De vakantie staat weer voor de deur en dus gaat het weer kriebelen bij veel mensen. Niet alleen voor de vakantie zelf, maar ook nadenken over het kopen van je eigen vakantiehuis.
Zou het niet heerlijk zijn om zelf je eigen vakantiehuisje te hebben?
Een vakantiehuisje waar je zelf van kunt genieten tijdens de vakanties en de periodes dat je niet zelf in het vakantiehuisje zit het verhuren aan toeristen.
Klinkt best goed. Of niet?
Maar is dat ook echt zo?
Wat is het rendement dat je kan behalen als je gaat investeren in een vakantiehuisje?
Daar ga ik in deze blog post naar op zoek. In deze blog post ga ik het volgende behandelen:
Inhoudsopgave
Wat is een vakantiehuis?
Wat is een vakantiehuis eigenlijk? Een vakantiehuis is, niet verrassend, een huis dat je kan huren of kopen om er een vakantie in door te brengen. Het is dus een huis voor recreatie doeleinden. Misschien lijkt het overbodig om dit aan te halen, maar in Nederland staat er in het bestemmingsplan voor elke woning vermeld welke bestemming een gebouw heeft.
Bij het NVM gebruiken ze de volgende defintie:
Een recreatiewoning betreft een tweede woning voor recreatieve doeleinden, die qua verschijningsvorm vergelijkbaar is met reguliere woonvormen (geen stacaravans of tuinhuisjes). De recreatiewoning kan voor eigen gebruik bedoeld zijn, maar ook als investering (verhuur) of een mix van beiden.
Bron: NVM
Laten we eens gaan kijken naar de verschillen tussen een “normaal huis en een zogenaamde recreatiewoning.
Woonbestemming of recreatiebestemming
Mocht je in Nederland een vakantiehuisje of recreatiewoning willen kopen dan moet je dus rekening houden met het bestemmingsplan.
Zoals aangegeven staat in een bestemmingsplan welke bestemming een gebouw heeft. Zo heeft een vakantiehuis logischerwijs de bestemming recreëren. Dit betekent dat een vakantiehuisje alleen maar gebruikt mag worden om te recreëren. Permanente bewoning van een vakantiehuis is dan dus niet toegestaan.
Het kan wel voorkomen dat een vakantiehuis een woonbestemming heeft in het bestemmingsplan. Heeft een vakantiehuisje een woonbestemming dan mag je permanent in het vakantiehuis wonen. Dit verschilt per vakantiepark / gemeente, dus let hier op.
Wees je er verder van bewust dat gemeenten verplicht zijn om handhavend op te treden tegen mensen die onrechtmatig in een vakantiehuis wonen.
Waar moet je nog meer opletten bij het kopen van een vakantiewoning?
Bouwbesluit vakantiehuis
Voor de bouwtechnische eisen van een vakantiehuisje moet je het bouwbesluit erop naslaan. Ik ben geen bouwkundige, maar na wat googlen vond ik het volgende.
Bij het bouwbesluit is het belangrijk om te weten welke gebruiksfunctie aan een woning is toegekend. Hier heb je de “logiesfunctie” en de “woonfunctie”. Hieronder van beide functies de definities:
Definitie logiesfunctie: gebruiksfunctie voor het bieden van recreatief verblijf of tijdelijk onderdak aan personen. Die personen hebben elders hun hoofdverblijf. Van een logiesfunctie is onder meer sprake bij een zomerhuisje, een hotel, een motel en een pension. Elke hotelkamer of suite is een logiesverblijf in een logiesfunctie.
Bron: www.obex.nl
Ofwel als een woning in het bouwbesluit een logiesfunctie heeft, dan is de woning alleen te gebruiken voor een recreatief / tijdelijk verblijf.
Dan nu de definitie van de woonfunctie.
Definitie woonfunctie: Gebruiksfunctie voor het wonen. Onder woonfunctie vallen bouwwerken of delen daarvan met een woonbestemming, zoals vrijstaande woningen, eengezinswoningen, flat- of portiekwoningen, studentenhuizen, woonboten en woonwagens.
Bron: www.obex.nl
Bouwtechnische eisen vakantiehuis
Afhankelijk van de hierboven beschreven logiesfunctie of woonfunctie gelden er voor beide verschillende bouwtechnische eisen. Hieronder een opsomming van de verschillen tussen de logiesfunctie en de woonfunctie:
- Inbraakwerendheid; er zijn geen eisen voor een vakantiehuis. Voor een woonhuis worden er wel eisen aan gesteld aan de inbraakwerendheid
- Geluidseisen; voor een vakantiehuisje gelden geen eisen eisen aan bescherming tegen geluid van buiten, installatiegeluid binnen de ‘woning’ en geluidwering tussen verblijfsruimten binnen de ‘woning’. Hier gelden voor nieuwbouwwoningen strenge eisen voor!
- Daglicht; er zijn een eisen voor een vakantiehuis. Voor een woonhuis worden er wel eisen aan gesteld aan de de hoeveelheid daglicht die in de woning komt
- Energiezuinigheid; er gelden minder strenge eisen aan de energiezuinigheid van een vakantiehuisje. Voor nieuwbouwwoningen gelden (zeer) strenge eisen aan de energiezuinigheid van de woning
Verschillen vakantiewoning en woonhuis
Zoals je hebt kunnen lezen zijn er in Nederland best veel verschillen in de eisen en mogelijkheden tussen een woonhuis en een recreatiewoning of vakantiehuis.
Met name of permanente bewoning is toegestaan is een belangrijk verschil en daarnaast zijn de bouwkundige eisen die aan een vakantiehuis gesteld worden minder. Dit betekent dus ook dat de kwaliteit van het gemiddelde vakantiehuisje op een vakantiepark in Nederland minder is en dus ook de levensduur van het vakantiehuis.
Ben je hier van bewust als je een lange termijn investering doet in een recreatiewoning op een Nederlands vakantiepark!
Vakantiehuis kopen in Nederland
Laten we beginnen met de cijfers en feiten van de Nederlandse markt voor vakantiehuizen op een rijtje te zetten.
Hoeveel vakantiehuizen zijn er in Nederland?
In Nederland waren er in 2016 ongeveer zo’n 130.000 recreatiewoningen. Dat zijn althans de laatste cijfers die ik heb kunnen vinden op internet. Het aantal recreatiewoningen is de afgelopen jaren snel gestegen. In 2014 waren er bijvoorbeeld 110.000 recreatiewoningen.
De toename van het aantal recreatiewoningen is iets dat al sinds de jaren 90 een stijgende lijn laat zien. Hieronder een overzicht van de ontwikkeling van de voorraad recreatiewoningen vanaf 1997 tot en met 2013.
Dus inmiddels zijn er in Nederland ruim meer dan 130.000 vakantiehuizen. Waar staan al deze vakantiehuizen eigenlijk in Nederland?
Vakantiepark of los vakantie huisje?
Vakantieparken… In Nederland zijn er namelijk ruim 1.500 vakantieparken. Bijna alle Nederlandse recreatiewoningen (95%) staan op een recreatiepark. De overige 5% zijn recreatiewoningen die niet op een vakantiepark staan.
Als je nog verder inzoomt op deze cijfers, zie je dat ruim 65.000 recreatiewoningen (zo’n beetje de helft) op een groot vakantiepark staat. Een vakantiepark valt onder de categorie “groot” als het vakantiepark meer dan 200 vakantiehuizen telt. Verder hebben deze grootschalige vakantieparken vaak veel voorzieningen zoals een subtropisch zwembad, speelpark, winkels en restaurants. Center Parcs, Roompot en Landal bezitten de meeste grote vakantieparken in Nederland.
Waar een vakantiehuis kopen in Nederland?
Er zijn in Nederland heel veel mooie plekken waar je een vakantiehuisje kunt kopen. Goede locaties zijn er eigenlijk in heel Nederland. Uiteraard zijn de beste plekken de toeristische hotspots van Nederland.
- De waddeneilanden; eigenlijk zijn alle waddeneilanden een goede locatie voor een vakantiehuis. Zeker de wat grotere waddeneilanden zoals Texel en Terschelling zijn zeer in trek bij zowel Nederlandse als buitenlandse toeristen. Een vakantiehuis op één van de waddeneilanden is niet goedkoop: gemiddeld kost een vakantiehuis hier zo’n €350.000
- Zeeland; Zeeland is ook een populaire bestemming voor toeristen in Nederland. Hierbij is de kust een echte trekpleister. De vakantiehuizen in Zeeland zijn iets goedkoper dan op de waddeneilanden, maar nog steeds redelijk prijzig
- Noord- en Zuid Hollandse kust; Met name de kust van Noord- en Zuid Holland zijn in trek bij buitenlandse en Nederlandse toeristen. Er is hier slechts een beperkt aanbod van vakantiehuizen en weinig ruimte voor nieuwbouw. Door de schaarste zijn de prijzen van vakantiehuizen hier echter hoog
- Veluwe; Ook de Veluwe is in trek bij toeristen. De mooie bosrijke omgeving is hier de grootste trekpleister
Waar je in Nederland ook een recreatiewoning wilt gaan kopen, je zal altijd zelf de afweging moeten maken of je op een vakantiepark iets wilt kopen of niet.
Hou hierbij rekening met het feit dat het overgrote deel van de vakantiehuizen in Nederland op een vakantiepark staan.
Concurrentie door particuliere verhuur
Een belangrijke trend die al langere tijd aan de gang is is het aanbod van particuliere woningen voor de tijdelijke vakantie verhuur. Met name de komst van Airbnb heeft ervoor gezorgd dat er veel toeristen direct via Airbnb een huis huren van een particulier. De woningen die via Airbnb worden aangeboden hebben als voordeel dat ze vaak in het centrum van de stag liggen en aantrekkelijk geprijsd zijn.
Kortom het is moeilijk concurreren met alternatieven zoals Airbnb.
Mocht je een tweede huis willen gaan verhuren via Airbnb lees dan eerst de blog post “Mag ik mijn tweede woning verhuren via Airbnb?“.
Vakantiehuis kopen in het buitenland
Je hoeft natuurlijk niet een vakantiehuisje te kopen in Nederland. Als je van lekker weer houdt en grote kans op zon wilt hebben dan zijn er genoeg mooie plekken in het buitenland.
Laten we eens gaan kijken naar een aantal populaire plekken in het buitenland waar Nederlander een vakantiehuis hebben.
Waar een vakantiehuis kopen in het buitenland?
Bij het kopen van een vakantiehuis in het buitenland zijn de volgende landen erg populair:
- Frankrijk; Frankrijk is nog steeds het land waar wij als Nederlanders het meeste naar toe gaan op vakantie. Eigenlijk heeft Frankrijk alles voor een ideale vakantie. Er is in Frankrijk namelijk voor ieder wat wils (strand, bos, mooie steden, lekker eten, bergen, enz).
- Spanje; Een andere onvervalste favoriet voor Nederlanders op vakantie is Spanje.
- Turkije; De populariteit van Turkije was wat afgenomen door de onrust die er afgelopen jaren in Turkije was. Nu zie je echter weer dat Turkije steeds aantrekkelijker word om weer een tweede huis te kopen. Voordeel van Turkije is het goede klimaat en de ligging aan de kust. Verder zijn nog steeds de prijzen van vakantiewoningen gunstig
Behalve de bovenstaande landen zijn er natuurlijk nog heel veel andere landen waar je een mooi vakantiehuis kunt kopen.
Kijk eens op de Second Home site voor meer informatie over het kopen en verhuren van een vakantiewoning in het buitenland.
Rendementsberekening
Uiteindelijk is het mij allemaal te doen om het rendement. Ik weet dat voor een vakantiewoning er voor veel mensen geldt dat dit niet alleen om het rendement gaat. Echter voor mij draait het alleen maar om het rendement.
Waarom zou je anders voor veel geld een eigen vakantiehuisje kopen als je beter je geld had kunnen beleggen op de beurs? Dan had je lekker elk jaar van je rendement dat je haalt op de beurs een leuk vakantiehuisje ergens kunnen huren. Maar ja dat is hoe ik er over denk…
Dus laten we eens gaan kijken naar welk rendement je kan behalen met het kopen en verhuren van een vakantiehuisje.
Vakantiehuis kopen in Nederland
Om een goed beeld te krijgen van wat het rendement is voor een vakantiewoning is het belangrijk om te weten wat je zelf wilt. Als je maximaal rendement wilt behalen voor je vakantiehuisje zal je het vakantiehuisje ook zoveel mogelijk moeten gaan verhuren. Dan kan het zomaar zijn dat in het hoogseizoen je zelf niet erin kan, omdat je dan juist de hoogste huur kan vragen.
Voor de volgende rendementsberekeningen ga ik ervan uit dat je streeft naar een maximaal rendement. Dus ga ik uit van zo veel mogelijk verhuren.
Center Parcs
Laten we beginnen met de gemakkelijkste rendementsberekening. Bij Center Parcs kan je een vakantiehuisje kopen met gegarandeerde huurinkomsten van 5%. Deze inkomsten staan vast voor een periode van 15 jaar. Zie hieronder de tekst van de Center Parcs site:
Bij Center Parcs Vastgoed ontvangt u 5% gegarandeerde huur of minimaal 3% variabele huur + een percentage van de totale huuromzet. Omdat Center Parcs Vastgoed een officiële huurgarantie afgeeft, ontvangt u uw huur stipt elk kwartaal. Zo kunt u uw rendement en inkomsten alvast inplannen voor de komende 15 jaar.
Bron: Center Parcs
Voor meer details kan je kijken op de Center Parcs site.
Roompot
Ook bij Roompot vakantieparken kan je investeren in een vakantiehuisje met een gegarandeerd rendement. Bij Roompot kan je een vergelijkbaar gegarandeerd rendement op je huurinkomsten halen van 5% tot maximaal 6%.
Voor meer details check de Roompot site.
Vakantiehuis kopen in het buitenland
Als je een los vakantiehuisje koopt in Nederland of het buitenland kan je een hoger rendement behalen dan de gegarandeerde rendementen zoals je die kan krijgen bij Center Parcs of Roompot.
Echter risico en rendement gaan altijd hand in hand!
De moeilijkheid bij een vakantiehuisje is om een goede inschatting te krijgen van alle bijkomende kosten als je de verhuur uitbesteed. Ik ben uitgegaan dat je dit ongeveer €100 per week kost. Weet niet of dat reëel is, maar dat leek me een redelijk bedrag.
Verder heb je bij verhuur van een vakantiewoning te maken met het hoogseizoen en het laagseizoen. Ik ben ervan uitgegaan dat je 16 weken hoogseizoen hebt en dat de rest van het jaar laagseizoen is. Als je dan kijkt naar wat een gemiddeld vakantiehuisje in Nederland of in het buitenland kost zit je gauw op zo’n €275.000.
Als je een beetje speelt met de huurprijs en bezettingsgraad kan je het volgende rendement krijgen:
Zoals je ziet zijn dit mooie rendementen. Echter alles staat of valt met je huurprijs en bezettingsgraad die je weet te behalen. Daarnaast zijn de kosten voor de verhuur van je vakantiewoning een grote kostenpost.
Eindoordeel
Het rendement dat je met de verhuur van een vakantiehuisje kan halen is erg verschillend. Ga je voor een vakantiehuisje op een vakantiepark met een vast rendement dan zit je op zo’n 5% rendement per jaar.
Ben je echter wat avontuurlijker en koop je een huisje in het buitenland dan kan je een hoger rendement behalen. Denk dat zo’n 8% (bij 100% eigen geld) tot 15% (bij 30% eigen geld) mogelijk moet zijn.
Mijn grootste bezwaar tegen het hebben van een vakantiehuisje in het buitenland zijn de bijkomende kosten voor de verhuur. Daarnaast heb je de afstand. Elke keer als je naar het vakantiehuisje moet zal je lang moeten reizen (en veel kosten maken).
Al met al blijf ik zelf investeren in Nederlandse huurwoningen. Daar haal je net zo’n mooi rendement mee, maar bij langdurige verhuur heb je hier minder werk aan.
Heb jij ervaringen met het kopen en verhuren van een vakantiehuisje in Nederland of het buitenland? Deel dan je ervaringen via de reactie mogelijkheid hieronder. Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen!
Let op bij het verhuren van een vakantiewoning dat je huurinkomsten niet gezien gaan worden als inkomen uit arbeid. Lees de blog post “Huurinkomsten belasting?” voor alle details over dit onderwerp.
Een leuk bijkomstig rendement kan zijn dat u het vakantiehuis aanbiedt op een ruilplatform. Zo kunt u goedkoop op vakantie of weekendje weg. De website van tweedewoningruil is de enige huizenruil site die zich enkel richt op vakantiehuizen. Zo haalt u nog meer rendement uit uw tweede woning.
Huizenruil is voor vele mensen al bekend, echter tweedewoningruil richt zich enkel op mensen met een tweede huis. Dat biedt voordelen, zo kunt u de periode wanneer men ruilt vrij afspreken en de mensen waarmee u ruilt, weten wat uw bezit waard is. Zo bent u geen kosten kwijt aan een vakantie ergens anders.
Deze website is een goede aanvulling voor de steeds grotere groep mensen die in het bezit zijn van een tweede woning.
Mijn dank voor deze waardevolle toevoeging ?!
Hallo allemaal, mijn naam is Robert en wil ook graag investeren in een recreatie woning. Ik loop alleen tegen de volgende vraagstukken aan:
– Woning aanschaffen op een park met allerlei faciliteiten of een wat landelijker gelegen woning?
– De verhuur uitbesteden of zelf alles regelen? Met alles regelen bedoel ik, zelf boekingen de aangaan etc, etc.
– En hoe waardevast is de belegging mocht er een financiele crisis uitbreken en is een recreatiewoning weer makkelijk te verkopen?
En eventueel tips over eventuele aantrekkelijke locaties.
Goedemorgen Robert,
Ten eerste mijn dank dat je de tijd hebt genomen om een reactie achter te laten! Altijd leuk om interactie / feedback te krijgen met lezers.
Er zijn best wat lezers die investeren in vakantie / recreatiewoningen heb ik gemerkt. Zelf heb ik dat (nog) niet gedaan en kan je daar dus niet meer informatie uit eigen ervaring over geven.
Hopelijk zijn er andere lezers die je vragen gaan beantwoorden.
Ik merk trouwens dat er vaker vragen gesteld worden via reactie op blog posts waar andere lezers dan weer op reageren. Dat is natuurlijk mooi, aangezien we zo gebruik kunnen maken van de kennis van een veel grotere groep vastgoedbeleggers. Dit is ook de reden dat ik vanaf januari ’21 een forum ga plaatsen op de site. Dan kunnen geïnteresseerden actiever met andere geïnteresseerden vragen delen en hier op antwoorden. Dat is mijn inziens een betere set-up dan de reacties nu via de blog posts. Nu wordt het forum opgezet en de target is dat het forum vanaf januari ’21 live gaat.
Mocht je interesse hebben voor het forum dan kan je je inschrijven via de volgende link.
Hopelijk komt er de komende dagen een reactie van andere lezers op je vragen. Veel succes ermee en wellicht tot ziens!
Goedenavond,
Ik sta in overweging om een vakantiewoning te kopen. Prijs eur 265k. Ligt aan de Zeeuwse kust op een nieuw park. Veel faciliteiten op park aanwezig incl sub zwembad.
De woning wordt door huidige bewoner verkocht. De woning wordt verkocht met een vast huurcontract dat nog ca 7 jaar loopt en keert ca eur 10-11k per jaar uit. Rendement komt dan uit op ca 3,9%. De komende jaren heb je er dus 0,0 werk aan. Groot nadeel: je mag de woning zelf niet gebruiken en blijkbaar komt groot onderhoud wel voor jouw rekening. Nu is de woning pas 2 jaar oud, dus verwacht ik dat dit wel zal meevallen.
Daarnaast verhuren wij nu zelf al twee vakantiewoningen aan de Zeeuwse kust en deze realiseren een rendement van ca 8-9%. Maar hier hebben wij ook veel werk aan. Van normaal onderhoud, jaarlijkse investeringen, boekingen en contact daarover etc etc.
Zelf twijfel ik zeer wat wijsheid is? Een rendement de komende 7 jaar van 4,5% obv 100% eigen geld had mijn keuze makkelijker gemaakt. De prijs van woning zal dan omlaag moeten, daar het park de vaste huuropbrengsten niet gaat verhogen. Ligt vast. Weet trouwens ook niet of er indexering op plaats vindt?
Hoe kijk jij hier tegen aan?
Alvast dank voor je moeite om te reageren.
Beste Peter,
Ten eerste mijn dank dat je de tijd hebt genomen om te reageren! Het is altijd leuk om reacties te ontvangen.
Leuk om te horen dat jullie al succesvol twee vakantiewoningen verhuren. Een rendement van 8-9% is natuurlijk een prima rendement!
Wat betreft je vraag over jullie mogelijk volgende vakantiewoning dat is inderdaad lastig. Een vaste uitkering van €10K- €11K per jaar vind ik wel erg weinig. Als je uitgaat van zo’n 12 weken hoogseizoen per jaar en een huurprijs van zo’n €900 per week zit je al op bijna €11K aan huurinkomsten (bij een 100% bezettingsgraad in het hoogseizoen). Als je de rest van het jaar een bezettingsgraad van 50% hebt en een huurprijs van €450 per week, dan kom daar nog bijna €9K aan huurinkomsten bij. Ik weet niet of dit realistische getallen zijn. Dat kunnen jullie natuurlijk op basis van jullie twee andere vakantiewoningen beter inschatten. Kloppen deze getallen een beetje?
Verder is het natuurlijk jammer dat jullie er zelf niet in mogen. Dat lijkt me nu juist het leuke van het verhuren van een vakantiewoning.
Je kan het rendement proberen te verhogen door voor een gedeelte met een vastgoedhypotheek te gaan financieren (gebruik maken van het hefboomeffect). Dan zal het rendement op je eigen vermogen iets toenemen, maar de 8 – 9% ga je niet halen.
Kortom als ik eerlijk ben lijkt me dit niet de beste deal. Wellicht is dat ook de reden dat de huidige eigenaar het alweer na 2 jaar verkoopt…
Wellicht zijn er in Zeeland nog andere interessante woningen die jullie kunnen kopen voor de verhuur? Als je een woning koopt voor verhuur in de vrije sector dan heb je er ook niet heel veel werk aan. Hier zal je mijn inziens dan een beter rendement mee kunnen behalen.
Nou ja hopelijk kunnen jullie hier wat mee. Veel succes idg met jullie keuze!
Hallo,
Dank voor je uitgebreide toelichting. Ik heb de woning toch maar voorbij laten gaan. Ben het met je eens dat 10-11k te weinig is. En dan ook nog niet gebruik van kunnen maken. Jou berekening klopt aardig. In de kern komt het erop neer dat aks je er meer tijd in wilt steken, je rendement groter wordt. Fijne avond en veel succes gewenst. Grtz Peter
Beste Peter,
Hartstikke bedankt voor je terugkoppeling! Vaak hoor ik er niks meer van… Dus echt super dat je nog de moeite hebt genomen om dit te laten weten.
Er komen ongetwijfeld weer nieuwe kansen voorbij. Geduld is een schone zaak.
Blijf gezond en het gaat je goed!
Dank voor je blog. Ik verhuur zelf inmiddels 3 huizen / appartementen en dat gaat eigenlijk heel goed rendement is ongeveer 6% per jaar en dan komt daar de stijging van de huizen prijzen nog bij. Vaak huren er bekenden of bekenden van bekenden.
Ik ben nu aan het kijken of ik in een klein vakantiepark aan een plas dicht bij me in de buurt een stacaravan kan kopen. Die investering is ongeveer 30k dus het risico is ook niet heel groot. In het ergste geval verkoop ik hem weer. Ik ben echter benieuwd naar de mogelijke bezettingsgraad. Ik kan hier op internet niet heel veel over vinden. In het blog wordt aangegeven dat het in het hoogseizoen 100% is. Die inschatting lijkt me erg optimistisch. Is er iemand die hier ervaring mee heeft of me naar een goede bron kan leiden?
Beste Martijn,
Ten eerste mijn dank voor je reactie. Leuk om te horen dat het zo goed gaat!
In mijn rekenvoorbeeld heb ik 100% bezettingsgraad gebruikt voor het hoogseizoen en 50% bezettingsgraad voor het laagseizoen. Dat was puur om een gevoel te krijgen voor het uiteindelijke rendement dat je kunt behalen. Echter deze getallen zijn niet gebaseerd op eigen ervaring. Dus een goede vraag!
Hopelijk is er een andere lezers die, op basis van eigen ervaringen, je een gefundeerd inzicht kan geven. Veel succes ermee!
Leuke blog heb je! Ik ben nu op vakantie op Vlieland en ga eens kijken of ik hier een leuk vakantiehuisje kan kopen. Heerlijk eiland is dit zeg! Zeker goed om je vakantiehuisje hier te verhuren. Super duur in het hoogseizoen!
Alleen aanschaf is wel erg duur… Ik ga eens kijken of ik hier een goede investering kan vinden met een mooi rendement.
Voor nu; Fijne vakantie en ik ga van het lekkere weer genieten! Ga zo door!
Groet, Yoeri
Youri, leuk dat je de tijd hebt genomen om te reageren! De waddeneilanden zijn inderdaad erg populair. Ik ben benieuwd of je op Vlieland een vakantiewoning kan vinden dat je een leuk rendement oplevert. Veel succes in ieder geval en een fijne vakantie!
Goedemiddag, wij zijn begin 40 en hebben ons huis helemaal afgelost. Nu willen we gaan investeren in een vakantiehuisje. Niet alleen voor de verhuur maar ook om zelf elk jaar een paar weken vakantie te vieren. Momenteel denken we aan een huisje in Duitsland. Voor €150k kan je al een mooi ruim vakantiehuis kopen in Duitsland. Voordeel is dat je er binnen een dag met de auto naar toe kunt rijden. Hebben jullie ervaring met investeren in Duits vastgoed? Bij voorbaat dank voor jullie reactie!
Beste Willem, leuk dat je tijd hebt genomen om te reageren! Zelf heb ik geen ervaring met het investeren in vastgoed in Duitsland. Aangezien ik de Duitse huizenmarkt niet ken kan ik je daar geen advies over geven. Wellicht kan je eens kijken op beleggingspanden.nl? Die hebben ook vaak verhuurd Duits vastgoed te koop staan. Laat je wel goed adviseren als je besluit in het buitenland te gaan investeren in vastgoed!
Dag Willem
Ferienparkquendorfersee in Schüttorf net over de grens in Duitsland.
Kijk maar eens op de site
Twee woorden: niet doen!
Ik ben net af van twee keten op wielen in Limburg. Droompark heeft ze terug gekocht voor 50% van mijn inkoopprijs. Ik heb naast financieel verlies tevens trauma opgelopen en heel veel kilometers voor noppes gereden.
Ik zal even uitleggen waar de bottleneck is.
Ten eerste zijn de chalets echt wel onroerend goed en niet roerend ook al zijn ze voorzien van een chassis. Deze dingen haal je niet zomaar van je kavel dus onroerend zijn ze echt. Echter de recreatiepark probeert de chalets aan te smeren als roerend want dat is voor hun dan fiscaal aantrekkelijker en past beter bij hun smerige business model. Ten tweede ligt de bottleneck bij onderhoud. Deze parken groeien zo snel dat ze tijdens hoogseizoen veel gebruik maken van uitzendkrachten waardoor de kwaliteit van het housekeeping niet gehandhaafd kun worden en hierdoor krijgt de eigenaar heel veel negatieve reviews als de eigenaar deze NIET via hun boeking systeem de chalets verhuurt aan derden.
Bij aankoop wordt er van alles beloofd maar uiteindelijk is de rendement die deze ondernemers hebben beloofd NIET haalbaar!!
Mhyu, dank voor je reactie. Spijtig om te horen dat de beloftes niet zijn ingelost! Ondanks de vele positieve verhalen ben ik zelf ook niet zo’n fan van beleggen in vakantiehuisjes.
Huisjesmelker worden? Wanneer je als particulier een tweede huis wil kopen om te verhuren, is er 1 valkuil die je zeker niet moet vergeten
Julie, ik mis een gedeelte van je reactie… Ben heel benieuwd welke valkuil je niet moet vergeten. Zijn trouwens mijn inziens trouwens meerdere valkuilen. Graag hoor ik van je welke valkuil we niet moeten vergeten!