Slapende VVE

« Back to Glossary Index

Een slapende VvE is een VvE die wel is opgericht bij de akte van splitsing, maar de niet actief gebruikt wordt. Bij een slapende VVE of vereniging worden er geen maandelijkse servicekosten betaald, is er geen kasreserve voor groot onderhoud en wordt er niet regelmatig vergaderd. Verder is een slapende vereniging niet ingeschreven in de Kamer van Koophandel, is er geen begroting, balans of exploitatierekening beschikbaar.

Let op een slapende VvE brengt risico’s met zich mee! Bij een actieve vereniging van eigenaren wordt er namelijk gespaard voor groot onderhoud en bij een slapende vereniging is er dus geen spaarpot. Wanneer er dus groot onderhoud moet plaats vinden is dat vaak een verrassing en dan moeten de bewoners opeens een grote financiële bijdrage doen. Het kan voorkomen dat in zo’n geval niet alle bewoners voldoende spaargeld hebben om die nodig is voor het groot onderhoud. Hoe ga je daar dan mee om als bewoner of eigenaar van een ander appartement binnen het appartementencomplex? Ook bij het verkopen van een appartement met een slapende VVE loop je als verkoper het risico dat de koper moeite krijgt met het krijgen van een hypotheek. Kortom het is verstandig om de slapende VVE actief te maken. Lees hier welke stappen je kunt zetten om de VVE te activeren.

Lees in meer over het kopen van een appartement met of zonder VVE in de blog post “Beleggingspand met of zonder VVE kopen?“.

« Terug naar Begrippenlijst