Beste keuken voor je beleggingspand?

Beleggingspand kopen

Wat is nu de beste keuken voor in je beleggingspand?

Wist je dat mensen steeds meer tijd doorbrengen in de keuken? De keuken is echt een centraal punt geworden in het huishouden.

Verder is de keuken ook echt een selling point van je huis of appartement. Dat geldt niet alleen voor je eigen woning maar ook zeker voor de woning die je verhuurt.

Dus wat is nu de keuken met de beste prijs kwaliteit verhouding voor in je beleggingspand? Aan de ene kant wil je niet te veel geld uitgeven aan de andere kant wil je goede huurders trekken en een zo hoog mogelijk huur kunnen vragen.

Ik vond het zelf nog best moeilijk om een geschikte keuken te vinden voor mijn beleggingspand. Mijn zoektocht naar de ideale keuken voor mijn eerste beleggingspand heeft dan ook best lang geduurd. In deze blog post zijn ik mijn bevindingen met je delen.

In deze blog post ga ik de volgende onderwerpen behandelen:

Welke opties voor de keuken zijn er?

Zoveel mensen zoveel smaken voor een keuken. Ofwel wat jij een mooie keuken vindt kan iemand anders weer helemaal niks vinden.

Wat wel belangrijk is is dat je zorgt voor een neutrale keuken. Ga nou niet voor allemaal schreeuwende mode kleuren maar zorg voor een tijdloze en neutrale keuken in je beleggingspand.

Grofweg zijn er de volgende opties voor de keuken van een beleggingspand:

 • Bestaande keuken zonder opknappen gebruiken
 • Bestaande keuken opknappen of pimpen
 • Oude keuken eruit slopen en nieuwe keuken kopen en laten plaatsen
 • Oude keuken eruit slopen en nieuwe keuken kopen en zelf plaatsen
 • Nieuwe keuken kiezen voor een nieuwbouw woning

Hieronder zal ik de verschillende opties één voor één toelichten.

Waar moet je opletten bij de keuken van je beleggingspand?

Eigenlijk verschilt dit niet zoveel met een keuken voor je eigen woning. Toch zijn er wat specifieke zaken waar je op moet letten als je een keuken koopt voor in een beleggingspand. Hieronder een kort opsomming van de belangrijkste punten:

 • Degelijkheid van de keuken; Dit is voor mij een belangrijk punt. De keuken word namelijk veel gebruikt en je wilt niet dat je elke keer gebeld word omdat er apparatuur niet werkt in de keuken. Beknibbel dus niet op de aanschaf van goede keuken apparatuur!
 • Voldoende opbergruimte; Voldoende opbergruimte is gewoon handig. Zeker als je een niet al te grote keuken hebt is het handig om te zorgen voor voldoende bergruimte. Hiermee kan je ook extra punten scoren voor de puntentelling!
 • Lengte van het keukenblad; Zorg ervoor dat je keukenblad minimaal 2m (ononderbroken) land is. Daar krijg je maar liefst 7 extra punten voor de puntentelling voor! Die punten mag je niet aan je neus voorbij laten gaan
 • Soort keukenblad; Aan het keukenblad kan je heel veel geld uitgeven. Een mooi keukenblad is ook een echte “eye catcher” van je beleggingspand. Hier zou ik gaan voor een net keukenblad, maar niet een luxe hardstenen keukenblad. Dat krijg je namelijk niet terugverdiend

Als je nog wat punten tekort komt om met je beleggingspand in de vrije sector te komen dan is het verstandig om slim je keuken in te richten en zo wat extra punten te scoren.

Kortom maak gebruik van de huurpunten die je kan verdienen met je keuken! Lees de blog post “Hoe je beleggingspand in de vrije sector krijgen?” voor meer details hierover.

Bestaande keuken zonder opknappen gebruiken

Dit is uiteraard de makkelijkste optie! Bij aanschaf van je beleggingspand is de bestaande keken nog prima. Dan moet je er dus ook lekker niks aan doen. Zo makkelijk is het…

Check wel even de volgende punten om verrassingen te voorkomen:

 • Aantal groepen voor de keuken; Check of alle apparatuur van meer dan 2000 Watt op een aparte groep zit aangesloten. Dat is namelijk verplicht volgens de NEN 1010 installatienorm. Verder voorkomt dit klachten van de huurders dat er groepen uitslaan door overbelasting
 • Check de gasslang; Als er een gaskookplaat in de keuken zit moet deze zijn aangesloten met een goedgekeurde gasslang. Gasslangen zijn verkrijgbaar in 2 soorten: de traditionele zwarte (met gele ring) en de gele RVS slang. Let op dat de zwarte slangen na verloop van tijd gaan uitdrogen en dan scheurtjes gaan vertonen. Na maximaal 5 jaar na de productiedatum moeten ze vervangen worden. Dit is belangrijk voor de veiligheid!
 • Check of alles ook daadwerkelijk werkt; Dit lijkt misschien een open deur… Echter mijn ervaring is dat je alles goed moet check om te voorkomen dat je elke keer naar je beleggingspand moet rijden om klachten te verhelpen. Dat levert irritatie op bij de huurders en geeft je weer werk na de overdracht

Bestaande keuken opknappen of pimpen

Indien de keuken eigenlijk nog goed is maar er gedateerd uitziet, dan kan je ook de bestaande keuken opknappen of “pimpen”. Er zijn veel mogelijkheden om je keuken op te knappen of te “pimpen”.

Afhankelijk van de staat van de keuken kan het volgende doen:

 • Keuken deurtjes opknappen; Dit kan je doen door nieuw folie over de keuken deurtjes te laten doen (kost zo rond de €500 als je dit laat doen). Je kan ook ervoor kiezen om de deurtjes opnieuw te schilderen. Ben hier zelf niet zo’n fan van omdat het er toch een beetje amateuristisch uitziet. Maar dat is de goedkoopste optie
 • Nieuw keukenblad; Het plaatsen van een nieuw keukenblad geeft de keuken gelijk weer een andere uitstraling! Dit hoeft niet duur te zijn. Je kan een nieuw keukenblad kopen vanaf zo’n €100. Als je een luxe granieten keukenblad wilt dan moet je wel aan zo’n €1.000 denken
 • Nieuwe keukenapparatuur; Mocht de keukenapparatuur niet meer werken dan kan je de keukenapparatuur vervangen. Hiervoor hoef je niet de hele keuken te vervangen
 • Gedeeltelijk vervangen; Mochten er nu een paar keukenkastjes niet meer goed zijn. Dan vervang je toch gewoon alleen deze keukenkastjes? Dus gewoon kijken naar wat er vervangen moet worden en dan alleen die delen vervangen.

Check de “gelukkigerwonen” site voor een gedetailleerde beschrijving van hoe je de keuken kunt opknappen.

Oude keuken eruit slopen en nieuwe keuken kopen en laten plaatsen

Ja een nieuwe keuken kopen en laten plaatsen is natuurlijk een dure grap. Dit moet je dus alleen doen als de oude keuken echt niet meer te redden valt.

TIP: Ondanks dat je besloten hebt om de keuken te vervangen kan je nog wel geld krijgen voor bijvoorbeeld het keukenblad of voor nog werkende keukenapparatuur. Dus maak een paar goede foto’s en zet het op Marktplaats.

Zelf ben ik wel wezen kijken bij verschillende keukenwinkels voor mijn beleggingspand. Uiteindelijk toch besloten om geen nieuwe keuken te kopen bij een keukenwinkel. Mijn ervaring is dat je altijd gelokt wordt met een super goede aanbieding, maar dat je toch voor een nette keuken zo rond de €4.000 – 4.500 kwijt bent.

De volgende ketens leveren de goedkoopste keukens. Ik kan niks zeggen over de kwaliteit van deze keukens, omdat ik er zelf geen keuken gekocht heb.

 • i-kook.nl
 • Keukenkampioen.nl
 • Dekeukengroothandel.nl

Even goed zoeken op internet en je zal genoeg opties vinden voor een keuken. Je hoort ook regelmatig dat mensen naar Duitsland gaan om daar hun keuken te kopen. Dat schijnt goedkoper te zijn dan in Nederland en toch van goede kwaliteit. Zelf heb ik daar geen ervaring mee. Ik hoor graag van je als je daar ervaring mee hebt en hoe dat bevalt.

Oude keuken eruit slopen en nieuwe keuken kopen en zelf plaatsen

ikea keuken zelf ontwerpen en plaatsen

Ja hoor daar is de IKEA weer…

Uiteindelijk ben ik voor mijn eerste beleggingspand voor een keuken van de IKEA gegaan. Mijn eerste beleggingspand had wel een keuken, maar die bleek later toch zo slecht te zijn dat ik die eruit gehaald heb.

Vervolgens ben ik op zoek gegaan naar een goedkope en degelijke keuken. Na een lange zoektocht uiteindelijk bij de IKEA terecht gekomen. Mijn gedacht hierbij was dat de prijs van de IKEA keuken erg scherp is, alles modulair is (en bij schade dus makkelijk te vangen) en je hebt een heel lange garantie (25 jaar!).

Kortom het leek me ideaal voor een beleggingspand. In totaal heeft de keuken bij IKEA me zo’n €3.250 gekost. Hiervoor krijg je een keuken met een vaatwasser, afzuigkap, combimagnetron en een losse koelkast in RVS look. Geen slechte deal vergeleken met de prijzen die ik kreeg van de bovengenoemde keuken concurrenten.

Enige min puntje is wel dat je dan nog wel zelf je keuken moet plaatsen. Wil je dat laten doen, dan kost je dat ook nog een ruim €1.000.

Tot nu toe bevalt de keuken redelijk goed. Moet wel zeggen dat ik de volgende keer geen keukenapparatuur koop via de IKEA. Binnen een jaar zijn de afzuigkap en de combimagnetron stuk gegaan. Viel binnen de garantie, dus koste me niks maar dat is toch irritant…

Nieuwe keuken kiezen voor een nieuwbouw woning

keuken in nieuwbouw woning

Als je een nieuwbouw woning / appartement aanschaft met als doel het te verhuren zul je ook voor een keuken moeten kopen. Vaak is er een standaard keuken bij de koopprijs inbegrepen. Zelf zou ik gewoon de standaard keuken nemen die er bij de nieuwbouw geleverd word. Wel even checken of je keukenblad minimaal 2m lang is, maar verder moet je hier niet extra geld aan uitgeven.

Eindoordeel

Creatief nadenken over de beste oplossing voor de keuken in je beleggingspand kan je veel opleveren. Het hoeft allemaal niet de hoofdprijs te kosten om toch een nette keuken te krijgen.

Dus hierbij daag ik je uit om met creativiteit een zo kosten effectieve keuken te verzinnen voor je volgende beleggingspand. Je zult zien dat er voor minder dan je denkt toch een heleboel mogelijk is.

Graag hoor ik van je wat je voor creatieve oplossing voor de keuken hebt verzonnen. Laat je reactie hieronder achter!

Ben je inmiddels klaar om ook te gaan investeren in vastgoed? Leuk! Lees dan ook de blog post “Hoe vind je een interessant beleggingspand?” om een goede start te maken. Veel succes!

8 gedachten over “Beste keuken voor je beleggingspand?”

 1. Ik ben nog druk op zoek naar een beleggingspand om aan expats te verhuren. Nu kijk ik in de regio Amsterdam en kom ik ook Almere tegen. Op zich veel geschikte huizen en niet te ver van Amsterdam maar toch een enorme twijfel. In hoeverre is Almere populair cq geschikt bij/voor expats?

  • Hi Miquel,

   Ten eerste mijn dank voor je reactie. Persoonlijk lijkt Almere me een prima plek.
   Echter let op dat als je Almere kiest voor expats die werken in Amsterdam, dat je er rekening mee houdt waar je in Almere zit. Almere-Poort ligt net aan de andere kant van het water en dicht bij Amsterdam. Als je ergens aan de grens van Almere-Buiten zit, dan ben je dichter in de buurt van Lelystad dan van Amsterdam. Dat lijkt me voor een expat die ook regelmatig naar kantoor gaat in Amsterdam niet ideaal.
   Als je twijfelt kan je het beste gewoon een aantal verhuurmakelaars benaderen. Dan weet je snel genoeg hoe de huurmarkt is in de stad / wijk waar jij interesse in hebt. En dan weet je gelijk op welke doelgroep je moet focussen. Mocht je een aantal makelaars zoeken dan kan dat makkelijk via Makelaarzoeker (of gewoon via google natuurlijk ?).

   Hopelijk kan je hier verder mee. Veel succes idg!

   Grt,

   Ewoud

 2. Ik vind dat ook een tweedehands keuken een optie is. Er staan soms vrij nieuwe keukens op o.a. Marktplaats of lokale tweedehands sites die voor een paar honderd euro te koop zijn.

  Tevens ben ik niet zo’n voorstander van inbouwapparatuur en heb hier bij onze woning dan ook niet voor gekozen. Bij mankementen of defecten ben je daar als verhuurder aansprakelijk voor, en zal je zelf voor reparatie of vervanging moeten zorgen. Zelf ben ik bang hoe de verhuurder met deze apparatuur omgaat. Ontdooien ze de diepvries regelmatig? Doet men per ongeluk geen metalen voorwerpen in de magnetron? Maakt men de vaatwasser regelmatig schoon? Valt er een voorwerp op de glazen plaat van de kookplaat en breekt deze? En nog meerdere mogelijkheden. Wel heb ik een afzuigkap opgehangen en een los gasfornuis geplaatst.

  • Beste Bo,
   Leuk dat je weer terug ben gekomen op de blog. Dank voor je reactie!

   Dat is een goede toevoeging. Daar ben ik het eigenlijk wel mee eens. Een tweedehands keuken kan zeker een goede optie zijn. Dat zal ik gelijk toevoegen aan de blog post!
   Gek dat ik daar eigenlijk helemaal niet aan gedacht had.
   Zelf heb ik nu een IKEA keuken in het appartement dat ik verhuur. Mijn gedachte hierbij was dat je dan makkelijk frontjes en dergelijke kan vervangen. Dat is ook zo en heb ik al eens gedaan bij de vaatwasser. Het is echter wel jammer dat uiteindelijk alles toch best wel goed ingebouwd zit en het bijvoorbeeld dus een gigantische klus is om je keukenblad te vervangen. Terwijl je op het keukenblad juist het snelste schade krijgt. Verder is ook de inbouwapparatuur toch niet 1, 2, 3 vervangen hoor.

   Dus vanuit dat oogpunt is jou terugkoppeling helemaal niet zo gek! Lijkt me alleen met een tweedehands keuken wel moeilijk om die dan ook weer passend te krijgen in jou specifieke keuken. Hoe doe jij dit?

   Ik ga jou feedback verwerken in de blog post. Super bedankt!

 3. Ik kan me voorstellen dat het opknappen van een bestaande keuken kan helpen om de waarde van een pand te doen stijgen. Het klopt dat er specifieke zaken zijn waarop je moet letten. Opbergruimte vind ik een goeie om op te letten.

  • Beste, fijn artikel om te lezen.
   Wij gaan ook een bestaande keuken vervangen met Ikea materiaal. Daarbij twijfelen we wel over het werkblad. Welk materiaal heeft u voorzien en bent u tevreden over de duurzaamheid ervan?

   • Beste Bart,

    Dank voor je reactie. Ter info, je reageerde op een reactie van Pim. Hierbij toch mijn reactie.

    Ik had een standaard IKEA keukenblad gekocht. Het EKBACKEN blad, volgens mij was het deze variant. Zag er best strak uit, wat ik wel jammer vond waren de zaagranden. Hier moet je een plakstrip op plakken en dat ziet er niet zo mooi uit.
    Het appartement is nog verhuurd, dus ik heb nog niet het keukenblad goed kunnen inspecteren na een paar jaar gebruik. Tussentijds ben ik wel langs geweest omdat de rand van het keukenblad tpv de vaatwasser los ging (ondanks dat ik een vochtstrip aan de onderzijde van het keukenblad had geplakt). Dat is eigenlijk het grootste minpunt.

    Kortom niet het beste keukenblad wat er is, maar voor een huur appartement een prima keuze.

Plaats een reactie