Flippen

« Back to Glossary Index

Wat is het flippen van een huis? Een huis flippen is het snel opknappen van een huis met als doel de woning in korte tijd weer met een mooie winst door te verkopen. Ook zie je regelmatig dat vastgoedbelegger een grote woning kopen om deze woning vervolgens te splitsen in twee (of meerdere) kleinere woningen. Het splitsen van woningen is binnen de vastgoedwereld een bewezen methode om waarde toe te voegen. Ook het splitsen van een woning valt onder flippen.

Wat voor panden (huizen) flippen?

Meestal zoeken vastgoedbeleggers naar vervallen woningen voor een “flip project”. Ideaal zijn grote woningen waar meer potentie uit te halen valt door deze bijvoorbeeld te splitsen. Verder zijn woningen waar je met een kleine, slimme aanpassing waarde kan toevoegen. Een mooi voorbeeld hiervan is het aanbrengen van een dakterras / maken van een extra kamer / vergroten van het woonoppervlak.

Voordelen van huis flippen

Een woning flippen is niet voor niks heel populair. Er zitten namelijk best wat voordelen aan het flippen van vastgoed. De belangrijkste voordelen zijn:

  • Je kan slimme verbeteringen direct omzetten in een hogere verkoopprijs
  • Je kan op korte termijn een mooie winst maken. Deze winst kan je vervolgens weer investeren in een nieuw pand
  • Zodra je de woning verkocht hebt ben je er klaar mee en kan je door naar je volgende “flip”

Nadelen van huis flippen

Zoals altijd zijn er niet alleen voordelen. De belangrijkste nadelen van het flippen van een woning zijn:

  • Het is tegenwoordig moeilijk om interessante woningen te vinden voor een “flip”
  • Het flippen van een woning is veel werk
  • Het is tegenwoordig moeilijk om goede (betaalbare) aannemers te vinden (die ook nog eens tijd hebben)
  • De kosten van een renovatie van een pand zijn fors
  • De winst van een flip valt in principe in box 1 (zie hieronder meer informatie)
  • Mocht de woningmarkt omslaan dan kan je weleens de woning met verlies moeten verkopen

Winst uit flip in principe belast in box 1

Het doel van flippen is het op korte termijn geld verdienen met je aankoop. Om dit te bereiken zal je in korte tijd veel werk moeten verzetten om waarde te kunnen toevoegen. Volgens de Belastingdienst komt die dan ook neer op gewoon ‘werken’. Dat blijkt ook uit hoe de Belastingdienst hiermee omgaat, aangezien de winst die je haalt uit een flip in principe belast wordt in box 1. Het is belangrijk dat je daar rekening mee houdt als je een woning wilt gaan flippen. Je betaalt in box 1 namelijk inkomstenbelasting en dat is aanzienlijk hoger dan de vermogensbelasting die je betaalt in box 3.

In de blog post “Huurinkomsten belasting” kan je meer informatie vinden over belasting of je huurinkomsten.

Risico’s van flippen van woning

Uiteraard zitten er aan het flippen van een pand ook risico’s. Je moet als vastgoedbelegger weten waar je aan begint. Het klinkt leuk om een vervallen pand te kopen en dat dan te renoveren tot een prachtige woning. Maar weet waar je aan begint. Als jij de kosten van een verbouwing verkeerd inschat dan kan je aan het eind van de rit weleens minder verdienen dan je dacht. Sterker nog je kan zelf geld verliezen als de renovatiekosten uit de hand lopen.

Verder blijft er altijd een risico dat wanneer er plotseling een nieuwe woningcrisis uitbreekt je pand in korte tijd aanzienlijk in prijs kan dalen. Zo kan je na je verbouwing met het pand blijven zitten of moet je verlies nemen bij de verkoop. Aan de andere kant kan je er dan natuurlijk ook nog voor kiezen om de woning te gaan verhuren. Echter houdt er rekening mee dat het flippen van een woning best risicovol is als je niet een ervaren vastgoedbelegger bent met een groot netwerk.

« Terug naar Begrippenlijst