Privé of zakelijk investeren in vastgoed?

Basiskennis investeren in vastgoed

Kan ik het beste privé of zakelijk investeren in vastgoed? Dat is één van de meeste gestelde vragen die ik krijg van lezers van de blog “Huis Kopen om te Verhuren“.

In plaats van iedereen één voor één persoonlijk antwoord te geven maak ik er deze blog post over.

Hopelijk geeft deze blog post een duidelijk antwoord op deze veel gestelde vraag.

In deze blog post ga ik het volgende behandelen:

Hoe investeren in vastgoed?

Veel mensen willen gaan investeren in vastgoed om naast hun baan een extra inkomstenbron op te bouwen.

Er zijn twee mogelijkheden om te investeren in vastgoed.

 1. Huis kopen om te verhuren; De meeste mensen kiezen er voor om een beleggingspand te kopen en die te verhuren. Op deze manier ontvang je elke maand huur inkomsten van je huurders, waarmee je de vastgoedhypotheek kan af te betalen
 2. Huis kopen, opknappen en weer verkopen; Een tweede manier is het kopen van een beleggingspand als belegging. Dan koop je het pand, indien nodig verbouw je het, om het daarna weer met winst te verkopen. Vaak worden hier huizen die op een executieveiling zijn gekocht voor gebruikt

Uiteindelijk draait in mijn optiek alles om het rendement dat je haalt op je investering. Dus dat is ook mijn belangrijkste criterium voor de afweging voor het zakelijk of privé investeren in vastgoed.

Laten we nu voor beide vormen van investeren in vastgoed antwoord geven op de vraag “kan ik het beste privé of zakelijk investeren in vastgoed?

#1 Huis Kopen om te Verhuren

financieel onafhankelijk door huurinkomsten

Laten we eerst kijken naar een huis kopen om te verhuren. Dit is de manier van investeren in vastgoed waar ik een grote fan van ben! Deze manier van investeren in vastgoed pas ik zelf toe.

Je kunt dit op verschillende manieren doen. Je kunt bijvoorbeeld een verhuurde beleggingspand kopen via bijvoorbeeld beleggingspanden.nl

Of je kunt een huis / appartement kopen via Funda.nl en dit gaan verhuren aan bijvoorbeeld expats of kamers gaan verhuren aan studenten.

Lees hier meer over in de blog posts “Hoe huis verhuren aan expats?” en “Hoe kamers verhuren aan studenten?“.

Laten voor deze vorm van investeren in vastgoed kijken wat de beste optie is.

Zakelijk investeren in vastgoed

Laten we beginnen bij het zakelijk investeren in vastgoed. In dit geval koop je vanuit je eigen bedrijf (eenmanszaak of BV) beleggingspanden met als doel deze te verhuren. De vastgoedhypotheek om de aankoop van de beleggingspanden te financieren komt op naam van je bedrijf.

Voordelen van zakelijk investeren in vastgoed:

 1. Financiering uit eigen bedrijf; De aankoop van het beleggingspand kun je tot maximaal 80% van de waarde financieren. De rest financier je vanuit met eigen middelen. Als het benodigde eigen geld in je bedrijf zit kan je dit vanuit je bedrijf financieren
 2. Kosten fiscaal aftrekbaar; De onderhouds-, beheerkosten en overige exploitatiekosten zijn fiscaal aftrekbaar
 3. Rentelasten fiscaal aftrekbaar; De rentelasten van je vastgoedhypotheken zijn fiscaal aftrekbaar
 4. Onbeperkt aantal beleggingspanden; Als bedrijf kan je zoveel opschalen als je wilt. Er zit geen limiet aan het aantal beleggingspanden

Nadelen van zakelijk investeren in vastgoed:

 1. Huurinkomsten zijn omzet; De huurinkomsten worden gezien als omzet en worden dus ook als zodanig belast
 2. Winst bij verkoop belast; Als je na verloop van tijd door het aflossen van de vastgoedhypotheek overwaarde opbouwt en het beleggingspand verkoopt wordt de winst die je maakt belast
 3. Hoofdelijk aansprakelijk; Ondanks dat je nu vanuit je eigen bedrijf investeert ben je voor de vastgoedhypotheek in bijna alle gevallen alsnog hoofdelijk aansprakelijk. Verkijk je hier niet op!

Privé investeren in vastgoed

Veel beginnende particuliere vastgoedbeleggers denken ten onrechte dat je een bedrijf moet hebben om te kunnen investeren in vastgoed.

Je kan namelijk prima als particuliere vastgoedbelegger als privé persoon investeren in vastgoed. Dat is ook de manier die ik toepas bij het investeren in vastgoed!

Zelf gebruik ik de “buy and hold” strategie voor investeren in vastgoed. Of wel ik koop een beleggingspand met als doel dit beleggingspand aan te houden en bij genoeg beleggingspanden van de huurinkomsten te kunnen leven. Lees hier meer over in het boek “Rich Dad Poor Dad” van Robert Kiyosaki.

Wat zijn nu de voordelen en nadelen van privé investeren bij deze manier van investeren in vastgoed?

Voordelen van privé investeren in vastgoed

 1. Huurinkomsten onbelast; De huurinkomsten vallen in Box 3 en zijn onbelast / netto inkomsten
 2. Winst bij verkoop onbelast; Als je in de loop der tijd overwaarde opbouwt en het beleggingspand verkoopt is de winst onbelast

Nadelen van privé investeren in vastgoed

 1. Kosten niet aftrekbaar; Je kunt de onderhouds-, beheer- en overige exploitatiekosten niet fiscaal aftrekken
 2. Rentelasten niet aftrekbaar; Ook kan je de rentelasten van je vastgoedhypotheek niet fiscaal aftrekken
 3. Beheer uitbesteden bij grotere vastgoedportefeuilles; Er zijn veel middelgrote- en grote particuliere vastgoedbeleggers die een grote vastgoedportefeuille in box 3 aanhouden. Als je echter >5 beleggingspanden in privé bezit is het meestal verstandig het technisch- en administratief beheer ervan uit te besteden aan een professionele vastgoedbeheerder. Door het beheer uit te besteden is het eenvoudiger om aan te tonen dat het om privé beleggingsactiviteiten gaat. Uiteraard zijn hier wel kosten aan verbonden die interen op je huurrendement…
 4. Hoofdelijk aansprakelijk; Je bent persoonlijk aansprakelijk voor vastgoedhypotheek. Dus als het fout gaat kan de bank aanspraak maken op je privé vermogen of eigen huis

Als ik de voor- en nadelen van zakelijk en privé investeren in vastgoed naast elkaar zet voor deze manier dan kies ik voor privé investeren!

Met name de netto huurinkomsten in box 3 maken dit heel aantrekkelijk!

LET OP: Zorg wel op dat je beleggingspanden in box 3 blijven vallen! Je mag namelijk niet actief als particulier bezig zijn met verbouwen, verhuren en beheren van je beleggingspanden. Zodra je dit (aantoonbaar) actief doet verschuiven je beleggingspanden van box 3 naar box 1. Dan moet dus inkomensbelasting gaan betalen. Lees hier meer over in de blog post “Huurinkomsten belasting“.

#2 Huis Kopen, opknappen en verkopen

grote renovatie van beleggingspand

Deze manier van investeren in vastgoed kan je in korte tijd grote winsten opleveren. Je koopt onder de marktprijs (vaak op een executieveiling) een huis, knapt dit op voor de verkoop en verkoopt het weer met (hopelijk een flinke) winst.

In het Engels noemen ze deze vorm van investeren in vastgoed het “flippen” van vastgoed.

Lees in de blog post “Hoe koop je een executieveiling huis?” meer over deze werkwijze.

Laten we nu voor deze vorm van investeren in vastgoed kijken wat de beste optie is (zakelijk of privé).

Zakelijk investeren in vastgoed

In dit geval koop je vanuit je eigen bedrijf (eenmanszaak of BV) een beleggingspand met als doel deze op korte termijn met winst te verkopen.

Tegenwoordig zie je dat veel kluswoningen door een vastgoedbedrijf of aannemer gekocht worden en snel weer en door verkocht worden. Hiermee kunnen nog steeds hoge winsten gemaakt worden!

Voordelen van zakelijk investeren in vastgoed

Eigenlijk maakt het voor het zakelijk investeren in vastgoed niet uit op welke manier je gaat investeren. De voor- en nadelen zijn hetzelfde. Hieronder een korte samenvatting van de voordelen:

 1. Financiering uit eigen bedrijf; Zie toelichting boven
 2. Kosten fiscaal aftrekbaar; Met name de kosten voor een grote verbouwing kunnen flink oplopen zijn dus ook fiscaal aftrekbaar
 3. Rentelasten fiscaal aftrekbaar; Zie toelichting boven
 4. Onbeperkt aantal beleggingspanden; Zie toelichting boven

Nadelen van zakelijk investeren in vastgoed

Welke nadelen zitten er aan het zakelijk investeren in vastgoed voor deze vorm? Eigenlijk zijn deze nadelen ook hetzelfde als voor de andere vorm van investeren in vastgoed. Zie hieronder:

 1. Winst bij verkoop belast; De winst die je maakt bij verkoop is belast
 2. Hoofdelijk aansprakelijk; Zie toelichting hierboven

Privé investeren in vastgoed

Hoe ziet het er nu uit als je een huis wilt kopen, verbouwen en verkopen als privé persoon?

Wil je als privé persoon een beleggingspand onder de marktprijs wilt kopen zal je naar een executieveiling moeten gaan. Een goede aankoopmakelaar die ervaring heeft met executieveilingen is dan echt een must!

Na aankoop, zul je waarschijnlijk flink moeten gaan renoveren en daarna het verkopen. Zoals je zult begrijpen gaat hier heel veel tijd en geld inzitten.

Wat zijn de voor- en nadelen van deze vorm van investeren in vastgoed als privé persoon?

Voordelen van privé investeren in vastgoed

 1. Winst bij verkoop onbelast; Als je deze vorm van investeren in box 3 kunt doen is de winst onbelast

Nadelen van privé investeren in vastgoed

 1. Privé wordt al snel zakelijk; Als je van plan bent op korte termijn het pand weer door te verkopen wordt dit door de fiscus gezien als een zakelijke activiteit. Aankopen en snel weer verkopen kan je maar zeer beperkt in privé doen zonder vragen van de fiscus te krijgen
 2. Kosten niet aftrekbaar; Bij deze vorm van investeren in vastgoed ga je hoge (renovatie) kosten maken die allemaal niet aftrekbaar zijn!

Kortom het “flippen” van huizen is eigenlijk alleen mogelijk als je het pand op naam van de onderneming (dus zakelijk) koopt. Dus ga dit niet privé proberen te doen.

Dat is ook niet zo gek want deze manier van investeren in vastgoed is hard werken, kost veel geld en is niet iets wat je passief naast je andere werkzaamheden kunt doen.

Eindoordeel

Zoals je in deze blog post hebt kunnen lezen kan je zowel privé als zakelijk investeren in vastgoed. Afhankelijk van hoe je wilt gaan investeren in vastgoed is zakelijk of privé de beste keuze.

Uiteraard hangt dit ook van je eigen persoonlijke situatie af! Laat je goed adviseren als je niet zeker bent van wat voor jou de beste optie is.

Graag hoor ik van je of jij zakelijk of privé hebt geïnvesteerd in vastgoed! Laat je reactie hieronder achter om het te delen!

Wil jij nu ook gaan beginnen met investeren in vastgoed? Lees dan de blog post “Hoe beginnen met investeren in vastgoed?” voor een gedetailleerd stappenplan.

38 gedachten over “Privé of zakelijk investeren in vastgoed?”

 1. Hoe denk jij over de aankomende aanpassingen van Box 3?

  Is dan privé investeren nog steeds de beste oplossing (Box 3 met hogere kosten) of overweeg je een omzetting naar Box 2 (het oprichten van een BV?).

  Groeten,

  Renske

  • Beste Renske,

   Ten eerste mijn dank dat je de tijd hebt genomen om te reageren!

   Op zich zijn de wijzigingen die het kabinet bij Prinsjesdag 2020 heeft gepresenteerd zie zo heel schokkend voor de vermogensbelasting in box 3. In de blog post “Prinsjesdag 2020; impact voor vastgoedbeleggers” lees je hier alle details over. Daar zie ik geen reden voor om te gaan investeren in vastgoed vanuit een BV.

   Kan je mij trouwens uitleggen wat je idee achter box 2 is? In box 2 wordt belasting geheven over “belastbaar inkomen uit aanmerkelijk belang“. Wat is precies je idee om met vastgoed in box 2 te komen? Gewoon uit interesse omdat ik die constructie niet ken.

   Vast mijn dank voor je reactie!

  • Beste Ahmed,
   Dank voor uw reactie. Leuk dat u daar de tijd voor genomen hebt!
   Als u als particulier investeert in garageboxen dan vallen die in principe ook gewoon in box 3. Indien u zakelijke activiteiten gaat ontplooien met de aankoop, verhuur en verkoop van garageboxen dan verschuiven de inkomsten naar box 1.

   Hopelijk kunt u hier verder mee. Veel succes ermee!

Plaats een reactie