Hoe een plat dak isoleren?

Duurzaam wonen

Hoe kan je nu het beste een plat dak isoleren?

Als je een garage wilt ombouwen tot kantoor is dit best een flinke klus. Een van de zaken waar je mee moet beginnen is het aanbrengen van goede isolatie zodat het nieuwe kantoor ook een behaaglijke plek gaat worden om te werken.

Isoleren levert namelijk veel comfort op en het bespaart energie en dus geld!

In deze blog post ga ik een beschrijving geven van het isoleren (ofwel na isoleren) van het platte dak van de garage. Het platte dak gaan we isoleren mbv rollen glaswol om het daarna af te werken met gipsplaten.

In latere blog posts zal ik een beschrijving geven van de andere werkzaamheden die komen kijken bij het ombouwen van een garage naar een kantoor.

Stappenplan voor een plat dak isoleren van garage

Het dak van de garage gaan we isoleren aan de hand van de volgende Gamma klusbeschrijvingen:

We combineren beide klusbeschrijvingen omdat er niet voldoende isolatie materiaal aanwezig was om de klusbeschrijving voor het platte dak te gebruiken. Er waren wel voldoende glaswol rollen aanwezig. Vandaar deze combinatie. We gaan de volgende stappen doorlopen:

 1. Dak voorbereiden
 2. Materiaal inkopen
 3. Gedeelte van de houten vuren rachels plaatsen
 4. Glaswol op maat snijden en plaatsen tussen de gordingen
 5. Naden afplakken met aluminium tape
 6. Andere gedeelte van de houten vuren rachels plaatsen
 7. Plaatsen van gipsplaten
 8. Afwerken (stucen en schilderen)

Stap 1 – Dak voorbereiden

Elke klus begint altijd met goede voorbereidingen. In dit geval zijn er bijvoorbeeld extra lichtpunten nodig. De lichtpunten kan je uiteraard het beste aanbrengen voordat je het dak gaat isoleren. Nu heb je mooi de ruimte en kan je de elektra leidingen makkelijk aanleggen.

Verder is het zaak om alle rommel / losse plankjes weg te halen, zodat je de nieuwe houten rachels allemaal met dezelfde dikte tegen de houten balken (gordingen) kan plaatsen. Na het plaatsen van de extra lichtpunten ziet de onderzijde van het dak er als volgt uit:

plafond van garage bij aanvang

Voordat je nu gaat beginnen met het aanbrengen van de isolatie is het belangrijk om het dak van de onderzijde goed te inspecteren op eventuele vochtplekken. Het komt namelijk regelmatig voor dat er na verloop van tijd kleine lekkages zijn die er ongemerkt al jaren zitten.

Wederom is dit het moment om dat nu op te lossen! In dit specifieke geval was er ook een kleine lekkage ontdekt, die nu mooi gerepareerd kon worden voor aanvang van het isoleren.

Stap 2 – Materiaal inkopen

Meten is weten… Dat is een oud gezegde en dat klopt nog steeds. Dus eerst maar beginnen met het opmeten van het dak en de houten balken van het dak. De afmetingen zijn als volgt:

 • Lengte van de garage is 5000mm
 • Breedte van de garage is 3000mm
 • Hoogte van de houten balken 150mm
 • Ruimte tussen de houten balken varieert maar is gemiddeld zo’n 500mm

Aan de hand van de bovenstaande maten besloten om glaswol rollen te kopen van 160mm dik. Deze rollen hebben standaard een breedte van 600mm en zijn 5000mm lang.

plat dak isoleren met glaswol met isolatiewaarde Rd=4.0

Voor het isoleren van het platte dak zijn de volgende materialen nodig:

 • Glaswol rollen (160mm dik): Rd 4.0
 • Houten of metalen rachels (hout met een kopmaat van: 22x50mm)
 • Houtschroeven met lengte van 35mm
 • Aluminium tape
 • Gipsplaten (9.5mm dik)*
 • Gipsplaatschroeven met lengte van 20mm

*De gipsplaten kopen we pas later, omdat die nu anders toch alleen maar in de weg liggen en mogelijk beschadigen.
Na het inkopen van de benodigde materialen kan er begonnen worden met het isoleren van het dak.

Als je wilt besparen op het inkopen van je bouwmaterialen dan kan je het beste naar de Hornbach of naar Bouwbestel gaan. Daar bespaar je al gauw zo’n 10% – 15% op de aankoopkosten!

Stap 3 – Gedeelte van de houten vuren rachels plaatsen

Aangezien dit de eerste keer is dat ik deze klus zelf uitvoer is het in het begin een beetje uitvogelen hoe je de isolatie het makkelijkste kan aanbrengen. De ruimte tussen de houten balken varieert enigszins, maar is gemiddeld zo’n 500mm. Standaard gipsplaten hebben een breedte van 600mm. Om de gipsplaten stevig aan de houten rachels te bevestigen dien je de houten rachels om de 300mm te plaatsen.

Het lukt echter niet om het glaswol tussen de houten balken te krijgen als alle houten rachels al op hun plaats zitten. Kortom maar gewoon begonnen met een paar rachels te plaatsen en die gebruiken om het glaswol isolatie op zijn plaats te houden. Zie hieronder de status:

plaatsen hout rachels tbv plat dak isoleren

Stap 4 – Glaswol op maat snijden en plaatsen tussen de gordingen

Nu gaat het echte werk beginnen. Het is aan te bevelen om dit met 2 personen uit te voeren. Dat maakt het werk een stuk makkelijker. Zorg ervoor dat je een goed stofkapje / handschoenen en een veiligheidsbril draagt, aangezien de vezels van het glaswol irritatie veroorzaken.

De glaswol matten kan je op het aluminium folie goed aftekenen. Het doorsnijden gaat het makkelijkst als je eerst de aluminium zijde met een Stanley mes door snijdt en het glasvezel zelf met een scherpe handzaag.

op maat snijden van de glaswol isolatie mat

Na een beetje tobben zit de eerste strook met glaswol isolatie tussen de gordingen. Hieronder het resultaat:

eerste strook glaswol geplaatst tbv plat dak isoleren

Tip: Als je het isolatie materiaal wat je tussen de gordingen plaats iets breder koopt dan de binnenmaat van de gordingen dan valt het niet naar beneden na het aanbrengen.

Stap 5 – Naden afplakken met aluminium tape

Nu de eerste strook erin zit is het een kwestie van meters maken. Na een paar uur werken met z’n tweeën is dit de status:

status na een dag isoleren

Tussen de stroken glaswol in moet je alles netjes afplakken met aluminium tape. Het afplakken gaat het makkelijkst als nog niet alle houten rachels tegen de houten balken zijn aangeschroefd.

Stap 6 – Andere gedeelte van de houten vuren rachels plaatsen

Nu nog alleen de laatste paar stroken met glaswol plaatsen en dan kunnen alle houten rachels er tegenaan. 

Stap 7 – Plaatsen van gipsplaten tbv plat dak isoleren

Nadat het glaswol netjes tussen de houten balken zit en alles is afgeplakt heb je het vervelende / vieze werk gehad. Nu is het tijd om de gipsplaten tegen de houten rachels te gaan plaatsen. Ook het plaatsen van de gipsplaten gaat het makkelijkst met z’n tweeën. Bij de eerste strook met gipsplaten leek het handig om zo lang mogelijke gipsplaten te gebruiken.

Echter in de praktijk bleek dat je hier niet veel tijd winst uit haalt. Het is namelijk erg zwaar en moeilijk om die lange gipsplaten netjes / recht op de houten rachels te krijgen. Het bleek handiger (en dus sneller) om met iets kortere gipsplaten van bijvoorbeeld 2000mm te werken.

plaatsen van eerste gipsplaat tbv plat dak isoleren

Ook het geldt weer dat als de eerste paar gipsplaten er tegenaan zitten je snel vaart kan gaan maken. Zeker als je geen uitsparingen voor lichtpunten hoeft te maken gaat het plaatsen van de gipsplaten redelijk snel.

Tip: Zorg wel dat je een gipsplaatbitje gebruikt voor het inschroeven van de gipsplaatschroeven. Dit voorkomt dat je de gipsplaten beschadigd.

Na een dag werk ziet het plafond er als volgt uit:

halverwege met het plaatsen van de gipsplaten

Nog even doorpakken en dan is het hele plafond voorzien van gipsplaten!

plafond in zijn geheel voorzien van gipsplaten

Let op dat als je veel gipsplaten nodig hebt je dit het beste bij Bouwbestel of Hornbach kunt kopen. Dat scheelt je veel geld!

Stap 8 – Afwerken (stucen en schilderen)

Nadat het hele plafond van gipsplaten is voorzien kan het gestuct en geschilderd gaan worden. Stucen is een echt vakgebied waar ik me niet zelf aan waag. Mijn advies is om dit soort werk via werkspot (zie www.werkspot.nl) te laten uitvoeren.

eindresultaat na stucen

Zorg dat je na het stucen eerst het stucwerk goed laat opdrogen. Daarna eerst voorstrijken met voorstrijk en dan kan alles netjes geschilderd worden. Nu heb je een plafond wat er helemaal strak uitziet en wat ook nog eens goed geïsoleerd is.

Kortom lekker comfortabel in zowel de zomer als de winter!

Tot slot

Graag hoor ik van je of je deze klus beschrijving duidelijk vond of dat er nog zaken duidelijker gemaakt moeten worden. Kijk ook eens naar de volgende post om een idee te krijgen voor het isoleren van de buitenmuur.

Als je zowel je platte dak en je buitenmuur hebt geïsoleerd zal je energierekening flink lager worden! Wil je nu nog meer besparen op je energierekening vul dan deze energievergelijker in!

Mocht je zelf een plat dak hebben geïsoleerd en heb je opmerkingen of aanvullingen? Laat je reactie hieronder achter dan reageer ik hier zo snel mogelijk op.

Vind de beste deal!

Wil je nu niet zelf je dak gaan isoleren? Vind dan de beste vakman via de Solvari site!

16 gedachten over “Hoe een plat dak isoleren?”

 1. Je sluit nu isolatie op tussen 2 dampdichte lagen, met een kleine lekkage is een 15cm balk in 3 maanden doorgerot.

  Je had hier klimaatfolie moeten gebruiken, die hang je tussen de balken en is waanzinnig goed afgetaped, dan zou het goed zijn, wat je hier maakt gaat ellende opleveren, evt ook bij anderen door je voorbeeld

 2. Lijkt wel of iedereen tijdens de coronacrisis bezig is met klussen! Het is overal hartstikke druk in de bouwmarkt… Ik wil ook mijn garagedak gaan isoleren en daarna met gipsplaten afwerken. Moet je daarna de gipsplaten stucen of kan je het ook met alleen verf afwerken? Stucen is namelijk best prijzig en dat kan ik niet… Heb het één keer geprobeerd maar was geen succes. Hoor het graag van je.

  • Willen-Jan, leuk dat je de tijd hebt genomen om te reageren! Het is inderdaad erg druk in de bouwmarkten tijdens de coronacrisis! Dat viel mij afgelopen week ook op. Wat betreft je vraag zou ik zelf toch het plafond laten stucen. Als je zoveel moeite hebt gedaan om alles te isoleren vind ik het persoonlijk zonde om het dan onafgewerkt te gaan schilderen. Dat ziet er toch niet netjes afgewerkt uit. Het kan uiteraard wel. Dus de keus is aan jou! Veel succes met klussen.

 3. Goed artikel! Ik ga ook een platdak isoleren dit weekend. Hoe lang ben jij bezig geweest met deze klus? Ik hoop het in een weekendje te doen… Ben benieuwd. Laat maar weten.

  • Patrick, ik vond het best een zware klus hoor. Wij hebben het platte dak met 2 man in ongeveer 3 dagen geisoleerd. Vooral het plaatsen van het isolatie materiaal is een rot klus. Zorg ervoor dat je goede persoonlijke beschermingsmiddelen gebruikt! Anders heb je de komende weken nog jeuk. De gipsplaten plaatsen moet je echt met 2 man doen en is dan best goed te doen. Neem je tijd ervoor dan gaat het goed komen!

 4. Goede klusbeschrijving! Dank voor het delen. Ik ga een vergelijkbare klus uitvoeren. Zal als ik klaar ben wel een foto sturen van de het begin en eindresultaat.

 5. als er dakleer op het dak ligt dan is deze manier van isoleren zeker niet aan te raden. Door het isoleren wordt het dauwpunt naar binnen gehaald. Aangezien dakleer dampdicht is gaat er vocht ophopen tussen de glaswol en de underlayment platen. De underlayment platen zullen na verloop van tijd eerst schimmelen en vervolgens rotten….

  Een platdak dient dan ook altijd van buiten geïsoleerd te worden. Wil je toch van binnen isoleren maak dan een verlaagd plafond met een flinke ruimte tussen dak en verlaagd plafond die goed geventileerd wordt

 6. Net begonnen met de renovatie van een huis dus ik lees met veel interesse de artikelen op deze site en zal er de komende tijd zeer veel van gebruiken. Een vraag op dit moment:
  Citaat: “Zorg dat je na het stucen eerst het stucwerk goed laat opdrogen. Daarna eerst voorstrijken met voorstrijk en dan kan alles netjes geschilderd worden.”
  Is het niet zo dat er VOOR het stucen een voorstrijk op moet? En dan na 1.voorstrijk en 2.stucwerk er als derde een muurverf op moet\kan? Alvast bedankt.

  • Beste Pascal, dat klopt wel en niet… Je moet inderdaad ook voor het stucen de muur goed voor behandelen. Dat heb ik ook gedaan met KNAUF STUC PRIMER van de Bouwbestel. Echter nadat ik alles had voor behandeld heeft de stucadoor ook nog weer voorstrijk erop gedaan.
   Let echter op. Na het stucen moet je ook voorstrijken om te zorgen dat je muurverf goed blijft zitten! Anders zuigt je muurverf te snel in de muur en gaat de verf bladderen. Kortom je zal nog heel wat moet voorstrijken tijdens het klussen!

 7. Mijn garagedak is waarschijnlijk (vrijwel zeker) van buiten geïsoleerd. Dus bitumen met daaronder pir-platen en osb. Nu heb ik i.v.m. vocht gelezen, dat je dan niet meer vanuit binnen moet isoleren. Klopt dat?

  • Beste Ruud, dat is volgens mij inderdaad correct. Als je garagedak al geïsoleerd van buiten, waarom zou je dan nog isolatie van binnenuit willen plaatsen? Veel succes in ider geval met je mogelijke klus.

Reacties zijn gesloten.