Wanneer je beleggingspand verkopen?

Beleggingspand verkopen

Het verkopen van je beleggingspand.

Wanneer kan je nu het beste je beleggingspand verkopen? Dat is een vraag die misschien niet bij je op komt als je een beleggingspand gaat kopen. Althans dat was niet iets waar ik echt aan dacht…

Toch is het verstandig om al bij de het aankopen van je beleggingspand na te denken over wanneer en hoe je de verkoop wilt gaan doen.

In deze blog post ga ik delen wat ik zelf gevonden heb over de verkoop van een beleggingspand. Daarnaast zal ik mijn eigen aanpak die ik wil gaan hanteren voor de eventuele verkoop van beleggingspanden met je delen.

Hopelijk haal je hier nuttige informatie uit voor de opbouw van je eigen vastgoedportefeuille en kan je dit gebruiken voor de eventuele verkoop van je beleggingspanden.

Wat komt er allemaal kijken bij het verkopen van een beleggingspand? En welke factoren bepalen of je je beleggingspand met winst of verlies verkoopt?

Aan de hand van de volgende onderwerpen ga ik hier stap voor stap doorheen:

Aankopen van een beleggingspand

aankopen van een beleggingspand

Eén van de basis regels bij het investeren in vastgoed is dat je de winst behaalt bij de aankoop van je beleggingspand. Ofwel als je een beleggingspand koopt boven de marktprijs zal het moeilijk worden om bij verkoop een mooie overwaarde te realiseren.

Dus bij aankoop van je beleggingspand leg je de basis voor een goede verkoop.

Hoe kan je bij de aankoop nu zorgen voor een goede basis?

Het belangrijkste is dat je vooruit denkt! Zie hieronder mijn aanpak:

  • Locatie, locatie, locatie; De locatie bepaald voor een groot gedeelte de prijs per m2 van je beleggingspand. Dit kan je dus ook gebruiken in je voordeel. Probeer een beleggingspand te kopen is een mindere buurt die echter in opkomst is. Of kijk naar de plannen van de gemeente en koop een beleggingspand in een buurt waar de gemeente veel geld in gaat investeren. Verder is het altijd goed om dicht bij een treinstation te kopen (zeker als dit treinstation een upgrade gaat krijgen in de nabije toekomst).
  • Hou rekening met de woontrends; Zorg dat je inspeelt op de woontrends. Dit is bijvoorbeeld de vergrijzing en dat er steeds meer eenpersoonshuishoudens komen.
    Lees ook eens de blog post “Waar investeren in vastgoed?” om een goed beeld te krijgen van waar de kansen liggen.
  • Koop een kluswoning; Een kluswoning kopen onder de marktprijs en die opknappen is de beste methode om overwaarde te creëren! Dat is een bewezen methode die al jaar en dag populair is.

Als je dit aanhoudt bij de aanschaf van je beleggingspanden, zit er zeker een mooie overwaarde bij de verkoop!

Welke renovaties geven meerwaarde bij een verkoop?

verbeteren energielabel

Als laatste punt noemde ik hierboven dat het aanschaffen van een kluswoning een goede kans geeft om overwaarde te creëren.

Met welke renovaties of verbouwingen creëer je dan meerwaarde van je beleggingspand? Mijn inziens zijn dit de belangrijkste:

  • Verbeteren van energielabel; Nog steeds zie ik dat de meeste kluswoningen alleen maar worden opgeknapt om er mooi uit te zien. Er word een nieuwe keuken en badkamer geplaatst. Verder ligt er weer een mooie vloer in en zijn de wanden gestuct. Ja dit zijn zeker zaken die de huurder kan waarderen, echter je mist een grote kans om waarde toe te voegen! Lees ook eens de blog post “Hoe gevel jaren 20 appartement isoleren?” voor een goed praktijk voorbeeld.
  • Vergroten van het woonoppervlakte; Als het mogelijk is om het woonoppervlakte te vergroten is dit een goede investering. Dit kan je realiseren door bijvoorbeeld een dakkapel te plaatsen in een schuin dak. Of een stuk aan te bouwen / een dak opbouw te doen. Let hier uiteraard wel bij op of de kosten opwegen tegen de extra huurinkomsten / verwachte meerwaarde!
  • Dakterras creëren; Wonen in een van de grote steden (Amsterdam, Utrecht, Den Haag of Rotterdam) blijft de komende jaren populair. In de stad is het hebben van een eigen buitenruimte (tuin / dakterras echt toegevoegde waarde). Als je een topappartement hebt kan je vaak op het dak een dakterras aanleggen. Dit geeft je de mogelijkheid om een hogere huurprijs te vragen en bij verkoop is dit een eye catcher die je overwaarde gaat opleveren!

Op welke termijn kan je het beste je beleggingspand verkopen?

heb geduld met je beleggingspand verkopen

Je kan nog zo scherp je beleggingspand aankopen, maar als je binnen een paar jaar alweer besluit je beleggingspand te verkopen kan je best eens tegen een tegenvaller aan lopen…

Investeren in vastgoed doe je voor de lange termijn!

Het is als het rennen van een marathon. De aanhouder die wint!

Kortom als je je geld niet kan missen, dan kun je beter niet in vastgoed gaan investeren.

Zie hieronder het verschil tussen de termijnen waarna je je beleggingspand gaat verkopen:

  • Termijn < 5 jaar; Als je voorziet dat je binnen 5 jaar je beleggingspand weer gaat verkopen, dan is mijn advies: ga niet investeren in vastgoed!
  • Termijn 5 – 10 jaar; Bij een termijn tussen de 5 en 10 jaar heb je kans dat je net in een slechte woningmarkt je beleggingspand wilt verkopen. Dat kan je (financieel) pijn doen. Het is beter om tenminste met een beleggingshorizon van 10 jaar in vastgoed te investeren.
  • Termijn >10 jaar; Dit is de ideale termijn voor het investeren in vastgoed! Als je bij aanvang een bruto huurrendement hebt gehaald van 9%, dan heb je na 10 jaar je hele aankoop bedrag terug verdiend uit je huur! Hoe geweldig is dat? Nu kun je rustig afwachten totdat er een mooi moment komt voor de verkoop!

Welke factoren beïnvloeden de verkoopprijs?

welke factoren beïnvloeden de verkoopprijs als je je beleggingspand gaat verkopen

Uiteraard zijn er veel factoren die de uiteindelijke verkoopprijs bepalen. Op sommige van deze factoren heb je helaas geen invloed. Vandaar dat je alleen moet gaan investeren in vastgoed als je dat doet voor de lange termijn.

Op een aantal factoren heb je juist wel invloed. Maak daar dus gebruik van!

Zie hieronder de verschillende factoren:

  • Woningmarkt; Hoe de woningmarkt ervoor staat op het moment dat je je beleggingspand wilt verkopen weet je helaas niet. Kortom zorg dat je investeringshorizon lang genoeg is. Je moet namelijk in staat zijn om te kunnen verkopen op het juiste moment. Dat betekent dat je eventueel langer zal moeten wachten dan je gedacht had.
  • Energielabel; Ik ben ervan overtuigd dat op termijn een groen energielabel (label A) van je beleggingspand een positieve impuls kan geven aan je verkoopprijs. Hier heb je zelf invloed op. Dus maak hier gebruik van en investeer nu en krijg dit later uitbetaald in de vorm van overwaarde!
  • Verhuurd of onverhuurd verkopen; Er is nogal wat verschil of je een beleggingspand verhuurd of onverhuurd gaat verkopen. Verhuurd vastgoed is namelijk “slechts” zo’n 80% waard van het vastgoed in onverhuurde staat. Het is mijn ervaring dat je grofweg 12x de jaarhuur krijgt als je verhuurd vastgoed te koop zet. Kortom het kan een mooie kans zijn om zodra de huurders opzeggen, je beleggingspand eens goed van binnen te verven en leeg te verkopen. Dan zal je een maximale verkoopprijs behalen!

Hoe je het beste je beleggingspand kan verkopen is de zogenaamde “exitstrategie”. Een goede exitstrategie betekent dat je al be aankoop weer hoe je uiteindelijk uit de investering zal stappen.

Via Beleggingspanden.nl kan je beleggingspanden voor een goede prijs verkopen.

Eindoordeel

Ondanks dat het misschien niet het eerste is waar je aan denkt als je een beleggingspand koopt, moet je weldegelijk nadenken over wanneer je je beleggingspand wilt verkopen.

Zelf heb ik nog geen beleggingspanden verkocht. Mijn focus ligt nu op het opbouwen van een beleggingsportefeuille. Toch is het goed om na te denken hoe je het beste je beleggingspanden kunt verkopen. Ondanks dat investeren in vastgoed mij te doen is om de maandelijkse huurinkomsten is het hebben van een goede exitstrategie erg belangrijk.

Je wilt namelijk ook aan het einde nog een mooie overwaarde realiseren!

Wil je nu ook een beleggingspand gaan kopen? Lees ook eens de blog post “Hoe vind je een interessant beleggingspand?” voor praktische informatie over hoe je een interessant beleggingspand kunt vinden.

Dat kan je in een goede positie brengen om bij de verkoop een mooie overwaarde te realiseren.

Graag hoor ik van je of jou inmiddels als beleggingspanden hebt verkocht. Wat was hierbij je exitstrategie? Laat je reactie hieronder achter!

8 gedachten over “Wanneer je beleggingspand verkopen?”

  1. Leuke artikelen!

    Ik ben zelf iets meer van het doen en dan pas denken, u blijkbaar andersom als ik zo uw verhaal lees.

    Ik ben nu bezig met de verkoop van mijn 2e beleggingspand via beleggingspanden.nl en vraag me ineens af hoe dit belastingtechnisch zit. Het eerste verkocht huis was in nov 2019 en het 2e nu. Word dat dan door de fiscus al gezien als zakelijk? Of kom ik er op deze manier nog mee weg als privé? Dat is lastig te vinden op internet, misschien heeft u al kennis hierover of de overwaarde belast word?

    Mijn ervaring overigens is dat je juist meer geld krijg dan die 80% waarde in verhuurde staat. Als je een goede huurstroom hebt is je pand interessant voor beleggers en krijg je er zelfs meer voor.

    • Beste Jur,
      Ten eerste mijn dank voor je reactie en je positieve feedback! Leuk om te horen.

      Als je privé belegt in vastgoed dan valt de waarde van je beleggingspand(en) in box 3. Wanneer je een beleggingspand verkoopt is de eventuele verkoopwinst belastingvrij (althans je gaat hier gewoon vermogensbelasting in box 3 over betalen). Het lijkt me geen probleem om meerdere beleggingspanden te verkopen, zolang je maar kunt aantonen dat het onder “normaal vermogensbeheer” valt. Zeker het verkopen is niet heel arbeidsintensief dus dat lijkt me prima als privé te kunnen. Mocht je toch nog twijfelen dan kan je altijd de Belastingdienst hierover benaderen.

      Trouwens goed om te horen dat je ervaring is dat je tegenwoordig meer krijgt dan 80% van de waarde in verhuurde staat. Dat is ook wel wat ik zie als ik de huidige prijzen van beleggingspanden op beleggingspanden.nl vergelijk met een aantal jaar geleden.

      Veel succes ermee!

    • Beste Jur,
      Ik heb ook een vraag voor jou. Zou je willen delen waarom je besloten hebt om deze twee beleggingspanden te verkopen?
      Ben benieuwd wat je beweegredenen zijn en zou daar graag van willen leren. Ik hoor graag van je!

      • Beste HKOTV,

        Bedankt voor uw reactie. Ik heb een opdracht uitgezet bij de fiscus, die gaat mijn situatie bekijken. Het is namelijk ook zo, dat het pand dat ik nu verkoop verkocht word binnen 1 jaar, wat een beetje op flippen kan lijken (10 maanden in bezit nu). Dus het is een grijs gebied, ik ben benieuwd wat de adviseur er van gaat maken.

        Mijn beweegredenen zijn niet zakelijk, ik wil een eigen huis kopen en geld vrij maken. Ik denk wel dat dit een goed moment is om beleggingspanden te verkopen, nu de beleggers over elkaar heen struikelen om vóór de geplande overdrachtsbelastingverhoging 1 jan te kopen.

        Ik kreeg overigens geen melding van uw antwoord, daarom is mijn reactie zo laat is.

        • Beste Jur,
          Mijn dank voor je reactie! Leuk om je feedback te horen. Ik ben met je eens dat het nu een prima moment is om een beleggingspand te verkopen!
          Gaat denk ik niet veel beter worden dan dit.
          Gek dat je trouwens geen bericht kreeg van mijn antwoord. Ik probeer altijd zsm te antwoorden (doel is binnen 24 uur, maar helaas lukt dat niet altijd…).
          Ik zal gaan uitzoeken wat hier fout ging om wellicht zijn de instellingen van mijn blog niet goed.
          Veel succes met de verkoop en ik ben benieuwd naar de feedback van de belasting adviseur.

          Fijne avond nog!

    • Als je het pand binnen 3 jaar verkoopt dan zal de fiscus het in mogelijk in box 1 belasten. Ze maken slechts 1 maal een uitzondering per 3 jaar per belastingplichtige. Dus hangt af wanneer je het pand gekocht hebt.

  2. Beste HKOTV, nu de economie in recessie gaat lijkt het me nu een goed moment om je beleggingspand(en) te verkopen. Zelf zit ik eraan te denken om idg 1 van onze beleggingspanden te verkopen. Nu krijg je nog een goede prijs en wellicht gaan de huizenprijzen dalen zodra de economie in een recessie zit. Hoe zie jij dit?
    Vast mijn dank voor je reactie, Jack

    • Jack, dank voor je reactie. Dat vind ik een moeilijke vraag. Zelf ben ik niet goed in het voorspellen van wat de economie / huizenprijzen gaan doen. Ik investeer met de geachte dat ik de beleggingspanden of aandelen nooit meer ga verkopen, maar dat zij mij maandelijkse cashflow blijven opleveren.
      Hier zal je dus zelf een keus in moeten maken. Bedank je wel vast wat je met je geld wilt gaan doen als je je beleggingspand(en) hebt verkocht. De spaarrente is namelijk nog steeds erg laag (bijna 0%)!

Plaats een reactie