Ervaring zonnepanelen kopen bij Coolblue

Eigen woning

Zonnepanelen van Coolblue interessant of niet? Door de enorm gestegen energieprijzen in 2022 zijn zonnepanelen populairder dan ooit te voren. Verder kan je momenteel nog voor 100% salderen.

Er zijn veel aanbieders van zonnepanelen. Zelf heb ik mijn installatie bij Cooblue gekocht. Bijna iedereen kent Coolblue wel, maar niet veel mensen weten dat Coolblue dus ook zonnepanelen verkoopt en installeert. In deze blog post ga ik mijn ervaring delen over het kopen van zonnepanelen bij Cooblue. Hopelijk heb je hier wat aan als je zelf zonnepanelen wilt gaan kopen.

In deze blog pos ga ik het volgende behandelen:

Wil je liever de video bekijken?

Wil je liever de video bekijken dan de blog post lezen? Hieronder de link naar de video:

Bron: Vastgoedmentor.com

Waarom zijn zonnepanelen zo interessant?

Laat we eerst beginnen met het begin. Even los van of je zonnepanelen koopt bij Coolblue of ergens anders, waarom zou je überhaupt zonnepanelen aanschaffen? De belangrijkste reden voor de meeste mensen is dat je energierekening direct omlaag gaat.

Met zonnepanelen op je dak wek je je eigen groene stroom op. Zet je bijvoorbeeld op een zonnige dag je wasmachine aan, dan gebruikt de wasmachine direct de stroom van je zonnepanelen. Je ‘koopt’ op deze momenten dus geen stroom en dat bespaar je op je energierekening.

Dit zijn de vijf belangrijkste voordelen van investeren in zonnepanelen:

#1 Korte terugverdientijd

Zoals aangegeven is de belangrijkste reden voor mensen financieel. Gemiddeld verdien je de investering van zonnepanelen in 4 tot 6 jaar terug. Hoe hoger de stroomprijs, hoe korter de terugverdientijd.

In 2022 lag de stroomprijs het afsluiten van een nieuw energiecontract tussen de €0,55 en bijna €0,90 per kWh. Zie hieronder het verloop van de consumenten stroomprijs van 2014 tot en met begin 2023.

Bij een stroomprijs van bijna 90 cent per kWh zou je in minder dan 2 jaar je hele investering kunnen terugverdienen ?. Dat is natuurlijk echt bizar! Inmiddels is de stroomprijs in 2023 weer een stuk gezakt. Desalniettemin is een investering in zonnepanelen nog steeds zeer interessant.

#2 Lange levensduur zonnepanelen

Voordeel nummer 2 is de lange levensduur van zonnepanelen. Na gemiddeld 4 tot 6 jaar heb je de zonnepanelen installatie dus terugverdiend. Zonnepanelen hebben een levensduur van ongeveer 25 jaar. Ook krijg je garantie op je installatie, zonnepanelen en op je vermogen.

De vermogensgarantie houdt in dat je zonnepanelen na 25 jaar nog minimaal 80% van je startvermogen moeten opwekken. Dus nadat je de installatie hebt terugverdiend heb je nog zo’n 20 jaar gratis stroom ?.

#3 Salderingsregeling

Dan voordeel nummer 3 en dat is de salderingsregeling. Inmiddels is bekend dat de huidige salderingsregeling tot en met 2024 niet verandert (en mag je dus voor 100% salderen). Het kabinet is van plan om de salderingsregeling in 2025 te gaan afbouwen. Op dit moment ziet de afbouw van de salderingsregeling er zo uit:

nieuwe salderingsregeling
Bron: Vastgoedmentor.com

Tot 2025 profiteer je dus maximaal van elke kilowattuur die je met je zonnepanelen opwekt. Wat je niet gebruikt, lever je namelijk terug aan het elektriciteitsnet en mag je salderen tot de salderingsgrens.

#4 Beter energielabel

Dan voordeel #4 en dat is een beter energielabel. Omdat je met zonnepanelen zelf groene stroom opwekt, maak je direct een labelsprong. Bijvoorbeeld van Energielabel B naar Energielabel A. Dat is gunstig voor de waarde van je woning en soms ook voor je hypotheekrente. Steeds meer banken geven namelijk rentekorting voor huizen met een A-label.

#5 Zonnepanelen zijn vrijgesteld van BTW

Dan het laatste voordeel en dat is dat zonnepanelen vrijgesteld zijn van BTW. Tot 2023 kon je de BTW van je zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Om de administratieve lasten te verminderen zijn zonnepanelen vanaf 2023 vrijgesteld van BTW. Dat is dus 21% korting op je zonnepanelen! Dat is toch lekker meegenomen ?.

Meer achtergrond informatie kan je vinden op de site van Coolblue vinden.

Waaruit bestaat een zonnepaneel installatie?

Iedereen praat altijd alleen maar over de zonnepanelen, maar met alleen een aantal zonnepanelen ben je er nog niet. Er komt een “zonnepanelen installatie” op de dak van je huis die bestaat uit de volgende hoofdcomponenten:

  1. Uiteraard de zonnepanelen ?; Tegenwoordig heeft een gemiddelde zonnepanelen installatie zo’n 10 – 12 zonnepanelen
  2. Bevestigingsmateriaal; Het type bevestigingsmateriaal voor je zonnepanelen hangt af van of je een plat of een schuin dak hebt
  3. Omvormer(s); De omvormer of micro omvormers zijn een cruciaal onderdeel van je installatie. De zonnepanelen leveren gelijkstroom op en de omvormer zet dit om in wisselstroom (wat je apparaten thuis gebruiken)
  4. Bekabeling; Als laatste heb je natuurlijk bekabeling nodig om de opgewekte (gelijk)stroom naar je meterkast te transporteren. De bekabeling moet van goede kwaliteit zijn om gedurende de levensduur (25 jaar) veilig de stroom te transporteren

Als je bij Coolblue zonnepanelen gaat kopen dan zal je gebruik moeten maken van de materialen die Coolblue aanbiedt. Laten we nu eens in wat meer detail kijken naar welke soorten zonnepanelen en omvormers er zijn.

Zonnepanelen van Coolblue

Dit zijn de zonnepanelen die Coolblue momenteel in zijn assortiment heeft.

Zonnepanelen van Coolblue

De bovenstaande informatie heb ik gehaald van de Coolblue site. Wil je meer achtergrond informatie over de verschillende soorten zonnepanelen? Kijk dan eens op de Coolblue site en je kan dat op je gemak nalezen.

Soorten omvormers

Bijna belangrijker dan de zonnepanelen zelf zijn de omvormers. Omvormers zetten de door je zonnepanelen opgewekte elektriciteit (gelijkstroom) om in wisselstroom. In hoofdlijnen heb je twee verschillende systemen met ieder hun eigen soort omvormer en dat zijn:

  • #1 Serie geschakelde zonnepanelen; Dit is het meest basic systeem en als je geen schaduw hebt (of panelen op verschillende dakvlakken) het systeem dat je moet hebben. Zoals de naam al aangeeft zijn alle panelen in serie geschakeld en heb je één centrale (string) omvormer
  • #2 Serie geschakelde zonnepanelen met “power optimizers“; In de basis is dit ook een serie geschakeld systeem. Echter nu zijn de zonnepanelen uitgerust met zogenaamde “power optimizers” om de opbrengst te maximaliseren. Alle serie geschakelde panelen komen weer samen bij de centrale (string) omvormer
  • #3 Parallel geschakelde zonnepanelen; Dit is het meest geavanceerde (en dure) systeem. In dit geval hebben alle zonnepanelen hun eigen “micro-omvormer” en zijn alle panelen parallel geschakeld. Je hebt in dit geval geen centrale stringomvormer meer in je huis hangen. Dat is dan wel weer een pluspunt ?.

Laten de verschillende systemen in meer detail bekijken.

#1 Serie geschakelde zonnepanelen

Voor serie geschakelde zonnepanelen die elk een gelijkmatige hoeveelheid zon opvangen, zijn een string omvormers de ideale keuze (kortste terugverdientijd). De zonnepanelen op je dak leveren allemaal gelijkstroom op en bij de centrale stringomvormer wordt de gelijkstroom omgezet in wisselstroom. Zie hieronder de opstelling:

serie geschakelde zonnepanelen
Bron: Vastgoedmentor.com

Het je geen schaduw en alle zonnepanelen op hetzelfde dakvlak liggen? Dan is de stringomvormer hoogstwaarschijnlijk de goedkoopste oplossing voor jouw situatie. De stringomvormers hebben namelijk een optimale prijs-kwaliteitverhouding. Grootste nadeel van dit systeem vind ik dat de stringomvormer na 12 tot 15 jaar vervangen moet worden.

De stringomvormer wordt binnenshuis geplaatst, bijvoorbeeld op zolder. Let op dat je hierdoor last kan hebben van een licht gezoem, vergelijkbaar met het geluid dat een koelkast maakt.

#2 Serie geschakelde zonnepanelen met “power optimizers”

Dan door naar het serie geschakelde systeem maar dan met “power optimizers”. Zijn er nu enkele panelen op je dak die gedurende de dag schaduw krijgen dan kan je ervoor kiezen om je systeem uit te voeren met “power optimizers“. In de basis worden je zonnepanelen in serie geschakeld, maar elk zonnepaneel wordt voorzien van een “power optimizer” (Solar Edge is de bekendste leverancier). Zie hieronder de opzet van dit systeem:

series geschakelde zonnepanelen met power optimizers
Bron: Vastgoedmentor.com

Het is logisch dat dit systeem is duurder dan een systeem zonder “power optimizers“, maar bij verschillende dakvlakken of schaduwwerking is het de extra investering waard.

Nog steeds heb je één centrale stringomvormer die je na 12 tot 15 jaar moet vervangen en je moet je omvormer ophangen op een plaats waar je geen last hebt van eventueel zoemend / brommend geluid.

#3 Parallel geschakelde zonnepanelen

Naast de serie geschakelde zonnepanelen kan je ook kiezen voor een parallel geschakeld systeem. Bij een parallel geschakeld systeem heeft elk zonnepaneel zijn eigen micro-omvormer. Meestal heeft een “micro-omvormer” voor zonnepanelen afmeting van ongeveer 20 cm bij 15 cm. Dus echt “micro” zijn ze niet, maar daarmee zijn ze natuurlijk wel een stuk kleiner dan de grote omvormers voor zonnepanelen in serie schakeling. Zie hieronder de opstelling:

parallel geschakelde zonnepanelen
Bron: Vastgoedmentor.com

Een micro-omvormer zet de gelijkstroom van de zonnepanelen direct om naar 230 Volt wisselstroom, dat in huis gebruikt kan worden. De meeste micro-omvormers zijn voorzien van een zender, waarmee jij als eigenaar elke omvormer individueel kan uitlezen en de opbrengst in de gaten kan houden.

Een zonnepanelen installatie met micro-omvormers is het meest flexibel wat betreft een toekomstige uitbreiding. Verder hebben micro-omvormers een levensduur van 25 jaar, dus tussentijds vervangen is niet nodig. Enphase is de bekendste leverancier van micro-omvormers (zie hier alle achtergrond info op Tweakers).

Mijn ervaring met zonnepanelen kopen bij Coolblue

zonnepanelen van Coolblue
Bron: Coolblue

Zelf heb ik mijn zonnepanelen gekocht bij de Coolblue. Is Coolblue de goedkoopste aanbieder van zonnepanelen? Nee er zijn zeker partijen die goedkopere zonnepanelen aanbieden dan Coolblue. Aan de andere kant hoor ik regelmatig van mensen om mij heen die zonnepanelen hebben laten plaatsen met klachten over hun installateur.

Deze klachten variëren van het in rekening brengen van onvoorziene kosten voor het aanpassen van de meterkast / extra kosten voor het huren van een grote kraanwagen / etc.

Kortom wees kritisch en kijk niet alleen naar de laagste prijs. Een zonnepanelen installatie op je dak ligt er zo’n 25 jaar, dus zorg ervoor dat je een goede, betrouwbare partij uitkiest. Dat hoeft zeker geen Coolblue te zijn. Er zijn natuurlijk genoeg andere goede installateurs, maar voorkom ellende achteraf en onverwachte verrassingen.

Pluspunten van Coolblue

Dit zijn wat mij betreft de belangrijkste pluspunten van zonnepanelen kopen bij Coolblue. Deze pluspunten zijn gebaseerd op mijn eigen ervaring. Uiteraard hoor ik graag in de comments als er iemand andere ervaringen heeft ?.

#1 Flexibiliteit van Coolblue

Ik ben door verschillende tegenslagen erg lang bezig geweest om de zonnepanelen uiteindelijk op mijn dak te krijgen. In dit hele proces is Coolblue heel flexibel geweest en heeft meegedacht in oplossingen om toch de zonnepanelen geïnstalleerd te krijgen. Dit ondanks dat de problemen niet bij Coolblue lagen maar bij mijn netbeheerder Liander die geen nieuwe 3-fasen slimme meter kon plaatsen. Zowel Dennis als Remon van Coolblue dank hiervoor ?!

#2 Communicatie met Coolblue

Naast Coolblue had ik offertes aangevraagd bij nog 3 andere installateurs. Wat betreft prijs was er niet veel verschil tussen de verschillende offertes. Eén installateur was een paar honderd euro goedkoper.

Coolblue was met name prettiger wat betreft de communicatie. Ik werd netjes teruggebeld als ik een vraag had. Op mijn mailtjes werd meestal binnen één dag een reactie gestuurd. Verder was een afspraak ook een afspraak. Dit was eigenlijk mijn voornaamste reden om de zonnepanelen bij Coolblue te kopen.

Ondanks dat ik bij één installateur een paar honderd euro minder zou moeten betalen.

#3 Coolblue gebruikt kwaliteitsproducten

De producten die Coolblue installeert zijn allemaal van gerenommeerde merken en je hebt een lange garantie. Verder ben ik wel gecharmeerd van de zonnepanelen met de micro-omvormers. Coolblue is één van de partijen die graag werkt met de micro-omvormers van Enphase.

#4 Je kan gebruik maken burenkorting

Dit is misschien niet het belangrijkste voordeel, maar mocht je met meerdere buren zonnepanelen bij Coolblue aanschaffen dan krijg je de volgende korting:

Aanschaffen met 2 buren€150 korting voor elke installatie
Aanschaffen met 3 buren€200 korting voor elke installatie
Aanschaffen met 4 buren€250 korting voor elke installatie
Bron: Coolblue

Helaas was het mij niet gelukt om meerdere buren enthousiast te maken. Hierdoor heb ik zelf niet gebruik kunnen maken van de burenkorting.

Verbeterpunten van Coolblue

Zijn er dan geen minpunten of verbeterpunten? Ja die zijn er ook.

#1 Beperkt assortiment

Eerlijk is eerlijk het assortiment van Coolblue wat betreft verschillende soorten zonnepanelen is beperkt. Ben je op zoek naar zonnepanelen met speciale afmetingen of een bepaald merk / type dan zal je waarschijnlijk verder moeten zoeken. Het assortiment van Coolblue kan je vinden op hun site.

#2 Niet mixen en matchen van verschillende panelen

Je kan bij Coolblue bijvoorbeeld niet kiezen om twee verschillende soorten zonnepanelen in één installatie te laten plaatsen (bv de 365Wp panelen en 400Wp panelen). Echter voor de gemiddelde huizenbezitter zal één type zonnepanelen de meest gangbare keuze zijn.

#3 Lange wachttijd tot plaatsing

Door de leveringsproblemen van elektrische componenten was er in 2022 een lange wachttijd totdat Coolblue uiteindelijk de zonnepanelen kon plaatsen. Wachttijd varieerde van 3 tot 6 maanden. Als ik momenteel op de site van Coolblue kijk, dan lijkt dit nu niet meer aan de orde te zijn. Echter als je contact opneemt met Coolblue dan zeker even checken wanneer ze kunnen plaatsen.

Welke installatie heb ik gekocht?

Als je zonnepanelen wilt gaan aanschaffen dan is je eigen stroomverbruik het startpunt. Adhv je stroomverbruik kan je vervolgens bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om je eigen verbruik af te dekken.

In mijn geval ligt het stroom verbruik tussen de 4.500 kWh en 5.000 kWh. Als je uitgaat van zonnepanelen met 365 of 375 Wp dan kom je uit op zo’n 15 zonnepanelen. Althans als je de zonnepanelen op de ideale ligging kan plaatsen (gericht op het zuiden @ 40 – 45 graden). De ligging van mijn dak is aan een kant wel op het zuiden gelegen, alleen helaas is mijn dak niet groot genoeg voor 15 – 16 zonnepanelen.

Zonnepanelen installatie

Ik heb een installatie gekocht met 16 stuks REC zonnepanelen met 365Wp, waarvan er 11 zonnepanelen op het zuiden liggen en 5 zonnepanelen op het noorden. Aangezien de zonnepanelen op verschillende dakvlakken liggen moest ik gebruik maken van “power optimizers” of micro omvormers. Zelf vind ik micro omvormers een mooie oplossing en heb ik hiervoor gekozen. Zie hieronder de specificatie van de installatie:

mijn zonnepanelen installatie van Coolblue
Bron: Coolblue

Kosten voor de gehele installatie

De kosten voor mijn gehele installatie was €7.314 (netto, dus na BTW teruggaaf). Hiervoor kreeg ik het volgende:

  • Aanpassen van meterkast van 1-fase naar 3-fasen
  • 16 stuks REC zonnepanelen (inclusief bevestigingsmateriaal en bekabeling)
  • 16 stuks IQ7+ enphase micro omvormers
  • Plaatsing van zonnepanelen
  • Regelen van BTW teruggaaf

Kortom voor €7.300 voor alles. Aangezien ik de zonnepanelen in 2022 heb gekocht, moest ik ook nog de BTW terugvragen. Ook dit werd door Coolblue geregeld.

Terugverdientijd van mijn installatie

De terugverdientijd van je installatie hangt nauw samen met de stroomprijs die je moet betalen. In de offerte gaat Coolblue uit van een stroomprijs van €0,28 per kWh. Hieronder de door Coolblue berekende terugverdientijd voor mijn installatie:

investering en terugverdientijd van Coolblue zonnepanelen
Bron: Coolblue

Dus bij een stroomprijs van €0,28 per kWh heb ik na 6 jaar en 3 maanden mijn gehele installatie terugbetaald ?. Dat is op zich al een prima investering (nog naast de milieu voordelen). Echter eind 2022 betaalde ik bijna €0,90 per kWh. Inmiddels is mijn stroomprijs gedaald naar €0,52 per kWh. Hierdoor verdien ik de gehele installatie veel sneller terug.

Terugverdientijd versus stroomprijs

Voor mijn eigen investering verwacht ik dat ik alles met 3 tot 4 jaar heb terugverdiend. Zeker in 2023 en 2024 gaat het terugverdienen erg hard doordat je nog 100% kan salderen. Hieronder een overzicht van de terugverdientijd waarbij ik gerekend heb met een stroomprijs van €0,28 per kWh, oplopend in stappen van 10 cent, tot een maximale stroomprijs van €0,70 per kWh.

Kosten zonnepanelen€7.314€7.314€7.314€7.314€7.314
Opbrengst zonnepanelen
eerste jaar
4.799 kWh4.799 kWh4.799 kWh4.799 kWh4.799 kWh
Jaarlijkse
degradatie zonnepanelen
0,5%0,5%0,5%0,5%0,5%
Levensduur zonnepanelen*25 jaar25 jaar25 jaar25 jaar25 jaar
Stroomprijs in 2023
[per kWh]
€0,28€0,40€0,50€0,60€0,70
Terugleververgoeding
in 2023 [per kWh]
€0,09€0,09€0,09€0,09€0,09
Jaarlijkse inflatie op stroomprijs / terugleververgoeding2,0%2,0%2,0%2,0%2,0%
Besparing in 25 jaar€28.991€30.070€35.586€41.103€46.619
Besparing gemiddeld per jaar**€1.160€1.203€1.423€1.644€1.865
Terugverdientijd~6,2 jaar~4,1 jaar~3,5 jaar~2,9 jaar~2,5 jaar
Bron: Vastgoedmentor.com

* Ik heb gekozen voor een installatie met micro-omvormers. Micro-omvormers hebben (net als de zonnepanelen) een levensduur van 25 jaar
** De terugverdientijd is korter dan de simpelweg te kijken naar de gemiddelde besparing per jaar tov de totale investering. Dit komt omdat je de eerste jaren nog 100% kan salderen en je de eerste jaren minder degradatie hebt

Zoals je in deze tabel kan zien varieert de terugverdientijd tussen iets meer dan 6 jaar bij een stroomprijs van €0,28 per kWh en slechts 2,5 jaar bij een stroomprijs van €0,70 per kWh.

Eindoordeel

Zelf ben ik helemaal tevreden met de zonnepanelen installatie die ik bij Coolblue heb gekocht. Zoals eerder aangegeven zijn er zeker goedkopere aanbieders te vinden van zonnepanelen. Echter de flexibiliteit, service en kwaliteit gaven bij mij de doorslag om de zonnepanelen bij Coolblue aan te schaffen.

Inmiddels liggen de zonnepanelen sinds Q4 van 2022 op het dak en elke dag is het toch weer leuk om te zien hoeveel zonnestroom je hebt opgewekt.

Heb jij nog geen zonnepanelen? Dan is het zeker interessant om die nog in 2023 of 2024 aan te schaffen. Dan kan je nog 100% salderen en verdien je de zonnepanelen extra snel terug ???.

Wil je weten of zonnepanelen ook nog interessant zijn zonder de salderingsregeling? Lees dan de volgende blog post voor het antwoord op deze vraag.

2 gedachten over “Ervaring zonnepanelen kopen bij Coolblue”

  1. Interessant artikel Ewoud. Dank voor het schrijven.
    Goed om te zien wat de huidige terugverdien tijden zijn.

    Zelf ga ik er trouwens vanuit dat er een grote kans is dat je de zonnepanelen niet 25 jaar laat liggen. Vaak is het door de voortschrijdende techniek interessant om de panelen al eerder te vervangen door nieuwe panelen met een grotere opbrengst.

    Zelf heb ik bijvoorbeeld 9 panelen liggen van 225 Wp per stuk. Deze zijn 10 jaar geleden geplaatst. Aangezien deze nu zo’n 70% van mijn jaarverbruik aan stroom leveren, kan het interessant zijn om ze vroegtijdig te vervangen door nieuwe panelen die meer kunnen leveren. Zeker als je bijv ook je verbruik omhoog gaat met de aanschaf van een elektrische auto.

    Maar blijft een lastige beslissing om panelen te vervangen die het nog prima doen. En hun kosten allang terug verdiend hebben waardoor ze nu ‘gratis’ stroom leveren.

    • Goedenavond Paul,

      Dank voor je reactie en het delen van je inzichten ?. Dat is een terecht punt wat je aandraagt.

      Zeker voor wat oudere zonnepanelen is het nvt wellicht interessant om je zonnepanelen te vervangen. Maar ben het met je eens dat het een lastige beslissing is om panelen te vangen die “gratis” stroom leveren. De terugverdientijd zal zodra de salderingsregeling afgebouwd gaat worden, hoe dan ook wat langer gaan worden.

      Zelf heb ik nu (hoop ik) voldoende zonnepanelen zelfs als ik in de toekomst iets meer stroom ga verbruiken. Een (hybride) warmtepomp of verwarmen mb van airco zal niet lukken. Dan moet ik toch extra zonnepanelen hebben (alleen waar is dan de vraag…). Aan de andere kant gaat het stroomverbruik (hoop ik) ook weer naar beneden als de kinderen het huis uit gaan.

      Kortom we hebben beide nog wat overwegingen te nemen. Maar voorlopig dekken we idg beide >70% van ons stroomgebruik af. Dat is wel een fijne gedachte!

      Fijne avond nog.

      Ewoud

Plaats een reactie