Effect coronavirus op huizenmarkt

Woningmarkt

Wat is het effect van het coronavirus op de huizenmarkt?

Vrijdag 13 maart ’20 maakte het kabinet vergaande maatregelen bekend om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Wereldwijd zie je grote impact van het coronavirus op het dagelijks leven en het economische verkeer. Het coronavirus lijkt echter (nog) geen impact te hebben op de huizenmarkt.

Is dat inderdaad zo en blijft dat ook zo?

In deze blog post ga ik een antwoord geven op de vraag “wat is het effect van het coronavirus op de huizenmarkt?”. Het volgende ga ik behandelen:

Wat is het coronavirus?

wat is het coronavirus

Er is tegenwoordig elke dag nieuws over het coronavirus. Zelf ben ik geen expert, dus alle informatie hier over het coronavirus kan je vinden op de site van het RIVM. Hieronder een korte beschrijving zoals op de site van het RIVM te lezen is.

In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken. De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. In Nederland, maar ook wereldwijd, worden er maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan. 

Bron: RIVM

Coronavirus in het kort

Hoe het coronavirus zich verspreidt en wat de klachten zijn kan je hieronder lezen:

– Het virus verspreidt zich vooral via hoest- en niesdruppeltjes die kort in de lucht hangen.
– Een geïnfecteerde persoon besmet gemiddeld twee à drie anderen. Dit aantal kan dalen bij goede voorzorgsmaatregelen.
– Verreweg de meeste patiënten hebben milde (griepachtige) klachten.
– Bijna alle sterfgevallen betreffen oudere of al zieke mensen. Met voorzorgsmaatregelen kun je deze mensen beschermen.

Bron: nu.nl

Mocht je meer informatie willen over het coronavirus? Kijk dan op de site van het RIVM.

Impact van het coronavirus op de economie?

In het begin werd de impact van het coronavirus nog onderschat. Het coronavirus leek een lokaal probleem voor China en de Chinese economie. Inmiddels is het uitgegroeid tot een wereldwijde pandemie en ziet en voelt iedereen wel de grote gevolgen voor de economie!

Dus welke impact heeft het coronavirus op economie?

Impact van het coronavirus op het bedrijfsleven

Sinds het coronavirus tot een pandemie is verklaart zie je dat er steeds meer bedrijven geraakt worden. Hieronder een kort overzicht van de impact van het coronavirus op het bedrijfsleven.

Vliegtuigmaatschappijen / reisburo’s

De impact van het coronavirus is duidelijk te merken in de luchtvaart. De vraag naar vliegtickets neemt af en meerdere vliegtuigmaatschappijen brengen het aantal vluchten terug. Zo laten schrappen British Airways en Ryanair honderden vluchten en zijn alle vluchten van Nederland naar China geannuleerd.

Het terugbrengen en schrappen van vluchten is een logische stap doordat meerdere landen hun grenzen hebben gesloten voor vluchten uit landen met veel corona besmettingen. Momenteel zie je dat Europa de brandhaard van het coronavirus is geworden, dus logischerwijs zijn vluchten uit Europa (en dus ook Nederland) niet meer welkom.

Dit zal grote gevolgen hebben voor de winstgevendheid van de vliegtuigmaatschappijen. De KLM bijvoorbeeld schrapt nu al 2.000 banen en vraagt werktijdverkorting aan voor 28.000 mensen. Zie het volgende nieuwsbericht.

Over een aantal maanden weten we pas wat de verdere gevolgen hiervan zijn.

Evenementen

Voor de rest van de maand maart ’20 zijn alle evenementen voor meer dan 100 personen verboden! Dit raakt dus heel veel evenementen. In Nederland zijn bijvoorbeeld concerten, sportwedstrijden, theatervoorstellingen, bruiloften en andere grote evenementen die in maart of april zouden plaats vinden afgelast.

Zoals je wel kunt aanvoelen heeft ook dit grote gevolgen voor alle bedrijven die hierin werkzaam zijn.

Verder zie je ook wereldwijd dat grote evenementen afgelast worden. Zo gaat bijvoorbeeld de GP van Australië die 15 maart zou plaats vinden niet door. Of de GP in Nederland nog wel door gaat is twijfelachtig. Verder staat ook het doorgaan van het Eurovisiesongfestival inmiddels op losse schroeven.

Kortom wederom een flinke impact als gevolg van het coronavirus!

Retailmarkt

Mocht de Nederlandse overheid dezelfde maatregelen gaan treffen als de Italiaanse overheid dan zal de retailmarkt hard geraakt worden. Als je nu buiten in het centrum loopt merk je al dat de winkelstraten minder druk zijn. Dit merken de winkeliers direct aan hun omzet die terug loopt.

Horeca- en hotelbranche

Verder zal Nederlandse horecabranche de grootste problemen ondervinden. Niet alleen zullen mensen zoals jij en ik niet meer of minder uiteten gaan. De grootste klap zal komen van zakenreizigers en toeristen die het laten afweten. Verder hebben ook alle afgelaste evenementen een grote impact om de horecabranche.

Volgens Koninklijke Horeca Nederland stijgt het aantal annuleringen en zie je de bezettingsgraad van hotels landelijk dalen. Noord-Brabant, Rotterdam en Amsterdam krijgen ondervinden de grootste impact. Sinds de eerste Nederlandse corona besmetting daalde het aantal boekingen in Amsterdamse hotels bijvoorbeeld met ruim 30%.

Hoeveel minder toeristen en zakenreizigers Nederland naar Nederland zullen komen dit jaar is uiteraard nog niet bekend. Maar dat het aantal aanzienlijk lager zal zijn dan in 2019 lijkt zeker.

Kortom eigenlijk elke branche merkt direct of indirect de gevolgen van het coronavirus!

Impact op de beurs

AEX koers van maart 2019 tot en met maart 2020
Bron: Telegraaf.nl

Wat is de impact van het coronavirus op de beurs? Dat is makkelijk. Kijk op een willekeurige beleggingssite en je zal zien dat wereldwijd de koersen van alle beurzen flinke klappen hebben gekregen.

Als we kijken naar de AEX index kan je zien dat de koers vrijdag 13 maart 2020 gedaald is tot 432,1 punten. De AEX stond een maand geleden nog rond de 629 punten! Ofwel de AEX index is bijna 200 punten in waarde gedaald!

Vergelijkbare grote dalingen van de koersen zie je bij alle grote beurzen (Dow Jones / DAX / Londen-FTSE 100 / etc.)

Effect van het coronavirus op de huizenmarkt?

effect coronavirus op huizenmarkt-1

Begin 2020 heb ik een prognose gedaan voor de huizenmarkt. In deze blog post ging ik ervan uit dat de huizenmarkt in 2020 nog steeds stabiel zou blijven. Lees het in de blog post “Prognose woningmarkt 2020“.

Nu 2 maanden later ziet de wereld er totaal anders uit… Dus laten we kijken naar de het effect van het coronavirus op de huizenmarkt.

Chinese huizenmarkt

Laten we beginnen in China het land waar het coronavirus voor het eerst de kop op stak. Volgens de Wall Street Journal ligt de Chinese huizenmarkt ligt als gevolg van het coronavirus zo goed als plat. Verder staat in het artikel in de Wall Street Journal dat de Chinese huizenmarkt aan het begin staat van een dramatische afkoeling.

Sinds 23 januari, de dag dat de stad Wuhan werd afgegrendeld vanwege het coronavirus, is het aantal verkopen met 90% is gedaald.

Verder las ik in verschillende media dat één van China’s grootste projectontwikkelaars (China Evergrande Group) onlangs een korting van 25% aankondigde op de verkoop van nieuwe woningen.

Dit zijn voor mij duidelijke signalen dat er in China grote prijsdalingen aanzitten te komen voor de huizenmarkt.

Italiaanse huizenmarkt

Het jaar 2019 was een top jaar voor de huizenmarkt in Milan! Echter sinds de Italiaanse overheid strikte quarantine regels heeft ingesteld voor het heel Italië zie je direct de gevolgen daarvan voor de lokale huizenmarkt.

Volgens de beschikbare data zijn de huizen verkopen de eerste 2 maanden van 2020 ruim 12% gedaald ten opzichte van 2019. Het jaar is dan pas net begonnen, toch is de verwachting dat de daling van woning verkopen veder doorzet door de aanhoudende maatregelen om het coronavirus in te dammen.

Nederlandse huizenmarkt

Wat is het effect van het coronavirus op de Nederlandse huizenmarkt?

Eigenlijk is er nu nog niet veel te merken van het effect van het coronavirus op de Nederlandse huizenmarkt. De verkopen gaan nog gewoon door en er is (nog) geen sprake van dalende huizenprijzen. Hoe de huizenmarkt zich gaat ontwikkelen staat of valt wat mij betreft met “onzekerheid“. Worden de mensen onzeker over hun eigen baan / inkomen dan zal je zien dat men minder snel gaat verhuizen. Daarnaast zullen de kopers op de woningmarkt niet meer de hoofdprijs kunnen of willen betalen voor hun volgende woning.

Dan kan het sentiment wel eens snel omslaan van de huidige “verkopersmarkt” naar een “kopersmarkt“.

Bij de commerciële vastgoedbeleggers zie je al wel enige terughoudendheid. Vastgoedondernemingen en beleggers stellen investeringsbeslissingen uit. Zij willen namelijk eerst weten hoe hard het coronavirus de hun sector raakt. Een bedrijf wil of kan nu wellicht geen of minder kantoormeters afnemen.

Kortom het is voor mij midden maart ’20 nog te vroeg om al duidelijke effecten van het coronavirus voor de Nederlandse vastgoedmarkt aan te wijzen. Wel zie je in andere landen met veel corona besmettingen de huizenprijzen een correctie maken en de verkopen afnemen.

Kansen door het coronavirus

Zoals altijd levert elke crisis niet alleen risico op, maar ook zeker kansen. De beurskoersen zijn inmiddels met zo’n 20% gezakt, dus wellicht is het nu een goed moment om in te stappen?

Er zijn verschillende anti cyclische beleggers die een beleggingsstrategie volgen gebaseerd op de volgende quotes:

The way to make money is to buy when blood is running in the streets.

Citaat van John D. Rockefeller

En deze:

Be fearful when others are greedy and greedy when others are fearful

Citaat van Warren Buffet

Ofwel als de markt een sterke daling maakt zal je zien dat de meute de markt gaat verlaten. Juist dan zijn er kansen om je slag te slaan! Dat geldt voor het investeren in aandelen / beleggingsfondsen / index fondsen, maar ook zeker voor vastgoed.

Kortom raak niet in paniek, blijf goed nadenken en pak je kans als deze zich voordoet!

Eindoordeel

Zoals met elke crisis is het verstandig om niet in paniek te raken! Ook nu dus niet. Volg de adviezen van experts op en ga niet in paniek je aandelen / vastgoed verkopen of aankopen.

De komende weken / maanden gaat duidelijk worden hoe groot het effect van het coronavirus is op de economie en de huizenmarkt. Hier zal ik later nog een volgende blog post over maken als de uiteindelijke omvang van het coronavirus duidelijk is.

Disclaimer: Ik heb deze blog post zo nauwkeurig mogelijk opgesteld en hierin mijn inzicht geven op het effect van het coronavirus op de huizenmarkt. Gebruik je eigen gezonde verstand als je investeringen gaat doen! Schakel een financieel adviseur in indien je niet zeker bent van je zaak. Mocht je gezondheidsklachten hebben en twijfelen of dit wellicht komt door het coronavirus? Kijk dan op de site van het RIVM zodat je weet hoe te handelen!

2 gedachten over “Effect coronavirus op huizenmarkt”

  1. Ik ben heel benieuwd hoe dit allemaal gaat aflopen. Ben nu niet van plan om te gaan investeren in vastgoed. Ik hou lekker al mijn spaargeld op de bank! Wil nu geen risico nemen en met een huis komen te zitten dat in waarde daalt en waar ik niet meer van af kom… Veel succes ermee!

Plaats een reactie