Kast voor wasmachine en droger maken

Timmerwerk

Wil je ook een strakke en opgeruimde wasruimte?

Een wasmachine die hoger staat waardoor je niet zo diep hoeft te bukken om de was in de wasmachine te doen en de natte was eruit te halen?

Dat waren in ieder geval wel mijn uitgangspunten toen ik besloot om een kast voor de wasmachine en droger te maken. Bijkomend voordeel is dat je gelijk lelijke leidingen kan wegwerken en extra bergruimte kan creëren.

In deze post ga ik een klusbeschrijving van het maken van een kast voor de wasmachine en droger. Hopelijk geeft het je inspiratie voor je eigen kast voor de wasmachine en droger.

Laten we snel beginnen!

Kant en klare wasmachinekasten

Voor het maken van de kast voor de wasmachine en droger kon ik geen standaard klusbeschrijving vinden op internet.

Wel zijn er verschillende standaard wasmachinekasten te vinden op internet. Onder andere bij de IKEA kan je bijvoorbeeld de LILLÅNGEN kast voor de wasmachine kopen. Deze kast kost 79.95 EURO. Voor dat geld lukt het niet om een op maat gemaakte kast voor de wasmachine en droger te maken.

Verder kon ik ook bij Bol.com de volgende wasmachinekast vinden. Best een nette wasmachinekast alleen past hier alleen maar de wasmachine in en niet de wasmachine en de droger samen.

Ik heb nog wel overwogen om de IKEA LILLÅNGEN of wasmachinekast van Bol.com te kopen en eventueel aan te passen, maar zoals gezegd past daar de droger niet in… Verder benut deze kast niet optimaal de ruimte.

Stappenplan voor het maken van de kast

Dus toch maar een kast op maat maken voor de wasmachine en droger. Als je dan toch aan een klus begint kan je het maar beter gelijk goed doen!

Voor deze klus ga ik de volgende stappen doorlopen:

 1. Ontwerp maken van de kast voor wasmachine en droger
 2. Materiaal inkopen
 3. Houten frame van de kast maken
 4. Bodemplaat op maat zagen en plaatsen
 5. Bovenblad plaatsen
 6. Kastdeurtjes maken voor onder de wasbak
 7. Afwerken (afkitten en schilderen)

Stap 1 – Ontwerp maken kast wasmachine en droger

Laten we beginnen met de basis. Ofwel de elektra en de wateraanvoer en afvoer. In de wasruimte zijn eerst 2 aparte wandcontactdozen geplaatst ieder op een aparte groep. Een voor de wasmachine en een van de droger. De wasmachine komt direct naast de wasbak te staan, zodat de wateraanvoer en afvoer makkelijk aan te sluiten zijn. De wasmachine en droger komen naast elkaar te staan. Dit om de wasruimte zo optimaal mogelijk te gebruiken.

Om extra bergruimte te creëren wil ik de wasmachine en de droger om een verhoging plaatsen. De ruimte onder de wasmachine en droger blijft niet onbenut, maar wordt als opbergruimte gebruikt. In deze opbergruimtes wil ik twee “design” opbergmanden plaatsen. Zo sla je 2 vliegen in een klap; en je creëert extra opbergruimte en je hoeft minder diep te bukken om de was in en uit de wasmachine en droger te halen.

Hieronder een foto van de wasruimte bij aanvang van de klus:

situatie bij aanvang

De hoofd afmetingen zijn als volgt:

 • Breedte van de wasruimte is 2300mm
 • Breedte van de wasruimte tpv het nisje is 2000mm
 • Ruimte tussen de wasbak en de muur is ~1350mm
 • Breedte van een standaard wasmachine en droger is 600mm
 • Hoogte van een standaard wasmachine en droger is ~850mm

De volgende manden wil ik gaan gebruiken voor onder de kast voor de natte en droge was (te koop bij Bol.com). Daar koop ik dan gelijk een wasmand met hetzelfde design bij:

hay laundry basket S lichtgrijs

Laten we aan de hand van deze basis principes maar gewoon beginnen met de bouwen van de kast. Gaandeweg zullen er wellicht nog handige ideeën bij komen of bepaalde zaken wijzigen.

Stap 2 – Materiaal inkopen

Aangezien het ontwerp van de kast nog niet helemaal vast ligt gaan we eerst de basis benodigdheden kopen en daarna gewoon aan de slag. De volgende materialen heb ik gekocht voor de kast:

 • Multiplexplaat Powerplex Pure exterieur 2440 x 1220 x 18 mm – Bouwbestel
 • KONSTA Vuren balk geschaafd 44 x 44 x ca. 2100 mm – Bouwbestel
 • SUNLINE Spiegel Oliver met planchet 68 x 60 cm – Hornbach
 • Komgreep, staalplaat, vernikkeld, 76 mm – Hornbach
 • HO Alkyd grondverf wit 375ml – Hornbach
 • FLEXA Strak in de lak zijdeglans RAL 9010 2,5 l – Hornbach
 • KAISERTHAL T-hoek 17,8x18x1,8 mm aluminium, 2000 mm – Hornbach
 • Zwaluw high tack wit 290ml – Toolstation
 • Acrylaatkit A1 wit 280ml – Toolstation
 • Easy-on scharnieren – Toolstation
 • Hay laundry basket S – lichtgrijs – Bol.com
 • Hay laundry basket L – lichtgrijs – Bol.com
 • SULTAN Steunpoot, zwart (Artikelnummer: 459.320.80) – IKEA

Stap 3 – Houten frame van de kast maken

Laten we beginnen met het maken van het houten basis frame van de kast. De “Hay laundry baskets” zijn ~25 cm hoog, hier doe ik 5 cm speelruimte bij tot de onderzijde van de bodemplaat. Dit betekent dat het houten frame op ~30 cm van de grond moet komen. Belangrijk bij het uitmeten van het houten frame is dat het frame netjes waterpas geplaatst word. Hieronder een foto van het houten frame:

basis frame met versteving voor wasmachine en wasdroger kast

Voor het houten frame heb ik vuren houten balken met kopmaat 44mm x 44mm gebruikt. De houten balken zijn met behulp van lange schroeven in de muur geschroefd. Tussen de houten balken en de muur zit montage kit. In het midden van de wasmachine en droger heb ik een extra balkje geplaatst als steunpunt naar de vloer. Nu kan je dit houten frame gebruiken om de bodemplaat op de juiste maat af te tekenen.

Stap 4 – Bodemplaat op maat zagen en plaatsen

Voor de bodemplaat gebruik ik een Multiplexplaat van 18 mm dik. De bodemplaat moet namelijk stevig zijn en niet gaan mee trillen met de wasmachine. Verder is een Multiplexplaat (enigszins) bestand tegen water voor het geval er water op lekt. Hieronder is te zien hoe de bodemplaat op de juiste maat word afgetekend:

uitmeten plaat van onderzijde kast voor wasmachine en droger

Met een cirkelzaag kan je de bodemplaat mooi recht op de juist maat zagen. De onderzijde zet ik nu gelijk in de grondverf aangezien je er later moeilijk bij kan. Vervolgens plaats ik de zwarte SULTAN Steunpoten van de IKEA. Ik heb gekozen van de SULTAN steunpoten aangezien je die stevig zijn (ze zijn van staal) en je ze in hoogte kan verstellen. Hieronder het resultaat:

op maat zagen van houten plaat van onderzijde kast

Nu de onderzijde nog van een tweede laag verf voorzien en de verticale planken vastschroeven die de opbergmanden van elkaar afscheiden. Zie hieronder:

opbergvakken voor manden onder kast

Vervolgens kan je de onderplaat omdraaien en bevestigen op het houten frame. Met behulp van de SULTAN steunpoten kan je de onderplaat waterpas stellen. De onderplaat bevestig ik aan het houten frame met houtschroeven en montagekit.

Stap 5 – Bovenblad plaatsen

Op de afwerking na is nu is de onderzijde van de kast klaar. Nu kunnen we beginnen met het maken van het bovenblad dat boven de wasmachine en droger komt. Het bovenblad komt op ~1300mm van de grond te zitten. De vrije ruimte tussen onderblad en bovenblad is dan ~1000mm. Hier past mooi een wasmachine en droger tussen. Weer gebruik ik vuren houten balken met kopmaat 44mm x 44mm voor het frame.

Zie hieronder de status:

muurbevestiging voor bovenplaat

De zijkant van de kast naast de wasbak kan nu dicht gemaakt worden.

zijplaat voor kast wasmachine en wasdroger geplaatst

Nu is het tijd om het bovenblad te plaatsen en te beginnen met de opbergvlakken aan de bovenzijde.

opbergvakken aan de bovenzijde van de kast

Nu begint de kast voor de wasmachine en droger vorm te krijgen!

Stap 6 – Kastdeurtjes maken voor onder de wasbak

Nadat de opbergvakken aan de bovenzijde zijn gemaakt, ga ik de kastdeurtjes voor onder de wasbak maken. De kastdeurtjes zorgen ervoor dat de waterafvoer uit het zicht verdwijnt en dat je ook onder de wasbak opbergruimte creëert. Aan beide zijkanten lijm ik een strook hout die ik gebruik om de scharnieren aan te bevestigen. Nu alleen nog 2 kastdeurtjes op maat zagen en ophangen maar!

kastdeurtjes onder de wasbak halverwege

Als beide kastdeurtjes onder de wasbak zitten is de kast klaar. De volgende stap is de eindafwerking.

Stap 7 – Afwerken (afkitten en schilderen)

De kast is nu klaar. Nu is het zaak om alles netjes te gaan afwerken. Ik begin met het afkitten van de kieren met acrylaatkit. Gebruik voor het afkitten van timmerwerk altijd acrylaatkit, die is namelijk overschilderbaar. Vervolgens alles netjes in de zijdeglans RAL 9010 verf zetten.

Nu kunnen de “Hay laundry baskets” er onder geschoven worden en de grote hay laundry wasmand op zijn plaatst gezet worden. Hieronder een foto van het eindresultaat na het afkitten en aflakken:

eindresultaat van de kast voor de wasmachine en droger

Laat de wasmachine en droger maar komen!

Tot slot

De wasruimte is nu voorzien van een nette kast voor de wasmachine en droger. Alles ziet er strak en opgeruimd uit. Verder is er nu flink wat meer opbergruimte gemaakt wat altijd fijn is. Vind je dit een leuk project kijk dan ook eens naar de blog post “Kastombouw maken voor groepenkast“.

Graag hoor ik van je of deze klusbeschrijving duidelijk is. Mochten er nog op- of aanmerking zijn laat dan reactie achter. Ik zal hier zo snel mogelijk op reageren.

20 gedachten over “Kast voor wasmachine en droger maken”

 1. Beste,

  Heb je buiten je wasmachine / droger maten om extra speling gelaten zodat de machines kunnen ‘ademen’ zo ja hoeveel mm/cm?

  ik wil dit laten maken alleen geen idee of ik daar rekening mee moet houden,

  • Beste Zevy,

   Ik heb geloof ik nog ongeveer 5 cm ruimte gehouden achter de wasmachine en droger. Verder had ik geen kastendeur geplaatst inderdaad met het idee om ook nog wat te kunnen “ademen”. Tot op heden gaat het zo prima en ziet het er strak en opgeruimd uit.

 2. Beste,

  Heb je buiten je wasmachine / droger maten om extra speling gelaten zodat de machines kunnen ‘ademen’ zo ja hoeveel mm/cm?

  • Beste ZK,

   Ik heb geloof ik nog ongeveer 5 cm ruimte gehouden achter de wasmachine en droger. Verder had ik geen kastendeur geplaatst inderdaad met het idee om ook nog wat te kunnen “ademen”. Tot op heden gaat het zo prima en ziet het er strak en opgeruimd uit.

 3. Hallo, dank voor de uitgebreide klus beschrijving! Zou jij hardhout gebruiken voor je wasmachine kast? Dit ivm krom trekken door de vocht.

  • Priscilla, dank voor je reactie! Ik heb zelf geen gebruik gemaakt van hardhout voor mijn kast voor de wasmachine en wasdroger. ik heb gewoon vuren hout en MDF platen gebruikt. Zit er nu al 2 jaar in en alles is nog kaarsrecht! Veel succes met je klus!

 4. Hoi,
  Dank voor de uitgebreide beschrijving. We hoeven geen volledige kast, maar willen wel graag de wasmachine en droger naar elkaar op hoogte brengen.

  Merk je ook dat de trillingen van de wasmachine doorgaan in de muur? De onderplaat is immers vastgemaakt aan de muur.

  Groet aramilia

  • Best Aramilia, dank voor je reactie! Daar was ik eerst ook bang voor, maar dat valt reuze mee. Ik heb wel van die zwarte rubberen trillingsdempers onder mijn wasmachine geplaatst. Zo gaat het prima. Zorg er wel voor dat alles goed stevig staat! Anders gaat het wel teillen. Veel succes met jullie kast voor de wasmachine en droger!

 5. Hoi! Leuke klus dit. Ik ben ook toevallig op zonder bezig met nagenoeg hetzelfde plan. De enige die mij bezig houdt momenteel is of ik wat met de hoogte water aansluiting moet doen omdat de wasmachine nu de hoogte in gaat. Standaard is 110 cm vanaf de vloer. Ik wil een aanrechtblad plaatsen op 100 cm zonder dat deze er boven uit steekt. Ben benieuwd naar de theorie die hierachter staat.

  • Clark, dank voor je reactie en excuus voor mijn trage reactie. Er waren nogal wat reacties en vragen gekomen en had deze gemist. Zelf had ik de wateraansluiting net naast de was machine gedaan. Ik zou dit gewoon even ter plekke opmeten en intekenen. Niet te moeilijk over doen, maar zorg er idg wel voor dat je wateraansluiting onder je aanrechtblad blijft. Dat is wel zo netjes! Succes met deze leuke klus!

 6. Ik begrijp niet hoe je de ondersteuningen kunt gebruiken van IKEA terwijl ze te kort zijn.
  Volgens hun is het maximale hoogte 200mm. Ze moesten tot 300mm toch?
  Graag een uitleg. Ik wil deze klus uitvoeren.

  • DL Kimbal, dat is inderdaad gek. Ik heb toch echt de aangegeven IKEA steunvoeten gebruikt. Wellicht kan je ze hoger stellen. Je kan ze ook bij de IKEA even opmeten. Het zijn in ieder geval stevige steunvoetjes, want mijn wasmachine en droger staan er al ruim een jaar op. Veel met je klus!

 7. Hallo!

  Dankjewel voor je omschrijving! Ik ben al een tijdje aan het zoeken, maar ik kan niks vinden wat aan mijn eisen voldoet. Ik wil namelijk een ombouw/kast maken met deurtjes, omdat de wasmachine en droger op mijn slaapkamer staan en ik wil ze net als jij naast elkaar. Ik heb ook naar de IKEA LILLÅNGEN kast gekeken, maar die is net niet diep genoeg voor de droger. Ik vroeg me af of je ook een beschrijving hebt van hoe je kastdeurtjes aan de ombouw moet maken en wat voor materiaal je dan het beste kunt gebruiken. Ik had ergens ook iets gelezen over paneeldeurtjes?

  • Goedemiddag Iris,
   Dank voor je reactie! Ik had zelf niet voor deurtjes gekozen, omdat ik bang was dat het te heet zou worden bij mijn wasdroger. Als je zorgt voor goede ventilatie zullen deurtjes wel moeten kunnen. Voor het plaatsen van deurtjes kan je ook een kijken naar de volgende klusbeschrijving: https://renoverendoejezo.nl/kastombouw-maken-voor-groepenkast/
   Mocht je paneeldeurtjes willen dan zal je wellicht bij een bedrijf als Mammoet Bouwmaterialen oude authentieke paneeldeurtjes kunnen vinden. Zal wel even zoeken worden, maar zij hebben heel veel oude bouwmaterialen.
   Veel succes met je klus!

 8. Hai,

  Heb je ook een voorbeeld/uitleg van een ombouw zodat de droger boven de wasmachine kan?
  Ik hoor het graag!

  Met vriendelijke groet,

  Jarine

  • Jarine,

   Dank voor je reactie.
   Sorry, maar ik heb zelf helaas nog geen klusbeschrijving gemaakt voor het plaatsen van de wasdroger op de wasmachine.

   Ik zou zelf de wasdroger met een stapelkit op de wasmachine plaatsen. Als je de wasdroger op de wasmachine hebt staan kan je het beste bekijken hoe je daar een nette ombouw voor kunt maken. Het is dus afhankelijk van jou situatie wat het beste en mooiste uitkomt.

   Mijn ervaring is dat als je gewoon aan de slag gaat je er vanzelf achter komt wat de beste oplossing is. Je zal af en toe een stapje terug moeten zetten, maar uiteindelijk gaat het lukken!

   Hopelijk heb je hier wat aan. Veel succes in ieder geval!

Reacties zijn gesloten.