 jaar werken met pensioen. De gemiddelde Amerikaan spaart 6% van het inkomen. Met een spaarquote 6% kan je na 60 jaar werken met pensioen. Dat is dus eigenlijk nooit!
 • Spaarquote van 10%; Kan je daarentegen 10% van je inkomen sparen, dan kan je na 51 jaar werken met pensioen
 • Spaarquote van 30%; Een spaarquote van 30% brengt het aantal jaren dat je moet werken tot je pensioen terug tot 28 jaar.
 • Spaarquote van 50%; En met een spaarquote van 50%, hoef je slechts 17 jaar te werken totdat je de rest van je leven van je pensioen kan genieten.
 • Spaarquote van 64%; Met een spaarquote van 64% kan je na 10.9 jaar werken met pensioen. Dit is precies wat “Mr Money Mustache” heeft gedaan en hierdoor kon hij net voor zijn 31ste officieel met pensioen.

Feit 3: Werk is leuker en beter als je het geld niet nodig hebt

Dan het laatste feit over geld. Volgens “Mr Money Mustache” is je werk is leuker en beter als je het geld niet nodig hebt. Dit is ook een statement waar ik zelf erg in geloof. Zoals meerdere keren aangegeven hoef ik helemaal niet te stoppen met werken, alleen zou ik met nog meer plezier naar mijn werk gaan als het niet meer hoeft.

Ook kan je ervoor kiezen om bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te gaan doen. Of bijvoorbeeld te gaan helpen bij “The Ocean Clean-up”. Kortom als je niet meer voor het geld hoeft te werk kan je zelf bepalen wanneer, waar en met je wie gaat werken. Heerlijk toch?

FIRE beweging bezig aan opmars

Door de populariteit van de “Mr. Money Mustache-blog” is de FIRE beweging sinds 2011 bezig aan een sterke opmars. Hoewel je een flink vermogen nodig hebt om FIRE te kunnen zijn, gaat FIRE eigenlijk helemaal niet over geld. Het gaat vooral over bewuste keuzes maken en over vrijheid. 

Dat is denk ik ook reden is voor de populariteit van de FIRE levensstijl onder een groot deel van de milennials. Milennials zijn opgegroeid met het klimaatprobleem, hebben hierdoor meer oog voor het milieu, klimaatverandering en staan vaak bewuster in het leven.

Hoe FIRE worden in de praktijk?

Dus hoe breng je de theorie van “Mr Money Mustache” in de praktijk? Hierbij een concreet stappenplan volgens de simpele lessen van “Mr Money Mustache”:

Stap 1: Besparen met als doel zo hoog mogelijke spaarquote

Een belangrijke eerste stap van FIRE is besparen op je maandelijkse uitgaven en zo je spaarquote zo hoog mogelijk maken. Het geld dat je op deze manier overhoudt moet je vervolgens voor jezelf aan het werk zetten.

Maar hoe kan  besparen op je maandelijkse uitgaven?

Hiervoor hoef je echt geen e-boek te kopen, of een online cursus of een FIRE masterclass  te volgen. Het komt er simpelweg op neer dat je geen geld meer uitgeeft aan onzinnige shit.

Denk even na voordat je weer je pinpas trekt om spullen te kopen die je niet nodig hebt! Hier onder een aantal makkelijke besparingen:

 • Hoeveel paar schoenen heb je nodig? / Heb je echt die nieuwe broek of dat truitje nodig?
 • Zeg het abonnement van de sportschool op dat je niet gebruikt
 • Zeg het abonnement van het tijdschrift op dat je toch niet leest
 • Koop alleen eten dat je ook opeet en zorg er zo voor dat het niet in de prullenbak verdwijnt
 • Trek een trui aan en zet de verwarming een graadje lager
 • Sta 5 min onder de douche  in plaats van een half uur
 • Pak de fiets ipv de auto

Er zijn mensen die denken dat je alles moet opgeven om FIRE te worden. Ik ben er echter van overtuigd dat de meeste mensen met gemak vele honderden euro’s kunnen besparen zonder dat de kwaliteit van hun leven achteruit gaat. Sterker nog ik denk juist dat doordat je bewuster je geld uitgeeft dat de kwaliteit van het leven erop vooruit gaat!

Stap 2: Verhogen van je inkomen

De volgende stap is het verhogen van je inkomen, als het even kan via een “side hustle”. Eigenlijk is stap 2 een verlengde van stap 1. Het gaat er dus weer om je spaarquote nog verder te verhogen. Deze spaarquote is zo belangrijk omdat “Mr Money Mustache” al voor ons heeft uitgerekend dat enkel en alleen de hoogte van je spaarquote bepaald hoeveel jaar je moet werken totdat je met pensioen kan.

Dus hoe kan je je inkomen verhogen? Werk je in loondienst dan kan je vragen om een loonsverhoging. Of je kan een side hustle naast je werk beginnen of wellicht kan het interessant zijn om voor jezelf te beginnen.

Als ondernemer heb je uiteraard veel meer invloed op je omzet en uiteindelijke winst. Nogmaals, hoe hoger je spaarquote hoe sneller je met pensioen kan gaan!

Stap 3: Slim investeren

Als het je gelukt is om je spaarquote te maximaliseren dan is stap 3 dat je het geld dat je overhoudt voor jezelf aan het werk gaat zetten door slim te investeren! Met geld op de spaarrekening ga je de finishlijn van je pensioen niet sneller bereiken. Je geld aan het werk zetten kan bijvoorbeeld door te gaan beleggen op de beurs.

Mijn voorkeur gaat in dit geval uit naar investeren in ETF’s met een wereldwijde spreiding met lage jaarlijkse beheerkosten. Zelf beleg ik bij DEGIRO in EFT’s die in de kernselectie vallen. Hierdoor kan je deze ETF’s aankopen zonder transactiekosten.

Lees de blog post “Waarom beleggen in ETF’s?” als je meer te weten wilt komen over beleggen in ETF’s.

Of je kan een tweede huis kopen voor de verhuur. Door je geld slim te investeren kan je maximaal gebruik maken van het rente op rente effect. Hierdoor kan je nog sneller met pensioen! Meer informatie over investeren in vastgoed kan je lezen in de blog post “Waarom investeren in vastgoed?

Wanneer ben je financieel onafhankelijk?

Wanneer ben je dan financieel onafhankelijk? Mbv de 4%-regel kan je zelf eenvoudig bepalen wanneer jij financieel onafhankelijk kunt zijn. Onlangs heb ik hier uitgebreide blog post over gemaakt waarin ik precies uitleg hoe de 4% regel werkt.

Meer informatie over de 4% regel kan je lezen in de blog post “Financieel onafhankelijk adhv de 4% regel“.

FIRE beweging in Nederland

Er is zelfs een heuse FIRE beweging in Nederland. Onlangs was er een interessante documentaire over de FIRE-beweging in Nederland op NPO3. Hierin werden verschillende aanhangers van de FIRE-beweging gevolgd. Deze aanhangers willen graag zo vroeg mogelijk financieel onafhankelijk zijn. Zie de volgende link voor deze documentaire op NPO3.

Kritiek op FIRE beweging

Er zijn niet alleen juich verhalen over de FIRE beweging maar er is ook kritiek. De kritiek bestaat uit de volgende punten.

FIRE is alleen haalbaar met hoog inkomen

Het eerste punt van kritiek is dat FIRE alleen maar haalbaar is voor mensen met een goed betaalde baan. Niet iedereen heeft de luxe van een goed betaalde baan. Veel verdienen en weinig uitgeven maakt het uiteraard wel makkelijker om eerder financieel onafhankelijk te zijn.

Maar het hebben van een goed salaris niet is perse nodig om volgens de FIRE filosofie te leven. De FIRE mindset gaat eigenlijk veel meer om bewust met geld om en weten waar je gelukkig van wordt en hier naar toe werken. Ongeacht de hoogte van je salaris kun je namelijk al vandaag beginnen met minder geld uitgeven aan onzinnige dingen die je helemaal niet gelukkiger maken.

De FIRE beweging is slecht voor de economie

Het volgende punt van kritiek is de impact die het zou hebben op economie. De FIRE mindset staat namelijk voor consuminderen en dat is slecht voor de economie omdat de basis van onze economie eeuwige groei is. Maar is dit echt slecht? Er zijn zoveel grote problemen zoals de klimaatverandering die gebaat zijn bij “consuminderen”.

Uiteraard mag iedereen zijn of haar mening hebben over FIRE. Wat mij betreft is er niks mis met de FIRE mindset. Ik denk dat bijna iedereen er beter van wordt als je meer financiële kennis hebt. Proberen minder afhankelijk te zijn van je salaris waar je elke dag voor moet werken. Op deze manier wordt je weerbaarder in het geval van noodsituaties en kan je gaandeweg steeds meer je eigen tijd gaan indelen.

Zoals eerder aangegeven is het mooie van FIRE dat je geen e-boek hoeft te kopen, of een online cursus of een FIRE masterclass te volgen om er toch toch maandelijks flink op vooruit te gaan. Dit door simpelweg je financiën in kaart te brengen en te besparen op allemaal onzin die je koopt en toch niet nodig hebt.

Eindoordeel

Zelf vind ik het niet gek dat de FIRE beweging wereldwijd en dus ook in Nederland in opkomst is. Behalve dat mensen er door de FIRE mindset zelf financieel op voorruit gaan heeft het naar mijn mening ook nog een positieve invloed op de hele wereld.

We moeten als mensheid simpelweg minder gaan consumeren en denken aan de generatie die na ons op deze mooie aarde komt wonen. Kortom als we allemaal wat minder consumeren en bewuster in het leven staan komt dat jezelf en de wereld ten goede!

Ben jij van plan om je leven in te gaan richten volgens de FIRE levensstijl? Of ben jij op een andere manier financieel onafhankelijk geworden? Laat dat dan weten in de comments.

Wil je meer te weten komen over investeren in vastgoed maar je hebt niet voldoende vermogen? Lees dan de blog post “Investeren in vastgoed met weinig geld“.

Plaats een reactie