Tweede Kamerverkiezingen en de huizenmarkt

Woningmarkt

Tweede Kamerverkiezingen en de huizenmarkt.

Het kan je niet ontgaan zijn, het is weer verkiezingstijd! De huizenmarkt is altijd een hot topic tijdens verkiezingen. Dus hoe denken de politieke partijen over de huizenmarkt?

Over een kleine week kunnen we allemaal weer naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In deze blog post ga ik kijken wat de verschillende partijen voorstellen voor de Tweede Kamerverkiezingen rond het thema “de huizenmarkt“. Wellicht dat deze informatie je kan helpen bij het bepalen van je uiteindelijke keuze.

In deze blog post ga ik het volgende behandelen:

Hypotheekrenteaftrek

De hypotheekrente aftrek begon ooit als een een belastingvoordeel om het eigenwoningbezit te bevorderen, maar is al jaren een punt van discussie. De hypotheekrente zou huizenbezitters te veel bevoordelen ten opzichte van huurders. Verder heeft de hypotheekrenteaftrek er voor gezorgd dat de huizenprijzen alleen maar verder stegen. Daarnaast is Nederland in Europe het land het de hoogste hypotheekschuld per inwoner.

Hierdoor staat de hypotheekrenteaftrek al jaren op de “politieke agenda” om aangepakt te worden. Wat tot een aantal jaar geleden een “heet hangijzer” was waar politieke partijen hun vingers liever niet aan wilden branden is inmiddels niet zo spannend meer.

Een aantal jaar geleden is de hervorming van de hypotheekrenteaftrek al ingezet door bij nieuwe hypotheken bijvoorbeeld aflossen te verplichten. Verder is er ook al besloten het belastingvoordeel versneld af te bouwen tot in 2023 de maximale renteaftrek nog maar 37,05% is. Zie hieronder hoe de hypotheekrente afgebouwd gaat worden:

afbouw hypotheekrenteaftrek tot en met 2023
Bron: Belastingdienst

Standpunten politieke partijen voor Tweede Kamerverkiezingen

Dus hoe kijken de verschillende politieke partijen nu aan tegen de hypotheekrenteafterk?

  • De PvdA, SP, Partij voor de Dieren, SGP, 50 Plus en Denk willen de hypotheekrenteaftrek geleidelijk verder afbouwen
  • De D66, Christen Unie en Groenlinks gaan nog verder en zijn ervoor om de hypotheekrenteaftrek helemaal af te schaffen

Bij al deze partijen gaat het afbouwen of afschaffen van de hypotheekrente dan gecombineerd met een belastingverlaging ergens anders. Bijvoorbeeld via de inkomstenbelasting, de overdrachtsbelasting of het eigenwoningforfait. Meer informatie over de hoogte van de belastingen voor de eigenwoningbezitter kan je lezen in de blog post “Wat doen met hogere WOZ-waarde?“.

  • De VVD, CDA, PVV en FVD willen de hypotheekrenteaftrek niet verder hervormen en laten zoals de afbouw nu is afgesproken.

Bekijk hier alle partijstandpunten voor het thema hypotheekrenteaftrek met een verwijzing naar de verkiezingsprogramma’s.

Vastgoedbeleggers en de huizenmarkt

vastgoedbeleggers op de woningmarkt

Starters op de woningmarkt is een ander “hot topic” in de politiek. Dus de Tweede Kamerverkiezingen zijn zeker belangrijk voor de huizenmarkt. Om de kansen van starters te vergroten zijn er plannen om in sommige gemeenten of wijken een zogenaamde “zelfwoonplicht’ in te voeren. Hiermee wil de politiek voorkomen dat vastgoedbeleggers woningen opkopen voor verhuur. De beslissing voor deze “zelfwoonplicht” komt te liggen bij de gemeenten.

De meeste partijen zijn hier voorstander van (zelfs de VVD). Alleen PVV, FVD en SGP zien niets in deze maatregel.

Verder zijn er ook nog plannen om vastgoedbeleggers met meerdere beleggingspanden zwaarder te belasten. Op dit punt zijn de politieke partijen meer verdeeld. Hier zie je duidelijk een splitsing tussen linkse partijen (voor zwaarder belasten) en rechtse partijen (tegen zwaarder belasten).

Meer informatie over hoe starters hun kansen kunnen vergroten op hun eerste eigen koopwoning kun je lezen in de blog post “Hoe als starter een huis kopen?

Belastingvrij schenken

Ook de eenmalige belastingvrije schenking van maximaal €105.302 aan kopers tot 40 jaar is een punt waar de verschillende politieke partijen anders over denken.

Er is angst bij de politieke partijen dat dit belastingvoordeel de huizenprijzen nog verder zou opdrijven. Daarnaast zou dit belastingvoordeel zorgen voor meer ongelijke kansen op de woningmarkt. De PVDA, Groenlinks, Christen Unie, D66 en SP willen daarom deze zogenaamde “jubelton” afschaffen.

De VVD, Denk, FVD en SGP willen de schenkingsvrijstelling juist behouden. Deze politieke partijen denken dat dit belastingvoordeel ruimere mogelijkheden biedt aan starters op de woningmarkt. De CDA en Partij voor de Dieren zijn ook voor behoud van dit belastingvoordeel, maar willen deze schenkingsvrijstelling dan wel versoberen.

Lees hier meer over in het artikel “Schenken voor woning en hypotheek“.

Bouw van nieuwbouwwoningen

meer nieuwbouwwoningen bouwen in Nederland

Het aantal nieuwbouwwoningen is een punt waar eigenlijk alle politieke partijen het over eens zijn!

Er moet meer gebouwd gaan worden!

De manier waarop al deze nieuwbouwwoningen dan gerealiseerd moeten gaan worden daar zijn niet alle politieke partijen het over eens. Een deel van de politieke partijen ziet hierin een centrale rol voor de Overheid, in de vorm van een bouwfonds of een bouwplicht. Daarnaast heb je nog de stikstofcrisis die volgens alle politieke partijen anders aangepakt moeten worden. Verder is het de vraag waar er gebouwd moet gaan? Ook hier zijn niet alle partijen het over eens.

Ondanks dat alle politieke partijen het er over eens zijn dat er mee gebouwd moet gaan worden, gaan de ambitieuze doelstellingen waarschijnlijk niet gehaald worden. Zie de volgende video voor meer achtergrond informatie.

Best een moeilijk punt om de verschillende politieke partijen op te vergelijken, voornamelijk omdat het gaat om HOE en WAAR al deze nieuwe woningen moeten komen.

Lees voor meer achtergrondinformatie over de voor- en nadelen van een nieuwbouwwoning de blog post “Wat is beter nieuwbouw of bestaande bouw?“.

Eindoordeel

Deze blog post over de Tweede Kamerverkiezingen en de huizenmarkt heb ik gemaakt op basis van de KiesWijzerWonen van VBO makelaars. Met behulp van de KiesWijzerWonen reageren politieke partijen op stellingen met betrekking tot de huizenmarkt. Uiteraard zal geen van de politieke partijen alleen een meerderheid behalen. Uiteindelijk zal het nieuwe kabinet toch weer een compromis zijn van de schillende standpunten. Toch is het interessant om te lezen hoe de verschillende politieke partijen denken over de woningmarkt en wat concreet hun plannen zijn.

Deze blog post is puur informatief bedoeld. Ik maak geen reclame of ben geen voorstander van één van de genoemde politieke partijen. Het is voor mij het belangrijkste dat je gaat stemmen! Waarop dat moet je zelf weten. Aan de hand van de verschillende kieswijzers kan je bepalen welke politieke partij het meeste overeen komt met wat jij belangrijk vindt. Hieronder een overzicht van de verschillende kieswijzers:

Dus succes met het maken van je keuze en 17 maart ’21 gaan stemmen!

2 gedachten over “Tweede Kamerverkiezingen en de huizenmarkt”

  1. Leuk artikel, ik ben zelf jarenlang politicus geweest. De woningmarkt staat nu in de top 5 politieke issues. Begrijp ik ook wel. Het is lastig voor jongeren en starters om iets redelijks te kunnen huren of kopen. Zie dat ook bij mijn kids. Maar goed ik ben en blijf een ‘die hard liberal’.

    • Dank voor je reactie! Ja ik vond het wel interessant om me eens wat meer te verdiepen in wat de verschillende politieke partijen voor plannen hebben voor de woningmarkt.
      Zeker nu de woningmarkt bijna dagelijks in het nieuws is. Hopelijk gaan starters en jongeren in 2021 wat meer kans krijgen op de woningmarkt.

Plaats een reactie