Zelf een IKEA keuken plaatsen

Keuken

Hoe kan je nu zelf een IKEA keuken plaatsen?

Is dat iets dat een gemiddelde doe-het-zelfer kan doen?

Veel mensen die een nieuwe keuken kopen komen in hun zoektocht ook bij de IKEA terecht. IKEA levert namelijk kwaliteitskeuken tegen een scherpe prijs. Verder staat de IKEA erom bekend dat zij erg riante garantie voorwaarden kennen.

Zelf ben ik bij mijn zoektocht naar een nette en betaalbare keuken ook bij de IKEA uitgekomen. De ervaringen van andere mensen over de levensduur van de keuken in over het algemeen goed. Verder vond ik het zelf erg fijn om rustig op mijn gemak een keuken naar eigen wens samen te stellen en niet een hijgende keukenverkoper in mijn nek te hebben.

Wat ik zelf wel een tegenvaller vond is de prijs voor het laten plaatsen van een IKEA keuken. In deze blog post ga ik antwoord geven op de vraag hoe je zo goedkoop mogelijk je IKEA keuken kunt (laten) plaatsen?

In deze blog post ga ik het volgende behandelen:

Waarom een IKEA keuken kopen?

Laten we beginnen met het begin. Waarom heb ik ervoor gekozen om een IKEA keuken aan te schaffen?

Deze vraag zie je vaak op verschillende fora op internet langskomen. Is een IKEA keuken een goede kwaliteitskeuken voor een scherpe prijs of niet?

In het volgende filmpje zie je de argumenten die IKEA zelf geeft waarom je een IKEA keuken moet kiezen:

Zelf zie ik het allemaal niet zo rooskleurig. Echter ik ben heel wat keukenwinkels langs geweest om te kijken naar een nette / strakke en betaalbare keuken en van alle partijen kwam de IKEA daar gewoon het beste uit.

Hierbij moet ik wel opmerken dat er een aantal zaken zijn waar je rekening mee moet houden als je besluit om een IKEA keuken te gaan kopen.

METOD keukensysteem

IKEA heeft sinds 2015 het METOD keukensysteem ingevoerd. Dit is één keukensysteem, dat je door middel van het variëren van de frontjes en handvatten, kan gebruiken voor het ontwerpen van “oneindig” veel verschillende keukens. IKEA zegt zelf het volgende op hun site:

Ons METOD keukensysteem heeft eindeloze mogelijkheden! Of je nu een ontluikende chef-kok bent of gewoon elke dag lekker wil koken, bij ons vind je de ideale keuken.

Bron: IKEA
waarom een IKEA keuken kopen
Bron: IKEA.nl

Dat zijn natuurlijk mooie reclameteksten die iedere keukenboer zal zeggen. Maar wat onderscheid IKEA nu van de andere keukenleveranciers?

Beperkte keuzemogelijkheden

Zoals IKEA zelf zegt heeft hun METOD systeem “eindeloze mogelijkheden”. Echter als je de mogelijkheden van het METOD systeem vergelijkt met andere keukens valt op dat het METOD systeem door alle standaard maten juist beperktere keuzemogelijkheden heeft.

De maten van de boven- en onderkasten zijn bij de IKEA bijvoorbeeld beperkt tot de volgende afmetingen:

 • 20 cm x 60 cm
 • 30 cm x 60 cm
 • 40 cm x 60 cm
 • 60 cm x 60 cm

Zoals je ziet zijn de onder- en bovenkasten allemaal 60 cm diep. Voor de breedte kan je kiezen uit 20cm, 30cm, 40cm en 60cm breed. Mocht je een kastje nodig hebben van bijvoorbeeld 45 cm breed, dan kan je die helaas niet bestellen bij de IKEA.

Geen ruimte achter keukenkasten voor leidingwerk

Weinig tot geen ruimte achter de keukenkasten om je leiding in weg te werken. Dit is best wel een vervelend punt. Het betekent namelijk dat je alle leidingen in de muur moet infrezen of eerst een voorzetwant moet plaatsen waar je de elektra en gas / water leidingen achter kan wegwerken.

Dus dit kost je geld (voor het infrezen van de leidingen) of ruimte (doordat je een voorzetwand moet plaatsen). Hier scoort de IKEA keuken wat mij betreft niet goed op!

Garantie

IKEA is de enige leverancier die je 25 jaar garantie geeft op hun keuken. Dat klinkt natuurlijk fantastisch echter je moet je afvragen of je uiteindelijk niet zelf deze garantie betaalt. De prijzen van de IKEA keuken zijn de afgelopen jaren namelijk steeds verder gestegen.

Nog steeds is een IKEA keuken een goedkope keuken, echter ik betwijfel of je alleen op basis van deze ruime garantie voorwaarden moet kiezen voor een IKEA keuken.

Ook moet je je afvragen of je in 25 jaar tijd niet zelf ook eens een andere keuken wilt…

Opmeten van je ruimte waar je keuken moet komen

Ongeacht of je nu een IKEA keuken gaat kopen of een keuken bij een andere keukenwinkel, je moet eerst de ruimte opmeten waar je de keuken moet gaan komen.

Bij nieuwbouw is het makkelijk omdat je dan een bouwtekening van je woning krijgt bij aankoop. In het geval van bestaande bouw zal je zelf de ruimte moeten opmeten. Uiteraard moet je hier ook eventuele verbouwingen die je van plan bent in meenemen!

Hieronder een korte IKEA video die laat zien hoe je het opmeten moet aanpakken:

Zorg ervoor dat je het opmeten goed en zorgvuldig doet! Zou heel zonde zijn als je een mooie nieuwe keuken uiteindelijk niet past…

Ontwerpen van je eigen IKEA keuken

Als je bij je zoektocht naar een nette degelijke keuken bent uitkomen bij de IKEA dan kan je beginnen met het ontwerpen van je eigen droom keuken. Hier verschilt het aankopen van een IKEA keuken van het aankopen van een keuken bij zeg de Keukenkampioen of Keukenconcurrent.

Bij de IKEA kan je namelijk zelf je keuken ontwerpen en bij een standard keukenwinkel zal de keukenverkoper in de winkel de keuken voor je ontwerpen. Je kunt er bij de IKEA ook voor kiezen om tegen betaling van €39 je IKEA keuken samen met een IKEA keukenontwerper in een IKEA winkel te maken. Deze afspraak kan je online inplannen en heeft een duur van 2 uur. Zelf ben ik begonnen met het ontwerpen van mijn IKEA keuken via de IKEA website.

Op de IKEA website moet je hiervoor een account aanmaken. Met dit account kan je inloggen op het gedeelte van de site waar je IKEA keukens kunt ontwerpen. Ik vond het fijn om op mijn gemak thuis te spelen met verschillende ontwerpen. Zo weet je goed wat de mogelijkheden zijn en wat de keuken je ongeveer gaat kosten.

Voor het ontwerp van mijn eigen IKEA keuken heb ik inspiratie van de IKEA site gehaald.

Zelf vind ik de Ringhult frontjes er strak uitzien en houd ik van een strakke keuken. Zie hieronder een “inspiratiekeuken” die ik gebruikt heb om mijn eigen keuken te ontwerpen:

startpunt voor onwerp IKEA keuken

Nadat ik 2 verschillende ontwerpen had gemaakt had ik een ontwerp & advies afspraak ingepland bij de IKEA.

Keuken met losse koelkast

ontwerp IKEA keuken met losse koelkast_bovenaanzicht

Mijn eerste keuze is een keuken met een losse koelkast. Op deze manier lijk ik de (beperkte) ruimte het meest optimale te benutten. Er zit een klein hoekje in de keuken die ik anders niet zou gebruiken.

Als ik in dit hoekje nu een nette RVS look koelkast plaats dan maak ik optimaal gebruik van de ruimte die ik heb en zie de keuken er wat speelser uit.

Keuken met geintegreerde koelkast

ontwerp IKEA keuken met geintegreerde koelkast_bovenaanzicht

Als alternatief heb ik ook nog een ontwerp gemaakt met een geïntegreerde keukenkast. Dit is een redelijk standard keukenblok geworden. Nadeel is dat de koelkast nu een groot deel van het zicht op het raam blokkeert end at hierdoor de keuken en gang er ook donkerder uitziet.

Toch wil ik ook dit ontwerp met een IKEA keukenontwerper bespreken om te weten of ik hier nog het een en ander aan kan optimaliseren.

Keuken apparatuur bij IKEA kopen of niet?

Als je bezig bent met het ontwerpen van je IKEA keuken zal je vroeg of laat een keuze moeten maken tussen het kopen van je keuken apparatuur bij de IKEA of juist niet.

De IKEA keukenapparatuur is van het merk Whirlpool en heeft 5 jaar garantie. De prijs van de IKEA keukenapparatuur is niet zo scherp als voor de IKEA keuken kasten en aanrechtbladen.

Wil je dus echte premium merken hebben als keukenapparatuur dan kan je voor dezelfde prijs bijvoorbeeld een echte Siemens inbouwvaatwasser, Siemens combimagnetron en Siemens afzuigkap kopen. Als je bij Bol.com gaat zoeken zal je zien dat je voor hetzelfde geld betere keukenapparatuur kunt kopen!

Let er wel op dat de aansluitingen van de Siemens of Miele keukenapparatuur net even op een andere plek kunnen zitten. Aangezien IKEA 5 jaar garantie geeft op de keukenapparatuur heb ik besloten om mijn keukenapparatuur te kopen bij de IKEA.

Voor mijn keuken heb ik de volgende keukenapparatuur gekocht:

 • Combimagnetron
 • Vaatwasser
 • Gaskookplaat
 • Afzuigkap

Voor de koelkast zal ik kiezen voor een losse koelkast of een geïntegreerde koelkast. Dit is afhankelijk van het ontwerp & advies gesprek met de IKEA keukenspecialist.

Ontwerp & advies gesprek bij de IKEA

Na het inplannen van het ontwerp & advies gesprek moet je vaak nog een paar weken wachten tot je ook daadwerkelijk langs kunt bij de IKEA vestiging bij jou in de buurt.

Mijn ervaring met de ontwerp & advies afspraak bij de IKEA is positief. Het kost je €39 voor een afspraak van 2 uur met een IKEA keukenspecialist.

Samen zijn we door mijn beide ontwerpen gegaan. De conclusive is dat ik inderdaad mijn beschikbare ruimte in de keuken beter benut door een losse koelkast te nemen. Verder samen het hele ontwerp doorgelopen en heeft de IKEA keukenspecialist nog best wel wat foutjes uit mijn ontwerp gehaald.

Wat ik verder niet wist is dat als je daadwerkelijk voor meer dan €500 aan keuken spullen koopt het bedrag van €39 als korting word gegeven. Ofwel dan kost het ontwerp & advies gesprek met een IKEA keukenspecialist je dus niets.

Altijd doen zou ik dus zeggen!

Kopen van je eigen IKEA keuken

Voor het kopen van je IKEA keuken moet je tot op heden nog langs bij de IKEA winkel. Wellicht dat je in de toekomst je keuken ook online kan bestellen.

Echter zoals aangegeven vond ik het zelf wel handig om langs te gaan bij de IKEA winkel en mijn ontwerp door te nemen met een IKEA keukenspecialist. Na het doorlopen en compleet maken van mijn keukenontwerp gelijk de keuken besteld.

Zoals je weet levert IKEA alles in bouwpakket. Dat is dus ook zo met je IKEA keuken… Voor het transport kan je ervoor kiezen om het zelf te doen of aan de IKEA over te laten. Aangezien een complete keuken uit flink wat onderdelen bestaat heb ik ervoor gekozen om de keuken te laten afleveren door de IKEA transport service.

Dit kost je €39 maar is mijn inziens het geld meer dan waard!

Daar kan ik niet een busje voor huren en alles zelf voor transporteren.

Plaatsen van de IKEA keuken

Welke opties zijn er voor het plaatsen van een IKEA keuken? Grofweg zijn er de volgende opties voor het plaatsen van een IKEA keuken:

 • Optie 1 – Laten plaatsen van je IKEA keuken geregeld door de IKEA
 • Optie 2 – Laten plaatsen van je IKEA keuken door een keuken montage bedrijf
 • Optie 3 – Zelf plaatsen van je IKEA keuken

Uiteraard zijn er ook nog verschillende combinaties van de bovenstaande opties. Je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om de IKEA alleen je keuken apparatuur te laten aansluiten. Dit kost je €40 per apparaat dat je wilt aansluiten.

Optie 1 – Laten plaatsen van je IKEA keuken geregeld door de IKEA

Het laten plaatsen van je IKEA keuken kan je gelijk na het bestellen van je keuken regelen in de IKEA winkel. Uiteindelijk zal je merken dat dit toch nog best prijzig is. Ik heb de IKEA een prijsopgaaf laten maken voor het laten plaatsen van mijn keuken. Als ik het plaatsen van mijn keuken door de IKEA zou laten uitvoeren zou me dat €1.150 gaan kosten. Dat is een flink bedrag als je uitgaat dat mijn complete keuken (inclusief alle keukenapparatuur) nu zo’n €3.000 heeft gekost.

Optie 2 – Laten plaatsen van je IKEA keuken door een keuken montage bedrijf

Mijn ervaring is dat als je besluit om je IKEA keuken te gaan laten plaatsen je dat beter buiten de IKEA om kunt regelen.

IKEA besteedt zelf namelijk ook het plaatsen van hun keuken uit bij verschillende keukenmontage bedrijven. Hier kan je een boel geld mee besparen en jezelf toch de moeite besparen om zelf de keuken te gaan plaatsen.

Via bijvoorbeeld de Solvari website kan je de kosten vergelijken van verschillende vakmannen die de IKEA keuken voor je plaatsen. Zelf heb ik goede ervaringen met de Solvari vergelijker.

Dit zou ik altijd doen. Dan weet je in ieder geval wat het je gaat kosten als je de keuken gaat laten plaatsen. Daarna kan je dan weloverwogen ervoor kiezen om het te laten doen of het plaatsen zelf te gaan doen.

Optie 3 – Zelf plaatsen van je IKEA keuken

De goedkoopste optie is uiteraard dat je zelf je IKEA keuken gaat plaatsen. Hiermee kan je dus een mooi bedrag mee besparen. Echter als je nog nooit een IKEA keuken geplaatst hebt of niet zo’n handige klusser bent, moet je hier wel tijd voor hebben e nook zeker nemen. Zelf ben ik er in total 6 weekeinden mee bezig geweest. Het was namelijk ook voor mij de eerste keer dat ik een keuken ging plaatsen. Ik had echter het geluk dat ik nog niet in mijn appartement woonde en dus de tijd had om zelf rustig mijn IKEA keuken te gaan plaatsen.

Als je deze blog post verder leest ga ik ervan uit dat je besloten hebt om je IKEA keuken zelf te gaan plaatsen!

Zelf je eigen ontworpen IKEA keuken plaatsen

De volgende stappen heb ik doorlopen bij het plaatsen van mijn IKEA keuken.

 • Stap 1 – Verwijderen van de oude keuken
 • Stap 2 – Voorbereiden van het leidingwerk
 • Stap 3 – Egaliseren van de keukenmuur
 • Stap 4 – (Laten) afleveren van de IKEA keuken
 • Stap 5 – Monteren van de keukenkasten
 • Stap 6 – Bepalen van de hoogte van je keukenblad
 • Stap 7 – Plaatsen van de hoekkast
 • Stap 8 – Plaatsen van de onderkasten
 • Stap 9 – Plaatsen van de keukenapparatuur
 • Stap 10 – Plaatsen van het keukenblad
 • Stap 11 – Plaatsen van de bovenkasten
 • Stap 12 – Plaatsen van de frontjes en de handgrepen
 • Stap 13 – Eindafwerking

Als handige tool heb ik gebruik gemaakt van de volgende IKEA instructie video.

Laten nu de stap een voor een doorlopen!

Stap 1 – Verwijderen van de oude keuken

In mijn geval zat er nog een oude lelijke keuken in mijn appartement. Dus de oude keuken moest er eerst uitgehaald worden voordat de nieuwe IKEA keuken erin kon.

Bij het demonteren van je oude keuken kan je veel geld besparen. Ik zelf heb bijvoorbeeld de oude keukenapparatuur via Marktplaats verkocht. Dat leverde me toch weer mooi een kleine €100 op.

Verder kan je zelf proberen om je gehele keuken via Marktplaats te verkopen.

Helaas was de staat van mijn oude keuken niet al te best. Ik heb alles naar het grofvuil gebracht en zoals aangegeven de oude keukenapparatuur via Marktplaats verkocht.

Stap 2 – Voorbereiden van leidingwerk

Nadat je de oude keuken hebt verwijderd kan je beginnen met het (laten) voorbereiden van het leidingwerk. Deze werkzaamheden heb ik laten uitvoeren door een loodgieter en een elektricien.

Het is belangrijk dat je gelijk ervoor zorgt dat je voldoende groepen hebt in je meterkast zodat alle keukenapparatuur van meer dan 2500 W op een aparte groep zit!

Zorg er verder voor de je stopcontact op handige plekken zitten zodat je makkelijk je keukenapparatuur hierop kunt aansluiten.

voorbereiden leidingwerk tbv plaatsen IKEA keuken

Stap 3 – Egaliseren van de keukenmuur

Nadat je voldoende groepen hebt aangebracht in je meterkast en alle stopcontacten po de juiste plek zetten moet je de keukenmuur egaliseren. In mijn geval moest ik mijn appartement toch nog laten stucen dus heb ik gelijk de keuken mee laten nemen. Dit koste in verhouding niet veel extra maar gaf mij wel gelijk een goed strakke keukenmuur waar ik de keuken mooi tegenaan kon plaatsen.

Stap 4 – (Laten) afleveren van de IKEA keuken

Dan is eindelijk de dag aangebroken dat je IKEA keuken geleverd gaat worden! Het viel mij tegen hoeveel pakketten je krijgt voor je keuken. Het is natuurlijk een groot bouwpakket, maar voor een relatief kleine voor mijn appartement stond mijn woonkamer helemaal vol. Gelukkig hielpen de transporteurs met het naar binnen dragen van de pakketten. Zo ziet de IKEA keuken eruit na aflevering:

afgeleverde IKEA keuken in de woonkamer

Stap 5 – Monteren van de keukenkasten

Nu kan je beginnen met het in elkaar zetten van je keukenkasten. Dit is goed te doen in je eentje het kost je alleen relatief veel tijd omdat je echt alles zelf in elkaar moet zetten. Bij het monteren van je keukenkasten moet je nog niet de deurtjes erin zetten omdat die in de weg zitten bij het opbouwen van je keuken.

assembleren van IKEA keukenkasten

Met het monteren van de onder- en bovenkasten ben je zo een paar dagen bezig. Hou daar rekening mee!

Stap 6 – Bepalen van de hoogte van je keukenblad

De standaard hoogte van een keukenblad is nog steeds 90 – 92 cm in Nederland. Ondanks dat de gemiddelde lengte van de Nederlandse man en vrouw flink is gestegen afgelopen jaren.

Voor mij dit de standaard hoogte te laag en heb ik gekozen voor een hoogte van 97cm. Op deze hoogte sluit het keukenblad mooi aan bij de vensterbank hoogte.

Na het bepalen van de hoogte van je keukenblad kan je de montagerail uittekenen en waterpas ophangen. Zie de foto hieronder:

uittekenen keukenkasten en ophangen montagerail

Nadat de montagerail aan beide zijde tegen de muur aan zit kan je beginnen met het plaatsen van de hoekkast.

Stap 7 – Plaatsen van de hoekkast

Bij het plaatsen van de onderkasten kan je het beste vanuit de hoek werken. De eerste kast die ik dus ga plaatsen is de hoekkast. En helaas past de hoekkast niet in de hoek door de water afvoer…

Aangezien ik de water afvoer nu niet meer kan verplaatsen zit er niks anders op dan de hoekkast maar aan te gaan passen. Niet echt een goed begin moet ik toegeven!

Hieronder zie je de hoek die ik uit de hoekkast heb moeten zagen om de hoekkast netjes in de hoek te kunnen plaatsen.

op maat zagen van IKEA hoekkast

Stap 8 – Plaatsen van de onderkasten

Nu de hoekkast netjes in de hoek zit kunnen de andere onderkasten geplaatst worden. Het plaatsen van de onderkasten gaat redelijk snel mbv het montagerail systeem van het METOD systeem.

Binnen een paar dagen lukt het me om alle onderkasten te plaatsen. Hieronder een foto van de situatie na het plaatsen van de onderkasten aan de korte zijde:

keukenkasten aan de korte zijde geplaatst

Vervolgens heb ik de onderkasten aan de andere zijde geplaatst. Zie hieronder het resultaat:

keukenkasten aan de lange zijde geplaatst

Stap 9 – Plaatsen van de keukenapparatuur

Zoals je al in de bovenstaande foto kon zien had ik de vaatwasser vast op zijn plek gezet om de breedte van van de vaatwasser uit te meten. Je kan ook zien dat de vaatwasser best wat omhoog moet om gelijk on het keukenblad uit te komen.

Dit hoogte verschil komt doordat ik het keukenblad ruim 5cm hoger heb geplaatst. De stelpootjes onder vaatwasser zijn niet lang genoeg om het hele hoogteverschil te overbruggen.

Als oplossing heb ik hiervoor een kleine verhoging gemaakt waar de vaarwasser op komt te staan. Zie hieronder een foto:

plaatsen van de vaatwasser op een houten verhoging

Met behulp van deze verhoging komt de hoogte van de vaatwasser mooi uit onder het keukenblad.

plaatsen van de oven en vaatwasser

Stap 10 – Plaatsen van het keukenblad

Als je alle onderkasten en keukenapparatuur in de onderkasten hebt geplaatst kan je beginnen met het plaatsen van het keukenblad. Dit vond ik zelf het moeilijkste onderdeel van het plaatsen van de IKEA keuken.

Het is heel veel passen en meten en vooral goed opletten dat je het keukenblad niet beschadigd tijdens het op maat zagen. Als eerste heb ik het keukenblad aan de korte zijde van de keuken geplaatst. Hierbij is het handig dat je dit met twee personen doet.

uitzagen van gootsteen

Als je het keukenblad op maat hebt gezaagd kan je het bevestigen aan de onderkasten. Let wel op dat je eerst de draaikast in de onderkast plaatst! Die krijg je er namelijk niet meer in als je keukenblad is geplaatst…

Zie hieronder het resultaat na het plaatsen van het keukenblad aan de raamzijde:

plaatsen van het keukenblad aan de korte zijde

Stap 11 – Plaatsen van de bovenkasten

Nadat het keukenblad is geplaatst kan je de keukenmuur gaan tegelen en de bovenkasten gaan plaatsen. Nu begint je keuken al aardig vorm te krijgen!

Na het tegelen weet je precies waar je bovenkasten moeten komen. Je kan dan ook gelijk de afzuigkap ophangen. Zorg ervoor dat je de stopcontacten die achter de bovenkasten vrij houdt nadat je ze hebt opgehangen. Zie hieronder de status na het ophangen van de bovenkasten:

plaatsen van de IKEA bovenkasten

Stap 12 – Plaatsen van de frontjes en de handgrepen

Nadat je bovenkasten hangen kan je de frontjes en de handgrepen gaan plaatsen.

Nu is het eind van deze gigantische klus eindelijk in zicht!

Dit is het meest simpele klusje van de hele klus. Zie hieronder het resultaat:

plaatsen van de frontjes en handgrepen

Stap 13 – Eindafwerking

Als je alles netjes heb gemonteerd en alle frontjes en handgrepen zitten op hun plek dan kan je al het afdekfolie ervan aftrekken!

Nu komt de IKEA keuken pas echt tot leven! Hieronder een foto van de keuken genomen van het punt dat je de keuken in komt:

eindresultaat na plaatsen van IKEA keuken

Hieronder een foto van de IKEA keuken kijkend vanuit de keuken naar de lange zijde:

eindresultaat na plaatsen van IKEA keuken_1

Eindoordeel

Zelf een IKEA keuken plaatsen is zeker te doen. Wel moet je beschikken over voldoende tijd, geduld en zelfbeheersing. Het loont dus zeker om ook na te vragen wat een keukenmontage bedrijf rekent voor het plaatsen van jou IKEA keuken. En vergelijken loont!

Zelf zou ik een eventueel volgende keer weer een IKEA keuken kopen ik zou er dan echter niet meer voor kiezen om de keukenapparatuur ook bij de IKEA te kopen. De kwaliteit van de IKEA keukenapparatuur valt me toch een beetje tegen. Binnen een jaar is de IKEA combimagnetron en de IKEA afzuigkap kapot gegaan en nu maakt de vaatwasser een gek geluid… Dit viel wel onder de garantie, maar toch is dat vervelend.

De volgende keer zou ik kiezen voor premium Siemens of Miele keukenapparatuur.

Al met al was dit een leuke en leerzame klus dit me veel meer tijd heeft gekost dan van te voren bedacht.

Graag hoor ik van je of jij ervaring hebt met het plaatsen van een keuken. Wat waren hier jou grootste uitdagingen? Laat je reactie hieronder achter!

Moet jij toevallig nog een koof voor je afzuigkap maken? Lees in de blog post “Hoe koof voor afzuigkap maken?” hoe je deze klus handig aanpakt!

46 gedachten over “Zelf een IKEA keuken plaatsen”

 1. Wat ik jammer vind is dat er niemand echt iets over de voor bereiding vertelt. Waar zet je de wcd neer? Waar komt de gas kraan?

  Dit juist omdat er geen ruimte is achter de kasten. Voor de verlichting zijn allemaal wcd-en nodig.

  Het zou voor heel veel mensen veel narigheid besparen.

  Ben benieuwd wie hier passende oplossingen voor heeft.

  • Beste G Diermanse,

   Daar heb je helemaal gelijk in. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om de IKEA te laten plaatsen door de installateur via de IKEA. Dan regelen zij dit allemaal voor je.

   Wat mij betreft is het niet zo ingewikkeld. Achter de keukenkasten heb je geen ruimte voor een opbouw WCD, maar een net inbouw WCD past wel. Plaats je die achter je keukenkast dan moet je een gat maken achter in de keukenkast om je stekker erin te krijgen. Ik heb zelf alle WCD-en en gasaansluiting onder de keukenkasten gedaan. Dan zit het niet in de weg en kan je er ook nog bij. Voor de verlichting en afzuigkap heb ik de WCD-en boven de keukenkaste gedaan. Ook hier is het uit het zicht en kan je er altijd bij.

   Als er nog andere of betere oplossingen zijn dan hoor ik dat uiteraard graag!

 2. Ik wil een bladhoogte creëren van 96 cm met een 2cm dik blad.
  De kast is 80 cm. hoog, het blad 2 cm. dus dan heb ik een plint/poot nodig van 14 cm.
  Het is natuurlijk ook mogelijk om ‘iets’ onder de poten te plaatsen van 3 cm. Maar om het heel netjes te maken wil ik liever andere stelpoten gebruiken. Weet iemand waar ik hogere stelpoten kan krijgen?

 3. Super! Allereerst een dikke 10+.., voor je montage handleiding…
  Nu kan ik een IKEA keuken {volgens mij dezelfde😊} overnemen, die moet alleen eerst gedemonteerd worden..
  En dan weer bij mij thuis, gemonteerd worden…

  Een hele klus, ik {wil} heb in gedachten ; zelf eerst de keuken te gaan demonteren, cq inpakken met noppen folie en hoekartonnen, voor bescherming met vervoeren/verhuizen etc..
  Wat is jou idee qua demonteren het beste, waar te beginnen, en welke onderdelen niet uitelkaar halen of alleen gedeeltelijk..?

  Eerder heb ik met ;eerst demonteren > terug monteren, , een soort van kleur code-met getallen systeem bedacht, die de volgorde van terug te monteren ook aangeeft. Is hierbij ook zeker een must…,.
  Maar waar precies{ wel na gas Electra} eerst mee te beginnen{, en wat kan in zijn geheel, of half gedemonteerd, ingepakt worden?

  Ik hoor je stappen plan graag tegemoet,
  Groetjes ThaMar

  • Beste TaM,
   Ten eerste mijn dank voor je reactie! Leuk om te horen dat je de montage handleiding nuttig vindt.

   Grofweg zie ik de volgende stappen:
   – Eerst het keukenblad eraf halen (zit van onder vastgeschroefd aan de keuken kastjes) –> Let op dat je wellicht het beste een nieuw keukenblad kunt kopen.
   – Voor het eraf halen van het keukenblad moet je wellicht de onderste rij tegeltjes van de wand halen
   – Keukenapparatuur loskoppelen en uit de kastjes halen
   – Bovenkastjes los halen van de muur. Bovenkastjes zou ik niet verder demonteren maar gemonteerd vervoeren
   – Onderkastjes los van elkaar halen en dan één voor één los halen. Onderkastjes zou ik dan ook gemonteerd vervoeren (voetjes er wel afhalen!)
   – Rails van de meur halen waar de keukenkastjes aan hangen

   Alles vervolgens goed inpakken in verhuisdekens en noppenfolie en verhuizen maar. Vervolgens omgekeerd alles weer monteren.
   Heb je nu ergens schade door de verhuizing dan kan je bij de IKEA nieuwe frontjes zodat alles er na montage weer strak en nieuw uitziet.

   Hopelijk kan je hier wat mee! Veel succes met jullie project!

  • Beste Simone, dank je wel voor je reactie.
   Ik had grijze siliconenkit gebruikt tussen beide delen van het keukenblad. Dit om te voorkomen dat er vocht tussen de beide keukenblad kon komen.
   Hopelijk kan je hier verder mee. Veel succes ermee!

 4. Fijn hoor dat je alle afwegingen om bij IKEA een keuken te kopen – en/of zelf te monteren – helder hebt toegelicht. Daar heb ik baat bij gehad. Wat ik in mijn hoofd had en nu doorslaggevend is, zit hem in dat stukje om vooral geen apparatuur bij IKEA te kopen. Thanks.

 5. Wow heb je goed gedaan! Ziet er goed uit! Wij gaan misschien ook voor deze optie kiezen, maar 6 weekeinden is misschien te lang wachten. 🙂

  • Beste Marina, dank voor je reactie! Ik zou zeggen ga het gewoon proberen. Zo moeilijk is het niet, het kost je wel wat tijd dat wel.
   Maar het kan je flink wat geld besparen voor het plaatsen van je keuken.

   Wat je ook gaat doen veel plezier met jullie nieuwe keuken!

 6. Leuk om te lezen. Kleine toevoeging, onder en boven kasten zijn er ook 80 cm breed en verschillende hoekkasten.

  Ik ga binnenkort ook mijn eigen keuken plaatsen. Heb er zin in!

 7. Wat mooie beschrijving, dank je.
  Wat ik mij afvraag is hoe je aan het kleine latje komt, boven de oven, onder het blad.
  Zulke afwerkstukjes kan niet vinden op de website.

 8. Beste,
  Bedankt voor de duidelijke en informatieve blogpost.
  Wij zijn aan het overwegen om onze wasplaats in te richten met metod-kasten van IKEA. Is het mogelijk om de hoge kasten een stukje naar voor te schuiven omwille van technieken tegen deze muur (zekeringkast, regenwaterpomp, …) (dat ze dus niet met ophangrail vasthangen aan de achterliggende muur)? Of moeten deze steeds tegen de muur gemonteerd worden?
  Mvg.

  • Valerie, dank voor je reactie! Niks is onmogelijk maar de ophangrail vormt de basis waar je de keuken stevig mee monteert.
   Denk dat het een beste klus gaat worden om je keuken goed vast te zetten als je niet gebruik gaat maken van de rails. Ook zal een standaard IKEA keukenblad dan niet meer passen, maar dat kan je wel oplossen door ergens anders een keukenblad te kopen.
   Kan je niet gebruik maken van de ophangrails en een gat maken in de achterzijde van de Metod kasten tpv de zekeringkast en de regenwaterpomp? Daar zie je uiteindelijk niks van en dan kan je de IKEA keuken gewoon monteren zoals het hoort. Hopelijk kan je hier mee uit de voeten. Veel succes met jullie klus.

 9. Ik ga misschien in de toekomst een keuken plaatsen. Ik vindt dit gewoon een leuk, handig en goed geschreven artikel. Super dat je de moeite hier voor hebt genomen. Dank!

 10. Beste schrijver,

  Bedankt voor dit zeer informatieve artikel!

  Wij hebben net alle onderdelen voor een ikea keuken in onze nieuwe aanbouw in huis.

  Ik hoop dat ons resultaat ook zo mooi als dat van u wordt.

  Complimenten voor het artikel.

  Vriendelijke groet van Ruben

 11. Dankjewel voor je uitgebreide blog! Heel informatief. Ik begrijp alleen niet wat je zegt over de onder- en bovenkasten van alleen 60cm diep. Bovenkasten zijn er ook in 37 cm diep; deze heb je zelf ook gebruikt als ik het goed zie?
  Verder kun je een bovenkast natuurlijk ook als ondiepe onderkast gebruiken. Zo heb ik een kast gemaakt in een smalle keuken, van 9 kastjes (3x60x60, 6x40x60) van 37 cm diep. Pootjes eronder, mooi glazen blad van Bestä erop, klaar.

 12. Bedankt voor deze uitgebreide toelichting.
  Ook nog enkele vragen die ik niet in de ikea site kan terugvinden en telefonisch kan je ze bijna niet bereiken.
  1 heb je achter de schuivenkast nog plaats om een stopcontact in de muur te plaatsen met gat in achterwand? Kan je dan nog weg met dikte stekker en kabel? Kookplaat komt op de schuivenkast met 2 bestekladen bovenaan.
  2 ik lees ergens dat de waterafvoer op 30 cm van de onderkant moet komen. Dan zou die maar op 22 cm in de kast komen. Klopt dit? Het is een lillviken sifon.
  3 ik zou graag de keuken op de egaliser zetten en de vloerbedekking tot tegen de pootjes leggen. (Waterbestendige vinyl). Zo kan ik de vloer bij eventuele beschadigingen vernieuwen zonder de ganse keuken te moeten afbreken. Maar kan je de plinten op hoogte inkorten?
  U ziet toch nog wel wat vraagjes aan de ervaren keukenbouwers.
  Mvg Marc

  • Beste Marc C, lijkt me het beste als je dit niet telefonisch probeert op te lossen met de IKEA maar dat je een afspraak maakt en deze vragen met een keuken adviseur bespreekt. Ik weet niet goed de situatie en wil je geen verkeerd advies geven. Excuus en veel succes!

 13. Leuk artikel!

  Je geeft aan dat je gekozen hebt voor een keukenblad hoogte van 97cm? Hoe heb je dit opgelost? De standaard kasten zijn 80 cm + 8 cm poten wat resulteert in 88 cm. Een massief houten werkblad is 4 cm en dan kom ik op 90 cm. Waar zit de overige 7 cm? Heb je andere poten gebruikt en dus een hogere plint?

   • Peter, dank voor je reactie. De standaard IKEA poot voor onder de onderkast is het METOD pootje. Die is inderdaad 8 cm hoog.
    Als je de SEKTION poot gebruikt kan je de hoogte tot ruim 11 cm instellen. Zie de volgende link:
    https://www.ikea.com/nl/nl/p/sektion-poot-10265518/
    Ik heb gebruik gemaakt van de SEKTION pootjes en met een beetje smokkelen kan je op 97cm hoogte komen. Daar gaat daarna dan nog weer de hoogte van je vloer vanaf. Dus dan hou je netto een hoogte van je keukenblad van zo’n 95 cm – 96 cm over. Hopelijk kan je hier verder mee. Veel succes!

 14. Zo wat een super artikel! Wij gaan ook zelf een IKEA keuken plaatsen. Hopelijk gaat het ook lukken. Dit is in ieder geval een goede motivatie om het zelf te gaan proberen. Ga zo door!

 15. Soms is het makkelijker en goedkoper om de frontjes te vervangen. Dat hebben wij gedaan met Noremax. Super handig! Ik heb een Faktum keuken en ik wou de kastjes wel bewaren omdat ze nog goed waren. Alleen alle frontjes waren oud en beschadigd.

 16. Beste Richard,

  Bedankt voor de tips! Ik ben zelf ook bezig met het plaatsen van een keuken. Nog wat tips van mij:

  1) meet vooraf alles goed op. Vooral of muren haaks staan en recht lopen. Zijn ze niet haaks / recht laat Stucadoor komen of houdt er rekening mee in ontwerp.
  2) transport altijd door ikea laten doen. Kans op schade is toch groot tijdens transport. Die €39 heb je snel terug verdient.
  3) zorg dat je kastjes echt haaks maakt (tijdens vastzetten achterplaat). Neem hier de tijd voor. Anders kom je later in de problemen tijdens het stellen
  4) ik kon een tacker lenen. Dit scheelt veel tijd bij het in elkaar zetten van de kastjes
  5) de pootjes vallen er snel uit tijdens verplaatsen kastjes, zet ze extra vast met wat lijm.
  6) wij hebben alle apparatuur van Bosch gekocht. Je moet op een aantal zaken letten als je andere apparatuur dan Ikea aanschaft.
  A) inbouw vaatwasser: ikea heeft langere frontpanelen (80cm). Bij standaard vaatwasser moet je dan een grote uitsparing in je plint maken. Je kunt dan beter kiezen voor paneel dat omhoog beweegt tijdens opengaan van de deur. Bij Bosch heet dit variohinge. Siemens heeft ook zo’n soortgelijk systeem. Op veel websites kun je zoeken of apparatuur geschikt voor ikea keukens (anders altijd vragen bij de verkoper).
  P.s. Bosch heeft nu ook 5 jaar garantie actie als je 4 apparaten tegelijk koopt
  B) Inbouw koelkast: altijd glijscharnier kiezen.
  C) combimagnetron: wij hebben gekozen voor oven en combimagnetron in 140cm hoge kast. (En lade van 40cm). Hierdoor moest de combimagnetron 40cm zijn. Vaak zijn deze standaard 45cm, dus let daarbij op.
  7) wij hebben gekozen voor de ikea 11,4cm hoge pootjes en plint ivm de hoogte van de keuken. Ander voordeel is dat je meer ruimte hebt om leiding werk onder de keuken te laten lopen.
  8) keukenblad hebben wij op maat laten maken door ikea. Mooi zagen van zeer hard keukenblad is toch lastig.

  Groeten Pim.

 17. Hallo,

  even een kleine vraag. Ik ben ook bezig met mijn Ikea keuken maar zit even met het volgende….de vloer word na de keuken gelegd en de plinten zijn 8 cm en niet af te korten. zijn de pootjes verstelbaar tijdens het plaatsen of kunnen die alleen standaard op 8 cm.

  ik hoor graag van u.

  Met vriendelijke groet,

  Richard

  • Beste Richard, ik heb zelf deze pootjes gebruikt. Deze pootjes zijn instelbaar. Er zijn ook pootjes met een hoogte van 8cm en die zijn ook instelbaar. Als je keukenkastje namelijk aan de rails hangt moet je met de pootjes de keukenkastjes afstellen. Kijk ook nog even op de IKEA website. Daar kan je alle details vinden. Veel succes met het plaatsen van je IKEA keuken!

 18. Kijk dit is een handige klus beschrijving! Wij hebben ook een IKEA keuken gekocht en gaan ‘m ook zelf plaatsen. Hopelijk gaat het lukken…

  • Ik kocht een hoge method kast van ikea. Zijn zwarte kastpoten bestand zijn tegen gewicht. De muur die ik de kast ga vasten is geen betonnen muur. Kunt u mij een gedetailleerde uitleg geven? Het is 200 cm hoogte kast met 6 lades.

Reacties zijn gesloten.