Hoe cv-ketel wegwerken?

Kozijnen & deuren

Heb jij ook een cv-ketel hangen in een kamer die je graag wilt wegwerken?

Ik wel! Mijn cv-ketel hangt midden in een grote slaapkamer en dit maakt de slaapkamer onhandig in gebruik. Verder ziet het er gewoon lelijk uit zo’n cv-ketel midden in je slaapkamer.

Aangezien ik mijn appartement grondig ging renoveren, had ik gelijk het plan gemaakt om de cv-ketel te gaan verplaatsen naar een kast in de keuken. Deze kast in de keuken werd nu namelijk niet gebuikt en hier staat de cv-ketel mooi uit het zicht.

Niet alle werkzaamheden in deze klusbeschrijving heb ik zelf uitgevoerd. Het verplaatsen van de cv-ketel heb ik door een erkende loodgieter laten uitvoeren. Alle andere werkzaamheden heb ik zelf uitgevoerd.

In deze blog post ga ik het volgende behandelen:

Waar op letten bij het (ver)plaatsen van een cv-ketel?

checks die je moet doen

Voordat ik “zomaar” de cv-ketel van de slaapkamer naar de keuken verplaats vond ik het verstandig om te checken waar je allemaal op moet letten bij het plaatsen van een cv-ketel. Als zoekende op internet blijken er toch nog wel wat zaken te zijn waar je op moet letten.

De volgende punten zijn de belangrijkste punten die ik gevonden heb:

#1 Check of je een open of gesloten cv-ketel hebt

Zoals je weet heeft een cv-ketel verse lucht nodig voor de verbranding. Als je nog een oude, zogenaamde, open cv-ketel hebt dan haalt de cv-ketel de lucht voor de verbranding uit de ruimte waar de cv-ketel in hangt. Het is met een open cv-ketel dan ook niet verstandig om deze in een kast in te bouwen om te voorkomen dat de cv-ketel onvoldoende verse lucht krijgt.

In mijn geval heb ik een redelijk nieuwe cv-ketel van eind 2015 en is het een gesloten cv-ketel. Dit betekent dat de cv-ketel via een aanvoer buis vanaf buiten zijn verse lucht toegevoerd krijgt. Een gesloten cv-ketel kan je zonder problemen in een kast uit het zicht hangen.

Nou dat is in mijn geval dus een “tick in the box”!

#2 Zorg voor voldoende ventilatie bij de cv-ketel

Ondanks dat ik een gesloten cv-ketel heb, blijft het toch belangrijk dat de cv-ketel op een plek staat waar voldoende ventilatie is. Er kan namelijk altijd nog onverbrand gas vrijkomen. Verder geeft de cv-ketel ook warmte af. Hierdoor blijft ventilatie belangrijk.

#3 Bereikbaarheid van de cv-ketel

Naast ventilatie is het verstandig om ervoor te zorgen dat de cv-ketel goed bereikbaar is voor het jaarlijkse onderhoud. Dus de cv-ketel plaatsen in een kast met een deur ervoor is prima. Zo lang je er maar voor zorgt dat de onderhoudsmonteur goed bij de cv-ketel kan in het geval van een storing of het jaarlijkse onderhoud.

Als ik mijn cv-ketel vanuit de slaapkamer naar de kast in de keuken verplaats voldoe in aan de hierboven beschreven aandachtspunten. Dus er is werk aan de winkel!

Verplaatsen van de CV ketel naar kast in de keuken

De eerste stap van deze klus is de CV ketel weghalen uit de slaapkamer en verplaatsen naar de kast in de keuken. Voor deze klus heb ik een erkende installateur ingeschakeld.

De situatie bij aanvang van deze klus is als volgt:

cv-ketel in de slaapkamer

CV ketel loskoppelen

De cv ketel is in één dag door een erkende installateur losgekoppeld en verplaatst naar de keuken. De goedkoopste installateur met de beste reviews heb ik gevonden via Werkspot. Voor werk dat ik zelf niet kan of wil uitvoeren heb ik goede ervaringen met Werkspot. Als je klus die je wilt uitvoeren groot / interessant genoeg is zal je merken dat je vaak uit 5 of meer partijen kan kiezen.

Hieronder zie je de CV ketel losgekoppeld worden:

loskoppelen cv-ketel

Behalve een erkende installateur vinden via Werkspot heb ik hier niet veel aan gedaan. O ja bij aanvang van de werkzaamheden heb ik de hoofdafsluiter van het water en het gas dicht gedraaid… Wel zo veilig voor deze klus.

CV ketel plaatsen in kast in de keuken

Bij het verplaatsen van de CV ketel zijn de aanvoer buis voor de lucht en de afvoer buis voor de verbrandingsgassen beschadigd. Beide buizen zijn vervangen door nieuwe exemplaren. Hiervoor moest er vanaf de schoorsteen van het appartement nieuwe buizen naar de CV ketel gebracht worden.

Zo de eerste stap van dit klus project is gezet! Na een dag werk is de CV ketel weg uit de slaapkamer en hangt de CV ketel in de kast in de keuken. Hieronder het resultaat:

cv-ketel weg uit slaapkamer en geplaatst in kast in keuken

Uitzoeken van deur voor kast van CV ketel

Nu de CV ketel verplaatst is van de slaapkamer naar de keuken kan de slaapkamer netjes afgewerkt gaan worden. In de keuken zie je nu de hele tijd de CV ketel. De kast zou ik nu graag gaan afwerken met een net deurtje zodat de keuken er helemaal netjes uitziet.

Het deurkozijn van de kast in de keuken heeft een beetje onhandige maten. De hoogte van het deurkozijn is 205 cm en de breedte is 75 cm.

Het liefste zou ik een mooie paneeldeur plaatsen voor de cv-ketel, maar die kan ik niet vinden met die afmetingen.

Dus maar op zoek op internet naar een andere oplossing om de cv-ketel netjes uit het zicht te werken. Op Bol.com kwam ik de volgende vouwdeur tegen:

EUROSTAR WIT Vouwdeur

Deze vouwdeur lijkt precies te passen en ziet er op de foto strak uit. De prijs van de Eurostar vouwdeur is €129,95. Best nog redelijk duur, maar de andere vouwdeuren die ik kan vinden op Bol.com hebben allemaal slechte reviews of zien er heel goedkoop uit.

De Eurostar vouwdeur heeft een standaardhoogte van 205 cm en is eventueel nog in te korten. Deze hoogte zou precies moeten passen. Dus dat zou mooi zijn!

Verder is de standaardbreedte 83 cm. Dat past ook precies. Wellicht moet ik er zelfs nog wel één paneel uithalen, maar dat zie ik wel tijdens het plaatsen.

Deur op maat maken

Ik heb gelukt! De aangeschafte Eurostar vouwdeur past inderdaad zonder in te korten. Dat scheelt weer zagen.

Nu het bouwpakket in elkaar zetten. De vouwdeur kan je makkelijk in elkaar zetten. Binnen 30 min is de Eurostar vouwdeur klaar om in de deuropening te plaatsen. Het werkt het makkelijkste als je vouwdeur op de grond in elkaar zet.

De volgende stap is de profielen aan de zijkant en bovenkant aan het deurkozijn bevestigen.

Vouwdeur plaatsen

Eerst moet je het profiel aan de zijkant bevestigen waar de vouwdeur in komt te zitten. Hiervoor moet je bevestigingsplaatjes op het originele kozijn schroeven. Hierna kan je het profiel erop klikken.

plaatsen vouwdeur in deuropening

Het plaatsen van de Eurostar vouwdeur in het deurkozijn was een beetje passen en meten, maar ging eigenlijk best makkelijk. Nu is de cv-ketel netjes geplaatst in een kast en uit het zicht door de vouwdeur.

Zo ziet de vouwdeur eruit als de deur dicht is:

dichte vouwdeur voor de cv-ketel

Het eindresultaat

Om het thuis zo veilig mogelijk te maken had ik ook nog een brandblusser en een blusdeken gekocht. Die kan ik nu mooi ophangen in de kast waar ook de cv-ketel hangt. Dan is het uit het zicht maar toch dicht bij de hand in geval van nood.

brandblusser en blusdeken opgehangen in kast cv-ketel

Samenvatting

Zo deze klus is ook weer gedaan. Het verplaatsen van de CV ketel naar de keuken is een goede investering geweest. Nu heb ik opeens een extra slaapkamer erbij! Zeker nu de CV ketel netjes weggewerkt is achter een deurtje in de keuken.

Graag hoor ik van je of deze klusbeschrijving duidelijk is of dat er nog vragen over zijn. Heb jij zelf een goed voorbeeld van een mooi weggewerkte cv-ketel? Dan hoor ik graag van je! Laat je reactie hieronder achter.

Mocht je nu willen weten hoe je een normaal kozijn in een deurpost moet plaatsen. Lees dan de blog post “Plaatsen van een nieuw deurkozijn“.

3 gedachten over “Hoe cv-ketel wegwerken?”

  1. Dankjewel voor dit stuk over het wegwerken van de cv-ketel. Ik kan me voorstellen dat het belangrijk is dat er genoeg zuurstof is voor de cv-ketel om te verbranden. Goede tip om de ketel niet in een dichte kast te bouwen.

Reacties zijn gesloten.