Wat zijn de gevolgen van de coronacrisis voor de huizenmarkt? Wat begonnen als een coronavirus ver weg in China is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijde coronacrisis!
Van coronavirus naar coronacrisis… En dat is in een sneltrein vaart gebeurd!
Eerst was alles nog rozengeur een maneschijn en nu is duidelijk geworden dat we in 2020 in een recessie gaan belanden. Elke dag is er een hele nieuwsuitzending die gaat over de coronacrisis. Het lijkt maar niet op te houden en het eind is nog niet in zicht.
Wie had dat kunnen bedenken? Ik in ieder geval niet!
In deze blog post ga ik kijken naar de 8 gevolgen die de coronacrisis heeft op de huizenmarkt.
Inhoudsopgave
#1 Angst
Eén van de belangrijkste gevolgen van de coronacrisis is “angst”. Niemand weet precies hoe lang de coronacrisis gaat duren en wat voor impact dit op je persoonlijke situatie heeft. Wat wel duidelijk is dat de coronacrisis grote impact heeft op het economische klimaat.
Vereniging Eigen Huis (VEH) zei vorige week te verwachten dat het consumentenvertrouwen daalt door de negatieve gevolgen van de coronacrisis, zoals het stilleggen van reisverkeer en bedrijven die hun deuren sluiten.
Verder raakt de coronacrisis eigenlijk iedereen.
Werknemers vragen zich af “Houd ik mijn baan nog wel?”
ZZPers vragen zich af “Wanneer krijg ik mijn volgende opdracht?”
Ondernemers vragen zich af “Hoe voorkom ik een faillissement met zo’n grote omzet daling?”
En eigenlijk iedereen vraag zich af “Hoe lang gaat de corona crisis nog duren?”
Angst is een heel slechte raadgever en zorgt ervoor dat mensen en bedrijven gekke / onverwachte dingen gaan doen. Deze angst is het voornaamste gevolg van de coronacrisis, die weer zorgt voor andere gevolgen.
#2 Online bezichtiging van te koop staande huizen
Een voor de hand liggend gevolg van het coronavirus is de bezichtigen van woningen. Aangezien je nu minimaal 1.5 m afstand moet houden een een bezichtiging minder makkelijk. Reguliere bezichtigingen gaan nog wel door met eventuele aanpassingen. Echter grote open dagen waar je met allemaal potentiale kopers komt kijken zijn nu niet mogelijk.
Verder zijn bijvoorbeeld alle “Open Huizen dagen” in maart en april afgelast. Ofwel als je je huis wilt verkopen is het moeilijker geworden om in contact te komen met potentiële kopers.
Door deze beperkingen zie je dat makelaars overgaan op online rondleidingen. Echter een huis kopen of verkopen met alleen een online bezichtiging zal in de meeste geval niet gaan. Je wilt toch zelf je huis hebben bekeken als je €500.000 of meer voor een rijtjeshuis gaat neerleggen.
Verder kunnen taxaties en de overdracht bij de notaris niet online. Kortom het coronavirus zal zeker impact hebben op het aantal woning verkopen.
#3 Hypotheekrente gaat stijgen
De hypotheekrente staat nu historisch laag en lijkt alleen maar lager te kunnen gaan. Echter door de coronacrisis is de verwachting dat de hypotheekrente langzaam zal gaan stijgen.
Oorzaak voor de verwachting dat de hypotheekrente gaat stijgen is dat de coronacrisis zorgt voor kredietrisico’s. De kredietrisico’s proberen de banken af te dekken met een hogere hypotheekrente.
De onderstaande figuur laat zien dat de meeste banken in maart ’20 de hypotheekrente hebben verhoogd.
Laten we dat komende maanden kijken of deze trend zich door zet en de hypotheekrentes voor een langere periode gaan stijgen.
#4 Hypotheekaanvragen
Doordat de hypotheekrente nu nog historisch laag is en er nu signalen zijn van een stijgende hypotheekrente zie je dat het aantal hypotheek aanvragen gigantisch toenemen.
Daar komt ook nog eens bij dat mensen nu meer tijd hebben, dus is dit geval is één en één twee! Mensen willen hun bestaande hypotheek nu oversluiten en aspirant kopers willen nog graag gebruiken maken van de lage hypotheekrente.
#5 Woningverkopen
Het aantal transacties ligt in maart iets lager dan de voorgaande maanden. Of dit een tijdelijk dip is door de maatregelen ivm het coronavirus is nog niet duidelijk.
Nu zijn er namelijk nog geen goede cijfers beschikbaar die laten zien wat de gevolgen zijn van de coronacrisis op de huizenmarkt.
De belangenvereniging van huiseigenaren ziet nog niet dat kopers afzien van het kopen van een huis. Het is alleen wel moeilijker geworden om een huis te kopen of verkopen.
#6 Huizenprijzen
Door het coronavirus is de opkomst bij bezichtigingen lager. Verder zijn alle “Open Huizen Dagen” gecancelled. Dus ik zou denken dat je bij minder bezichtigingen ook minder biedingen krijgt. Dit zal dan op termijn ook weer de verkoopprijs (negatief) beïnvloeden.
Dit zijn simpelweg mijn gedachtes over wat ik een logisch gevolg vind van de boven genoemde gevolgen. Aan de andere kant blijft er krapte op de woningmarkt en die gaat niet opeens weg door de coronacrisis.
Kortom het lijkt mij een logisch gevolg dat de huizenprijzen onder druk komen te staan door de corona crisis.
#7 Financiering met coronavoorbehoud
Het kopen van een woning met voorbehoud van financiering was altijd al belangrijk, maar dat is nu zeker belangrijk! Het coronavirus kan er namelijk voor zorgen dat je als ZZPer je inkomsten verliest of als werknemer je baan verliest. Het financieringsvoorbehoud beschermt je als je daardoor de hypotheek niet rond krijgt.
Naast het financiering onder voorbehoud zie je nu ook het coronavoorbehoud terug komen op Funda. Het coronavoorbehoud doet eigenlijk hetzelfde als een financieringsvoorbehoud. Echter bij het coronaverbehoud kan de verkoop ontbonden worden door de gevolgen van de coronacrisis.
#8 Minder expats
Je tweede huis of appartement verhuren aan expats is erg populair. Lees hier meer over in de blog post “Hoe huis verhuren aan expats?“.
Door de coronacrisis zijn de meeste landsgrenzen gesloten en kunnen er zeker de komende maanden geen nieuwe expats naar Nederland reizen. Verder is Europa momenteel een hotspot van de coronacrisis, dus zal het niet echt aantrekkelijk zijn voor expats om naar Europe te reizen.
Expats zullen nog steeds wel naar Nederland komen voor werk, maar zeker de komende maanden zal dit een stuk minder zijn dan de voorgaande maanden. Dit gaan particuliere vastgoedbeleggers die hun beleggingspand aan expats verhuren op termijn zeker voelen.
Eindoordeel
Het coronavirus heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot de coronacrisis! De coronacrisis zal op korte termijn zeker gevolgen hebben voor de huizenmarkt en de gehele economie.
Hoe deze gevolgen precies gaan uitpakken is nu nog niet te voorspellen. Laten we de komende maanden kijken hoe de coronacrisis zich gaat ontwikkelen.
Heb jij zelf last ondervonden van de coronacrisis bij het aankopen of verkopen van een beleggingspand? Laat je reactie hieronder achter om het met ons te delen.
Disclaimer: Ik heb deze blog post zo nauwkeurig mogelijk opgesteld en hierin mijn inzicht geven op het effect van het coronacrisis op de huizenmarkt. Gebruik je eigen gezonde verstand als je investeringen gaat doen! Schakel een financieel adviseur in indien je niet zeker bent van je zaak. Mocht je gezondheidsklachten hebben en twijfelen of dit wellicht komt door het coronavirus? Kijk dan op de site van het RIVM zodat je weet hoe te handelen!
Beste HKOTV, het is nu eind juli ’20 en de coronacrisis is inmiddels zo’n 4 maanden geleden begonnen. Hoe zie jij de impact nu van de coronacrisis op de woningmarkt? Het lijkt me dat de gevolgen mee vallen? Althans bij mij in de straat merk ik er weinig van en worden woningen nog steeds voor meer dan de vraagprijs verkocht… Ik ben benieuwd naar je inzichten. Bij voorbaat dank, Henry
Beste Henry, leuk dat je de tijd hebt genomen om te reageren! Hier was ik zelf ook benieuwd naar. Heb hier zojuist een blog post over gemaakt. Lees hier mijn inzichten “Coronacrisis in Nederland“. Veel scucces ermee!
Beste HKOTV, ik ben benieuwd hoe de gevolgen van de coronacrisis nu echt uitpakken. In Nederland lijkt het beter te gaan, maar in grote delen van de wereld loopt het aantal besmettingen nog steeds hard op. Kortom gaat de crisis nog dieper worden of is het ergste nu achter de rug?
Ik ben er zelf niet zeker van. Ben benieuwd naar je mening!
Beste Pernilla, zoals zojuist ook aan Henry doorgegeven heb ik hier zojuist een blog post over gemaakt. Lees hier mijn inzichten “Coronacrisis in Nederland“. Veel scucces ermee!
De Nederlandse overheid in onbetrouwbaar! De belastingregels veranderen steeds en worden steeds ongunstiger voor mensen die hun zuur verdiende geld sparen of investeren! Eerst betaal ik 50% inkomsten belasting. Dan 21% btw en als ik mijn zuur verdiende geld ga investeren nog eens vermogensbelasting! O ja en als ik dood ga nog eens erfbelasting! Belachelijk! Ik ga nooit investeren in vastgoed maar geef elke cent lekker uit!
George, dank dat je wilde reageren. Ik vind Nederland een prachtig land. We hebben het hier heel goed denk ik zo. Ja ik ben met je eens dat de belastingdruk hier redelijk hoog is. Aan de andere kant is alles in Nederland wel goed geregeld. Wat betreft je stelling over investeren in vastgoed, dat is ieder zijn goed recht. Als je niet wilt investeren moet je dat lekker niet doen. Mijn advies is vooral dat je moet doen waar je je zelf goed bij voelt. Veel succes idg!
Mijn persoonlijke ervaring met de crisis is een bezichtiging voor overdracht met zo min mogelijk mensen en het passeren van de leveringsakte door volmacht van de notaris. Vooral die laatste voelt vreemd: geen handtekening onder ons eerste pand. Maar wel blij dat het allemaal door kan gaan.
En daarnaast is de tijd die ik beschikbaar heb voor verdieping in vastgoed investeren en blog schrijven bijna nihil geworden door het op de kids passen en daarnaast werken.
De komende maanden worden spannend en interessant. Benieuwd naar je volgende post!
Ivor, dank dat je dit wilde delen! Het is een gekke tijd. Belangrijkste is om hier met z’n allen gezond door heen te komen. Take care!