Hoe koop je een executieveiling woning?

Beleggingspand kopen

Hoe koop je nu een executieveiling woning als een particuliere vastgoedbelegger?

Dit vroeg ik mezelf af, omdat ik graag een nieuw beleggingspand onder de marktprijs wilde aankopen.

Aangezien iedereen graag zijn woning of beleggingspand graag onder de marktprijs aankoopt zijn er veel kapers op de kust. Tegenwoordig is het dan ook weer vaker zo dat je moet overbieden wil je een woning kunnen kopen.

Ofwel je betaalt dan eigenlijk meer dan de marktprijs voor een woning. Dat is nou juist wat je als vastgoedbelegger moet voorkomen!

Een manier om een beleggingspand of woning scherp (onder de marktprijs) aan te kopen is via een executieveiling.

In deze blog post zal ik mijn bevindingen naar dit onderwerp samenvatten en met je delen. Hopelijk heb je er wat aan en hoef je niet vanaf het begin te beginnen.

Laat ik meteen met de deur in huis vallen en duidelijk maken dat ik zelf (helaas) nog nooit vastgoed op een executieveiling gekocht heb. Dat gezegd hebbende heb ik me er wel in verdiept en behoorlijk wat informatie gezocht en gevonden over dit onderwerp.

Als je gaat zoeken naar informatie over executieveilingen, kom je er al gauw achter dat er veel bij komt kijken. Omdat weinig particulieren een huis gekocht hebben op een executieveiling is er veel onduidelijk. Dat ga ik met deze blog post proberen op te helderen.

De volgende onderwerpen zullen in deze blog post behandeld worden:

Waarom executieveiling woning kopen?

20-30% beneden de marktprijs aankopen

Bijna alle vastgoed goeroes hebben als regel nummer één om succesvol te beleggen in vastgoed dat je vastgoed 20% – 30% onder de marktprijs moet aankopen.

Ja daar ben ik het uiteraard helemaal mee eens. Dit geldt namelijk voor alle beleggingen die je koopt… Ofwel dat is een open deur intrappen.

Een belangrijkere vraag is; hoe kan je nu een huis of beleggingspand voor 20% – 30% onder de marktprijs kopen?

Als je via het normale circuit een woning gaat kopen via bijvoorbeeld Funda of Jaap, zal je nooit een woning 20% – 30% onder de marktprijs kunnen kopen. Althans het is zeer onwaarschijnlijk…

Dus hoe doe je dat dan wel?

Eén van de opties om vastgoed onder de marktprijs aan te kunnen kopen is door vastgoed te kopen op een executieveiling.

Wat is een executieveiling?

executieveiling woning aankopen

Wat is een executieveiling eigenlijk?

Volgens Bedrijfspand.com dit de definitie van een executieveiling:

Een executieveiling is een veiling met gedwongen verkoop van (zakelijk) vastgoed in opdracht van de schuldeisers. Een schuldeiser kan dit niet zomaar doen. Hij heeft een executoriale titel nodig. Dat is bijvoorbeeld een veroordelend vonnis van de rechter, een notariële akte inclusief betalingsverplichtingen of een recht van hypotheek. In alle gevallen moet de schuldenaar in verzuim zijn.

Bron: Bedrijfspand.com

Een executieveiling is dus een veiling die plaats vindt als een huis gedwongen wordt verkocht.

Een huis wordt natuurlijk niet zomaar gedwongen verkocht via een executieveiling. Een verkoop via een executieveiling vindt alleen plaats als de woningeigenaar de maandelijkse hypotheekrente en aflossing niet betaald.

Indien je schulden hebt en je hypotheekrente en aflossing niet betaald, dan heeft de geldverstrekker recht om jouw huis te verkopen om deze schulden te betaald te krijgen. Vaak is dat de hypotheekverstrekker, die jouw huis als onderpand heeft voor het geld dat hij jou heeft geleend.

Meestal ligt de verkoopprijs van een woning die verkocht wordt op een executieveiling ruim onder de marktwaarde. Dat is natuurlijk vervelend voor de verkopers, maar dat is goed nieuws voor de koper!

Dus een executieveiling woning is één manier om een huis te kopen onder de marktwaarde.

Hoe werkt het kopen van een executieveiling woning?

hoe werkt een executieveiling

Er zijn verschillende soorten huizenveiling. De meest bekende hiervan is de executieveiling. In deze blog post zal ik me beperken tot de executieveiling.

Zoals aangegeven vindt er een executieveiling plaats op het moment dat de huiseigenaar zijn of haar hypotheek niet meer kan betalen.

Het kopen van een executieveiling woning verschilt veel van een normale verkoop / aankoop.

Het verkopen en aankopen van een huis via een executieveiling gaat in de volgende stappen:

Voorbereidingen voorafgaand aan de executieveiling

Als bekend word dat er een huis of beleggingspand via een executieveiling verkocht gaat worden word dit van te voren aangekondigd. In deze periode kan je als geïnteresseerde koper tot 14 dagen voor de executieveiling een onderhands bod doen.

Op deze manier kan het huis dus alsnog onderhands verkocht worden. Dit is voordelig voor de verkopen (en de schuldeiser) aangezien zo de verkoper meestal een hogere prijs krijgt dan op de uiteindelijke executieveiling.

Dus als je echt je slag wilt slaan en scherp wilt inkopen, zal je moeten wachten tot de echte executieveiling.

Let op: Het meestal niet mogelijk is om het huis te bezichtigen. Verder is er vaak niet veel informatie over de staat van het huis beschikbaar. Dus de waarde bepalen is niet makkelijk…

GRATIS 12 STAPPENPLAN"Hoe te beginnen met investeren in Vastgoed"

Tijdens de executieveiling

De executieveiling bestaat uit twee fasen: allereerst is er een veiling bij opbod en daarna volgt er een veiling bij afslag. Hieronder een korte beschrijving van wat er in beide fase gebeurd.

Eerste fase – Opbod

In de eerste fase wordt per opbod een prijs vastgelegd. De veilingmeester gaat door totdat niemand meer hoger wil bieden. Op dat moment slaat hij af.

De eerste fase van de executieveiling is bedoeld om de inzetsom te bepalen.

Tweede fase – Afslag

Bij de tweede fase van de executieveiling begint de veilingmeester bij een hoger startbedrag dan deze inzetsom en telt vanaf dit bedrag af, totdat iemand “mijn” roept. Dit wordt ook wel afmijnen genoemd. Degene die “mijn” roept wordt de koper van het het huis.

Kan je een executieveiling woning kopen zonder makelaar?

Om maar gelijk de vraag te beantwoorden, ja je kan zonder aankoopmakelaar een huis kopen op een executieveiling.

Echter is zou zelf altijd een ervaren persoon meenemen die bekend is met het hele veilingproces. Dat kan een makelaar zijn, maar hoeft niet perse. Bij een executieveiling zijn altijd veel vastgoedhandelaren aanwezig.

Het zou mooi zijn als je in je netwerk een vastgoedhandelaar hebt, die je bij je eerste executieveiling zou willen helpen.

Zelf heb ik gezocht naar personen die me ouden kunnen helpen. Ik kwam al snel terecht bij aankoopmakelaars die gespecialiseerd zijn in het aankopen van een huis op een executieveiling.

Daar zou op dit moment mijn voorkeur naar uitgaan.

Dus ja dat kan. Echter wil je dit serieus aanpakken dan is mijn aanbeveling om te zorgen dat je iemand meeneemt die dit eerder heeft gedaan. Dus een goede aankoopmakelaar is zeker aan te bevelen!

Hoe financier je een executieveiling woning?

financieren van huis gekocht op executieveiling

Het is van groot belang om de financiering van tevoren op orde te hebben!

Mij werd namelijk ook afgeraden door de hypotheekverstrekkers om een huis op een executieveiling te kopen.

Wanneer je een huis koopt op een executieveiling is de koop namelijk gelijk definitief. Er zijn geen ontbindende voorwaarden. Je kunt het huis dus niet kopen onder voorbehoud van financiering.

Dus ben jij de hoogste bieder, dan ben je verplicht om het huis te kopen. Indien je de financiering niet rond krijgt heb je dus een groot probleem.

Om dit te voorkomen moet je bij sommige executieveilingen voor aanvang een bewijs van voldoende financiële middelen te laten zien.

Dit was voor mij de voornaamste reden om af te zien van het kopen van een huis via een executieveiling.

Eindoordeel

Persoonlijk blijf ik een woning kopen op een executieveiling erg spannend vinden. Tot nu toe heb ik dat nog ooit gedaan.

Echter als je als particuliere vastgoedbelegger wilt slagen zal je toch vroeg of laat beleggingspanden moeten gaan aankopen op een executieveiling. Hiermee kan je namelijk een flinke sprong maken in je rendement op je huurinkomsten en zeker op je uiteindelijke rendement bij verkoop. Zorg er wel voor dat je je laat begeleiden door een goede aankoopmakelaar!

Zodra ik mijn eerste beleggingspand via een executieveiling heb aangekocht zal ik daar een nieuwe blog post over maken.

Heb jij al wel ervaring met het aankopen van een of meerdere beleggingspanden via een executieveiling? Deel je ervaring hieronder zodat we daar van kunnen leren!

Wil jij weten hoe ik interessante beleggingspanden zoek? Lees dan ook eens de blog post “Hoe vind je een interessant beleggingspand?

16 gedachten over “Hoe koop je een executieveiling woning?”

  1. Hoi! Leuk om te lezen. En wat ga je goed om met de opgekropte woede van Jan.

    Vraagje, als het financieel gezien op dit moment nog niet mogelijk is om een huis te kopen (ook op een executieveiling), wat zou jij dan aanraden?

    Als ik het zo lees, heb je daar de nodige ervaring mee. Ik ben benieuwd!

    Groeten, Bas

    • Beste Bas, dank voor je reactie. Als je financieel nog onvoldoende middelen hebt om te investeren in vastgoed zou ik gewoon rustig aan door sparen en vermogen opbouwen door in te leggen in een index fonds of ETF. Dan bouw je vermogen op en behaal je toch een mooi rendement (op de lange termijn uiteraard). Mocht er dan een interessant beleggingspand voorbij komen dan kan je dan besluiten of je het wilt kopen of niet. Wat je mijn inziens in ieder geval niet moet doen is “niks”. Ofwel gewoon je spaargeld op een spaarrekening zetten, want dan weet je in ieder geval zeker dat je geld elk jaar minder waard gaat worden.
      Hopelijk heb je hier wat aan. Veel succes in ieder geval!

  2. Leuke blog!

    In je blog geef je aan dat je van tevoren voldoende financiële middelen moeten hebben/aantonen, hoe gaat dit in de praktijk? Als voorbeeld: Stel er komt een huis in de executie verkoop, dit huis is bijv. 800K. Ik kan een hypotheek krijgen van 500K en heb 300K aan eigen middelen, dien ik dan de hypotheek van te voren rond te hebben? Is een voorbeeld berekening van de bank voldoende of moet ik 800k op de rekening hebben? Graag hoor ik of jij weet hoe dit werkt.

    Alvast bedankt Ricardo

    • Beste Ricardo, zelf heb ik nog geen woning gekocht op een executieveiling. Dus mijn informatie heb ik niet uit eerste hand / eigen ervaring. Uiteraard heb ik me er net als jij wel verder in verdiept en weet ik in grote lijnen hoe een executieveiling werkt. Wat betreft je vraag. Nee je hoeft, en kan denk ik, niet de hypotheek al rond te hebben voor de woning. Je weet namelijk niet of jij degene bent die de woning kan kopen. Wel moet je er zeker van zijn dat je de financiële middelen hebt om de woning te kopen.
      Let er namelijk op dat zodra je een huis koopt bij een veiling de koop definitief is. Er zijn ook geen ontbindende voorwaarden, dus je kan de woning niet kopen onder voorbehoud van financiering. Je bent simpelweg verplicht om het huis te kopen! Kortom het is verstandig om iemand mee te nemen die eerder een woning op een executieveiling heeft gekocht. Dit kan je veel ellende achteraf besparen. Veel succes ermee!

  3. Beste, ik heb een vraagje als jij zo’n huis bij de executieveiling wint moet jij dan volledige bedrag zelf betalen zonder de help van de bank of kun ik ook financiering bij de bank van te voren regelen?

    • Liliya, als je een huis koopt op een executieveiling kan je daar ook een financiering voor regelen bij een bank. Je kunt alleen niet kopen met voorbehoud van financiering! Dus als je een huis koopt dan moet je het ook kopen (ook als je de financiering bij een bank niet rond krijgt). Dat is dus het risico dat je loopt. Naast het feit dat je vaak niet goed weet wat de staat van het huis is dat je op een executieveiling koopt. Vandaar mijn advies om hier iemand voor mee te nemen die ervaring heeft met het kopen van een huis op een executieveiling.

  4. https://vastgoedjournaal.nl/news/10550/85/Bank-werkt-mee-aan-vrijwillige-huizenveiling-voor-hogere-verkoopprijzen/

    Huizen die executoriaal door de bank verkocht worden, gaan gemiddeld voor slechts 65% van de marktwaarde van de hand. Bij een vrijwillige huizenveiling is de gemiddeld opbrengst echter een stuk hoger: ruim 89%. Om die reden heeft een Nederlandse bank de krachten gebundeld met vastgoed auctions, marktleider in vrijwillige huizenveilingen.

    Waar kun je dan op onvrijwillige huizenverkoop bieden die gem. 65% opbrengen?

  5. Ik heb eerder een vraag, is het ook mogelijk/makkelijk om deel te nemen aan een veiling om de woning voor je zelf te kopen. Dus geen ervaren huizenmelker maar echt voor me zelf.

    • Beste Neri, dank dat je de tijd hebt genomen om te reageren! Het is ook mogelijk om deel te nemen aan een executieveiling om voor jezelf een woning te kopen. Zoals aangegeven in de blog post gelden dan nog steeds de regels die bij een executieveiling horen (bv geen voorbehoud van financiering / je kan de woning meestal niet bezichtigen en dergelijke). Daarom is het verstandig om een iemand mee te nemen (aankoopmakelaar bijvoorbeeld) die ervaring heeft met een executieveiling. Je kan natuurlijk ook zelf een aantal keer gaan kijken hoe het eraan toegaat. Belangrijkste punt is dat je geen onnodige risico’s neemt en weet waar je aan begint. Veel succes idg!

      • Hallo, ik wil ook voor mij zelf kopen opknappen en na een tijd weer verkopen. Waar kan ik z’n veiling vinden? Ik geloof niet dat in Assen Drenthe geen aanbod is en niks wordt geveild. Financieel hoef geen hypotheek. Mvg Natasha Maar

        • Natasha, dank voor je reactie. Er zijn verschillende sites waar je die veilinghuizen / executieveilingen aanbieden.
          Kijk eens op de volgende sites of er iets bij zit waar je interesse in hebt.

          BVA-auctions.com
          openbareverkoop.nl

          Ik raad je aan om eens te gaan kijken bij een executieveiling ook als er geen object bij zit waar je zelf interesse in hebt. Dan kan je idg zelf onder vinden hoe het is om een executieveiling bij te wonen. Laat je goed adviseren voordat je eraan begint. Veel succes!

    • Jan, ten eerste mijn dank voor je reactie. Helaas niet een positieve reactie… Je bent niet de enige die een hekel heeft aan huisjesmelkers. Dat klinkt ook erg negatief. Zelf vind ik ook niet dit ik onder de categorie “huisjesmelkers” val. Ja ik verhuur een beleggingspand, maar houd mij netjes aan alle regels die er gelden. Toen ik mijn beleggingspand kocht was het een ranzige bende en nu is het een net pand geworden met een goede huurder. Klinkt misschien gek maar zelf ben ik van mening dat particuliere vastgoedbeleggers niet perse slecht hoeven te zijn voor de woningmarkt. Heb jij zelf slechte ervaringen met “huisjesmelkers”? Zo ja dan hoor ik dat graag van je!

Plaats een reactie