Leefbaarheid Den Haag in top 3 van de wereld

Woningmarkt

Wat is de leefbaarheid van Den Haag?

Den Haag blijkt wereldwijd gezien één van de meest leefbare steden te zijn. Dat melden vandaag (13-02-2019) zowel De Telegraaf als het AD.

Volgens ECA International, een bedrijf dat wereldwijd expats begeleidt, staan Kopenhagen en Bern in Zwitserland bovenaan, maar nummer drie is Den Haag.

Naast Den Haag, staan ook Amsterdam (plek 6), Eindhoven (plek 7) en Rotterdam (plek 12) in de top 20.

Ik ben supertrots dat maar liefst vier Nederlands steden in deze lijst staan!

Waarom word de leefbaarheid van Den Haag zo hoog beoordeeld?

Oh oh Den Haag, mooie stad achter de duinen…

Het AD bericht vandaag het volgende:

“Ieder jaar vergelijkt ECA International 480 steden op factoren als milieuvervuiling en criminaliteit, infrastructuur, luchtkwaliteit en gezondheidszorg. Kopenhagen komt net als vorig jaar als beste uit de bus. Nummer twee is de Zwitserse stad Bern.

‘Het brons’ gaat naar Den Haag. Dat komt overigens niet helemaal als een verrassing. Ook vorig jaar stond de stad achter de duinen op de derde plek. In de top-tien staan in totaal drie Nederlandse steden met Amsterdam op plaats zes en Eindhoven op acht. ,,Steden in Scandinavië, Zwitserland en Nederland bieden al jarenlang een goede leefbaarheid’’, stelt Neil Ashamn, analist bij ECA International. ,,Factoren als infrastructuur, betrouwbaar openbaar vervoer en een hoge kwaliteit van gezondheidszorg dragen bij aan hun constante score als het gaat om de leefbaarheid.’’

Het is niet vreemd voor de hofstad om in dit soort lijstjes te verschijnen. Zo stond Den Haag in november nog op de elfde plaats van de lijst ‘Beste steden ter wereld waar expats kunnen settelen’ opgesteld door Expat City Ranking 2018.”

Hieronder is de lijst te zien die ECA International heeft samengesteld:

top 20 most liveable locations for European expatriates

Den Haag is dus op de derde plaats geëindigd.

Wat maakt Den Haag dan zo’n bijzondere en aantrekkelijke stad? En waarom scoort de leefbaarheid van Den Haag zo hoog?

Laten we eens kijken naar de feiten en cijfers over Den Haag.

Feiten en cijfers over Den Haag

infographic den haag city statistics

Bron: https://www.merkdenhaag.nl

Algemeen

Op 30 november 1813 komt Koning Willem I aan op het strand van Scheveningen: het begin van het Koninkrijk der Nederlanden. Sindsdien staat Den Haag bekend als de ‘Hofstad’: het regeringscentrum en de koninklijke residentie van ons land

Inmiddels is het inwonersaantal van Den Haag opgelopen naar 531.000 inwoners met 180 verschillende nationaliteiten. Den Haag is van oudsher een open stad, met koninklijke allure. Hier woont en werkt de koninklijke familie. En dit is het regeringscentrum van Nederland, waar dagelijks belangrijke beslissingen worden genomen over de toekomst van het land.

Den Haag is een van de groenste steden in Europa: 116.000 bomen, 885,2 hectare park.

Den Haag ligt tussen Schiphol Airport en Rotterdam The Hague Airport (30 min. met de auto of trein)

Must sees in Den Haag: het Meisje met de Parel van Vermeer in het Mauritshuis, de collectie Mondriaan in het Gemeentemuseum, Madurodam, De Pier en het Vredespaleis.

Stad aan zee

Het is vanaf het historische centrum van Den Haag tot aan de Pier in Scheveningen: 20 minuten met het openbaar vervoer of de fiets. Den Haag staat uiteraard bekend als stad aan zee. De Haag heeft bijvoorbeeld:

  • 11 kilometer strand
  • 70 strandpaviljoens

Stad van recht & vrede

In 1899 vindt de eerste internationale vredesconferentie plaats in Den Haag. Dit is het begin van Den Haag als internationale stad van vrede en recht.

Er wonen meer dan 50.000 expats in Den Haag.

Meer dan 200 intergouvernementele en niet-gouvernementele internationale organisatie hebben zich in Den Haag gevestigd

Studenten / onderwijs

Ondanks dat Den Haag niet bekend staat als een echte studenten stad wonen er steeds meer studenten in Den Haag. Deels zijn dit studenten die studeren in Delft of Leiden en uitwijken naar Den Haag voor studentenkamers. Verder komen er steeds meer internationale studenten wonen in Den Haag. Zie hieronder de cijfers:

  • 11 internationale scholen
  • 3.750 internationale studenten

Toerisme en recreatie

Den Haag biedt het volgende voor de vele toeristen die elk jaar de stad bezoeken:

  • 61 hotels en 4.079 kamers
  • 20 musea, 14 concertzalen, 2 conferentiecentra
  • 8 theaters, 6 muziekcentra
  • 3.800 winkels, 1.700 restaurants/cafés

Bedrijven

Den Haag heeft in totaal 4,75 miljoen m2 kantoorruimte.

The Hague Security Delta (HSD) is het grootste veiligheidscluster in Europa. Bedrijven, overheidsinstellingen en kennisinstituten werken samen aan innovaties en ontwikkelingen op het gebied van cyberveiligheid, nationale veiligheid, veiligheid in steden, bescherming van de kritieke infrastructuur en forensics: 400 bedrijven/organisaties, omzet van 1,7 miljard, meer dan 13.400 werknemers, wereldwijde groei (cyber)veiligheid 8%.

Conclusie

Zo hier eindigt mijn promotie over Den Haag… Maar zonder dollen de leefbaarheid van Den Haag is echt een trekpleister voor veel toeristen en expats. Verder mogen we echt trots zijn dat deze vier steden het internationaal gezien zo goed doen. Dat is goed voor imago van Nederland en de Nederlandse economie.

Zoals je hebt kunnen lezen worden onze Nederlandse steden erg gewaardeerd door expats die naar Europa komen. Dit bied mooie kansen voor vastgoedbeleggers die als doelgroep expats voor ogen hebben.

Zoals al in andere blog posts aangegeven moet je je keuzes bij het investeren in vastgoed altijd laten bepalen door de cijfers (ofwel het bruto aanvangsrendement).

Wil je meer weten of waar je het beste kunt investeren in vastgoed? Lees dan de blog post “Waar investeren in vastgoed?“.

Plaats een reactie