Update impact corona huizenmarkt

Woningmarkt

Status update van impact corona op huizenmarkt.

Wat is nu de status van de coronacrisis in Nederland? Het is nu eind oktober ’20 en en ruim 7 maanden na de “eerste golf” zitten we nu midden in de “tweede golf”. En niet alleen in Nederland is er een tweede golf met besmettingen aan de gang ook in omringende landen zie je het aantal besmettingen snel oplopen.

Volgens de WHO worden er nu dagelijks 505.854 nieuwe besmettingen geregistreerd. In Nederland zitten we momenteel op zo’n 10.000 nieuwe besmettingen per dag. Drie weken geleden kondigden premier Rutte en minister de Jonge dan ook een tweede “gedeeltelijke lock down” aan. Gelukkig lijkt deze “gedeeltelijke lock down” effect te hebben en zijn het aantal besmettingen per dag zich aan nu te stabiliseren.

Kortom we zullen voorlopig nog wel even moeten leven met het feit dat het coronavirus zich in de maatschappij bevindt. Inmiddels zie je ook dat de “anderhalve meter maatschappij” voor veel mensen het nieuwe normaal is geworden.

Tot nu toe heeft de coronacrisis eigenlijk geen effect gehad op de huizenmarkt. Ik ben ik erg benieuwd of dit nog steeds zo is of dat je de eerste tekenen van verval nu zichtbaar zijn.

In deze blog post ga ik het volgende behandelen:

Status van de coronacrisis

1.5m afstand houden - coronacrisis woningmarkt.

Na 7 maanden coronacrisis is eigenlijk iedereen gewend aan deze situatie. De tweede “gedeeltelijke lock down” is vervelend, met name voor de direct getroffen ondernemers in bijvoorbeeld de horeca.

Echter ik merk dat mensen geen “angst” meer hebben voor het coronavirus. Eigenlijk is de zogenaamde “anderhalve meter maatschappij” is nu overal werkelijkheid geworden. Net als thuis werken het “nieuwe normaal” is geworden voor mensen die dat kunnen.

Zelfs het gebruik van mondkapjes in openbare ruimtes is inmiddels gewoon geworden. Dit had ik nooit verwacht in Nederland!

Laten we hopen dat we het coronavirus zo weer onder controle kunnen gaan krijgen!

Hoe staat de huizenmarkt ervoor?

Het is nu eind oktober ’20 en het coronavirus is nu ruim 7 maanden in Nederland.

Wat is impact van corona op de huizenmarkt?

Eind maart ’20 schreef ik de blog post “8 gevolgen coronacrisis voor de huizenmarkt“ en in eind juli ’20 de blog post “Coronacrisis in Nederland“. Het is inmiddels eind oktober ’20 en ik ben benieuwd hoe deze gevolgen van de coronacrisis voor de huizenmarkt hebben uitgepakt.

Zijn de voorspelling daadwerkelijk uitgekomen of valt het allemaal wel mee? Of zijn er nog onverwachte ontwikkelingen opgetreden afgelopen 7 maanden?

Hoe de huizenmarkt er nu voor staat ga ik bekijken aan de hand van nieuwsartikelen die afgelopen maand in de media zijn verschenen.

Laten we snel beginnen!

#1 Hoogste huizenprijzen ooit

impact corona huizenmarkt op verkoopprijzen

In mijn vorige blog post gaf ik aan dat de huizenprijzen hoogst waarschijnlijk onder druk komen te staan als gevolg van de coronacrisis. Echter niks is minder waar! In mei van dit jaar kwam de gemiddelde verkoopprijs uit op €333.000 volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat was toen een record.

Nu in oktober ’20 is dit record alweer verbroken!

De prijzen van koopwoningen zijn september ’20 weer verder gestegen. Een huis werd 8,6% duurder, de grootste prijsstijging sinds januari 2019. Een gemiddeld huis kost nu €345.443, blijkt uit cijfers van het CBS.

Lees het hier hele artikel “Huizenprijzen verder door het dak, gemiddeld huis kost ruim 345.000 euro” en het artikel “Sterkste stijging huizenprijs in 20 jaar“.

Kortom de huizenprijzen trekken zich niets aan van de coronacrisis en blijven stijgen. Momenteel zelfs met het hoogste percentage sinds januari vorig jaar!

#2 Verwachting huizenprijzen in 2021

impact corona huizenmarkt op verkoopprijzen

Dus in 2020 worden er nog steeds bijna maandelijks records gebroken wat betreft de woningprijs.

Kunnen we er nu van uit gaan dat dit ook zo blijft in 2021?

Laten we beginnen met de standaard disclaimer voor beleggen “Resultaten uit het verleden bieden geen garanties voor de toekomst”. Dit geldt uiteraard ook voor investeren in vastgoed. Inmiddels weten we niet beter dan dat de huizenprijzen altijd maar stijgen. Echter van 2008 tot en met 2013 daalden de huizenprijzen ruim 5 jaar op een rij.

Eerder dit jaar was het nog de verwachting dat de huizenprijzen licht zouden dalen met zo’n 2%. Echter nu is de verwachting van de ABN AMRO dat de huizenmarkt trager afkoelt dan tot nu toe werd voorspeld en de huizenprijzen zullen 2021 niet dalen, maar stabiliseren.

Dus nu is de voorspelling wat betreft huizenprijzen ontwikkeling positiever dan eerder dit jaar. Volgens de ABN AMRO komt dit onder andere doordat het aantal woningverkopen ondanks de coronacrisis blijft toenemen en de hypotheekrente laag blijft (of zelfs blijft dalen, zie punt #4).

Wel denkt de ABN AMRO dat de betaalbaarheid van huizen volgend jaar iets lager wordt door de toenemende werkloosheid. Dit zal de huizenprijzen in 2021 onder druk zetten.

Wat mij betreft blijft het bij investeren in vastgoed belangrijk dat je kijkt naar de lange termijn. Als je een beleggingspand koopt dat bij aanvang een goed bruto aanvangsrendement heeft zal het op de lange termijn een goede investering zijn.

Lees hier het hele artikel van nu.nl

#3 Huurprijzen voor het eerst gedaald sinds 2014

impact corona huizenmarkt - huurprijzen zijn gedaald

In juli van ’20 werd er al gemeld dat de huurprijzen voor expats in de grote steden waren gedaald door het afnemende aantal expats.

Nu is de gemiddelde huurprijs voor alle woningen in de vrije sector is in het derde kwartaal van ’20 licht gedaald. De huurprijzen daalden met 0,4% in vergelijking met dezelfde periode van 2019.

Volgens Pararius was het voor het eerst sinds het vierde kwartaal van 2014 dat de huurprijzen voor nieuwe huurders daalden. In de grote steden was de daling in Eindhoven het grootst. De gemiddelde huurprijs nam af met 7,1% naar €13,74 per m2. In Amsterdam daalden de huurprijzen voor nieuwe huurders naar gemiddeld €22,09 per m2. Dit betekent een daling van 5,9%. Verder zag je ook in Utrecht en Den Haag dalende huurprijzen.

Rotterdam is de enige uitzondering van de vijf grootste steden in Nederland. In Rotterdam bleven de huurprijzen stabiel. De gemiddelde huurprijs in Rotterdam steeg marginaal met 0,6% naar €16,04 per m2.

Volgende Pararius is de oorzaak van deze daling logischerwijs te wijden aan de coronacrisis. Grootste impact is de aanname van het aantal expats dat op zoek is naar een huurwoning.

Lees hier het hele artikel van nu.nl.

De coronacrisis in Nederland heeft dus wel impact gehad op de huurprijzen (vooral in het hogere segment waar veel expats traditioneel in huren).

#4 Hypotheekrente is verder gedaald

In maart ’20 leek het erop of de hypotheekrente langzaam zou gaan stijgen. Echter nu 7 maanden later is gebleken dat de hypotheekrentes verder gedaald zijn.

Het onderstaande overzicht laat zien dat alle hypotheekvestrekkers afgelopen periode hun hypotheekrentes hebben verlaagd.

actuele hypotheekrente standen - laatste wijzigingen per 2020-10-33

Momenteel is de verwachting dat de hypotheekrente laag blijft of zelf nog verder gaan dalen. Toch blijft dit een gekke situatie vind ik zelf. Momenteel zijn de hypotheekrente al zo laag dat het bijna niet mogelijk meer is dat ze nog verder gaan zakken. Als je kijkt naar een hypotheekrente van 10 jaar vast dan heb je tegenwoordig de volgende hypotheekrentes:

hypotheekrente 10 jaar vast per 2020-10-30

Kortom de verwachting van een stijgende hypotheekrentes is niet uitgekomen. Dat wil echter niet zeggen dat het niet komend jaar alsnog gaat gebeuren. Zoals al eerder gezegd blijft gelden dat resultaten uit het verleden geen garanties bieden voor de toekomst.

#5 Amerikaanse verkiezingen

amerikaanse verkiezingen 2020

De Amerikaanse verkiezingen staan uiteraard los van de coronacrisis, toch kan de huidige coronacrisis invloed hebben op de uitslag. Of de coronacrisis Trump de das gaan omdoen zullen we volgende week weten. Feit is wel dat de Amerikaanse verkiezingen altijd zorgen voor volatiliteit op de beurzen.

Dus gaat de uitslag van de Amerikaanse verkiezing impact hebben op de aandelen koersen?

Zelf dacht ik dat de beurs onder een Republikeinse president beter zou presteren dan onder een Democratische president.

Echter volgens InvesTech Research is dit slecht een perceptie!

In het algemeen geldt dat beleggers geneigd zijn te denken dat de beurs beter presteert met een Republikeinse president. De cijfers tonen echter iets anders aan. Volgens InvesTech Research heeft de brede S&P 500 index sinds 1928 onder de Republikeinen een geannualiseerd rendement van 7,7%, terwijl het geannualiseerd rendement onder de Democraten 13,3% zou zijn.

Zie hieronder een overzicht van de ontwikkeling van de S&P index van1928 tot en met 2019.

aandelenkoersen tijdens democraten en republikeinen
Bron: Lynx

Kortom de uitslag van de Amerikaanse verkiezingen zal naar alle waarschijnlijk geen grote impact hebben op de lange termijn koersen van aandelen.

Lees hier het hele artikel “Impact van Amerikaanse verkiezingen op de beurs“.

Eindoordeel

Het coronavirus is na 7 maanden nog steeds aanwezig in Nederland. Inmiddels is er een tweede golf met coronabesmettingen ontstaan. Alles wordt momenteel in het werk gesteld om het aantal coronabesmettingen weer onder controle te krijgen. Laten we hopen dat het lukt met deze tweede “gedeeltelijke lock down”!

Kijkend naar de impact van corona op de huizenmarkt dan zie je hier tot nu toe geen effect van.

Of de coronacrisis in Nederland volgend jaar wel impact heeft op de huizenmarkt is simpelweg niet te voorspellen. Laten we de komende maanden kijken hoe de coronacrisis zich gaat ontwikkelen.

Belangrijkste is nu dat we het coronavirus weer onder controle krijgen en dat de druk op ziekenhuizen weer minder wordt!

Disclaimer: Ik heb deze blog post zo nauwkeurig mogelijk opgesteld en hierin mijn inzicht geven op het effect van het coronacrisis op de huizenmarkt. Gebruik je eigen gezonde verstand als je investeringen gaat doen! Schakel een financieel adviseur in indien je niet zeker bent van je zaak. Mocht je gezondheidsklachten hebben en twijfelen of dit wellicht komt door het coronavirus? Kijk dan op de site van het RIVM zodat je weet hoe te handelen!

4 gedachten over “Update impact corona huizenmarkt”

 1. Dank voor je inzichten. Zelf denk ik dat we nu weer op een nieuwe piek van de huizenprijzen zitten. Zal volgend jaar stabiliseren en daarna in elkaar zakken. Althans dat is mijn voorspelling. Dus ik zou lekker nu verkopen!

  Doe ermee wat je wilt.

  Groet,

  Paul

  • Beste Paul,

   Leuk om te lezen dat je de tijd hebt genomen om een reactie achter te laten! Mijn dank daarvoor.

   De huizenprijzen zijn inderdaad hoog en blijven (ondanks de coronacrisis) gewoon door stijgen. Niemand weet waar dit gaat eindigen.
   Ik kan me herinneren dat ik in 2018 ook een reactie kreeg van een lezer die zich afvroeg of de huizenprijzen niet te hoog waren en of instappen in de huizenmarkt niet te laat was. Achteraf gezien was 2018 een prima jaar geweest om een huis te kopen. De huizenprijzen zijn in 2018, 2019 en 2020 link gestegen.

   Verder moet je mijn inziens bij investeren in vastgoed vooral kijken naar je bruto aanvangsrendement (BAR) dat je kan behalen met de huurprijs. Heb je een goede BAR voor een beleggingspand dan zit je volgens mij goed. Als je kijkt over een periode van 10 jaar dan zijn de huizenprijzen eigenlijk altijd gestegen en ik zie de waarde ontwikkeling als een leuke bonus voor als je uitstapt.

   Nou ja dat is hoe ik het zie. Aan de andere kant moet je volgens mij niet investeren in vastgoed als je geen goed BAR hebt. Dan kan je beter in aandelen of ETF’s gaan investeren. Hopelijk heb je hier wat aan!

  • Er is in Nederland nog altijd een enorm tekort aan woningen.
   Zolang de rente laag blijft en er geen massa ontslagen vallen, zie ik niet in, hoe de huizenprijzen omlaag zouden kunnen.
   Misschien dat er even een plateautje van 2 jaar in het verschiet ligt, maar eerlijk gezegd denk ik dat de economie met volle kracht gaat aantrekken na de vaccinaties.

Plaats een reactie