Kast voor wasmachine en droger maken

Eigen woning

Wil je ook een strakke en opgeruimde wasruimte?

Een wasmachine die hoger staat waardoor je niet zo diep hoeft te bukken om de was in de wasmachine te doen en de natte was eruit te halen?

Dat waren in ieder geval wel mijn uitgangspunten toen ik besloot om een kast voor de wasmachine en droger te maken. Bijkomend voordeel is dat je gelijk lelijke leidingen kan wegwerken en extra bergruimte kan creëren.

In deze post ga ik een klusbeschrijving van het maken van een kast voor de wasmachine en droger. Hopelijk geeft het je inspiratie voor je eigen kast voor de wasmachine en droger.

In deze blog post ga ik het volgende behandelen:

Kant en klare wasmachinekasten

Voor het maken van de kast voor de wasmachine en droger kon ik geen standaard klusbeschrijving vinden op internet.

Wel zijn er verschillende standaard wasmachinekasten te vinden op internet. Onder andere bij de IKEA kan je bijvoorbeeld de LILLÅNGEN kast voor de wasmachine kopen. Deze kast kost 79.95 EURO. Voor dat geld lukt het niet om een op maat gemaakte kast voor de wasmachine en droger te maken.

Verder kon ik ook bij Bol.com de volgende wasmachinekast vinden. Best een nette wasmachinekast alleen past hier alleen maar de wasmachine in en niet de wasmachine en de droger samen.

Ik heb nog wel overwogen om de IKEA LILLÅNGEN of wasmachinekast van Bol.com te kopen en eventueel aan te passen, maar zoals gezegd past daar de droger niet in… Verder benut deze kast niet optimaal de ruimte.

Stappenplan voor het maken van de kast

Dus toch maar een kast op maat maken voor de wasmachine en droger. Als je dan toch aan een klus begint kan je het maar beter gelijk goed doen!

Voor deze klus ga ik de volgende stappen doorlopen:

  1. Ontwerp maken van de kast voor wasmachine en droger
  2. Materiaal inkopen
  3. Houten frame van de kast maken
  4. Bodemplaat op maat zagen en plaatsen
  5. Bovenblad plaatsen
  6. Kastdeurtjes maken voor onder de wasbak
  7. Afwerken (afkitten en schilderen)

Stap 1 – Ontwerp maken kast wasmachine en droger

Laten we beginnen met de basis. Ofwel de elektra en de wateraanvoer en afvoer. In de wasruimte zijn eerst 2 aparte wandcontactdozen geplaatst ieder op een aparte groep. Een voor de wasmachine en een van de droger. De wasmachine komt direct naast de wasbak te staan, zodat de wateraanvoer en afvoer makkelijk aan te sluiten zijn. De wasmachine en droger komen naast elkaar te staan. Dit om de wasruimte zo optimaal mogelijk te gebruiken.

Om extra bergruimte te creëren wil ik de wasmachine en de droger om een verhoging plaatsen. De ruimte onder de wasmachine en droger blijft niet onbenut, maar wordt als opbergruimte gebruikt. In deze opbergruimtes wil ik twee “design” opbergmanden plaatsen. Zo sla je 2 vliegen in een klap; en je creëert extra opbergruimte en je hoeft minder diep te bukken om de was in en uit de wasmachine en droger te halen.

Hieronder een foto van de wasruimte bij aanvang van de klus:

situatie bij aanvang

De hoofd afmetingen zijn als volgt:

  • Breedte van de wasruimte is 2300mm
  • Breedte van de wasruimte tpv het nisje is 2000mm
  • Ruimte tussen de wasbak en de muur is ~1350mm
  • Breedte van een standaard wasmachine en droger is 600mm
  • Hoogte van een standaard wasmachine en droger is ~850mm

De volgende manden wil ik gaan gebruiken voor onder de kast voor de natte en droge was (te koop bij Bol.com). Daar koop ik dan gelijk een wasmand met hetzelfde design bij:

hay laundry basket S lichtgrijs

Laten we aan de hand van deze basis principes maar gewoon beginnen met de bouwen van de kast. Gaandeweg zullen er wellicht nog handige ideeën bij komen of bepaalde zaken wijzigen.

Stap 2 – Materiaal inkopen

Aangezien het ontwerp van de kast nog niet helemaal vast ligt gaan we eerst de basis benodigdheden kopen en daarna gewoon aan de slag. De volgende materialen heb ik gekocht voor de kast:

  • Multiplexplaat Powerplex Pure exterieur 2440 x 1220 x 18 mm – Bouwbestel
  • KONSTA Vuren balk geschaafd 44 x 44 x ca. 2100 mm – Bouwbestel
  • SUNLINE Spiegel Oliver met planchet 68 x 60 cm – Hornbach
  • Komgreep, staalplaat, vernikkeld, 76 mm – Hornbach
  • HO Alkyd grondverf wit 375ml – Hornbach
  • FLEXA Strak in de lak zijdeglans RAL 9010 2,5 l – Hornbach
  • KAISERTHAL T-hoek 17,8x18x1,8 mm aluminium, 2000 mm – Hornbach
  • Zwaluw high tack wit 290ml – Bol.com
  • Acrylaatkit A1 wit 280ml – Bol.com
  • Easy-on scharnieren – Toolstation
  • Hay laundry basket S – lichtgrijs – Bol.com
  • Hay laundry basket L – lichtgrijs – Bol.com
  • SULTAN Steunpoot, zwart (Artikelnummer: 459.320.80) – IKEA

Stap 3 – Houten frame van de kast maken

Laten we beginnen met het maken van het houten basis frame van de kast. De “Hay laundry baskets” zijn ~25 cm hoog, hier doe ik 5 cm speelruimte bij tot de onderzijde van de bodemplaat. Dit betekent dat het houten frame op ~30 cm van de grond moet komen. Belangrijk bij het uitmeten van het houten frame is dat het frame netjes waterpas geplaatst word. Hieronder een foto van het houten frame:

basis frame met versteviging voor wasmachine en wasdroger kast

Voor het houten frame heb ik vuren houten balken met kopmaat 44mm x 44mm gebruikt. De houten balken zijn met behulp van lange schroeven in de muur geschroefd. Tussen de houten balken en de muur zit montagekit. In het midden van de wasmachine en droger heb ik een extra balkje geplaatst als steunpunt naar de vloer. Nu kan je dit houten frame gebruiken om de bodemplaat op de juiste maat af te tekenen.

Stap 4 – Bodemplaat op maat zagen en plaatsen

Voor de bodemplaat gebruik ik een Multiplexplaat van 18 mm dik. De bodemplaat moet namelijk stevig zijn en niet gaan mee trillen met de wasmachine. Verder is een Multiplexplaat (enigszins) bestand tegen water voor het geval er water op lekt. Hieronder is te zien hoe de bodemplaat op de juiste maat word afgetekend:

uitmeten plaat van onderzijde kast voor wasmachine en wasdroger

Met een cirkelzaag kan je de bodemplaat mooi recht op de juist maat zagen. De onderzijde zet ik nu gelijk in de grondverf aangezien je er later moeilijk bij kan. Vervolgens plaats ik de zwarte SULTAN Steunpoten van de IKEA. Ik heb gekozen van de SULTAN steunpoten aangezien je die stevig zijn (ze zijn van staal) en je ze in hoogte kan verstellen. Hieronder het resultaat:

op maat zagen van houten plaat van onderzijde kast

Nu de onderzijde nog van een tweede laag verf voorzien en de verticale planken vastschroeven die de opbergmanden van elkaar afscheiden. Zie hieronder:

opbergvakken voor manden onder kast

Vervolgens kan je de onderplaat omdraaien en bevestigen op het houten frame. Met behulp van de SULTAN steunpoten kan je de onderplaat waterpas stellen. De onderplaat bevestig ik aan het houten frame met houtschroeven en montagekit.

Stap 5 – Bovenblad plaatsen

Op de afwerking na is nu is de onderzijde van de kast klaar. Nu kunnen we beginnen met het maken van het bovenblad dat boven de wasmachine en droger komt. Het bovenblad komt op ~1300mm van de grond te zitten. De vrije ruimte tussen onderblad en bovenblad is dan ~1000mm. Hier past mooi een wasmachine en droger tussen. Weer gebruik ik vuren houten balken met kopmaat 44mm x 44mm voor het frame.

Zie hieronder de status:

muurbevestiging voor bovenplaat

De zijkant van de kast naast de wasbak kan nu dicht gemaakt worden.

zijplaat voor kast wasmachine en wasdroger geplaatst

Nu is het tijd om het bovenblad te plaatsen en te beginnen met de opbergvlakken aan de bovenzijde.

opbergvakken aan de bovenzijde van de kast

Nu begint de kast voor de wasmachine en droger vorm te krijgen!

Stap 6 – Kastdeurtjes maken voor onder de wasbak

Nadat de opbergvakken aan de bovenzijde zijn gemaakt, ga ik de kastdeurtjes voor onder de wasbak maken. De kastdeurtjes zorgen ervoor dat de waterafvoer uit het zicht verdwijnt en dat je ook onder de wasbak opbergruimte creëert. Aan beide zijkanten lijm ik een strook hout die ik gebruik om de scharnieren aan te bevestigen. Nu alleen nog 2 kastdeurtjes op maat zagen en ophangen maar!

kastdeurtjes onder de wasbak halverwege

Als beide kastdeurtjes onder de wasbak zitten is de kast klaar. De volgende stap is de eindafwerking.

Stap 7 – Afwerken (afkitten en schilderen)

De kast is nu klaar. Nu is het zaak om alles netjes te gaan afwerken. Ik begin met het afkitten van de kieren met acrylaatkit. Gebruik voor het afkitten van timmerwerk altijd acrylaatkit, die is namelijk overschilderbaar. Vervolgens alles netjes in de zijdeglans RAL 9010 verf zetten.

Nu kunnen de “Hay laundry baskets” er onder geschoven worden en de grote hay laundry wasmand op zijn plaatst gezet worden. Hieronder een foto van het eindresultaat na het afkitten en aflakken:

eindresultaat van de kast voor de wasmachine en wasdroger

Laat de wasmachine en droger maar komen!

Eindoordeel

De wasruimte is nu voorzien van een nette kast voor de wasmachine en droger. Alles ziet er strak en opgeruimd uit. Verder is er nu flink wat meer opbergruimte gemaakt wat altijd fijn is. Vind je dit een leuk project kijk dan ook eens naar de blog post “Kastombouw maken voor groepenkast“.

Graag hoor ik van je of deze klusbeschrijving duidelijk is. Mochten er nog op- of aanmerking zijn laat dan reactie achter. Ik zal hier zo snel mogelijk op reageren.

Plaats een reactie