Waarom ik een grote fan ben van beleggen in ETF’s.
Als vastgoedbelegger vraag je je misschien af wat er nu zo interessant is aan beleggen in ETF’s. Beleggen in ETF’s klinkt zelfs een beetje saai… Waarom ga je niet gewoon verder met investeren in vastgoed en koop je een volgend beleggingspand?
Toch ben ik van mening dat investeren in vastgoed en beleggen in ETF’s een gouden combinatie is. Zeker als vastgoedbelegger is het belangrijk om hier gebruik van te maken.
Maar wat zijn ETF’s nu precies? Belangrijker nog wat is nu de kracht van beleggen in ETF’s? En hoe kan je gaan beleggen in ETF’s? Op al deze vragen zal ik in deze blog post antwoord geven.
In deze blog post ga ik het volgende behandelen:
Inhoudsopgave
Liever de video bekijken?
Wil je liever de video bekijken dan de blog post lezen? Hieronder de link naar de video:
Wat zijn ETFs?
Laten we beginnen met het begin. Wat zijn ETFs nou precies? De volgende definitie vind ik de lading het beste dekken:
Een ETF (ook wel tracker of indextracker genoemd) is een beursgenoteerd fonds dat een index volgt. Simpel gezegd koopt u met een ETF in één keer alle aandelen uit een index, bijvoorbeeld de AEX, AMX of een wereldaandelenindex. ETF staat voor: Exchange Traded Fund.
Bron: VanEck
ETFs zijn dus “Exchange Traded Funds”, ook wel “index trackers” genoemd. Met een ETF kan je makkelijk beleggen in een gehele index, zoals bijvoorbeeld de S&P 500 of een gehele sector, thema of zelfs een regio specifieke index. Je kunt een ETF zien als een winkelwagentje met daarin alle aandelen uit een bepaalde index of sector. Naast de standaard ETF’s zijn er ook meer exotische varianten beschikbaar. Denk bijvoorbeeld aan ETF’s in grondstoffen zoals goud, zilver of olie. Zelf heb ik hier geen ervaring mee, maar dit is om aan te geven dat je met ETF’s alle kanten op kan.
Doel van een ETF
Het uiteindelijke doel van een ETF blijft echter altijd gelijk en dat is hetzelfde rendement te bieden als de onderliggende index, sector of grondstof. Het is dus niet de bedoeling dat een ETF beter presteert dan de onderliggende index (hoe gek het misschien ook klinkt…). Dat is een belangrijk verschil tussen een beleggingsfonds en een ETF.
Dus wat zijn de verschillen precies tussen een ETF en een beleggingsfonds?
Verschil tussen een ETF en beleggingsfonds
Voordat we gaan kijken naar de top 8 redenen om te gaan beleggen in ETF’s wil ik toch nog even een misverstand uit de wereld helpen. Vaak wordt er gedacht dat een ETF hetzelfde is als een beleggingsfonds. Dat is echter niet het geval!
Een beleggingsfonds lijkt inderdaad op een ETF maar is dat het dus niet. Beleggingsfondsen (net als ETF’s), beleggen in een bepaald land, een thema, of ze focussen zich bijvoorbeeld op opkomende markten. Verder is er ook een combinatie van verschillende beleggingscategorieën is mogelijk. Ook beleggingsfondsen heb je in alle soorten en maten.
Beleggingsfonds is actief beheerd
Een beleggingsfonds is echter een actief beheerd fonds (veel aankopen en verkopen) en een ETF juist niet. Dat is belangrijk gegeven! Er is bij een beleggingsfonds dus een team van fondsmanagers (ofwel “experts”) die de beleggingsportefeuille beheerd. Over het algemeen worden ETF’s juist gekwalificeerd als passief beleggen (tegen zo laag mogelijke kosten).
Doel van beleggingsfonds is beter presteren dan de markt
Een ander verschil tussen een beleggingsfonds en een ETF is het doel. Bij actieve fondsen, zoals beleggingsfondsen, probeert de fondsmanager beter juist wel te presteren dan de markt of de benchmark. Zoals eerder aangegeven is het doel van een ETF juist om de index, markt of grondstof zo goed mogelijk te volgen.
Dus waarom zou je nu moeten gaan investeren in ETF’s?
Waarom investeren in vastgoed en ETFs?
Investeren in vastgoed in combinatie met investeren is wat mij betreft een gouden koppel. Waarom denk je misschien? Beide soorten investeringen zijn namelijk compleet anders.
- ETF’s maken vermogensopbouw mogelijk bij weinig vermogen; Vaak krijg ik de vraag hoe mensen aan geld kunnen komen om te gaan investeren in vastgoed. Wel dat is simpel. Dat begint met het opbouwen van vermogen! Klein beginnen en je geld voor je laten werken. Lees hier meer over in de blog post “Hoe vermogen opbouwen?“
- Groei van maandelijkse huurinkomsten; Heb je al wel één of meerdere beleggingspanden dan kan je de vrije maandelijkse cashflow natuurlijk op een spaarrekening zetten. De rente op een spaarrekening is echter al lange tijd rond de 0%. Beter kan je je vrije maandelijkse cashflow investeren in ETF’s en zo laten aangroeien door het rente op rente effect
- Spreiding mogelijk tussen vastgoed en aandelenmarkt; Investeren in vastgoed is heel eenzijdig. Bij één of een aantal beleggingspanden zit al je vermogen geïnvesteerd in één stad, wijk of pand. Gaat het slecht met de woningmarkt en dalen de huurprijzen of heb je meer leegstand door bijvoorbeeld een (corona) crisis dan voel je dat gelijk. Dus met investeren in ETF’s zorg je voor spreiding!
Dit zijn “high level” mijn redenen waarom ik vind dat elke vastgoedbelegger naast investeren in vastgoed ook moet beleggen in ETF’s. Of aandelen als je daar tijd voor hebt om je in goed in te verdiepen.
Top 8 redenen om te beleggen in ETFs
ETF’s zijn een gemakkelijk beleggingsproduct om mee te beginnen met beleggen. Verder zorgt beleggen in ETF’s voor een goede spreiding binnen je portefeuille. Maar wat zijn nu mijn belangrijkste redenen om te investeren in ETF’s?
Voor mij zijn dit de 8 belangrijkste redenen waarom je als vastgoedbelegger (of niet vastgoedbelegger) zou moeten gaan investeren in ETF’s:
- Eenvoudig starten met investeren
- Hoge spreiding mogelijk bij beperkte inleg
- Beleggen met lage kosten (dus meer rendement)
- Dagelijks verhandelaar
- Lager risico
- Hoger rendement dan losse aandelen en beleggingsfondsen
- Geen gezeur van huurders
- Geen last van beperkende maatregelen
Hieronder de punten één voor één toegelicht.
#1 Eenvoudig starten met investeren
Voor veel mensen klinkt beginnen met “investeren” als een heel grote stap. Echter investeren kan al heel laagdrempelig en met kleine bedragen als je gaat beleggen in ETF’s. Bij beleggen in ETF’s hoef je geen losse aandelen te analyseren. Of na te denken over hoe je spreiding krijgt in je portefeuille. Daarnaast is voldoende spreiding aanbrengen in je portefeuille niet makkelijk met beperkte financiële middelen. Dit is allemaal een stuk makkelijker als je gaat beleggen in ETF’s!
Met beleggen in ETF’s kan je al beginnen met zo’n €50. Met deze €50 koop je dan een klein percentage van meer dan 3.000 aandelen (afhankelijk van welke ETF je besluit te kopen natuurlijk). Je hoeft vervolgens niet meer na te denken of je wel het juiste aandelen hebt gekocht. Dit maakt beginnen met investeren in ETF’s, met een wereldwijde spreiding, veel makkelijker dan investeren in vastgoed of individuele aandelen!
#2 Hoge spreiding mogelijk bij beperkte inleg
Dit punt hoort natuurlijk enigszins bij punt nummer één. Aan de andere kant is het wel echt een belangrijke reden waarom ik graag beleg in ETF’s. Beleggen in ETFs zorgt er namelijk voor dat je eenvoudig een goede spreiding kunt aanbrengen binnen je beleggingsportefeuille (en naast je investeringen in vastgoed!).
Dit komt uiteraard door het principe van een ETF, ofwel dat je investeert in de gehele index of sector. Uiteraard hangt je precieze spreiding wel af van welke ETF je kiest om in te gaan beleggen.
Spreiding van instapmoment
Een andere vorm van spreiding haal je door elke maand geld in te leggen. Hierdoor koop je niet alles op het hoogste punt, maar stap je gespreid in. Dan hoef je niet bang te zijn dat je een mooie kans om goedkoop in te stappen mist of dat je juist alles koopt als de beurs hoog staat.
Wil jij meer weten over wat het beste instapmoment is om te beginnen met beleggen? Lees hierover meer in de blog post “Het beste instapmoment om te gaan beleggen?“.
#3 Beleggen met lage kosten (dus meer rendement)
ETF’s worden passief beheerd en hierdoor hebben ETF’s erg lage management kosten. De management kosten van ETF’s liggen meestal tussen de 0,1% en 0,5%. Als je dit vergelijkt met een beleggingsfonds dan moet je voor een beleggingsfonds meestal meer dan 1% aan management fee betalen. Dit komt weer doordat beleggingsfondsen actief beheerd worden. Aan de andere kant proberen de fondsmanagers van een beleggingsfonds dan wel beter te presenteren dan de benchmark, maar dit lukt lang niet altijd.
Minder kosten betekent meer rendement
De lage kosten van de beleggen in ETF’s maken ETF’s dus een goedkope manier van beleggen. Lage kosten is natuurlijk mooi. Echter belangrijker lage kosten betekent meer rendement! Zeker als je belegt voor de lange termijn dan lopen de bedragen die je misloopt bij hogere kosten flink op.
#4 Dagelijks verhandelbaar
Een groot voordeel van ETF’s ten opzichte van investeren in vastgoed is dat ETF’s dagelijks verhandelbaar zijn. Op dit punt sluit beleggen in ETF’s ook mooi aan bij investeren in vastgoed. Vastgoed koop en verkoop je namelijk niet zo maar even. Dit maakt dat je snel in kan stappen in ETF’s en mocht je op termijn toch geld nodig hebben dan kan je ETF’s elke dag dat de beurs open is verkopen. Ook bij ETF’s zou je mijn inziens moeten beleggen voor de lange termijn (10 jaar of langer), toch vind ik de flexibiliteit dat je dagelijks kan in- en uitstappen een groot voordeel.
#5 Lager risico
Doordat ETFs van nature meerdere onderliggend aandelen hebben, hebben ETF’s een lager risico profiel. Indien één van de aandelen in de index die de ETF volgt flinke verliezen leidt, kunnen er andere aandelen uit de index zijn die dit verlies weer goed maken. Ook kan je met een ETF nog breder investeren, zoals bijvoorbeeld wereldwijd. Zo beleggen de ETF VANGUARD FTSE ALL-WORLD (VWRL) en de ITF iShares MSCI World UCITS (IWRD) wereldwijd. Naast deze twee ETF’s zijn er nog veel andere ETF’s die wereldwijd beleggen. Hierdoor heb je dus gelijk een wereldwijde spreiding! Meer spreiding is bijna niet mogelijk.
#6 Hoger rendement dan losse aandelen en beleggingsfondsen
Wanneer je passief (en saai) een index volgt leidt dat op de lange termijn vaak tot een hoger rendement. Wel gek eigenlijk omdat een beleggingsfonds het doel heeft om een hoger rendement te halen dan de benchmark. Echter meestal lukt een beleggingsfonds dit niet. Hier zie je dat de lage kosten van de ETF’s een groot voordeel opleveren.
Uit dit rapport blijkt bijvoorbeeld dat in Europa zo’n 87% van de, actief beheerde, beleggingsfondsen slechter presteert dan de benchmark over een periode van 10 jaar. Kortom wil je voor de lange termijn gaan beleggen dan is investeren in ETF’s een verstandige keuze!
#7 Geen gezeur met huurders
Geen gezeur met huurders is voor mij een ander groot voordeel. Investeren in vastgoed is leuk en kan een mooi rendement opleveren. Hierbij moet je rekening houden dat als je het beheer zelf doet dat je wel eens gezeur of klachten kan krijgen van je huurders. Als een huurder contact met je opneemt komt dat altijd ongelegen en moet je eigenlijk altijd gelijk actie ondernemen. Dit heb je uiteraard niet bij beleggen in ETF’s. Een ETF koop je en daarna kijk je er niet meer naar om. Heerlijk om zo vermogen op te bouwen en op termijn een passief inkomen.
#8 Geen last van beperkende maatregelen
Investeren in vastgoed roept in Nederland (helaas en mijn inziens onterecht) bij veel mensen negatieve reacties op. Ook binnen de politiek is er altijd veel aandacht voor hoe je kan voorkomen dat “huisjesmelkers” alle woningen opkopen. Zelf blijf ik promoten dat 99% van alle vastgoedbelegger goede verhuurders zijn. Ook tijdens de Tweede Kamerverkiezingen presenteerden veel partijen weer plannen hoe zij vastgoedbeleggers van de woningmarkt kunnen weren. Lees hier meer over in de blog post “Tweede Kamerverkiezingen en de huizenmarkt“.
Doordat er steeds meer beperkende maatregelen komen voor vastgoedbelegger wordt investeren in vastgoed minder interessant. Daarnaast geeft het onzekerheid omdat je in Nederland nooit weet wat voor nieuwe plannen de overheid nu weer gaat maken om het vastgoedbeleggers moeilijk te maken.
Van dit soort beperkende maatregelen heb je bij beleggen in ETF’s geen last! Wat een genot is dat zeg! Enige risico wat iedereen met vermogen in box 3 heeft is mogelijk aanpassingen van de vermogensbelasting. Nou ja er blijft altijd wel wat “te zeuren” over…
Hoe kan je gaan beleggen in ETFs?
Nu we weten wat de voordelen zijn is de volgende stap ook daadwerkelijk beginnen! Dus hoe kan je nu gaan beleggen in ETF’s?
Als particulier kan je niet zomaar een aantal ETF’s op de beurs kopen. Om op de beurs een product te kunnen kopen of verkopen heb je een bank of een broker nodig. Beurzen werken namelijk uitsluitend met professionele partijen die daarvoor een vergunning hebben.
Om te kunnen handelen in ETF’s hebt je dus een beleggingsrekening nodig bij een bank of een broker. Dit is de partij die je toegang geeft tot de beurs. Zelf beleg ik liever via een broker dan via een bank. Wederom vanwege de lage kosten die een broker in rekening brengt.
ETFs kopen via een broker
De kerntaak van een broker is simpelweg het faciliteren van orders. Niks meer en niks minder. Een broker geeft je dus geen advies en heeft geen kantoor waar je even langs kan. Meestal hebben brokers een online beleggingsplatform waar je een beleggingsrekening kunt openen om vervolgens orders te kunnen plaatsen. Vaak kan je via dit platform ook koersgrafieken en beursberichten inzien.
Eigenlijk kan je bij bijna elke bank wel een beleggingsrekening open en daar vervolgens ETF’s kopen. Verder zijn er inmiddels meerdere brokers waar je ETF’s kunt kopen. Je kunt terecht bij DEGIRO, BUX Zero, Lynx, Brand New Day, Saxo Bank, etc. Kortom keus genoeg! Lees hier meer over bij de Beursman.
Zelf heb ik een beleggingsrekening bij DEGIRO, mijn ervaring is tot nu toe prima. Door de flinke groei van de DEGIRO was hun platform wel eens instabiel. Vooral op dagen dat de beurs flink daalde kon het wel eens voorkomen dat het platform moeilijk bereikbaar was en kon je geen (of vertraagd) orders plaatsen. Die “opstartproblemen” zijn inmiddels opgelost en momenteel werkt het platform van DEGIRO naar mijn ervaring gewoon goed.
Let op: Met beleggen kunt u uw geld verliezen.
Leer meer over beleggen in ETFs op het forum
Sinds januari ’21 heeft vastgoedmentor ook een actief forum. Tot op heden is het aantal leden nog slechts beperkt. In maart ’21 hebben we zo’n 60 leden op ons forum. Toch heb ik zelf al veel geleerd van andere leden over investeren in vastgoed, maar zeker ook over beleggen in ETF’s. Zelf ben ik namelijk geen beleggingsexpert (en dat hoeft ook niet voor beleggen in ETF’s) en leer ik via het forum weer van andere mensen die meer weten van beleggen in ETF’s.
Via het forum van vastgoedmentor.com werd ik bijvoorbeeld gewezen op de site https://backtest.curvo.eu/. Met behulp van deze site is het mogelijk om op basis van een portefeuilleverdeling zo’n positie te backtesten (@erwin, mijn dank voor je tip!).
Op het forum vind je discussies over beleggingsstrategieën, welke aandelen of ETF’s interessant zijn, risicoprofielen en tal van andere zaken. Kortom als je interesse hebt in investeren in vastgoed of in beleggen (in aandelen of ETF’s) dan kan het forum wellicht ook interessant voor je zijn. Je kan je gratis inschrijven voor het forum via de volgende link.
Eindoordeel
Beleggen in ETF’s is een krachtig middel om vermogen op te bouwen. Voor sommige mensen misschien saai, maar dat vind ik juist het interessante eraan. Beleggen tegen lage kosten en toch een mooi rendement halen!
Als je het gevoel hebt dat beleggen in ETF’s iets voor jou is, maar je nog wat hulp nodig hebt om er mee aan de slag te gaan, dan kun je via ons forum hier meer informatie over vinden. Verder kan je op de site van DEGIRO instructievideo’s vinden over bijna alles wat te maken heeft met beleggen. Erg leerzaam om eens te bekijken en hiermee weet ik zeker dat je de eerste stap kunt zetten.
Graag hoor ik van je waar jij naast vastgoed in investeert! Als je ook belegt in aandelen of ETF’s welke broker of bank gebruik je daar dan voor? Altijd leuk om dit soort informatie te delen met de andere lezers.
Meer achtergrond informatie over beleggen in ETF’s kun je lezen in de blog post “Sparen of beleggen?“
Hey Ewoud, leuk artikel! Ik ben de ontwikkelaar van Backtest (backtest.curvo.eu) dus ik ben uiteraard een grote fan van ETFs :-). Hiermee wil ik laten weten dat elke lezer mij gerust mag emailen op yoran@curvo.eu indien hij/zij vragen of feedback heeft over Backtest.
Hey Yoran, kijk dat is cool om te horen! Leuk dat je een reactie achter laat om dit te delen.
Ik ben een grote fan van jullie tool. Mijn complimenten daarvoor! Via iemand binnen ons forum was ik erop gewezen en sindsdien gebruik ik het regelmatig.
Momenteel gebruik ik jullie tool bijvoorbeeld om het effect van het instapmoment te bepalen voor je uiteindelijk rendement van je investering. Uiteraard geef ik jullie hier alle credits voor en link ik door naar jullie tool.
Wellicht dat er inderdaad mensen via vastgoedmentor contact met je opnemen.
Veel succes en wellicht tot horens! Grt, Ewoud
Leuk en verhelderend verhaal. Het beleggen in ETF’s heeft best wel een grote vlucht genomen deze eeuw. Juist om de redenen die ja al aan geeft: lage kosten, transparant en mogelijkheden om te spreiden. Vwb spreiding is mijn mening dat je dat beter kunt zoeken in een verscheidenheid aan soorten ETF’s, bijvoorbeeld vastgoed, grondstoffen aandelen en obligaties, in plaats van in aandelenmarkten. De correlatie tussen de verschillende is best wel groot. Een bekende vuistregel is dat jouw leeftijd bepalend is voor de verdeling in obligaties en aandelen. Als je 20 jaar bent dan 20% obligaties en 80% aandelen. Ben je 60 jaar dan 60% obligaties en 40% aandelen. Reden is dat je niet vlak voor jouw pensioendatum geconfronteerd wilt worden met een forse daling van de aandelenbeurzen. Als je jong bent, dan is je beleggingshorizon een stuk langer.
Een mooie site met veel info over ETF’s inclusief een screener is http://www.etf.com
Het leuk van die site is dat je ook een selectie kunt maken van duurzame ETF’s. Veel jongeren willen dat.
Ik beleg sinds kort bij degiro. Ik heb meerdere brokers gehad, via de bank, Binck, Alex IG etc. Voor mij zijn de kosten bepalend in combinatie met informatie en gebruiksvriendelijkheid van de site. De keuze mogelijkheden bij de Degiro vind ik ruim voldoende. Daarnaast hebben ze een (zij het beperkt) technische analyse tool. Bij Binck of IG is dat veel beter geregeld, maar daar betaal je indirect ook voor. En als je niet dagelijks handelt is hetgeen degiro biedt voldoende.
Erwin, dank voor je feedback! Ik ben me de laatste tijd ook steeds meer aan het verdiepen en inlezen in beleggen in ETF’s. Ik kan echt nog een verbetering aanbrengen in mijn “beleggingsportefeuille”.
Ben het met je eens dat je wb spreiding meer kunt halen uit beleggen in verschillende soorten ETF’s. Verder volg ik met veel plezier “Erwins beleggingschallenge” op het forum. Erg leuk en daar leer ik dan weer van. Leuk om te lezen en ik ben benieuwd naar de resultaten!
Zelf belegde ik in het verleden bij de ING. Ivm de relatief hoge kosten ben ik ergens vorig jaar overgestapt naar DEGRIO. Zit nu denk ik een jaar bij DEGIRO en dat bevalt prima. Onlangs heb ik wel zitten kijken of het wellicht interessant is om over te stappen naar Bux Zero, maar heb me daar nog niet voldoende in verdiept en wil ook niet elke keer van broker wisselen. Nou ja eerst maar eerst de “beleggingskennis” wb beleggen in ETF’s vergroten. Je kan niet alles tegelijk doen. Grt, Ewoud