Hoe tegelen over een houten ondergrond?

Eindafwerking

Hoe moet je nu tegelen over een houten ondergrond?

Veel oude woningen in Nederland hebben nog houten tussen vloeren. Het komt dus regelmatig voor dat er (keramische) tegels gelegd moeten worden over een houten ondergrond. Hout en (keramische) tegels zijn van nature verschillende materialen.

Hout is een flexibel en beweeglijk materiaal. Bij een belasting vervormt de houten ondergrond makkelijk. Verder is een van de eigenschappen van hout dat het zwelt bij contact met water. Tegels daarentegen zijn hard, breekbaar, onbeweeglijk en bestand tegen water.

Kortom het met elkaar verbinden van deze beide materialen vraagt dus enkele voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat de tegels / voegen na verloop van tijd gaan barsten.

In deze post ga ik uitleggen wat er allemaal op de markt beschikbaar is en mijn ervaringen met de verschillende producten delen.

Welke systemen zijn er op de markt?

Er zijn verschillende systemen op de markt verkrijgbaar om tegels te kunnen leggen over een houten ondergrond. De meeste systemen zijn bij de gewone bouwmarkten te verkrijgen. Veel voorkomende oplossingen voor het plaatsen van tegels over een houten ondervloer zijn: LEWIS zwaluwstaartplaten, Wedi of QBOARD BASIQ bouwplaten en polyethyleenmatten. Hieronder een korte toelichting van alle drie de systemen.

LEWIS zwaluwstraatplaten

Met LEWIS zwaluwstaartplaten kun je ervoor zorgen dat je houten vloer voldoet aan de huidige eisen ten aanzien van sterkte, stijfheid, geluidsisolatie en brandveiligheid. LEWIS zwaluwstaartplaten zijn staalplaten, die worden gebruikt als ondergrond en tegelijk wapening van dunne lichtgewicht betonvloeren op meestal houten draagvloeren. Dit is een van de meest gekozen methodes om de vloer sterker te maken. Als je een waterdichte vloer wilt maken is het verstandig om een betonnen ondervloer te hebben. Hieronder een foto van een standaard LEWIS zwaluwstaartplaat.

LEWIS zwaluwplaat

LEWIS zwaluwstaartplaten zijn bij alle bouwmarkten te verkrijgen. Meer informatie over LEWIS zwaluwstaartplaten kan je vinden op www.reppel.nl/nl/staalplaatbetonvloeren/lewis-zwaluwstaartplaten

Zelf koop ik de LEWIS zwaluwstaartplaten bij de Bouwbestel. De is meestal de goedkoopste optie voor het aanschaffen van bouwmaterialen en het is fijn dat alles voor je deur wordt afgeleverd!

Wedi / QBOARD BASIQ bouwplaten

De Wedi bouwplaat heeft een blauwe kern van (H)CFK-vrij geëxtrudeerd polystyreen hardschuim. Hierdoor is de Wedi bouwplaat een goede ondergrond voor alle soorten (keramische) tegels en pleisterwerk. De Weide bouwplaat kan op bijna iedere ondergrond worden aangebracht, is waterdicht, warmte-isolerend, veelzijdig toepasbaar, licht en stabiel. De blauwe XPS-kern is 100 % waterdicht en blijft ook bij eventuele beschadigingen volledig functioneel. Hieronder een foto van een Wedi bouwplaat.

wedi-bauplatte-standard

Wedi bouwplaten zijn niet bij elke bouwmarkt te verkrijgen. Bouwbestel heeft wel Wedi bouwplaten in het assortiment tegen een scherpe prijs. Meer informatie over de Wedi bouwplaten kun je vinden op de www.wedi.de/nl/

Naast de Wedi bouwplaten zijn er nog vergelijkbare (goedkopere) varianten op de markt. Dit zijn de QBOARD BASIQ bouwplaten. Ook deze bouwplaten hebben een kern van geëxtrudeerd polystyreenschuim (XPS). Voordeel van de QBOARD BASIQ Bouwplaten is dat ze bij alle bouwmarkten te koop zijn.

QBOARD BASIQ bouwplaat

De ervaringen van de QBOARD BASIQ Bouwplaten zijn over het algemeen goed. Meer informatie over de QBOARD BASIQ bouwplaten kun je vinden op de www.hornbach.nl/cms/nl/nl/projecten/badkamer_plannen_en_inrichten/qboard_bouwplaten/qboard_bouwplaten.html

Polyethyleenmatten

Een minder bekend alternatief voor het tegelen over een houten ondergrond zijn polyethyleenmatten. De polyethyleenmatten ontkoppelen de beide (tegenstrijdige) materialen. Deze zogenaamde ontkoppelingsmat worden geleverd onder de merknaam Schlüter®-DITRA. Hieronder een foto van hoe een ontkoppelingsmat is aangebracht op de houten ondervloer.

Schlüter Ditra 25 polyetyleen mat b=100 cm l=500 cm (rol)

Polyethyleenmatten zijn een oplossing die goed toepasbaar is een voor bijvoorbeeld een keuken. Zelf zou ik deze oplossing niet gebruiken voor in de douche of de badkamer. Daar wil je toch liever een betonnen vloer onder je tegels hebben liggen om eventuele lekkage te voorkomen.

Polyethyleenmatten zijn niet in alle bouwmarkten te koop. Zelf heb ik polyethyleenmatten gekocht bij Bouwbestel.

Voorbeeld 1 – Douche tegelen over LEWIS zwaluwstaartplaten

Voor het renoveren van een kleine douche in een jaren 20 appartement heb ik in dit geval LEWIS zwaluwstaartplaten gebruikt. Gekozen voor LEWIS zwaluwstaartplaten aangezien dit de goedkoopste oplossing en redelijk snel te verwerken.

Stap 1 – Weghalen van oude douchebak

De eerste stap van de renovatie van de douche is het weghalen van de oude douchebak. Na het weghalen van de oude douchebak zijn de houten vloer balken van het appartement zichtbaar. Zie de volgende foto:

voorbereiden douche voor de LEWIS zwaluwplaten

Stap 2 – Plaatsen afvoer en douchedrain

Nu kan je de afvoer en de douchedrain te plaatsen. Let op dat je de douchedrain (afvoer) moet aarden! Zorg ervoor dat alle verbindingen goed gecheckt zijn en dat je zeker weet dat alles lekdicht is.

Stap 3 – Plaatsen LEWIS zwaluwstaartplaten

Nadat je de afvoer en de douchedrain is geplaatst kan je de LEWIS zwaluwstaartplaten plaatsen. Hieronder het resultaat na het plaatsen van de LEWIS zwaluwstaartplaten.

plaatsen van LEWIS zwaluwplaten in toilet en douche

Stap 4 – Storten van beton

Nadat de LEWIS zwaluwstaartplaten netjes zijn geplaatst en de gaten zijn gedicht met PUR kan je beginnen met het starten van het beton. Het resultaat na het storten van het beton ziet er als volgt uit:

beton gestort bij douche en toilet

Stap 5 – Tegelen

Na het storten van het beton over de LEWIS zwalustraatplaten kan je gaan tegelen. Hieronder het resultaat na het het tegelen:

status na tegelen bij douche en toilet

Stap 6 – Plaatsen van zwevend toilet en douchewand

Om deze klus af te maken heb ik als laatste stap nog de zwevend toilet en de douchewand geplaatst.

plaatsen van de schuifdeur in de badkamer

Hiervoor heb ik bij bol.com een nette schuifwand gekocht.

Voorbeeld 2 – Keuken tegelen over polyethyleenmatten

Voor de keuken zijn de pylethyleen ontkoppelingsmatten een goed alternatief. Bij het toepassen van Wedi bouwplaten of LEWIS zwaluwstaartplaten zou de vloer namelijk ~5cm hoger komen te liggen dan de vloer van de aangrenzende kamers. Verder is de keuken niet echt een natte ruimte. Ja er kan water op de vloer komen, maar de vloer hoeft niet permanent waterdicht te zijn. In de keuken liggen over de houten vloer balken houten vloerdelen.

Stap 1 – Vastzetten houten vloerdelen

De eerste stap is ervoor te zorgen dat de houten vloerdelen zo goed mogelijk vast geschroefd zijn op de houten vloer balken. Daarna kan het plaatsen van de polyethyleen ontkoppelingsmatten beginnen.

Stap 2 – Ontvetten en verlijmen polyethyleen ontkoppelingsmatten

Eerst moet je de vloer goed ontvetten, daarna kan je beginnen met het verlijmen van de polyethyleen ontkoppelingsmatten op de houten vloerdelen. Hieronder een foto van het leggen van de polyethyleen ontkoppelingsmatten over de houten vloerdelen.

leggen Ditra 25 polyethyleen mat op houten vloer in keuken

De polyethyleen ontkoppelingsmatten kan je makkelijk op maat snijden met een stanleymes en is makkelijk te verlijmen. De hele keuken is danook in een paar uur in zijn geheel voorzien van polyethyleen ontkoppelingsmatten. Het eindresultaat zie je hieronder:

Ditra 25 polyethyleen mat op houten vloer in keuken

Stap 3 – Uitharden lijmortel en leggen eerste strook tegels

Nu moet je eerst de lijmmortel tussen de polyethyleen ontkoppelingsmatten en de houten vloerdelen goed laten uitharden. Na ongeveer 24 uur kan je beginnen met het leggen van de eerste strook tegels. Hieronder een foto van de eerste strook tegels gelegd in de keuken:

eerste tegels over Ditra 25 polyethyleen mat op houten vloer in keuken

Vervolgens is het tegelen van de keuken redelijk eenvoudig. Eigenlijk is het tegelen over de polyethyleen ontkoppelingsmatten hetzelfde als tegelen over beton. Je moet er alleen rekening meehouden dat je meer lijmmortel verbuikt per m2 doordat je de vierkante gaten in de polyethyleen ontkoppelingsmatten moet dicht smeren. Hieronder de status van tegelen na het leggen van de eerste paar rijen:

tegelen over Ditra 25 polyethyleen mat op houten vloer in keuken

Stap 4 – Tegelen gehele keuken

Nu is het een kwestie van het tegelen netjes af te ronden. Hieronder het eindresultaat van de tegels die in de keuken over de houten vloerdelen en polyethyleen ontkoppelingsmatten zijn gelegd.

eindresultaat van tegelen keuken vloer

Ik moet zeggen dat de hechting tussen de tegels en de polyethyleen ontkoppelingsmatten erg goed is en dat de tegels er nu >2 jaar in liggen zonder dat er scheuren in de voeren of tegels zijn opgetreden.

Tot slot

Hopelijk geeft deze post je inzicht in de mogelijkheden in het leggen van tegels over een houten ondervloer. Er zijn inmiddels meerdere systemen op de markt die in de meeste bouwmarkten te verkrijgen zijn. Elk systeem heeft zijn voor- en nadelen, dus het is zaak dat je kijkt wat voor jou het beste systeem is.

Graag hoor ik van je wat je eigen ervaring is met het leggen van tegels over een houten ondergrond. Laat je reactie hieronder achter en ik zal hierop zo snel mogelijk reageren.

Lees ook eens mijn volgende post “hoe een plat dak isoleren“.

41 gedachten over “Hoe tegelen over een houten ondergrond?”

 1. Dag, een vraag. Ik heb een huis gekocht met een kleine 2×3) badkamer met een lewisvloer. Ik heb daar nu tegels op zitten van 30×60 cm (1 cm dik). Ik wil eigenlijk nieuwe tegels plaatsen en daarvoor de bestaande tegels verwijderen. De vloer heeft geen vloerverwarming.

  Kan ik als ik de tegels heb verwijderd de ondergrond opnieuw betegelen, of is het verstandig de lewisvloer zelf ook te vervangen.

  En maakt het nog uit of ik elektrische vloerverwarming wil aanbrengen?

  Ik hoor het graag.

  • Beste Lenette,

   Zelf heb ik wel eens tegels van een betonnen ondervloer, die op een lewisvloer gestort was, opnieuw getegeld. Wel moet je de vloer voordat je opnieuw gaat tegels goed voorbehandelen met een primer.

   Wat je precies nodig hebt voor het plaatsen van vloerverwarming weet ik eerlijk gezegd niet. Dat kan je beter bij een vloerverwarmingsspecialist navragen.

   Hopelijk geeft dit antwoord op je vraag.

 2. Hallo,

  Bij deze een vraag na de beton laag aanmaken op de zwaluw vloer, dient deze dan ook nog geegaliseerd te worden? En waarmee?
  Alvast bedankt voor de info.
  mvgr Roland

  • Beste Roland,
   Ik zie dat mijn reactie is blijven hangen in het systeem. Excuus hiervoor!
   Na het aanbrengen van de beton laag moet je de vloer ook nog egaliseren. Zie het volgende stappenplan van de Gamma met een uitleg hoe je dit moet doen.

   Waarschijnlijk ligt je vloer er inmiddels al in, maar ik wilde toch een antwoord geven op je vraag.

 3. Ik wil wedi bauplatte op een houten vloer aanbrengen om daarna vloertegels erop te lijmen.

  Wat moet ik gebruiken om deze platen (ca. 3 mm. dik) op de houten planken vast te zetten? En is spijkeren een optie?

  Grt, Johannes

 4. Interessant artikel! Wij hebben een jaren 30 woning met een houten ondervloer. We willen de gang en keuken laten betegelen, want wij zij wel klaar met het vinyl wat er nu ligt. De gang heeft board over de ondervloer en de keuken een MDF-platen. Wat is nu wijsheid? De tegelboer had het over het verwijderen van het MDF en daar dan fermacell-platen in de keuken. (anders wordt de vloer te hoog dan wel de keukenhoogte te laag) En ook fermacell in de gang. Jij noemt fermacell niet. Hoe zie jij dit?

  • Beste Simon, ten eerste mijn dank voor je reactie!

   Zelf ken ik fermacell platen voornameljk als afbouwplaten. Dus voor gebruik bij het afbouwen van wanden / plafonds / voorzetwanden. Zie hier meer over fermacell platen: https://www.fermacell.nl/nl/producten/gipsvezelplaten/gipsvezelplaat
   Er zijn ook fermacell vloerplaten (bv bij de Hornbach), dus ik ga ervan uit dat jullie die dan willen gaan gebruiken. Deze fermacell vloerplaten zijn nog wel redelijk dicht (meestal zo’n 30mm). Let hier dus op!
   Zelf heb ik nog niet met fermacell vloerplaten gewerkt. Dus even checken of je qua hoogte goed uitkomt / wat het je gaat kosten en of je er over heen kunt tegelen.

   Voordeel van fermacell vloerplaten is wel dat het goed isoleert. Dus dat ik idg wel een pluspunt! Veel succes ermee.

 5. Is er een wezenlijk verschil tussen een qboard en een wedi bouwplaat?

  Behalve de prijs (en de naam)?

  Heb nog een paar platen nodig en als ik een qboard pak dan scheelt me dat aardig in de prijs. Ik kan alleen nergens verschillen vinden c.q. ervaringen.

  • Beste Rob, ten eerste mijn dank voor je reactie.

   Zelf vroeg ik me dat laatst ook af… Ik kan geen verschil vinden tussen beide. Wellicht goed om bij de Hornbach nog even te dubbel checken of de product eigenschappen van de q-boards goed zijn vor jou toepassing. Echter ik zie geen verschil en zou dan voor de q-boards gaan.

   Veel succes met klussen!

 6. Goedenavond,

  Allereerst dank voor de duidelijke informatie.
  Ik wil mijn houten (OSB) vloer betegelen, hiervoor wil ik de Schlüter ditra ontkoppelingsmatten gebruiken. Mijn vraag is of de ontkoppelingsmatten direct op de OSB platen gelijmd kunnen worden of moeten er eerst isolatieplaten op de OSB platen komen voordat er gewerkt kan worden met ontkoppelingsmatten? Mijn tweede vraag is of de ontkoppelingsmatten warmtebestendig zijn, met andere woorden of hier elektrische vloerverwarmingsmatten op kunnen worden gelijmd?

  Alvast super bedankt voor je reactie.

  Met vriendelijke groet,

  Dennis Laco

  • Beste Dennis, ten eerste mijn dank voor je reactie!

   Zelf ben ik erg tevreden over Schlüter Ditra ontkoppelingsmatten. Ik had ze direct op houten vloerdelen gelijmd zoals je op de foto’s van mijn keuken kunt zien. Lees hier op welke ondergronden je de Schlüter Ditra ontkoppelingsmatten kunt gebruiken: https://www.schlueter-systems.nl/ditra-25_ondergronden.aspx

   Wat betreft het gebruik van Schlüter Ditra ontkoppelingsmatten en vloerverwarming, daarover kan je hier meer informatie over vinden: https://www.schlueter-systems.nl/ontkoppelingsmatten.aspx

   Mocht je er daarmee niet uikomen dan zou ik gewoon direct contact opnemen met de leverancier. Dan weet je idg zeker wat je wel en niet kunt doen. Zie hier de contact pagina: https://www.schlueter-systems.nl/schlueter-systems-in-nederland.aspx

   Hopelijk kan je hier verder mee. Veel succes met je klus!

   • Beste Ray, ten eerste mijn dank voor je reactie. Je reageert op een reactie van Dennis. Ik weet niet wat Dennis heeft gebruikt. Wellicht laat hij dat nog weten.

    Laat ik in ieder geval reageren en je laten weten wat ik heb gebruikt. Ja ik heb zeker primer gebruikt. Eerst goed ontvetten en dan primer gebruiken. Ik moest even opzoeken welke primer en lijm ik had gebruikt, maar ik had primer AKKIT 102 Diepgrond 2,5 l gebruikt en als lijm AKKIT 402 flexlijm 25 kg. Beide had ik gekocht bij de Hornbach.

    Hopelijk kan je hier verder mee. Veel succes met je klus!

 7. Good evening, I was just taking a look at your site and filled out your contact form. The contact page on your site sends you messages like this via email which is the reason you’re reading through my message right now correct? This is the holy grail with any kind of online ad, making people actually READ your advertisement and that’s exactly what I just accomplished with you! If you have something you would like to blast out to thousands of websites via their contact forms in the U.S. or to any country worldwide let me know, I can even target particular niches and my prices are very low. Send a message to: Bobue67hasy57@gmail.com

  cease these ad messages https://bit.ly/3aELXYU

 8. Goedemiddag

  Bedankt voor dit duidelijk artikel.

  Hoe zorg je ervoor dat je bij het betegelen van een houten vloer je ook zoveel mogelijk geluid kunt dempen?

  Kun je op een osb plaat, een ditra schluter ontkoppelingsmat plaatsen en daarop een wedi plaat/fermacell plaat die dan betegeld wordt?

  Dit om het geluid zoveel mogelijk te dempen. Tussen de houten balken zou ik al 16cm isolatie plaatsen.

  • Olivier, dank dat je de tijd hebt genomen om te reageren! Zelf heb ik mijn ondervloer laten inblazen met cellulose vlokken. Dit is een snelle ingreep en is relatief goedkoop. Cellulose vlokken hebben een goede geluidsisolerende werking. Verder heb ik de Ditra Schlutter ontkoppelingsmat alleen maar gebruikt om over de houten ondervloer te kunnen tegelen. De Ditra Schlutter ontkoppelingsmat geeft niet veel extra geluidsdemping (zal wel iets doen maar niet veel). Hopelijk kan je hier verder mee!

 9. Hoi,
  Wij willen andere tegels in de hal van onze jaren 30 woning. De huidige tegelvloer is ongelijk en we willen deze eerst verwijderen. Waarna we de houten vloer moeten egaliseren. Ws. wordt het te hoog wanneer we de LEWIS platen gebruiken, vanwege de trap dorpels etc. Is het mogelijk om te egaliseren met behulp van de polyethyleen matten? Of toch de houten vloer egaliseren met een speciale mortel voor hout? Was jouw keuken vloer al recht?
  Gr. Marloes

  • Hoi Marloes, leuk om te horen dat jullie ook aan het klussen zijn! Ik had mijn keuken vloer eerst geëgaliseerd met met houten MDF platen, zodat het een rechte / egale ondergrond was geworden. Daarna heb ik de polyethyleen matten gebruikt om de beweging tussen de houten ondergrond en de keramische tegels te ontkoppelen. De polyethyleen matten zijn niet namelijk voldoende om de vloer te egaliseren. Je zal dus toch eerst je vloer moeten egaliseren. Wellicht kan een professionele tegelhandelaar / zetter voor jullie specifieke geval nog passend advies geven. Veel succes idg met jullie klus!

 10. Goedenavond, dank voor deze goede klus beschrijving! Ik ga ook polystyreen matten gebruiken om over heen te tegelen. Zal mij benieuwen hoe dat gaat. Ga zo door!

 11. Hallo! Ik wil ook een tegelvloer gaan leggen op hout dmv de ontkoppelingsmatten. Wat voor mortel/tegellijm heb je gebruikt tussen de vloer en matten, en om de tegels op de matten te lijmen? En adviseer je ook flexibele tegelvoegen te gebruiken?

  Hoor het graag!

   • Beste Ruben,
    Ik heb het zojuist even opgezocht en ik had de volgende materialen gebruikt (gekocht bij de Hornbach):

    – AKKIT 102 Diepgrond 2,5 l
    – AKKIT 402 flexlijm 25 kg
    – AKKIT 502 Flexibele voegenmortel 5 kg grijs

    Ik heb dus wel flexibele lijm en flexibele voegmortel gebruikt. Bij mij ligt het er nu >2 jaar in zonder barsten. Hopelijk heb je hier wat aan! Veel succes!

     • Nog een vraag overigens: ik concludeer dat je dezelfde mortel/lijm hebt gebruikt om de matten op de grond te bevestigen als om de tegels op de matten te lijmen?

     • Ruben, dat klopt inderdaad. Ik wist eigenlijk niet wat ik moest gebruiken, dus heb ik voor zowel de matten als de tegels flexibele lijm gebruikt. Zorg er wel voor dat je de houten ondergrond goed ontvet! Veel succes ermee!

 12. Mooie site met interessante artikelen!

  Hoe raad je aan een composiet (140×90) douchebak (waterpas) te plaatsen op houten vloerdelen? Het betreft een 4cm hoge douchebak met afvoer in het midden. Wanden van de badkamer zijn inmiddels al gestuct, volledige vloer vervangen voor Lewis platen is best ingrijpend.

  • Goedemorgen Sake, dat is moeilijk in te schatten als ik de situatie niet ter plaatse kan zien. Je zal toch eerst al het leidingwerk in de vloer moeten wegwerken en dan beslissen hoe je de vloer wilt gaan betegelen. Ik had in mijn douche de Lewis platen op de houten vloer balken geplaatst. Dan komt je vloer wel hoger te liggen. In mijn keuken had ik ontkoppelingsmaten gebruikt. Dan is het hoogte verschil iets minder.
   Je kan er ook voor kiezen om niet te tegelen onder je douchebak en die direct waterpas op de houten vloer te plaatsen. Zie er denk ik wel minder mooi uit aangezien je vloer dan een stuk hoger komt.
   Kortom veel opties, maar zorg er idg voor dat je een goede basis hebt voordat je begint!

 13. Dank voor de goede uitleg. Is het ook mogelijk deze polyethyleen ontkoppelingsmatten te gebruiken op een vloer die deels uit houten planken bestaat en deels uit cement? En kan ik, als ik overal ongeveer 1 cm cement op stort, ook een elektrische vloerverwarming installeren en daarover heen plavuizen?

  Met vriendelijke groet,
  Erno Bouma

  • Goedemorgen Erno, goed om te horen dat je wat aan het artikel hebt gehad. Excuus voor voor mijn trage reactie. Door de coronacrisis is het een hectische tijd… Ik weet eerlijk gezegd niet of je de polyethyleen ontkoppelingsmatten ook kunt gebruiken voor een vloer die uit hout en cement bestaat. Daar zit natuurlijk nog meer verschil in wat beweging en krimp betreft. Zelf heb ik ze in mijn keuken over een volledig houten vloer tiegepast en dat ging prima. Ondanks dat een houtenvloer toch altijd een klein beetje bewegingsvrijheid blijft houden.
   Je vraag wb het toepassen van een elektrische vloerverwarming zou ik echt bij de levenrancier neer leggen. Je gaat aan een grote klus beginnen, dus zorg ervoor dat de basis goed is! Je wilt niet als je klaar bent weer het eea moeten uitbreken. Ik wil je dus geen advies geven over zaken die ik zelf niet zeker weet. Veel succes ermee en als je eruit bent wat je gaat / ervaring ermee hebt hoor ik het graag!

 14. Hallo renoveren doe je zo,

  Bedankt voor jullie duidelijke website en posts!
  Ik heb echter nog wel een vraagje. Ik wil namelijk een tegelvloer in mijn keuken leggen, maar hieronder een isolerende maar vooral geluidsdempende onderlaag om evt. overlast richting de onderburen zoveel mogelijk te beperken. De ondervloer is beton. Kan ik hiervoor simpelweg de (goedkopere) QBOARD platen gebruiken, of is eigenlijk alleen een ontkoppelingsmat geschikt?
  Ik hoop dat je me kan helpen!
  groet,
  Bas

  • Bas, dank voor je reactie. Q-Board of de Schlütter ontkoppelingsmatten die ik gebruikt heb in mijn keuken zijn ervoor om de bewegingen van de houten ondervloer te ontkoppelen van je keramische tegelvloer (anders krijg je barsten in je tegels en voegen). De geluidsdempende eigenschappen zijn minimaal (althans ik kan ze niet vinden). Geluidsdemping is namelijk niet het doel van deze producten. Ik weet niet wat jou ondervloer is, maar er zijn wel oplossingen op de markt die ook geluidsdempend zijn (heb ik zelf trouwens geen ervaring mee). Ik had even op internet voor je gezocht en kon het volgende vinden: https://www.morefloors.nl/blog/morefloors-geluidsisolatie-onder-keramische-tegels
   Lijkt me wel een dure oplossing, dus kijk zeker rond of er goedkopere oplossingen zijn. Veel succes met je klus!

 15. Goedemiddag,

  ik ben op zoek naar ervaringen met Wedi en/of Lux element platen.
  Wilt u de uwen met mij delen?

  vriendelijke groet,

  Ellen van der Waals

  • Beste Ellen, Dank voor je reactie! Ik heb eerlijk de meeste ervaring met LEWIS zwaluwstaart platen. Dat is de meest gangbare methode. Voor een douche heb ik een paar Wedi platen gebruikt en dat werkte erg makkelijk. Wel iets duurder dan LEWIS zwaluwstaart platen, maar het werkt wel snel en schoon.

 16. Goede middag,

  aangezien ik zelf bezig ben met een verbouwing, kwam ik tijdens het googlen op deze site terecht. De artikelen die er op staan zijn zeer nuttig en goed beschreven.

  Jammer om te zien dat er al enige tijd geen activiteit meer is op deze site.
  Zijn jullie gestopt met het bijhouden/toevoegen van artikelen?

  • Beste Martin,

   Dank voor je reactie! Nee hoor er zijn nieuwe posts in de maak en die zullen zsm online geplaatst worden.
   We plaatsen echter alleen nieuwe posts online als we ook zelf hier praktische ervaring mee hebben. Er zijn namelijk al redelijk wat (theoretische) klusbeschrijvingen te vinden op internet en wij proberen ons te onderscheiden door hier ook een praktische invulling aan te geven.
   Zijn er specifieke klussen waar je een beschrijving van zoekt?

   Met vriendelijke groet,

   Renoveren Doe Je Zo!

   • Beste Renoveren doe je zo,

    Ik wil op zolder graag een badkamer maken met enkel een douchecabine (volledig waterdicht) en een toilet. Ik wil het op zolder graag zo simpel mogelijk houden omdat deze badkamer voor een huurder is bestemd. Dus liever tegel ik de badkamer ook niet maar gebruik ik waterbestendig laminaat bijvoorbeeld. Is het dan alsnog van belang om het houten fundament te versterken met lewisplaten? En denk je dat het plaatsen van laminaat hierop een verstandige keuze gaat zijn?

    Alvast bedankt voor uw reactie.
    Dide

    • Beste Dide,

     Ten eerste mijn dank voor je reactie! Leuk dat je daar de tijd voor genomen hebt.

     Het lijkt me dat je wel een solide basis moet hebben als je waterdicht laminaat gaat leggen. Of wil je die direct op de vloerbalken gaan leggen?
     Ik heb geen ervaring met waterdicht laminaat, dus het kan wellicht een optie zijn. Klinkt mij alleen niet als een erg solide oplossing.
     Ik denk juist dat als je het gaat verhuren dat je een degelijke oplossing wilt (uiteraard tegen niet al te hoge kosten). Maar lekkage krijgen is echt het laatste wat je wilt.

     Sorry dat ik je niet een meer inhoudelijk antwoord kan geven. Veel succes ermee!

Reacties zijn gesloten.