Wat is het effect van de Brexit op de woningmarkt in Nederland?
Sinds 2016 hoor je regelmatig nieuws over de Brexit.
Komen er door de Brexit meer expats naar Nederland of juist minder?
Misschien zijn de effecten van de Brexit niet direct zichtbaar, echter investeren in vastgoed doe je voor de lange termijn…
Dus is het verstandig om vooruit te kijken en proberen de risico’s en kansen die de Brexit met zich mee brengt zo goed mogelijk in te schatten zodat je hier op kan inspelen.
Ik ben geen “Brexit expert”, maar ga ik deze blog post mijn bevindingen over de Brexit met je delen. Uiteraard houd ik me aanbevolen voor eventuele toevoegingen.
In deze blog post ga ik het volgende behandelen:
Inhoudsopgave
Wat is de Brexit?
Laten we beginnen bij het begin. Tot een paar jaar geleden bestond het woord “Brexit” niet en nu hoor je het bijna dagelijks in het nieuws. Dus wat is de Brexit eigenlijk?
Volgens de site van de Rijksoverheid is de Brexit als volgt gedefinieerd:
Brexit is het uittreden van het Verenigd Koninkrijk (VK) uit de Europese Unie (EU). De naam Brexit komt van de Engelse woorden Great Britain (Groot-Brittannië) en exit (vertrek).
Bron: Rijksoverheid
Waarom is er dan een Brexit?
Nou simpel; daar hebben de inwoners van het Verenigd Koninkrijk zelf voor gekozen…
Het Britse parlement organiseerde namelijk op 23 juni 2016 een referendum over het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk. Tijdens die referendum moesten de inwoners van het Verenigd Koninkrijk (Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland) stemmen op de vraag: moet het VK lid blijven van de EU of moet het VK de EU verlaten?
Een meerderheid van de stemmers (bijna 52%) koos voor uittreden. Ik vraag me af of de mensen zich echt bewust waren van waarvoor ze stemden… Maar nu is het leed geleden en zal het Verenigd Koninkrijk de EU moeten verlaten.
Wanneer gaat de Brexit plaats vinden?
Er word nu al meer dan twee jaar gepraat over de Brexit, maar wanneer gaat het Verenigd Koninkrijk nu de EU verlaten?
Na wat zoeken op internet vond ik hier het volgende over.
Het Verenigd Koninkrijk liet op 29 maart 2017 officieel weten de Europese Unie te gaan verlaten. Dit betekent dat op 29 maart 2019 het Verenigd Koninkrijk dan definitief vertrekt uit de EU. De Brexit klonk altijd als iets dat ver in de toekomst gaat plaats vinden. Echter dit is dus al bijna.
Tot 29 maart 2019 maken het Verenigd Koninkrijk en de EU afspraken over de voorwaarden voor de terugtrekking van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Dit is de zogenaamnde “Brexit deal” waar de laatste tijd zoveel over in het nieuws is.
Na de Brexit gaan het Verenigd Koninkrijk en de EU verder onderhandelen over de details van hun nieuwe relatie.
Kortom dit gaat dus nog wel even duren…
Waarom is Brexit ook voor Nederland zo belangrijk?
Zo nu weten we de korte historie die vooraf ging aan de Brexit en de nabije toekomst van de Brexit eruit ziet.
Dan is het nu belangrijk om er achter te komen wat de impact van de Brexit is voor Nederland en voor het vastgoed in Nederland.
Nederland is een land wat veel exporteert. Na Duitsland is het Verenigd Koninkrijk het land waar Nederland het meest naar exporteert, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS). De handel met het Verenigd Koninkrijk leverde Nederland in 2017 22,7 miljard euro op en was goed voor zo’n 218.000 banen.
Invloed op bruto binnenlands product
Het CBS berekende ook de invloed van de Brexit op de Nederlandse economie. Dit is wat het CBS concludeerde:
De schade door minder handel met het VK kan oplopen tot 1,2 procent van het bruto binnenlands product in 2030. Dat is 10 miljard euro. Minder handel leidt mogelijk ook tot minder innovatie in verschillende branches.
Bron: CBS
Kansen voor Nederlandse ondernemers
Uiteraard zijn er naast bedreiging en risico’s ook kansen voor Nederland!
Door de Brexit zijn ondernemers uit het Verenigd Koninkrijk in sommige sectoren straks minder concurrerend in de handel met de EU. Hierdoor kunnen Nederlandse ondernemers gemakkelijker op zoek naar andere afzetmarkten voor hun producten.
Kortom het totale plaatje is niet alleen maar negatief en zijn ook namelijk weer kansen die hier uit voort komen.
Bedrijven willen door Brexit naar Nederland
Behalve de kansen voor ondernemers die al in Nederland zijn gevestigd heb je ook nog grote Internationale bedrijven die mogelijk gaan verhuizen naar Nederland.
Deze grote internationale bedrijven kiezen Nederland als uitvalsbasis omdat ze door de Brexit bang zijn hun toegang tot de Europese markt verliezen.
Neem bijvoorbeeld het Amerikaanse mediaconcern Discovery. Discovery gaat in Nederland een Europees hoofdkantoor openen. Volgens Het Parool gaat ook Norinchukin, een grote Japanse bank, hier een vestiging beginnen.
Discovery gaf aan dat deze stap is ingegeven door de Brexit. Desalniettemin willen de Amerikanen tegelijkertijd hun grote kantoor in het Verenigd Koninkrijk houden. Het is daarom onduidelijk hoeveel mensen er precies in Nederland aan de slag gaan.
Zo zijn er meer grote internationale bedrijven die vanwege de Brexit voor een verhuizing naar Nederland hebben gekozen.
Volgens het Parool willen in totaal zo’n 250 bedrijven door de Brexit naar Nederland.
Kijk dat is natuurlijk super goed nieuws voor Nederland en zeker ook voor vastgoedbeleggers!
Gevolgen van Brexit voor Nederlandse woningmarkt?
Dát de Brexit gevolgen heeft voor de Nederlandse woningmarkt staat vast. Hoe groot die gevolgen zijn is echter onzeker.
Inmiddels is de komst van het Europese Medicijn Agentschap (EMA) naar Amsterdam zeker. EMA heeft wereldwijd ongeveer 900 medewerkers, hiervan komen er ongeveer 200 tot 300 naar Nederland (Amsterdam dus).
Al deze 200 tot 300 medewerkers van EMA hebben een woning nodig in Amsterdam. Een groot deel hiervan zal eerst op zoek gaan naar een gemeubileerde of gestoffeerde woning in het hogere segment. Dit biedt ons als vastgoedbelegger dus een mooie kans om een beleggingspand aan expats van EMA te verhuren.
Meer druk op hogere segment huurwoning in Randstad
Veel grote internationale bedrijven hebben een voorkeur voor Amsterdam. Echter ook Den Haag, Leiden, Rotterdam en Utrecht zullen hun graantje meepikken.
In eerste instantie zal de vraag naar huurwoningen in het hogere segment gaan toenemen. Of deze expats in Nederland blijven is niet zeker, maar dat ze allemaal ergens moeten wonen wel!
Dus op de korte termijn neemt vooral de druk op het hogere segment in de Randstad toe.
Hoeveel extra huurwoningen er nodig zijn blijft onduidelijk.
Eindoordeel
Het blijft moeilijk om de exacte gevolgen van de Brexit te voorspellen. Maar kijkend naar de grote interesse van international bedrijven om zich in Nederland te gaan vestigen, biedt de Brexit de vastgoedbelegger zeker kansen. Vooral de vraag naar beleggingspanden in het hogere huursegment (gemeubileerd en gestoffeerd) zal toenemen. Lees hier meer over het gemeubileerd of gestoffeerd verhuren van je beleggingspand.
Uiteraard zal het nog moeilijker worden voor de particuliere vastgoedbelegger om een interessant beleggingspand te kunnen vinden. Lees meer over het vinden van een interessant beleggingspand in de blog post “Hoe vind je een interessant beleggingspand?“
Mijn belangrijkste les die ik geleerd heb met investeren in vastgoed is dat je altijd je eigen plan moet trekken. Het is goed om te kijken wat er in de toekomst gaat gebeuren, maar zorg er wel voor dat je hierdoor niet blijft afwachten.
Graag hoor ik van je hoe jij de effecten van de Brexit inschat? Zie jij de Brexit als een kans of een bedreiging. Laat je reactie hieronder achter!
Wat ik juist wil is een huisje in het Verenigd Koninkrijk kopen.
Maar daarover kan ik na de Brexit heel weinig informatie over vinden.
Beste H Hendriks, excuus voor mij trage reactie. Door het coronavirus is het een hectische tijd. Ik heb alleen ervaring met investeren in Nederland. Wellicht zijn er andere lezers van mijn blog die over weten het investeren in een tweede woning in het Verenig Koninkrijk? Indien dit zo is kunnen zij een reactie geven op dit bericht.
Veel succes ermee en hopelijk zijn er andere mensen die je verder kunnen helpen!