Coronacrisis in Nederland

Woningmarkt

Wat is nu de status van de coronacrisis in Nederland? Het is nu eind juli ’20 en en ruim 4 maanden na de lock down in Nederland lijkt het coronavirus inmiddels onder controle. De laatste persconferenties van premier Rutte stonden in het teken van versoepelingen.

Aan de andere kant is het coronavirus nog lang niet de wereld uit. Dagelijks zijn er nog meer van 200.000 nieuwe (bevestigde!) besmettingen. Sterker nog, 31 juli ’20 werd er door het WHO gemeld dat er een nieuw dagrecord van 292.000 nieuwe besmettingen was geregistreerd.

Kortom we zullen nog wel even moeten leven met het feit dat het coronavirus zich in de maatschappij bevindt.

Daarnaast ben ik erg benieuwd of de coronacrisis zijn impact gehad heeft op de huizenmarkt.

In deze blog post ga ik het volgende behandelen:

Status van het coronavirus

coronacrisis 1.5m afstand

Eén van de belangrijkste gevolgen van de coronacrisis is “angst”. Inmiddels is iedereen gewend aan de crisiscrisis en de maatregelen die erbij horen. Sinds 1 juli zijn de sportscholen weer open en is eigenlijk het normale leven weer begonnen. De zogenaamde anderhalve meter maatschappij is nu bijna overal werkelijkheid geworden.

De echte angst van een aantal maanden geleden is nu in Nederland voorbij. Sterker nog er zijn steeds meer protesten om de regering er toe te bewegen nog meer versoepelingen door te voeren.

Echter wereldwijd neemt het aantal besmettingen nog steeds toe. Het risico bestaat nog steeds dat er een tweede golf van corona besmettingen komt later dit jaar.

Laten we hopen dat we het coronavirus onder controle kunnen houden!

Hoe staat de woningmarkt ervoor?

Uiteraard ben ik zelf erg benieuwd hoe de gevolgen voor de huizenmarkt hebben uitgepakt. Het is nu eind juli 2020 en het is lekker weer in Nederland.

Eind maart ’20 schreef ik de blog post “8 gevolgen coronacrisis voor de huizenmarkt“. Het is nu dus eind juli ’20 en ik ben benieuwd hoe deze gevolgen voor de huizenmarkt hebben uitgepakt.

Zijn ze daadwerkelijk uitgekomen of valt het allemaal wel mee? Of zijn er nog onverwachte ontwikkelingen opgetreden afgelopen 4 maanden?

Hoe de woningmarkt er nu voor staat ga ik bekijken aan de hand van nieuwsartikelen die afgelopen maanden in de media zijn verschenen.

Laten we snel beginnen!

#1 Hoogste huizenprijzen ooit

huizenprijzen hoogste ooit in Nederland

In mijn vorige blog post gaf ik aan dat de huizenprijzen hoogst waarschijnlijk onder druk komen te staan als gevolg van de coronacrisis. Echter niks is minder waar!

Ondanks de coronacrisis steeg de de prijs van een bestaande koopwoning in mei ’20 tot het hoogste niveau ooit. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster kwam de gemiddelde verkoopprijs uit op €333.000.

“De gemiddelde huizenprijs was niet eerder zo hoog”, zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS maandag tegen NU.nl. Het vorige record stamde uit mei 2018. De huizenprijzen lagen in mei 2020 ongeveer 7,7% hoger dan in mei vorig jaar. Vergeleken met het dal van medio 2013 zijn huizen nu bijna 50% duurder geworden!

Lees het hele artikel “Prijzen koopwoningen in mei op het hoogste niveau ooit” voor meer achtergrond informatie.

Er is een kleine kanttekening bij te plaatsen. Eind juli gaf het CBS aan dat de huizenprijzen in juni ’20 licht gedaald zijn naar €323.000. Echter als je kijkt naar de trend van de afgelopen maanden lijken de huizenprijzen voorlopig nog niet structureel te gaan dalen.

Lees het hier hele artikel “Verkoopprijzen huizen vorige maand iets gedaald“.

Dus de coronacrisis in Nederland heeft tot nu niet geleidt tot lagere huizenprijzen.

#2 Expats blijven weg: huren in Amsterdam dalen

in amsterdam huis verhuren aan expats

Best opmerkelijk nieuws afgelopen maand over de huur prijzen in Amsterdam.

De huren in Amsterdam zijn namelijk voor het eerst in jaren gedaald. Volgens dit artikel in Het Parool begint de coronacrisis langzamerhand de Amsterdamse huizenmarkt te verstoren. Afgelopen kwartaal zijn de huren in de vrije sector, die begint vanaf €737 per maand, voor het eerst in jaren gedaald in Amsterdam.

De gemiddelde huurprijs in Amsterdam ligt nu op €23,09 euro per vierkante meter en dat is ongeveer 1,5% minder dan een jaar geleden en ook een daling ten opzichte van vorig kwartaal. Volgens Pararius is dit echt een keerpunt aangezien er in Amsterdam al heel lang geen daling van de huurprijzen is geweest.

Duurdere huurhuizen

Afgelopen 10 jaar tijd zijn de Amsterdamse huren met zo’n 43% gestegen. Dat nu de huurprijzen voor het eerst in jaren gedaald zijn komt simpelweg doordat vraag en aanbod niet meer in evenwicht zijn.

Door de coronacrisis zijn vele expats weer naar hun moederland vertrokken en er komen, door de economische malaise, minder buitenlandse werknemers deze kant op. Makelaars in Amsterdam zien dat veel minder internationale huizenzoekers zich bij hun melden. 

Dus zo zorgt de coronacrisis voor verkoeling op de Amsterdamse huizenmarkt. Huiseigenaren die de hoofdprijs durfden te vragen aan expats, die veelal goed verdienen en belastingvoordelen meepakken, moeten nu noodgedwongen hun prijzen verlagen.

Een andere effect aan de vraagzijde naar woningen in Amsterdam is dat veel huizenzoekers hun zoektocht in Amsterdam afblazen ivm de hoge huizenprijzen. Zij gaan nu eerder zoeken naar een woningen in één van de randgemeenten.

Geen vakantieverhuur meer

Dus de vraagzijde is duidelijk minder geworden en aan de aanbodzijde neemt het aanbod juist toe. Toeristen blijven namelijk weg en daarom stoppen diverse huiseigenaren met vakantieverhuur en bieden hun woningen nu aan voor reguliere huur.

De trendbreuk van Amsterdam zie je ook in Den Haag, Eindhoven en Amstelveen. Hier dalen ook de huurprijzen, dit komt met name doordat deze steden veel internationale werknemers trekken (die nu veel minder komen of juist terug gaan).

Lees hier het hele artikel van het Parool.

De coronacrisis in Nederland heeft dus wel impact gehad op de huurprijzen (vooral in het hogere segment).

#3 Minder buitenlandse studenten: kamernood neemt af

Studenten en bewoners van het Student Hotel in Den Haag

Daar de coronacrisis komen er niet alleen minder expats, maar komen er ook minder internationale studenten naar Nederland. Dit heeft als gevolg dat Nederlandse studenten dit jaar sneller aan een kamer kunnen komen.

Dit bekent niet dat je als particuliere vastgoedinvesteerder niet meer moet investeren in studentenwoningen, maar er komt wel druk te staan op de huurprijzen. Echter het tekort aan studentenkamers is daarmee niet opgelost.

Simpelweg doordat de vraag flink is afgenomen zie je nu dat de markt voor huurwoningen aan het stabiliseren is.

Het RTL Nieuws werden in Den Haag 21% meer kamers aangeboden dan in juni vorig jaar. In Rotterdam waren dat er 14,5% meer, in Utrecht 38% en in Amsterdam zelfs 44% meer. Minder vraag leidt dus tot meer kamers die vrij komen en dus ook weer tot kortere wachtlijsten.

Dat is goed nieuws voor alles studenten die een kamer zoeken, maar niet particuliere vastgoedbeleggers die kamers verhuren.

Lees het hele artikel via de link “Coronacrisis blijkt een zegen voor wie een studentenkamer zoekt“.

#4 Hypotheekrente is laag gebleven

In maart ’20 leek het erop of de hypotheekrente langzaam zou gaan stijgen. Echter nu 4 maanden later is gebleken dat de hypotheekrente nog steeds historisch laag is gebleven.

De hypotheekrente schommelt een beetje maar er is zeker geen duidelijke trend zichtbaar dat de hypotheekrente structureel gaat stijgen.

De reden voor de verwachting dat de hypotheekrente zou gaan stijgen was dat de coronacrisis zorgt voor kredietrisico’s. Deze kredietrisico’s zijn er nog steeds echter die heeft tot op heden nog niet geleidt tot een stijging van de hypotheekrente.

Kortom de verwachting van een stijgende hypotheekrente is niet uitgekomen. Dat wil echter niet zeggen dat het niet komend jaar alsnog gaat gebeuren. Resultaten uit het verleden bieden namelijk geen garanties voor de toekomst.

#5 Investeren in vastgoed populairder dan ooit te voren

investeren in vastgoed populairder dan ooit

Dit had ik niet zien aankomen…

Voor de coronacrisis merkte je al wel op de woningmarkt dat er steeds meer woningen verkocht werden aan particuliere vastgoedbeleggers. Na het aanbreken van de coronacrisis was het mijn verwachting dat mensen terughoudender zouden worden en bijvoorbeeld meer zouden gaan sparen.

Echter wederom blijkt niets minder waar!

Vorige week stond er namelijk op nu.nl een artikel dat investeren in vastgoed nu juist populairder dan ooit te voren is.

Volgens dit artikel is de opkomst van de verhuurhypotheek (of vastgoedhypotheek) een belangrijk gegeven die ervoor zorgt dat het voor particulieren makkelijk geworden is om een huis te kopen om te verhuren.

Jaarsalaris van €90.000

Volgens Paul Bänziger van hypotheekverstrekker Woonfonds zijn het voornamelijk de kleinere particuliere beleggers met een behoorlijk hoog gemiddelde inkomen, zo’n €90.000 per jaar. Verder is er een redelijke vertegenwoordiging van zelfstandigen en van de wat oudere medemens.

Verder geeft Paul Bänziger van hypotheekverstrekker Woonfonds aan dat ongeveer de helft van de klanten heeft de huurinkomsten niet nodig om de hypotheeklasten te kunnen betalen. Dat is waarschijnlijk de reden dat de coronacrisis nog niet heeft geleid tot betalingsproblemen. “Daardoor komen zij niet in de moeilijkheden met hun maandelijkse lasten als de huurder niet zou betalen. Wij zien dus geen toeloop van mensen die bij ons hebben gefinancierd voor de verhuur en nu in de problemen komen door de coronacrisis.”

Terug op het oude niveau

Bij aanvang van de coronacrisis was er wat schrik in de vastgoed wereld. Dat was echter van korte duur en nu lijkt het erop dat de markt weer op oude voet doorgaat. Sterker nog makelaars geven aan dat het nu zelfs drukker is dan voorheen.

Lees het hele artikel van nu.nl hier.

Kortom wie nu een tweede huis wil kopen om te verhuren krijgt te maken met veel concurrentie!

Eindoordeel

Het coronavirus heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot de coronacrisis! De coronacrisis heeft zeker gevolgen voor de economie op korte en ook lange termijn.

Echter tot op heden lijken de effecten van de coronacrisis niet voelbaar op de huizenmarkt voor kopers en verkopers. Ofwel de huizenprijzen zijn hoog en zijn alleen maar verder gestegen!

Voor de particuliere vastgoedbeleggers is er wel degelijke impact voelbaar van de coronacrisis in de vorm van lagere huurprijzen en meer aanbod van studentenkamers.

Of de coronacrisis in Nederland later dit jaar wel impact heeft op de huizenmarkt is simpelweg niet te voorspellen. Laten we de komende maanden kijken hoe de coronacrisis zich gaat ontwikkelen.

Heb jij zelf last ondervonden van de coronacrisis bij het aankopen of verkopen van een beleggingspand? Laat je reactie hieronder achter om het met ons te delen.

Disclaimer: Ik heb deze blog post zo nauwkeurig mogelijk opgesteld en hierin mijn inzicht geven op het effect van het coronacrisis op de huizenmarkt. Gebruik je eigen gezonde verstand als je investeringen gaat doen! Schakel een financieel adviseur in indien je niet zeker bent van je zaak. Mocht je gezondheidsklachten hebben en twijfelen of dit wellicht komt door het coronavirus? Kijk dan op de site van het RIVM zodat je weet hoe te handelen!

4 gedachten over “Coronacrisis in Nederland”

 1. Geachte Mr. HKTOV,

  Super informatie! Kennis is macht!

  Ik heb 150K aan eigen middelen opgebouwd en ben van plan om daarmee 2 appartementen te kopen voor verhuur.

  1. Zoals u weet gaat (helaas) overdrachtsbelasting in 2021 van 2% naar 8%, dus dat wil zeggen dat aankoop van een huis wordt (een stuk) duurder.
  2. Door COVID-19 bestaat ook een goede kans dat in 2021 huizenprijzen (wat) gaan zakken.

  Wat is uw suggestie investeren in 2 beleggingspanden dit jaar (2020) nog of liever wachten tot volgend jaar (2021)?

  Avast bedankt voor uw reactie!

  MvG,

  Mr. Zeshan

  • Goedemorgen Zeshan, ten eerste mijn dank voor je reactie en je positieve feedback!

   Het klopt inderdaad dat de overdrachtsbelasting in 2021 naar 8%, dus vanuit dat oogpunt is het inderdaad verstandig om nog in 2020 een beleggingspand te kopen. Ik zou echter niet nu een beleggingspand kopen alleen maar omdat het “goedkoper” is. Je moet naar mijn mening nog steeds alleen een beleggingspand kopen als je bruto aanvangsrendement (BAR) goed genoeg is. Anders is ook een “goedkoop” beleggingspand dat je nog een 2020 koopt geen goede investering. Helemaal als ook nog eens je voorspelling uitkomt dat de huizenprijzen in 2021 wellicht gaan dalen.

   Kortom ik zou mijn beslissing van of je nu (in 2020) of volgend jaar (2021) puur laten afhangen van het rendement dat je denkt te kunnen behalen op je investering. Niemand kan namelijk in de toekomst kijken, dus de beste keus maak je gebaseerd op de getallen die je nu hebt.

   Veel succes met je investeringen in vastgoed! Geduld is een schone zaak dus neem je tijd en neem vooral geen overhaaste beslissingen.

 2. Hi, mijn vriend en ik hebben afgelopen jaren goed kunnen sparen en willen zo’n €150k investeren in vastgoed. Het liefst kopen we 2 beleggingspanden die we dan beide deels (~20 – 30%) zelf financieren. Wij merken nu helaas ook dat de huizenmarkt nog steeds oververhit is. Nu zijn er zelfs nog meer kijkers (en potentiële kopers) voor interessante beleggingspanden door voor de coronacrisis!
  Hierom hebben wij nu toch maar besloten om voorlopig ons opgebouwde vermogen te beleggen en nog niet in vastgoed te stappen. Wat ons betreft zijn de huizenprijzen nu simpelweg te hoog.
  Dat komt dus wel overeen met je bevindingen in deze blog post.

  Groetjes,

  Kim

  • Kim, leuk dat je de tijd hebt genomen om te reageren! Het verbaaste mij eerlijk gezegd dat tijdens de coronacrisis de interesse in investeren in vastgoed juist is toegenomen. Het is verstandig om idd je tijd te nemen. Als momenteel beleggen je wel een leuk rendement kan gaan opleveren en investeren in vastgoed niet moet je dat zeker doen! Er komt zeker weer een tijd dat jullie kunnen instappen in het vastgoed. Jullie staan er in ieder geval goed voor en kunnen snel handelen. Veel succes ermee!

Plaats een reactie