Waarom is Nederlands vastgoed geliefd bij buitenlandse investeerders?

Woningmarkt

Waarom is Nederlands vastgoed toch zo’n geliefde investering voor buitenlandse investeerders?

Dat is een vraag waar ik op kwam door het bericht van vorige week dat Nederlandse steden (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Eindhoven) in de top 20 staan van meest leefbare steden voor expats. Lees de volgende blog post “Leefbaarheid Den Haag in de top 3 van de wereld” voor meer achtergrond informatie.

Toen ik probeerde te achterhalen waarom Nederland populair is bij expats, kwam ik er achter dat Nederlands vastgoed ook populair is bij buitenlandse investeerders.

Er zijn verschillende rankings waar Nederland goed op scoort, zowel als land als specifiek het Nederlandse vastgoed.

Dit leek me dan ook een interessant onderwerp om meer over te weten te komen. Mijn bevindingen heb ik samengevat in deze blog post.

Feiten en cijfers over Nederland

Voordat we naar de verschillende zoekresultaten gaan wil ik eerst even kort stilstaan bij de feiten en cijfers van Nederland.

Anno 2019 wonen er meer dan 17 miljoen mensen in Nederland. Als je dit verspreid over het totale oppervlak van Nederland kom je op een bevolkingsdichtheid van zo’n 498 mensen per km2. Dit geeft echter een vertekend beeld van hoe druk het is in Nederland. Meer dan 40% van de Nederlandse bevolking woont namelijk in de de Randstad, in de omgeving van Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Dit maakt onze Randstad tot één van de dichtbevolkte gebieden ter wereld.

Nederland is een echter water land. Water is heel bepalend voor het Nederlandse landschap. Drie grote Europese rivieren (Rijn, Maas en Schelde) lopen door Nederland en monden ui in de Noordzee. Verder is het belangrijk om te blijven realiseren van ruim 25% van Nederland ligt lager dan de zeespiegel! Met de stijgende zeespiegel zal het gevecht tegen het water de komende jaren verder toenemen.

Hieronder de feiten en cijfers van Nederland samengevat:

Oppervlak:41.528 km² (18,41% water)
Totale bevolking:17 miljoen
Bevolkingsdichtheid:498 mensen per km2
Hoofdstad:Amsterdam (inwoners: 854.047 in 2018)
Hoogste punt:323 m (Vaalserberg, Limburg)
Laagste punt:-6,7 m (Nieuwerkerk aan den IJssel, Zuid-Holland)
Aantal fietspaden:36.000 km
Aantal fietsen:18 miljoen (inderdaad we zijn gek op fietsen…)

Bron: www.holland.com

Politiek en economie

Naast de feiten en cijfers van Nederland is het van belang om de politieke en economie van een land te kennen. Voor buitenlandse investeerders is het politieke klimaat van een land uiteraard belangrijk.

Nederland staat bekend als politiek stabiel land met een gezond financieel beleid. Nederland is een van de meest open economieën ter wereld en is één van ‘s werelds grootste exporteurs. Groot voordeel voor Nederland is de centrale ligging in Europa. Dit maakt de Rotterdamse haven een goede uitvalsbasis van export en import. Daarnaast is vliegveld Schiphol een grote hub voor het vliegverkeer binnen Europa en intercontinentaal.

Onder andere door het gunstige belastingbeleid voor bedrijven zijn er veel hoofdkantoren van internationale bedrijven gevestigd in Nederland. De volgende grote Nederlandse bedrijven hebben hun hoofdkantoor in Nederland: Shell, Unilever, Akzo Nobel, Philips, Aegon, ING Groep, Rabobank, Heineken, PostNL en Randstad.

Nederland geliefd bij buitenlandse investeerders

Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Eindhoven en Utrecht zijn voor institutionele woninginvesteerders de beste Europese steden om in te beleggen. Dat blijkt uit de Catella Market Indicator Residential Europe 2018.

Catella’s researchmodel is gebaseerd op indicatoren als het BNP, werkloosheid, bruto aanvangsrendement (BAR), huurgroei, woningaanbod en de verwachte vraag naar woningen. Aan de hand hiervan heeft Catella in totaal 75 Europese steden bestudeerd.

Nederland komt uit dit onderzoek naar voren als een aantrekkelijke woningbeleggingsmarkt. De Nederlandse steden Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Eindhoven en Utrecht scoren het hoogst.

Steden met de meeste dynamiek zijn Londen, Parijs en Duitse en steden in Zwitserland. De verwachte huurgroei compenseert echter niet de hoge woningprijzen in deze steden. Het bruto aanvangsrendement (BAR) in deze steden ligt hier tussen de 2,5 en 3,5 procent. Wat Nederlandse steden zo aantrekkelijk maakt voor beleggers, is de combinatie van de grote vraag van woningkopers en beleggers, een schaars aanbod en een groeiend aantal huishoudens. Zie hieronder een samenvatting van hoe de onderzochte Nederlandse steden uit dit onderzoek komen:

Overzicht vastgoed investments in nederlandse steden
Bron: Catella Market Indicator Residential Europe 2018

In Amsterdam, Utrecht, Rotterdam en Den Haag is er sterke concurrentie tussen particuliere kopers en particuliere vastgoedbeleggers (wij dus…) om een steeds schaarser aanbod, aldus de onderzoekers. Tot en met 2020 is de verwachte huishoudensgroei per jaar ongeveer 62.500. Om het huidige woningtekort niet verder op te laten lopen, is een woningproductie van 70.000 per jaar nodig. Jaarlijks worden immers ook 10.000 woningen gesloopt. In 2016 zijn echter slechts 51.000 bouwvergunningen afgegeven, becijfert Catella.

Eindoordeel

Zelf vind ik het leuk om te lezen hoe onze Nederlandse woningmarkt word beoordeelt door buitenlandse investeerders. Op veel punten zien zij de Nederlandse woningsmarkt hoe wij die ook zien.

Nadeel van deze buitenlandse interesse in het Nederlandse vastgoed is wel dat het steeds moeilijker gaat worden als particuliere vastgoedbelegger om een interessant beleggingspand te vinden.

Graag hoor ik van je hoe jij dit ziet? Laat je reactie hieronder achter.

Ben je op zoek naar een interessant beleggingspand? Lees dan de blog post “Hoe vind je een interessant beleggingspand?” voor tips hoe dit zo efficient mogelijk te doen!

Plaats een reactie