Spaarquote

« Back to Glossary Index

De spaarquote is het aandeel van je inkomen dat je spaart of belegt als percentage van je totale netto inkomen. Ofwel het is de verhouding tussen hoeveel geld je nodig hebt om van te leven en hoeveel geld je netto verdient. De spaarquote bereken je als volgt: Spaarquote = (inkomen – uitgaven) / inkomen

De spaarquote is belangrijk omdat de hoogte van de spaarquote bepaalt wanneer je financieel onafhankelijk bent. Pete Adeney, beter bekent als Mr. Money Mustache, is degene die het belang van de spaarquote duidelijk maakt op zijn bekende blog.

Mr. Money Mustache blog

Door de populariteit van de “Mr. Money Mustache-blog” is de FIRE beweging sinds 2011 bezig aan een sterke opmars. Hoewel je een flink vermogen nodig hebt om FIRE te kunnen zijn, gaat FIRE eigenlijk helemaal niet over geld. Het gaat vooral over bewuste keuzes maken en over vrijheid.

Dat is denk ik ook reden is voor de populariteit van de FIRE levensstijl onder een groot deel van de milennials. Milennials zijn opgegroeid met het klimaatprobleem, hebben hierdoor meer oog voor het milieu, klimaatverandering en staan vaak bewuster in het leven.

Hoe FIRE worden in de praktijk?

Dus hoe breng je de theorie van “Mr Money Mustache” in de praktijk? Hierbij een concreet stappenplan volgens de simpele lessen van “Mr Money Mustache”:

Stap 1: Besparen met als doel zo hoog mogelijke spaarquote

Een belangrijke eerste stap van FIRE is besparen op je maandelijkse uitgaven en zo je spaarquote zo hoog mogelijk maken. Het geld dat je op deze manier overhoudt moet je vervolgens voor jezelf aan het werk zetten.

Maar hoe kan  besparen op je maandelijkse uitgaven?

Hiervoor hoef je echt geen e-boek te kopen, of een online cursus of een FIRE masterclass  te volgen. Het komt er simpelweg op neer dat je geen geld meer uitgeeft aan onzinnige shit.

Denk even na voordat je weer je pinpas trekt om spullen te kopen die je niet nodig hebt! Hier onder een aantal makkelijke besparingen:

  • Hoeveel paar schoenen heb je nodig? / Heb je echt die nieuwe broek of dat truitje nodig?
  • Zeg het abonnement van de sportschool op dat je niet gebruikt
  • Zeg het abonnement van het tijdschrift op dat je toch niet leest
  • Koop alleen eten dat je ook opeet en zorg er zo voor dat het niet in de prullenbak verdwijnt
  • Trek een trui aan en zet de verwarming een graadje lager
  • Sta 5 min onder de douche in plaats van een half uur
  • Pak de fiets ipv de auto

Er zijn mensen die denken dat je alles moet opgeven om FIRE te worden. Ik ben er echter van overtuigd dat de meeste mensen met gemak vele honderden euro’s kunnen besparen zonder dat de kwaliteit van hun leven achteruit gaat. Sterker nog ik denk juist dat doordat je bewuster je geld uitgeeft dat de kwaliteit van het leven erop vooruit gaat!

Stap 2: Verhogen van je inkomen

De volgende stap is het verhogen van je inkomen, als het even kan via een “side hustle”. Eigenlijk is stap 2 een verlengde van stap 1. Het gaat er dus weer om je spaarquote nog verder te verhogen. Deze spaarquote is zo belangrijk omdat “Mr Money Mustache” al voor ons heeft uitgerekend dat enkel en alleen de hoogte van je spaarquote bepaald hoeveel jaar je moet werken totdat je met pensioen kan.

Dus hoe kan je je inkomen verhogen? Werk je in loondienst dan kan je vragen om een loonsverhoging. Of je kan een side hustle naast je werk beginnen of wellicht kan het interessant zijn om voor jezelf te beginnen.

Als ondernemer heb je uiteraard veel meer invloed op je omzet en uiteindelijke winst. Nogmaals, hoe hoger je spaarquote hoe sneller je met pensioen kan gaan!

Stap 3: Slim investeren

Als het je gelukt is om je spaarquote te maximaliseren dan is stap 3 dat je het geld dat je overhoudt voor jezelf aan het werk gaat zetten door slim te investeren! Met geld op de spaarrekening ga je de finishlijn van je pensioen niet sneller bereiken. Je geld aan het werk zetten kan bijvoorbeeld door te gaan beleggen op de beurs.

Mijn voorkeur gaat in dit geval uit naar investeren in ETF’s met een wereldwijde spreiding met lage jaarlijkse beheerkosten. Zelf beleg ik bij DEGIRO in EFT’s die in de kernselectie vallen. Hierdoor kan je deze ETF’s aankopen zonder transactiekosten.

Eindoordeel

Hopelijk geeft dit een goed beeld waarom een zo hoog mogelijke spaarquote zo belangrijk is. Je focus zou in eerste instantie dus moeten liggen op besparen op je uitgaven. Hiermee zorg je voor een hoge spaarquote. Daarna kan je nog proberen om je inkomen verder te verhogen. Doel hiervan is ook weer om de spaarquote te verhogen. Als laatste stap moet je zorgen dat je het geld dat je elke maand spaart voor je aan het werk zet.

« Terug naar Begrippenlijst