LTV

« Back to Glossary Index

Tegenwoordig zie je steeds vaker de term LTV gebruikt worden bij Nederlandse hypotheken. LTV is een afkortingen voor het Engelse woord “loan-to-value”. Loan-to-value (LTV) is de verhouding tussen de hoogte van de hypotheek en de marktwaarde van de woning. De LTV bepaalt hoeveel procent van de marktwaarde van de woning je mag lenen. De marktwaarde van de woning wordt bepaald door middel van een taxatie. De hypotheekverstrekker bepaalt aan de hand van de LTV welke risico-opslag er gebruikt gaat worden voor de hypotheekrente. Hoe hoger de LTV hoger, hoe hoger het risico voor de bank en hoe hoger de rente die je moet betalen. Andersom geldt ook dat hoe lager de LTV, hoe lager het risico voor de bank en dus hoe lager de rente is die je moet betalen.

Loan-to-value voor eigen woning daalt

Sinds 1 januari 2013 is de LTV voor het kopen van een eigen woning steeds verder gedaald. Een aantal jaren geleden kon je dus meer lenen ten opzichte van de waarde van woning dan nu. In 2013 kon je bijvoorbeeld nog 105% van de marktwaarde lenen. Dus stel dat je huis €300.000 waard was. Dan kon je in 2013 nog €315.000 lenen bij de bank.

Zie hieronder hoe de LTV voor het kopen van een eigen woning de afgelopen jaren is gedaald.

Voor een eigen woning is de LTV tegenwoordig dus 100%. Dat betekent nog steeds dat je eigen geld moeten hebben om de bijkomende kosten van de k.k. en de notaris te betalen. Ook een verbouwing kan je niet meer standaard mee financieren bij je aankoop van een eigen woning.

Loan-to-value voor een beleggingspand

Voor het aankopen van een woning voor de verhuur heb je ook te maken met de LTV. Voor een beleggingspand mag je in de regel maximaal 80% lenen van de waarde van de woning in verhuurde staat. Tegenwoordig kan je bij Dynamic Credit een beleggingspand financieren met een LTV van 90% van de waarde in verhuurde staat.

Nog steeds betekent dit dat je als vastgoedbelegger flink wat eigen geld moet inbrengen om een woning voor de verhuur te kopen. De waarde in verhuurde staat is meestal namelijk (aanzienlijk) lager dan de vrije marktwaarde.

« Terug naar Begrippenlijst