Hoe tegelen over een houten ondergrond?

Eigen woning

Hoe moet je nu tegelen over een houten ondergrond ?️?

Veel oude woningen in Nederland hebben nog houten tussen vloeren. Het komt dus regelmatig voor dat er (keramische) tegels gelegd moeten worden over een houten ondergrond. Hout en (keramische) tegels zijn van nature verschillende materialen.

Hout is een flexibel en beweeglijk materiaal. Bij een belasting vervormt de houten ondergrond makkelijk. Verder is een van de eigenschappen van hout dat het zwelt bij contact met water. Tegels daarentegen zijn hard, breekbaar, onbeweeglijk en bestand tegen water.

Kortom het met elkaar verbinden van deze beide materialen vraagt dus enkele voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat de tegels / voegen na verloop van tijd gaan barsten.

In deze post ga ik uitleggen wat er allemaal op de markt beschikbaar is en mijn ervaringen met de verschillende producten delen.

Welke systemen zijn er op de markt?

Er zijn verschillende systemen op de markt verkrijgbaar om tegels te kunnen leggen over een houten ondergrond. De meeste systemen zijn bij de gewone bouwmarkten te verkrijgen. Veel voorkomende oplossingen voor het plaatsen van tegels over een houten ondervloer zijn: LEWIS zwaluwstaartplaten, Wedi of QBOARD BASIQ bouwplaten en polyethyleenmatten. Hieronder een korte toelichting van alle drie de systemen.

LEWIS zwaluwstraatplaten

Met LEWIS zwaluwstaartplaten kun je ervoor zorgen dat je houten vloer voldoet aan de huidige eisen ten aanzien van sterkte, stijfheid, geluidsisolatie en brandveiligheid. LEWIS zwaluwstaartplaten zijn staalplaten, die worden gebruikt als ondergrond en tegelijk wapening van dunne lichtgewicht betonvloeren op meestal houten draagvloeren.

Dit is een van de meest gekozen methodes om de vloer sterker te maken ?. Als je een waterdichte vloer wilt maken is het verstandig om een betonnen ondervloer te hebben. Hieronder een foto van een standaard LEWIS zwaluwstaartplaat.

LEWIS staalplaat

LEWIS zwaluwstaartplaten zijn bij alle bouwmarkten te verkrijgen. Meer informatie over LEWIS zwaluwstaartplaten kan je vinden op de site van Reppel.

Zelf koop ik de LEWIS zwaluwstaartplaten bij de Bouwbestel. De is meestal de goedkoopste optie voor het aanschaffen van bouwmaterialen en het is fijn dat alles voor je deur wordt afgeleverd!

Wedi / QBOARD BASIQ bouwplaten

De Wedi bouwplaat heeft een blauwe kern van (H)CFK-vrij geëxtrudeerd polystyreen hardschuim. Hierdoor is de Wedi bouwplaat een goede ondergrond voor alle soorten (keramische) tegels en pleisterwerk.

De Wedi bouwplaat kan op bijna iedere ondergrond worden aangebracht, is waterdicht, warmte-isolerend, veelzijdig toepasbaar, licht en stabiel. De blauwe XPS-kern is 100 % waterdicht en blijft ook bij eventuele beschadigingen volledig functioneel. Hieronder een foto van een Wedi bouwplaat.

wedi-bauplatte-standard

Wedi bouwplaten zijn niet bij elke bouwmarkt te verkrijgen. Bouwbestel heeft wel Wedi bouwplaten in het assortiment tegen een scherpe prijs. Meer informatie over de Wedi bouwplaten kun je vinden op de www.wedi.de/nl/

Naast de Wedi bouwplaten zijn er nog vergelijkbare (goedkopere) varianten op de markt. Dit zijn de QBOARD BASIQ bouwplaten. Ook deze bouwplaten hebben een kern van geëxtrudeerd polystyreenschuim (XPS). Voordeel van de QBOARD BASIQ Bouwplaten is dat ze bij alle bouwmarkten te koop zijn.

QBOARD BASIQ bouwplaat

De ervaringen van de QBOARD BASIQ Bouwplaten zijn over het algemeen goed. Meer informatie over de QBOARD BASIQ bouwplaten kun je vinden op de site van Hornbach.

Polyethyleenmatten

Een minder bekend alternatief voor het tegelen over een houten ondergrond zijn polyethyleenmatten. De polyethyleenmatten ontkoppelen de beide (tegenstrijdige) materialen. Deze zogenaamde ontkoppelingsmat worden geleverd onder de merknaam Schlüter®-DITRA. Hieronder een foto van hoe een ontkoppelingsmat is aangebracht op de houten ondervloer.

Schlüter Ditra 25 polyetyleen mat b=100 cm l=500 cm (rol)

Polyethyleenmatten zijn een oplossing die goed toepasbaar is een voor bijvoorbeeld een keuken. Zelf zou ik deze oplossing niet gebruiken voor in de douche of de badkamer. Daar wil je toch liever een betonnen vloer onder je tegels hebben liggen om eventuele lekkage te voorkomen.

Polyethyleenmatten zijn niet in alle bouwmarkten te koop. Zelf heb ik polyethyleenmatten gekocht bij Bouwbestel.

Voorbeeld 1 – Douche tegelen over LEWIS zwaluwstaartplaten

Voor het renoveren van een kleine douche in een jaren 20 appartement heb ik in dit geval LEWIS zwaluwstaartplaten gebruikt. Gekozen voor LEWIS zwaluwstaartplaten aangezien dit de goedkoopste oplossing en redelijk snel te verwerken.

Stap 1 – Weghalen van oude douchebak

De eerste stap van de renovatie van de douche is het weghalen van de oude douchebak. Na het weghalen van de oude douchebak zijn de houten vloer balken van het appartement zichtbaar. Zie de volgende foto:

voorbereiden douche voor de LEWIS zwaluwplaten

Stap 2 – Plaatsen afvoer en douchedrain

Nu kan je de afvoer en de douchedrain te plaatsen. Let op dat je de douchedrain (afvoer) moet aarden! Zorg ervoor dat alle verbindingen goed gecheckt zijn en dat je zeker weet dat alles lekdicht is.

Stap 3 – Plaatsen LEWIS zwaluwstaartplaten

Nadat je de afvoer en de douchedrain is geplaatst kan je de LEWIS zwaluwstaartplaten plaatsen. Hieronder het resultaat na het plaatsen van de LEWIS zwaluwstaartplaten.

plaatsen van LEWIS platen in toilet en douche

Stap 4 – Storten van beton

Nadat de LEWIS zwaluwstaartplaten netjes zijn geplaatst en de gaten zijn gedicht met PUR kan je beginnen met het starten van het beton. Het resultaat na het storten van het beton ziet er als volgt uit:

beton gestort bij douche en toilet

Stap 5 – Tegelen

Na het storten van het beton over de LEWIS zwaluwstraatplaten kan je gaan tegelen. Hieronder het resultaat na het het tegelen:

status na tegelen bij douche en toilet

Stap 6 – Plaatsen van zwevend toilet en douchewand

Om deze klus af te maken heb ik als laatste stap nog de zwevend toilet en de douchewand geplaatst.

status na tegelen bij douche en toilet

Hiervoor heb ik bij bol.com een nette schuifwand gekocht.

Voorbeeld 2 – Keuken tegelen over polyethyleenmatten

Voor de keuken zijn de pylethyleen ontkoppelingsmatten een goed alternatief. Bij het toepassen van Wedi bouwplaten of LEWIS zwaluwstaartplaten zou de vloer namelijk ~5cm hoger komen te liggen dan de vloer van de aangrenzende kamers. Verder is de keuken niet echt een natte ruimte. Ja er kan water op de vloer komen, maar de vloer hoeft niet permanent waterdicht te zijn. In de keuken liggen over de houten vloer balken houten vloerdelen.

Stap 1 – Vastzetten houten vloerdelen

De eerste stap is ervoor te zorgen dat de houten vloerdelen zo goed mogelijk vast geschroefd zijn op de houten vloer balken. Daarna kan het plaatsen van de polyethyleen ontkoppelingsmatten beginnen.

Stap 2 – Ontvetten en verlijmen polyethyleen ontkoppelingsmatten

Eerst moet je de vloer goed ontvetten, daarna kan je beginnen met het verlijmen van de polyethyleen ontkoppelingsmatten op de houten vloerdelen. Hieronder een foto van het leggen van de polyethyleen ontkoppelingsmatten over de houten vloerdelen.

leggen Ditra 25 polyethyleen mat op houten vloer in keuken

De polyethyleen ontkoppelingsmatten kan je makkelijk op maat snijden met een stanleymes en is makkelijk te verlijmen. De hele keuken is danook in een paar uur in zijn geheel voorzien van polyethyleen ontkoppelingsmatten. Het eindresultaat zie je hieronder:

Ditra 25 polyethyleen mat op houten vloer in keuken

Stap 3 – Uitharden lijmortel en leggen eerste strook tegels

Nu moet je eerst de lijmmortel tussen de polyethyleen ontkoppelingsmatten en de houten vloerdelen goed laten uitharden. Na ongeveer 24 uur kan je beginnen met het leggen van de eerste strook tegels ?. Hieronder een foto van de eerste strook tegels gelegd in de keuken:

eerste tegels over Ditra 25 polyethyleen mat op houten vloer in keuken

Vervolgens is het tegelen van de keuken redelijk eenvoudig. Eigenlijk is het tegelen over de polyethyleen ontkoppelingsmatten hetzelfde als tegelen over beton. Je moet er alleen rekening meehouden dat je meer lijmmortel verbuikt per m2 doordat je de vierkante gaten in de polyethyleen ontkoppelingsmatten moet dicht smeren. Hieronder de status van tegelen na het leggen van de eerste paar rijen:

tegelen over Ditra 25 polyethyleen mat op houten vloer in keuken

Stap 4 – Tegelen gehele keuken

Nu is het een kwestie van het tegelen netjes af te ronden. Hieronder het eindresultaat van de tegels die in de keuken over de houten vloerdelen en polyethyleen ontkoppelingsmatten zijn gelegd.

eindresultaat van tegelen keuken vloer

Ik moet zeggen dat de hechting tussen de tegels en de polyethyleen ontkoppelingsmatten erg goed is en dat de tegels er nu >2 jaar in liggen zonder dat er scheuren in de voeren of tegels zijn opgetreden.

Eindoordeel

Hopelijk geeft deze post je inzicht in de mogelijkheden in het leggen van tegels over een houten ondervloer. Er zijn inmiddels meerdere systemen op de markt die in de meeste bouwmarkten te verkrijgen zijn. Elk systeem heeft zijn voor- en nadelen, dus het is zaak dat je kijkt wat voor jou het beste systeem is.

Graag hoor ik van je wat je eigen ervaring is met het leggen van tegels over een houten ondergrond. Laat je reactie hieronder achter en ik zal hierop zo snel mogelijk reageren.

Lees ook eens mijn volgende post “hoe een plat dak isoleren“.